Van Hanegem zet vraagtekens: ‘Hij had beter bij Jong Oranje kunnen zitten’

Maandag, 7 juni 2021 om 08:14Daniel Cabot Kerkdijk

Willem van Hanegem vraagt zich af waarom Cody Gakpo bij de EK-selectie van het Nederlands elftal zit. De aanvaller van PSV was een van de verrassingen in de spelersgroep van bondscoach Frank de Boer, maar in de oefeninterlands tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0 winst) kwam hij niet van de tribune af. Jong Oranje had Gakpo beter kunnen gebruiken op het recent afgelopen EK Onder-21 in Hongarije en Slovenië, concludeert Van Hanegem.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door ericvanloo)

Er moet toch iemand op de tribune zitten. Al vind ik 3 keepers bij zo’n interland wel wat overdreven.

7 juni 2021 om 08:47

Haha inderdaad

7 juni 2021 om 09:05

Zet dan lekker die Promes op de tribune, bij Gakpo zit er vaak nog een idee en spelintelligentie achter. Daar kan ik Promes nooit op betrappen, die weet niet eens dat ze weer in Nederland zijn.

7 juni 2021 om 09:09

Promes is de enige die nog kan invallen voor Dumfries. Maar dit is roepen om het roepen van Willem. Ik zou echt niet weten wie je er anders moet neerzetten nu. Dit is gewoon het nadeel van 26 man mogen oproepen. Edit: heb de lijst nog even bekeken. Puur qua mogelijkheden zou ik dan Luuk de Jong voor Gakpo hebben gedaan, aangezien je met Weghorst al eenzelfde type hebt. Luuk opeens nu op de tribune zetten na zijn basisplaatsen maakt het echter niet minder controversieel natuurlijk. Het is eigenlijk nooit goed.

7 juni 2021 om 09:22

Je kan toch de 2e wedstrijd 2 anderen op de tribune zetten. Je kan gakpo en koopmeiners 10 minuten laten invallen. Je kan echt heel veel beter doen

7 juni 2021 om 10:00

Hoezo niet minder controversieel? Luuk heeft helemaal niks klaargespeeld dit seizoen. Die had niet eens bij de selectie moeten zitten.

7 juni 2021 om 10:44

@de.theking: Je vergeet Veltman als optie voor RB.

7 juni 2021 om 10:51

@ de.theking, hadden we nou nog maar ergens een rechtsback lopen die gewend is om in dat systeem te spelen. Maar helaas, De Boer heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt

7 juni 2021 om 11:48

Nog hoevaak ga je Karsdorp aanhalen? 😅 Van mij had hij ook mee gemogen, als je tijdens het EK ook dat belachelijke 532 blijft spelen. Heb je veel meer aan Karsdorp dan aan Dumfries. 🤦🏾‍♂️

7 juni 2021 om 09:06

Op zich wel, maar heeft het zin om iemand mee te nemen als je er al niet eens mee oefent? Dat zijn bij uitstek de potjes waar een nieuweling minuten kan maken en al iets kan wennen.

7 juni 2021 om 09:08

Stel een keeper raakt geblesseerd in de warming-up mag je dan de andere keeper alsnog van de tribune halen? Als dat niet zo is dan kan ik het nog wel snappen. Dat was een paar jaar terug tegen Bulgarije/Wit-Rusland het geval waar 1 keeper in de warming-up geblesseerd raakte en de ander tijdens de wedstrijd. Nu had je gelukkig 3 keepers mee. Weet niet of je bij eventuele blessures een paar minuten voor de wedstrijd iemand van de tribune mag halen? Anders had ik ook bizot op de tribune gezet, want 2 keepers geblesseerd/rood in 1 wedstrijd gebeurt bijna nooit. Zowel dan pas laatste 5 min in een oefenwedstrijd tegen Georgie. Dat risico kan je best nemen.

7 juni 2021 om 09:18

Je hebt 2 oefenwedstrijden en dan kun je zorgen dat iedereen bij 1 van de wedstrijden ten minste op de bank zit. Zo kweek je teamgevoel. Dat iedereen erbij hoort. Weer een "Frank de Boertje" zeg maar.

Eens. Je kan hem op zijn minst wat minuten geven in een van de oefenwedstrijden in plaats van hem twee keer op de tribune te zetten. Ik vraag me ook af waarom er wel een derde keeper op de bank mag zitten, en waarom Promes boven Gakpo in de pikorde staat.

Weghorst juicht altijd zo overdreven, zo is die jongen nou eenmaal. Ook niet mijn manier maar ach het is wat dat betreft ook nooit goed. Gakpo op de tribune is de zoveelste vreemde keuze en lekker makkelijk van Frank. De weg van de minste weerstand. Zet n Promes en 3e keeper gewoon op de tribune.

Alsjeblieft zeg van Hanegem...Laat Weghorst even van zijn 1e interland goal genieten is dat zo vreemd?Die jongen heeft het hier allemaal om gedaan om in het Nederlands elftal te komen en heeft zijn 1e goal gemaakt in het grote oranje...

Jaja Mike en had hij hun niet had meegenomen hadden er twee andere controversiã«le keuzes op de tribune gezeten en had je daarover kunnen zeiken. Bijvoorbeeld dat proeven aan zo'n toernooi voor spelers als Gakpo ook waardevol kan zijn. Zo kun je het als coach nooit goed doen. Geldt ook voor Willem die als eerste had lopen zeuren als Gakpo er niet bij had gezeten ten faveure van een Babel. Zo simpel zijn alle opiniemakers en columnisten immers ook wel weer. Blij zijn mag tegenwoordig ook niet, dan krijg je van onderuit de zak van Willem van Hanegem in het AD. Echter als je niet blij bent of bijzonder juicht krijg in dezelfde krant een column van Hugo Borst aan je broek dat je te weinig juicht en geen plezier uitstraalt.(zie Ajax 30 november jl.) Je kunt het ook nooit goed doen.

7 juni 2021 om 10:01

Proeven? Hou toch op, gakpo heeft zich op zn minst net zoveel bewezen en eigk meer dan een Timber die 2 basisplekken krijgt. Hij heeft gewoon recht op minuten. Zet die ajaxbril eens af man

7 juni 2021 om 10:10

Als de bondscoach zo dom is om te besluiten zonder buitenspelers te spelen, snap ik dat buitenspeler Gakpo geen speelminuten krijgt. Zo moeilijk is dat niet te bedenken. Timber is een centrale verdediger en je speelt er met 3 in de basis en telkens ontbrak er ook nog eens eentje met een blessure. Dan snap ik dat Timber er in kan komen. Zet je haatbril richting Ajax eens af man. Als we 2x 4-3-3 hadden gespeeld had Gakpo inderdaad minuten moeten krijgen, maar dat spelen we niet. Of moet Gakpo in plaats van Memphis/weghorst/malen in de basis staan of minuten krijgen? Dat is pas ongeloofwaardig.

7 juni 2021 om 11:58

@maarten

Wat is jou obsessie met Timber als ik vragen mag???? Ooh wacht jij haat ajax volgens mij als ik je berichten een beetje lees.

De Kromme heeft gelijk.

Ben het eigenlijk altijd met Van Hanegem eens, maar nu toch even niet. We hebben allemaal al jaren kunnen zien dat Weghorst een emotioneel persoon is (daar is niets mis mee overigens) en nu maakt hij zijn 1e doelpunt in het shirt van het Nederlands Elftal. Voor veel spelers is het spelen voor hun land de grootste eer die er is in het voetbal, laat staan dat je dan ook nog weet te scoren voor je land! Daarbij mag Weghorst van mij zijn doelpunten altijd zo uitbundig vieren. Betrek het publiek erbij, zweep de mensen op, pep je teamgenoten op. Op het EK zullen we voor iedere meter moeten strijden en dan hebben we niets aan een houding van een zacht gekookt ei.

7 juni 2021 om 09:02

Weet dat ik met deze mening in de minderheid ben, maar van mij hoeft dat enorm emotionele van Weghorst ook niet. Heb namelijk het idee dat daar ook heel wat toneel bij zit, hij wil mij iets te graag laten zien wat voor "winnaar" hij wel niet is. Neemt niet weg dat hij die plek in de spits dik heeft verdiend, ik hoop dat ie op het EK veel gaat spelen (en scoren, als het even kan).

7 juni 2021 om 09:09

Ik ben het deels met je eens. De gebaartjes met het nadoen van een leeuw, waarbij hij zijn klauwen laat zien (tenminste ik denk dat het dat moet voorstellen), daar is van te voren door Weghorst over nagedacht en dat hoeft van mij ook niet. Dat geldt overigens ook voor de gebaren van andere spelers na een doelpunt. De vreugde die daarna los komt, daarbij denk ik wel dat het oprecht is bij hem.

7 juni 2021 om 09:41

Helemaal mee eens!

7 juni 2021 om 10:53

Precies mijn insteek, ik heb er allang doorheen geprikt.

7 juni 2021 om 11:31

Ooit gedacht aan het feit dat hij ook gewoon 2 kleine kindjes thuis heeft zitten die het wellicht heel leuk vinden als papa zo juicht na een doelpunt? Hij heeft al een paar keer in Duitsland aangegeven dat zijn dochtertjes zijn manier van juichen nadoen als hij scoort. Mijn zoontje vond het ook heel mooi dat hij een leeuw nadeed.

Waarom wil iedereen toch overal wat over vinden? Hij is enthousiast, juicht en hij geniet duidelijk. Wat kan daar nou weer mis mee zijn?

7 juni 2021 om 11:51

Mangoloco. Ik heb gewoon niet zoveel met die ingestudeerde gebaartjes. Niet bij Weghorst en niet bij andere spelers. Dat mag toch? De rest van zijn enthousiasme en vreugde vind ik prachtig en zoals ik hierboven ook aangeef, mag hij er van mij mee doorgaan, omdat we strijd en passie nodig hebben.

Timber basis na een paar aardige wedstrijden ajax 1 en gakpo tribune met de boer aan het roer speelt alleen het beste van ajax en niet van Nederland

7 juni 2021 om 08:58

Ik vind Gakpo centraal achterin nooit zo goed spelen.

7 juni 2021 om 09:07

Jij had graag gezien dat Memphis of Weghorst op de bank had gezeten ten faveure van Gakpo? Interessante keuze.

7 juni 2021 om 09:08

Dat Gakpo niet speelt en Timber wel ligt uiteraard aan het spelsysteem. Als je zonder buitenspelers speelt heb je niks aan Gakpo. Dus dat is de reden dat hij niet speelt, maar Timber wel. En Timber speelt gewoon goed dus niet zeuren. Snap sowieso dat gejank niet dat Frank Ajaxspelers kiest. De hele competitie horen we alle supporters zeggen dat Ajax verplicht is kampioen te worden want ze zijn zoveel beter. Maar NL moet wel spelers laten spelen van PSV die 16 punten en Feyenoord 27!! punten achter ajax zijn geeindigd. Ajax is een klasse hoger dus die speler mogen dan ook eerder geselecteerd worden als ze bij Ajax slagen. Je hoort de Sparta supporters toch ook niet zeuren dat er geen speler van hun is geselecteerd, maar wel een feyenoorder.

7 juni 2021 om 09:15

Timber heeft meer minuten gemaakt dit seizoen dan Gakpo (2258 minuten in Ajax 1 voor Timber vs 2145 minuten in PSV 1 voor Gakpo). Daarnaast heeft Timber gewoon een heel solide vorm in 2021, op dit moment met blessure van Van Dijk prima back-up. Wanneer iedereen fit is is hij 4e keuze als rechtsbenige cv achter Van Dijk/de Ligt/de Vrij. Dit EK zal het waarschijnlijk Blind-De Vrij-De Ligt worden met Aké als linkspoot erachter en Timber als rechtspoot. Dat is zo vreemd nog niet. Gakpo met zijn 2 doelpunten in 742 minuten in 2021 stak nu niet in grootse vorm. Is gewoon mindere optie in dit systeem dan Depay, Weghorst, Malen en Berghuis terwijl hij laatste half jaar gewoon minder heeft gespeeld en gescoord dan iemand als Promes (maar ook dan Stengs en Babel).

7 juni 2021 om 09:24

Ik lees je bijdragen altijd met plezier / interesse, snap echter niet de voorkeur voor Blind achterin. Die ‘ene zwakte’, zijn traagheid, wordt echt een giga probleem. Tegen een sterk counterend team word je weggeveegd. Blind nooit achterin aub

7 juni 2021 om 09:56

Ik denk dat dit Oranje de counterende ploeg moet zijn. Zit veel te weinig voetbal in om andere ploegen je wil op te leggen. Je hebt 2 geweldige atleten op middenveld met De Jong en Wijnaldum (en op bank heb je met Gravenberch nog een atletische middenvelder maar zie hem momenteel als back-up van de Jong) en een speler die extra slot op de deur is met de Roon (had zelf liever Koopmeiners daar gezien maar dat is weer andere discussie). Dan heb je met Memphis gewoon een klasse aanvaller en errond een fysieke of bewegelijke spits (weghorst/de Jong of Malen). Met gebrek aan goede passers is Blind wel echt nodig. De Jong, Memphis en Blind zijn naar mijn mening de beste passers die realistisch gezienrobl basisplaats kunnen krijgen (berghuis had ik graag erbij gezien maar in dit systeem gewoon lastig). Dan kan je Blind op plek de Roon proberen maar vrees dat het dan te statisch gaat worden. De Jong-Wijnaldum-Blind is op papier een goed voetballend middenveld maar heb toch bedenkingen bij zo'n middenveld als je maar 2 spitsen ervoor hebt. Dan zie ik liever Blind in vrijere rol achterin snel spel verleggen. Zeker als je minder hoge lijn gaat spelen hoeft snelheid niet grootste probleem te zijn mits afstemming goed is. Maar ga je hoge lijn spelen met Wijndal die aanvallend breed moet houden dan gaat Blind een veel te groot gebied moeten verdedigen.

7 juni 2021 om 10:26

Alleen het middenveld is in deze samenstelling het probleem. Het lijkt er op dat alle drie de middenvelders nu niet uit de verf komen. En daar staan 2 spelers die Oranje bij de hand moeten nemen, Wijnaldum en de Jong

7 juni 2021 om 10:42

Dat timber meer minuten heeft gemaakt is niet vreemd als gakpo 1/3 (miss iets minder) van het seizoen geblesseerd is geweest.

7 juni 2021 om 10:44

Geef eens een aantal voorbeelden van wedstrijden bij Oranje of Ajax, Manchester United mag ook, waarin Blind compleet weg werd gespeeld vanwege zijn gebrek aan snelheid. Hij wordt zelden op cruciale momenten eruit gesprint omdat hij vrijwel altijd goed staat. De fouten die Blind maakt zijn vaak verdedigende fouten, daar ligt zijn kwetsbaarheid, hij is te slim om op snelheid geklopt te worden.

7 juni 2021 om 12:02

@juspsv95

Fit zijn hoort ook bij topsport, feit is dat we deze discussie niet eens moeten hebebn, 2 totaal andere spelers, als je nu zegt wat doet Promes in de selectie ipv Gakpo die op de tribune zit dan zou ik je begrijpen.

7 juni 2021 om 10:37

Timber is een centrale verdediger. In 5-3-2 speelt Nederland met 3 centrale verdedigers.
Gakpo is een buitenspeler. In 5-3-2 speel je met 0 buitenspelers.
Lijkt me logisch waarom Gakpo dan niet aan speelminuten komt, en ik denk dat je dit zelf ook wel bedacht had.

Gakpo is een grote jongen, die overleeft dat wel hoor.. Ik vind het onbegrijpelijk dat hij op de tribune zat, maar dat is aan de bondscoach. Dat rekening houden met Jong is onzin natuurlijk.. Gakpo zal toch 100 keer liever bij het echte oranje z’n kans willen proberen te grijpen neem ik aan..

Ben het met Willem eens dat Weghorst enorm gehypet wordt, ook hier op voetbalzone. Het is geen van Basten hé. Daarnaast maken de media FdB helemaal gek, lees: laat die zich helemaal gek maken. Denk ook dat FdB zich ervan bewust is dat wanneer hij nu faalt zijn volgende club in de categorie Rkc/willem II valt. Ik hoop echt dat FdB deze week alsnog het licht gaat zien en terugkeert naar 4-3-3. Mocht je dan verder komen in het toernooi kun je altijd tegen een sterkere tegenstander terugvallen op 5-3-2. Dan heb je met Blind en De Jong prima spelers om te schuiven.

7 juni 2021 om 10:41

@jlp40,

Leg even uit hoezo Wehorst word gehypet?

17 goals, 16 goals, 20 goals, dat is wat hij laatste 3 jaren in de bundesliga heeft gescoord.
Noem jij even een spits met Nederlands paspoort die het beter deed ?!
Zelfs Depay scoorde minder in een in mijn ogen zwakkere Ligue 1, ik denk juist dat hij de man is die gehypet word. Scoort lekker vaak tegen de kleine landen, maar is tegen grotere landen ook onzichtbaar.

7 juni 2021 om 10:46

En het is niet dat Wolfsburg nou zo aanvallend speelde dit seizoen en enorm veel kansen creëerde. Weghorst is gwn erg effectief en dat is best handig voor een spits. Gisteren ook 2 kansen gehad, beide op goal en een goede goal daarvan. Sommige kwaliteiten worden in Nederland onderschat lijkt het.

7 juni 2021 om 11:50

Wil je een huidige spits weten of eentje uit de afgelopen 30 jaar? In mijn optiek is Weghorst een type Eric Meijer, Rene Eikelkamp. Meer dan prima spitsen, fysiek sterk, goed koppers ook. Maar minder goed in de kleine ruimte, technisch ook wat beperkter. Ik zeg niet dat het een slechte spits is, maar persoonlijk geef ik gewoon de voorkeur aan een wat meer technische spits. Het type spits zoals Van Basten, Kluivert of Van Persie. Voor nu dus Depay in de punt van de aanval, Maar ieder zijn eigen smaak.

7 juni 2021 om 11:59

@jlp40,

Een huidige spits, kom maar met namen.
Want een spits van 30 jarig geleden zal niet meer opgeroepen worden neem ik aan. Het gaat erover wie er betere cijfers heeft (en dus beter opgeroepen kan worden) dan Weghorst.

Gakpo niet op de bank en Bizot wel is wat mij betreft niet te verantwoorden. Alsof je twee keer een keeper gaat wisselen?

De reservekeeper komt eigenlijk al nooit aan de beurt. Gebruik dan een extra wissel met een snelle buitenspelers/spits...

Donny er overigens ook niet bij t.o.v. Teun snap ik niet. Ja, Teun heeft een degelijk seizoen etc en veel meer minuten dan Donny, maar Teun gaat je niks brengen als wissel. Op die positie kan je ook nog een Gravenberch, Klaassen, Donny zelf of een Blind zetten. Die is wat mij betreft echt overbodig.

Eindelijk iemand die met zijn hart reageert, wordt hij weer door Jan en alleman met de grond gelijk gemaakt. Gewoon lekker die passie houden en laten we maar weer eens juichen met tranen in de ogen ipv vingers in de oren!

Gewoon 4-3-3 spelen, geen gezeik. Al deze jongens zijn gewend in dit systeem te spelen. Wil je een echte target man zet je Wout of Luuk in de spits en Depay een vrije rol vanaf links. Gakpo i.p.v. Malen starten als linksbuiten is ook een optie. Blind als controleur kan prima, heeft hij in de CL en wedstrijden tegen PSV ook bewezen. Zelfs als inschuivende linksback die meer naar binnen toe speelde voor de defensie (tegen AZ) deed hij dat uitstekend. In dit team zit i.m.o gewoon veel voetbal en allemaal zijn ze gewend aan dit systeem nogmaals.

Stekelenburg
Dumfries
De Ligt
De Vrij
Wijndal
Frenkie
Blind
Wijnaldum
Berghuis
Depay
Malen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

75 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester United 19 1 1 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

Besluit van Solskjaer maakt Van de Beek tot ‘wildcard’ in ‘make-or-break season’

Het eerste seizoen van Donny van de Beek bij Manchester United verliep uitermate teleurstellend, maar de Manchester Evening News schrijft dat de situatie van de 24-jarige middenvelder spoedig kan kantelen. Volgens...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Gustavo Hamer bevindt zich nog altijd nadrukkelijk op de radar van Rangers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren