Dick Advocaat wijst Oranje-favoriet aan: ‘Alle clubs willen hem hebben'

Vrijdag, 11 juni 2021 om 00:15Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 14:38

Dick Advocaat kijkt uit naar de verrichtingen van Memphis Depay voor het Nederlands elftal op het EK. De voormalig bondscoach van Oranje noemt de aanvaller de absolute leider van de selectie en uit zijn bewondering voor de manier waarop de Oranje-international zijn dromen heeft waargemaakt. Advocaat vroeg zich ook af of Depay daadwerkelijk Olympique Lyon zal inruilen voor Barcelona.

Advocaat kreeg donderdagavond van presentator Wilfred Genee in het programma ‘De Oranjezomer’ op SBS6 de vraag naar welke voetballer van het Nederlands elftal hij uitkijkt op het EK. “Depay”, benadrukte de voormalig bondscoach van Oranje meteen. “Hij is echt de leider van het elftal. Hij heeft de uitstraling, de kwaliteiten, de doelpunten. Als hij in een goede vorm steekt, dan neemt hij een hoop spelers mee. Het is gewoon een uitstekende voetballer.”

Advocaat benadrukte wel dat Depay bij het Nederlands elftal beter tot zijn recht komt in de punt van de aanval. Genee merkte op dat bondscoach Frank de Boer dan voor een ander systeem moet gaan kiezen. “Dat gaat-ie waarschijnlijk niet doen”, beaamde Advocaat. René van der Gijp zou PSV'er Donyell Malen echter in de spits zetten. “Hij is meer spits dan buitenspeler, terwijl Depay de rol van buitenspeler beter invult.” Advocaat: “Maar dat wil Depay juist niet.”

“Als Depay op links speelt, is hij er ook zelden”, vervolgde Van der Gijp. Johan Derksen stelde dat Depay een vrije rol moet krijgen. “Hij scoort makkelijker dan Malen.” Advocaat kent Depay al jaren, nog van hun gezamenlijke periode bij PSV. “Hij was achttien jaar. Ik stond toentertijd met een dikke auto op de parkeerplaats en toen kwam-ie naar me toe. Hij zat toen pas bij het eerste elftal. Hij zei: ‘Meneer, wat heeft u een mooie auto’. En toen was hij al zo ervan overtuigd dat hij het zelf ook ging maken. Hij zei: ‘Trainer, als ik straks ouder ben, heb ik het gemaakt als profvoetballer’.”

“Depay heeft er alles aan gedaan om zover te komen en dat waardeer ik enorm. Losbandig? Ja, dat was hij zeker. Maar als je ziet hoe hij nu is, hoe hij nu speelt, alle clubs willen hem hebben. Dan heeft hij toch zijn woorden waargemaakt.” Advocaat weet niet waar de toekomst van Depay in clubverband ligt en of Barcelona, een van de clubs met concrete interesse, wel kans maakt. “Tegenwoordig speelt geld ook een grote rol. Bij Barcelona zal het grote geld waarschijnlijk niet zitten.”

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Competitie:EK 2020
Datum:Zondag 13 juni 2021, 21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff Arena (Amsterdam)
31882906555
H. Bushchan161227
5.5
V. Mykolenko427943
5.5
I. Zabarnyi574328
5.5
O. Zubkov314186
5.5
R. Yaremchuk235896
5.5
M. Shaparenko402058
5.5
Marlos32913
5.5
0 stemmen

Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door donerking81)

Geld speelt zeker een grote rol in het voetbal maar dat is niet alleen nu zo dat is altijd al zo geweest. Dat zou Dickie toch moeten weten.

Apart hoe wij toch altijd zo negatief weten te zijn over spelers als Depay en Wijnaldum, maar toch hangen de topclubs aan hun lippen. Niemand zegt ook dat het top spelers zijn, maar wie had gedacht dat toen een Depay en Wijnaldum nog bij Psv voetbalden dat ze uberhaupt bij een topclub ala Barcelona of Psg terecht zouden komen? Ik vind het prachtig en goed voor het Nederlandse voetbal. Nu nog even vlammen op het Ek!

11 juni 2021 om 07:45

@caribbean Wijnaldum wordt een soort Seedorf. In het buitenland gewaardeerd, gewild bij de topclubs (liverpool, Barca, Bayern en Psg), maar hier in NL noemen veel personen hem middelmatig of een beperkte middenvelder.

11 juni 2021 om 08:28

Seedorf is niet vergelijkbaar volgens mij, maar dat kan ook aan mij liggen. Wijnaldum is (reserve)aanvoerder, scoort regelmatig en is in mijn omgevng best populair. dat was bij Seedorf een ander verhaal.

11 juni 2021 om 09:09

Ik vind wijnaldum zeker top. depay is wel heel erg een moment voetballer. Al die interesse is natuurlijk ook wel omdat ze transfervrij zijn (zeker bij depay)

11 juni 2021 om 09:24

Ik denk, maar dat is mijn mening, dat in het geval Wijnaldum het feit dat hij bij de topclubs speelt (maar dan wel als dienende speler, het is geen bepalende speler bij Liverpool als je eerlijk bent) wij in Nederland een hoger verwachtingspatroon hebben, want hij speelt bij Liverpool, dan verwachten wij dat hij de kar trekt. Maar je hebt in het voetbal nou eenmaal ook spelers die net zo goed zijn als het materiaal om ze heen. Neemt niet weg dat Wijnaldum een goede voetballer is, maar het is op het hoogste niveau nou gewoon niet zo bepalend ondanks dat hij een gewaardeerde speler is bij een topclub.
En dan krijg je dus inderdaad de afgunst, want hij speelt bij Liverpool maar in het Nederlands elftal is het vaak net niet. (het verschil tussen een bepalende speler zijn en een iets meer dienende speler)

11 juni 2021 om 10:24

Seedorf heeft met verschillende clubs heel veel prijzen gepakt maar hij ging zich er ook naar gedragen door zichzelf boven iedereen te plaatsen. Daar kweek je geen teambuilding mee.

11 juni 2021 om 11:56

Gini is in zijn rol absolute wereldtop. Anders speel je niet jarenlang basis bij Liverpool en beland je niet bij PSG. Laten we hem vooral beoordelen op de dingen waar hij goed in is en niet op de "kartrekkers" rol die hem toebedeeld wordt, dat zit gewoon niet in z'n karakter.

11 juni 2021 om 09:38

Ik denk dat er weinig mensen in NL negatief zijn over het niveau van beiden hoor. Natuurlijk is Wijnaldum als middenvelder niet de meest creatieve speler, maar iedereen ziet wel in dat hij kwaliteiten heeft.

Ik denk dat het chagrijn in NL met name gaat over hun gedrag. Daar hebben ze in het buitenland minder kijk op. Ik vind zelf overigens niet dat ze erg slecht gedrag vertonen, Wijnaldum zeker is gewoon een goeie jongen.

11 juni 2021 om 11:56

Ik vind het gedrag van Wijnaldum totaal niet storend. Ik vind 'm juist ontzettend sympathiek en kalm overkomen. Sommigen beoordelen 'm op dat interview betreft Qatar heb ik het idee. Inderdaad niet z'n beste moment, maar ach; iedereen zegt weleens iets doms. Wijnaldum is niet fenomenaal of iets dergelijks, maar wel gewoon een uitstekende speler die op elk niveau mee kan. Memphis z'n gedrag vind ik storend, maar van de voetballer kan ik wel genieten als hij op stoom is. Echter heb ik bij Memphis nog steeds het gevoel dat hij er niet alles uit haalt. Als je naar z'n kwaliteiten kijkt, heeft hij eigenlijk op fysiek en technisch vlak geen zwakke punten. Maar goed, we zullen wel zien hoe het ervoor staat met Memphis als hij eenmaal z'n toptransfer maakt deze zomer.

11 juni 2021 om 12:10

Het gedrag...
Alsof ze in FR niet mee krijgen hoe Depay er bij loopt en toen in de UK bijv.

Alleen wij zijn hier van het doe maar normaal dan doe je gek genoeg. En doe je anders vallen al de nuchtere Hollanders er over.

En Gini zijn gedrag is juist al een ideale schoonzoon! Heeft nog nooits iets geks gedaan of extravagant....

11 juni 2021 om 09:59

Uhm, Memphis werd een gouden toekomst beloofd in Nederland, maar speelde op zijn piek in Lyon, dus volgens mij werd hij eerder overschat. Volgens mij twijfelde heel weinig mensen aan Memphis toen hij naar United ging.

11 juni 2021 om 10:23

@ Carribean: welke topclubs hangen dan aan de lippen van Depay? Barcelona uiteraard ( aanwezig Koeman speelt daar een grote rol in). Daarnaast lees je links en rechts eens iets in de wandelgangen over Juventus maar dat is het toch zowat?

Depay zit inderdaad in de vorm van zijn leven maar dan merk je meteen weer hoe iedereen daarin doordraait en hem ineens een elitespeler vind. Het heeft toch een reden dat een Depay, met alle respect, al 4 seizoenen 'maar' voor Lyon speelt. Oftewel snappen de internationale topscouts er niets van, dat is ook een optie:-)

11 juni 2021 om 10:24

Tja Memphis en Wijnaldum hebben nu eenmaal geen Ajax-verleden en dan sta je in de media al 3-0 achter en krijg je dus ook sneller de publieke opinie tegen je. Mensen zullen wel lachen om deze comment maar het is helaas gewoon de waarheid. Als je ziet hoeveel (positieve) aandacht jongens als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt krijgen, en als je ziet hoe een Timber - die net komt kijken - en Stekelenburg - die de afgelopen 4 jaar nauwelijks gekeept heeft - het Nederlands Elftal in worden geschreven vind ik dat echt lachwekkend. Dit was nooit gebeurd als deze spelers niet bij Ajax speelden/spelen. Dat ga je mij gewoon niet wijs maken. En inderdaad, vergelijk het eens met de onderwaardering richting Memphis en Wijnaldum. En ook iemand als Stefan de Vrij wordt in Nederland al jaren structureel ondergewaardeerd. Hoe anders zou het geweest zijn als deze spelers hun jeugdopleiding bij Ajax hadden doorlopen?

11 juni 2021 om 13:30

@davilla_7, ach het typische Ajax-gelul weer. Als dat zo zou zijn waarom werden Blind en Veltman dan structureel afgezeken dat ze niet in Oranje horen en (veel) mankementen hebben (ook door de pers)? Bij Blind is dat eigenlijk pas sinds vorig jaar minder geworden, maar daarvoor was er altijd commentaar dat hij er bij zat. Zelfde geldt voor Babel (ook tijdens zijn laatste periode bij Ajax) en Promes. Dit jaar is de media keihard geweest over Schuurs en ook Botman (oud-Ajacied) wordt nog naar beneden geschreven terwijl die kampioen van Frankrijk is geworden. In het (recente) verleden is de pers vrij kritisch geweest over o.a. Heitinga, Nigel de Jong, Davids, Kluivert, Seedorf, etc. Sterker nog ik durf te beweren dat de pers over het algemeen veel harder is richting Ajax, juist omdat er meer van wordt verwacht.

Dat Frenkie en de Ligt positieve feedback krijgen is omdat het aardige gasten zijn en uitzonderlijke talenten, niet omdat ze bij Ajax hebben gespeeld. Eens dat de Vrij te weinig krediet heeft hoor, dat komt denk ik vooral omdat het niet bijzonder was bij Feyenoord en men de Italiaanse competitie te weinig kijkt.

Misschien heeft de Boer een voorkeur voor Ajacieden en zijn selectieproces, maar ga nou niet doen alsof de media nooit kritiek heeft op spelers van Ajax, want als er 1 club veel gezeik krijgt vanuit de media dan is het Ajax wel.

11 juni 2021 om 10:37

Ik lees hier negatieve dingen over Wijnaldum, maar begrijp dat echt nooit. Hij is volgens mij de ideale schoonzoon. Netjes, aardig, beleefd, gewoon gebleven.

Wat zijn spel betreft, waar het natuurlijk om zou moeten gaan, is heel goed. Sommige mensen verwarren simpel met beperkt. Hij heeft drive, vermogen om dienend te spelen, technisch erg goed. Positief, zeurt nooit bij de scheids. Hij was met 16 jaar en 148 dagen de jongste debutant ooit van Feyenoord.

Iemand die 2 goals maakt in de champions league, in de kwartfinale, tegen Barcelona, in minder dan een halve wedstrijd (als ik me niet vergis), hoe slecht kan die zijn?

11 juni 2021 om 10:52

Wie is er negatief dan? Over Wijnaldum is altijd iedereen positief geweest. Het is in principe bij Liverpool wel een dienende speler. Depay werd eerder overschat. Bij PSV werd hem door iedereen een gouden toekomst toebedeeld. Toen hij dat bij Man U niet waarmaakte en zich ook wat appart gedroeg was er even kritiek. MAar momenteel is niemand kritisch.

Als ik Depay was zou ik zeker niet naar Barca gaan. Als Griezmann niet weggaat heb je 3 spelers voor je. Aguero,Messi en Griezmann dan heb je ook nog Coutinho. Maar dan vraag ik me af bij welke team Depay zou passen? Naar een team in England zie ik hem niet vertrekken.. misschien toch een italiaanse club?

11 juni 2021 om 08:26

Het zou verstandig zijn maar ik denk niet dat Depay bang is voor concurrentie met Aquero, Griezmann en Coutinho. Maar heel eerlijk denk ik dat Depay net als Wijnaldum uiteindelijk gewoon voor het poen gaat en dat er andere clubs zullen zijn die hem meer willen betalen,

11 juni 2021 om 09:11

Dan al die wel naar juve gaan aangezien dit economisch het beste bod heeft. Ik denk dat Aguero onbetwiste basisspeler wordt anders heb je messi met een lang gezicht

11 juni 2021 om 14:51

Depay naast Messi is sowieso ondenkbaar toch? Wie gaat de penaltys en vrije trappen nemen? dat wordt oorlog.

Ik vond Dick gisteren erg zinnige dingen zeggen. De rest moest meteen enorm veel dingen vertellen en Dick kwam er helaas niet veel tussen. Hoop dat hij vaker langs komt

Ik denk dat Depay serieus minimaal 4 goals gaat maken op t EK.

11 juni 2021 om 10:26

Tegen landen als Oekraïne, Oostenrijk en godbetert Noord-Macedonië kan dat zo maar eens gebeuren...

11 juni 2021 om 11:57

Hij is zo'n beetje de enigste die ze maakt, dus ik acht de kans groot dat hij er meer gaat scoren (mits Oranje niet hevig door het ijs zakt natuurlijk).

11 juni 2021 om 16:27

Nou ik denk dat Oranje na alle gezeik toch juist de energie kan vinden om te knallen. Al die voetballers lezen t ook allemaal over FdB etc. natuurlijk

Heeft ook te maken van welke club ze komen. Ze komen van PSV en die worden in Nederland toch structureel ondergewaardeerd. Bij Robben heeft het lang geduurd, maar ook bijvoorbeeld van Bommel en van Nistelrooy (europese top) werden destijds niet goed op waarde geschat. Ik hoor zelfs hier of in de media geluiden dat Huntelaar hetzelfde niveau zou zijn als van Nistelrooy......

11 juni 2021 om 09:50

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gelezen dat iemand Huntelaar van hetzelfde niveau vond als van van Nistelrooy haha. En als iemand dat gezegd heeft moeten ze diegene per direct opsluiten.

11 juni 2021 om 10:02

Robben was voor heel Nederland al vanaf 2004 een fenomeen, toen was ie 20. Dat relatief veel mensen hem een etter vonden ligt niet aan Psv (overigens is Robben toch meer iemand van Groningen), maar omdat ie in het veld irritant is.

Veel mensen nemen voetballers kwalijk dat ze "voor de poen gaan". Neem Wijnaldum als voorbeeld. Maandenlang is er dat gerek van Barcelona over de inhoud van het contract. Naar ik begreep ging het om drie jaar tegen nog geen 5 miljoen per jaar. En dan komt PSG langs met9,5 per jaar en is het in twee dagen rond. Moet je dat Wijnaldum kwalijk nemen ? Sorry hoor, maar is ik moet kiezen tussen ruwweg 15 of 30 miljoen dan wil ik wel eens weten wie met droge ogen wil beweren dat Wijnaldum verkeerd heeft gekozen. Vrijwel iedereen die bij een concurrent van zijn huidige werkgever het dubbele ka verdienen gaat ook. En laten we dan even niet gaan zeuren over die leuke werksfeer bij de huidige werkgever.

Denk ook dat elke club hem wilt omdat hij gratis is op te halen en we in deze tijd zitten dat er minder geld is bij clubs. Gaf toch ook al aan dat al die jaren bij Lyon toen er steeds een fors bedrag betaald moest worden niemand dat deed? Het is een aardige speler maar meer niet, Depay moet ook niet zo opgehemeld worden want ik kan wel tig betere namen opnoemen die in de spits bij oranje hebben gespeeld en dat niveau zal hij nooit halen.

11 juni 2021 om 12:04

Hij heeft de fysieke- en technische kwaliteiten wel, maar hij speelt nog steeds te onvolwassen. Memphis is echt wel erg goed, maar ook onstuimig. Daardoor haalt hij naar mijn mening te vaak niet zijn niveau.

Depay zou best goed uit de verf knnen komen bij een Barcelona al zie ik hem liever bij Inter terecht komen waar hij lekker kan zwerven rond Martinez en Lukaku. Ben benieuwd wat zijn volgende stap word.

Ik zal hem maar gewoon maken. Als Wijnaldum en Depay waren doorgebroken bij Ajax waren de lofzangen niet van de lucht. Dat verbaast me niet, ik lig er ook niet wakker van, vind het des te mooier voor die gasten dat ze ‘in het wereldje’ gigantisch worden gewaardeerd.

Dick is een echte genieter. Die kijkt op een totaal andere wijze naar een voetballer. Een speler als Memphis heeft zijn fratsen, maar kan toch enorm goed voetballen. Uiteraard niet vergelijken met klasse Neymar en Mbappe. Memphis is de onbetwiste leider en aanjager van dit Oranje. Ik hoop dat hij boven zichzelf uitstijgt dit toernooi. Dat hebben we nodig!

Alle clubs willen hem hebben, maar toch komt hij al vijf seizoenen bij Lyon niet weg terwijl zo'n beetje al zijn ploeggenoten verkocht zijn: Lacazette, Dembele, Ndombele, Tolisso, Umtiti, Traore, Mendy, Fekir, Diaz...ik vind Memphis zeker geen prutser en we hopen allemaal dat hij gaat vlammen, maar daar overdrijft Dickie toch wel ietwat.

11 juni 2021 om 12:01

Die spelers staan op dit moment bijna allemaal wel redelijk stil in hun ontwikkeling daar waar Memphis tijd heeft genomen om zich te ontwikkelen. Dat blijkt nu een verstandige keuze te zijn geweest.

11 juni 2021 om 12:06

Toch heeft Hangover96 wel een punt. In de afgelopen jaren was er niet 1 club die een mooi bedrag voor 'm wou betalen. Dat zegt natuurlijk wel wat. Nu wil ik overigens niets afdoen aan Memphis hoor, maar hoeveel eigenschappen en talent hij ook heeft, hij voetbalt simpelweg te vaak niet volwassen genoeg en maakt daardoor de verkeerde keuzes. Ik denk dat dat zeker iets is waarom clubs huiverig zijn 'm aan te trekken. Hij had ook momenten dat hij zelfs bij Lyon op de bank zat. Niet lang, maar die periodes waren er wel.

11 juni 2021 om 12:17

Ik denk dat dit "de tijd nemen om te ontwikkelen" bij Lyon niet bepaald vrijwillig is geweest Ik bedoel, als City, Barcelona of Atletico na een jaar was langsgekomen zoals bij Mendy, Umtiti en Dembele dan had Memphis direct getekend hoor.

11 juni 2021 om 12:24

Dat denk ik ook, maar zo is het nu eenmaal niet gegaan. Memphis heeft ondanks het vertrek van al zijn kompanen vertrouwen gehouden en aan zichzelf gewerkt en daar kun je alleen maar respect voor hebben.

11 juni 2021 om 12:41

Nee klopt - ik bedoel, kijk je naar Januzaj die feitelijk in dezelfde situatie zat (enorm gehyped jong talent, mislukt bij United), die heeft toch duidelijk minder mentaliteit getoond dan Memphis die ondanks alle tegenslagen toch is blijven knokken. Ben ook erg blij dat hij in goede vorm steekt bij Oranje, we hebben m nodig.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren