Schreuder: ‘Echt verschrikkelijk, het werd zó op de man gespeeld’

Zondag, 6 juni 2021 om 13:54Rian Rosendaal

Alfred Schreuder kijkt niet met een al te gelukkig gevoel terug op zijn periode als hoofdcoach van FC Twente. De huidige assistent van Ronald Koeman bij Barcelona werd destijds naar eigen zeggen flink tegengewerkt door mensen binnen de organisatie van de Tukkers. De laatste maanden in de Grolsch Veste waren in de optiek van Schreuder zelfs 'verschrikkelijk'.

"Ik wil daar zelf niet zoveel over zeggen", stelt Schreuder in de online voetbaltalkshow VoetbalTijd. "Ik vond dat het spel zeker in het eerste seizoen (2013/14, red.) echt heel goed was. En daarna was het wel wat minder, maar bij fases was het ook goed. Alleen, mensen vergeten dat we steeds vijftig tot zestig procent van onze selectie moesten verversen. Dan heb je steeds een paar weken tijd nodig, een paar maanden zelfs. Maar vanaf het begin zag je al dat de druk erop zat, want we moesten zogenaamd kampioen worden. Maar dat was niet realistisch."

"Als ik terugkijk op die periode, de laatste maanden waren echt verschrikkelijk", vervolgt Schreuder zijn terugblik op het dienstverband bij Twente als oefenmeester. "Dat was niet leuk, echt niet leuk. Omdat het zó op de man werd gespeeld en ik heb ook het idee dat het van binnenuit werd gedaan. Ik weet bijna zeker dat dat zo was. Het werd vanuit de club gedaan om mij weg te krijgen. En dat heb ik ook tegen die mensen gezegd, dat gaat ze nooit lukken. Ik heb teveel meegemaakt om zelf weg te lopen." Schreuder stuitte echter op een probleem: 'Joop Munsterman was weg, dus ik had niemand meer om rugdekking te geven. Dat voelde ik aan alle kanten."

Ondanks alles koestert Schreuder geen wrok richting Twente. "Het blijft een geweldige club en het blijven natuurlijk geweldige supporters. Alleen is er in die periode wel iets gecreëerd tegen ons, omdat wij van Joop Munsterman waren. Maar Twente is een geweldige periode geweest en ik heb daar veel geleerd, ook voor de toekomst weer. We zijn kampioen geworden, tweemaal de Johan Cruijff Schaal, de beker gewonnen. En we hebben alles meegemaakt. En als ik zie wat er daarna bij Twente is gebeurd, het is er niet veel beter op geworden volgens mij", aldus de hulptrainer van Barcelona.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door mljmlj)

Zo zie je maar weer, ook hoe de media toen met hem om ging.

Veel respect voor deze man, wat hij allemaal nog heeft gedaan in de tussentijd. Kun je alleen maar bewondering voor hebben. Ik denk dat zijn periode bij Ajax hem eindelijk dat beetje krediet heeft gegeven waar hij altijd al recht op had. Dan pas keken de fans anders naar hem.

6 juni 2021 om 14:12

Dubbel gevoel hierbij. Aangezien hij volgens de verhalen ook lekte achter Ten Hag zijn rug om. En ook Gertjan Verbeek heeft wel eens aangegeven dat Schreuder onder hem lekte en hem het spreekwoordelijke mes in de rug heeft gestoken.

6 juni 2021 om 14:13

Zijn periode als snitch bij Ajax? In zijn tijd bij Ajax kwam zo goed als alles bij de media terecht, werd hij door de media opgehemeld/kreeg hij het succes toebedeeld én was Ten Hag onterecht de kop van jut. Sorry hoor, maar sinds zijn vertrek is het alleen maar rustiger bij Ajax geworden. Er wordt minder onzin de wereld in gewerkt over zogenaamde zaken die in de kleedkamer spelen. Het is erop vooruit gegaan. Vervolgens mislukte hij ook bij Hoffenheim... Ik weet niet waarom iemand een hoge pet op zou hebben van Schreuder..

6 juni 2021 om 14:49

@De Toekomst

Wat was dan de reden dat hij lekte en dat hij dit niet doet bij Koeman?

Bij Hoffenheim werd hij 6de, de teams die boven hem stonden kun je zelf invullen. Wat moest er dan meer gebeuren?

6 juni 2021 om 14:58

Wie zegt dat hij nu niet lekt? Bij Barcelona komt nog steeds alles op straat te liggen.

6 juni 2021 om 15:13

@master

Dat gebeurde er voor ook al. Maar als hij zich daar mee bezig zou houden dan zal het straks voor hem ook wel stoppen.

6 juni 2021 om 14:17

Het is een van de slechtste trainers die ik heb meegemaakt bij Twente en dat is inclusief Rob Groenen en Henny Hollink, stroperig voetbal en balbezit was heilig, man man wat heb ik mij geërgerd aan die man, zal best een aardige vent zijn, maar ik hoef hem nooit meer bij Twente te zien. Brrr krijg nog de rillingen als ik er aan denk.

Ja als trainer ben je ook maar een marionet. Zoveel enge poppetjes, hoe hoger in rang hoe irritanter.

Mensen uit Twente en omgeving; wie zijn die mensen die Alfred Schreuder bedoelt met degenen die hem tegengewerkt hebben?

6 juni 2021 om 14:12

Schreuder werd uitgekotst door alles en iedereen vanwege zijn laffe voetbal (werd niet voor niets Lafred genoemd) met een prima selectie. Hij gaat er trouwens ook nog aan voorbij dat hij zelf telkens aan de stoelpoten van zijn voorgangers aan het zagen was tot hij zelf hoofdtrainer werd. Zeer selectief verhaal en 0 zelfreflectie. Prima assistent, maar geen goede hoofdtrainer.

6 juni 2021 om 14:15

Hoe kan je een goede assistent zijn als je ondertussen aan de stoelpoten van de hoofdtrainer zaagt? Als je als assistent je plek niet kent, kan je niet functioneren. Dan ben je eigenlijk je eigen belang boven het teambelang aan het plaatsen. Dat werkt gewoon niet.

6 juni 2021 om 14:19

Koeman is tot nu toe nog wel tevreden over Schreuder, maar die verhalen dat hij zich regelmatig als rat van de selectie gedraagt zullen vast niet uit de lucht zijn komen vallen.

6 juni 2021 om 14:26

@ De Toekomst eens, ik bedoel het echter meer qua veldtrainer en dergelijke. Dat kan Schreuder wel, daar heeft hij bij zowel Twente, Hoffenheim en Ajax een goede rol in gehad. Je moet dan wel iets kunnen. Maar wat je ook zegt, je kunt niet functioneren als je je plek niet kent en aan de stoelpoten zaagt. Hoef hem in Enschede iig nooit meer te zien.

6 juni 2021 om 14:16

Kunnen veel mensen geweest zijn. Twente is lange tijd een echt wespennest geweest aan de bestuurskant, waar niemand elkaar nog kon vertrouwen. Volgensmij is dit inmiddels een stukje beter, al kan de simpele supporter daar ook niet al teveel over zeggen. Ik wil trouwens wel zeggen dat het ontslag van Alfred Schreuder destijds 100 terecht was. Het spel was absoluut niet om aan te gluren, het was puur door de individuele klasse van Ziyech dat we dat seizoen niet uit de Eredivisie degradeerden.

Schreuder: "Ik wil daar zelf niet zoveel over zeggen."

Ook Schreuder: zegt er vervolgens een paar alinea's over.

6 juni 2021 om 17:50

Misschien dat er dan wel veel meer gebeurd is en dat die paar alinea's het puntje van de spreekwoordelijke ijsberg is.

7 juni 2021 om 22:27

Ergens niet veel over willen zeggen is geen percentage.

Nou als er een ding is waar Schreuder in ieder geval heel goed in is, kan je praten over het warme contact onderhouden met de media via de voor- of achterdeur. Het is echt absurd hoeveel die man wel niet van alle kanten wordt ingedekt door de media en waar iedereen maar blijft herhalen hoe belachelijk het is dat hij destijds weg moest bij Twente, terwijl het voetbal er niet uit zag en er totaal geen lijn zat in zijn tactiek. Verder heeft hij ook zelf aan nogal wat stoelpoten gezaagd, zoals FCT 4 ever al terecht opmerkt. Of dit nu was bij Twente bij zijn voorgangers of bij Ajax omtrent alles wat hem niet beviel spontaan als vuile was vanuit een invalshoek van Alfred S. binnen de Telegraaf kwam te staan. Ik geloof best dat de beste man echt wel kennis en kunde heeft, maar er wordt wel iets te vaak vanuit bepaalde bronnen die bijzonder korte lijntjes met hem hebben het succes naar hem toegeschreven, maar op het moment dat het dan fout gaat dan is het spontaan weer de schuld van de hoofdtrainer. Het lijkt ook beter dat hij in het buitenland werkt, want dan heeft hij tenminste niet diezelfde korte lijntjes met de media waardoor hij uiteindelijk voornamelijk zichzelf benadeelt.

Slechtste hoofdtrainer die we bij Twente ooit hebben meegemaakt. Naast dat hij er als hoofdtrainer niets van kan ook nog eens een hele achterbakse man.

6 juni 2021 om 14:49

Nog slechter dan Verbeek?

6 juni 2021 om 15:17

Bij Verbeek was het spelersmateriaal een stuk minder. Verbeek was ook waardeloos, maar Schreuder's tikkie terug tikkie breed voetbal was niet om aan te gluren.

De beste man heeft een goede carrière move gemaakt om assistent te worden. Alle hoofdcoaches waarderen zijn inbreng.

Schreuder beschikte toen over een prima selectie waar je best leuk voetbal mee zou kunnen spelen. Echter vond ie dat net te eng en was vrijwel elke wedstrijd oersaai om naar te kijken, teleurstellende resultaten inbegrepen. Vervelend dat ie het niet naar z'n zin had bij Twente, maar het is te simpel om die kritiek op je Munsterman verleden af te schuiven.

Samen met Verbeek de grootste drama die we ooit als trainer hebben gehad bij Fc Twente. Het was alleen maar tikkie breed en vooral tikkie terug. Wat heb ik me dat jaar geërgerd op de tribune. Ondertussen heb ik ruim 40 jaar een seizoenskaart bij onze FC, en had voordat Schreuder de trainer was misschien 3 wedstrijden gemist. Maar volgens mij heb ik in dat seizoen alleen al 3 wedstrijden gemist. En op dat moment vond ik het niet eens zo erg. Zo dramatisch was het voetbal onder Schreuder. Hopelijk voor hem heeft hij heel veel bijgeleerd als trainer, anders jaagt hij meer mensen de stadions uit dan erin.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse16-7
8.NEC14-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. UnnerstallKeeper100
R. PröpperVerdediger104
M. SadílekMiddenvelder100
M. VlapMiddenvelder101
R. ZerroukiMiddenvelder90
M. HilgersVerdediger90
M. UgaldeAanvaller91
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

10 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren