Theo Janssen: ‘Ik denk dat hij een betere speler is dan Marten de Roon’

Woensdag, 9 juni 2021 om 18:30Jeroen van Poppel

Theo Janssen pleit voor een basisplaats voor Ryan Gravenberch in het Nederlands elftal. De oud-international vindt de middenvelder van Ajax als verbindingsspeler geschikter dan Marten de Roon. "Hij is een jongen die heel snel gekomen is en op het hoogste niveau heeft laten zien dat hij het aankan", aldus Janssen tegenover Veronica Inside.

"Op een gegeven moment moet je de kans krijgen", zo bepleit Janssen een basisplek voor Gravenberch. Hij is van mening dat Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong sowieso moeten spelen. "We hebben natuurlijk meer keuzes, maar als je Davy Klaassen erin zet moet Wijnaldum weer naast Frenkie gaan spelen. Dan kom je bij Marten de Roon uit. Absoluut een prima speler, alleen in het Nederlands elftal wil je daar toch iemand hebben met iets meer kwaliteit, zeker aan de bal. Ik denk dat Gravenberch daarin een betere speler is."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Hij zit een beetje tussen de andere spelers in (qua type, red.) en hij heeft alles wat je van een middenvelder mag verwachten", vindt Janssen. "Verdedigend heeft hij kwaliteiten, aan de bal heeft hij kwaliteiten, en hij heeft ook loopvermogen. Hij is sterk, atletisch, kan een steekpass geven, een goaltje maken. Ik hoop dat hij gaat spelen, ik vind het zó'n goede voetballer."

Een veelgehoorde vergelijking is die tussen Gravenberch en Paul Pogba. Ook Janssen ziet paralellen tussen de twee middenvelders. "Ik vergelijk hem met de Paul Pogba die bij Juventus heel goed speelde: vaardig aan de bal, sterk in de duels en een verbindingsspeler." Janssen gelooft dat Gravenberch in de toekomst absoluut bij de Europese top terechtkomt. "Barcelona? Waarom niet. Hij heeft nog tijd nodig de komende jaren, moet zich blijven ontwikkelen, maar dat soort clubs zijn dan niet uitgesloten."

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Verdient Ryan Gravenberch een basisplaats in Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door jlp40)

ik denk dat iedereen dat vind en het is jammer dat we een bondscoach zonder ballen hebben. De kans dat NL het EK wint is 1% met 532, laat ze dan maar lekker aanvallend resultaten boeken en een keer op hun bek gaan, in ieder geval met trots en Nederlands voetbal waar iedereen over praat, ondanks een uitschakeling in de kwart of halve finale.

Stekelenburg
Dumfries
de Ligt
Blind
Wijndal
Wijnaldum
de Jong
Gravenberch
Gakpo
Weghorst
Memphis
9 juni 2021 om 18:48

Ik ben het op zich wel eens met je beredenering, maar het lijkt me logisch dat Frank daar niet voor kiest, want als hij deze baan wilt behouden zal hij voor resultaat moeten gaan en dan snap ik wel dat je zekerheid inbouwt.

9 juni 2021 om 20:09

Inderdaad, Gravenberg is compleet onbekend met de taken die de Roon heeft. Bij Ajax speelde zelfs nog Klaassen in die rol terwijl Gravenberg naar voren ging. Zegt denk ik genoeg over wat Gravenberg wel en niet kan.

9 juni 2021 om 18:52

Timber voor Dumfries, Berghuis voor Gakpo, Depay/gakpo of Malen/depay. Weghorst/l. de Jong pinchhitters. Laten we maar starten met voorin Berghuis, Malen en Depay. Gakpo achter de hand. Dat rendeert toch veel beter dan Weghorst en Depay voorin? Zo zou ik het doen. Je opmerking over de ballen van de coach: ik zou ballen vervangen door verstand;-))

9 juni 2021 om 18:54

Helemaal eens met het laatste. Dit hele systeem lijkt uit angst geboren en wordt gespeeld omdat het tegen toplanden (die we niet in de poule hebben) het beste middel zou zijn. Gravenberch is een perfect voorbeeld van het type voetballer dat we bij het Nederlands elftal willen zien spelen.

Internationale media snappen er ook niks van dat de Boer na aantoonbare volledige mislukkingen de kans heeft gekregen. Lees voor de aardigheid het artikel op The Athletic waar ervaringen uit zijn tijd bij Palace en Atlanta worden gedeeld. Hij heeft totaal geen communicatie-skills en gevoel voor groepsdynamiek.

9 juni 2021 om 19:07

alsof van gaal dat wel heeft? van gaal heeft gewoon brilhant gedaan bij ajac waardoor spelers eel naar hem moeten luisteren.... de bier geeft het ook geniaal bij ajax gedaan alleen met ander materiaal. Als spelers naar sws na je luisteren heb je geen ommunicatie skills en gevoel voor te hebben. bij een buirenlandse club word hij heel anders behandelt dan bij het nederlands elftal dat mag je gewoon niet met elkaar vergelijken

9 juni 2021 om 19:33

Hoe durf je het in je hoofd te halen van Gaal te vergelijken met de Boer?

Van Gaal weet dat ook van zichzelf en neemt dan bijvoorbeeld Kluivert mee die wel lekker ligt bij zulke spelers. van Gaal is ook altijd duidelijk en transparant wat voor veel spelers prettig is als er onduidelijkheid ontstaat.

de Boer zorgt voor veel onrust binnen de huidige selectie doordat keuzes niet worden gemaakt met voldoende uitleg. Hoe denk je dat Babel zich voelt na eerst te moeten horen dat hij zo belangrijk is en er nu niet bij zit? De Jong die constant in de basis staat (terwijl Weghorst toen al top presteerde) en nu ineens uit beeld is verdwenen? De keeperkwestie is helemaal lachwekkend.

Dit was van Gaal echt nooit gebeurd en de vergelijking gaat dus niet op.

9 juni 2021 om 20:16

Maar dan hadden ze de Boer zelf zijn staf moeten laten samenstellen, in plaats daarvan moet hij het doen met hij het doen met Lodeweges en Stekelenburg omdat die zo goed in de groep liggen.

9 juni 2021 om 20:29

Denk dat de Boer dat ook wel heeft voorgesteld maar laten we eerlijk zijn; zijn voorkomen en handelen is niet overtuigend en hij zal waarschijnlijk slechte argumentatie hebben gehad. En hij heeft van Nistelrooy nu toch ook op zijn verzoek er bij gekregen?

9 juni 2021 om 19:01

We hebben centrale verdedigers van Inter en Juventus, eindelijk topverdedigers, maar dan weer een bondscoach die te bang is om 4-3-3 te spelen. De lafheid van Frank komt ons duur te staan.

9 juni 2021 om 19:23

Je kan wel verdedigers bij topclubs hebben, maar De Vrij heeft al sinds 2014 geen goede interland meer gespeeld.

9 juni 2021 om 20:23

We hebben wel centrale verdedigers, maar onze backs en aanvallers zijn in het beste geval van B of C garnituur.

9 juni 2021 om 21:19

De verdediging is het probleem niet. Althans als individuen niet. De aanval wel, die is natuurlijk enorm matig. Dan kun je maar beter tegen landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje de 0 proberen te houden en met een counter of spelervaring de 1-0 zege pakken. Als je weinig tegendoelpunten krijgt ben je altijd lastig te verslaan.

9 juni 2021 om 19:13

Ik snap de 532 opstelling opzich wel, alleen niet met de roon en al helemaal niet met de roon tegen de "kleine" landen spelen. Met alle respect moet je van een oekraine en macedonie gewoon winnen door ze onder druk te zetten. En ja, dat kan ook met een 5-3-2. Alleen moet je wel de juiste poppetjes op de juiste plek zetten. Je hebt snelheid nodig voorin en wie anders dan malen en depay kunnen dit het beste.

Steek
Timber
De Ligt
De Vrij
Dumfries
De Jong
Gravenberch
Wijndal
Wijnaldum
Depay
Malen
9 juni 2021 om 19:20

Wat dat betreft is VZ een soort forum voor lotgenoten geworden. Hebben jullie ook eem bondscoach die alles fout doet? Praat er hier over. Het lucht serieus op. Ik spreek uit ervaring.

Vind het zo’n onzin dat er zogenaamd altijd een breker op het veld moet staan. Met genoeg kwaliteit kan je gewoon 3 voetballende middenvelders neerzetten, zagen we bij Ajax van 2018/2019 ook. Van de Beek, Schöne en De Jong toen. Nu Gravenberch, De Jong en Wijnaldum. Stel je moet een voorsprong vasthouden, prima De Roon als invaller. Als basisspeler alsjeblieft niet.

9 juni 2021 om 18:57

100 procent eens, breker is weer een nieuwe benaming die iedereen maar roept en roept.

9 juni 2021 om 19:25

Roger Schmidt snapte daar ook niks van in de eredivisie afgelopen jaar.

9 juni 2021 om 19:01

Ben het met je eens dat als er 3 centrale verdedigers achterin staan De Roon overbodig lijkt. Dan zou je zeggen dat die 3 het wel met zijn 3en kunnen oplossen tegen 1 of 2 spitsen.

Vind Gravenberg erg getalenteerd, maar heeft verdedigend (te) vaak slaap momentjes en maakt soms ook echt domme overtredingen. Je zag bij ajax ook toen Alvarez erin kwam te staan wat een verschil dat was: verdedigend stond het opeens zo veel beter. Dus weet niet of Gravenberg in de basis hoort te staan. Maar goed, we hebben ook niet veel anders, want Wijnaldum van de 10 afhalen voor Klaassen is zonde.

9 juni 2021 om 19:52

Daarom. Ondanks dat Klaassen geweldig was bij Ajax dit seizoen laat hij het in het NL elftal niet vaak zien, vandaar dat ik denk dat Gravenberch de beste optie is voor nu. Als Van de Beek naar de juiste club was gegaan waar hij een basisplaats had zou dat misschien nog een optie kunnen zijn, maar nu dus blessure en had geen wedstrijdritme.

9 juni 2021 om 20:39

Ik denk dat veel mensen hier de verdedigende capaciteiten van de Jong hier onderschatten. Hij heeft geweldige statistieken in verdedigend opzicht. Hij is snel en erg handig in de duels.

De Jong in zijn seizoen bij Ajax had bijvoorbeeld ongeveer dezelfde verdedigende statistieken als Alvarez. Dat is eigenlijk al je 'breker'.

9 juni 2021 om 22:29

Alleen heeft het middenveld van Oranje niet voldoende kwaliteit om 3 voetballende middenvelders neer te zetten. Dat hebben ze tot nu toe in ieder geval nog niet laten zien. Ik weet ook 99% zeker dat ze tegen een Frankrijk, Duitsland, Portugal enz. worden weggespeeld.

9 juni 2021 om 23:12

Op deze manier gaan ze ook weggespeeld worden en een middenveld De Jong, Gravenberch, Wijnaldum is voetballend gewoon erg sterk. Daar kan je het best mee proberen in plaats De Roon waarmee je de oorlog ook niet wint. Het middenveld dat ik noemde is nog nooit een wedstrijd uitgeprobeerd. Had makkelijk gekund in 1 van de 2 oefenwedstrijden.

Ik vind Gravenbergh niet gied genoeg op het middenveld daar zou ik kiezen voor koopmeiners naast Wijnaldum en f de jong dan opp 10. ik zou gravenbergh dan wel een keer willen zien als rechts buiten denk dat hij dat heel goed kan als een vooruitgeschoven spelmaker. Depay op links de Jong is de enige die van Nederland een briljante steekpass heeft dus die moet sws op 10 denk ik dan.

9 juni 2021 om 18:55

Koopmeiners was ik eerst wel gecharmeerd van, maar heeft internationaal maar weinig laten zien. Gravenberch is wat grillig, maar met ontegenzeggelijk meer talent. Al speelt die ook best wel eens een k*twedstrijd;-))

9 juni 2021 om 19:14

koopmeiners heeft in de poule van az tegen hele goede clubs internationaal gespeeld en hij deed het geweldig.

9 juni 2021 om 18:56

Dit soort opstellingen maak ik op de lagere school ook. Gravenberch als rechts buiten....De Jong op 10, haha. De Jong is een verdedigende middenvelder maar zeker geen nummer 10. In een 5-3-2 systeem kun je prima met een middenveld spelen met De Jong, Gravenberch en Wijnaldum.

9 juni 2021 om 19:09

he beste speler op 10 is toch logisch? de jong is zo goed die kan dat! en gravenbergh lihkt toch zoveel op pogba? pogba speelt ook vaak op de vleugel.

10 juni 2021 om 09:30

Je moet de spelers op de positie zetten waar ze zowel zelf goed uit de voeten kunnen, als waar het team het meest aan ze heeft. Voor De Jong is positie 6 of 8.

10 juni 2021 om 11:22

de jong kan ook op 10 misschien niet zijn beste positie maar hij kan dit uitstekend... wijnaldum speelt altijd als loper bij liverpool dus waarom hem ineens op 10 zetten? koopmeiners als cvm wijnaldum als loper en frenkie op 10

11 juni 2021 om 11:16

Eens dat Wijnaldum ook geen echte 10, al vindt ik hem daar wel beter als De Jong. Maar waarom zoveel schuiven met De Jong en Wijnaldum? Toch niet om Koopmeinders in te passen? Zet dan Klaassen op 10, die heeft bewezen op die positie uit de voeten te kunnen. Al gaat mijn voorkeur uit (mits FdB vasthoudt aan 5-3-2) aan Depay op 10, en dan Malen en Berghuis voorin.

9 juni 2021 om 19:07

Waar vind je Koopmeiners beter in dan Gravenberch?

9 juni 2021 om 19:11

verdedigen.. dus tackelen en positioneren. plus koopneiners is links dus dat past beter naast een rechtspoot.

Elke middenvelder in de selectie van Oranje is een betere optie dan de Roon. Niet alleen Gravenberch. Ook tegen de toplanden moet je kunnen doorvoetballen en als je dan ook al kiest voor een 532 is de Roon compleet overbodig. Ik hoop dat hij een ongekend geweldig toernooi speelt en mij compleet voor schut zet en ons naar de titel schiet, ik verwacht echter dat hij als een drama gaat spelen tegen Oekraine waardoor hij alsnog gewisseld wordt voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Hopelijk wordt het ons niet fataal. Je doet er (denk ik) verstandiger aan te starten in een 433 met de punt naar achteren, daar kan Blind dan zijn inzicht en tactische vermogen laten zien met een goed centraal blok daarachter (ik weet het, ik val in herhaling).

Stekelenburg
Dumfries
De Ligt
De Vrij
Wijndal
Wijnaldum
Blind
de Jong
Berghuis
Weghorst
Memphis
9 juni 2021 om 18:50

Denk dat die gewoon het hele toernooi basis staat hoor, hoe slecht hij ook speelt. Coaches geven niet graag hun ongelijk toe, anders was De Room echt niet begonnen tegen Georgië. Want tegen Schotland was hij al de slechtste van het veld, naast De Ligt.

Ik denk dat iedereen een betere speler is dan de Roon. Je speelt in feite steeds met 10 man met hem op het veld. Heb gewoon een beetje trots en stel niet elke keer zo'n anti-voetballer op.

Ik vind echt dat er veel te negatief wordt gedaan over De Roon, ja voetballend is hij misschien niet de beste maar het is wel een slot extra op de deur, wat in een 532 echt wel goed is. Daarnaast staat hij gewoon wekelijks bij Atalanta op het veld in de serie A, dan kan je echt wel wat

9 juni 2021 om 19:03

Waarom is dat juist in een 532 wel goed? Het is niet alsof onze backs zo veel toevoegen in aanvallend opzicht binnen een 532. Daar zijn het helemaal niet de juiste backs voor (moeten komen ipv dat ze er al staan om een actie te maken). Eigenlijk maak je het jezelf dan toch veel moeilijker als je dan ook nog met de Roon gaat spelen? Hoe kom je dan redelijk aan voetballen/aanvallen toe?

9 juni 2021 om 20:08

Ok succes als we straks tegen een Pogba voetballen ofzo, die loopt zo door ons middenveld heen. Kunnen die 5 verdedigers alleen maar toekijken.

9 juni 2021 om 21:12

Want De Roon gaat Pogba afstoppen? Hahaha

9 juni 2021 om 19:38

Je speelt al met een extra verdediger als slot op de deur, de Roon is dan helemaal niet nodig. Je hebt juist meer voetballend vermogen nodig zodat je zelf meer het spel kan maken, iets wat de Roon helemaal niet kan. Zet daar gewoon Gravenberg of zelfs Koopmeiners neer.

9 juni 2021 om 20:34

Inderdaad, en het is ook gebaseerd op angst. Hoe frustrerend is het voor de groep dat de Boer het nodig acht om Marten de Roon op te stellen terwijl er drie toppers centraal achterin staan en we tegen B-landen spelen in de poulefase..

9 juni 2021 om 22:32

Het was tegen Schotland wel duidelijk dat onze zogenaamde topverdedigers hulp nodig hebben van ons middenveld.

9 juni 2021 om 20:32

Die vergelijking met Atalanta en het systeem vind ik vermoeiend. Je hebt het over een machine die jarenlang op een bepaalde manier zijn getraind. Je hebt het over een selectie die volledig is samengesteld met spelers die geschikt zijn voor die specifieke manier van spelen.

Daar heeft hij ook drie verdedigers die minder zijn in de opbouw en middenvelders die veel diepgang hebben. Plus dat de ene back Gosens geweldig is aan de bal en vermogen heeft assists te geven en goals te maken en de andere back altijd perfect wordt gebruikt wanneer er wordt omgeschakeld.

Vind het overigens ook lullig voor de Roon, hij stelt zichzelf niet op en speelt naar zijn mogelijkheden. Hij zal straks ook als eerste sneuvelen als we onverhoopt er niet door heen komen met het huidige systeem of op achterstand komen. Een hele ondankbare rol.

Hoeveel artikelen gaan we nog krijgen over het feit dat velen vinden dat de Roon niet in de basis hoort. De zwakke prestaties tot nu toe zijn niet alleen aan de Roon te wijten. Misschien moeten de andere 10 ook eens in de spiegel kijken en zou het fijn zijn Frenkie eens uit zijn schulp kruipt.

Beetje lef zou geen kwaad kunnen voor de Boer. Gewoon opstellen die Gravenberch.

Je hebt in die 90 minuten ook tijd genoeg om te wisselen. Dat kan een wedstrijd een mooie wending geven. Kante is het voorbeeld om zijn teamgenoten beter te laten spelen!

Het gaat er niet om of de speler beter is dan de andere , het gaat er om dat de speler beter voor het team is. Nu wil ik iniet zeggen dat de Roon beter voor het team is Gravenberch, maar iemand in een team zetten omdat die beter is , is niet altijd beter voor het team

Het is toch overduidelijk dat de Boer een spelletje speelt. Heel zijn manier van doen is al super slecht, Ook zijn selectiebeleid slaat kant nog wal. Hij wil alleen vriendjes om hem heen die hem steunen ook al gaat het slecht. De Boer kun je ook niet vergelijken met van Gaal daar mocht hij de veters van zijn schoenen van vastmaken. Dat de Boer het bij Ajax goed gedaan heeft valt wel tegen ook daar speelde hij laf en had hij het geluk dat daar v.d. Sar en Overmars zaten die het spelletje goed door hadden en het juiste materiaal hebben aangekocht. De Roon hoort er totaal niet in thuis. Chullissen heeft hij op een slinks manier laten vallen daar Stekelenburg zijn vriendje is. En zo meer.. Het is een laf iemand geheel de Boer en idem de Knvb om deze slechte coach aan te stellen. Dus niet alleen de boer moeten we aan de schandpaal hangen ook de gehele Knvb die alles denken beter te weten en het slechtste orgaan is wat er ooit heeft gezeten en stuur maar geen kwade brief want je krijgt een royement aan je broek aangezien de heren dat niet lusten.

Jazeker, Ryan is ook in vorm .

Laat ik voorop stellen dat iedereen beter is dan de Roon. Dus wat dat betreft maakt het niet uit. Maar Gravenberch heeft sinds februari maar echt een handjevol goeie wedstrijden gespeeld, letterlijk op 1 hand te tellen. Dit i.t.t. de eerste seizoenshelft waarin hij half ajax in zn rugtas had

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger20
D. DumfriesVerdediger22
P. van AanholtVerdediger20
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger20
O. WijndalVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

11 fans
19 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Feyenoord zoekt naar nieuwe verdedigers en kijkt vanwege de gebrekkige financiële mogelijkheden naar potentiële huurdeals. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren