Oekraïne moet shirt vlak voor wedstrijd tegen Oranje nog aanpassen

Donderdag, 10 juni 2021 om 11:55Dominic Mostert • Laatste update: 12:02

Vlak voor de start van het EK moet Oekraïne het wedstrijdshirt aanpassen. De eerste tegenstander van het Nederlands elftal presenteerde maandag een speciaal voor het toernooi ontworpen shirt, waarop een silhouet van de landkaart te zien is, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim. Op de achterkant van het shirt is de tekst 'Glorie aan onze helden' en 'Glorie aan Oekraïne' toegevoegd. De zin 'Glorie aan onze helden' moet verdwijnen, maar de andere zin en de kaart mogen blijven staan.

Volgens de UEFA is de slogan, die in de kraag van het shirt geschreven staat, 'duidelijk van politieke aard'. Met de slogan zou verwezen worden naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. Tijdens de Euromaidan-protesten werd de zin gescandeerd door demonstranten. Rusland diende eerder deze week officieel protest in over het shirt. Het land was niet te spreken over de slogans en over de landkaart, maar de UEFA stelt dat de Verenigde Naties 'de territoriale grenzen erkennen zoals die worden weergegeven in het design' en dat er daarom geen wijziging hoeft plaats te vinden aan de voorkant van het shirt. Ook de zin 'Glorie aan Oekraïne' mag blijven staan.

Kort na de introductie van de shirts betoogde parlementslid Vitaly Milonov, van de grootste partij Verenigd Rusland, dat de shirts onreglementair waren. "Als de UEFA niet blind is, dan zal het Oekraïne verbieden om dit shirt te dragen op het EK. Sport hoort zich niet te vermengen met politiek", zei hij. "Wat er op het shirt staat interesseert me eigenlijk niet. Oekraïne is ook slechts een outsider. Na de eerste nederlaag is iedereen ze alweer vergeten, het interesseert niemand wat." Zondag treedt Oekraïne in Amsterdam aan tegen Nederland.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Competitie:EK 2020
Datum:Zondag 13 juni 2021, 21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff Arena (Amsterdam)
31882906555
H. Bushchan161227
5.5
V. Mykolenko427943
5.5
I. Zabarnyi574328
5.5
O. Zubkov314186
5.5
R. Yaremchuk235896
5.5
M. Shaparenko402058
5.5
Marlos32913
5.5
0 stemmen

Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door fcg95)

Had het al gelezen op Nu.nl. Correct van de UEFA om gehoor te geven aan Ruslands verzoek. Politiek moet uit het voetbal geweerd worden.

10 juni 2021 om 12:04

En toch maar blijven zeuren dat de Nederlandse voetballers niet genoeg praten over problemen in de wereld. Hahahahaha de ene dag het een en de volgende dag precies het tegenovergestelde.

10 juni 2021 om 13:30

@noobmaster69: je hebt politiek en politiek. Je hebt mensen die sport misbruikten voor een politiek doeleind. In dit geval is de Oekraine door een ander land aangevallen en staat er een buitenlands leger op Oekrainsch grondgebied, namelijk de Krim en de provincies erboven. En juist de agressor ageert tegen dit shirt. In mijn ogen heel zwak van de Uefa, maar voorzitter Ceferin zal misschien wel een goede band met Poetin hebben.

Wat is dat toch met al die politieke statements in het voetbal opeens, houd dat lekker erbuiten. Black lives matter etc snap ik nog echt wel, maar dit is wel het extreme. Terecht dit dus.

10 juni 2021 om 12:03

Poepoe een kraagje met Glorie aan onze helden. Nou zeg wat extreem.

10 juni 2021 om 12:17

@consy Glorie aan onze helden schijnt een politiek geladen term te zijn naar wat ik begreep. Als Duitsland met 'Heil aan de overwinning' in de kraag gaat spelen dan vinden we daar ook wel wat van denk ik?

10 juni 2021 om 12:24

@drenniz dus black lives matters snap je wel, maar dit niet.
Dit is voor de mensen in Oekraïne toch veel belangrijker dan blm, ze vechten voor hun vrijheid en hun leven.

Andersom was logischer geweest. Tekst blijft staan en kaart moet weg. Daar is het hele gesprek ook over gaande met Rusland die heeft aangegeven dat de kaart op het shirt provoceert.

10 juni 2021 om 12:04

Wat is er logisch aan het verbieden van het laten zien van je eigen landsgrenzen?

10 juni 2021 om 12:16

Ik snap het wel dat er iets om te doen is. Ik denk niet dat we het oké gevonden hadden als Spanje in 2018 met de contouren van Catalonië met daarin een Spaanse vlag ging spelen op het WK. Het verbaasd me dus wel dat ze dat silhouet er gewoon mogen laten opstaan.

10 juni 2021 om 12:29

Wat een rare vergelijking? Nederland zal toch ook nooit in een shirt aan komen zetten met alleen maar de provincie Drenthe afgebeeld aan de voorkant? Oekraïne gaat nu toch ook niet spelen met alleen maar de Krim op het shirt? Of de regio Donetsk? Ze beelden het hele land uit, het volledige officiële Oekraïne. Dat zijn gewoon de landsgrenzen. Misschien niet erkend door Rusland vanwege de volkomen illegale annexatie maar internationaal (terecht) zeker wel.

10 juni 2021 om 12:36

Het enige doel is provoceren van iets dergelijks. Ik zou niet weten waarom men dat moet toelaten op een voetbalveld.

10 juni 2021 om 12:53

Rusland voelt zich geprovoceerd om iets wat er helemaal niet is. Ik zie het juist als provocatie van Rusland om hier iets van te vinden. Het is niet hun grondgebied, het is van Oekraïne. Het doel van dat shirt is trots uitdragen, trots om Oekraïne. Mag dat al niet meer?

10 juni 2021 om 13:05

Ja kijk we kunnen wel doen alsof die mening van de plaatselijke bevolking irrelevant is omdat we hun mening niet zo leuk vinden maar zo werkt het natuurlijk niet.

10 juni 2021 om 13:11

Niet irrelevant maar ook geen doorslaggevende factor. Overigens ga jij hier toch niet serieus dat zogenaamde referendum als referentie gebruiken om aan te geven dat de plaatselijke bevolking die annexatie steunt? Dat hele referendum was een farce en onwettig.

10 juni 2021 om 13:15

Er zijn weinig grondwetten die afscheuring van een bepaald gebied faciliteren, de meeste onafhankelijksverklaringen zijn dus onwettig. Maar dat heeft ons in het verleden toch niet tegengehouden.

10 juni 2021 om 13:58

Tja we kunnen daar heel erg lang over blijven praten. Ik denk zelf dat het uiteindelijk gewoon het recht van de sterkste is, in dit geval Rusland. VN kan hoog op laag springen en ontkennen wat ze willen. Maar feit is dat de VN de krim nog steeds als gebied van Oekraine erkent en de Uefa daarom vrij weinig kan zeggen van die kaart. Als de Uefa daar een eigen mening in gaat vormen in plaats van de VN te volgen is het einde zoek. Dan gaan de Catalanen, Basken, Tjetjenen etc. ook naar de Uefa. De Uefa erkende het team van bijv Kosovo ook pas toen de VN het als land erkende.

10 juni 2021 om 14:20

Het gaat hier niet om een onafhankelijkheidsverklaring Lierse, maar om een overname door een ander land. Als er opeens een migratiestroom vanuit Duitsland op gang komt naar laten we zeggen Drenthe en de mensen daar vervolgens een referendum opzetten om Drenthe bij Duitsland toe te voegen zouden we dat ook moeilijk kunnen accepteren he.

10 juni 2021 om 14:28

Nu doe je alsof de plaatselijke bevolking er zelf niet echt voorstander van is. Terwijl er meer dan genoeg autochtone (hoe relatief die term ook is) inwoners van de Krim ook voorstander waren van een toetreding tot Rusland.

10 juni 2021 om 12:04

Dit is juist een mooie oplossing. Die slogan heeft als je de geschiedenis kent, hele dubieuze connotaties. Maar ze geven ook niet zomaar toe aan Rusland met zijn wagonladingen boter op het hoofd

Onzin politieke statements moeten op kunnen in een bepaalde vorm. Oekraine komt voor zichzelf en het EK is een goed podium om aandacht te krijgen voor de problemen. Hier neemt een voetbalbond het voortouw Oekraines voetbalbond heeft dit goedgekeurd neem ik aan. Dat is precies wat ik hier mooi aan vind de bonden en landen moeten het doen en dat doet de bond hier.

10 juni 2021 om 12:08

Staat in de reglementen dat dit niet mag en terecht. Dit is ontstaan nadat Adolf Hitler de spelen van Berlijn gebruikte als een grote propagandashow voor zijn politiek. En bepaalde vorm is zeer arbitrair. Wat jij bepaalde vorm vindt, kan een ander te ver vinden. Je moet je er in zijn geheel niet aan willen branden.

10 juni 2021 om 13:33

Oekraine heeft delen van zijn land verloren aan een agressor, Rusland geheten. De verenigde Naties erkennen de annexatie door Rusland ook niet, want het is gewoon een oorlogsdaad van dat land. Dus juist heel zwak van de Uefa om mee te gaan in het absurde protest van ... jawel de Russen.

Volgens mij staat er 'glorie aan de helden'. Dat verwijst toch gewoon naar de voetballers?

10 juni 2021 om 12:23

Ja het is heel populair om voetballers als helden te zien, zoals in de 'oranjehelden'. Maar ik zie een held als iemand die buitengewoon moedig is. Niet als iemand die voor de fun en een zak geld tegen een bal aantrapt.

Zit het diep bij Milonov? Wat een sneue opmerking over de eerste nederlaag en vergeten. Rusland heeft echt niet veel beters.

Wauw nu moet er een zin die anders bijna niemand had kunnen lezen van het shirt worden verwijderd. Wat een overwinning. Zonder deze ophef hadden we uberhaubt de betekenis van die tekens op het shirt niet geweten. Los van dat ik bij de zin 'glorie aan onze helden' die nu verwijderd moet worden niet direct aan die protesten in 2014 denk. Een mens die niet puur in politieke hokjes en kleurtjes denkt zou dat zien als verwijzing naar de spelers op het veld of de dragers van het shirt. Dus zelfs al zou het een politiek statement zijn, dan komt die op mij en vast vele anderen totaal niet over.

10 juni 2021 om 13:30

Je moet ook jezelf niet als referentiekader gebruiken. In oekraine is er al sinds 2014 een gewapend conflict. Als er dan een spreuk staat die tijdens de protesten werd gescandeerd, dan lijkt het mij aannemelijk dat de bedoeling is om naar 1 van de 2 kanten te verwijzen.

10 juni 2021 om 13:53

Praktisch niemand van de lezers is op de hoogte dat die leuzen die je dubbelzinnig kunt uitleggen zijn geschreeuwd en praktisch niemand kan die leuzen lezen. Kortom het grote publiek weet niet dat er uberhaubt sprake was van een zogenaamd politiekstatement, want zo mondiaal gestoeld is deze leus niet. Ze hebben nu meer aandacht voor hun eventuele statement dan wanneer ze Uefa en Rusland niks hadden gedaan. Wat een winst zeg.

10 juni 2021 om 14:25

Of wij ze begrijpen mag toch helemaal geen maatstaaf zijn? De Russen en de Oekrainers begrijpen ze en weten waar ze voor bedoeld zijn. Dan is het toch best duidelijk en begrijpelijk dat zij er niet tevreden mee zijn?

"als de Uefa niet blind is, dan zal het Oekraïne verbieden om dit shirt te dragen op het EK. Sport hoort zich niet te vermengen met politiek", zei hij. "wat er op het shirt staat interesseert me eigenlijk niet. Oekraïne is ook slechts een outsider. Na de eerste nederlaag is iedereen ze alweer vergeten, het interesseert niemand wat."

Als het deze man niet interesseert wat er op het shirt van Oekraïne staat, waarom dan deze klacht?

Een belangrijk detail dat ontbreekt in het artikel is dat de zin een verdere geschiedenis heeft dan alleen de Maidan protesten. Het is een zin die tijdens WO2 gebruikt is als strijdkreet door collaborerende Oekraïense fascisten die medeplichtig zijn geweest aan de Holocaust. Vandaar dat de klachten niet alleen vanuit Russische kant komen maar ook Joodse groepen die hier ontstemd over waren.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Oekraïne

FIFA ranking: 24
2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller11
H. BushchanKeeper10
A. YarmolenkoAanvaller11
A. PyatovKeeper00
O. KaravaevVerdediger10
S. KryvtsovVerdediger00
M. MatvienkoVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Oekraïne.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren