Sven Botman volledig door het slijk gehaald: ‘Draaicirkel van een vrachtwagen’

Donderdag, 3 juni 2021 om 23:24Mart van Mourik • Laatste update: 23:50

Sven Botman heeft bepaald geen indruk gemaakt tijdens de halve finale op het EK Onder-21. De centrale verdediger was in het duel van Jong Oranje met Jong Duitsland (1-2) direct betrokken bij twee tegendoelpunten. Ibrahim Afellay en Theo Janssen vonden de stopper van Lille OSC zelfs zó slecht spelen, dat ze hem al na een half uur spelen gewisseld zouden hebben.

“Als je dan op Botman let: hij staat gewoon bij zijn man en er is niks aan de hand, maar vervolgens besluit hij ineens om ‘de as te gaan dekken’”, begint Janssen in de studio van de NOS. “Waarom hij dat doet?”, vraagt Afellay zich af. “Hij kiest voor veiligheid. Hij weet dat op snelheid geklopt gaat worden als hij grote ruimtes moet gaan dekken. En je ziet ook, zoals Theo perfect aangeeft, gaat hij bij de tweede goal ook de fout in. Hij heeft een draaicirkel van een vrachtwagen en dat wordt volkomen duidelijk bij het tweede doelpunt.”

“Het gaat erom hoe je als verdediging staat”, voegt Janssen eraan toe. “Malacia staat aan de verkeerde kant te dekken, waarna Botman denkt te gaan helpen. Dus dan geeft hij Malacia rugdekking, waardoor de spits van Duitsland (Florian Wirtz, red.) helemaal vrij komt te staan. Daarna kan hij zich nog herstellen en is het een kwestie van terugkomen en voor je houden, maar dan doet hij ook weer niks. Die spits wordt aangespeeld, Botman laat zich makkelijk uitspelen en dan wordt die bal binnengeschoten.”

“Maar dan is er nog een momentje waarvan je denkt: ongelooflijk dat dat kan. Bij een simpele lange bal stond hij helemaal aan de verkeerde kant te dekken”, refereert Janssen aan een moment na een half uur spelen dat Botman op snelheid en duelkracht geklopt wordt door Wirtz. Ook Afellay was erg verbaasd over de wijze waarop Botman acteerde. “Zo’n grote jongen die op die op deze manier wordt weggezet... dat kán toch niet? Hij speelt bij de kampioen van Frankrijk. Ik zou hem na een half uur gewisseld hebben. Natuurlijk, want hij is betrokken bij twee doelpunten en er ontstaat een grote kans door hem. Je staat met 2-0 achter en je moet hem er gewoon uithalen”, oordeelt Afellay keihard. Uiteindelijk werd Botman na 77 speelminuten naar de kant gehaald ten faveure van Devyne Rensch.

Na afloop reageerde een zeer aangeslagen Botman zelf voor de camera op het defensieve falen van Jong Oranje. “Ze kwamen met de buitenspelers naar binnen, waardoor ons centrum eigenlijk tegen drie man kwam te spelen. En zij speelden het goed uit. Of ik het lastig had? Ja wat ik zeg: we kwamen vaak in een ondertalsituatie terecht. Dat was erg lastig. We hadden niet het gevoel dat we na die twee tegengoals een verloren wedstrijd speelden, maar het was geen lekker begin. Ze stonden goed georganiseerd en het was moeilijk om erdoorheen te komen. De teleurstelling is groot", besluit Botman.

Janssen is van mening dat het een belangrijke les was voor de verdediger, die 'moet leren om de leiding te nemen'. "Dan moet je de boel organiseren als centrale verdediger en zorgen dat de back meer naar binnen komt, zodat je niet in die ondertalsituatie komt. Als jij de hele tijd aangeeft dat je mensen tekort komt, dan moet je gaan organiseren. Dus dat is dan ook een zwakte van hem. Uiteindelijk is het wel een hele jonge speler en is hij kampioen geworden. Bij Lille neemt de andere centrale verdediger van bijna 38 (José Fonte, red.) op sleeptouw, maar hier moet hij zelf leiding geven. En dat is een heel groot verschil", aldus Janssen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Botman past goed bij de manier van Lille qua spel maar is gewoon helemaal geen bijzondere speler. Aan de bal niet sterk en ook behoorlijk lomp. Voel tegen Ajax ook al door de mand en nu weer. Een grote hype, meer niet.

3 juni 2021 om 23:35

Het is ook meer een hype geworden omdat hij daar goed deed en Ajax hem voor achteraf “relatief” weinig heeft weggedaan. Tegen Ajax viel hij al een beetje door de mand, maar met name de Telegraaf en andere media hypte hem veel op. Maar wat mij nog het meeste zorgen maakte is dat er van dit Jong Oranje maar echt weinig door gaan breken tot het grote Oranje. Ik kan me alleen voorstellen Bijlow en misschien nog 1 of 2 jongens bij gebrek aan beter.

3 juni 2021 om 23:41

Maar is het wel een hype als je een heel seizoen basisklant bent bij de kampioen van Frankrijk? Is het dan misschien niet gewoon een prima speler die vandaag een slechte pot speelde?

3 juni 2021 om 23:43

Kijk ik geloof best dat hij een prima seizoen heeft gedraaid, maar tegen Ajax viel hij 2x door de mand. Vandaag was het niks. Tegen Frankrijk was hij ook al niet op zijn best. Het kan zijn dat ik oprecht gewoon de verkeerde wedstrijden eruit heb gepikt. Maar sommige spelers lijken beter door de spelers die er naast staan. Ik geloof wel dat hij beter speelde vanwege een Fonte naast hem. Hetzelfde met Gomez bij Liverpool met van Dijk naast hem een goede verdediger, zonder van Dijk vraag je af wat hij eigenlijk wel kan.

3 juni 2021 om 23:43

die wedsttrijden heb je er ook wel eens tussen. De Ligt stond gisteren ook twee keer te schutteren maar dat zegt niet meteen dat het een koekenbakker is ofzo

3 juni 2021 om 23:49

Botman is gewoon ontzettend overhyped. Met ruimte in de rug een hele matige speler. Als je met een lage lijn speelt een degelijke speler. Denk je dat Ajax hem voor niets heeft weggedaan? Die zien ook dat hij niet in het spel van Ajax past.

3 juni 2021 om 23:49

maarja Botman is verreweg de zwakste schakel in het elftal van Lille... Hij mist het overzicht om zich goed te positioneren Dat is het allerbellangrijkste als verdediger. keer op keer staat hij helemaal verkeerd te dekken.

3 juni 2021 om 23:56

Botman is zeker niet enorm slecht, maar achteraf gezien heeft Ajax met Martinez en Blind wel de juiste keuze gemaakt om Botman weg te doen voor 9 miljoen na een leuk half jaartje Eredivisie. Nooit een hele bijzondere verdediger geweest en hij past niet echt bij Ajax (hoog op het veld en veel aan de bal). Ook van Botman een goede keuze geweest om weg te gaan. Nu is hij als basisspeler kampioen geworden in Frankrijk terwijl hij bij Ajax waarschijnlijk op de bank had gezeten en op maandag in Jong Ajax had gevoetbald. Echter is dit wel een beuker voor rechterrijtje PL of een team als Atletico. Vrees dat hij bij een Liverpool door de mand gaat vallen, maar dat hij bij een Atletico nog wel eens kan gaan verrassen.

4 juni 2021 om 07:43

Idd Yoda maar die mogelijkheid kennen maar weinig Nederlanders. Enige nuance lijkt ons volkomen vreemd te zijn.

4 juni 2021 om 11:21

Van dit jong oranje zitten er een aantal bij de selectie van oranje. Die zijn wel degelijk door aan het breken. De pech van dit jong oranje is dat door corona de beide EK's samen kwamen.

4 juni 2021 om 11:28

Steef71 wie van dit jong Oranje vind jij goed genoeg voor het grote Oranje dan?

4 juni 2021 om 11:37

@665, kan het zijn dat Steef het heeft over de spelers die al door De Boer zijn opgeroepen zoals Gakpo, Timber, Rensch, Koopmeiners.

4 juni 2021 om 13:21

Ja maar ik had het ook over de selectie van gisteren dat ik daarin niemand zie doorbreken, misschien alleen Bijlow. Dat Gakpo en de rest bij het grote Oranje zitten dat klopt natuurlijk. Al vind ik ook de echte goede spelers slaan Jong Oranje vaak over.

4 juni 2021 om 00:56

Looij is gewoon matige coach, hebben geluk gehad dat we wonnen, want Fransen hadden echt 4 5 moeten scoren. Met Botman moet je gene hoge lijn hanteren dat kan hij niet, moet met de kont in de eigen zestien zitten om voorzetten weg te koppen, coach van Lille deed dat slim want hij weet al helemaal met Fonte dat je niet hoog kan spelen op het veld.

4 juni 2021 om 07:50

Valt me wel op dat er veel mensen het die jongen niet gunnen. Ook al komt hij in een ander systeem beter tot zijn recht, prima toch Ik begrijp niet zo goed waarom zo hard bewezen moet worden dat hij "er niks van kan". Tuurlijk, hij speelt een slechte wedstrijd, maar iedereen is wel erg gefocust om die jongen naar beneden te praten. Zoals Japie ook al zegt, De Ligt was ook verantwoordelijk voor twee tegengoals, maar daar wordt veel minder kritisch naar gekeken door dezelfde mensen. En men vergeet ook mee te nemen dat Botman tegen een geweldig talent stond en door zijn middenveld in de steek werd gelaten. En Schuurs hielp hem, hoewel hij verder goed speelde, bij die tegendoelpunten ook niet bepaald. En tsja het hypen van spelers....sommige mensen beginnen daar na 40+ wedstrijden bij de kampioen van Frankrijk mee, anderen na 5 wedstrijden in Nederland en in de EL.

4 juni 2021 om 11:41

@FR010, ik denk niet dat het een kwestie is van het Botman niet gunnen. Het is meer een reactie op het door veel mensen roepen (waaronder door Japie die je zelf aanhaalt), dat Ajax een blunder van jewelste had gemaakt door Botman te verkopen. Zeker Japie sprak soms dusdanig over hem dat iemand die Botman niet kende zou denken dat hij de next De Ligt is. Beide reacties zijn overdreven: Botman is een prima speler maar past niet bij het spel van Ajax omdat hij niet met ruimte in zijn rug kan spelen. Lille doet dat niet en dus past hij uitstekend in hun spel.

4 juni 2021 om 12:34

Ja, daar komt het vandaan. Goed dat je het nuanceert en volledig met je eens.

4 juni 2021 om 17:30

@kyle66 ik vind dat gewoon grote onzin als ik nar bepalde verdedigers kijk die bij Ajax in de basis staan/stonden. alsof Veltman en Blind bv met ruimte in hun rug kunnen spelen. dat werd toen een keer geprobeerd tegen Lille in de CL en die twee werden meteen aan alle kanten voorbij gelopen. De Ligt probeerde bij Juventus een aantal keer met ruimte in zijn rug te verdedigen en dat ging ook falikant mis. een Martinez, Timber of Davinson Sanchez zijn wel verdedigers die met ruimte in hun rug kunnen/konden spelen met hun snelheid, maar genoeg verdedigers van Ajax niet

Het was niet fraai. Maar hij zal toch wel Iets kunnen? Mbappé, Neymar en Di Maria kregen hem er niet in, de laatste keer tegen Botman

3 juni 2021 om 23:35

Bij Lille speelt hij gewoon volledig in zijn kracht. Lekker tegen de 16 aanschurken en zich vastbijten in de spits van de tegenstander. Daarnaast heeft hij met Fonte een goede ervaren kracht naast zich die medespelers beter maakt (bij Southampton Alderweireld en Van Dijk).

3 juni 2021 om 23:44

Mooi toch. Een trainer die een speler in zijn kracht laat spelen en er kampioen mee wordt. Ik zou er voor tekenen. Dat ie dan misschien vanavond niet zo best speelt, omdat ie wellicht niet in zijn kracht wordt gebruikt, maakt hem niet meteen een matige speler.

3 juni 2021 om 23:50

als je als verdediger niet weet hoe je miet dekken ben je wel een matige speler. Let maar eens goed op hie hij dekt. Daar doe je io die leeftijd ook niks meer aan.

3 juni 2021 om 23:36

Logisch toch als J-oranje niet voldoet aan ons hoge verwachtingspatroon,we een zondebok zoeken. krijgen we straks ook als Oranje niet presteert op het EK.

3 juni 2021 om 23:43

Hij is duidelijk niet gewend aan dit systeem. dat zie je ook aan uitspraken als dat ze vaak in een ondertal situatie kwamen. Hij denkt dat het niet goed staat en probeert het maar half te corrigeren en maakt daarmee juist de fouten..

3 juni 2021 om 23:59

Die Duitse coach wist exact waar Oranjes zwaktes lagen. Blitzkriegje,en klaar waren ze.

Moet wel zeggen dat die een heel sterk interview gaf na afloop.. Met die antwoorden kun je echt wat mee... Laten we t er op houden dat t niet zijn avond was.

Ach gossie, ze kwamen tegen een overtalsituatie aan te lopen. Nou dan los je dat op door de backs mee te laten gaan met de naar binnen komende buitenspelers of een middenvelder te laten inzakken. Kwestie van coachen als speler van de kampioen van Frankrijk. Maar nee, hij loopt gedwee naar de slachtbank.

3 juni 2021 om 23:37

Ik heb niet het idee dat de jongere spelers van tegenwoordig dat nog kunnen. Worden met een zilveren paplepel opgeleid bij de Bvo's en missen communicatie vaardigheden omdat ze de hele dag in hun telefoon zitten.

3 juni 2021 om 23:38

Die back in de vorm van Teze werd helemaal tureluurs gespeeld rondom de middellijn waarna alles en iedereen achter de feiten aanliep. Teze hoort daar gewoon niet te spelen, die moet centraal. En Botman niet meer selecteren.

4 juni 2021 om 00:58

Een goede coach had ingegrepen had Teze centraal gezet en Botman gewisseld, zo zie je maar de onkunde van Looi.

4 juni 2021 om 01:10

Of in plaats van Botman had De looi die jongens beter moeten coachen, vind het überhaupt geen super opstelling

4 juni 2021 om 08:04

@Myvision Ik vind dat je met Teze helemaal gekijk hebt. Was in de poulefase in maart ook niet best toen hij tegen de duitsers rechtsback stond. Maar hij vind zichzelf blijkbaar back. Want gaat zich daar aankomend seizoen op eigen verzoek ook op richten bij PSV

3 juni 2021 om 23:53

dat maakt helemaal niks uit die draai circkel kijk naar spelers als Terry... Als je gewoon goed opgesteld staat dan is er niks aan de hand. Juist dit kan Botman niet en Schuurs al een beetje beter maar is daar ook geen ster in.

4 juni 2021 om 01:17

hoezo een rensch kan dit toch ook? die is veel jonger...

Over het algemeen ziet Afellay het heel goed. Botman geeft voor de zoveelste keer zijn brevet van onvermogen af. Ik zou Teze gewoon lekker centraal zetten, Rensch op RB en Botman als vvt beschouwen, dat is geen Oranjemateriaal. Teze is ook gewoon zeer ongelukkig op de back. Die eerste overrompelgoal werd Teze tureluurs gespeeld en stond Botman ook echt waardeloos waardoor Bijlow er slecht uitzag en hier iedereen ineens over Bijlow heen viel. Zwaar onterecht. Verder komt er aanvallend ook niets van Teze, de enige goede bal van een back kwam van Rensch waarna er nog vervaarlijk ingekopt kon worden. Ik vond het verlies terecht, maar niet eens zo nodig.

3 juni 2021 om 23:55

Wat een onzin. Bijlow had geen schuld aan beide goals. Verder een paar perfect ingeschoten ballen die op de paal belanden. Hoe kun je op basis van deze performance zeggen dat hij niet klaar is voor oranje? Heeft niks verkeerd gedaan. Of mag je alleen in aanmerking komen als je iedere pot vier wereld reddingen maakt?

4 juni 2021 om 00:06

@Orgullo, ik vond Bijlow bij het ene doelpunt een betere keuze had kunnen maken door voor de korte hoek te kiezen. Voordat je me aanvalt: ik zeg daarmee niet dat het doelpunt zijn schuld is. Als Botman beter had gespeeld was Bijlow niet in die situatie gekomen. Maar een mindere keuze maken is voor mij niet hetzelfde als schuldig aan.

4 juni 2021 om 03:09

als Bijlow zijn niveau vasthoudt dan kan hij over een seizoen zeker in aanmerking komen voor de keepersplek in Oranje. Hij doet het al goed, maar stabiliteit is ook belangrijk. Als hij komend seizoen blessurevrij blijft moet je hem eigenlijk oproepen voor het Nederlands Elftal. Dan laat hij zien over een uitstekend niveau te beschikken!

4 juni 2021 om 08:35

Orgullo, Mang zijn reactie is behoorlijk zwart/wit. Maar bij de eerst goel gaat hij zeker niet vrijuit. Je ziet duidelijk dat hij instapt om de voorzet op te kunnen rapen. En dat is gewoon een behoorlijke inschattingsfout. Dat wil niet zeggen dat aos hij de goede keuze gemaakt had, hij het doelpunt had kunnen voorkomen. Maar door de keuze die hij maakt sluit hij het voorkomen van een tegendoelpunt al helemaal uit. Kan gebeuren, doer niks af aan zijn talent. Maar hij heeft dus zeker wel wat verkeert gedaan. Maar hij gaat er wel komen, heeft alleen nog wat tijd nodig. Dus ja, hij is goed, maar gisteren was het niet zoals je van Bijlow mag verwachten. Niks mis mee om dat gewoon te zeggen. Ook daar wordt Bijlow beter van.

4 juni 2021 om 01:13

Of je zet Rensch juist centraal naast een Botman of schuurs, 2 spelers die elkaars kwaliteiten aanvullen en juist bij hun mindere kanten kunnen terug vallen op hun collega verdediger.

Ik hoop dat de mensen die altijd zeiden dat Ajax er slecht aan deed om Botman te verkopen omdat hij niet slechter zou zijn dan wat er nu loopt hun stelling hebben terug genomen. Vanaf het begin al aangegeven dat de speelstijl van Ajax niet past bij Botman. Dat was bij Ajax al direct duidelijk na zijn tijd in Jong. Iedereen heeft dat nu ook kunnen zien dat Botman niet met ruimte in zijn rug kan spelen en alleen maar goed is vanuit een zeer gesloten en compact speelstijl dicht tegen de eigen '16' aan. Mocht oranje keer 532 spelen met de bedoeling het achterin dicht te houden, dan kan Botman prima spelen. Anders gewoon echt niet.

4 juni 2021 om 00:09

Het is gewoon een perfecte transfer voor alle drie de partijen geweest. Bij Lille kan hij in zijn kracht spelen en daar is hij echt volledig op zijn plek. Ajax is €9 miljoen rijker aan een verdediger die niet bij ze past en Lille is er sterker van geworden.

Gisteren de ligt en vanavond Botman. Ik heb Botman niet gevolgd bij Lille maar er was zelfs een tijd interesse van Liverpool die uiteindelijk voor Kabak van Schalke kozen. Ach laten we zeggen dat hij zijn dag niet had want wat speelde hij onzeker .

Als "iedereen" hem zo slecht vond spelen, is dat alleen maar positief voor hem. Dan heb je namelijks grote kans dat onze verstandige coach van het eerste nationale elftal, de Boer jou geschikt vindt voor het echte oranje.

Affelay een mens met een goed hart maar als speler? wat heeft die in zijn carriere nou werkelijk bereikt waar die zelf ook een groot aandeel in heeft gehad?
de man van glas nog erger dan Arjen Robben die tenminste nog ondanks zijn blessures echt mooie dingen heeft laten zien.
Misschien was Botman vandaag niet zo heel sterk maar om hem dan meteen af te zeiken. jongen is pas 21 ofzo die staat pas aan het begin van zijn carriere.
Virgil van Dijk was in het begin ook kritiek op dat hij een draaicirkel van een vrachtwagen had maar nu loopt iedereen weg met hem.

4 juni 2021 om 06:29

Het zijn toch analisten? Moeten die lopen liegen dan? Nee, gewoon zeggen waar het op staat. Punt.

Het is gewoon middelmaat. Misschien gaan de mensen die hem bij de oranje selectie wilden zien dat ook ooit eens door krijgen.

4 juni 2021 om 09:34

Duurt nog even hoor. Japie ziet het nog steeds als een minder dagje 😂
Best treurig als je dit niet ziet inderdaad.

Altijd fijn dat je een speler na 1 slechte wedstrijd volledig af kunt schrijven. Dat geef toch weer een bepaalde duidelijkheid. Hij was een hype maar nu weten de topclubs denk ik wel dat ze hem niet moeten hebben. Botman kan een aantal dingen heel goed maar moet wel in z'n kracht spelen. Als ik hem was zou ik lang bij Lille blijven. Daar weten ze wat hij kan en hoe je hem moet inzetten. Ergens anders kan dat toch lastig worden.

4 juni 2021 om 07:03

Tegen Frankrijk was hij ook zwak, neemt niet weg dat je met Botman geen hoge lijn kan hanteren en leider als Fonte naast had die de leiding gaf en het goed neerzet achterin.

Sven Botman kan gewoon niet spelen met ruimte in zijn rug, daarnaast is hij opbouwend ook erg zwak. Dat zal ook de reden zijn dat Ajax hem zo makkelijk heeft laten gaan.

Ach ja, iemand moet de schuld krijgen, we kunnen het ook hebben over hoe onmachtig de aanval van jong oranje was, Stengs kluivert boadu en de wit nauwelijks gezien.
Zo'n wedstrijd kan je er bij hebben zitten, het is balen dat het in een halve finale is gebeurd maar om nou iemand gelijk helemaal af te fikken bij een jong ploeg dat gaat me wat ver, vd Looi had ook in kunnen grijpen, maar heeft dat niet gedaan, zegt ook wat over vd Looi

Ik was vooral onder de de indruk van Schlotterbeck. Leider van zijn defensie en heel betrouwbare CV. Gezien de defensieve problemen bij het 'grote' Duitsland zou het mij niet verbazen als hij uiteindelijk daar ook komt te spelen. Maar dat is mss wel heel enthousiast over een speler die net een half jaar bij Union Berlin er op heeft zitten (en nog gehuurd ook).

Ik verwijt Botman niets. Hij is zoekende wie hij moet prioriteit moet geven in het dekken. De fouten gebeuren in de eerste 10 minuten en het elftal is dus slecht gestart aan de wedstrijd. Dit is ook de schuld van een trainer. Die moet er voor zorgen dat er goed gestart wordt.
Die tweede goal was gewoon goed gedaan. Zo heeft Zlatan eens tegen NAC eens 6 spelers uitgekapt. Knap gedaan van die Duitser.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

0 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren