Schorsing en boete voor Stuttgart-talent met valse naam en leeftijd

Vrijdag, 11 juni 2021 om 18:57Jeroen van Poppel • Laatste update: 19:06

Silas Wamangituka kwam dinsdag met een opmerkelijke ontboezeming op de website van zijn club VfB Stuttgart. De rechtermiddenvelder kreeg in 2017 valse identiteitspapieren van zijn Belgische zaakwaarnemer en speelde dus vier jaar onder een valse naam. Ook de leeftijd die hij opgaf blijkt niet te kloppen: hij is precies één jaar ouder. De Duitse voetbalbond DFB maakt bekend dat de Congolees voor drie maanden geschorst wordt vanwege de overtreding.

Zijn echte naam is Silas Katompa Mvumpa, zo heeft hij onlangs aan VfB Stuttgart laten weten. Hij werd geboren op 6 oktober 1998 in Kinshasa (Congo), precies één jaar eerder dan hij opgaf. De leeftijd van de middenvelder is dus niet 21 maar 22 jaar. In de Franse en Duitse media gingen al langere tijd geruchten over de valse identiteit van de speler. Uit angst voor de consequenties hield hij jarenlang zijn mond. Dankzij het vertrouwen vanuit Stuttgart en de steun van zijn nieuwe zaakwaarnemer gaf de Afrikaan onlangs alsnog openheid van zaken.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Mvumpa, de naam waarmee hij vanaf nu door het leven zal gaan, wordt dus voor drie maanden geschorst en moet een boete van 30.000 euro betalen. De rechtermiddenvelder hoeft weinig wedstrijden te missen, want op 11 september is hij alweer inzetbaar. Stuttgart gaat niet in beroep tegen de straf. "Volgens de regels moet dat gebeuren en dus wisten wij dat dit zou gaan gebeuren", aldus Sven Mislintat, sportief directeur van de club. "De bijzondere omstandigheden hebben wel meegespeeld in het definitieve oordeel."

Mvumpa werd in 2019 door Stuttgart overgenomen van Paris FC en had de afgelopen twee jaar een basisplaats. Hij geldt als een van de grootste talenten van de Duitse club. "Ik heb de afgelopen jaren constant in angst geleefd en ik maakte me ook grote zorgen over mijn familie in Congo", legt hij uit over zijn situatie. "Het was een moeilijke stap voor mij om mijn verhaal te onthullen. Ik durfde dit alleen te doen met de steun van mijn nieuwe adviseurs. Het werd me duidelijk dat ik niet meer bang hoef te zijn en dat we alles samen op tafel kunnen zetten. Ik had deze stap niet durven zetten als Stuttgart geen tweede thuis voor mij was geworden waar ik me veilig voel."

In 2017 werd de toen negentienjarige Mvumpa uitgenodigd voor een trainingsstage bij Anderlecht. Hiervoor kreeg hij een visum voor België op zijn correcte naam. Anderlecht wilde de middenvelder vastleggen, maar vroeg hem om terug te reizen naar Congo en met een nieuw visum terug te komen. In die situatie werd Mvumpa door zijn Belgische zaakwaarnemer, wiens naam bij Stuttgart bekend is, onder grote druk gezet. De belangenbehartiger hield hem voor dat hij niet meer naar Europa zou mogen terugkeren als hij naar Congo zou gaan. Mvumpa belandde vervolgens in de greep van de zaakwaarnemer. Hij woonde een tijd in Parijs bij zijn agent, die hem volledig afsloot van de buitenwereld. De zaakwaarnemer voorzag hem in die periode van een nieuwe identiteit.

Volgens de beoordeling van Stuttgart deed de agent dat niet met als motief om een grotere kans te maken op verblijfsrecht in Europa. Het maakte Mvumpa chantabel, waardoor zijn afhankelijkheid van de agent werd vergroot. De jonge speler, die zich ook zorgen maakte om zijn familie in Congo, kwam onder grote psychologische druk. Zijn salaris werd niet aan hem betaald, maar hij kreeg slechts een deel van zijn makelaar. Ook dreigde de agent voortdurend dat Silas nooit meer zou mogen voetballen.

Mvumpa is erg opgelucht dat zijn geheim onthuld is. "Ik hoop dat ik ook andere spelers kan aanmoedigen die soortgelijke ervaringen hebben met makelaars", reageert hij. "Ik ben VfB Stuttgart zeer dankbaar voor al het vertrouwen en de steun die ze gedurende deze tijd hebben getoond." Stuttgart onderzoekt momenteel juridische stappen tegen de voormalig zaakwaarnemer van Mvumpa.Gerelateerd

Meer sportnieuws

83 reacties (laatste reactie door thegreenwave)

Zo zullen er veel meer voorbeelden zijn. Zelf voetbalde ik vaak richting Rotterdam en als je dan de spelers lijst zag waren er vaak in een team 4 man 1 januari 199. Jarig. Ik kan me die speler van Lazio ook nog herinneren zag eruit als 44 maar zei dat die 19 was.

8 juni 2021 om 11:58

bij mij iets soortsgelijk. Ik was 23, maar speelde als een man van 83

8 juni 2021 om 12:00

Veel last zul je toch niet hebben gehad van 1800-jarige tegenstanders?

8 juni 2021 om 12:18

Oké, het loopvermogen is op die leeftijd minder, maar de ervaring en het spelinzicht doet je als tegenstander toch de das om hoor.

8 juni 2021 om 12:35

als er ook een keeper bij zat op geef het dan even door aan Overmars. Is ongeveer wel de leeftijdscategorie waar hij op scout qua keepers

8 juni 2021 om 19:16

Beetje vertekend beeld. Deze zomer is er een keeper van 38 en van 20 aangetrokken. Gemiddeld is dat 29. Dat valt dan toch mee.

8 juni 2021 om 12:19

Dat zie je heel veel bij uit Afrika afkomstige mensen. Dat komt omdat ze vaak pas later aangifte doen, en niet precies de geboortedatum weten. Ook 1-7 kom je vaak tegen.

8 juni 2021 om 13:11

Uit ervaring weet ik dat 1-1 en 1-7 vaak gebruikt worden als geboortedatum.

8 juni 2021 om 14:06

Vaak is anders, anders zou het wekelijks of jaarlijks over dit onderwerp gaan. Niet zo overdrijven pik....het feit blijft wel dat als het voorkomt het een speler uit Afrika afkomstig is.

8 juni 2021 om 14:33

Het feit dat iedereen weet dat dit zo is zegt volgens mij al voldoende. Dit is in ieder geval geen incident.

8 juni 2021 om 15:29

Gebeurt wel vaak, niet alleen onder voetballers. Over de datum wordt ook niet moeilijk gedaan. Over het geboortejaar wel, dat gebeurt dan ook een stuk minder. Net als de valse naam.

8 juni 2021 om 17:58

Dit komt ook vaak voor in Zuid Amerika en de Caribisch gebied. Is vaker voor gekomen in het honkbal of boxing bijvoorbeeld.

8 juni 2021 om 13:09

Het kwam vooral voor bij de Nigeriaanse selecties, op Olympische toernooien.
Die werden ook veelal jonger ingeschreven dan ze oorspronkelijk waren.
Dit soort zaken zijn, in principe, alleen te achterhalen via botonderzoeken.

8 juni 2021 om 17:54

Bij Feyenoord kwam ooit John Owoeri als 17 jarig talent binnen. In werkelijkheid kwam hij afbouwen.

11 juni 2021 om 20:48

Mmm vrijwel elke nieuwe aanwinst bouwt tegenwoordig bij Feyenoord af. 😉

8 juni 2021 om 14:06

Een Afrikaanse superster met valse papieren die ouder blijkt te zijn? Nah, dit zal wel de eerste zijn

Het wordt tijd dat men vanuit de Fifa of een ander orgaan de zaakwaarnemers gaat regelen. Dan komen dit soort gevallen niet meer voor en kunnen de Mino's er ook geen miljoenen meer aan verdienen.

8 juni 2021 om 11:59

Dat heeft er niks mee te maken. Ik kan me goed voorstellen dat je het beste uit je positie wilt halen voor je kansarme familie in Afrika. Ik zou hetzelfde doen.

8 juni 2021 om 12:19

Zaakwaarnemers hebben er toch duidelijk in bepaalde gevallen wel iets mee te maken? Heb je het artikel wel gelezen?

8 juni 2021 om 12:08

Wel heel naïef om te denken dat dit niet meer voorkomt als er geen 'foute zaakwaarnemers' meer zijn. Dit is iets wat veel verder gaat dan het voetbal want er zijn veel mensen met onjuiste gegevens in een ander land gaan wonen omdat ze anders terug moeten naar het land van herkomst.

Zo'n verhaal heeft natuurlijk ook twee kanten en natuurlijk is het treurig als alles wat deze speler zegt klopt, maar ga er maar vanuit dat er ook een stukje angst in zit om alsnog teruggestuurd te worden nu zijn echte gegevens bekend zijn. Dan is het natuurlijk wel fijn als er iemand is die je volledig de schuld kan geven,

8 juni 2021 om 12:12

Waarom weer de Mino's....? Dit is totaal anders en is eigenlijk gewoon mensen handel en kan je zelfs aangiften voor doen lijkt mij.

Spelers mogen vrij kiezen wij hun agent/manager is want die komt uit eindelijk ook voor hun op gewoon. Zat clubs die er anders weer misbruik van maken als je niet met de juiste kennis de gesprekken in gaat.

Mino heeft stuk voor stuk blije en top clienten dus zal het gewoon goed doen!

8 juni 2021 om 12:19

Klopt, en het is ook gewoon niet te verbieden. Niemand kan jou verbieden om ergens advies in te winnen.

8 juni 2021 om 12:29

Advies inwinnen is prima maar betaal dat dan ook uit eigen zak als speler zijnde. Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat een zaakwaarnemer bij een transfer door een club betaald wordt en dat kan niet de bedoeling zijn. Het zou beter voor de sport zijn als dat geld naar de clubs zou gaan zodat het kan doordruppelen naar de kleinere clubs. Nu verdwijnt dat geld in de zakken van de zaakwaarnemers en gaat het geld uit het voetbal. Dat is natuurlijk zonde. Het is toch te gek voor woorden dat clubs de mensen moeten betalen die het onderste uit de kan voor de speler probeert te krijgen?

8 juni 2021 om 12:43

En als ze dat niet zouden doen zou de speler gewoon meer vragen en het alsnog naar de zaakwaarnemer doorsluizen. Dat lost niks op.

8 juni 2021 om 13:06

Deem.

Ik denk niet dat het zo werkt mijn beste. Natuurlijk zijn er spelers die dat kunnen maken zoals de absolute sterren. Maar de huis tuin en keukenvoetballers zullen echt niet meer vangen wanneer er een zaakwaarnemer van betaald moet worden.

8 juni 2021 om 13:42

@elninnoo: Een speler betaald zo man ook gewoon.
En een speler krijgt ook salaris daar ook maar mee stoppen want komt niet terug in de sport?

Is heel bergijpelijk gebeurd in zat hoger betaalde functies en totaal niks mis mee. Zeker als de clubs anders van zat spelers juist weer misbruik zullen maken omdat ze niet weten wat ze precies tekenen

8 juni 2021 om 14:03

Capis. Ik kan je niet helemaal volgen. Het lijkt hier alsof jij verondersteld dat zaakwaarnemers in zijn algemeenheid moet worden buitengesloten. Zoiets stel ik nergens in mijn reactie. Dat kan ook helemaal niet gezien de gebrekkige kennis van voetballers over contracten, afspraken en geldstromen. Ik zeg echter enkel dat Wanneer een speler gebruikt maakt van de kennis van de zaakwaarnemer hij geacht wordt daar ook zelf voor op te draaien. Persoonlijk vind ik het erg vreemd dat Ajax afgelopen seizoen maarliefs 33 miljoen euro spendeerde aan zaakwaarnemers. Een speler betaald zo man ook gewoon? Dat een spelers geld verdient lijkt mij niet meer dan logisch. Het is immers zijn beroep. Maar Als een voetballer gebruik wil maken van de kennis van een zaakwaarnemer tijdens de onderhandeling dan is het toch niet meer dan normaal dat die speler dat zelf mag betalen? Die 33 miljoen euro die Ajax besteedde aan zaakwaarnemers hadden door andere clubs toch veel beter besteed kunnen worden?

8 juni 2021 om 15:23

De zaakwaarnemers van die huis-, tuin- en keukenvoetballers krijgen nu ook een commissie. Het is misschien niet zo veel, maar die is er wel degelijk. Het bedrag dat zij dan extra zouden vragen zou dus ook niet belachelijk groot zijn. Clubs leggen het nu al neer. Waar het heen gaat maakt dan niet heel veel uit. De zaakwaarnemers zijn immers nog steeds degenen die over het contract onderhandelen. Denk je dat die opeens zichzelf zouden vergeten?

8 juni 2021 om 15:45

Ja maar dat is toch niet het punt waar ik het over heb? Het is toch gek dat een club moet meebetalen aan de raadsheer van de speler? Dat die raadsheer een commissie krijgt voor het regelen van het contract is prima en logisch. Alleen dan wel uit de zak van de speler. Als loon voor zijn bewezen diensten.

8 juni 2021 om 19:02

En mijn punt is dat dat geld er hoe dan ook toch wel terecht komt. Als we de commissies afschaffen, zou het onder een andere naam geregeld worden. Grotere tekenbonus, meer salaris. Creatief boekhouden. En dat geld zou alsnog vanuit de club komen.

8 juni 2021 om 12:18

Ze zijn bezig met nieuwe wetgeving. Ze gaan het allemaal reguleren. Een van mijn vrienden gaat volgend jaar voetbalrecht studeren in Madrid en heeft me verteld dat het de komende jaren allemaal op de schop gaat.

8 juni 2021 om 12:22

Het probleem is niet dat de zaakwaarnemers miljoenen verdienen vind ik. Als je goed bent in je werk en je werkt in een miljarden tak, dan mag je daar best voor beloond worden. 20 miljoen voor een transfer is echter teveel van het goede. Waar ik de meeste moeite mee heb, is dat de rekening bij de clubs komt te liggen. Zij hebben niet voor de specifieke zaakwaarnemer gekozen en deze handelt ook niet in hun belang, echter mogen ze wel voor de rekening opdraaien.

8 juni 2021 om 12:33

Het is een beetje flauw om figuren als Mino in 1 adem te noemen met oplichters zoals de zaakwaarnemer van deze speler. Wat Raiola doet is op geen enkele manier goed voor het voetbal maar het is allemaal volgens de regels. De zaakwaarnemer Silas Katompa Mvumpa heeft echt regels overtreden. Dat is een veel erger en totaal ander probleem.

8 juni 2021 om 18:27

Dat zal nooit lukken. Dit is een extreem geval waarin de zaakwaanemer er illegale praktijken op na lijkt te hebben gehouden. Maar wat Riaola doet kunnen we als fans, met name van kleinere clubs, misschien niet leuk vinden maar is niet illegaal.
Het is ook niet zo dat er in andere beroepen of sporten helemaal niet met zaakwaarnemers of iets vergelijkbaars gewerkt wordt alleen valt het in het voetbal voor ons meer op omdat we dat volgen.

Snel komt die jongen van Dortmund nu in gedachte. Ziet er veel ouder uit dan hij is. Het zal waarschijnlijk niet zo zijn, maar toch zijn zulke verhalen helaas heel normaal. Verschrikkelijk zwart hart moet je hebben om zulke jongens die opgroeien met niks, zo uit te kunnen buiten. Hoop dat ze die Belgische makelaar ook flink aanpakken.

8 juni 2021 om 12:22

Daar wordt inderdaad wel vaker over gespeculeerd, maar ik vind Moukoko er helemaal niet oud uit zien. Dat is gewoon een jong koppie. Toegegeven, een erg volwassen lichaam, maar dat is best goed mogelijk.

8 juni 2021 om 12:45

Vind Moukoko er qua lichaam ook gewoon heel normaal eruit zien. Gewoon beetje zelfde als bv een 16 jarige Noah Ohio. Brobbey en de Ligt zagen er op hun 16e volwassener uit

8 juni 2021 om 18:36

Als ik de Ligt nu zie (fysiek) en hoor praten dan denk ik ook van hmm die lijkt wel minimaal 24 jaar. Tsja.

8 juni 2021 om 13:20

Ze mogen van mij de speler ook aanpakken. Is mede schuldig aan identiteitsfraude. Waarom doet iedereen alsof de speler een slachtoffer is? Hij was gewoon 18 toen hij hiermee akkoord is gegaan.

8 juni 2021 om 14:07

Jij bent echt volledig de weg kwijt. Ik zou bijna denken dat je het puur schrijft om reacties uit te lokken, maar dan is het even misselijkmakend en totaal misplaatst. De reden dat iedereen 'doet alsof de speler een slachtoffer is', is omdat de speler een slachtoffer is. Jij ziet moderne slavernij en besluit het slachtoffer aan te pakken. Gekkenwerk.

8 juni 2021 om 14:11

Moderne slavernij? Hij had gewoon nee kunnen zeggen. Wil je weten wat moderne slavernij is? Qatar.

8 juni 2021 om 14:21

Dat klopt, moderne slavernij vind ook plaats in Qatar. Hadden de slaven in Qatar niet ook gewoon nee kunnen zeggen? Of zijn zaken misschien meestal iets gecompliceerder dan dat? Hoe haal jij uit dit artikel dat de zaakwaarnemer hem lief vroeg "He kerel, zullen wij samen gezellig identiteitsfraude plegen? Ja of nee, kies jij maar topper!" Hij is in een vreemd land, een vreemd continent, volledig afhankelijk van zijn zaakwaarnemer, die hem vervolgens vernederd, financieel onder zijn duim houdt en onder druk zet om mee te gaan in zijn plannen. Jij hebt geen enkele empathie als je dit als keuze vrijheid ziet.

8 juni 2021 om 15:30

Wat een aannames. Je kent maar een geromantiseerd deel van het verhaal he. Mij verwijten dat ik te snel conclusies trek en dan dit. Alsof de zaakwaarnemer per direct schuldig is en de speler een heilig boontje.

Heel goed dat die jongen met de waarheid is gekomen. Hoog tijd dat die Belgische "zaakwaarnemer" aan de schandpaal wordt genageld. Die gast denkt kennelijk dat we nog in de tijd van de slavernij leven.

Respect dat hij de waarheid heeft verteld. Wel heftig dat hij zo genaaid is door die zaakwaarnemer. Het is ook wel wat hoor, om als 19 jarige vanuit Afrika naar Europa te komen. Het is dan toch wel belangrijk dat je goed opgevangen wordt, wat hier helaas niet gebeurd is ondanks dat het uiteindelijk wel goed gekomen is met hem. Ik vraag me alleen af of dit nog een staartje krijgt voor hem. Ik neem aan dat de Duitse belastingdienst wel even verhaal wil halen omdat hij onder een valse naam belasting betaald heeft. Daar zitten consequenties aan denk ik.

Als ik de tekst goed begrijp kwam die jongen juist niet met valse identiteitspapieren naar Europa. Het staat weer eens kenmerkend warrig in het artikel.

In Duitsland zijn ze wat makkelijker met dit soort zaken dus ik verwacht dat het juridisch gezien geen grote gevolgen zal hebben. Ik moet eigenlijk gelijk terugdenken aan Nando Rafael, die kreeg in Duitsland ook wel de werkvergunning die hij in Nederland niet kreeg.

Is het niet mogelijk om al dit soort zaken door te lichten? Ik vind het nogal wat dat dit zomaar kan. Het gebeurt te vaak dat er twijfel is rondom de identiteit en vooral leeftijd van (met name Afrikaanse) spelers. Licht de boel gewoon eens door en breng in kaart welke spelers liegen over hun persoonlijke informatie.

8 juni 2021 om 12:32

Het probleem is juist dat je afhankelijk bent van de eerlijkheid van spelers. Met een welles nietes spelletje schiet je niets op. Documentatie is er vaak simpelweg niet. Wat wil je dan doorlichten? Wat mag dat dan kosten? Wat schiet je er uberhaupt mee op?

8 juni 2021 om 12:35

Je kan met een botten scan de leeftijd volgens mij wel achterhalen. Scheelt je een hoop gezeik. Geloof overigens niks dat deze gast maar een jaar ouder is. Lijkt wel 10 jaar ouder.

8 juni 2021 om 13:53

Dat moet je wat doen aan je ogen. Hij ziet er hetzelfde uit als jongens in zijn leeftijdsgroep. Of je bent geen Afrikanen gewend?

8 juni 2021 om 17:45

Alsof elke Afrikaan er op jonge leeftijd als een dertiger uitziet....

8 juni 2021 om 13:20

Dan moet je vervolgens wel de spelers die liegen per direct schorsen. Fraude is fraude.

8 juni 2021 om 14:13

Uiteraard. Dergelijke zaken dienen natuurlijk bestraft te worden.

8 juni 2021 om 14:18

Volgens een groot gros van de moraalriddertjes daarentegen niet. Die maken me alweer uit voor van alles en nog wat hier

Een straf lijkt me niet meer dan logisch, hij maakt zich als 18 jarige ook schuldig aan fraude en heeft er zelf voordeel van.

8 juni 2021 om 23:49

Bestraffen voor iets wat iemand verkeerd doet is toch een moraal? Ben je toevallig aan het projecteren op anderen met je moraalriddertjes?

Bijzonder toch dat ie het onthult. Ik had me kunnen voorstellen dat ie het z'n gehele carrière zou zwijgen hierover. Toch knap dat hij erover uit wil komen.

Hebben al vaker goede Afrikaanse spelers gescout als Anderlecht zijnde maar toch ook al wat fratsen meegemaakt... Jammere situatie voor die jongens die toch te vaak misbruikt worden als een soort. Leuk om te zien hoe Stuttgart hem steunt en dat hij het aan het maken is

Prima dat hij er nu voor uitkomt.
Vond zijn achternaam anders wel indrukwekkend! Heerlijke naam!

8 juni 2021 om 13:21

Prima dat hij jarenlang heeft gefraudeerd? Dat hij ervoor uitkomt maakt de zaak niet ineens goed.

8 juni 2021 om 13:27

Ja. Prima dat hij voor uitkomt.
Hij had het ook nog zijn gehele carrière kunnen verbloemen, toch?

Lijkt me toch dat hier ergens een schorsing gaat volgen. Anders schep je een negatief precedent. Nu vraag ik me direct af of hij slechts een jaar ouder is.. Maar enfin. Vanwege ideniteitsvervalsing een schorsing opleggen. Ik zie dat veel mensen hier coulant zijn en alles op de zaakwaarnemer schuiven, maar deze vent is ermee akkoord gegaan.

8 juni 2021 om 13:39

Ik denk dat je wat dat betreft heel erg onderschat dat deze jongen, destijds 18, zwaar onder druk werd gezet door iemand die een machtspositie over hem heeft. Daarnaast weet ik niet uit waar voor een familie deze jongen komt, maar voor een jong Afrikaans talent is een voetbalcarrière in Europa misschien wel de enige manier om hun hele familie te kunnen onderhouden. Ik geef het je maar te doen om als jonge gast die keuze te moeten maken als je zo onder druk wordt gezet.

Als het het verhaal van deze jongen omtrent zijn zaakwaarnemer bewezen kan worden hoeven hier van mij geen zware consequenties aan te hangen.

8 juni 2021 om 14:10

Dus moet hij er ongestraft vanaf komen? Fraude is fraude. Die vent was ook al 18 en heeft er zelf profijt van gehad.

8 juni 2021 om 15:01

Maak mij voortaan een deel van je salaris over. Geloof me, is in je eigen belang😉. Ik denk dat ze wel aan kunnen tonen dat dit onder verzachtende omstandigheden is gebeurd anders zou een straf niet meer als normaal zijn. Je laat het erg zwart wit klinken maar ergens ligt er natuurlijk wel een grens waarop je het hem dit niet meer kwalijk kunt nemen. Als hij bijvoorbeeld met een pistool op zijn hoofd heeft ingestemd kan je wel zeggen dat hij er zelf voor gekozen heeft maar zou het logischer zijn om hem inderdaad als slachtoffer te erkennen en hem te helpen om deze situatie achter zich te laten.

8 juni 2021 om 15:32

In hoeverre heeft hij er profijt van gehad? In de tekst staat letterlijk dat Anderlecht hem wilde vastleggen voordat hij die andere identiteit aannam. De enige die hier echt profijt van heeft gehad is de zaakwaarnemer die hem voorloog om die jongen onder zijn duim te krijgen. Top dat Stuttgart hem steunt in deze zaak.

Daarnaast ben je als 18-jarige nog steeds volop in ontwikkeling en hoewel je voor de wet misschien volwassen bent, is dat in de realiteit natuurlijk bijna nooit het geval. Vind het daarom een erg makkelijk argument om simpelweg te zeggen ''ja maar hij was 18''.

In Turkse dorpen is ook iedereen 1-1-xxxx jarig. Dat komt, ik denk ook in Afrika, waarschijnlijk nog erger, omdat de mensen dan weinig geld hebben.. Die gaan dan 1 x per jaar naar zon gemeente ofzo en schrijven in 1 x 10 kinderen in en iedereen is dan geboren op 1-1-xxxx.

Super goed van Stuttgart trouwens dat ze hem zo in bescherming nemen en hem de mogelijkheid hebben gegeven om zijn verhaal kwijt te raken. Voetbalt toch prettig lijkt me.

Dit klinkt als mensenhandel . Hoop dat ze die zaakwaarnemer vast kunnen zetten.

Hij is maar 1 jaar ouder? Waarom zoveel moeite doen om hem vervolgens maar 1 jaar jonger te laten doen voorkomen. Wordt of werd zijn familie in Congo / Kinshasha met de dood bedreigd of afgeperst o.i.d? Normaliter wordt er volgens mij wel 5 jaar van afgehaald.

'dankzij het vertrouwen vanuit Stuttgart en de steun van zijn nieuwe zaakwaarnemer gaf de Afrikaan onlangs alsnog openheid van zaken.'

Sorry, maar ik kan het niet laten ... Die jongen is toch een Congolees? Waarom refereert men in het geval van mensen uit Afrika dan nooit of zelden naar het land. Als we het over Zlatan of Kevin de Bruyne hebben, dan praten we niet over de Europeaan, maar over de Zweed of Belg.

8 juni 2021 om 18:24

Omdat er meer binding is met europa dan met Afrika.

8 juni 2021 om 22:57

@apocalyps, daar snap ik nou ook niks van. Ik dacht miss nog een jeugd wk wat hij nog net kon redden ofzo maar dat is ook niet het geval.

9 juni 2021 om 00:17

Misschien noemen ze de Bruyne in een Congolese krant ook wel een Europeaan.
Is gewoon een bepaalde vorm van benoemen, soms om herhalingen tegen te gaan. Is ook vaak het geval bij Zuid-Amerikaanse spelers.

Hopelijk zijn de organen coulant en blijft het bij een 3 maandse schorsing oid. Een korte straf zou gepast zijn, maar hopelijk pakken ze hem niet te hard aan. Goed dat zijn huidige club en zaakwaarnemer achter hem staan.

Ik zou als FIFA-zijnde die zaakwaarnemer opsporen en voor het leven schorsen want het kan toch niet zo zijn dat die jongens zo onder druk kan zetten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VfB Stuttgart

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
S. KalajdzicAanvaller3316
S. Katompa MvumpaAanvaller2511
M. SankohAanvaller10
F. BredlowKeeper10
J. GrahlKeeper00
G. KobelKeeper330
A. AidonisVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina VfB Stuttgart.

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren