‘Frenkie de Jong zesde duurste speler ter wereld; marktwaarde De Ligt keldert’

Dinsdag, 8 juni 2021 om 15:15Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 20:36

Frenkie de Jong is met een marktwaarde van 138,7 miljoen euro volgens CIES Football Observatory goed voor plek zes als het gaat om de meest waardevolle spelers op dit moment. Het onderzoeksbureau heeft aan de hand van een algoritme een lijst opgesteld met spelers die momenteel het meeste geld waard zijn, waarbij De Jong ver boven zijn landgenoten uitstijgt. De lijst wordt aangevoerd door Phil Foden. De aanvaller van Manchester City heeft volgens bovengenoemd bureau een marktwaarde van 190,2 miljoen euro.

Foden wordt in de top vijf gevolgd door Mason Greenwood (178 miljoen), Marcus Rashford (159,1 miljoen), Erling Braut Haaland (155,5 miljoen) en Bruno Fernandes (154,3 miljoen). De Jong valt met zijn 138,7 miljoen euro net buiten de top vijf, maar houdt daarmee wel onder anderen Pedri en João Félix achter zich in de top tien. Bovendien is de middenvelder van Oranje verreweg het meeste waard van alle Nederlanders momenteel. Matthijs de Ligt en Donny van de Beek zijn de enige spelers die ook terug te vinden zijn op de lijst, waarbij de waarde van De Ligt op 89 miljoen euro uitkomt en Van de Beek 55,1 miljoen waard is.

De twintig duurste voetballers volgens CIES.

Gezien de namen en de waardes lijkt het aannemelijk dat de contractduur van de spelers de doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het bepalen van de bedragen. Zo moet Kylian Mbappé met een waarde van 118,3 miljoen euro genoegen nemen met de twaalfde plek, terwijl Jadon Sancho het met 120,8 miljoen euro nét iets beter doet. Ook Ferran Torres (118 miljoen), Kai Havertz (116,5 miljoen) en Trent Alexander-Arnold (115 miljoen) hebben de top tien niet weten te halen. Mbappé is wel de enige speler in de gepubliceerde lijst wiens verbintenis nog maar één jaar doorloopt. Paris Saint-Germain is nog in onderhandeling met de aanvaller.

De Ligt gold volgens het het Zwitserse onderzoekscentrum vorig jaar nog als Nederlander met de hoogste marktwaarde. De transferwaarde van de speler van Juventus werd destijds geschat op 104,7 miljoen euro, waarmee De Ligt de achttiende plek bezette in de gepubliceerde top 100 en wereldwijd de duurste centrumverdediger was. Mbappé was met een waarde van liefst 259,2 miljoen euro destijds ruimschoots de koploper in de lijst.


Poll

Vind jij Frenkie de Jong 138,7 miljoen euro waard?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door master d)

Ik snap niet waarom ze de contractduur erbij moeten halen. Maak gewoon een normale lijst met Mbappé en Haaland op plek 1 en 2.

8 juni 2021 om 15:30

Mbappe heeft een contract voor een jaar. Geloof mij dat dat een groot onderdeel is, als hij hem verlengt komt hij waarschijnlijk op plek 1 of 2. Ik denk dat Foden als Engelsman altijd een stapje voor zal hebben.

8 juni 2021 om 15:38

Neem gwn de waardes die transfermarkt uitbrengt. Dit is een onzin onderzoek en slaat nergens op. Ik zie fati er niet tussen staan en die hoort zeker in de top 5.

8 juni 2021 om 15:44

Harry Kane Neymar

8 juni 2021 om 15:45

Hoezo moeten we de waardes van transfermarkt wel serieus nemen. Die worden ook maar door totale onbekenden op zolderkamertjes via natte vingerwerk verzonnen.

8 juni 2021 om 16:10

Zo kan je alles en iedereen in twijfel trekken. K heb ze nooit met zulke onzin gezien eerlijk gezegd.

8 juni 2021 om 15:31

Nee, ik denk dat dit met zijn contractduur te maken heeft, heeft niet meer zo'n lang contract dus is hij (in principe) niet meer zo veel waard als vorig jaar..
Echter vind ik dit soort bedragen en getallen nergens meer op slaan, het is net wat de gek er voor wil geven.. en geen een speler is in principe zo veel waard.. maar goed de getallen bestaan dus echt..

8 juni 2021 om 15:32

Mbappe is op het moment idd qua transferwaarde niet veel waard, zijn contract loopt over een jaar af. Dat zegt helemaal niets over hoe goed hij kan voetballen.

8 juni 2021 om 15:35

Als Gravenberch er niet tussen staat dan klopt die lijst gewoon niet..😁

8 juni 2021 om 16:39

Omdat de duur van het contract de afkoopsom van het contract bepaald. Stel dat per 1-7-2021 het contract van Mbappé afloopt, hoeveel zou zijn contract volgens jou per die datum nog waard zijn?

Dit gaat echt helemaal nergens meer over. Allemaal goede voetballers maar bedragen als 190 miljoen, 178 miljoen en ga zo maar door, slaan natuurlijk helemaal nergens op. Dit moet echt stoppen deze waanzin...

8 juni 2021 om 15:34

Niemand hoeft het te betalen, je kan als club ook gewoon wachten tot de spelers transfervrij zijn en ze dan oppikken.

8 juni 2021 om 15:37

Ja dat is zeker waar. Maar over het algemeen de bedragen die nu betaald worden door clubs is echt belachelijk.

8 juni 2021 om 16:47

Waarom is dat belachelijk? Er wordt geïnvesteerd in spelers / producten waarvan de waarde stijgt, of die rendement anderszins opleveren. Dat is toch niks belachelijks?

8 juni 2021 om 18:33

de voetbalsport genereert miljarden. dan is het toch logisch dat de hoofdrolspelers wat de voetballers zijn veel geld kosten? zonder hun zou er geen geld in het laatje komen voor de clubs

8 juni 2021 om 18:42

Dank je wel Japie, dit probeer ik dus al zo vaak uit te leggen aan al die boomers die hier steeds over vallen. Totaal geen verstand van marktwaarde terwijl het helemaal geen hogere wiskunde is.

Opzich wel logisch deze lijst. Veel mensen zullen zeggen dat Foden deze lijst nooit zou moeten leiden, maar toch wel een groot talent, lang contract en speelt veel. Ben benieuwd of deze spelers ook voor deze prijzen zullen vertrekken als dat gaat gebeuren.

Werner is een koopje XD

8 juni 2021 om 15:37

Dat Werner er in staat is minder raar als Vinicius, Ferran Torres en Saka. Neem aan dat je reactie sarcastisch is

8 juni 2021 om 15:46

Dat saka er in staat is nog niet zo gek hoor! . Gekker is werner inderdaad en de verder namen die jij noemt. Wat te denken van greenwood op 2 en frenkie op 6?

8 juni 2021 om 16:19

Ja, sarcasme stond aan.

Saka vind ik btw wel een speler met veel potentie.

Zo daar zitten wel heel erg veel Engelsen tussen.. en ook een aantal rare waardes, Greenwood 178? Pedri 133? Mbappe ondanks 1 jaar contract 118? En vini 104. Ik vind het maar een belachelijk en zeer Engels lijst

8 juni 2021 om 17:58

Heeft denk ik te maken met de 'home grown' regel in de Premier League. Doordat de selecties van PL teams voor een bepaald percentage uit Engelse/Britse spelers moet bestaan stijgt de vraag. Maar als het aanbod en/of de kwaliteit er van niet denderend is stijgt de prijs van Engelse spelers. Er is in het verleden al meermaals 20miljoen+ neergelegd voor de meest middelmatige spelers uit de Championship hierdoor. Is gewoon pure marktwerking.

ik vraag me af welke algoritmes er worden gebruikt bij de berekening want hoe kan Pedri meer waard zijn dan Mbappe? Leeftijd, positie, doelpunten, assists, einddatum contract? Joa Felix, Vinicius en Havertz vind ik ook veel te laag gewaardeerd, ik had ze veel hoger gezet.

8 juni 2021 om 15:42

Het contract van Mbappe loopt over 1 seizoen af. Hetzelfde geldt voor Ansu Fati. Die bovendien revalideert. Maar anders ook in het lijstje zou staan.

geen Harry Kane en Neymar ? en Mbappe is daar wel echt een koopje

8 juni 2021 om 15:53

Denk dat bij Neymar die jarige zus elk jaar de prijs wel een beetje onderuit kegelt. Mbappe is over een jaar transfervrij en Kane is, hoe goed hij ook is, niet van dezelfde leeftijd als die gasten die bovenin staan. Die piekte a la Rooney al supervroeg dus het zou zomaar over 2/3 jaar ook alweer klaar met hem kunnen zijn.

8 juni 2021 om 15:59

ook al zou Kane over 3 jaar klaar zijn dan nog zou hij nu 150 miljoen waard zijn

8 juni 2021 om 16:00

Ja die zus moet eens ophouden met jarig zijn elk jaar. Schiet niet op zo!

8 juni 2021 om 16:07

Als Chelsea hem zou willen wel idd. Maar stel hypothetisch gezien dat Barca nu met 100 miljoen voor de stoep staat dan is Kane weg. Levi loopt liever 50 miljoen mis dan dat hij Kane bij een concurrent ziet voetballen.

Tja, dit wordt op statistiek gedaan. Dan wordt er gekeken naar aantal minuten op x-niveau. Dan krijg je dat Vinicius dus op 104 wordt geschat. Lachwekkend natuurlijk, maar goed. Statistiek is een prachtig iets, maar dit soort dingen zijn niet altijd te voorkomen. Het is een sterk hulpmiddel, overal, maar zou nooit 100% leidend moeten zijn. Zelf een tijd bij een voetbaldata-bedrijf gewerkt, en mijn mening is daardoor alleen maar sterker geworden.

Exact hetzelfde met de Engelse spelers. Puur omdat het de Engelse clubs zijn die het rijkst zijn gecombineerd met het home-grown gebeuren. Andere clubs weten dit, dat drijft de marktwaarde gigantisch op. Dit gaat lang niet altijd over kwaliteit. De Ligt en De Jong - om even bij de Nederlanders te blijve, zijn natuurlijk jongens van een hoger niveau dan een Rashford of Greenwood (al ben ik best gecharmeerd van beide Engelse spelers). Foden kan ik qua potentie/kwaliteit verhouding wel inkomen na afgelopen jaar. Greenwood dan toch eigenlijk ook wel, maar ach.

Leuke lijstjes op zich, maar hecht er niet teveel waarde aan.

Als United 55 miljoen voor Vd Beek kan vangen moeten ze hem vandaag nog verkopen. Kan me dat nauwelijks voorstellen.

Haha die Greenwood en Rashford er tussen. Hoelang mag je eigenlijk teren op je potentieel voordat die bubbel een keer wordt lekgeprikt? Zo'n Rashford bijvoorbeeld is al bijna 6 jaar basisspeler bij United en heeft nu al een achterstand op Haaland qua doelpunten in de CL en qua doelpunten in de Premier League ten opzichte van Haaland in de Bundesliga is het verschil ook marginaal voor iemand die 5 jaar langer de tijd had. Zo'n Frenkie is natuurlijk ook overschat. Leuke middenvelder maar die maakt ook zelden het verschil. In de grote wedstrijden voor zijn club zien we hem sowieso nooit. Dat is dan de zogenaamd 6e duurste speler ter wereld.

8 juni 2021 om 15:50

Haaland is volgende zomer voor 75 miljoen te koop, dat drukt natuurlijk zijn marktwaarde behoorlijk. Ik durf wel te stellen dat je geen 155 miljoen hoeft te bieden om Haaland te kopen, Dortmund zou een grote strik erom doen. Geen enkele club gaat 155m of zelfs maar 100m bieden als hij volgend jaar simpelweg voor 75m te koop is.

8 juni 2021 om 19:56

Rashford en Greenwood spelen dan ook vanaf de flank, dus in die zin is het ook raar om doelpunten te vergelijken met een pure spits. Dat Haaland een bijzonder fenomeen is staat uiteraard buiten kijf, maar bij hem heeft de minder aansprekende nationaliteit en der vermeende clausule in zijn contract natuurlijk ook grote invloed.

8 juni 2021 om 20:07

Rashford is natuurlijk als spits gedebuteerd en jarenlang uitgeprobeerd. Maar omdat hij daar veel te slecht voor was omdat hij veel te weinig doelpunten maakte hebben ze hem uit armoede maar op de vleugel neergezet. Ik kan zo 10+ betere vleugelspelers noemen dus ook op dat terrein is het lachwekkend dat ze zo hoog staan. Met voetbaltalent heeft het allemaal niks te maken. Een iets betere versie dan Walcott is het niet minder en niet meer.

Maar wat heeft hij tot dusverre laten zien in Oranje? Zoveel potentie en voetbalvermogen, maar zo weinig laten zien. En dan heb ik het niet alleen over rendement. Hij heeft een geweldige dribbel, misschien de beste van de selectie maar wanneer dribbelt hij in Oranje? Nooit!

Deze lijst klopt dus voor geen meter. Dat de Jong op een 6e plaats staat is gewoon onmogelijk, en al helemaal als hij duurder moet zijn dan Mbappé.

Misschien mogen we voor dat bedrag ook wat meer verwachten in Nederlands elftal. Is tot nu toe onzichtbaar

Greenwood na zo'n seizoen? Belachelijk.

Dit is wellicht de idiootste lijst die ik ooit heb gezien. Pedri 133 miljoen? Greenwoord 178 miljoen? Rashford 159 miljoen? Foden 190 miljoen? Davies 130? Torres 120 miljoen? Werner 110? Vinicus 105? Jezus man... Geen Neymar? Geen Kane? Goede manier om je naam te verneuken zo'n lijstje. Neemt niemand serieus toch?

8 juni 2021 om 16:21

Nee niemand neemt dit serieus ahhah. Fifa21 prijsje mssn?

Dat is een behoorlijk bedrag voor de Jong, maar ahja je dit afzet tegen 55 miljoen voor Donny, dan valt dat nog reuze mee. Ik vraag mij af wat deze bedragen op gebaseerd zijn.

Wow, drie spelers van Man United in de top-5, dat is toch wel opvallend te noemen. Ook slechts twee niet-Europeanen in de top-20, eveneens opvallend. Vind het maar een raar lijstje, sowieso absurd hoge bedragen..

Vinicius boven de 100 miljoen euro is natuurlijk compleet lachwekkend, zou er nog geen 30 voor betalen. Voor de rest ook veel lachwekkende bedragen natuurlijk maar wel weer een leuke lijstje om over te discussiëren.

Een lijst gemaakt voor Engelsen door Engelsen

''lijkt het aannemelijk dat de contractduur van de spelers een doorslaggevende rol heeft gespeeld...".
Wat is het nut van een lijst als deze als er blijkbaar nul komma nul transparantie is in op basis van welke variabelen en welke gewichten iets dergelijks is vastgesteld? Kun je net zo goed een Telegraaf-sportverslaggever om een mening vragen en diens selectie verkopen als algoritme.

Kom je toch ergens met tikkie breed tikkie terug🤑😂, sympathiek ventje maar absolute wereldtop? Nee dacht het ff niet....

Wat een bezigheidstherapie zeg. Het zijn mensen die onredelijke bedragen op specifieken momenten betalen voor spelers.
Een computer een modelletje laten bepalen voegt niks toe aan die menselijke maat (of gebrek daar aan)

De Jong wordt verschrikkelijk overgewaardeerd. Hij schopt nog geen deuk in een zacht pakje boter. Laffe speler met weinig diepte, nauwelijks beslissende passes en enkele doelpuntjes. Nauwelijks meerwaarde voor Barça. Pass links, rechts, terug en naar de tegenstander. Hopeloos!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Reims00
17.Rennes00
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
M. BulkaKeeper
K. NavasKeeper
MarquinhosVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

245 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 37 3 5 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona wordt fysiek afgetroefd en lijdt eerste nederlaag van seizoen

Barcelona heeft de eerste (oefen)nederlaag van het seizoen geleden. Het team van trainer Ronald Koeman ging woensdagavond door een treffer in de slotminuten met 2-1 onderuit tegen Red Bull Salzburg. Sergiño...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 4 augustus
Paris Saint-Germain had veel vertrouwen in de komst van Lionel Messi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren