Waarom Denemarken een gevaarlijke outsider is: 'Dat is een groot voordeel’

Zaterdag, 12 juni 2021 om 15:43Thijs Verhaar • Laatste update: 15:48

Nederlandse profvoetballers zijn overal ter wereld te vinden; van de illustere Premier League of LaLiga tot aan de allerkleinste competities. Zodoende is er minimaal één Nederlander actief in elk van de 24 landen die aan het EK deelnemen en met hen zoomen we in op de sfeer, de EK-selecties, hun eigen ervaringen en nog veel meer. In aflevering 2 vertelt de bij Ajax, NEC en FC Groningen opgegroeide Lars Kramer over zijn ervaringen in Denemarken. Daar werd hij in zijn tweede seizoen bij Viborg FF kampioen. Ook is hij opgenomen in het team van het jaar uit de 1. Division.

Door Thijs Verhaar

Viborg voldoet in heel veel opzichten aan het beeld wat Nederlanders van Denemarken hebben. Het amper 40.000 zielen tellende stadje is sereen rustig en omgeven door schitterend groen landschap. “Grote steden hebben we ook niet in het noorden, dus het is wel even wat anders dan ik in Amsterdam gewend was”, glimlacht de 21-jarige centrumverdediger. “Kopenhagen is natuurlijk wel een grote stad, maar ook daar is het niet zo chaotisch omdat de mensen over het algemeen veel rustiger zijn”, meent Kramer. Wel heeft het land als voordeel dat de coronamaatregelen een stuk minder streng zijn dan in Nederland. Eigenlijk is bijna alles al die tijd open gebleven en mag iedereen op de terrassen en in cafés ‘gewoon’ op grote schermen naar het EK kijken, waar dat in ons land voorlopig niet aan de orde is.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Sterker nog: waar de minimale huldiging van Ajax verfoeid werd, kon Kramer zich vorige maand met zijn ploeggenoten opmaken voor een stevig kampioensfeest. “In mijn eerste seizoen grepen we net naast promotie en nu was het gelukkig wel raak, dus iedereen was dolgelukkig toen de buit binnen was. Uiteindelijk hebben we het drie dagen achter elkaar kunnen vieren met de verschillende supportersgroepen. Daar zat de sfeer er goed in omdat het op het einde van de competitie nog wel spannend was tussen ons en de grote rivaal Silkeborg”, aldus Kramer. “We stonden allebei iets van 25 punten voor op de nummer 3 en zouden dus allebei promoveren naar het hoogste niveau, maar natuurlijk wil je dat het liefst als kampioen doen. Gelukkig zijn we daarin geslaagd en ik werd ook nog eens opgenomen in het team van het jaar, dus mijn seizoen kon niet beter.”

Lars Kramer miste dit seizoen geen minuut bij Viborg en werd uitverkozen voor het team van het jaar.

Kramer is daarom met een uitstekend gevoel aan zijn vakantie begonnen, maar helemaal afstand nemen van zijn dagelijkse leven als profvoetballer zit er niet in. Tijdens het EK is hij bijvoorbeeld van plan om flink ‘huiswerk’ te doen. “Bij de Deense ploeg zitten behoorlijk veel jonge talenten die ik volgend seizoen in de competitie tegen ga komen, dus die ga ik goed in de gaten houden. Vooral Jonas Wind is er eentje die je als neutrale toeschouwer op je volglijstje moet zetten”, tipt de Nederlander. “Hij is als 22-jarige nu al de grote ster bij FC Kopenhagen en scoort ontzettend makkelijk.” Inderdaad staat de centrumspits na zeven interlands al op drie treffers, terwijl hij in de competitie met vijftien goals en acht assists ook van grote waarde was voor de nummer drie van de Deense Superligaen.

Diverse Europese subtoppers worden al met de aanvaller in verband gebracht, dus is de kans groot dat hij gelouterde collega’s van de nationale ploeg als Simon Kjaer, Kasper Schmeichel, Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg en Kasper Dolberg achterna gaat. Dat zijn zo’n beetje de sterkhouders van het Deense elftal, dat volgens Kramer vooral leunt op zijn sterke defensie. “Zoals je van een ervaren ploeg mag verwachten is dat de grote kracht van het elftal. Die jongens weten allemaal wat er op hoog niveau gevraagd wordt en handelen daarnaar. Het is heel lastig om ze uit elkaar te spelen en dat vind ik als verdediger mooi om te zien.” In de laatste twintig interlands kreeg de Deense ploeg slechts veertien tegengoals te verwerken, waarvan er zes gemaakt werden in twee onderlinge EK-kwalificatieduels met België.

Het jonge talent Jonas Wind moet dit EK voor goals gaan zorgen bij het defensief sterke Denemarken.

Opvallend genoeg zitten beide landen nu weer bij elkaar in de poule, die verder bestaat uit Rusland en het op een EK debuterende Finland. “België is in principe een maatje te groot voor Denemarken, maar die andere twee landen moeten te doen zijn”, verwacht Kramer. Met zijn teamgenoten en Deense vrienden uit Viborg heeft hij talloze EK-poules ingevuld, waarbij hij de Scandinaviërs steevast door laat gaan naar de knock-outfase. “Voor mij zou het heel leuk zijn als ze dan later in het toernooi tegen Nederland uitkomen. Dan kan ik het vuurtje mooi een beetje opstoken bij mijn vrienden hier”, lacht de verdediger. Hij is tijdens de poulefase nog bij familie in Nederland en keert daarna terug naar Denemarken om daar de voorbereiding op het nieuwe seizoen aan te vangen.

“Of ik dan mijn hele balkon Oranje zou maken en vlaggen ophang om te laten zien dat ik voor Nederland ben? Nee hoor. Zo uitbundig ben ik niet, maar ik zou wel m’n oranje shirt aantrekken. Ik ben en blijf wel een Nederlander, dus dat moet gewoon kunnen”, aldus Kramer. Hij stelt dat de Denen over het algemeen hoog opgeven van het Nederlands elftal en het zit ook niet in hun aard om de confrontatie te zoeken. “Er zullen best landen zijn waarbij je beter niet in je Oranje shirtje over straat kunt tijdens het EK, maar hier vindt iedereen het prima. Denen zijn heel relaxte mensen. Heel rustig en ingetogen ook, dus je ziet hier niet zoveel vlaggetjes op straat als bijvoorbeeld in Nederland wel het geval is. De mensen houden wel echt van voetbal, maar uiten dat niet zo uitbundig. Of nja; ze laten zich in positieve zin lekker gaan als het goed gaat, maar zijn veel milder dan in Nederland als de resultaten tegenvallen.”

De Deense ploeg werkt met veel zelfvertrouwen toe naar hun EK-start. Op zaterdag 12 juni trapt men om 18.00 uur af tegen debutant Finland.

Denemarken speelt alle drie zijn groepsduels in Kopenhagen en het is volgens Kramer volkomen uitgesloten dat het thuispubliek de Denen uit gaat fluiten als ze in eigen huis niet thuisgeven op het EK. “De mensen gaan hier heel anders met teleurstellingen om, houden dat meer bij zichzelf.” De spelers van de nationale ploeg zullen volgens hem nooit zoveel kritiek krijgen zoals bijvoorbeeld Marten de Roon nu ten deel valt na enkele mindere optredens in het Nederlands elftal. “Die druk is hier echt veel minder dan bij Oranje, dus dat is wel een groot voordeel”, meent Kramer, al kan je de situatie volgens hem ook anders uitleggen. “Als een Memphis Depay goed speelt bij Oranje en scoort, wordt hij ook veel uitbundiger opgepept door het publiek, dus het is maar net hoe je het bekijkt.”

'We dromen groots, we hebben de beste ploeg in lange tijd'

Voetbalzone sprak onlangs met Sofie Junge Pedersen, die Denemarken goede kansen toedicht op het EK.Lees artikel

Diezelfde Depay komt vaak aan bod als Kramer met zijn teamgenoten praat over de kansen van Oranje. Vooral de grote sterren van de nationale ploeg zijn een geliefd onderwerp in de kleedkamer van Viborg, maar ook de afgevaardigden uit de Eredivisie komen geregeld ter sprake. “Er zijn natuurlijk heel veel Denen via de Eredivisie doorgebroken, dus dat is hier een populaire competitie”, legt Kramer uit. Zelf speelde hij één duel in de hoogste Nederlandse afdeling, als achttienjarige tegen Feyenoord. “Dat was top, maar echt aanhaken zat er op die leeftijd nog niet in voor mij. Daarom heb ik heel bewust voor Viborg gekozen. Hier speel ik elke week op een goed niveau. De club wil doorstoten naar de top van de Superligaen, dus met de promotie hebben we de eerste stap te pakken. Voor mij kan het dus heel interessant zijn om hier nog een jaar te blijven, al begint er ook wel wat interesse uit andere competities op gang te komen.”

Lars Kramer kwam op tienjarige leeftijd bij Ajax terecht, stapte op zijn zestiende over naar NEC, sloot zich weer een jaar later aan bij Jong FC Groningen, speelde daar 1 profduel bij de hoofdmacht en staat sinds 2019 onder contract bij Viborg, waar hij een vaste waarde is. Ook speelde hij zes interlands voor Oranje Onder-20.

Kramer stelt dat hij de afgelopen twee jaar veel zekerder is geworden op het veld. Foutjes door concentratieverlies kostten hem uiteindelijk de kop bij FC Groningen, maar volgens hem zijn ze nu verleden tijd. “Met mijn huidige niveau denk ik dat ik me wel staande zou kunnen houden in de Eredivisie. Ik speel met veel vertrouwen, dus dat denk ik zeker.” De 1.92 meter lange centrumverdediger had zelfs een beetje hoop dat hij met Jong Oranje mee had gemogen naar het jeugd-EK. “Ik keek met een schuin oog naar de voorselectie, want wat mij betreft zit er weinig verschil tussen wekelijks goed spelen in Denemarken of in de Eredivisie", aldus de zesvoudig international van Oranje Onder-20. "Maar dat is misschien ook niet eerlijk van mij, want de andere jongens doen het gewoon heel goed in Nederland en Sven Botman presteert fantastisch in Frankrijk”, looft Kramer. “Uiteindelijk heb ik hen als supporter gevolgd, zoals ik straks ook het ‘grote’ Oranje ga volgen.”

De Nederlandse talenten strandden uiteindelijk in de halve finale tegen Jong Duitsland, nadat ze een ronde eerder stuntten tegen topfavoriet Jong Frankrijk. “Daarmee hebben ze weer eens laten zien dat ook de underdog altijd een kans heeft”, aldus Kramer. Hij hoopt dat het Nederlands elftal en de Deense ploeg daar lering uit trekken, want beide gaan het volgens hem heel zwaar krijgen als ze een absoluut topland treffen. “Ik verwacht vooral heel veel van Frankrijk. Daar zit zoveel kwaliteit en nu Karim Benzema er weer bij is, denk ik dat ze heel mooi voetbal op de mat zullen leggen. Hoe langer Oranje dat land mis kan houden, hoe beter. Ik kan me nog goed herinneren hoe zeer ik genoten heb van de WK’s in 2010 en 2014. Laten we hopen dat het weer zo’n mooi toernooi wordt.”

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Wie komt verder op het EK?


36 reacties (laatste reactie door parasitemale)

Met Schmeichel hebben ze een goede keeper, met Kjaer een topverdediger, Eriksen een zeer goede middenvelder en hebben Poulsen,Windt,Corneluis enige vorm van doelpuntenproductie, daarbij ook een hechte groep met een vaste basis en een vaste opstelling waar iedereen aangewend is, I.t.t bijvoorbeeld Nederland. Kijk Denemarken gaat niet de Finale halen, maar zie ze best, met geluk, kwart finale doorkomen. Denemarken staat gewoon goed, en dat is zo’n groot wapen. Alleen Schmeichel wilt nog wel eens knikkende knieën krijgen in ‘ do or die’ wedstrijden..

10 juni 2021 om 13:08

Gewoon een lastig team om tegen te spelen inderdaad. Al missen ze in de topwedstrijden net de kwaliteit voorin om echt mee te kunnen doen. Maar met een eenvoudige loting weet je maar nooit.

10 juni 2021 om 13:44

Op papier wel, maar in de praktijk: 8-0 tegen Moldavië, 0-4 tegen Oostenrijk 0-3 tegen IJsland, 2 goals tegen België, Israël en Bosnië… de Denen scoren anders behoorlijk makkelijk met die matige spitsen. Ze doen dus vast iets goed. Nou ben ik het met je eens dat dat geen topwedstrijden zijn, maar ik zie Nederland, Duitsland en Engeland er de laatste tijd ook tegen zulke tegenstanders een stuk minder maken.

10 juni 2021 om 13:57

Ik doelde eerder op die eerste wedstrijd van de Denen tegen België. Die verliezen ze met 0-2 terwijl er daar echt veel meer inzat. Zet lewandowski bij dat team en dat is echt een gevaarlijke outsider, dat was eerder waar ik op doelde.

11 juni 2021 om 16:14

Zet De Bruyne neer bij Oranje en we zijn ook een outsider. We hebben die helaas alleen niet

10 juni 2021 om 13:09

Mwah, ik schat landen als Turkije en Oekraine toch wat hoger in dan de Denen.

In ieder geval hoop ik dat wij ver komen, zodat we nog een beetje kunnen genieten van Voetbal.

Het verbaast mij niet als ze als derde beste uit de groepsfase zouden doorkomen, een Rusland kan ook heel stug zijn. Zelfde geldt ook overigens voor de Finnen die je toch zomaar kunnen verassen met Pukki,

10 juni 2021 om 13:17

Turkije mwah, prima, heeft een goed team, maar moeten ze maar eens laten zien onder druk op een toernooi,maar Oekraïne, welke speler is daar dan zo goed of productief, nooit dat zij beter zijn dan Denemarken. Max gelijkwaardig

10 juni 2021 om 13:40

Oekraine?? Dat nooit meer dan 1 goal weet te maken muv de laatste pot tegen 10 Cyprioten? En Turkije dat gelijk speelde tegen Letland? … de laatste resultaten van Denemarken zijn veel beter. 4-0 winst op Oostenrijk, 1-1 tegen Duitsland uit, 8-0 tegen Moldavië (waar Turkije donderdag maar met 2-0 van won) en solide overwinningen op Bosnië en in Israël. Op basis waarvan schat je Turkije en Oekraïne op dit moment hoger in??

10 juni 2021 om 14:11

Puur op gevoel maat.

We gaan het wel allemaal meemaken, statistiek gezien is natuurlijk Denemarken vele malen beter. Dat is ook te zien op de ranglijst, staan volgens mij 16e.

Turkije dat gelijk speelde tegen Letland heeft wel van Nederland en Frankrijk gewonnen.

Turkije acht ik zeker als een darkhorse in het aankomend toernooi.

10 juni 2021 om 21:39

Helemaal mee eens hoor Jhin. Denemarken is stabiel en degelijk, maar Turkije en Oekraïne hebben ploegen die zouden kunnen stunten. Oekraïne heeft gewoon Portugal verslagen in EK kwalificatie en Frankrijk gelijk gehouden in WK kwalificatie. Het zal mij niks verbazen als ze Nederland verslaan. Een Denemarken zie ik dat niet zo gauw doen. Rusland kan het Denemarken nog wel lastig maken ondanks een niet zo'n sterke lichting. Men vergeet nogal eens dat op een toernooi een sterk team belangrijker kan zijn dan de individuën. (Niet gezegd dat Denemarken geen team heeft) Oekraïne en Turkije hebben daarbij echte trotse spelers, die door het vuur voor hun land gaan. Dat kan helpen.

11 juni 2021 om 19:37

Tsygankov is erg goed en productief hoor

12 juni 2021 om 09:19

We hebben gister inderdaad gezien dat de Turken voor elkaar door het vuur gaan... Tot zover de geloofwaardigheid van je pleidooi.

10 juni 2021 om 13:55

Kwart finale zullen ze niet doorheen komen aangezien ze tegen Duitsland, Portugal, Frankrijk of Nederland (ervan uitgaande dat ze 1e worden in poule) moeten spelen

10 juni 2021 om 23:21

Ze speelden laatst nog onterecht gelijk tegen Duitsland? In mijn ingevulde schemaatje eindigen de Denen eerste tegen de Duitsers en gaan ze gewoon door, maar goed.

10 juni 2021 om 15:48

Vergeet ook vooral deleney en hojbjerg, die samen achter Eriksen staan, niet. Maken het een middenveld wat mooi in balans is. Christensen vult kjaer als voetballende CV ook erg goed aan. Aanval

10 juni 2021 om 22:17

Ja ik zie ze ook die kwartfinale halen en wie weet met die Denen, wat er dan allemaal mogelijk is

12 juni 2021 om 08:20

4 jaar geleden had ik op basis van individuele kwaliteit ook niet verwacht dat Portugal zou winnen. Dus wie weet

Even voor mijn pooltje. Geven jullie de Denen meer kans om de poule door te komen dan de Russen dan?

10 juni 2021 om 13:31

Op basis van hun prestaties in de afgelopen nations league schat ik de Denen toch best hoog in. Hoger dan de Russen alleszins.

10 juni 2021 om 13:32

100%

10 juni 2021 om 13:33

Denen

10 juni 2021 om 20:45

Ja man dat staat voor mij buiten kijf. Denemarken heeft gewoon een heel solide elftal.

10 juni 2021 om 23:19

In mijn poule is Rusland nummer laatst en Denemarken nummer eerst. Wellicht ben ik de realiteit kwijt maar kom nou, Denemarken is echt een niveau hoger als Rusland.

12 juni 2021 om 16:22

Finland laatst lijkt mij toch, maar Rusland idd 3de na de Denen en Belgen.

Leuk al die speculaties. EK begint morgen en dan gaan we het zien. We hebben er allemaal gelukkig zin in!

Ik zie het zo de topfavorieten zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en België. Daaronder komen: Engeland en Italië als gevaarlijke outsiders en daarna komen de landen als Denemarken, Nederland, Turkije, Kroatië.

10 juni 2021 om 22:11

Italië is meer favoriet dan België. Ik snap niet hoe mensen Italië zo onderschatten. Die gaven laatst de hele stugge Tsjechen 4-0 klop. België heeft een ongelooflijk zwakke verdediging vergeleken met die 2 linies ervoor.

10 juni 2021 om 23:59

Ze missen wel de echte wereldtop in de aanval. Ik ben een grote fan van immobile en insigne maar dat is het toch net niet.

11 juni 2021 om 14:08

Als je er in je laatste twee seizoen 56 inramt in de Serie A dan ben je toch een grote jongen. Wereldspits a la Lewandowski is het niet nee, maar meer dan goed genoeg om het Ek te winnen.

11 juni 2021 om 14:41

13 goals in 46 interlands is echter minder indrukwekkend en zeker als je ziet tegen welke tegenstanders dat was. Nederland is de grootste maar daarna zitten we al bij landen als Tsjechië en Israël.

12 juni 2021 om 09:23

Belgie gaat het helaas afleggen tegen de Italianen. Belgen zijn, net als Nederland soms, geen toernooivoetballers. Vallen eigenlijk altijd tegen, ondanks dat ze overlopen van kwaliteit.

Ach ze waren al eens outsider in 1992, ze mochten toen meedoen vanwege de situatie in Joegoslavië, we weten hoe dat afgelopen is. Een duidelijkere voorbeeld van 'je weet maar nooit' is er denk ik niet.

Denemarken, Griekenland, mindere mate Portugal. Er is altijd de kans dat een outsider de beker pakt. Dat maakt eindtoernooien zo mooi, dit keer heeft Denemarken ook gewoon een degelijke selectie met Eriksen, Højbjerg, Christensen, Kjaer, Andersen, Poulsen, Delaney, Dolberg, Wass en Schmeichel.

Juist een EK poule ingevuld en daarin eindigt Denemarken in de poule als groepshoofd, velt Duitsland als beste nummer 3 (als ik dit kloppend heb ingevuld), speelt Italië eruit in de kwartfinale en verliezen vervolgens in de halve finale van Portugal.

Ik baal nog steeds dat we dit EK Ijsland en Noorwegen moeten missen, want ik had me graag al de Scandinavische landen op één EK willen zien, maar goed, Denemarken in de halve finale en ik ben ook gelukkig.

11 juni 2021 om 14:09

Ijsland ben ik blij om, geen reet aan. Noorwegen wel echt jammer met jongens als Haaland en Odegaard.

De enige echte outsiders zijn natuurlijk Italie en Portugal. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Engeland titelfavoriet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren