Van Hooijdonk doet NAC-boekje open: ‘Eigenlijk wilde ik toen al weg’

Dinsdag, 8 juni 2021 om 07:15Yanick Vos

Sydney van Hooijdonk heeft in gesprek met BN DeStem een boekje opengedaan over de reden achter zijn vertrek bij NAC Breda. De aanwezigheid van Maurice Steijn als trainer is voor de 21-jarige spits de belangrijkste reden om de deur van het Rat Verlegh Stadion achter zich dicht te trekken. Van Hooijdonk laat blijken dat hij het vertrouwen van de trainer mist en daardoor geen vertrouwen had op een basisplaats in het nieuwe seizoen. “Ik heb het gevoel dat andere dingen hebben meegespeeld rond mijn persoon”, aldus Van Hooijdonk.

Van Hooijdonk had graag bij NAC willen blijven, maar ziet geen andere uitweg dan transfervrij te vertrekken. Technisch directeur Ton Lokhoff had graag het contract van de spits verlengd. Door een verstoorde verhouding met Steijn heeft de clubtopscorer (zestien doelpunten) anders besloten en wandelt hij gratis de deur uit. “Vanaf de eerste dag van het seizoen heb ik geen enkel vertrouwen gevoeld van de mensen die het bepalen bij NAC”, aldus Van Hooijdonk. Aan het begin van het seizoen werd het voor hem al duidelijk dat de trainer het niet in hem zag zitten. “In een persoonlijk gesprek zei de trainer: ‘Ik zoek voor promotie een spits van 25 goals. Misschien kan jij dat. Zeker weten doe ik het niet.’ En dan haalt hij Bilate. Een goeie spits, een goeie jongen ook, maar hij heeft nog nooit zoveel goals gemaakt.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Als stand-in van Bilate presteerde Van Hooijdonk naar behoren. Toch kreeg de spits naar eigen zeggen het gevoel ‘dat het nooit goed was’. In september scoorde hij als invaller twee keer tegen FC Den Bosch. “De volgende dag sla ik de krant open, zegt de trainer: ‘Ik wil een ander type spits, steviger en balvaster.’ Opeens waren doelpunten niet het belangrijkst... Dat doet wat met je”, aldus Van Hooijdonk. “Eigenlijk wilde ik toen al weg. Tegelijkertijd wilde ik blijven, promoveren en topscorer worden. Het was continu een gevecht in mijn hoofd.” Na zijn blessure in februari sprak hij nooit met Steijn waarom hij op de bank zat en wat er voor nodig was om terug te keren in de basis. Het frustreert Van Hooijdonk dat Steijn hem in zijn ogen heeft genegeerd. “In winterstop vroeg hij of ik bij NAC zou blijven. Sindsdien heb ik nul keer met hem gesproken. Ik kwam in een acceptatiefase. Liet alles langs me heen glijden. Ik was er klaar mee.”

Van Hooijdonk hield zijn kaken stijf op elkaar, werkte hard en probeerde er het beste van te maken. “De trainer zag het niet in mij zitten. Wat kan je dan nog doen?”, vervolgt hij in het regionale dagblad. Vader Pierre van Hooijdonk steekt op social media zijn mening over NAC niet onder stoelen of banken. Daarnaast is het algemeen bekend dat hij geen vrienden is met algemeen directeur Mattijs Manders en Steijn. “Ik heb het gevoel dat andere dingen hebben meegespeeld rond mijn persoon. Laat ik er niet te veel over zeggen”, verzucht Van Hooijdonk, die benadrukt dat het niet aan Lokhoff ligt dat hij vertrekt. “Er is te veel gebeurd met de trainer en de algemeen directeur. Het is beter om mijn vleugels uit te slaan. Ik laat het op me afkomen. Interesse is er gelukkig genoeg.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door 100% meijer)

Altijd knap dat je in zo'n lang verhaal niet de ruimte kunt vinden om ergens 1 procent zelfkritisch te zijn.

8 juni 2021 om 07:55

Wat zou hij dan over zichzelf hebben moeten zeggen? Lijkt me dat hij niet veel fout heeft gedaan

8 juni 2021 om 08:54

Hij kan gewoon niet zo geweldig voetballen. Prima afmaker op KKD niveau, maar veel hoger niveau gaat hij niet bereiken. Zie in hem geen type Kuyt of Weghors, die zoveel in zichzelf investeert om iedereen te blijven verbazen.

8 juni 2021 om 10:11

Het hele idee van verbazen is een beetje dat je dat van tevoren niet ziet aankomen.

8 juni 2021 om 11:39

Heb jij zijn vader zien voetballen? Kon er ook niet zoveel van in zijn begin jaren. Gekke is dat ze beide dezelfde kwaliteit hebben scoren. En laat het spelletje nou precies gaan om doelpunten maken. En wat hij zegt het werkt niet mee als je vader de trainer publiekelijk bekritiseerd.

8 juni 2021 om 13:10

hij kan niet geweldig voetballen, maar altijd nog beter dan de alternatieven die er stonden. Ik ben geen zeker geen fan van hem, maar clubtopscorer worden met een paar invalbeurten is natuurlijk wel heel erg knap. Hij had afgelopen seizoen gewoon in de basis moeten staan bij Nac.

8 juni 2021 om 07:56

Feit is wel dat die jongen 15 doelpunten heeft gemaakt, terwijl hij lang niet altijd basisspeler was. Wanneer hij dit wel was geweest, had hij boven de 20 doelpunten gekomen en dat is niet slecht voor een 21-jarige speler. Ik kan me dan ook wel voorstellen dat je geen perspectief meer ziet wanneer een 35-jarige lex immers in de spits wordt neergezet tijdens de playoffs.

8 juni 2021 om 10:53

Misschien omdat hij een goede inval spits is en geen basis materiaal? Hij is voetballend namelijk niet zo best en dus is dat voor het team ook minder. Als je moet forceren kan je dat over boord gooien. Het is te makkelijk om maar te zeggen dat hij anders wel meer dan 20 had gemaakt. Misschien had hij er slechts 5 gemaakt ?

8 juni 2021 om 11:25

Ik ben het met je eens dat hij ook veel tekortkomingen heeft, maar je kunt toch niet ontkennen dat deze jongen geen scorend vermogen heeft? Ik vind dat mensen soms te veel van een spits verwachten.

Ik kan me gewoon wel in die jongen verplaatsen. In de eerste ronde van de playoffs winnen ze met 4-1 van Volendam met van Hooijdonk in de basis. Vervolgens wordt die jongen in de volgende ronde tegen Emmen als enige gewisseld ten faveure van middenvelder Lex Immers. Dan had ik ook besloten om mijn heil ergens anders te gaan zoeken.

8 juni 2021 om 11:44

Fregat helemaal eens. Zijn pa was ook echt niet de meest begaafde voetballer. En we weten allemaal hoe dat is geëindigd. We branden jonge voetballers veel te snel af. Laat ze ontwikkelen en beoordeel ze op latere leeftijd

8 juni 2021 om 12:14

In wat moet ie zelfkritisch zijn dan? Het was vrij duidelijk dat Steijn Van Hooijdonk niet moest. Zelf heeft ie gewoon kop naar beneden gedaan, zo goed mogelijk doen in de minuten die hij kreeg, daarin ook indruk gemaakt en geen woord erover gesproken totdat hij was vertrokken, nadat het seizoen afgelopen was. En nu zegt ie dingen wat logisch klinkt, van buitenaf gezien. Dus waarin moet ie zelfkritisch zijn? Wat had ie beter moeten doen in die situatie dan? Accepteren dat ie zou worden uitgeleend aan TOP Oss?

Ok prima keuze dan.Zegt Sidney hier teveel, gooit hij met modder? Wellicht een beetje.Komt wel over als een eerlijk verhaal, ik zou ook weg zijn dan. Wellicht ziet Steyn het wst anders maar Sidney heeft duidelijk het vertrouwen niet gekregen dit seizoen, er had voor hem wellicht meer in gezeten.

8 juni 2021 om 08:50

Ik vind dit persoonlijk wel een goed verhaal. Hij geeft zijn (kritische) mening, wat mag uiteraard, en onderbouwd dit ook met argumenten. Hierin vind ik niet dat hij mensen naar beneden haalt. Iets meer zelfreflectie had wel op zijn plaats geweest imo. Maar ag, is ook nog maar 21 en wilt graag aan de bak.

8 juni 2021 om 19:20

Ja klopt mee eens. Je zegt het wat sterker dan ik deed.

Typisch dat dit soort blaaskaken roepen dat er 'andere dingen hebben meegespeeld rond mijn persoon' als het in hun nadeel werkt. Echter het feit dat deze middelmatige voetballer zo veel aandacht krijgt is alleen maar omdat hij toevallig de zoon van Pierre van Hooijdonk is. Anders had Bndestem, vi, AD, etc. lang niet zoveel interesse in hem gehad, want dan was het gewoon een onbeduidende voetballer met een grote bek. Echter omdat pappa een NAC-clubicoon en analist bij de NOS is, zijn de ingangen bij de verschillende media ook groter waardoor deze man zoveel aandacht krijgt. Hier horen we Sydney echter nooit over. Nee als hij er naast staat, dan gaat ie balken en roepen dat er andere zaken spelen. Dan gaat ie misbruik maken van het netwerk van pappie. Andere spelers zonder clubicoon als vader waren al 6 maanden geleden weggestuurd naar het 2e met zulk huil gedrag elke keer in de media.

8 juni 2021 om 08:10

Denk dat deze jongen teveel naar zijn vader luistert.
Die heeft zelf ook nooit kritiek op zichzelf en schopt ook tegen van alles waar hij maar van denk dat ze hem een klein beetje onrecht hebben gedaan.
Ik had Pierre als voetballer hoog zitten als mens hoe hij over komt een stuk minder.
Zijn zoon heeft een beetje dezelfde trekjes.

8 juni 2021 om 08:42

Precies dat dacht ik nou ook, Pierre altijd kritiek op andere maar op zichzelf pfff

8 juni 2021 om 09:08

Eerlijk gezegd denk ik dat de huidige houding van Pierre de carriã¨re van zijn zoon nog schaadt ook. Ik zou als club namelijk wel twee keer extra nadenken voordat ik Sidney zou halen, want als je hem op de bank zet weet je dat papa daar een bommetje onder gooit op twitter.

8 juni 2021 om 09:11

Dat denk ik dus ook.
Je krijgt 2 voor de prijs van 1.
Ik denk als dat ventje zonder de druk van zijn vader zijn gang mag gaan dat het allemaal stukje fijner is.
Ik geloof best dat hij bij een club als sparta, zwolle uiteindelijk zijn werk kan doen.
Maar die zitten echt niet te wachten op zijn vader.

8 juni 2021 om 08:12

Wat een onzin masterd. Deze jongen is clubtopscorer bij Nac, en heeft 15 x gescoord en zit toch op de bank, dan ben je toch echt geen 'onbeduidende voetballer'. Niet gek dat er dan wat aandacht van de media is. Daarnaast, waarom zou hij iets over het werk van zijn vader moeten gaan zeggen?

8 juni 2021 om 08:53

Met 15x scoren in de KKD ben je echt wel een onbeduidende voetballer hoor. Jizz Hornkamp die er ook niks van kan heeft er in die competitie 20 gemaakt om het maar even in zijn perspectief te zetten hoe bijzonder 15 doelpunten is daar. Ik zeg niet dat hij iets over het werk van zijn vader moet zeggen, maar het is wel zo dat hij dankzij zijn vader zoveel aandacht krijgt en dat het nu eenmaal moeilijker is de zoon van een clubicoon naar het 2e te verbannen, dan als je helemaal geen status hebt. Sydney heeft ook rond november en december weer van alles in de media geroepen, op basis daarvan had je hem al terug kunnen zetten.

8 juni 2021 om 11:19

Muhren scoorde twee keer zoveel en heeft nog nooit potten gebroken in de eredivisie. Dus volgens mij zit Sidney prima op zijn niveau.

8 juni 2021 om 08:47

Gelijk die link met z'n vader.. NAC is altijd al een club met een hoog mediagehalte, omdat er altijd wel wat speelt. En ook nu gaat het om een clubtopscorer die er gek genoeg juist veel naast zit. Dat is een bijzonder verhaal an sich.

8 juni 2021 om 08:54

Ik hoor over alle andere spelers helemaal niks, ondanks die zogenaamde hoge mediagehalte. Het is altijd heel stil rond Immers, Olij, Malone, El Allouchi, etc. Behalve rond prima donna van Hooijdonk die bij elke scheet de media opzoekt om te zeuren dat hij zo onrechtvaardig behandeld wordt.

8 juni 2021 om 09:18

Probleem is dat de lokale krant kind aan huis is bij vader Van Hooijdonk.

8 juni 2021 om 09:22

Volgens mij heb jij het niet zo op Sydney. 16 doelpunten voor een 2e spits is niet slecht. Dat zijn vader de relatie met NAC verstoord kan je hem niet aanrekenen. Ook Justin Kluivert krijgt meer aandacht dan menig leeftijdgenoot die in het buitenland speelt. Hij zegt verder niets verkeerd, heeft netjes het seizoen afgemaakt en zijn mond gehouden.

8 juni 2021 om 12:17

Wat hebben Immers en co. te klagen dan? Zitten die in een vergelijkbare situatie met die van Van Hooijdonk?

Begint ‘n beetje veel op papa te lijken helaas.

Toch bijzonder altijd. 'de trainer sprak niet met me' en zelf kan Van Hooijdonk ook niet naar de trainer stappen om met hem te praten. Maar het seizoen is over en opeens blijkt dat Sidney van Hooijdonk toch kan praten, met dit zielige verhaal. Geen enkel woord zelfkritiek. Lijkt heel veel op zijn vader, die dacht ook altijd dat de hele wereld tegen hem was. En in de media altijd babbeltjes.

Kom naar deventer!!!

8 juni 2021 om 08:01

Asjeblieft niet! Heb hem nooit goed zien voetballen… in de wedstrijden dat ik hem live gezien heb vond ik hem ook erg op zichzelf en lui… Naar mijn mening is dat laatste in Deventer een eerste vereiste. (Je tong op de schoenen willen lopen)

Hoe ik het lees is hij zelf gewoon teleurgesteld, omdat hij graag bij NAC eerste spits had willen zijn/worden. Tuurlijk doet hij ook niet alles goed, maar als topscorer verdien je normaal wel iets meer krediet en speelminuten dan hij onder deze trainer heeft gekregen. Het probleem tegenwoordig is dat trainers te veel zeggenschap krijgen over spelersbeleid, terwijl 9/10 trainers het contract niet uitdient en de club met de spelers blijft zitten. Zeker wanneer de Algemeen Directeur zich zo achter de trainer schaart. NAC zou beter afzijn zonder Steijn en Manders, maar door dit vertrek lijkt me duidelijk dat die 2 blijven. Hopelijk komt het niet zo ver dat Lokhoff hierdoor ook nog vertrekt...

Als hij het idee heeft dat er 'andere dingen' (lees de verhouding tussen zijn vader en mensen binnen de club)speelden, dan had hij ook zijn vader kunnen zeggen voortaan zijn mond te houden.

Ten eerste vind ik het wel erg pretentieus om te denken dat een passant als Maurice Steijn zoveel problemen met vader Pierre heeft dat hij Van Hooijdonk junior stelselmatig de bank op pest. Daarnaast: als je al het gevoel hebt dat er op de achtergrond redenen spelen waarom je telkens reserve bent, zou ik die pa van me eens even aan banden leggen met zijn ondermijnende gedrag in de media en op sociale media.

Persoonlijk vind ik het erg eerlijk van Steijn dat hij gewoon met die jongen heeft gezeten bij de start van het seizoen en openlijk zijn twijfels uitspreekt. Houdt zo'n coach dat voor zichzelf, dan zit zo'n bankzitter een paar maanden later te mekkeren 'dat het prima is als de trainer twijfels heeft, maar zeg dat dan gewoon...' Het is natuurlijk een enorm vooroordeel, maar ik kan me voorstellen dat deze Sidney van Hooijdonk zijn hele voetballeven al geprezen is en - ook om andere dan voetbalredenen - nooit weerstand heeft gekend in zijn nog prille loopbaan. Wanneer er dan een trainer langskomt die anders tegen zijn talent aankijkt is dan de wereld snel te klein.

Verder kun je je afvragen wat het deze Sidney van Hooijdonk nou helemaal brengt om Steijn nog even een trap na te geven. Hij heeft 16 goals op zijn naam, hij is 21 jaar en transfervrij. Er zal toch wel een Eredivisieclub zijn die dat leuke statistieken vindt deze zomer?

De verhouding media-aandacht en talent is bij deze gozert wel een beetje zoek. Alsof ie zo goed is.

8 juni 2021 om 08:28

@Migi, maar dat ligt dan toch echt aan de media.

Geen hoe de situatie is en of het een spits is die basis hoort te spelen of niet. Wat ik wel weet is dat zijn vaders manier van reageren elke club terughoudend zou moeten maken. Pierre zou gewoon zijn mond moeten houden over dit soort zaken, hij vertroebelt daarmee alleen maar de verhoudingen.

Volgens mij heeft ie gewoon 18 basisplaatsen gehad. Daarnaast 5 wedstrijden geblesseerd geweest, ook in een periode waarin NAC 7x op rij won waardoor ie niet meteen terug in het elftal kwam.

Dat NAC Bilate haalde zegt niks over vertrouwen in Sydney. Steijn wilde er gewoon ook een ander type spits bij. Bilate heeft ook goede wedstrijden gespeeld en liet juist anderen beter spelen. Is maar net waar je voor kiest als trainer, doelpunten of iemand aan wie je buiten goals ook nog wat hebt.

Dat is toch die van Hooydonk die nadat hij toevallig een keer een hatrick scoorde in de kranten en op tv liep te blèren “ Sorry Feyenoord, nu zijn jullie te laat “ . Wees blij dat ze niet langs gekomen zijn. Op de tribune is het slechter toeven als op de bank. Pappa zal je wel helpen. Top Oss of zo. Met alle respect voor Top Oss.

Ik zie te weinig NAC Breda/keuken Kampioen Divisie om te oordelen over hoe goed meneer van Hooijdonk is.
Hij zal vast ook zelf wel wat kritischer naar zichzelf mogen zijn, maar hij heeft ook wel wat punten waar ik het mee eens ben.

Als jij opeens twee keer scoort als invaller en de coach zegt vervolgens: wij hebben een andere spits, balvaster nodig. Waar slaat dat op? Je speelt op het tweede niveau van Nederland. Daar mag je blij zijn als je een spits hebt die er 15 inschiet zoals Sydney heeft gedaan!

Verder ook raar dat hij zo wat altijd bankspeler was, terwijl hij gewoon als topscorer geëindigd is bij Nac.

Al met al zou ik zeggen: laatste interview hierover. Zand erover en hups: naar een club op hoger niveau. Denk dat teams onderin de Eredivisie hem wel een kans willen geven. Heeft een beetje de naam mee en daarnaast topscorer van NAC afgelopen seizoen. Nog jong en er zit nog wel wat rek in.

8 juni 2021 om 09:17

Nou, zo wat altijd bankspeler. Stond gewoon de helft van de wedstrijden basis hoor.

8 juni 2021 om 12:56

De helft als basisspeler is nog te weinig in mijn ogen. Zeker als je met 16 doelpunten eindigt en de topscorer van de club bent.

Maar dat is natuurlijk mijn bescheiden mening!

Steijn is op zoek naar een type spits die past in zijn speelstijl. Volgens mij moet de trainer toch de beste speelstijl kiezen aan de hand van het voor handen zijnde materiaal. Blijkbaar zit Steijn vastgeroest in zijn eigen geïdealiseerde speelstijl.

Uiteindelijk draait het om rendement. Of hij nou balvast is of niet, of hij de zoon is van etc etc doet er allemaal niet toe. Die jongen staat in de spits om goals te maken. Dat is zijn taak. Hoe doet er niet toe. Feit is dat hij er 16 gemaakt heeft in een seizoen waarin hij de helft vd tijd geen basisplaats heeft genoten en geen fatsoenlijke voorzet gekregen heeft. Had NAC een fatsoenlijke vleugelspeler gehad en wanneer v. Hooijdonk het hele seizoen gespeeld had dan had hij er minimaal 25 in liggen en werd hij door iedereen bejubeld. Nu loopt hij gratis de deur uit. Goed gedaan NAC!! Ben benieuwd wat voor beter alternatief er volgend seizoen staat.

Nul komma nul zelfreflectie...komt te kort voor de top...denkt als de zoon van..!! Maar zo werkt het niet Sidney...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NAC Breda

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. El AllouchiMiddenvelder3713
T. HayeMiddenvelder340
D. MaloneMiddenvelder331
N. VenemaAanvaller315
S. van HooijdonkAanvaller2815
M. BilateAanvaller269
N. OlijKeeper340
Voor de complete selectie: Clubpagina NAC Breda.

8 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2020- NAC Breda
2019-2019 Al Wahda
2014-2019 VVV-Venlo
2011-2014 ADO Den Haag
2010-2010 ADO Den Haag
Laatste voetbalnieuws

Clubicoon Ton Lokhoff stapt door machtsstrijd al na 289 dagen op bij NAC

Ton Lokhoff is per direct opgestapt bij NAC Breda, zo maakt de Keuken Kampioen Divisie-club via de officiële kanalen bekend. De 61-jarige clubicoon werd tweeënhalve maand geleden nog aangesteld als technisch...Lees verder

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren