Ahmed Aboutaleb zet streep door gesprek met Feyenoord-directie

Dinsdag, 8 juni 2021 om 19:11 • Laatste update: 19:17

De gemeente Rotterdam heeft een gesprek met de directie van Feyenoord over de plannen voor Feyenoord City afgelast. Ook inspreekmomenten die later deze week stonden gepland, komen te vervallen. Het besluit van de gemeente volgt op signalen van bedreigingen en intimidatie richting betrokkenen. Het is niet bekend of en wanneer de gesprekken alsnog worden gevoerd.

Zaterdagavond kwam een groep supporters van Feyenoord, gehuld in zwarte hoodies verhaal halen bij enkele personen die betrokken zijn bij de plannen voor de bouw van een nieuwe Kuip. Het ging in ieder geval om Ard Buijsen, die als architect betrokken is bij het project Feyenoord City, algemeen directeur Mark Koevermans en huisjurist Joris van Benthem. De politie heeft de namen van de daders genoteerd, maar heeft tot ongenoegen van Feyenoord geen arrestaties verricht.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"In de afgelopen weken zijn er, in de aanloop naar het proces van Feyenoord City, verschillende betrokkenen bedreigd en geïntimideerd. Dit is ontoelaatbaar", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb over de afgelasting van het gesprek met de directie. Onder meer Koevermans zou een update over de huidige stand van zaken rond Feyenoord City geven en ook een investeerder zou dinsdag komen spreken. Een uur voordat de vergadering zou beginnen, besloot de gemeente er een streep door te zetten.

"Hoewel alles is gedaan om het democratisch proces op het stadhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen, voelt niet iedere betrokkene op het stadhuis zich vrij om zich uit te spreken over besluitvorming over Feyenoord City", verklaart Aboutaleb. Donderdag zouden Feyenoord-supporters de kans krijgen om zich in de gemeenteraad uit te spreken over de plannen van de club. Daarvoor kwamen 600 aanmeldingen binnen, al was er slechts ruimte voor 60 aanwezigen. Nu is duidelijk dat die inspraakavond ook komt te vervallen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door nuanceman)

Niet iedereen is anti feyenoord city wanneer snapt die kleine minderheid dat nou

8 juni 2021 om 19:22

@daemian550

Waar haal je vandaan dat het een kleine meerderheid is, er is namelijk onder Het Legioen totaal geen draagvlak voor Feyenoord City. Als het écht een kleine meerderheid is die tegen is, dan zou er toch júist veel draagvlak moeten zijn?

Ik ga er vanuit dat Feyenoord dit ook weet, want waarom zouden zij geen enquête houden onder hun seizoenskaarthouders? Dat is namelijk de makkelijkste manier om voor eens en altijd de stem van Het Legioen te laten horen, gebaseerd op de mensen die (voor de nieuwe buca) het belangrijkste zijn.

8 juni 2021 om 19:53

Ja hoor Jjr12, lekker je kop in het zand steken: ik ben sinds 1969 fan van Feyenoord, maar het is hard aan het slijten op dit moment met wat er allemaal rondom de club gebeurt.

Achterlijke tokkies die asiciaal bezig zijn die elke keer weer het aanzien van mijn club schaden geen geld voor een deugdelike selectie, een oude Kuip, waar de stank van verrotting, roest en urine niet weg te krijgen is, een kleine minderheid die in die oude verrotte Kuip wil blijven enz

Mijn clubbie gaat helemaal naar de donder, en we zien het gebeuren en we kijken ernaar. Juist nu moet er doorgepakt worden, geld bijeen vergaren en daar hoort een nieuw stadion bij. Anders gaan we hetzelfde worden als een FC Utrecht en willen we maar 2x per jaar vlammen, namelijk tegen Ajax. En

8 juni 2021 om 20:05

@fr_ronnie

Het is fijn dat je sinds 1969 fan bent van Feyenoord, maar dat is in deze niet relevant. Ik ben een stuk jonger en dus minder lang fan, maar reis stad en land door om m'n club te supporten. Daarom gaat het mij aan het hart als ik zie hoe het de afgelopen jaren gaat en vooral hoeveel geld er al verdampt is in het maken van kansloze stadionplannen, miskopen en andere flaters op bestuurlijk vlak.

Ook het plan dat er nu ligt is niet de oplossing voor Feyenoord, kijkend naar de buca die er nu ligt. Inhoudelijk kan ik 10 reacties vullen over waarom Feyenoord City niet de oplossing is, maar dat ga ik nu niet doen. Het klopt dat er doorgepakt moet worden, maar een nieuw stadion is niet de oplossing. Het moet intern beter en gelukkig is Arnesen daar nu mee bezig: de club moet van binnenuit opnieuw opgebouwd worden en op het technische vlak is daar nu een begin gemaakt met Arnesen, Stam en Slot die de kar daarin moeten trekken. Op bestuurlijk vlak daarentegen is het nog één grote bende en om écht weer mee te doen, moet ook daar schoon schip gemaakt worden.

Daarnaast is de Kuip inderdaad verouderd, maar nog zeker niet klaar voor de sloop. Echter is Feyenoord degene die de kop in het zand stopt: al jarenlang wordt er door supporters aangekaart dat de pisbakken overlopen, maar waarom wordt daar niks aan gedaan? Het is niet dat je een nieuw stadion nodig hebt om nieuwe pisbakken te installeren. De Kuip is niet het modernste stadion ter wereld, maar kan zeker nog mee. Echter moet je daar als club én Stadion BV wel wat voor doen en dat gebeurd momenteel gewoon niet.

Aangezien je aangeeft dat een nieuw stadion hoort bij het doorpakken, ga ik er vanuit dat je het stadiondossier kent. Hoe realistisch vindt jij het beeld dat Feyenoord heeft geschetst daarin?

8 juni 2021 om 21:47

Hoop dat ze die pisbakken aanpakken en niet doorgaan met het nieuwe stadion. Vind de status quo op zich wel prima zo.

9 juni 2021 om 08:44

@jjr12. Vind de Buca juist zeer realistisch. Stond laatst een uitstekend artikel van twee supporters op een blog waarin detail per detail stilgestaan werd bij de Business Case. Bezettingsgraad naar 47.000 in de base case (nu op 43.000) horeca inkomsten die omhoog gaan maar niet exhorbitant hoger dan nu, business seats waar al jarenlang een hele lange rij staat wordt eindelijk uitgebreid, zoek maar op Twitter naar Jacky1991 en je vindt hem. Overigens is in mijn vriendenkring 80 procent voor Feyenoord City, dus wat jij zegt klopt ook niet helemaal.

9 juni 2021 om 11:49

@orgullo

Ik heb het stuk van Jack (en Misha) inderdaad gelezen en ik weet dat hij over het algemeen, als één van de weinige, op een goed onderbouwde (en normale) manier zijn mening weet te verwoorden op Twitter. Desondanks ben ik het niet helemaal eens met de analyse, aangezien ze imo te makkelijk denken over het aantal wedstrijden én het gemiddelde van 50k supporters, wat op dit moment niet realistisch lijkt.

Ik geef inderdaad toe dat ik geen goed beeld heb van wat, binnen Het Legioen, nou de verdeling is van voor/tegen, maar (helaas) weet niemand dat. Mijn mening is daarom ook gebaseerd op de mensen die ik spreek in de Kuip, bij uitwedstrijden, bij andere Feyenoord-aangelegenheden en de berichten op Twitter. Een medium als Facebook, de reacties op Fr12, of berichten van 'anoniempjes' laat ik hierin bewust links liggen, omdat het niveau van die berichten vaak lager is.

Hebben dit soort kansloze figuren toch hun zin gekregen. 0 arrestaties en feyenoord city is weer een stapje verder weg. Welkom in het prachtige Nederland....

8 juni 2021 om 21:12

Wanneer dat Feyenoord city niet door gaat, dan is Feyenoord ten dode opgeschreven. Of ze ook failliet gaan is de vraag, maar niveau Vitesse een FC Utrecht gaat het dan zeker worden. Een club met eindelijk toekomstvisie wordt door een stel schreeuwers tegen gehouden om te groeien, en dat noemt zich supporter. Kansloze figuren zijn het inderdaad.

8 juni 2021 om 22:56

Ik denk dat (zo lang het niet heel veel meer gaat kosten dan begroot) wel of geen Feyenoord city helemaal niets uit maakt eigenlijk.
Feyenoord heeft nu de derde begroting van Nederland, een budget wat 3x zo hoog is als dat van nummer 4 AZ maar minder dan PSV en een stuk minder dan Ajax.
Met Feyenoord city zouden ze PSV bijhalen als die zelf niet ook iets doen, die ontwikkelen zich echter ook commercieel, dus waarschijnlijk blijft Feyenoord financieel gezien gewoon de derde club van Nederland, alleen zouden ze meer afstand nemen van Az/twente/vitesse e.d. en relatief het gat richting Ajax iets kleiner maken.

Enige manier waarop dit echt zou verranderen is wanneer er een suikeroom in Feyenoord stapt (geen investeerder, maar iemand die het leuk vind om geld uit te geven), of wanneer er zo iemand in een club onder de top 3 stapt die er een hoop geld in pompt. Maar om het gat tussen AZ en Feyenoord structureel te dichten heb je al 50 miljoen extra nodig per jaar, dat is zelfs voor veel miljardairs een hoop geld om zo uit te geven.

De keuze is volgens mij dan ook meer, of je legt je neer bij de status als club structureel "the best of de rest is" met eens in de 10 of 20 jaar een uitschieter, of je probeert in ieder geval iets.

"verhaal halen". Sodemieter toch op met je verhaal halen met je kapuchon op. Wat een kneuzen heb je toch onder voetbalsupporters.

8 juni 2021 om 19:19

En het ergste is nog, ze krijgen met deze actie precies wat ze willen..

8 juni 2021 om 21:14

Volgens mij is het draagvlak voor dat nieuwe stadion gewoon groot, te hopen voor Feyenoord dat het gewoon door gaat en deze imbecielen zich aan hun woord houden en niet meer komen kijken, dan hebben ze 2 vliegen in 1 klap.

8 juni 2021 om 22:20

@goalski Waar baseer je op dat het draagvlak groot is? De geluiden vanuit de Kuip zijn overwegend negatief en ook op social media zijn veel mensen negatief. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er onder seizoenskaarthouders geen voorstanders te vinden zijn, maar die groep is een flink stuk kleiner (zo lijkt het in ieder geval). Daarnaast moet je imo ook onderscheid maken tussen de mening van Jan uit Friesland die nooit naar de Kuip komt, in het nieuwe stadion geen seizoenskaart neemt en ook geen verstand heeft van het stadiondossier, tov een seizoenskaarthouder die goed is ingelezen en goed onderbouwde argumenten heeft. Hierbij gaat het er uiteraard niet om wie er ‘meer’ fan is, maar wie er uiteindelijk van belang is voor het behalen van de buca.

8 juni 2021 om 23:18

@JJR12 waar baseer jij dat er geen draagvlak is? Omdat de legioen geen nieuw stadium wilt? Legioen denkt dat ze Feyenoord zijn lijkt het wel. Legioen is slecht een fanclub die meer nadelen brengt aan Feyenoord dan voordelen. Je zit dingen hier te roepen zonder enige bron. De geluiden vanuit de Kuip zijn negatief. Oh? Heb je 40 duIzenden mensen gesproken en hun mening gevraagd? Of heb je vrienden in de legioen gokje gevraagd naar hun mening? Besef je wel hoeMoeilijk het is om een seizoenskaart te krijgen. Alleen dat is een goed reden voor nieuw stadium, meer ruimtes voor nieuw abonnees en terugkomende klanten.

8 juni 2021 om 23:27

@jbrazyca Volgens mij ben ik aardig duidelijk in mijn verhaal, dus is het niet nodig om op zo’n denigrerende toon te praten. Om in te gaan op je verhaal, allereerst worden alle supporters van Feyenoord samen ‘het Legioen’ genoemd. Legioen is dus geen naam van een supportersclub of een groepje supporters. Daarnaast geef ik duidelijk aan dat er onder seizoenskaarthouders vast en zeker voorstanders zijn, maar de mensen die ik spreek in de Kuip (op de gele zijde) zijn vrijwel allemaal tegenstander. Daarnaast geef je aan dat het moeilijk is om een seizoenskaart te krijgen, heb je dat ooit wel eens geprobeerd? Er is namelijk geen wachtrij (hoogstens voor vak S), dus iedereen in Nederland kan gewoon een seizoenskaart aanvragen voor volgend jaar. Het feit dat je spreekt over “abonnees en klanten” zegt daarnaast meer over jouw beleving dan over supporters van Feyenoord.

8 juni 2021 om 23:58

@JJR12 Een duidelijk verhaal met zelf verzonnen feiten en half waarheden is slecht een betoog om populistische gedrag te lokken. Ik heb inmiddels een paar reacties van jou gelezen en je roept dat er geen duidelijk verhaal is of Feyenoord vooruit gaat met de nieuw stadium, ja dat is meerdere keer vertoond. De Kuip is niet van Feyenoord, de nieuw stadium wel. Dit alleen is een logisch feit waar een voordeel uit komt. Daarnaast vind ik grappig misschien zelf stom, om te horen dat legioen die soms amper een beroepsgericht diploma hebben beter denken te weten afgestudeerde business analisten. Sorry maar het is denigrerende als je zelf laat ervaren. Er zijn genoeg mensen die zich niet associëren met de legioen. Je kan dus wel supporter van een team zijn en niet bij de fanclub horen. Men weet dus wel wanneer iemand zegt legioen dat hij daarmee doelt de supportersclub. Er is dus echt wel een wachtrij voor seizoenskaarten. Het is zelf moeilijk een losse kaarten te kopen. Het woord abonnees gebruiken in plaats van een seizoenskaarthouder is in termen praten. En heeft dus niks met beleving te maken. Een seizoenskaart is een abonnement. Dit is precies wat ik bedoel met half waarheden praten om een punt sterker te maken.

9 juni 2021 om 00:05

Wat een onzin verkondig je! Ik ben ook onderdeel van het Legioen al jaren een scc ik ben voor FC net als zoveel jongens die bij mij op W3 stonden. Ik kan geen bronnen vermelden over hoe men er gemiddeld over denkt, net zo min als jij. Maar toevallig is FR12 de #1 supportersnieuwssite van feyenoord net met een soort gelijk like systeem gekomen als voetbalzone. En toevallig krijgen alle comments van de tegenstanders van FC 0 likes en voorstanders fucking veel likes. Dat is een soort van bron waaruit ik opmaak dat er wel degelijk draagvlak onder supporters is. En ik zal nooit accepteren dat mensen bedreigd worden, ik zal nooit accepteren dat mensen geweld gebruiken. Mensen die dat doen denken het beste met ONZE club voor te hebben, maar ze maken ons kapot. Als je het beste met de club voor hebt. Sta dan achter die mensen die proberen Feyenoord nog 100 jaar extra te geven. Hand in hand kameraden.

9 juni 2021 om 00:35

@jordy Fr12

Wat aan mijn verhaal is er precies onzin? Ik geef duidelijk aan dat er onder de seizoenskaarthouders ook voorstanders zijn, daar zijn jij en je jongens op W3 dus onderdeel van.

Daarnaast hoop ik dat je niet teveel waarde hecht aan de reacties die worden geplaatst op Fr12. Het stikt daar van de trollen en de serieuze (goed onderbouwde) reacties zijn daar op één hand te tellen. Onder de artikelen zijn genoeg reacties te lezen die aangeven dat het niveau daar bedroevend is.

Toegegeven, het feit dat de voorstanders 'meer likes' krijgen lijkt er inderdaad te duiden op dat er daar meer voorstanders zijn. Maar dan is mijn vraag in hoeverre deze mensen echt op de hoogte zijn van de plannen die er liggen? Kennen zij bijvoorbeeld de risico's, weten zij wat er nodig is om ervoor te zorgen dat Feyenoord meer geld gaat verdienen? De argumentatie laat namelijk in veel gevallen te wensen over.

De enige oplossing om duidelijk te krijgen hoeveel draagvlak er is, is door een enquête te houden onder seizoenskaarthouders. Om onverklaarbare redenen weigert Feyenoord dat tot op heden te doen en het ziet er niet naar uit dat hier (op korte termijn) verandering in gaat komen.

Geef vooral de droeftoeters gelijk. De bedreigingen hebben dus voorlopig effect.

8 juni 2021 om 19:21

"Hoewel alles is gedaan om het democratisch proces op het stadhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen, voelt niet iedere betrokkene op het stadhuis zich vrij om zich uit te spreken over besluitvorming over Feyenoord City", verklaart Aboutaleb. Ik denk niet dat Aboutaleb heel veel keus had hier. Het sneue is nog dat na drie nederlagen op rij diezelfde lui straks weer de bus opwachten en eisen dat er iets veranderd. Oh de ironie..

Terecht, die idioten verdienen helemaal geen inspraak. Kan niet wachten tot de eerste paal de grond in gaat.

8 juni 2021 om 19:24

@fiorenoord

Het gaat om twee verschillende groepen: de groep die afgelopen zaterdag de zogeheten 'speurtocht' heeft gehouden, is een andere groep dan die aanstaande donderdag wil spreken. Hoogstwaarschijnlijk is de enige overeenkomst dat ze tegen het stadionplan zijn, maar het is dus niet zo dat de sprekers van donderdag afgelopen zaterdag bij de betrokkenen op de stoep stonden.

8 juni 2021 om 21:17

Kan me niet voorstellen dat een weldenkend persoon tegen een nieuw stadion is, dit is een van de stappen die van Feyenoord weer een grote club moet maken. Dat oude verrotte stadion zit niemand meer op te wachten, het is dat je er voetbal kunt kijken, maar menig amateurvereniging heeft betere voorzieningen.

8 juni 2021 om 21:50

@goalski Zoals ik hieronder ook al heb toegelicht zijn veel tegenstanders niet tegen een nieuw stadion an sich, maar ze zijn tegen het Feyenoord City. Op basis van de buca ga je er namelijk niet of nauwelijks op vooruit, dus hoe zie jij het voor je dat Feyenoord weer een grote club gaat worden? En stel je krijgt in het meest gunstige geval wél meer geld, dan gaat het er toch nog steeds om hoe je dat uitgeeft? Sinds we kampioen zijn geworden hebben er tientallen miljoenen uitgegeven aan spelers en daar is nauwelijks winst op gemaakt. Dát zijn problemen die je op moet lossen en een nieuw stadion gaat dat niet voor je doen. Heb je überhaupt het stadiondossier bekeken?

Het wordt echt triester en triester.. Stop die gasten lekker weg. Weg ermee. Je brengt de club en de stad alleen maar meer schade toe, maar zelf zullen ze oh zo trots zijn.

Dan krijgen de eencelligen dus toch wat ze willen. Ik vind dit vrij zwak van Aboutaleb.

8 juni 2021 om 22:53

Ik vind dit vrij sterk van Aboutaleb. Er is een grens overschreden. Daar ga je niet zo even aan voorbij. Mensen voelen zich niet veilig om er over te spreken. Dat is zeer ernstig en het is goed en te prijzen dat hij daarom optreed. Hulde!

9 juni 2021 om 12:49

Wat is er sterk aan? Niemand wordt vervolgd en een gesprek ten faveure van een nieuw stadion gaat niet door. Ik zou gewoon verder gaan met iedereen bedreigen die voor dat stadion is vlak voor een gesprek als ik hun zou zijn, het werpt duidelijk zijn vruchten af.

9 juni 2021 om 17:06

Je kunt als werkgever - zo zie ik de burgemeester dan maar even - niet toestaan dat je medewerkers mogelijk onveilig zijn. Er staat ook nergens dat het gesprek niet plaats gaat vinden maar niet zolang de veiligheid in het geding is, dat lijkt me niet meer dan normaal.

Zo zie je dus dat mensen intimideren gewoon loont... Zeer treurig dit, juist na dit soort achterlijke praktijken moet je vol inzetten heb het doorzetten van zo'n plan. Gaat die trieste gevallen toch niet hun zin geven.

8 juni 2021 om 19:31

@argecy

Je houdt er imo een rare redenering op na, aangezien het namelijk nog niet bewezen is dat Feyenoord er daadwerkelijk goed aan doet om dat nieuwe stadion te bouwen.

Dus omdat er een groep is die betrokkenen intimideert (wat uiteraard niet de gehele groep tegenstanders is), moet er maar een plan doorheen gejaagd worden om een man of 30 'terug te pakken'? Wat had je er van gevonden als PSV een aantal jaar geleden 10 wedstrijden zonder publiek moest spelen, puur om degene die die zwarte rookbommen in het stadion hadden afgestoken 'terug te pakken'?

8 juni 2021 om 20:08

Ik zeg niet dat ze daarom het plan er maar doorheen moeten jagen, ik zeg dat ze door moeten zetten. Doorzetten is dus gewoon doorgaan met de gemaakte plannen en het doorrekenen van de haalbaarheid. Dit betekend dus niet dat er maar koste wat kost een Feyenoord City moet komen, maar om alles maar weer stop te zetten omdat er een zooitje ongeregeld het nodig vind om de stoere jongens uit te hangen slaat nergens op.

Om terug te komen op de rookbommen uit Vak T vind ik het een scheve vergelijking. Daar kun je duidelijk aantonen waar het vandaan komt en wie het is en dus gericht straffen op leggen.

8 juni 2021 om 20:14

@argecy

Dan heb ik je reactie verkeerd begrepen, bedankt voor de toelichting.

Ik maakte de vergelijking met de rookbommen omdat het daar ook ging om een kleine groep mensen die iets doet, waar de rest van de supporters de dupe van zijn. Ook hier zijn het namelijk 'maar' 30 man en is het niet elke tegenstander van het stadionplan. Daarnaast zijn alle namen genoteerd en is ook hier duidelijk aan te tonen waar het vandaan komt en wie het zijn (en wie dus eventueel aanstaande donderdag geweerd zouden kunnen worden).

8 juni 2021 om 21:19

Ik had het misschien ook niet helemaal lekker verwoord als ik het nu zo terug lees. Goed dat we er samen toch gewoon lekker over kunnen zeveren zo. Het stukje over dat het bekend was wie de daders waren had ik gemist, dus bedankt voor die aanvulling.

Een investeerder? Wie zouden de investeerders in Feyenoord City zijn?

8 juni 2021 om 19:26

@misseva88

Ik denk dat dat Alexander van de Lely is. Hij is namelijk de grote man achter de Vrienden aan de Maas, een investeringsgroep die investeert in Feyenoord City.

8 juni 2021 om 20:02

Wel lokale investeerders dus? Want ik heb begrepen dat door de twijfel of het project wel door gat de investeringspot van Vrienden aan de Maas heeft doen verkleinen, zoals ze daar ook bezorgd zijn van de rol van Goldman Sachs in het hele verhaal. Eén van de personen gelieerd aan Vrienden van de Maas is Herman van Drie, iemand die hoog wordt ingeschaald als het over financiële risico's gaat. En uitgerekend hij denkt dat het plan financieel niet (langer?) haalbaar is.

Dit soort gerollebol van miljonairs is uitermate interessant en uiteindelijk zou ik als Feyenoord zijnde eens goed met Herman van Drie gaan babbelen. Dat lijkt mij vooralsnog de slimste man in deze casus die zich heeft uitgesproken. Ik betwijfel de haalbaarheid en het zou zonde zijn als dat soort bezwaren weg worden gemoffeld omdat ellendig tuig het nodig vond om mensen te bedreigen.

8 juni 2021 om 20:11

@misseva88

Over de overige investeerders is niets tot weinig bekend, aangezien vooral Alexander van de Lely op de voorgrond treed (daar kan ik dus helaas weinig over zeggen).

Daarnaast ben ik het volledig eens met het feit dat het zonde is dat de sprekers van aanstaande donderdag hun zegje niet kunnen doen. Deze mensen hebben prima onderbouwde argumenten en ik weet zeker dat het een verschil had kunnen maken in het uiteindelijk afblazen van dit plan. Het is namelijk niet zo dat elke tegenstander 'een schreeuwer' is die alleen tegen het plan is omdat diegene al jarenlang in de Kuip komt.

8 juni 2021 om 20:20

Het is niet alleen jammer dat tegenstanders hun woord niet kunnen doen, want sowieso verdienen zij ook hun podium om zaken aan te kaarten of hun zorgen te uiten, maar anderzijds is het ook jammer dat voorstanders, of in elk geval belangrijke personen zoals die investeerder, dus ook niet aan het woord komen.

8 juni 2021 om 20:22

@Jjr Ik ben oprecht wel nieuwsgierig. Het stadiondossier ken ik namelijk niet, maar Feyenoord moet wel commercieel een inhaalslag maken lijkt me. Waarom is dat dan met De Kuip beter dan met Feyenoord City. Of nog sterker; waarom niet nu doorzetten in plaats van pak 'm beet over 10/15 jaar? Dan verdien je de investering van De Kuip ook niet terug denk ik.

8 juni 2021 om 20:37

@mgmv

Dat ben ik volledig met je eens.

Ik denk dat het grootste gedeelte van het Legioen totaal geen weet heeft van hoe het stadiondossier er volledig uit ziet (en dat is volkomen logisch). Daarom was het fijn geweest als er duidelijke argumenten benoemd werden door zowel de voorstanders als tegenstanders, zodat de situatie voor iedereen te begrijpen is.

8 juni 2021 om 20:48

@thugvz

Ik vind persoonlijk dat je de Kuip niet moet vergelijken met Feyenoord City, maar het plan van Feyenoord City an sich moet beoordelen. Veel mensen zijn ook niet perse tegen een nieuw stadion, maar meer tegen het plan dat er nu ligt. Zodra er een plan ligt dat echt aantoonbaar beter is dan de Kuip, krijg je minimaal 90% van de tegenstanders mee en dán heb je pas echt draagvlak.

Samenvattend krijgt Feyenoord op dit moment 17,5 miljoen aan performence fee uit de Kuip. Om datzelfde bedrag te krijgen in het nieuwe stadion, moet Feyenoord o.a. 24 thuiswedstrijden per jaar spelen. Bij deze thuiswedstrijden moeten er gemiddeld 50k supporters komen, wat betekend dat je bij thuiswedstrijden tegen Rkc, VVV en een bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys niet maar 20k supporters moet hebben, anders haal je dat niet. Daarnaast betekend dat ook dat je elk jaar de Europese groepsfase moet halen, wat Feyenoord de laatste jaren niet gelukt is. Voorbeeld: in de periode 2010 - 2020 speelde Feyenoord 12 groepswedstrijden El/cl voor gemiddeld 38k mensen = 456k supporters. In de buca van het nieuwe stadion wordt uitgegaan van 30 wedstrijden voor gemiddeld 50k supporters = 1,5 miljoen supporters in hetzelfde tijdsbestek. Klinkt dat realistisch?

Mocht dit allemaal behaald zijn dan ga je er niet eens op vooruit, want dan krijg je namelijk pas hetzelfde bedrag als dat je nu al krijgt (!). Dát is één van de redenen waarom er zoveel tegenstanders zijn van dit plan. Normaal gesproken zou je met een nieuw stadion meer geld binnenhalen - haal je betere spelers - presteer je beter - komen er meer mensen naar het stadion, echter is dat bij het nieuwe stadion omgedraaid: er moeten meer mensen naar het stadion komen - daardoor krijg je evenveel geld als nu - daarmee haal je exact dezelfde spelers - met exact dezelfde spelers moet je beter presteren dan dat je nu doet.

8 juni 2021 om 20:52

Mooie uitleg kerel! Plaatst mijn beeld in een toch wel ander perspectief. Thanks

8 juni 2021 om 21:02

@jjr12
Gezien de bedreigingen aan het adres van voorvechters van Feyenoord City zullen we binnenkort ook wel niet veel horen van andere mensen die bij het project betrokken zijn. De precieze namen hoef ik ook niet te weten, ik gun iedereen een leuk parkeerplekje en goed stoeltje in een stadion. Als het maar Rotterdammers zijn met een voorliefde voor Feyenoord vind ik het prima. Maar het potje van €40 miljoen moet volgens een reconstructie van het AD van afgelopen mei nog aangevuld worden met de helft.

Die reconstructie (genaamd "reconstructie van dé kwestie die Rotterdam al tien jaar in zijn greep houdt: waarom lukt het niet met het nieuwe Feyenoordstadion?" ) is sowieso een interessante voor een ieder om te lezen.

@mgmv In principe ben ik het met je eens. Een goede discussie is belangrijk, alleen denk ik dat pijnpunten in dit dossier deels te maken hebben met risico management. Zo lang er in het Feyenoord City van uit wordt gegaan dat Feyenoord zich redelijkerwijs de komende tien jaar structureel in de top drie gaat spelen en zich daarmee verzekert van de groepsfase van Europees voetbal en er onder andere 150.000 mensen per jaar naar het Feyenoord museum gaan. Ik doe in het dagelijks leven ook wat in risico management en ik moet zeggen dat ik daar toch wel wat jeuk van krijg.
Bij een open forum vrees ik een beetje voor welles-nietes spelletjes als het op dat soort inschattingen aan komt.

8 juni 2021 om 21:09

En op deze manier kom je nooit ergens. Ze vergooien al jaren met deze discussie, je zal waarschijnlijk nooit een plan vinden waar een overgrote meerderheid achterstaat. Daarnaast: een volledig uitverkocht stadion in competitie en europees is geen gekke aanname toch (hoeveel seizoenskaarten worden er verkocht?)? Ondanks dat bv de Arena niet altijd volzit, is het altijd uitverkocht in elke competitiewedstrijd.

8 juni 2021 om 22:02

@MrGuido Het is natuurlijk niet zo dat het stadion er (nog) niet is omdat er wat supporters tegen zijn. Het is de ontwikkelaars namelijk nog steeds niet gelukt om de gemeente én investeerders te overtuigen. Mochten de investeerders in de rij staan én de gemeente is voorstander, dan krijg je natuurlijk een andere discussie en kan je je afvragen waarom zoveel mensen tegen zijn. Maar het feit dat de gemeente veel twijfels heeft, zegt ook wel genoeg. Daarnaast is de Kuip vaak (nagenoeg) uitverkocht, maar dat is vaak niet het geval tegen bijvoorbeeld RKC, VVV en Emmen. Daarnaast speel je nu voorronde Conference League en zou je in het nieuwe stadion dus 50k supporters moeten hebben tegen de #3 van Moldavië. Dit slaat natuurlijk nergens op, want de wedstrijden in de (laatste) voorronde van de Europa League waren zelfs niet uitverkocht. De toppers in de Eredivisie en in Europa waren dit uiteraard wel de laatste jaren. Ik zie het daarom niet gebeuren dat er in het nieuwe stadion opeens elke wedstrijd 50k+ mensen zitten, wat wel nodig is om de buca te behalen.

In Nederland kun je met intimidatie i.c.m. bedreigingen veel voor elkaar krijgen. Behalve wanneer je oud bent en in de verkeerde demonstratie terecht bent gekomen. Dan heeft de ME een gewillig slachtoffer gevonden! Wel apart dat er eerder op de zwakkeren wordt ingehakt in plaats van de echte rotzooitrappers. Want ik heb nog nooit gezien dat er hardhandig met dit soort hooligans werd afgerekend. Typisch Nederland. Even los van de supporters die anti Feijenoord City zijn, maar zich niet gewelddadig gedragen. Die kunnen hier ook niks aan doen.

Wat willen de mensen die deze bedreigingen uiten? Geen nieuw stadium en een verval van hun club? Want hoe kun je financieel groeien als je niet met de tijd meegaat?

Feyenoord City is bittere noodzaak wil Feyenoord nog een toontje mee kunnen spelen. Je hebt voorstanders en tegenstanders en ik lees hier argumenten van jonge gasten die denken de wijsheid in pacht te hebben. Het is wel heel erg triest in dit land dat iemand die een blikje cola weggooit op straat meteen een boete krijgt van 400 euro en dat raddraaiers die bij echte liefhebbers voor een club aan de deur deze gaan bedreigen vrij mogen rondlopen en hun zin krijgen. De politie e.d. moeten zich kapot schamen dat wij dit lezen dat ze niet opgepakt worden en is een vrijbrief voor andere relschoppers om ook zo te keer te gaan en verwijzen naar deze gasten wat geen supporters zijn maar pure relschoppers. De kuip is een pracht van een stadion geweest maar is verouderd en heeft zijn waarde bewezen en zal alleen maar aan renovatie meer kosten zonder dat het daadwerkelijk iets meer oplevert. De kuipliefhebbers willen kosten wat kosten is over lijken gaan om die kuip te houden en snappen niet dat zich steeds meer investeerders terug gaan trekken en denken van barst maar Feyenoord met dat scorrie morrie wat zich denkt alles te kunnen veroorloven en met onzichtbare gezichten met een Capuchons even aan de deur goede mensen gaat bedreigen en zelf zo erg dat een Burgemeester een inspraakavond moet afgelasten. En ook gezegdes dat een meerderheid achter de kuip staan lijkt me erg overdreven. Een Feyenoord City kan veel meer bieden en sponsoren binnen halen dan een afbrokkelende kuip die in verval is. Ja we kunnen er nog 10 jaar mee vooruit en dan flikkert het van armoede tegen de grond en dan is het niet te hopen dat daar supporters onder zitten. Arresteren die gasten en achter de tralies en niet voor 1 week of 1 maand nee maanden, jaren tot ze leren wat het is om bedreigingen te gaan uiten aan goedwillende. Deze gasten verpesten het voor de goedwillende en zorgen wel dat er straks geen bestuur, sponsoren investeerders meer zijn en ze afdalen naar de laagste regionen. Wie wil er nu nog iets voor een club doen met dit soort bedreigingen. Schandalig en dat loopt nog vrij rond ook

Kijk ze dan met die mondkapjes in de buitenlucht met zo iemand kan je toch ook geen serieus gesprek beginnen😂

Kan iemand mij uitleggen waarom zulke supporters geen nieuw stadion willen? Je wilt toch vooruit met je club... of wil je over een paar jaar standaard in het rechter rijtje voetballen.?

9 juni 2021 om 15:31

@WAC79 Veel mensen zijn niet perse tegen een nieuw stadion, maar meer tegen het plan dat er nu ligt. Zodra er een plan ligt dat echt aantoonbaar beter is dan de Kuip, krijg je minimaal 90% van de tegenstanders mee en dán heb je pas echt draagvlak. Samenvattend krijgt Feyenoord op dit moment 17,5 miljoen aan performence fee uit de Kuip. Om datzelfde bedrag te krijgen in het nieuwe stadion, moet Feyenoord o.a. 24 thuiswedstrijden per jaar spelen. Bij deze thuiswedstrijden moeten er gemiddeld 50k supporters komen, wat betekend dat je bij thuiswedstrijden tegen Rkc, VVV en een bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys niet maar 20k supporters moet hebben, anders haal je dat niet. Daarnaast betekend dat ook dat je elk jaar de Europese groepsfase moet halen, wat Feyenoord de laatste jaren niet gelukt is. Voorbeeld: in de periode 2010 - 2020 speelde Feyenoord 12 groepswedstrijden El/cl voor gemiddeld 38k mensen = 456k supporters. In de buca van het nieuwe stadion wordt uitgegaan van 30 wedstrijden voor gemiddeld 50k supporters = 1,5 miljoen supporters in hetzelfde tijdsbestek. Klinkt dat realistisch? Mocht dit allemaal behaald zijn dan ga je er niet eens op vooruit, want dan krijg je namelijk pas hetzelfde bedrag als dat je nu al krijgt (!). Dát is één van de redenen waarom er zoveel tegenstanders zijn van dit plan. Normaal gesproken zou je met een nieuw stadion meer geld binnenhalen - haal je betere spelers - presteer je beter - komen er meer mensen naar het stadion, echter is dat bij het nieuwe stadion omgedraaid: er moeten meer mensen naar het stadion komen - daardoor krijg je evenveel geld als nu - daarmee haal je exact dezelfde spelers - met exact dezelfde spelers moet je beter presteren dan dat je nu doet.

9 juni 2021 om 15:50

Oke duidelijk bedankt voor de info. Is dan een beter alternatief het stadion renoveren ( en goedkoper?)

9 juni 2021 om 16:14

Dat durf ik oprecht niet te zeggen, omdat ook aan het renoveren van de Kuip (vooralsnog) veel haken en ogen zitten. Het lijkt erop alsof beide plannen (de Kuip renoveren en Feyenoord City) niet dermate overtuigend zijn dat een meerderheid van de mensen (investeerders, supporters, de gemeente) achter één plan staat. Daar zit ook gelijk het grote probleem: alle supporters willen het beste voor Feyenoord, maar niemand weet exact wat ‘het beste’ nou precies is. De aanname dat elke tegenstander van Feyenoord City automatisch voor de renovatie van de Kuip is, klopt daarom ook niet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger343
J. ToornstraMiddenvelder338
S. BerghuisAanvaller3319
B. LinssenAanvaller309
N. JørgensenAanvaller255
L. SinisterraAanvaller224
N. MarsmanKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren