De Ligt: ‘Hij heeft de bondscoach laten zien dat hij op dit podium kan spelen’

Donderdag, 10 juni 2021 om 11:35Dominic Mostert

Matthijs de Ligt is positief gestemd over de bijdrage van Jurriën Timber bij Oranje. De negentienjarige verdediger van Ajax had in de oefenwedstrijden tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0 zege) een basisplaats in de vijfmansverdediging van Oranje. Hij stond in de eerste wedstrijd naast Stefan de Vrij en De Ligt en had in de tweede wedstrijd Daley Blind en De Vrij naast zich in het centrum.

"Heel positief", oordeelt De Ligt donderdagochtend in een persconferentie over de voortgang van Timber. "Ik heb hem vaker zien spelen bij Ajax, voornamelijk in een viermansverdediging als rechter centrale verdediger of als rechtsback. Bij Ajax kon je al zien dat zijn technische basis supergoed is. Dat zie je ook in de wedstrijden. Hij is rustig aan de bal, zoekt de juiste oplossing, de voetballende oplossing, en staat verdedigend zijn mannetje."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Ik denk dat hij het in de laatste twee wedstrijden gewoon heel erg goed heeft gedaan. Hij heeft de bondscoach laten zien dat hij op dit podium kan spelen", vindt de verdediger van Juventus. Het is goed denkbaar dat Timber zondag een basisplaats heeft in de openingswedstrijd van het EK tegen Oekraïne. Door het blessureleed van De Ligt is het echter de vraag over welke verdedigers bondscoach Frank de Boer kan beschikken.

De Ligt werkte woensdag, na een halfuur met de selectie te hebben getraind, een individueel programma af. Hij liep zaterdag een liesblessure op tijdens de training. "Het gaat goed, het ziet er goed uit. Het is elke dag afwachten hoe het herstelt en hoe het voelt", geeft hij aan. "Ik heb een deel al met de groep meegetraind en hoop de komende dagen volledig met de groep mee te trainen. Het is afwachten hoe het op de dag zelf voelt. Zondag is zeker wel mijn doel. Daar heb ik mijn ogen op gericht."

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Verwacht je zondag een basisplaats voor Jurriën Timber tegen Oekraïne?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door linksbuiteadem)

Ben ik de enige die Timber niet echt speciaal vind?

10 juni 2021 om 11:45

Niet echt speciaal, maar dat hoeft ook niet, geen fouten maken en degelijk een 6je of een 7 spelen is voor een verdediger in het centrum prima.

10 juni 2021 om 11:49

Helemaal op zo’n jonge leeftijd. Ik vind hem verdedigend heel solide en aan de bal comfortabel. Je zit gewoon met een gerust hart te kijken en dat is op die leeftijd toch best “speciaal”. Ik zou niet weten wat je nog meer moet verwachten van een centrumverdediger van die leeftijd.

10 juni 2021 om 12:24

Het meest speciale is dat hij in verdedigend opzicht totaal niet opvalt. Normaal zie je bij verdedigers van die leeftijd wat fouten, zoals bijvoorbeeld Veltman altijd had of bijvoorbeeld Schuurs en Rensch nu hebben. Maar bij Timber zie ik dat gewoon niet echt. Dat is echt wel speciaal.

10 juni 2021 om 11:48

Ja, je ben echt de enige.

Timber is voor zijn leeftijd heel erg goed. Goede passing, snel en kan goed verdedigen.
Tuurlijk zal die nog wel foutjes maken op die leeftijd, maar de potentie is er zeker.

10 juni 2021 om 11:59

Timber heeft ook wat Pogba heeft. hoe noemen ze dat een loopwonder?. staat altijd op de goeie plek ook om aangespeelt te worden. verder ben ik idd ook wel gecharmeerd van Timber als PSV fan.

10 juni 2021 om 13:13

ik vind juist het speciale aan hem dat indribbelen. hij ziet waar ruimte ligt en is ongelofelijk goed in lichaamsschijnbewegingen. z'n balbehandeling is bovengemiddeld, en voor een centrale verdediger eigenlijk gewoon extreem goed. dat zijn er niet veel. dat is best speciaal. een frenkie heeft dat ook (nee dit is geen vergelijking). lisandro martinez heeft dat ook trouwens bij ajax. dat doet alsof ze passen, en toch de bal nog 1x meenemen waardoor ze de ruimtes optimaal benutten. daarvoor moet je die ruimtes wel eerst zien, en dat is talent. musleramb ziet timber misschien niet heel vaak spelen. dat is prima, maar hij is echt wel speciaal. z'n kalmte ook. dit is een jongen die samen met rensch en gravenberch voor niemand bang is. ze hebben alle leeftijdsgenoten al kapotgespeeld, ook van andere landen. dit zijn gewoon toptalenten en met taylor en salah-eddine zijn er nog meer die eraan komen. gewoon een topgeneratie. dat heb je soms. wat tekenend is voor timber, is dat hij in deze generatie zelden werd uitgelicht. het ging altijd over gravenberch, unuvar, etc. toch was er altijd 1 stabiele factor achterin en tevens de absolute leider: jurrien timber.

10 juni 2021 om 11:50

Hij is niet beter dan De ligt of de vrij. Maar zijn gretigheid om voor zijn man te komen vind ik wel bijzonder. Daarnaast is het een verdediger die liever een oplossing vooruit gaat zoeken dan een balletje breed legt en doet dit over het algemeen met succes. Die combo maakt hem wel speciaal. Onderscheppen en direct vooruit denken is mooi om te zien

10 juni 2021 om 11:51

Timber is net als de scheids in een wedstrijd, als hij geen opvallende rol heeft betekent het dat hij het prima heeft gedaan. Maakt bijna geen fouten, rustig aan de bal en hoeft nooit corrigerend op te treden met sprintjes en tackles omdat hij tactisch erg sterk is. Echt een rustpunt achterin. Een De Ligt of een Martinez is misschien leuker om naar te kijken, maar als Timber gewoon hetzelfde rendement behaalt hoor je mij niet klagen.

10 juni 2021 om 11:59

Ik geloof wel in Timber maar het is meer dat het allemaal zo snel moet in Oranje. We kunnen al een aardige rij spelers opnoemen die al snel bij het nederlands elftal kwamen maar daarna nooit de belofte hebben kunnen inlossen. Voor hem is dit jaar ook alles nieuw en zonder verwachtingen. In het begin ben je altijd extra gretig en neem je alles heel serieus.

10 juni 2021 om 12:18

dan snap je er niet zoveel van man , als je op zo een jonge leeftijd met zo weinig wedstrijden op het hoogste niveau moeiteloos aansluit ben je zeer bijzonder en een groot talent

10 juni 2021 om 13:14

Timber is statistisch gezien nu al beter dan De Ligt ooit zal worden. en dan doel ik op z'n sublieme beheersing van het omschakelen. Dit cruciale onderdeel beheerst Timber dusdanig goed,dat De Ligt een beginner lijkt. Deze aangeboren souplesse heb je,of heb je niet. Technisch is hij ook van een totaal ander nivo dan Matthijs,die normaal gesproken z'n laatste toernooi speelt. Z'n concurrenten rennen hem aan alle kanten voorbij.

10 juni 2021 om 13:46

Oh jee, pas op wat je zegt. Er staat spontaan schuim op de kaken van sommigen hier. Voor zijn leeftijd maakt hij een prima indruk, maar sommigen doen alsof we het over een supertalent hebben, terwijl hij over een week 20 wordt. Tuurlijk is de potentie zichtbaar, hij is erg allround en heeft nauwelijks zwakke punten. Maar op het niveau van De Vrij, De Ligt en vDijk is hij nog niet hoor. En sowieso is dat lastig te beoordelen omdat hij nauwelijks wedstrijden op echt topniveau heeft gespeeld. Toch vooral eredivisie en interlands tegen kleine ploegen.

10 juni 2021 om 14:41

Klopt volledig wat je zegt. Hoop daarom dat de Oranjenieuwelingen snel topwedstrijden gaan spelen,en onder zware druk komen te staan.

10 juni 2021 om 15:24

Haha gelijk honderden reacties

Op het moment dat je snelheid nodig hebt achtering lijkt het mij het beste om Blind te vervangen voor Timber, zelfs tegen Georgie leek Blind zo enorm kwetsbaar met ruimte in zijn rug en ook bij Ajax was daar altijd gevaar, misschien is het zelfs een optie om Blind op de plaats van de Roon te zetten en gewoon met Timber te spelen, de Vrij of de Ligt zullen dan wel een positie naar links moeten maken of Ake moet erin.

10 juni 2021 om 11:47

Ik zou blind ook eerder op het middenveld zetten. Ook ake zou ik op links zetten zodat de vrij en de ligt gewoon kunnen blijven staan zonder teveel wisselingen.

10 juni 2021 om 11:49

Maar laten we nou niet doen alsof de gemiddelde centrale verdediger wél echt snelheid heeft. Als een snelle aanvaller die loopactie eenmaal in gang heeft gezet kunnen weinig verdedigers dat nog corrigeren. Sterker nog, als je een snelle verdediger hebt die verkeerd staat opgesteld, haal je die speler ook niet meer in. Snelheid is een pré, maar absoluut geen must als CV.

10 juni 2021 om 12:04

Precies dit. Blind wordt er niet vaker uitgelopen dan een andere cv omdat hij positioneel beter staat. Alleen als het gebeurt valt het meer op omdat ie trager is ja.

10 juni 2021 om 13:44

Met de tactiek die meer en meer ploegen spelen wel, spelen met een hoge lijn. Je ziet ook dat trage/statische verdedigers bijna uit het topvoetbal zijn verdwenen.

10 juni 2021 om 13:00

Ake heeft dan toch sowieso de voorkeur lijkt me? Die is echt veel verder dan Timber. Al weet je het nooit met Frank.

10 juni 2021 om 18:49

Ake is een LCV en Timber een RCV. Ik denk dat ze beiden logischerwijs gewoon back-up zullen zijn, voor resp. Blind en De Ligt.

Ik zou zowel blind, als ake laten spelen.
Blind kan voorzetten geven op Weghorst en depay / Wijnaldum kan het gat induiken op linksvoor.
Ake in het centrum met Gravenberch en De jong ervoor waardoor je aanvallend weer wat sterker bent.

Net als met Stekelenburg vind ik ook de lobby voor Timber enigszinsa apart. Natuurlijk doet hij het degelijk en ik vind zijn selectie ook wel te verklaren maar dan wel gewoon als bankzitter achter De Ligt, De Vrij en Ake/Blind. 20 duels voor Ajax zou opeens meer betekenen dan 4 jaar lang premier league ervaring? Ik erger me enorm aan de lobby om alles wat 10x meedoet bij Ajax meteen de basis in te gooien

10 juni 2021 om 12:03

Ik erger me enorm aan de lobby om competitie over kwaliteit te plaatsen.

Als je Ake daadwerkelijk beter vind dan Timber begrijp ik dat maar niet het argument om in welk land die voetbalt. Ja de tegenstander zijn vaak beter maar als je daar continue door de ondergrens zakt slaat het ook nergens op. (ik zeg niet dat Ake o.i.d. dat doet hoor)

Laten we alsjeblieft selecteren op kwaliteit en niet op speelminuten, competitie en dergelijke.

10 juni 2021 om 12:20

Maar, speelminuten en de competitie zeggen weer iets over de kwaliteit. Want met alle respect een centrale verdediger van ajax die alles speelt (een Blind) of een centrale verdediger van Juventus die veel speelt (de Ligt) is toch wel degelijk een verschil in kwaliteit.
Je moet juist gaan selecteren op wat je als bondscoach aan spelers hebt in de betere competities, en die hierin een bepalende rol kunnen spelen (een depay en weghorst, in mindere mate wijnaldum, frenkie enz.). Vanuit daar moet je kijken hoe deze spelers bij hun club spelen en excelleren en vanuit daar ga je een speelstijl ontwikkelen. Daarna ga je kijken welke overige spelers er voor kunnen zorgen dat de topspelers die je hebt ook voor jou als NL elftal het verschil gaan maken. Daar gaat het in mijn ogen echter vaak mis in Nederland, en de discussie om het selecteren als ik eerlijk ben. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie omtrent Krul/stekelenburg. Als keepers zie ik hier oprecht weinig verschil in. De een is misschien een betere voetballer, de andere een betere lijnkeeper. Dan ga je kijken wat heb ik het meeste nodig. In het systeem en soort voetbal dat ik wil spelen.. met de spelers die ik voor mijn keeper tot mijn beschikking heb. Zo moet je, in mijn ogen, een selectie bouwen. Selecteren op de spelers wiens kwaliteiten je het meeste nodig hebt en kan gebruiken in jou speelstijl. Daarom vind ik de huidige selectie niet goed, als je in een 5-3-2 wil gaan spelen heb je in mijn ogen niet de beste spelers geselecteerd op basis van de kwaliteiten in dit systeem.
Voor een 5-3-2 met diepe backs heb je redelijk goed voetballende Cv's nodig, die hebben we in Blind de Ligt en Timber sowieso (ake en de Vrij kan ik niet genoeg over zeggen dus laat ik hierbuiten) echter deze kunnen ook vastgezet worden, dus in mijn ogen heb je dan een goed voetballende keeper nodig (stekelenburg) Met hoogstaande backs heb je in mijn ogen backs nodig die gevoel hebben voor positie en diepgang, dan vind ik dat je met dumfries de verkeerde RB hebt opgeroepen voor de basis. Ongeacht hoe goed hij speelt, zijn kwaliteiten liggen niet op deze positie zoals deze er nu is, in een 433 zou hij veel beter passen. En zo kan ik een heel betoog uitschrijven wat ik niet vind kloppen aan de huidige selectie en de door vele verwachtte opstelling voor het Ek. Maar dat is mijn punt niet, ik vind namelijk wel dat speelminuten en competitie ook belangrijk zijn want die zeggen iets over de kwaliteiten van spelers.

10 juni 2021 om 13:03

Ake heeft echt veel meer goede wedstrijden gespeeld dan Timber. Kan zijn dat hij bij City op de bank zit. Bij Bournemouth was hij echt indrukwekkend. Dat heeft Timber nog niet laten zien hoor.

10 juni 2021 om 15:04

In 1974 was Cruijff ook goed. Het gaat over nu, niet over een jaar gelden. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Laten we aub een beetje realistisch blijven. Hij heeft maar tegen Schotland en Georgie gespeeld, dat zijn nou niet bepaald echte graadmeters, en lijkt het al snel heel goed.

Het is de vraag hoe hij zich staande zal houden tegen A-landen met AAA-spelers.

10 juni 2021 om 12:21

Ik denk beter dan een geblesseerde de Ligt haha. Maar noem maar een speler op die je hier beter neer kan zetten dan Timber. Ik zie ze niet echt in mijn ogen.

Ik snap het niet zo goed eerlijk gezegd leuke speler hoor Timber maar hij stijgt niet uit Boven Teze en Geertruida. 3 jonge verdedigers die centraal achterin en rechtsback kunnen spelen. Als je Geertruida of Teze in dit Oranje naast Blind en De Vrij zet als vervanger van De Ligt blijven ze ook overeind. Bovendien lopen die al langer mee in de eredivisie en weet Geertruida ook nog hoe je een doelpunt moet maken. Dit seizoen 8 doelpunten. Niet slecht voor een rechtback

10 juni 2021 om 12:55

Timber steekt niet boven Teze en Geertruida uit? Ik raad je dringend aan om eens een paar wedstrijden van Timber te bekijken.

10 juni 2021 om 13:01

Hij heeft er nog maar een paar gespeeld als ik wedstrijden van Teze en Geertruida moet kijken ben ik langer bezig

10 juni 2021 om 13:21

Tip dan kijk even alleen de europese wedstrijden van deze 3 spelers. Die hebben ze dit jaar ongeveer evenveel gespeeld (teze 7, Timber 5 en Geertruida ook 5) dat is het niveau waar je beter spelers kan beoordelen (betere tegenstand dan in de eredivisie) en pak dan even de toppers mee (ajax psv az feyenoord) want die 28 wedstrijden die een Geertruida, Timber en Teze hebben gespeeld tegen de andere vind ik minder relevant.

Of wil je verder terug in de tijd? Ik vind dat je vooral moet oordelen over het laatste half jaar bij deze 3 spelers.

11 juni 2021 om 09:21

Dat doen ze uit principe niet.

Timber zou ik prima op de plek van Dumfries willen zien in een 4 mans verdediging met de Ligt, de Vrij en Wijndal. Blind dan op de plek van de Roon en daar Frenkie en Wijnaldum voor. Dan kun je redelijk goed op balbezit spelen. We moeten het sowieso niet van de omschakeling hebben met de huidige selectie. Itt 2014 waar Robben dynamiet in zn benen had.

10 juni 2021 om 12:16

Voorhoede is dan Berghuis-Weghorst en Depay. Of tegen landen waar je minder sterk bent Malen voor Weghorst

Timber is sinds de eerst wedstrijd tegen psv na de winterstop in de basis van Ajax gekomen en heeft daarna alles solide gespeeld. Ik kan me niet één wedstrijd herinneren dat hij compleet door de maand viel. Altijd minimaal een 6 en vaak behoorde hij tot de beste 3 op het veld. Fysiek en positioneel goed, prima snelheid en durf een linie over te slaan met een pas naar voren. Zij lengte heeft ie niet mee en mis natuurlijk ervaring, maar zou voor nu prima de rol van de eerste wissel in de verdediging van Oranje kunnen invullen.

Timber op de plek van Dumfries zou ik wel eens willen zien. Helaas zie ik het niet gebeuren. Tijd voor experimenteren is er niet meer en Dumfries is amper tot nooit geblesseerd. Timber is denk ik puur als back-up van De Ligt/ De Vrij.

Wel lekker om te weten dat je een jongeling hebt (met snelheid) die gewoon kan invallen/er kan staan, mocht het onverhoopt niet goed komen met een andere Cv.

Alle spelers steken elkaar een veer in hun reet. Je hoort nooit een keer dat , hij moet stappen maken en is nog niet goed genoeg

Timber wordt een hele goede maar nog niet op dit EK verwacht ik.

Bij Timber zie je gewoon dat hij zich comfortabel voelt als hij de bal heeft, voor een centrumverdediger is dat wel prettig en zie je lang niet bij iedereen. Hij kan indribbelen, passen, is snel en staat vaak op de goede plek. Maakt gewoon een solide indruk, wat knap is op die leeftijd. Je ziet ook helemaal geen angst of spanning bij hem. Hij zal echt nog wel zijn fouten maken, dat moet ook want daar leert hij van. Maar tot nu toe zit ik relaxed op de bank als ik hem in actie zie en dat doet me goed!

Nou zelf nog is een keer laten zien dat je een fatsoenlijke wedstrijd in het oranje shirt kan spelen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
1 fan
19 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 20 1 0 0
2020/2021 Jong Ajax 4 0 0 0
2019/2020 Jong Ajax 24 0 4 0
2019/2020 Ajax 1 0 1 0
2018/2019 Ajax U19 10 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

'Van het niveau Timber en hij wordt intern bij Ajax zelfs hoger ingeschat’

Valentijn Driessen vindt het onbegrijpelijk dat bondscoach Frank de Boer geen vervanger heeft opgeroepen voor de geblesseerde Donny van de Beek. De middenvelder van Manchester United verliet deze week het trainingskamp...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren