Intimidaties brengen Feyenoord in problemen: ‘Dit is crimineel gedrag’

Woensdag, 9 juni 2021 om 16:13Rian Rosendaal • Laatste update: 16:34

Enkele belangrijke financiers denken er serieus over na om hun steun voor het nieuwe Feyenoord-stadion in te trekken, zo brengt het Algemeen Dagblad woensdag naar buiten. De betreffende financiers zijn bang dat hun steun voor de plannen van het nieuwe onderkomen de veiligheid van hun bedrijven en families in gevaar brengt. De geldschieters willen alleen betrokken blijven bij de stadionplannen als de regering de agressie de kop weet in te drukken.

Het Algemeen Dagblad komt tot deze conclusie op basis van gesprekken met betrokkenen. Verschillende geldschieters van Feyenoord zijn recentelijk geïntimideerd en zelfs thuis opgezocht door fervente tegenstanders van de nieuwe Kuip. Zaterdagavond kwam een groep supporters van Feyenoord, gehuld in zwarte hoodies, verhaal halen bij Ard Buijsen, die als architect betrokken is bij het project Feyenoord City, algemeen directeur Mark Koevermans en huisjurist Joris van Benthem. De politie heeft de namen van de daders genoteerd, maar heeft tot ongenoegen van Feyenoord geen arrestaties verricht.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook directeur en huisjurist van Feyenoord thuis opgezocht door aanhangers

De tegenstanders van het nieuwe Feyenoord-stadion hebben flink veel agressie getoond.Lees artikel

Door de gebeurtenissen van zaterdag heeft een aantal geldschieters besloten om niet langer te willen investeren in de stadionplannen. Andere investeerders twijfelen openlijk aan het project. "Dit is crimineel gedrag", laat een ingewijde weten aan het Algemeen Dagblad. "En zo moet het ook worden aangepakt. Dit moet stoppen, dat hebben we ook tegen Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam, red.) gezegd. Anders gaat onze investering niet door. Als er goed preventief wordt opgetreden, dan is het misschien nog te redden."

De geldschieters behoren tot een groep vermogende Feyenoord-supporters die onder de naam Vrienden aan de Maas opereert. De groepering wil net als de gemeente Rotterdam veertig miljoen euro investeren in het nieuwe Feyenoord-stadion. Een nieuwe thuishaven is goed voor de club en de stad Rotterdam, zo luidt het oordeel. Er was al dertig miljoen euro ingezameld en de verwachting was dat de overige tien miljoen euro ook wel zou gaan lukken. De intimidaties van afgelopen weekeinde zetten de zaken echter in een heel ander daglicht.

Ahmed Aboutaleb zet streep door gesprek met Feyenoord-directie

De burgemeester van Rotterdam gaat door de intimidaties voorlopig niet in gesprek met de Feyenoord-leiding.Lees artikel

"Het is prima om te discussiëren over het nieuwe stadion", aldus een andere betrokkene. "Iedereen mag een mening hebben en die ook fanatiek uiten, dat hoort bij een democratie. Demonstraties, spandoeken, allemaal goed. Maar als het je privé raakt, als gemaskerde mannen voor je deur staan te schreeuwen, dan denken mensen: heb ik hier nog wel zin in? Dan is het family first, niet Feyenoord first. Hoeveel we ook van de club houden. Afgelopen zaterdag is er echt iets veranderd", zo klinkt het vol teleurstelling. De financiers komen binnenkort bij elkaar om de situatie nader te bespreken.

De gemeente Rotterdam heeft een gesprek met de directie van Feyenoord over de plannen voor Feyenoord City eerder deze week afgelast. Ook inspreekmomenten die later deze week stonden gepland, komen te vervallen. Het besluit van de gemeente volgt op signalen van bedreigingen en intimidatie richting betrokkenen. Het is niet bekend of en wanneer de gesprekken alsnog worden gevoerd.

"In de afgelopen weken zijn er, in de aanloop naar het proces van Feyenoord City, verschillende betrokkenen bedreigd en geïntimideerd. Dit is ontoelaatbaar", zei Aboutaleb dinsdag over de afgelasting van het gesprek met de directie. Onder meer Koevermans zou een update over de huidige stand van zaken rond Feyenoord City geven en ook een investeerder zou dinsdag komen spreken. Een uur voordat de vergadering zou beginnen, besloot de gemeente er een streep door te zetten.Gerelateerd

Meer sportnieuws

110 reacties (laatste reactie door jjr12)

Dit is toch echt onwerkelijk? Totaal crimineel is het om je zo te misdragen "voor je club". Deze mensen denken het beste voor te hebben met Feyenoord maar vernietigen die club alleen maar. Ik snap het echt niet, je wil toch vooruit? Enige aansluiting vinden?

9 juni 2021 om 16:37

Dat hele project stadion Feyenoord is wel echt niet de enige manier om aansluiting te vinden. Verder zou geld er eigenlijk niet het probleem mogen zijn aangezien ze nog steeds rond de 30 miljoen meer omzet hebben dan AZ. Een stadion lost slecht beleid niet op. En zeker geen megalomaan en veel te duur stadion.

9 juni 2021 om 16:41

Dus deze intimidatie is okay?

9 juni 2021 om 16:44

Knap dat je dat er uit haalt.

9 juni 2021 om 16:44

Ja dat is het wel Lierse. Ajax speelt toch ook niet meer in de Meer? Meer omzet is meer geld voor het aantrekken van nieuwe spelers of het verbeteren van de jeugdopleiding. Dat nieuwe stadion zal meer omzet genereren. Natuurlijk moet je vervolgens wel de goede dingen doen met dat geld maar je vergroot je eigen kansen wel met een nieuw en modern stadion. Je kan het verder wel megalomaan noemen maar dat stadion is onderdeel van de gebiedsontwikkeling op die plek aan de Maas, je moet dat breder zien.

9 juni 2021 om 16:51

Ik zeg dat dit megalomane project niet de enige optie is. Want ik heb begrepen dat het een stadion van ettelijke honderden miljoenen wordt (400 miljoen dacht ik). Club Brugge gaat ook een nieuw stadion bouwen en dat zou rond de 100 miljoen gaan kosten. En dat is dan een financieel kerngezonde club met een veel hoger eigen kapitaal en een veel hogere omzet. Dat wordt dus gewoon een van de duurste stadions ooit en dat is echt helemaal nergens voor nodig.

9 juni 2021 om 16:51

@consy

Dat is een logische beredenering, echter gaat dat in dit geval niet op. Om hetzelfde bedrag aan performence fee te krijgen als je nu in de Kuip krijgt, moet je o.a. méér toeschouwers trekken en méér winst uit de horeca halen. De garantie dat je meer omzet draait is er dus helemaal niet.

Daarnaast is het stadion geen cruciale factor in de gebiedsontwikkeling: ook zonder het stadion kan de gebiedsontwikkeling doorgaan. Toegegeven, het speelt er zeker een rol in maar cruciaal is het zeker niet.

9 juni 2021 om 16:53

Het is voor Feyenoord wel een van de manieren om een stap voorwaarts te maken. Niemand zegt dat een nieuw stadion alles oplost, maar een kind begrijpt dat je een gegeven moment gewoon mee moet groeien met je accomodaties. Ik las in een blog dat de Arena 3,5 keer zo veel business seats en units heeft als de Kuip, en ook nog eens een stuk luxer. Iedereen die regelmatig in de Kuip komt weet dat er snel iets moet gebeuren.

9 juni 2021 om 16:56

@jjr12. Dat is maar deels waar. De base case gaat uit van 46.000 bezoekers, het laatste jaar voor Covid zat Feyenoord op 43.000 bezoekers. Dat is geen wereldschokkende groei, zeker als je realiseert dat Feyenoord de laatste 13 jaar altijd meer dan 40.000 gemiddeld had per seizoen. Dan nog even los van wedstrijden die je wel helemaal kan uitverkopen. De meer omzet uit horeca durf ik wel op prat te gaan aangezien de horeca voorzieningen in de Kuip nu zo abominabel slecht zijn dat ik er niet eens over nadenk om twee keer bier te halen voor of na een wedstrijd. De Buca gaat naar 5,80 horeca besteding per bezoeker, dat ligt redelijk op het gemiddelde van de Eredivisie. Nu is dat in de Kuip rond de 3 a 4 euro.

9 juni 2021 om 17:15

@Lierse1997, dat Feyenoord 30 miljoen meer omzet dat AZ heeft zegt helemaal niks als je niets over de kosten zegt.

9 juni 2021 om 17:17

Waarom zegt dat niks?

9 juni 2021 om 17:18

Dit gaat ook niet alleen om de voetbalclub Feyenoord he, ze gaan er meerdere sportmogelijkheden maken. Ze willen van Feyenoord een multi-club maken. Beetej zoals Benfica, Barcelona enz, andere sporten dragen dezelfde naam en logo. Daar moet in geinvesteerd worden idd in een wijk waar weinig word gesport.
En als je daar ook nog eens woningen bij wil bouwen, tsja dan geloof ik die 400 miljoen wel.
Als het alleen t stadion was geweest, dan ben ik het met je eens dat het net zo duur kan zijn als t stadion van Club Brugge. Maar ze willen nu gewoon een heel (sport)dorp bouwen.

9 juni 2021 om 17:21

Dat hele project kost dan ook bijna 1,5 miljard. Het stadion op zichzelf kost meer dan 400 miljoen.

9 juni 2021 om 18:41

@orgullo Het klopt dat het geen wereldschokkende stijging is, maar die 46k supporters is gebaseerd op 24 wedstrijden per jaar. Aangezien je maar 17 thuiswedstrijden speelt in de competitie, moet je die 7 wedstrijden ergens anders vandaan halen (interlands, Europees of de beker). En dus moet je tegen de #4 van Moldavie (voorronde CL) of Katwijk (beker) ook 30k supporters hebben om dat gemiddelde te behalen. Lukt dat niet of haal je geen Europees voetbal, moet je die supporters compenseren in de competitie en kijk je aan naar een gemiddelde van 50k . Daarnaast is een nieuw stadion niet noodzakelijk om verandering door te voeren. Ook zonder nieuw stadion kan je het dak roest- en schimmelvrij houden, maar dan moet je als Feyenoord dat we willen. Daar komt nog bij dat ze ze jaren geleden ook al de toiletten hadden kunnen renoveren en extra horecapunten hadden kunnen toevoegen/de huidige kunnen uitbreiden. De staat van de Kuip is momenteel niet geweldig, maar in hoeverre is Feyenoord daar niet verantwoordelijk voor?

9 juni 2021 om 18:51

@lierse. Prachtig dat Club het gaat doen met ''maar'' 100 miljoen maar je kan Club Brugge niet vergelijken met Feyenoord. Net zo goed als dat je Rotterdam niet kunt gaan vergelijken met Brugge. Feyenoord is een veel grotere club waar totaal wanbeleid is gevoerd als het gaat om de selectie en jeugd, zeker vergeleken met een club als Club Brugge. We moeten hier ook niet doen alsof er door Feyenoord of de gemeente Rotterdam niet goed is gekeken naar het kostenplaatje. Blijkbaar is er zoveel geld nodig om zo'n stadion daar op die plek neer te zetten, uiteraard is het ongekend veel geld maar zoals ik al zei draagt het ook bij aan de ontwikkeling van dat gebied op Zuid aan de Maas.

9 juni 2021 om 19:17

DE vraag is of je die 46000 bezoekers structureel gaat halen nu clubs steeds meer moeite moeten doen om jeugd aan zich te binden.

9 juni 2021 om 16:41

Dit bericht zorgt ervoor dat ze doorgaan en dat ze hun zin krijgen: geen nieuw stadion. Meteen oppakken die gasten en lekker lang laten zitten. Is er een gevangenis in de buurt van de arena met daarop uitzicht?

9 juni 2021 om 16:59

Haha. de Bijlmerbajes is helaas gesloten.

9 juni 2021 om 23:24

Dichtstbijzijnde gevangenis is volgens mij de PI in Zaanstad. Ik verwelkom ze graag bij ons.

9 juni 2021 om 18:01

Wat ik niet snap: dit zijn vermogende mensen die hier een eigen geld instopt. Die doen dit echt niet als zij niet in het plan geloven. Die willen op zn minst hun investeringen terug zien. Snap dan niet dat een aantal leken dit dan beter denkt te weten. Op basis waarvan? Je hebt ongetwijfeld en minder informatie en minder verstand van zaken dan deze investeerders.

Je zou maar zo onnozel zijn om mensen te intimideren en te bedreigen vanwege nieuwe stadionplannen, hoe oneens je het er ook mee bent. Stel ongedierte.

9 juni 2021 om 16:38

Maar door statements als dit, worden ze eigenlijk wel beloond voor hun actie. Dit is toch ook wat ze willen bewerkstelligen?

9 juni 2021 om 16:45

Helaas wel ja..

9 juni 2021 om 17:23

Anderzijds is het ook makkelijk praten over het belonen van wangedrag, als je zelf de bedreigingen niet over je heen krijgt. 'Niet zwichten voor intimidatie' is makkelijk gezegd, maar als ze in je voortuin staan snap ik heel goed dat je geen trek meer in deelname aan dit project hebt.

9 juni 2021 om 17:23

Maar dit is een statement bedacht door een sensatiekrant, dat maakt het misschien nog wel erger.

9 juni 2021 om 17:46

@hijniet!: Helemaal eens met je hoor. Het is ook een duivels dilemma zolang dit soort gasten niet direct lik-op-stuk kunnen krijgen voor hun acties.

9 juni 2021 om 16:50

En als spelers en staf lekker klappen voor dit soort types als ze het stadion binnendringen.. Zoals bij veel clubs, zijn de meeste fans geweldig, maar wordt het gekaapt door een stel mafklappers.

Jammer dat er zoveel zwakzinnige supporters overal rond lopen.

9 juni 2021 om 18:23

En dat zijn de enige supporters die nog over zullen blijven, wekelijks haken er normale supporters af bij die club. Wanneer straks het nieuwe stadion niet door gaat, dan is voor veel fans de emmer ook vol, die willen niet in een stinkend oud stadion zitten. Wat overblijft zijn deze idioten in een half leeg oud stadion, deze club is echt ten dode opgeschreven wanneer dit plan afketst.

9 juni 2021 om 18:49

@goalski

"wanneer straks het nieuwe stadion niet door gaat, dan is voor veel fans de emmer ook vol, die willen niet in een stinkend oud stadion zitten."

Je presenteert je mening als een feit, wat het uiteraard niet is. Er is überhaupt nog geen goed onderzoek gedaan naar wie er als seizoenskaarthouder een seizoenskaart zou halen in het nieuwe stadion, dus al helemaal niet naar wie op gaat zeggen als het nieuwe stadion er niet komt.

Dus de mensen die de afgelopen 10/15 jaar zonder problemen in een 'stinkend oud stadion' zitten, willen daar opeens mee stoppen omdat het nieuwe stadion niet door zou gaan? Ze zitten er toch voor Feyenoord en niet voor het stadion? Als je vindt dat de Kuip niet van alle gemakken voorzien is dan valt dat te begrijpen, maar waarom zit je er nu (en de afgelopen jaren) dan? Indien Feyenoord City niet doorgaat, wie zegt dat er dan geen nieuw plan komt wat wél doorgang kan vinden?

9 juni 2021 om 21:03

Wie gaat er dan nog kijken, denk dat vele steeds meer gaan afhaken door een stel idioten met bedreigingen en nog eens gelijk krijgen en waar niets aan gedaan wordt. De Kuip is of was een mooi stadion met al zijn voordelen maar eens komt de tijd om er afstand van te nemen. Door deze idioten gaan er steeds meer supporters afhaken daar die wel een Feyenoord hart hebben maar geen hart hebben voor die idioten vandaar ook triest als die hun zin krijgen Feyenoord heel snel in verval zal geraken en er nooit geen investeerder meer komt om er nog een dubbeltje in te stoppen met als gevolg geen geld meer voor spelers en de rest. Nu al haken investeerders af en wat over 10 a 15 jaar als blijkt dat de kuip op omvallen staat, gaan dan die idioten investeren. Denk het niet he.
Ze moeten nu hard ingrijpen en die gasten bij de kladden pakken en voorlopig niet vrijmaken als het tenminste supporters zijn.
Rotterdam is nog steeds een van de grootste steden van Europa (wereld) en met een geweldige uitstraling en daar hoort ook Feyenoord City bij en nu de kans aanwezig is om dan een nieuw stadion neer te zetten moet je dat aangrijpen. Hier wordt veel gesproken over omzet, kosten e.d. het lijken wel allemaal penningmeesters en weten exact wat iets gaat kosten en wat Feyenoord bezit. Allemaal boekhouders dus van Feyenoord. Je moet geen vergelijkingen maken met Brugge of Rotterdam maar naar je eigen stad kijken en er sier van maken en trots op zijn maar niet op deze stel gasten die alles kapot maken. Vastzetten voor jaren en laten werken tot ze er bij neervallen en dan nog door laten werken tot ze eens volwassen worden en inzien wat ze verkeerd hebben gedaan en openbaar hun excuus laten aanbieden zodat geheel Nederland weet met wat voor idioten we te maken hebben alleen jammer ze verschuilen hun achter hun masker.

En de intimidatie-wappies krijgen zo nog hun zin ook....

Binnenkort te zien op Disney+ ? Hoe je je eigen club te gronde brengt..

Geldschieters hebben zich al eerder uit Vrienden aan de Maas teruggetrokken. Begin mei zaten ze daardoor op 20 miljoen euro. De terugtrekking had dan ook niks te maken met het geweld van afgelopen week. Of er sindsdien nog meer mogelijke geldschieters zich terug hebben getrokken is goed mogelijk, maar voor deze misdragingen zaten ze al niet meer op een potje van 30 miljoen euro.

Zeer fout als dit gedrag wordt beloond. Kan het me vanuit de investeerders goed voorstellen, maar hier heeft de overheid een belangrijke taak om dit soort gasten hard aan te pakken. Demonstreren doe je maar bij de Kuip, uit mensen hun privéleven blijf je vandaan.

9 juni 2021 om 18:21

De overheid?? Dat is lekker afschuiven.. Bij overtreding van de wet is inderdaad de overheid aan zet, in beginsel toch niet? Die gasten zijn toch al lang ‘bekend’ bij Feyenoord, je kunt als club ook een statement maken, iets anders dan klappen voor inbraak bijvoorbeeld (toegegeven, die is flauw, maar wel onderdeel van een dieper probleem)

9 juni 2021 om 19:01

@thucan

In dit geval valt de overheid zeker het één en ander te verwijten. Aboutaleb had na Feyenoord - RKC z'n mond vol van hoe schandalig het wel niet was dat Feyenoord klapte voor de mensen in het stadion en dat Feyenoord dat keihard moest veroordelen, maar afgelopen zaterdag waren de agenten geen haar beter. Ze rukten uit met 10 auto's, maar het enige wat ze hebben gedaan is de namen genoteerd van degene die voor het huis van Ard Buijssen stonden. Los van of de politie bevoegd was om meer te doen (daar heb ik geen verstand van), klinkt dat in mijn ogen als heel minimaal.

Het moet toch vreselijk zijn als je club gegijzeld is door een aantal idioten. Als het plan niet door gaat dan is al die tijd en energie voor niets geweest en tel daar het verlies aan goodwill van individuen en sponsoren bij op. Blijf je als fan trouw of begint er nu wat te knagen?

9 juni 2021 om 16:42

De selectie zal er weer een applaus voor over hebben.

9 juni 2021 om 16:47

Dat was dan ook een ontzettend onverstandige actie, omdat ze daarmee toen al het signaal afgaven geen overwegende problemen te hebben met de criminele gedragingen van de "fans" (ja, inbreken in een stadion, ook al is het van je eigen club, is strafbaar).

9 juni 2021 om 16:42

Ze verliezen niet alleen goodwill. Ze hebben een lening van €17,5 miljoen bij Goldman Sachs genomen om de plannen uit te werken. Die moet ook volledig terugbetaald gaan worden.

9 juni 2021 om 16:46

Ik val toch van de ene verbazing in de andere als het om dit dossier gaat. 17,5 miljoen voor de plannen uit te werken? Dat is meer dan 1/4e van de kostprijs van het nieuwe stadion van AA Gent.

9 juni 2021 om 16:49

Sja, Lierse, was dat maar het enige. Er is ook nog eens 4 miljoen geleend van de ontwikkeltak van Feyenoord City. Daar kunnen ze het tot het einde van het jaar mee uitzingen.

Ze hebben hele dure architecten en experts ingehuurd. Ik noemde het artikel gisteren in een ander topic al, maar AD heeft een mooie reconstructie onder de naam "reconstructie van dé kwestie die Rotterdam al tien jaar in zijn greep houdt: waarom lukt het niet met het nieuwe Feyenoordstadion?" gemaakt. Het is zeker een aanrader om te lezen.

9 juni 2021 om 16:49

Dat wist ik niet en is wel heel pijnlijk.

9 juni 2021 om 16:51

Je moet ook nogal wat doen om een plan voor een stadion uit te werken en heel veel kosten maken voordat je kunt beginnen. (hoe dit zich verhoud tot een stadion als van AA Gent weet ik niet.)

Laat ik voorop stellen dat ik de intimidaties bizar en belachelijk vindt. hoe erg je het er ook niet mee eens bent, dit doe je niet. wel denk ik langzamehand hand zo is dat het beter is dat we niet naar een nieuw stadion gaan. tis zo'n megalomaan project waar Feyenoord al lang niet meer de belangrijkste speler in is. De Kuip is oud en heeft behoorlijk wat ''gebruiksvlekken'' om het zomaar even te noemen, maar staat gewoon nog stevig en trots op der palen. steek daar flink wat miljoenen in en je kan nog decenia vooruit. zat niet heel lang geleden in het legendarische Fenway Park, wat gebouwd is in 1911. is een iconisch stadion dat zo wat wekelijks gebruikt wordt en tot nog minimaal 2062 in gebruik is. dat kan ook met de kuip. en die structurele financiele vooruitgang is leuk hoor, maar 1 goed europees seizoen en de verkoop van 1 grote speler levert net zo veel op als 10 jaar lang ''structureel'' die 7,5 mil per jaar meer. (die 7.5 mil trouwens die sinds 2 maanden ook al niet meer gegarandeerd is.) alleen heb je daar Beleid voor nodig. dat is echt alles.

9 juni 2021 om 16:48

Je zult zowel structureel als incidenteel meer geld nodig hebben om successen te kunnen vieren. Of met de huidige Kuip een plan is te verzinnen dat toekomst bestendig is dat weet ik niet. Het vernietigen van kapitaal (tijd, energie, goodwill) door zulke plannen elke keer te stoppen, lijkt me op termijn dodelijk voor Feyenoord. Je moet wel heel bijzonder beleid hebben om die afbraak te stoppen.

9 juni 2021 om 16:58

maar het moet ook gewoon leuk blijven. we hebben het nu al over een project van 1.5 miljard euro. De belangen van Feyenoord staat niet op plek 1 of 2, en dan maak ik mij er zorgen over. daarbij, in zee gaan met grote amerikaanse bedrijven die nou niet bekend staan om hun geweldige reputatie, ik twijfel.

9 juni 2021 om 17:09

Het moet leuk blijven? Feyenoord moet toch gewoon stappen blijven maken als club? En je hebt het helemaal niet over een project van anderhalf miljard, waar heb je het over? Dat is de volledige gebiedsontwikkeling erbij. Stadionkosten zijn geraamd op 443 mijoen euro, als je de Arena met inflatiecorrectie erbij pakt kom je ook ongeveer op een zelfde bedrag uit destijds in 1991 toen de bouw begon.

9 juni 2021 om 17:16

443 miljoen is belachelijk veel geld. De stad Rotterdam gaat er meer geld in stoppen dan de totale kosten van het stadion van club Brugge. Nu gaat dat wel meer dan 20.000 plekken minder hebben maar dan blijft het feit nog steeds staan. Waarom moet dat stadion in hemelsnaam meer dan 400 miljoen kosten? Dat is alsof een schoolmeester een Bugatti koopt omdat hij vaak te laat is op zijn werk. Die Bugatti gaat hem er zeker sneller laten zijn. Maar dat doet een bmw ook.

9 juni 2021 om 17:17

''het nieuwe stadion is een belangrijk onderdeel van Feyenoord City, de gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid met woningen, winkels en uitgaansgelegenheden. De totale kosten worden geschat op anderhalf miljard euro. In december ging de gemeenteraad akkoord met het bestemmingsplan.'' daar heb ik het over als in ''het project''. zonder Feyenoord City is dat project er niet, dus ja je hebt het over ruim 1.5 miljard. en ja het moet leuk blijven, want het blijft gewoon entertainment en het blijft ook gewoon een betonnen fundering + een staalconstructie met 50.000 klapstoeltjes. je hebt al een pracht van een stadion, waarom zou je dat opzijschuiven? geld? ja er zijn een aantal betere manieren om hier aan te komen.

9 juni 2021 om 17:51

@lierse. Ik las laatst een stuk dat als je de inflatiecorrecite erbij optelt de Arena 406 mijloen euro kostte anno 2021 (ken ja nagaan 2025 als het er eindelijk staat). Wie een groot nieuw stadion bouwt, is anno 2021 meer dan 300 miljoen kwijt. Wat Feyenoord 25 jaar geleden heeft gedaan is mogelijkerwijs nog veel slechter voor de belastingbetaler. Toen was er een renovatie van de Kuip die toen al 120 miljoen gulden kostte, omgerekend voor inflatie nu 260 miljoen euro, die Feyenoord nul komma nul verder heeft gebracht en nog geen 3 decennia later moet er weer wat aan gebeuren. Hoe goedkoop een project is zegt niet iets over hoe goed een project is.

9 juni 2021 om 18:06

Doe anders even je research. Of je vraagt het je af waarom het duurder is, of het is belachelijk veel. Maar belachelijk veel noemen zonder achtergrond info heeft weinig zin.

9 juni 2021 om 18:15

Dan zijn ze bij club Brugge magiërs met de geraamde kosten van rond de 100 miljoen voor 40.000 plekken.

9 juni 2021 om 18:18

Ik heb mijn research gedaan. En heb meer dan genoeg clubs van vergelijkbare statuur in onze contreien en hun stadionkosten bekeken. Leuk dat de arena zoveel kostte, maar volgens mij is Ajax geen eigenaar van dat stadion (wat hen stevig beperkt qua inkomsten).

9 juni 2021 om 18:47

Maar nu haal je twee dingen door elkaar: wat hebben de bouwkosten van een stadion te maken met het eigenaarschap ervan. De stichtingskosten van het gebouw worden niet beinvloed door bij wie het eigenaarschap ligt. Dat Ajax geen eigenaar is klopt, maar daarvoor hebben ze ook aanzienlijk minder hoeven meebetalen aan de Arena (eigenlijk praktisch niks). Maar dat doet niks af aan het feit dat als je een stadion van 50.000+ stoeltjes wil neerzetten in Europa, je al snel op die bedragen uitkomt.

9 juni 2021 om 19:15

Dat durf ik dus oprecht te betwijfelen. Het is keuzes van wat je allemaal wilt hebben. Verder maakt dat eigen beheer heel veel uit. Want als Feyenoord dat in eigen beheer gaat doen dan lopen ze enorme financiële risico’s.

9 juni 2021 om 16:59

De Kuip staat stevig en trots op haar palen maar heeft amper business voorzieningen, je verdient er als club geen cent aan en je kunt al helemaal geen business case bouwen op niet wedstrijddagen. Prima als je per se in de Kuip wil biljven, maar zeg dan vaarwel tegen je sportieve ambities, dan worden we gewoon een soort Millwall aan de maas. Lekker cult, lekker old school, maar absoluut niet in staat om qua begrroting verder te groeien.

9 juni 2021 om 17:22

''prima als je per se in de Kuip wil biljven''. zal je wat grappigs vertellen. was een groot voorstander van Feyenoord City. ik bedoel als je even niet kijkt naar de kosten zie je een prachtig project, oprecht heel mooi. echter zie je de voordelen die Feyenoord er uit zou moeten halen per jaar verdwijnen. ooit gingen we er flink op vooruit en werd ons 30 mil per jaar beloofd. dat werd 25, 20 en nu zijn we op een punt aangekomen waar er niet eens meer vooruitgang wordt beloofd. het beste wat we nu hebben is: ''gegarandeerd net zo veel als in de kuip''. we gaan er (zoals het er nu voor staat) in ieder geval niet op achteruit. nou geweldig joh. moeten we daar dan eerst een half miljard voor uitgeven? dat de potentie er ligt zie ik echt wel, maar is het in verhouding? dat vindt ik op dit moment niet meer het geval.

9 juni 2021 om 17:26

Maar als het zo'n onbetrouwbare business case is, waarom zeggen Isg, Hypercube, second opinions van de gemeente en Deloitte dan niet dat het allemaal veel te duur is? Bovendien, ik heb het altijd die hele 'garantie' discussie te stompzinnig voor woorden gevonden. Ik ben zelf ondernemer, je hebt helemaal nergens een garantie op. Je kijkt naar potential up side die je hebt, naar verdienmodellen en kijkt vervolgens of dat uit kan. Als Feyenoord hier vol voor wil gaan, betekent dat je gegarandeerd het eerste jaar dit krijgt, daar moet een BVO gewoon presteren. Garanties krijg je dat je dood gaat en belasting betaalt, that's it.

9 juni 2021 om 17:28

@orgullo, ik wil perfect geloven dat er meer omzet zal komen en dergelijke. Maar is daar een stadion van meer dan 400 miljoen voor nodig?

9 juni 2021 om 17:39

als ondernemer heb je inderdaad geen garanties, toch is het als er zoveel geld en belanghebbende mee gemoeid zijn fijn als je in ieder geval een ondergrens hebt waar je niet doorheen kunt zakken. dus enige vorm van garanties. en aangezien dit al het 3de nieuwe Feyenoord stadion project is sinds 2006 en ook deze variant al meerdere keren is teruggeschoven zijn er toch nog een aantal punten waar lang niet iedereen achter staat. de businesscases zijn door Feyenoord idd goedgekeurd.

9 juni 2021 om 17:53

@lierse. Zie mijn reactie hierboven. Je kostprijs is nooit je leading factor waar op je een project afschiet, je verdienmodel, ook voor de gemeente, wel. Renovatie van '94 zou nu 260 miljoen hebben gekost maar heeft de club geen steek verder geholpen. Was dat goedkoper, ja? Was het een duurzame investering, dat denk ik niet.

9 juni 2021 om 19:33

@orgullo Als je zulk wanbeleid als club voert heeft het ook geen zin om een nieuw stadion neer te zetten. Los van het feit dat het met Feyenoord na die renovatie wel aardig ging met een landstitel in 1999, Uefa Cup in 2001 en regelmatig CL. Dat je daarna wanbeleid gaat voeren maakt niet dat die renovatie je in het begin niet verder zou hebben geholpen.

Ik sta zelf niet achter de plannen van het project (ik vind het teveel geld kosten, ook door de gemeente), maar door de acties van die halve zolen, zou je juist moeten doorzetten. Door statements als dit, worden die achterlijke lui alleen maar op hun wenken bediend. Dit is immers wat ze waarschijnlijk hadden beoogd.

9 juni 2021 om 16:44

Doorgaan perse voor die halve zolen? Ja man, en over 10 jaar Feyenoord failliet. Klopt geen reet van die superdure plan.

9 juni 2021 om 16:57

En tóch he, hoezo stappen er dan diverse partijen wél in, die er volledig bij zijn gebaat dat het stadion 'gewoon' rendabel is op de lange termijn? Hoezo zijn er gerenommeerde bedrijven zoals Deloitte die hiernaar gekeken hebben en niét hebben gezegd; dit plan slaat nergens op?

9 juni 2021 om 17:00

Dat Deloitte denkt dat het hen veel geld gaat opleveren betekent nog niet dat het ook Feyenoord veel gaat opleveren.

9 juni 2021 om 17:05

Dat is wel zo want het rapport heeft de business case gevalideerd.

9 juni 2021 om 17:11

Vandaar die hele “als we geen 25 miljoen extra ontvangen dan doen we niet mee”-saga zeker?

9 juni 2021 om 17:12

@lierse - Deloitte is een financieel adviesbureau dat de plannen getoetst heeft, geen investeerder o.i.d. dat er later veel aan moet/gaat verdienen. Ze hebben er zelfs ook gewoon alle belang bij dat dit plan slaagt; want zij gaven advies. En dat zijn toch ook geen koekenbakkers?

Al die investeerders of banken die geld verstrekken aan Feyenoord City; die geloven Feyenoord en de gemeente toch ook niet op hun mooie ogen? Die moeten dit zelf ook naberekenen of Feyenoord City rendabel is of wordt. Dus als het zo slecht was, was het toch simpel; dan was dit idee allang afgeschoten.

9 juni 2021 om 17:19

Bedrijven als GMS denken gewoon aan zichzelf, die denken niet echt aan andere partijen. Het punt blijft wel staan dat ik nog geen enkel argument gehoord heb waarom Feyenoord een stadion van meer dan 400 miljoen moet hebben en het niet ‘gewoon’ eentje van 150-200 miljoen kan zijn.

9 juni 2021 om 17:19

Het intresseert Goldman Sachs geen reet of Feyenoord het red of niet. Als je niet meer kan betalen nemen ze gewoon je stadion af en heb je niets meer. De enige investeerders die het wat boeit zijn de vrienden aan de maas en misschien de gemeente. Alle andere investeerders boeit het geen reet die willen gewoon geld zien.

9 juni 2021 om 18:22

Mgmv, dat Deloitte zou ik nu niet bepaald een betrouwbare bron vinden, iets met Vestia, Ahold, etc. Dingen die niet in de haak waren om het zo maar te zeggen.

Een nieuwe stadion bouwen moet je alleen willen als je erop voorruit gaat. Gewoon keer goed beleid voeren, spelers op tijd verkopen en scouting op orde hebben. Kan al een hoop schelen. Zolang Ajax Gravenberch weer gaat verkopen voor 50 miljoen kan je 10 nieuwe stadions kopen maar haal je lang geen genoeg geld. AD grootste stookkrant van NL en dat is dat je mediapartner. 🥴

En dat noemt zich Feyenoord supporters het zijn volgens mij zeer zwak begaafde met een IQ zo groot als de gemiddelde schoenmaat , ik begrijp werkelijk niet dat dit kan je laat je toch niet ringeloren door dit tuig ze hebben niet eens in de gaten dat zij hun club ten gronde richten door gewoon de club te beletten om verder te groeien .

Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat geldschieters zich alleen maar terugtrekken door wat er afgelopen zaterdag is gebeurd. Er zijn de afgelopen maanden namelijk al een aantal geldschieters afgehaakt en het gerucht ging dat er nóg meer op korte termijn zouden afhaken. Het zal voor een aantal geldschieters misschien best het laatste zetje zijn geweest, maar het is niet dat alles al in kannen en kruiken was en we nu opeens naar een nulpunt zijn gedaald.

9 juni 2021 om 17:04

Als investeerder kun je natuurlijk in vele projecten je geld kwijt. Voor dit project 10 anderen. Natuurlijk zal voor sommigen gelden dat Feyenoord bijzonder is maar dat weegt vast niet op tegen mogelijke intimidatie in de prive sfeer.

En oh zo trots dat ze zijn.. Voor of tegen; prima. Spreek uit uit en geef mensen die ruimte ook. Maar dit, pffff. Schaam me kapot dat dit ook Feyenoord 'supporters' zijn.

9 juni 2021 om 17:06

Ach ja, die heb je overal zitten (en daarmee niet nuancerend bedoeld hoor, maar meer van schaamte een soort van gedeelde smart). En hoe je het went of keert, intimidatie doet een hoop met mensen (en begrijp ik ook). Ik zou er ook niet blijer van worden als die gasten bij me in de tuin komen staan.

9 juni 2021 om 17:14

Ja, snap het ook volledig. Het is inmiddels zo'n complex probleem geworden dat zodra je je uitspreekt voor Feyenoord City, op wat voor manier ook, je kans hebt om dit soort idioten voor de deur te hebben.

Ongeloof, schaamte, woede en verdriet strijden om voorrang. Ik ben er kapot van om te zien hoe mijn club gegijzeld wordt door een stel criminelen van het ergste soort. Ik dacht altijd dat mijn liefde voor Feyenoord grenzeloos was, maar door dit soort acties komt de grens toch wel akelig dichtbij.

Ach het AD is koploper om tegen een nieuw stadion te zijn. opruien puur sang dus ook dit neem ik met een schep zout. Is geen Rotterdamse krant meer maar een Mokum krant

9 juni 2021 om 17:15

En dat Rijnmond ook met een bericht naar buiten komt met dezelfde strekking, komt omdat Rijnmond ook tegen dat nieuwe stadion is toch 🤓?

Het ene moment vinden ze het bij Feyenoord prachtig wanneer deze zgn. supporters tijdens een wedstrijd het gesloten stadion binnen weten te dringen omdat het zo goed de beleving en betrokkenheid weergeeft, het andere moment moet de regering dit intimiderende gedrag de kop indrukken omdat anders investeerders zich terugtrekken. Je oogst wat je zaait is mij altijd geleerd.

Als het echt echt toffe jongetjes waren, hadden ze hun bivakmutsjes thuisgelaten zodat iedereen precies kon zien wie er huis en haard verliet om zich zo te gedragen. Maar wat hadden deze onderontwikkelde apen verwacht? Dat de mensen bij wie ze langs gingen dan zouden zeggen: nou omdat jullie hier staan te schreeuwen denk ik idd dat het een super idee is de stekker eruit te trekken, thanks voor jullie super advies?

Dit is toch intens droevig. Hiermee beloon je die idioten eigenlijk nog voor hun gedrag ook. Indimidatie mag nooit lonen, hoewel ik de investeerders ook wel weer begrijp. Man, er zijn dagen dat ik zo verdrietig van mijn club, en dit is er een van.

Ik hoop oprecht dat alle financiers zich terugtrekken. Misschien is het maar een kleine groep extremistische 'supporters', maar voor mij voldoende reden om te zeggen: "ze vragen er zelf om met hun acties." Jammer voor de rest van de fans en Feyenoord zelf, maar ik kan er geen medelijden mee hebben.

Ik snap dat sommige “supporters” het nieuwe stadion niet willen maar als Feijenoord ooit nog aansluiting wil gaan vinden bij Ajax, PSV en in mindere mate AZ dan zal een nieuw stadion heel erg gaan helpen. Meer inkomsten en meer sponsors. Echt heel erg treurig dat investeerders met een hart voor Feijenoord nu bedreigd worden omdat ze de club vooruit willen helpen. Als ik investeerder zou zijn zou ik me ook meteen terugtrekken. Wat een idioten!

9 juni 2021 om 17:23

Feyenoord heeft al meer inkomsten dan AZ en de omzet zonder Europees voetbal en uitgaande transfers is ook amper lager dan die van PSV. Een tekort aan inkomsten is dus echt het probleem niet in Rotterdam.

9 juni 2021 om 18:56

@mtw1973

Een nieuw stadion is niet de oplossing om structureel aansluiting te vinden bij PSV en Ajax, dat zijn prestaties op het veld en de winst die je pakt op transfers. Kijk bijvoorbeeld naar de bedragen die Ajax jaarlijks binnenhaalt met de deelname aan de Champions League en het verkopen van een De Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Ziyech. Dát zijn bedragen waarmee je structureel tot de top van Nederland behoort en Europees hoge ogen kan gooien. Die 8,5 miljoen extra die Feyenoord eventueel jaarlijks krijgt (en dat bedrag is nog niet eens gegarandeerd) zijn peanuts vergeleken met de bedragen die je verdiend in de Champions League. Je kan veel beter goed beleid voeren, jeugdspelers opleiden en die voor dikke bedragen verkopen, dan een peperduur nieuw stadion bouwen en hopen dat de concurrentie stil blijft zitten.

Niet te geloven!! Ben zelf een Feyenoord fan en kan je zeggen, die gasten die mensen thuis opzoeken zijn geen fans. Klagen omdat je het niet eens bent, oke. Maar dit is gewoon krankzinnig. Maar dan zeker gaan zeiken als het niet doorgaat, want dan hebben ze er al teveel geld ingestoken waardoor ze nu veel geld vergooit hebben. Ik ben het eens met hun standpunt dat De Kuip moet blijven, maar dit slaat nergens op om je zo te misdragen. Echte fans zijn er voor hun club en blijven normaal doen. Die gaan niet als een of andere debiel mensen thuis opzoeken, of rellen.

Verschrikkelijk dit. Dit helpt Feyenoord helemaal niet. Op deze manier rennen alle geldschieters en goede mensen weg en speel je binnen 3 jaar op niveau FC Utrecht/groningen. De achterstand op Ajax en PSV haal je nooit meer in. Klassieker is, met name door een zwak Feyenoord, al jaren (ja ja een enkele uitschieter (6-2) daargelaten) te saai voor woorden. Jammer, zelfs als Ajax fan mis ik een goed Feyenoord. Ze zeggen altijd: Feyenoord heeft de beste fans van Nederland. Nou ik moet wel zeggen: er zit wel een heel hardnekkig zooitje tuig tussen. En dat zijn de slechtste "supporters" van Nederland. Altijd rellen in het buitenland en nu dit weer.

Het kan en mag toch niet zo zijn dat misdaad loont?

Blijf maar stikken in die zwaar verouderde kuip zou ik zeggen tegen de supporters die bedreigen en blijf maar voor eeuwig het hoofd buigen voor ajax en psv en eens in de 20 jaar een titel te pakken. Beseffen ze niet dat het nu tijd is voor verandering en dat de rollen is een keer omgedraaid moeten worden in de eredivisie qua titelkansen. Worden zij niet moe dat het elke jaar weer middelmatige spelers 100000% moeten geven om in ieder geval kans te maken op de titel. Terwijl als er een nieuw stadion komt het ook aantrekkelijk zou zijn voor externe rijke investeerders zoals arabieren met hun oliedollars elke jaar ajax en psv de baas zijn en die 2 niet kunnen tippen aan feyenoord

9 juni 2021 om 18:49

''blijf maar stikken in die zwaar verouderde kuip''. we stikken niet in de huidige kuip, sterker nog er heeft niemand een probleem met de huidige kuip. er is alleen wellicht een beter vooruitzicht met Feyenoord City. ''blijf maar voor eeuwig het hoofd buigen voor ajax en psv''. hoe lang leef jij, een jaar of 10? sla er de geschiedenis maar op na, dit is sinds het begin altijd al geweest, niet doen alsof dit iets nieuws is. in de jaren 60 zaten er een paar titles vrij dicht bij elkaar maar verder waren er altijd flinke droogtes waar ajax en psv de titels pakten en Feyenoord dit niet deed. ook nu weer pakken we na bijna 2 decenia weer een titel, om vervolgens weer jaren afwezig te zijn. zo is het altijd al geweest.

Top!!!! Lekker in de kuip blijven.staan genoeg investeerders klaar die er in willen stappen mits ze in de kuip blijven!!!! Einde feyenootd shitty!!!!! Juist goed nieuws

Zeker nu de kosten 20 procent hoger gaan zijn!!!!! Dus geen problemen.feyenoord is de kuip de kuip is Feyenoord!!!

De wereld waarin we leven, waarin het individu of de kleine groep steeds meer bepalend is en de grote groep wordt gedomineerd.
Democratie is misschien niet het ideale concept, maar toch beter dan dit...

De hele casus rond een nieuw stadion betreft helemaal niet meer de belangen van Feyenoord. Zoveel achterkamer politiek, stichtingen, verenigingen en rijke bobo's die erin betrokken zijn en willen verdienen hierop. Hoe kan de directie van Feyenoord nou ja zeggen tegen een project wat de club omzeep kan helpen. Het is niet eens de vraag wat het positieve is, de kans op mislukken wordt groter en groter. De grootste fout is geweest om dit plan totaal niet transparant te laten verlopen, dat werkt gewoon niet bij de club. Feyenoord Rotterdam is voetbal, geen speelbal van de gemeente of investeerders. Wat ik vind? Lekker de huidige Kuip verbeteren en behoud je sfeer, intimiderende karakter en aanzien. We zijn helemaal niet de club van 'het moet mooi zijn', nee man gewoon functioneel en ballen.

9 juni 2021 om 19:24

@spijkenisser, dat betekent in mijn ogen dat je in de voltooid verleden tijd blijft hangen. Kortom, wat mij betreft, zo snel en voortvarend mogelijk een nieuw en bijdetijds stadion bouwen!

Haha wat een kneuzen zijn het toch. Alleen omdat zo’n klein groepje gekken niet tegen veranderingen kunnen houden ze tegen om de club waar je supporter van bent te groeien. Hoe dom ben je dan serieus? Ik ben geen Feyenoord supporter en voor Nederland hoop ik dat het nieuwe stadion er komt en Feyenoord echt weer gaat groeien maar voor deze kneuzen zou je al hopen dat iedereen zich terug trekt en Feyenoord lekker standaard 5/6/7 wordt.

9 juni 2021 om 19:32

@sebasjuh

Laat ik voorop stellen dat het meer is dan 'een klein groepje gekken'. Het grootste gedeelte tegenstanders heeft kennis van zaken en goed onderbouwde argumenten, waarvan er 65 aanstaande donderdag zouden spreken op het stadhuis.

Daarnaast is het argument niet dat Feyenoord in de Kuip moet blijven of dat er helemaal geen nieuw stadion moet komen, maar er moet een stadion komen waar Feyenoord significant beter van gaat worden en dat is Feyenoord City simpelweg niet. Zodra er een plan is wat Feyenoord significant beter laat worden, is een groot deel van de tegenstanders om (je houdt altijd mensen die klagen om het klagen).

Het is veel te makkelijk om te roepen "met een nieuw stadion vindt je de aansluiting bij Ajax en Psv", terwijl dat totaal niet waar is. Het gaat erom wat je met het verdiende geld doet, kijk maar naar de jaren die volgden na het kampioenschap: de ene na de andere miskoop kwam en vertrok voor minder dan dat die was aangekocht. Het is niet voor niets dat de transferbalans van de laatste 10 jaar negatief is en zelfs FC Groningen het beter doet. Het rendement dat je haalt uit jeugdspelers voor veel geld verkopen en deelname aan de Champions League is vele malen hoger dan een peperduur stadion bouwen waarvan je geen garanties hebt dat je meer geld ontvangt dan dat je nu doet.

Bewezen is dat een nieuw stadion de club ernstige schade kan toebrengen, wellicht het einde kan betekenen. Crimineel is het om ondanks dat risico dit project door te willen zetten...

9 juni 2021 om 21:23

'bewezen'. Oke, kom maar met die bron dan. Je draait het wel lekker om heh? Investeren in een nieuw stadion noem je crimineel, maar geen word rep je over de echte criminelen die mensen thuis bedreigen. Triest.

9 juni 2021 om 21:54

@murki

In de discussie betreft het woord crimineel/criminelen ga ik me niet mengen, maar er zijn zeker bronnen te vinden die het verhaal van @raubaht ondersteunen.

Om te beginnen is er de lening van 17,5 miljoen bij Goldman Sachs die als een strop om de nek van Feyenoord hangt (waarbij de Kuip het onderpand is).

Daarnaast heeft Rijnmond 3 dagen geleden een artikel geplaatst waarin staat dat door de stijgende staalprijs (50 tot 100 procent sinds afgelopen december), de geschatte kosten niet meer 440 miljoen zijn, maar misschien wel 500 miljoen (dat bedrag blijft een gok).

Als laatste is het niet gegarandeerd dat Feyenoord meer geld krijgt in het nieuwe stadion, dan dat het nu krijgt. Het is zeker mogelijk, maar het scenario dat nu geschetst wordt is niet zo maar 1,2,3 behaald.

10 juni 2021 om 21:36

Crimineel zijn de personen die deze mensen bedreigen! Dom zijn de mensen die niet inzien dat dit DE kans is voor Feyenoord! Onkunde dat zijn de mensen die bronnen niet kunnen verifiëren...

Het station is je huis je supporters maken het je thuis doe niet zo moeilijk die kuip valt bijna van ellende uit elkaar laat die mensen lekker hun geld verspillen beter wordt 010 er toch niet van😂🤣😂🤣

Misschien zijn deze supporters boos omdat ze geen sleutel krijgen voor het nieuwe stadion...😅

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger343
J. ToornstraMiddenvelder338
S. BerghuisAanvaller3319
B. LinssenAanvaller309
N. JørgensenAanvaller255
L. SinisterraAanvaller224
N. MarsmanKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren