Aymeric Laporte reageert op naturalisatie: ‘Poeh, dat is nogal een vraag’

Zaterdag, 5 juni 2021 om 19:40Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 20:06

Aymeric Laporte heeft voor het eerst gereageerd op zijn keuze om tijdens het komende EK voor Spanje uit te komen. De centrumverdediger van Manchester City, die vrijdag zijn debuut maakte in het oefenduel met Portugal (0-0), is geboren en getogen in Frankrijk, maar kwam tot dusver nooit uit voor les Bleus. Door zijn Baskische voorouders heeft hij de mogelijkheid om zijn interlandloopbaan nu aan Spanje te verbinden. Laporte ontkende op de persconferentie onder meer een berichtje van Didier Deschamps te hebben ontvangen, terwijl de bondscoach van Frankrijk eerder al aangaf wel degelijk van zich te hebben laten horen.

De Spaanse bond probeerde jaren geleden al om de linksbenige verdediger te verleiden tot een overstap, maar Laporte bleef hopen op een kans bij Frankrijk. Toen duidelijk werd dat Deschamps niet van plan was om een beroep op hem te doen, besloot Laporte alsnog om de overstap te maken. Dat was geen probleem, omdat hij nooit voor de Franse ploeg uitkwam. Een journalist legde Laporte voor of hij zich 'volledig Spaans voelde' om de natie te vertegenwoordigen. "Poeh, dat is nogal een vraag", reageerde de verdediger. "Elke speler wil op het hoogste niveau meedoen, dus ik ook. Ik ben heel blij om hier te zijn en geniet van iedere minuut. Luis Enrique belde me persoonlijk op om te horen of ik het verlangen had om voor Spanje te spelen. Ik vertelde hem dat ik dat heel graag zou willen."

Laporte gaf in de media openlijk aan nooit iets te hebben gehoord van Deschamps, een bewering die de Franse oefenmeester maar moeilijk kon verkroppen. "Ik heb geprobeerd om contact met hem te krijgen, maar dat is niet gelukt", aldus de verdediger van Manchester City. "Misschien heeft hij een ander nummer genomen, dat weet ik niet. Als ik hem tegenkom tijdens het EK, dan ben ik ervan overtuigd dat het gewoon een vriendelijke ontmoeting zal zijn. Van spelers binnen de Franse ploeg heb ik ook felicitaties gekregen, wat gebruikelijk is in dit soort situaties."

Deschamps beschouwt Presnel Kimpembe van Paris Saint-Germain en Raphaël Varane van Real Madrid als zijn ideale koppel centraal in de verdediging. Bij Spanje is de concurrentie een stuk minder hevig met Eric García van Manchester City en Pau Torres van Villarreal. "Mijn doel is in ieder geval hetzelfde als dat van Spanje", vertelt Laporte. "Niemand hoeft eraan te twijfelen dat ik alles zal geven voor dit team. Welk land de favoriet is voor het EK? Er zijn meer ploegen die het toernooi kunnen winnen. Ik hoop uiteraard dat wij als winnaar naar huis gaan. Het zal moeilijk worden, maar we hebben er zeker de spelers voor."Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door ikea)

Is hem gegund! Zo'n goede verdediger en toch zo ondergewaardeerd door Dechamps. Samen met Ramos (tijdens de WK kwalificatie) is dit toch wel een super duo centraal achterin. Kan ook nog wel jaren mee.

5 juni 2021 om 19:50

Pau en Laporte vind ik al heel aardig. Ik denk niet dat Ramos Pau er meer uit gaat spelen. Twee linksbenigen, dat zie je niet heel vaak.

5 juni 2021 om 21:06

Ramos is uberhaupt niet geselecteerd. En met zijn 35 weet ik niet als hij het WK gaat redden van 2022. Daarnaast is de concurrentie bij Frankrijk gewoon belachelijk, want als Laporte niet meegaat, dan hebben ze nog Upamecano, Varane, Kounde, Zouma, Fofana, Kimpembe, Konate, N'dicka, Badiashile, Disasi, Lacroix, Le Normand, Diop, etc. die klaarstaan of beter worden dan Laporte. Vind het wel apart dat Hermoso niet is geselecteerd, maar Llorente van Leeds wel. Die was verre van constant dit seizoen.

Haha die Franse bondscoach pakt het allemaal net zo goed aan als onze bondscoach. Gewoon zeggen dat je een poging hebt gedaan om contact te leggen met Laporte, terwijl dit niet zo is... En als je echt had gewild, had je als bondscoach natuurlijk veel meer en betere pogingen gedaan. Ik begrijp sowieso niet dat ze zo'n verdediger laten schieten... Is het niet voor de basis, dan is het wel voor de bank..

5 juni 2021 om 21:27

Helemaal mee eens en dan zeggen dat die misschien een andere nummer heeft genomen ahaha

Zijn keuze en ik denk de juiste gezien de situatie.

Blijft een raar gezicht dat switchen van land. Maar goed. Het is dus mogelijk en het is 'm wel gegund.

5 juni 2021 om 19:50

Oh niks raars aan. Als de ouders gescheiden zijn, kan je prima van moeder naar vader switchen (wonen, bezoeken e.d.) en nog altijd van beide houden.

5 juni 2021 om 19:53

Ja alleen is mijn vader geen nationaal elftal van een land. Mijn moeder ook niet toevallig.

5 juni 2021 om 19:59

Haha bedoelde het ook niet letterlijk maar gaat erom dat je toch gewoon van beide landen kan houden. Wat als je half half bent? Dan moet je toch niet kiezen en zeggen ja ik hou van dat land en de ander niet ofso! Je kan van beide houden, en 2 dus in dit geval als speler 2 opties hebben.

5 juni 2021 om 20:11

Alleen maak ik uit zijn verhaal niet bepaald op dat die iets voor Spanje voelt? Hij heeft het meer over dat je als speler op het hoogste niveau wil spelen, en dat Spanje hem er kans daarvoor biedt? Dan blijf ik het inderdaad wel gek vinden, dan heeft het weinig meer vandien met het vertegenwoordig van je land, maar het vertegenwoordigd van een land.

5 juni 2021 om 20:12

SocioFan1 De one-cap rule was gewoon prima. Eenmaal je debuut in een officiële setting was de bevestiging van je keuze. Nu mag je voor je 21ste switchen als je max 3 wedstrijden hebt gespeeld. Geen handige precedent om te hebben. Zou me niet verbazen als de leeftijdsgrens en max caps grens worden verhoogd door de jaren heen. Dan krijgen we nog meer transfers in het landenvoetbal.

5 juni 2021 om 22:12

Dat was omdat er genoeg spelers met dubbele nationaliteit dan één keer werden opgeroepen om ze vast te leggen, en vervolgens nooit meer. Terwijl dat voor die jongens geregeld een moeilijke keuze is. Als jij dubbele nationaliteit had en wist dat je bij één land wel kon spelen, en bij het ander welgeteld één pot zodat je niet naar het andere land kon, zou je je misschien ook nog bedenken. Zoals eerder gezegd is, het is niet alsof voor één land kiezen zegt dat je niet van het ander houdt of je daar niet mee identificeert.

5 juni 2021 om 19:56

Wel een rare vergelijking van @sociofan1, maar ik ben het eens met jou @noobmaster69, maar het is iets wat tegenwoordig normaal is geworden in het voetbal, al begin ik het met de tijd ook normaler en terechter te vinden als spelers voor andere landen kiezen als ze niet door hun land waar ze zijn opgegroeid opgeroepen worden. Wel altijd leuk en zorgt ervoor dat iedereen een kans krijgt.

5 juni 2021 om 20:37

Het nationale elftal van Suriname bevat bijna allemaal spelers die hier geboren en getogen zijn en tweede of derde generatie zijn in ons land.

Heb zitten kijken van de week. Wat een lekkere ploeg is Spanje. Zonder die Alcantara dan. Laporte was heel goed. Ronaldo eigenlijk onzichtbaar.

5 juni 2021 om 19:54

Spanje is goed zoals altijd tot aan de aanval. Het middenveld is altijd de sterkste linie. Portugal heeft meer spelers die een goal kunnen maken met Ronaldo, Jota en Fernandes.

5 juni 2021 om 23:50

Die alcantara erger ik me altijd aan van die korte betekenisloze passes echt heel vervelend. Geen diepgang niks. Maar verder denk ik idd dat Portugal in elke linie beter is op vrijwe elke positie muv de linksback. Vond overigens die keeper Ivan Spanje ook een baas man jezus hoe hij die kap beweging maakte heel relaxed ff de spits het bos in sturen op de doellijn hahaha ging stuk.

5 juni 2021 om 23:52

Herstel Koke vind ik ook heel erg goed.... ach als ik heel eerlijk ben zit er weinig tussen de ploegen. Maar Spanje heeft geen spits. Maar die durven tenminste te voetballen Portugal hangt altijd zo terwijl ze we kunnen voetballen.

6 juni 2021 om 03:01

Portugal heeft helemaal niet op elke positie een betere speler vind de verdediging van Spanje beter dan die van Portugal beetje een gelijkwaardig elftal maar Portugal is niet in elke positie beter

6 juni 2021 om 08:20

Ik denk dat de verdediging van beide ploegen gelijkwaardig is. Spanje heeft een sterker middenveld vind ik en Portugal een sterkere aanval. Thiago is inderdaad af en toe wat te betekenisloos. Busquets heeft veel vaker een rake steekbal.

Beetje het ziyech verhaal..

5 juni 2021 om 20:17

Toch mooi dat dat door sommige als een soort nationaal trauma wordt gezien, terwijl het over een speler gaat die niet bij de wereldtop hoort. Zegt misschien ook wel iets over onze huidige status dat mensen er nog steeds aandacht aan willen besteden...

5 juni 2021 om 20:34

Ziyech zou echt niet misstaan in oranje en om eerlijk te zijn beschouw ik hem wel als wereldtop als hij op zijn positie speelt

5 juni 2021 om 20:39

Misstaan zeker niet, maar om het hoeveel jaar naar dato nog steeds op terug te komen? Lijkt net alsof wij de nieuwe messi, cruijff en Ronaldo in 1 zijn misgelopen. Puntje bij paaltje is het een wisselspeler van Chelsea en imponeert die ook niet bepaald als die speelt. Heeft nog niet laten zien dat hij van het niveau Robben, Van persie of Sneijder is. Puntje bij paaltje heeft die het alleen maar laten zien bij een eredivisieclub waar die tot zijn 27ste in de eredivisie heeft zitten ballen. Leuk de CL, maar dat zijn 10 wedstrijden op topniveau geweest? Iets wat een echte wereldtopspeler jaarlijks een tweevoud van speelt.

5 juni 2021 om 20:50

Je noemt nu de allergrootste voetballers ooit op,niemand heeft ziyech ooit met Cruijff of ronaldo vergeleken,maar het is gewoon een feit dat hij ons echt een stuk sterker had gemaakt en daarom vinden velen het jammer..

5 juni 2021 om 21:01

Nee, maar door er 5 jaar na dato nog steeds over te beginnen is toch wel een beetje overdreven? Of vind jij niet? Maakt het allemaal wel groter dan het is

5 juni 2021 om 22:55

@samirkhadoudi, Laporte was ook opgeroepen voor Frankrijk. Laatste oproep was half 2019 maar toen moest hij zich afmelden vanwege een knieblessure

5 juni 2021 om 20:47

Haha beetje Ziyech zegt ze dan. Laporte is 27 jaar Marieke. Als een loyale hond heeft hij gewacht. Wel mooi dat hij nu een interlandcarrière kan beginnen. Blijft een raar gezicht maar het is 'm gegund.

Het is zijn eigen keuze geweest en hij is heel geduldig geweest betreft het wachten voor een oproep van het nationale team van Frankrijk. Was eigenlijk al sinds 2016/2017 wel al klaar om international te zijn, maar iedereen weet dat de concurrentie bij Frankrijk moordend is en destijds ook. Hij is zijn hele prof carriere voornamelijk bezig geweest in Spanje, Bilbao en is ook opgegroeid tot een echte Bask die nu in Engeland nog steeds laat zien dat hij een verdediger van klasse is. Zijn keuze is volkomen terecht en of hij zich nou volledig Spaans voelde doet er niet aan toe. Frankrijk wilde hem niet oproepen, Spanje nu wel, een land waar hij veel aan te danken heeft en bewijst nu de diensten voor de Spaanse ploeg, chapeau!

“Misschien heeft hij een ander nummer genomen, dat weet ik niet” aldus Didier de Boer. Echt het mooiste lulverhaal van de dag, echt waar.

5 juni 2021 om 20:16

Aldus de verdediger van man city. Wie heeft nou wie gebeld????

5 juni 2021 om 20:23

Oh ik zie het nu pas. Als je er snel overheen leest lijkt het alsof Deschamps dit zegt.

Dat Laporte zelf graag voor een nationaal elftal uitkomt is best te begrijpen, zeker gezien zijn hoog niveau. Toch heb ik even een vraag gezien hier de artikelen op voetbalzone steeds ons vertellen dat de voorouders van Aymeric Laporte Baskisch waren, maar dat feit an sich is geen opheldering waarom hij nu onder een Spaanse nationaliteit mag voetballen. Ik weet niet of de redactie op de hoogte is dat Baskenland zich spreid over zuid-west Frankrijk en noord-oost Spanje. In de lijn der verwachting heeft hij dan wel voorouders uit het Spaans-Baskenland maar ikzelf zou dat ook wel graag eens opgehelderd zien. Met veel liefs.

6 juni 2021 om 08:22

Hij heeft zo lang in Spanje gewoond dat hij Spaans ingezetene werd. Dat hij Baskische voorouders heeft staat daar volgens mij los van. De enigen die zonder in Spanje hebben gewoon de Spaanse nationaliteit konden krijgen zijn volgens mij Sefardische Joden. Een soort van historische genoegdoening.

6 juni 2021 om 10:41

Dat is inderdaad een stuk helderder wanneer dat het geval is, echter benoemd voetbalzone steeds in artikelen over Laporte dat hij Baskische voorouders heeft en die stelling specifiek is geen opheldering waarom hij nu opeens over een Spaanse nationaliteit beschikt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 6
288 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Jordi AlbaVerdediger
Marcos AlonsoVerdediger
AzpilicuetaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

13 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 12 mei
Internazionale en Tottenham Hotspur azen op de handtekening van Sofyan Amrabat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren