Engelse Super League-clubs betalen miljoenen; UEFA schort stappen op

Woensdag, 9 juni 2021 om 19:02Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:08

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur betalen gezamenlijk 25 miljoen euro aan de overige clubs uit de nationale competitie, zo meldt de Premier League in een persbericht. Daarmee komen de zes grootmachten relatief goed weg: bij nieuwe overtredingen volgen veel zwaardere straffen, zo is afgesproken.

De Big Six besloten op 18 april samen met zes andere buitenlandse grootmachten de Super League op te richten. Met een besloten competitie hoopten de Europese topclubs meer inkomsten te genereren, maar de plannen leverden gigantisch veel weerstand op in de voetbalwereld. Ook de supporters van de oprichtende clubs tekenden fel protest aan tegen de Super League, waarna al snel werd besloten om de elitecompetitie in te trekken.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De zes Engelse initiatiefnemers maken individueel iets meer dan vier miljoen euro over aan de Premier League. Mocht een deelnemer uit de hoogste Engelse divisie opnieuw plannen beramen voor een nieuwe besloten competitie, dan kost dat die club in het vervolg dertig miljoen euro. Bovendien worden in dat geval liefst dertig punten in mindering gebracht in de Premier League.

In tegenstelling tot de Engelse clubs namen Barcelona, Real Madrid en Juventus geen afstand van de Super League. De UEFA dreigt met verstrekkende sancties tegen de laatstgenoemde drie clubs, maar heeft de juridische procedure tijdelijk opgeschort, zo laat de Europese voetbalbond weten. Het betekent dat Barça, Real en Juventus volgend seizoen zeker in de Champions League uitkomen. De clubs hangt nog altijd een uitsluiting van twee jaar voor Europees voetbal boven het hoofd, zo benadrukt de UEFA.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door real8madrid)

En die 15 miljoen per club voor het jeugdvoetbal gaat dan niet meer door? En die vijf procent van de prijzenpot van vorig jaar? Nou, wat een 'straf'. De clubeigenaren leggen dit cash neer uit hun spaarvarken.

9 juni 2021 om 19:14

Alsof de grote clubs niet al genoeg geld binnen halen voor de kleinere clubs.

9 juni 2021 om 19:45

Haha, zo lust ik ze ook wel. Weet je waar al die 'grote' clubs hun spelers vandaan halen? Juist, van de kleine clubs. En daar verdienen de grote clubs veel meer mee dan de kleine clubs ooit terugzien. Dus vind dat echt een non-argument. Chelsea als vb: 67 senioren contractspelers vorig jaar (19/20) voor het evt eerste team. 67. Waarvan 41 (!!!) in de verhuur. En allemaal goedkoop of gratis gehaald door ze te verleiden met heel veel geld. Dan verhuren, kijken of er eentje doorbreekt en anders erna verkopen voor goed geld. En de club die hem.opgeleid heeft krijgt een opleidingsvergoeding. Lekker hoor. De grote clubs hebben het idd heel zwaar..... Dit moet echt verboden worden door een UEFA.

9 juni 2021 om 19:57

Appels met peren vergelijken. Het grootste gedeelte van die huur leger heeft gewoon een transfersom gekost waarmee de verkopende club akkoord is gegaan. De spelers die niks hebben gekost zijn vaak de gasten die al sinds hun tiende ofzo bij de club zitten. Dat soort spelers worden vaak bij amateur verenigingen weggehaald en die krijgen daar nooit geld voor. Of de speler nou door Chelsea gaat of Milwall wordt gescout.

9 juni 2021 om 20:56

Hoezo appels met peren? Jij zegt: "Alsof de grote clubs niet al genoeg geld binnen halen voor de kleinere clubs". Dat is een opmerking die totaal niet specifiek is en algemeen opgevat kan worden. En dan ga ik op iets specifieks in waar de grote clubs de kleine clubs totaal niet naar waarde voor vergoeden. En als je dan Chelsea vergelijkt met Michael?! Chelsea staat bekend om het transfervrij (of iig goedkoop) binnenhengelen van jeugdspelers. Als je 67 contractspelers hebt en spelers in hun hele Chelsea periode 4 of 5 keer verhuurd, klopt het toch niet? En verdient Chelsea uiteindelijk geld omdat andere clubs ook goede spelers nodig hebben?! En daar verdient Chelsea goud geld mee itt de clubs die hen opgeleid hebben. Piazon is volgens mij zelfs 9 keer verhuurd. Dat is toch absurd?!

9 juni 2021 om 21:21

''dat is een opmerking die totaal niet specifiek is en algemeen opgevat kan worden.'' Hoeveel specifieker wil je het hebben dan? Alsof het zo moeilijk is om te bedenken dat de gigantische tv gelden en prijzengelden die de hele PL verdeeld voornamelijk door zes clubs wordt binnen gehaald. Alsof Aston Villa anders ook maar ooit 49 miljoen had kunnen betalen voor Buendia.

''en als je dan Chelsea vergelijkt met Michael?! Chelsea staat bekend om het transfervrij (of iig goedkoop) binnenhengelen van jeugdspelers'' Nou noem ze eens op. Jij doet alsof jeugdspelers normaal altijd een fortuin opleveren, tenzij Chelsea ze haalt. Opleidingsvergoedingen zijn bedragen die vast staan, voor Chelsea en alle andere clubs. In elke andere geval is er gewoon een transferbedrag betaald waar de verkopende club mee akkoord is gegaan. Neem bijv. zo'n Ampadu. Die is als kind gekomen en kostte 3 miljoen, wat voor Exeter City en heel groot bedrag is zeker voor een 16 jarige. Wat heeft het aantal verhuren te maken met hun afkoopsom? Sao Paulo heeft 7.5 miljoen gekregen voor een speler die nog nooit een wedstrijd voor hun eerste had gespeeld. Wat boeit Sao Paulo dan hoe vaak hij verhuurd wordt?

9 juni 2021 om 22:42

Alsof de Uefa er al niet voor heeft gezorgd dat die clubs genoeg voordelen hebben. Maak het nog zo mooi als je wilt, maar het is de Uefa die de grote clubs zo groot heeft gemaakt en ervoor gezorgd heeft dat het voor miljardairs aantrekkelijk was om in te stappen. Laten we niet gaan doen alsof die clubs zo'n levensader voor het voetbal zijn, want voor hen zijn er honderd anderen die in kunnen en willen stappen. Arrogantie viert hoogtij als het dit soort onderwerpen betreft en jouw reactie is daarin het schoolvoorbeeld.

9 juni 2021 om 19:15

Dat van het jeugdvoetbal was een sanctie vanuit de Uefa, die blijft ook staan.

9 juni 2021 om 19:51

Ah, check. Thnx.

9 juni 2021 om 22:55

Dit is de regeling die ze met de FA hebben getroffen. Wat ze met de Uefa regelen staat hier los van en daar heb jij het nu over. Dat gezegd zijnde, de rechtbank in Zwitserland heeft zich hierover uitgesproken en beslist dat de Uefa Madrid, Barca en Juve niet mag straffen en dat ze niet het recht op een monopolie hebben. Bijgevolg heeft de Uefa dus ook geen poot om op te staan als de Engelse clubs zich terugtrekken uit dat akkoord en besluiten zich er niet aan te houden.

Daarmee komen de zes grootmachten relatief goed weg... 4 miljoen is een lachertje voor ze. Das geen boete, das een avondje bij de comedy club voor ze.

9 juni 2021 om 19:57

Een miljoenenboete voor een eigen idee? Er zijn omstandigheden waar ze dat een keiharde dictatuur noemen.

9 juni 2021 om 22:38

Een eigen idee. Volgens mij bestond dit idee al langer. Maar nooit een stap verder genomen. Dan kan je het hebben over dictatuur vanwege uefa, maar hoe unfair is did superleague ten aanzien van de andere clubs? Hoe noem je dat dan? Verhevend zijn boven alle andere clubs in europa? Ook de eigen competities. Die 4 miljoen is een peuleschil als je ziet wat die clubs aan bijv tv inkomsten krijgen. Hier in Nederland zou het een mokerslag kunnen zijn, maar in Engeland stelt het bar weinig voor hoor.

9 juni 2021 om 20:08

Ze komen juist slecht weg. Zeker nu Uefa proces tegen 3 overgebleven clubs heeft opgeschort blijkt dat zelfs Uefa inziet dat er geen juridische basis is voor enige straf.

9 juni 2021 om 22:43

De Premier League/FA heeft die ploegen gestraft. Dat de Uefa die 3 ploegen nu niet kan straffen, betekend niet dat de spaanse en italiaanse bond niks kan doen. Daarnaast zullen er nog wel regeltjes zijn waardoor de uefa iets uit zou kennen halen. Waar een wil is, is ook een weg. Vergis je daar niet in.

Ik ben benieuwd of de Uefa uiteindelijk doorzet. De opschorting lag wel in de lijn der verwachting.

9 juni 2021 om 19:20

Ben er bang voor. Denk je dat UEFA twee champions league edities wil zonder barca, real en juve? 3 eye catchers. Maar ik hoop wel dat ze bestraft worden.

9 juni 2021 om 19:26

De Uefa heeft net te horen gekregen dat ze niet bestraft kunnen worden. Tot de EU een uitspraak doet over competitieregels.

9 juni 2021 om 19:35

Ik hoop gewoon dat het niet zomaar in de doofpot wordt gegooid. Een kleinere club bestraffen ze makkelijker als een europese grootmacht. Maar ik wacht geduldig af en hoop op het beste (in deze een fikse straf).

9 juni 2021 om 20:33

Eerst afwachten wat de rechter zegt. Als de Uefa nu gaat straffen, krijgen ze een grote schadeclaim aan hun broek. Vooral die Ceferin had een grote bek, maar kruipt nu toch weer terug.

9 juni 2021 om 20:33

Gaat wel gebeuren de uitstappers krijgen een kleine geldboete. Juve barca real niks, een tik op de vingers dat mag niet jongens.

9 juni 2021 om 19:42

De Uefa geen poot om op te staan. Staat ook niet goed uitgelegd in het artikel. Wanneer de Uefa clubs uitsluit omdat deze een nieuwe competitie willen beginnen, dan geven ze feitelijk toe dat ze een monopolie positie hebben. En dat mag niet binnen de EU. Dit gaat een nieuw Bosman arrest worden en uiteindelijk zal de SL er ook komen.

9 juni 2021 om 20:16

Precies dat B203, het Zwitserse ministerie van justitie heeft de uefa ook gewaarschuwd om geen straf uit te delen. Dat zegt genoeg.

9 juni 2021 om 22:34

Gingen ze in Barcelona ook massaal protesteren zoals toentertijd in Engeland? Nee he? Het interesseert ze helemaal niks, en dit alleen maar omdat de Premier League zo immens populair is wereldwijd. Je voelt gewoon de wanhoop van Italië en Spanje.

10 juni 2021 om 00:42

Met alle respect, vanwaar die aanval? Ik constateer iets en onderbouw het. En jij komt met klagen dat men in Spanje niet de straat op gaat om te protesteren tegen de SL? Ze hebben daar wel andere problemen aan hun hoofd (economie, politiek, corona...). De Premier is mede de oorzaak van het creëren van de SL. Bijna alle clubs zijn in handen van miljardairs en investeringsmaatschappijen. Vandaar dat veel toppers daar voetballen. Als je 20 jaar geleden een gemiddelde wedstrijd keek, dan leek dat wel een potje ping pong; lange ballen en geen drie goede korte pasjes achter elkaar. Buiten dat, je weet welke wedstrijd wereldwijd bovenaan staat? Juist; de Clasico.

10 juni 2021 om 08:41

Manchester United - Liverpool is de best bekeken wedstrijd.

Wat een koopje en de rest die geen afstand heeft genomen krijgt helemaal niks, van uitstel komt immers afstel. Grote woorden van de Uefa maar als het er op aan komt is het blaffen en niet bijten. Over 2 jaar maar een nieuwe poging voor de Super League.

En als het uitkomt gaan die andere drie ook geen dikke straf krijgen of 2 jaar uitsluiting dat kan een Uefa ook niet aan volgens mij. Ik zou het wel gaaf vinden na de Corona die drie clubs 2 jaar uitsluiten van CL voetbal.

Wat een bizar verhaal: "bij nieuwe overtredingen volgen veel zwaardere straffen". Het feit is dat deze clubs helemaal niet in overtreding zijn geweest. Die topmannetjes in al die competities zijn gewoon als de dood dat ze hun maffioso praktijken niet kunnen voortzetten. Was het zelf ook niet eens met de Superleague maar in de voetbalwereld zou er eens goed gekeken moeten worden naar een aantal aspecten. Spelersalarissen die clubs diep in de schulden brengen, zaakwaarnemers die het te hoog in hun bol hebben en al die voetbalbonden die niet goed kunnen optreden tegen match fixing, racisme en het falen van hun eigen scheidsrechters. Het is een business van mensen met miljoenensalarissen zonder een moreel kompas, enkele uitzonderingen daargelaten.

9 juni 2021 om 19:37

Inderdaad, een "straf" ik vraag mij af wat zij dan fout hebben gedaan. Of wat tegen de regels is van ze gedaan hebben.

9 juni 2021 om 19:40

Het is vooral humor hoe de voorzitter van PSG zich opwerpt als de redder van het voetbal. Terwijl een deel van de crisis in het voetbal juist veroorzaakt wordt door clubs als Psg.

Als die drie clubs nou gelijk krijgen is de rest mooi in het ootje genomen door de Uefa. In ieder geval zal het nog heel lang gaan duren als er überhaupt een sanctie kan gaan komen.

9 juni 2021 om 19:46

Die clubs hebben er in dat geval alsnog goed aan gedaan om zich terug te trekken uit deze competitie gezien de reacties van veel fans en kleinere clubs. Wel raar dat de clubs van tevoren geen onderzoek hebben gedaan naar de mogelijke reacties, dit was toch niet zo moeilijk geweest?

9 juni 2021 om 22:19

Ik denk dat ze dat wel gedaan hebben, maar onderschat hebben omdat het initiële plan vrij snel uit het oog is verloren door alle commotie die ontstond mede aangewakkerd door de overkoepelende instanties. Je ziet dat de huidige internationale competities alleen maar commerciëler worden, een Conference League, een groter WK voor clubs etc. Is ook allemaal voor de poen, maar daar praten we een stuk minder over.

Ik kijk graag naar oa Nba, maar van die poppenkast en al die breaks word ik niet vrolijk en hoop van harte dat het voetbal niet zover doorslaat.

Gaan we toch lekker naar Bromwich en Brighton kijken ipv de echte Europese toppers.

Ach wat stelt die paar miljoen voor, is een fooitje, Wat worden ze toch hard aangepakt zeg, hele handdoeken gaan er naar toe om hun tranen weg te vegen zo zijn ze aan het huilen van die miljoenen als straf. Ook de Uefa kan niets doen en gaan ook niets doen, hebben een grote mond maar als puntje bij paaltje komt denken ze wel aan hun eigen. Er komt kosten wat kost een nieuwe editie en mogen dan geschorst worden dan hebben ze gewoon hun eigen competitie en niemand die dat kan verbieden.

Zo, 30 punten in mindering dan zouden Arsenal en Tottenham onder de rode streep zijn geëindigd dit seizoen. Dat is denk ik wel een goede deterrent voor de toekomst. Die geldstraf nu is natuurlijk dan wel weer een lachertje.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
3.Liverpool6926
4.Chelsea6722
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. DialloAanvaller30
N. BishopKeeper00
David de GeaKeeper260
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper130
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren