CAS verkort dopingschorsing van Ajax-doelman André Onana

Donderdag, 10 juni 2021 om 15:02Rian Rosendaal • Laatste update: 15:10

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van André Onana tegen de UEFA. Eerder werd de doelman van Ajax door het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond een schorsing van twaalf maanden opgelegd vanwege de vaststelling van een dopingovertreding. Het CAS heeft nu in hoger beroep bepaald dat de schorsing wordt verkort tot negen maanden, zo communiceert de kampioen van Nederland.

De schorsing eindigt op 4 november 2021 en heeft tot die tijd betrekking op alle voetbalactiviteiten van Onana, zowel nationaal als internationaal. De sluitpost mag zijn trainingsactiviteiten twee maanden voor het einde van de schorsing, op 4 september 2021, hervatten. Onana heeft bij Ajax nog een contract dat loopt tot en met 30 juni 2022. Hij staat in de belangstelling van Arsenal, dat volgens eerdere berichtgeving van de NOS twee miljoen euro zou willen betalen als de schorsing bleef staan; als die werd verkort of geschrapt, zou het gaan om circa zes tot negen miljoen euro.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Tijdens een vier uur durende online zitting van vorige week woensdag deed de doelman zijn verhaal tegenover drie arbiters van het CAS, waarbij hij werd bijgestaan door zijn advocaten en door Ajax. Daarbij werd het CAS gevraagd hem geen straf op te leggen, dan wel een aanzienlijk kortere straf dan de eerder door UEFA opgelegde twaalf maanden. Het standpunt van UEFA was onveranderd. De Europese voetbalbond wilde dat het CAS vast zou houden aan de twaalf maanden schorsing. Bij de doelman werd na een ‘out of competition’-controle op 30 oktober vorig jaar het middel furosemide in zijn urine aangetroffen. Hij werd destijds positief bevonden na een dopingtest omdat hij volgens zijn verklaring per ongeluk een pilletje van zijn vrouw had gepakt, terwijl hij een aspirine wilde gebruiken. Dat pilletje bevatte het verboden middel.

Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, reageert via de officiële kanalen van Ajax op de uitspraak. "Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest. Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat André dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door UEFA, onderschreven, zo blijkt uit de behandeling bij UEFA en het CAS. Toen we vorige week met André en de juristen ons verhaal bij het CAS hadden gedaan, reed ik met een goed gevoel weg van De Toekomst. Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspaak van vandaag, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

131 reacties (laatste reactie door constant kante)

Goed nieuws voor Onana en Arsenal! Als je de journalisten tenminste mag geloven. Want niets is zeker in voetbal. Ben alleszins wel voorstander!

10 juni 2021 om 15:15

Ook voor Ajax inderdaad. Gaan ze nu wel wat meer geld krijgen voor Onana.

10 juni 2021 om 15:33

Ja denkt toch niet dat Arse al Onana gaat kopen voor 2 miljoen, nog 6 tot 9. Plak achter die 2 maar minstens een extra 0.

10 juni 2021 om 15:40

Pieter, wedden voor een kratje bier (15,- paypal) dat Onana niet voor 20 weg gaat?

10 juni 2021 om 15:41

Pieter, je bedoelt dan ervoor? Als in 02 miljoen? Onana wilt vertrekken en heeft maar een contract van 1 jaar bij Ajax. Van die 1 jaar mag hij een aantal maanden niet spelen omdat de Uefa dit verbiedt en kan hij een aantal weken niet spelen door de Afrika Cup. Ajax krijgt maximum 10 miljoen voor. Ik gok een bedrag iets boven de 5 miljoen. Jammer voor de Ajacieden maar het is nu eenmaal zo.

10 juni 2021 om 15:59

Das wel een beetje een kansloze weddenschap Samcro dan zou ik dus winnen bij een exact bedrag van 20 miljoen en jij bij elk ander bedrag. Nee dank je. Nou geloof ik überhaupt niet dat Ajax meer dan 10 miljoen vangt, tenzij clubs echt tegen elkaar op gaan bieden. Verder ben ik wel benieuwd of Arsenal dan van de zomer al een poging gaat doen om Onana binnen te halen of dat ze liever tot de winterstop wachten.

10 juni 2021 om 16:07

Wat verstaat pieterprins773 niet aan “contract tot 2022”

10 juni 2021 om 16:09

@the Magican,

Je overdrijft wel een beetje, "mag hij een aantal maanden niet spelen".
Aangezien de BPL half Augustus start en hij begin November mag keepen is dat anderhalve maand.
Ajax moet lekker een spelletje gaan spelen, en Onana niet voor minder dan 10 laten gaan. Dan neemt Arsenal het risico dat hij dadelijk door een andere club word weggepikt zo snel hij transfervrij is.
Of ze moeten Onana een nieuw contract aanbieden, en als hij niet accepteert gewoon lekker een jaar op de bank laten zitten en elk aanbod weigeren.

Dan heeft hij ruim anderhalf jaar stilgezeten.

10 juni 2021 om 16:10

Je hebt mensen die er in trappen.... Maar idd, dan zou 10 of minder ook mijn bedrag zijn.

10 juni 2021 om 16:17

@samcro,

Ik zeker niet, je hebt alles voor deze man gedaan. Waar hij zelf een fout heeft gemaakt. Altijd klaargestaan voor hem, hem vertrouwen gegeven. Dan moet hij zelf ook maar 1 jaar bijtekenen als bedankje, dan kan hij nog verkocht worden, maar gaan in ieder geval de waarde omhoog.

10 juni 2021 om 16:22

@j3ran, Onana wilt vertrekken, Onana wilt Arsenal, Arsenal wilt Onana en Ajax wilt er geld voor krijgen. Zou zonde zijn voor een club als Ajax om een goeie dienaar van de club een transfer te ontzeggen en tegelijkertijd een jaar op de bank te laten gewoon zodat ze 'iets' kunnen bewijzen. Dan reageer je op Samcro op een manier waar ik het ook niet mee eens bent. Nu verwacht je van Onana loyaliteit en een verlenging van zijn contract maar omgekeerd gaan clubs bijna nooit ook een contractverlenging geven aan een jongen die niet goed genoeg meer is voor de club gewoon omdat hij zich in het verleden loyaal heeft gedragen. Dan is het ook van: daar is de deur.

10 juni 2021 om 16:30

jeroentje, dat is nog steeds 2,5 maand en dus een aantal maanden. Ik zou het juist een schande vinden als ze hem op de bank zetten tot juni 22. Doet het imago van de club ook niets goeds, dus zie ik ook niet gebeuren. Gewoon je verlies nemen en doorgaan.

10 juni 2021 om 16:35

Spelers worden vaak ook beloond als ze loyaal zijn. Kijk naar S. de Jong, Lasse Schone, Kjh. Allen spelers die loyaal waren en op latere leeftijd terug mochten komen, en ook konden staan en gaan waar ze wilden. Onana heeft nu zijn laatste 9 maanden niet kunnen keepen voor Ajax, zou niet kloppen als hij na die tijd meteen zou tekenen bij Arsenal.

10 juni 2021 om 16:47

@j3ro3ntj33__ het probleem is alleen dat Onana al vaker zijn contract heeft verlengd en in de zomer heeft gezegd ik blijf nog een jaar. Ajax heeft toezegging gedaan dat hij dan bij ene mooi bedrag weg mag in de zomer. Hetzelfde geldt dadelijk voor Tagliafico. Die zal ook goedkoper vertrekken, omdat hij eenmaal weg wilt en al loyaliteit heeft getoond richting Ajax. Ajax mag blij zijn als ze 10 miljoen vangen voor Onana, maar aan de andere kant zou ik niet wachten als Arsenal zijnde. Voor 10 miljoen ga je geen betere keeper vinden.

10 juni 2021 om 16:50

Je denkt toch niet dat 3 maanden minder schorsing 7 miljoen meer gaat opleveren?

10 juni 2021 om 16:52

665, Mike Maignan en Donnarumma waren gratis. Maar ik snap wat je bedoelt en ik sta voor de rest volledig achter je reactie. Als ze echt wilden konden Onana en Tagliafico al een stuk vroeger vertrokken zijn. Dat is al een teken van loyaliteit.

10 juni 2021 om 17:27

@themagician: Als Onana na dit geintje zou kiezen voor de Africa Cup ipv voor zijn nieuwe club, zou dat een hele domme actie zijn.

10 juni 2021 om 17:56

Zlatan, misschien wel. Zeker als Leno beslist niet te vertrekken en om te vechten voor zijn plaats. Dan kan het zomaar dat hij zijn plaats verliest. Hoh, discussievoer voor later. Eerst transfer afronden en dan zien we wel.

11 juni 2021 om 09:10

Hij moest voorheen wel verlengen, er waren geen gegadigden voor hem.
Dat Nico voor een lager bedrag gaat is prima. Maar een keeper die bijna een jaar niet heeft gespeeld, waar Ajax een jaar lang voor heeft gevochten om hem te beschermen en te verdedigen, een "goudmijntje".

10 juni 2021 om 16:00

Is het echt zo goed nieuws? De schorsing is verkleind maar de speler is nog steeds bestraft voor dopinggebruik en dus ook zodoende 'veroordeeld'. Dus Ajax heeft officieel een dopingzondaar in het team, ongeacht de insteek of het per ongeluk is gegaan.

10 juni 2021 om 16:13

Dat was hoe dan ook al zo?

10 juni 2021 om 16:49

Nee hoor, niet als hij was vrijgesproken.

10 juni 2021 om 17:23

Ik weet niet hoe je die interpreteert Suc6. Hij was toch hoe dan ook schuldig bevonden aan het hebben van een stof in z'n lijf die daar niet hoort. Het was ook al erkend dat het per ongeluk was en niet om andere dingen te maskeren. Daar had de uitspraak van vandaag niets aan gewijzigd toch?

10 juni 2021 om 19:12

Ik hoor bij iedereen per ongeluk. Mooi verhaal maar dat geloof je toch niet. Hij heeft het gewoon bewust gedaan.

11 juni 2021 om 09:08

@bud83,

Natuurlijk, jij gaat in een tijd waarin je geen wedstrijden hebt gespeeld, want dat was het geval, een pilletje innemen wat je prestaties verslechterd. Dit pilletje word je reactievermogen minder van en je zicht slechter.

10 juni 2021 om 15:13

Arsenal lijkt Onana te kunnen halen voor onder de 10 miljoen euro. Leno kan je voor minstens 15 miljoen verkopen. Dan heb je een keeper gehaald die beter is (met zijn voeten) voor een lagere prijs. Zou voor een keer goed gehandeld zijn door Arsenal.

10 juni 2021 om 15:28

Alleen zit je dan nog met een overbruggingsperiode tussen die twee, of je moet Leno pas in de winter laten gaan.

Ik vraag me alleen wel af naar welke club Leno dan zou gaan.

En je zit dan ook weer met de Afrika Cup, die is er weer in de winter van 2022.

10 juni 2021 om 15:31

Twee opties. Of je verkoopt Leno onmiddellijk en haal je zowel Onana als een back-up keeper, e.g. Ryan. Ryan is een degelijke keeper, die kan in de tussentijd gewoon in het doel staan. Of je behoudt Leno nog voor een jaar. Leno kan dan of in januari of in de zomer volgend jaar verkocht worden. De Duitser heeft toch nog een contract tot 2023. Dacht eerst dat hij naar Dortmund zou gaan maar die hebben/gaan al die keeper van Stuttgart halen. Monaco zoekt een keeper. Bij Inter kunnen ze een nieuwe keeper gebruiken. Napels had interesse in hem vooraleer hij naar ons vertrok. Misschien een Everton. Ik noem gewoon een aantal clubs op die interesse zouden kunnen hebben. Leno blijft eigenlijk een goeie keeper. Heeft gewoon een slecht seizoen gedraaid. En laat nu Onana voor een schijntje van zijn transferwaarde op te halen zijn. Dan zeg je niet neen.

10 juni 2021 om 15:32

Onder de 10miljoen inderdaad voor een half jarig contract, denk een nulletje te veel zelfs voor een speler die al heeft aangegeven niet te verlengen. Ik verwacht dat Arsenal gewoon een half jaartje wacht, met Leno kunnen ze prima vooruit komend seizoen, Onana is wel vergelijkbaar.

10 juni 2021 om 15:34

@stravven en daarboven; ik wil niet zeikerig doen hoor, maar je hebt ook nog met de mens Leno te maken. Een levend wezen. Geen object. Het is geen stuiterbal die je op het schoolplein ruilt voor een knikker. Leno ziet dit natuurlijk ook aankomen en weet dan dat hij vanaf november kan banken. Wat denken jullie wat hij dan denkt, nu?

10 juni 2021 om 15:39

@Goalski en jij denkt dat Onana nog naar Arsenal gaat als hij transfervrij is en er wel meerdere clubs uit Europa zich gaan melden.

10 juni 2021 om 15:42

messi91, en jij denkt van niet? Waar moet hij volgens jou heen dan? Wie heeft er een keeper nodig?

10 juni 2021 om 15:45

Lijkt erop dat Ryan definitief overgenomen wordt. Gok dat er belangstelling ontstaat voor Leno uit de Bundesliga. Uitstekende keeper om voor +-15 miljoen op te halen. Vraag in hoeverre de geruchten over Leno kloppen, maar heeft er veel weg van dat hij terug wil naar Duitsland. Als dit allemaal lukt is het prima werk van Arsenal. Nadeel is wel dat je in overbruggingsperiode Iliev en Runarsson erbij moet houden. Dus verhuur/verkoop is in dit geval niet mogelijk.

10 juni 2021 om 15:46

@Samcro, Een transfervrije keeper als Onana heeft natuurlijk genoeg keus, denk je niet?

10 juni 2021 om 15:51

Nu is hij voor een schijntje te halen en toont enkel Arsenal maar concrete interesse. Als hij gratis is volgend jaar zal zijn salaris en tekenbonus gewoon ook een stuk hoger zijn. Financieel is er een miniem verschil tussen hem nu of volgend jaar te halen. Grote clubs hebben gewoon al een (top)keeper. Zelfs Donnarumma had enige moeite met het vinden van een club.

10 juni 2021 om 15:59

Messibazoer, natuurlijk zou hij normaal gesproken genoeg keus hebben, maar in hoeverre zijn er clubs die hem als eerste keeper halen? De meesten zijn goed voorzien en er lijkt deze zomer al een kleine carrousel op gang te komen, dus dan is de keuze voor Onana volgend seizoen beperkter. Ik wil hier ook niets afdoen aan de klasse of kwaliteiten van Onana, maar ik denk niet dat hij zoveel keuze heeft om als eerste keeper ergens aan de slag te gaan en op de bank om te cashen zie ik hem ook niet doen.

10 juni 2021 om 16:16

Ik denk dat je onderschat hoeveel teams er ondertussen wel toe zijn aan een verjonging. Leicester, Spurs, Bayern en Inter hebben met Smeichel (34), Lloris (34), Neuer (35) en Handanovic (36) allemaal een vrij oude keeper. Verder lijkt United van De Gea af te willen, vind ik Onana in potentie een betere keeper dan Sczezny, Burki en Gulacsi, bovendien zie ik ook het Lyon met zijn oud trainer Bosz nog als een andere prima optie. Ohh en dan Arsenal nog natuurlijk, die ik op dit moment wel als de meest logische optie zie.

10 juni 2021 om 16:25

Bayern heeft met Nübel al een opvolger in huis.

10 juni 2021 om 20:06

Maar nubel is toch (nog) niet beter dan Onana?

Pohhh, schiet je uiteindelijk alsnog niet veel mee op, wellicht wordt het nu makkelijker om hem nog voor een aantal miljoen meer te verkopen. Was natuurlijk prettigst geweest voor zijn marktprijs als die weer na de zomer inzetbaar was geweest.

10 juni 2021 om 15:07

Schiet er wel degelijk wat mee op. Als je de verhalen over de aankomende transfer naar Arsenal moet geloven beïnvloed deze uitspraak de transfersom op een positieve manier voor Ajax. Oftewel: meer inkomsten.

10 juni 2021 om 15:11

Ik zeg ook 'niet veel' . De transfersom was nog een stuk hoger geweest als Onana gelijk vanaf de zomer had kunnen keepen natuurlijk.

10 juni 2021 om 15:13

Dat zeker, maar volgens de geruchten zou de transfersom nu uitkomen rond de 8 miljoen ipv rond de 3 miljoen. Is toch 10% van het verlies van afgelopen seizoen wat je extra binnen haalt.

10 juni 2021 om 15:13

Een aantal miljoen voor drie maanden? Ik help het je hopen, maar ik denk dat clubs ook kunnen rekenen. Editl drie

10 juni 2021 om 15:20

Het is 3 maanden + 2 maanden trainen. Als je puur kijkt naar transferwaarde dus gewoon een half seizoen. Onana kan nu geheel wedstrijdfit de winterse transfermarkt op en direct spelen. Anders had hij in februari mogen beginnen met trainen en eind seizoen of daarna inzetbaar geweest

10 juni 2021 om 15:24

3 maanden, in de drukke eindejaars periode van de PL zal toch minimaal zo'n 12 wedstrijden extra zijn waarin 'ie wel aanwezig is.

Nou, kan die alsnog zn transfer naar Arsenal pakken deze zomer!

Nou nou 3 maanden eraf. Blijft dom van Onana natuurlijk.

10 juni 2021 om 15:09

Maar hij mag wel al vanaf 4 september weer nee gaan trainen. Ook niet geheel onbelangrijk

Verassend! Scheelt ook weer 7/8 miljoen met zijn transfer naar Arsenal. Jammer dat het zo eindigt.

10 juni 2021 om 15:11

7/8 miljoen? Waar haal je dat nou weer vandaan

10 juni 2021 om 15:14

Dat stond in een artikel van Voetbalzone dat een paar dagen geleden was geplaatst.

10 juni 2021 om 15:27

Het verhaal was dat Ajax 2 miljoen ontving als de schorsing bleef staan. Bij vermindering zou het bedrag 8/9 miljoen zijn.

10 juni 2021 om 15:30

Ik heb dat nergens gelezen, kun je me de link doorsturen? Kan me niet voorstellen dat 3 maanden 7/8 miljoen gaat schelen namelijk.

10 juni 2021 om 15:35

Zou je even op Onana - Arsenal moeten googelen, en dan een artikel van voetbalzone uiteraard 😉 Er word overigens nergens 3 maanden genoemd, alleen strafvermindering.

10 juni 2021 om 18:57

Staat hier ook gewoon in de tekst.

Hebben ze het toch voor elkaar gekregen. Dit kan de vraagprijs in ieder geval nog iets omhoog brengen nu Onana vanaf 4 september alweer mag trainen.

Telegraaf: Ajax incasseert 2,5 miljoen euro in plaats van 2 miljoen euro voor Andre Onana.

10 juni 2021 om 15:17

de Telegraaf? Dan klopt het niet!

10 juni 2021 om 15:34

Lijkt me wel realistischer dan 10miljoen in plaats van 2miljoen, voor die 3maandjes extra.

11 juni 2021 om 09:23

Die 3 maandjes moet je zien over de totale contractduur. Dan lijkt me 10 mln realistischer

Ik had hem dan als Ajax zijnde gehouden. Zou er nu dan ook alles aan doen zijn contract te verlengen met een jaartje. Tot november is nog wel te overzien en een betere keeper ga je echt niet vinden.

10 juni 2021 om 15:09

Consy. Dat heeft Ajax al geprobeerd toen zijn gehele schorsing nog stond. Onana is ongeduldig geworden en wil blijkbaar niet meer verlengen helaas.

10 juni 2021 om 17:56

Onana wilde wel verlengen, maar Ajax wilde een contract tot 2024 en Onana tot 2023. En ik begrijp beide partijen in deze toen nog niet duidelijk was dat de straf zou worden verminderd.

10 juni 2021 om 15:20

Die jongen is toch allang toe aan een vervolgstap in zijn carrière?
Een betere keeper ga je inderdaad niet vinden, daarom hoort Onana ook te vertrekken bij Ajax. Hij is dat niveau toch wel ontgroeid in mijn ogen.

10 juni 2021 om 18:48

Ja voor 2.5m kan je hem gewoon aan zijn contract houden

Ik snap hier niet veel van, is dit dan coulantie, medelijden? IMO laat je ‘m staan, of je verminderd hem zodanig dat het betekenis heeft.

10 juni 2021 om 15:12

Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar de verdere onderbouwing hiervan. Dat hij een schorsing van één jaar kreeg was toch in feite al coulant omdat er normaal gesproken beduidend zwaardere straffen staan op dit soort misgrijpen? Ik zie niet in wat er nu toe geleid heeft dat het CAS oordeelt dat een lichtere straf op zijn plaats is. Los daarvan is dit natuurlijk voor alle betrokkenen wel een prettige uitspraak, ik snap hem alleen niet.

10 juni 2021 om 15:17

Er zijn sporters die voor hetzelfde vergrijp lichter bestraft zijn, andere wellicht zwaardere gestraft. De strafmaat is dus niet vaststaand. De CAS vind 9 maanden schorsing en 7 maanden ontzegging tot de training voldoende voor dit vergrijp.

Betekent een schorsing op werkgerelateerde voetbalactiviteiten niet ook een schorsing op transfers?

10 juni 2021 om 17:35

Ha! Dat zou mooi zijn. Misschien moet Edwin toch maar eens de banden met de huisjurist van de aartsrivaal aanhalen, die weet vast wel uit te leggen hoe dat ook betekend dat het contract automatisch verlengt is tot 2025 Al het andere daar gelaten, van een wildebras in JA naar een stabiele CL vechter in no time, Onana kan alles flikken en ik blijf stiekem fan. Hoop dat de groep hem overtuigd om te blijven.

Te belachelijk voor woorden. Schuldig bevonden en toch de kortste straf gekregen, nu al ingekort? Kan er met mijn kop niet bij

10 juni 2021 om 15:11

Als hij echt schuldig was aan doping gebruik om prestaties te verbeteren had hij toch 2 jaar moeten krijgen? Eigenlijk zeggen ze te geloven in zijn onschuld maar we straffen je toch

10 juni 2021 om 15:12

Ja, daarom was het al raar dat hij geen 2 jaar heeft gekregen. Heeft gewoon een middel gebruikt om doping te verhullen.

10 juni 2021 om 15:19

Rammelt aan alle kanten.

Hij is schuldig of hij is niet schuldig. Op schuld staat een zekere straf. Dus of hij krijgt die straf of hij gaat vrijuit.

Lijkt erop dat er handjeklap wordt gedaan.

10 juni 2021 om 15:20

Er zijn bij de aanvullkende testen geen sporen van doping aangetroffen. Er is dus geen doping verhuld, een volstrekt valse beschuldiging van jouw kant.
Maar ja, anoniem gedaan door jou, dus kom je er waarschijnlijk wel mee weg. Anonieme toetsenbord helden, het is wat tegenwoordig.

10 juni 2021 om 15:27

Ach, gaan we het weer op de anonimiteit gooien? Hij heeft een middel gebruikt wat doping verhuld, dan ben je in mijn ogen gewoon schuldig, bewust of niet. Daarnaast, omdat ik mijn mening geef over een artikel ben ik een 'anonieme toetsenbord held'? Denk dat jij gewoon lange tenen hebt omdat iemand een andere mening heeft dan jij, dat je dat eens moet leren incasseren.

10 juni 2021 om 15:52

Het is allang duidelijk dat dit middel niet verhullend werkt voor doping die prestaties van voetballers verhoogd. Kortom, het had niks kunnen verhullen. Experts vinden het dan ook bijzonder dat dit middel nog op de dopinglijst staat van Uefa, zeker omdat dit stofje ook in veel producten zit die je bij apotheek haalt. Met de juiste bewijzen heeft Onana kunnen aantonen dat het een foutje in de medicijnkast was, wat strafvermindering oplevert. Daar is niks onlogisch aan.

Nu hopen dat Onana komende tijd geen hoofdpijn krijgt

10 juni 2021 om 16:06

Op schuld staat een straf, in overeenstemming met de Fifa/uefa regels. Die heeft hij gehad. CAS is er echter voor alle sporten en ze kijkt echter niet alleen naar de Fifa/uefa regels, maar ook als de straf in hun ogen buitensporig is ten opzichte van het vergrijp/behaald voordeel. Het kan dan voorkomen dat een sportfederatie wordt overruled. De federatie zal eventueel hun regels moeten aanpassen als ze niet steeds willen worden teruggefloten.

10 juni 2021 om 16:13

Jullie probleem is dat jullie de wereld veel te veel vanuit een zwart-wit perspectief bezien. Het moge duidelijk zijn dat de wereld zo 999 van de 1000 keer niet in elkaar zit. Natuurlijk zijn er niet slechts twee opties; schuldig of onschuldig. Dat zou mooi zijn als er zo weinig ruimte in voor nuances. Om een voorbeeld te noemen, ik kan iemand doodschieten en daar schuldig op bevonden worden. Als echter blijkt dat er verzachtende omstandigheden zijn, zoals het feit dat ik onder druk gezet wordt omdat anders mijn familie vermoord wordt, dan ben ik nog steeds schuldig. Het verschil zit hem erin dat er verzachtende omstandigheden zijn. Zoals in bijna elk geval is dat bij Onana ook het geval. Ik heb verder geen juridische achtergrond dus ik zal me verder beperken tot mijn eigen competenties, maar er bestaat ook nog zoiets als "schuldverklaring zonder strafoplegging". Kort gezegd ben je dan door een rechter schuldig bevonden aan de ten laste gelegde feiten maar is er geen straf opgelegd. Tip: hou het bij materie waar je ten minste iets vanaf weet. Het Dunning-Kruger effect viert weer hoogtij op voetbalzone.

10 juni 2021 om 15:18

Niet schuldig bevonden, de Uefa heeft erkent dat het een vergissing was. Alleen heeft een sporter een verantwoordelijkheid dus worden ook vergissingen bestraft. Vind negen maanden dan nog best zwaar gezien de erkenning van de Uefa dat het een vergissing betrof.

11 juni 2021 om 13:01

Speedy
Snap echt wel wat je wilt zeggen, maar ook al onderscheidt jij de 'vergissing' (als in de afwezigheid van opzet) van het vergrijp (middelen van een verboden lijst in je lichaam), ook de vergissing kwalificeert als schuldig aan het 'vergrijp'. Dus, ook 'schuldig' in dit geval.

En jazeker, terecht dat je een discussie voert over het nut van dit middel als maskering voor andere middelen en dat het niet zelf sec prestatieverhogend werkt en ook hoe hardvochtig het is dat hij niet eens mag trainen op de club. Maar met alle omstandigheden (dus ook dat het niet opzettelijk gebeurd zou zijn) is dus rekening gehouden. En vandaar dat Onana niet twee of vier jaar is geschorst, maar twaalf maanden. En die straf is nu door het Cas, zoals wel vaker gebeurd, verder terug gebracht. Maar dus vooral vanwege die omstandigheden die jij ook steeds noemt. Alleen maakt dat niet dat hij dus niet 'schuldig' zou zijn bevonden. Want dat is hij dus wél. Volgens Uefa én het Cas.

Dat jij zelfs negen maanden best zwaar vindt, dat snap ik echt wel. Maar laat dat 'vergissing' ding los. Zo kijkt het CAS daar niet naar. Een vergissing is namelijk een verklaring. En dus nooit een excuus. En als je dat afzet tegen de achtergrond van deze hele reglementen (we willen voor zover we dat kunnen onze sporten schoon houden en ook stevig op kunnen treden tegen) is het niet raar dat het soms voorkomt dat het voor een individuele sporter hard uitpakt. Vergeet niet, Davids, Frank de Boer en Stam kregen ook allemaal een schorsing omdat er nandrolon in hun lichaam was gevonden. En er zijn schrijnender voorbeelden dan dit van Onana.

geef Leno meteen mee aan Ajax zijn die ook meteen tevreden ofja ze hebben meteen een vervangende keeper

10 juni 2021 om 15:12

Tevreden? Leno is een betere keeper dan Onana, maar een paar mindere wedstrijden en je bent ineens de slechtste factor in het team. Heeft Arsenal behoorlijk vaak overeind gehouden en punten gepakt. Er wordt altijd gezegd dat de kritiek op Auba niet terecht is, omdat hij een minder jaar heeft. Maar Leno was 10x belangrijker de afgelopen jaren met talloze geweldige reddingen.

10 juni 2021 om 16:03

Grotendeels mee eens, maar als Leno niet wil blijven moeten we ook gewoon zorgen dat er een waardige vervanger staat. Daarnaast is Onana beter met zijn voeten dan Leno en heeft Arteta zonder Leno te noemen wel aangegeven dat hij onze opbouw van achteruit vaak niet soepel genoeg vindt gaan. Als Leno bijv een lange trap moet geven zijn we de bal vaak meteen kwijt, bij Emi was dit minder en ik denk dat Onana ook een betere trap heeft.

10 juni 2021 om 16:59

Nee, Leno is in vorm een erg goede lijnkeeper maar het blijft een zenuwpees waardoor je op ieder moment een foutje kan verwachten als er uitgekomen moet worden. Leno mist het karakter om echt die wereldtop te halen, is een vrij gevoelige jongen en de twijfel wil er weleens insluipen.

Onana is daarentegen een echte leider. Valt de bal altijd vol overtuiging aan en wil echt de baas zijn in de 16. Tel daarbij zijn reflexen en meevoetballende kwaliteiten op en je hebt gewoon een veel completere en betere doelman dan Leno.

Extra centjes voor Overnames. Fijn voor Onana dat hij weer wat eerder zijn training kan hervatten.

Aardige gozer die Cas.

Waar vele dachten dat dit onmogelijk was, is toch gebleken dat de aanhouder wint. Toch 3 maanden er af kunnen krijgen. Heel erg fijn voor Onana.

Ik vind dit wel raar. Je erkent nogmaals dat je meegaat in het verhaal van Onana dat hij zich vergist heeft, maar blijft wel bij een verkorte schorsing. Dan hadden ze ook kunnen zeggen schorsing van 6 maanden. Alhoewel ik een schorsing in dit geval sowieso niet op z’n plaats vind

Scheelt misschien nog een paar miljoen in de verkoop. Maar alsnog zie ik hem liever gewoon nog een extra jaar bij Ajax blijven.

Beter iets dan niets, Onana had als topsporter gewoon zorgvuldiger moeten zijn. Simple as that. 🙂

Fijn voor Onana ook want hij hoeft nu minder salaris terug te storten op de rekening van Ajax

Beter iets dan niets voor zowel Onana als Ajax.

Hoop nog altijd dat Arsenal hem voor die gestelde 9 miljoen oppikt.
Prima meevoetballende keeper die wat mij betreft ook enorm goed is op de lijn, maar bij het uitkomen (in de lucht) nog wel wat dominanter en overtuigender mag worden.

Zeker een top keeper voor Ajax. Benieuwd hoe hij het bijvoorbeeld in de Premier League zou doen!

Leno & Runarsson verkopen en Onana & Matthew Ryan halen. Ryan laten keepen tot Onana weer mag. Vervolgens Onana met Ryan de concurrentie aan laten gaan, zou in mijn ogen ideaal zijn.

Leno is een prima keeper, maar heeft mij toch iets te vaak gekke momenten (ook al heeft hij regelmatig bizarre reddingen/reflexes).

10 juni 2021 om 16:05

Leno had altijd al wel een foutje in zich, maar omdat onze defensie dit seizoen een stuk beter stond vielen die veel meer op. Die wedstrijd tegen Villa als duidelijk voorbeeld. Als Leno terug wilt naar Duitsland wens ik hem het allerbeste en als we voor hem meer krijgen dan we voor Onana neer hoeven te leggen is iedereen blij.

10 juni 2021 om 17:52

Als je Onana voor 9 - 12 miljoen kan ophalen (wat ik meermaals gelezen heb) of zelfs voor 2 miljoen (wat mij sterk lijkt), dan zou ik dat direct doen.

Leno gaat echt wel het veelvuldige opleveren. Op dit moment, doordat Ter Stegen er niet bij is, is hij ook tweede keeper van het Duitse elftal (normaliter dus derde).

Hij heeft zo zijn momenten inderdaad. DIe vielen steeds minder op. Martinez vond ik ook beter, maar ja, die liet het pas kort zien (helaas),

Ryan vond ik ook degelijk overkomen en rustig. Is hij transfervrij? Of moet er een transfersom voor komen?

11 juni 2021 om 08:47

Volgens mij is Ryan transfervrij, zou ik zeker oppikken. Maar als hij keept moet Holding sws niet spelen, want minimaal 2 doelpunten gingen via Holding erin toen Ryan keepte

Leno verkopen voor 20m en Onana voor max de helft halen zou erg goed zaken doen zijn. Schijnt dat het niet meer de vraag is of Onana komt maar voor hoeveel.

de schorsing van 12 maanden had moeten staan want als Topsporter ben je verantwoordelijk voor alles wat je inneemt. en hij niet zeker wist of het kon dan had hij gewoon de Club Dokter kunnen bellen en hem vragen of hij die pil wel of niet mocht nemen. dan had hij niet in deze situatie gezeten dus zie geen enkele reden waarom ze hem 3 maanden minder hebben gegeven, maar het is wel positief voor Ajax de nieuwe club en Onana zelf

10 juni 2021 om 15:21

De strafmaat voor dit soort overtredingen is niet eenduidig. Sommige sporters kregen zelfs zes maanden. Er is dus marge in de strafmaat. En dan loont een hoger beroep of gang naar het Cas.

11 juni 2021 om 13:05

In de praktijk zie je best vaak dat het zeker loont om naar het CAS te gaan. Heel soms levert het ook extra straf op, maar het komt veel vaker voor, net als nu, dat er alsnog iets van de straf afgaat inderdaad. Vaak omdat er nog wat meer naar de persoonlijke omstandigheden wordt gekeken.

10 juni 2021 om 15:55

Heeft daarvoor naast vertrouwen en de mogelijkheid tot ontwikkeling ook een erg fijn salaris gekregen.
Lijkt mij logisch dat Onana het kan vergeten dat hij voor 2 miljoen kan vertrekken.
Dan maar gratis en 1,5 jaar laten zitten op de tribune.

Hij heeft door zijn "pilletje" Ajax echt miljoenen gekost!

Hier snap ik werkelijk niks van. Iemand die de verkeerde pillen slikt en hierdoor vermeend valssspeelt mag wat mij betreft harder worden gestraft

Ik neem aan dat Ajax toch wel iets meer gaat ondernemen richting Onana!
Dat flauwe gedoe over dat hij Ajax ontzettend veel goeds heeft gebracht vindt ik te simpel
Ajax heeft hem opgeleid, de kans gegeven en vertrouwen en een riant salaris...

Ipv dat hij voor een 30 a 40 mil verkocht wordt, zit je nu op 2 tot 8 mil?
Laat Onana zelf maar een goed statement nemen voor Ajax.
Anders gewoon gratis de deur uit maar wel 1,5 jaar lang op de 3e ring, 4 hoog zitten je wedstrijdjes te kijken

10 juni 2021 om 16:06

Ben het helemaal met je eens, het is nu zijn beurt.

10 juni 2021 om 22:23

Hier ben ik het roerend mee eens, dit akkefietje heeft Ajax heel wat geld gekost. Ze hadden hem ook een 'mutu' behandeling kunnen geven.

Gaat die nu sowieso weg bij Ajax?? Misschien kunnen ze evengoed nog verlengen, of is dat van de baan?
Anders kan Arsenal ermee aan de haal. Geweldige keeper, al heb je ook Leno nog natuurlijk. Misschien die verkopen, al is Leno ook echt heel goed geweest. Wat minderen momentjes gehad, maar verder heeft hij ons echt vaak op de been gehouden.

10 juni 2021 om 16:17

Hij wil niet verlengen.
Hij hoopt de stap te maken naar een topclub.
Doordat dit nu speelt kan hij vermoedelijk goedkoper weg.

Nou wielrenners, atleten er is hoop voor jullie als je wordt gepakt kun je altijd zeggen dat je per ongeluk iets hebt gebruikt. Misschien krijg je een kortere straf

Snap niks van verkopen. Hoe oerdom kan je zijn om een topploeg in woording te versterken op internationale niveau . Kan jaren mee.

Clubliefde is ver te zoeken bij Onana. Hij had tenminste kunnen verlengen zodat Ajax een grotere transfersom kon krijgen. Nu heeft hij Ajax alleen maar schade berokkend. Van mij mogen ze de schade verhalen op Onana

Nog even geduld. Hoor al veel verhalen over zijn vertrek maar er is door deze kortere schorsing een reële kans dat Ajax en hij alsnog voor een korte contractverlenging gaan.

Ajax heeft er veel baat bij het imago hoog te houden en spelers via de voordeur naar een andere club te loodsen. Mooi dat Onana vanaf November weer inzetbaar is voor iedere nieuwe club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren