Danny Makkelie krijgt leiding over openingsduel tussen Turkije en Italië

Woensdag, 9 juni 2021 om 10:43Rian Rosendaal • Laatste update: 15:58

De openingswedstrijd van het EK tussen Turkije en Italië staat onder leiding van Danny Makkelie, zo weet de KNVB woensdag te melden. Beide landen treffen elkaar vrijdag in het Stadio Olimpico. Hessel Steegstra en Jan de Vries zijn de assistenten van Makkelie, terwijl Kevin Blom als VAR zal fungeren. Stéphanie Frappart is de vierde official bij de openingswedstrijd. De aftrap in Rome is om 21.00 uur.

"Ik was tien jaar toen ik begon met fluiten. Een groot toernooi is vanaf dat moment altijd een droom van me geweest en die is nu uitgekomen", zei Makkelie onlangs in een aflevering van het YouTube-programma Extra Tijd van de KNVB. Naast Blom is ook Pol van Boekel aangesteld als VAR, net als de Duitsers Christian Gittelmann en Bastian Dankert. Voor Makkelie is het zijn debuut op een groot toernooi en de UEFA vertrouwt hem dus gelijk de openingswedstrijd toe. Voor Bjorn Kuipers is het zijn vijfde en tevens laatste grote toernooi. Het is nog niet bekend welke overige duels aan de Nederlandse scheidsrechters worden toegewezen op het EK.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Kuipers en Makkelie bevinden zich sinds deze week in Istanbul, de uitvalsbasis van alle scheidsrechters en assistent-scheidsrechters op het EK. De videoarbiters Blom en Van Boekel verblijven tijdens het EK in het Zwitserse Nyon, waar ook het hoofdkantoor van de UEFA is gevestigd. Vn daaruit doen de VAR-arbiters van achter de televisieschermen hun werk bij alle wedstrijden, net zoals in de Nederlandse competitie gebeurt vanuit het ‘replay center’ in Zeist.

De UEFA heeft achttien Europese scheidsrechters geselecteerd voor het EK. In het kader van een uitwisseling met de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL is de Argentijnse arbiter Fernando Rapallini toegevoegd aan het scheidsrechtersgilde. "We trainen samen, we analyseren de wedstrijden samen. We zitten bij elkaar om snel te kunnen schakelen en iedereen op één lijn te hebben. Uniformiteit in de arbitrage is heel belangrijk", zei Makkelie onlangs tegen het Algemeen Dagblad.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door chilii)

Met of zonder zijn trouwe assistenten? Ik vrees met zijn nieuwe team.

9 juni 2021 om 10:51

Hoezo vrees? Wat kan ons het schelen met wie die man wil samenwerken. On: Prima scheidsrechter vergeleken met wat er uit andere landen komt waaronder Turkije of Italië.

9 juni 2021 om 11:06

die cakir staat hoog aangeschreven ook. Ik vind het 3x niks daar niet van hoor.

9 juni 2021 om 11:32

Europees zeker, binnen Turkije lees ik vaak andere verhalen over Cakir en de overige scheidsrechters daar.

9 juni 2021 om 12:39

Cakir internationaal en Cakir nationaal zijn gewoon twee verschillende mensen.

9 juni 2021 om 12:45

Cakir internationaal is niet eens zo slecht inderdaad.. Maar in Turkije is hij een huichelaar eerste klas, een oplichter, een vuile droeftoeter is hij.

Turkije is 1 en al corrupt joh.

9 juni 2021 om 12:53

Haha kom zeg. Omdat hij jouw clubje een keer heeft benadeeld een droeftoeter en corrupt... We moeten trots zijn op een scheidsrechter als çakır die ons vertegenwoordigt in Europa. Moet ook wel een keer klaar zijn met al dat gejank op de Turkse scheidsrechters door de Turkse voetbalfans. Elk land heeft kritiek op zijn eigen scheidsrechters, maar bij de fans van Turkse clubs kunnen er niet tegen en noemen het corruptie en wordt de scheids uitgemaakt voor een oplichter en vuile droeftoeter

9 juni 2021 om 18:38

Mijn clubje is Fener, en nee daar gaat het niet om. Cakir is een nare man, kan de ene week een pingel geven voor iets, en de week erna precies voor het zelfde geval laat hij doorspelen. Ik denk dat iedereen die het Turkse voetbal volgt kan beamen dat Cakir een soort eigen agenda heeft. Ook niet gek aangezien zijn vader de lakens uitdeelt bij de Mhk.

Grappig dat ik jou dit moet uitleggen

9 juni 2021 om 11:36

Als je het verhaal niet kent, kun je beter wat afstand houden tussen je vingertjes en je toetsenbord. 100 procent terecht om van assistent te wisselen. Als het vertrouwen er allang niet meer is, moet je een keer die knoop doorhakken. Om jezelf en je andere assistent te beschermen.

Hmm openingswedstrijd nog wel, hopen dat hij er wat van kan.

9 juni 2021 om 12:14

Wat is er zo bijzonder aan een openingswedstrijd dan? Meestal een onzinceremonie vooraf en als hoofdgerecht een zaadwedstrijd - daarbij maakt het volgens mij niet zo veel uit welke scheidsrechter je erop zet. Makkelie is nou ook weer niet helemaal een koekenbakker (dat was Nijhuis, ha-ha-ha.).

9 juni 2021 om 14:05

Wat er zo bijzonder is aan een openingswedstrijd? De ervaring leert dat de openingswedstrijd, op de finale na, het hoogste aantal kijkers trekt (in 2016 en 2018 trok de openingswedstrijd meer bekijks dan de halve finales). Daarnaast zet het de toon voor de rest van het toernooi. Dat de Uefa ervoor kiest om Makkelie op deze wedstrijd te zetten laat zien dat ze enorm veel vertrouwen hebben in hem.

Wat een negativiteit gelijk bij dit bericht. Denk dat Makkelie Europees gezien helemaal geen slechte scheidsrechter is.

9 juni 2021 om 11:13

Na Kuipers de beste scheids van Nederlandse bodem dit moment. Staat er bij de Uefa ook goed op, krijgt niet voor niks regelmatig topwedstrijden. Fout gemaakt bij Servië - Portugal, maar dat was voornamelijk aan de grensrechter te wijten imo. Lijkt wel alsof scheidsrechters een foutmarge van 0,0 moeten hebben waardoor ze eerder onder een microscoop dan een vergrootglas liggen.

9 juni 2021 om 11:37

@Inke, insteek van veel mensen. Zaken negatief benaderen. Beetje beeldvorming vanuit media, waar Makkelie een aantal keren wat zelfingenomen leek te zijn. Ach, het is gewoon makkelijk om zaken af te kraken. De beste stuurlui staan aan wal, zeggen we dan maar.

9 juni 2021 om 11:58

Scheidsrechters moet je beoordelen op hoe zij hun werk doen en niet op randvoorwaarden. Bepaalde artiesten in de muziekwereld zijn volgens sommige ook vage vogels maar dat doet niks af van de kwaliteit van hun werk.

9 juni 2021 om 11:56

Ik vind Makkelie in de Europese (eredivisie kijk ik niet) wedstrijden over het algemeen een topscheidsrechter. Het feit dat Uefa hem ook aanstelt als de scheidsrechter die de eerste wedstrijd van het toernooi mag fluiten zegt ook wel veel denk ik.

9 juni 2021 om 14:01

Europees niet? Nationaal wel dus? Verschrikkelijke man die op de 1 of andere manier altijd de aandacht op zich weet te krijgen. Wil graag belangrijk gevonden worden. Nationaal 1 vd allerslechtste scheidsrechters, tenzij je supporter bent van de traditionele top 3, dan vind je hem vast fantastisch.

Nice! Hopelijk een opmaat voor veel mooie wedstrijden voor Kuipers en Makkelie. Tof dat wij twee zulke goede scheidsrechters leveren voor dit EK.

9 juni 2021 om 11:43

Heel fijn ja. Ik hoop dat ze ook een paar wedstrijden van het Nederlands elftal mogen doen. Anders zitten wij opgescheept met die niet Nederlandse prut scheidsrechters.

9 juni 2021 om 12:07

Haha dat zou wel fijn zijn. Maar ik ben toch bang dat dat er niet inzit voor ons

Dat wordt weer een oersaaie wedstrijd die om de minuut wordt stilgelegd. Bah, heb een hekel aan de stijl van Makkelie

9 juni 2021 om 12:02

Wat ik me kan herinneren is Turpin een scheidsrechter die wedstrijden probeert niet dood te fluiten. Makkelie, hij of Lahoz zie ik zomaar nog de finale fluiten, afhankelijk van wie het beste zal fluiten dit toernooi en wie uiteindelijk de finale haalt.

9 juni 2021 om 15:53

helemaal met die opgefokte turken.. lijkt me hele moeilijke wedstrijd om te fluiten

Makkelie is wat ik me kan herinneren een prima scheidsrechter in Europa. Het feit dat ze hem de eerste wedstrijd laten fluiten van het toernooi zal ook wel vertrouwen uitspreken in hem. Veel ogen zullen op deze wedstrijd gericht zijn.

Nou Makkelie de openingswedstrijd en Kuipers de finale. Dan doen we het toch leuk? Van dat andere team zijn de verwachtingen toch niet zo hoog....

Een traan rolt over mijn wang. Eentje van trots, wees maar niet bang. Want het ziet ernaar uit, dat onze eigen Makkelie de openingswedstrijd fluit. Pierluigi Colina lijkt een passant, naast de beste VAR van het hele land. En hij staat zelfs voor paal, naast onze scheidsrechter uit Oldenzaal. Een historisch moment. Of je nou jong of oud bent. En op een dag vraag ik je, met mijn kleinkind op schoot: Waar was jij, toen Makkelie de openingswedstrijd floot?

Ik vind het mooi, die aanstelling van Makkelie.
Een absolute topper in Europa, zoals ik het zie .
Er is er maar eentje die ik nog hoger acht.
Dat is Sander de Brito Roque, die werkelijk elk probleem op het veld weg lacht.

heb meteen al minder vertrouwen in de wedstrijd. Zal niet voor het eerst zijn dat een Nederlander tegen Italia fluit

9 juni 2021 om 18:40

Zo denken wij Turken ook altijd als het ons niet uitkomt, zou het dan toch niet aan ons liggen ?!

Ik denk dat de nuchtere Hollander Makkelie zijn kop wel koel kan houden

9 juni 2021 om 18:53

Haha misschien is onze achterdocht vaak wat groter dan die van de gemiddelde Nederlander

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Italië

FIFA ranking: 10
245 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. ChiesaAanvaller30
M. PessinaMiddenvelder21
A. BelottiAanvaller20
F. AcerbiVerdediger20
D. BerardiAanvaller20
L. BonucciVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren