Afellay: ‘Als hij echt een toptalent was geweest, had hij nu bij Ajax gezeten'

Donderdag, 3 juni 2021 om 21:37Mart van Mourik • Laatste update: 11:36

Calvin Stengs komt snelheid tekort om bij een topclub te kunnen spelen, zo concluderen Ibrahim Afellay en Theo Janssen. In de studio van de NOS in aanloop naar het duel tussen Jong Oranje en Jong Duitsland op het EK onder-21 kwam de aanvaller van AZ onder meer ter sprake vanwege zijn ‘matige optreden’ tegen Jong Frankrijk en zijn ‘wisselvallige seizoen in de Eredivisie’. “Als hij echt een toptalent was geweest, had hij nu wel bij Ajax gezeten”, oppert Afellay.

“Ik vond hem tegen Jong Frankrijk niet goed spelen”, haakte Afellay in toen de naam van Stengs viel. “Zulke spelers hebben natuurlijk altijd wel hun momenten in de wedstrijd, maar hij moet echt veel constanter aan de bal zijn. Dit is gewoon hét moment om zijn stempel te drukken op Jong Oranje, zodat hij uiteindelijk een grote stap kan gaan maken. Hij moet zeker in dit soort wedstrijden het team bij de hand nemen en wat extra’s brengen.”

Theo Janssen was het volkomen eens met zijn collega-analyticus en vindt vooral het gebrek aan handelingssnelheid bij Stengs een probleem. “Zijn kwaliteiten liggen rond de zestien meter. Het is speler die een steekpass heeft, maar ook een goed schot in de benen heeft. Maar zodra hij gaat lopen op het middenveld, dan blijft hij vaak te lang doorlopen en vertraagt hij het spel. Hij moet echt veel sneller gaan spelen: aannemen en doorspelen. Als hij dat in zijn spel gaat krijgen, dan gaat hij echt wel beter worden dan hij nu is.”

“Bij hem hangt het er ook heel erg vanaf in welke competitie hij speelt”, vervolgde Janssen. “Hij kan goed voetballen, maar hij heeft niet de absolute snelheid om bij een topclub ergens aan de zijkant te spelen. Ook als ‘nummer tien’ vind ik hem niet goed genoeg. Daarvoor heeft hij namelijk ook nog te veel beperkingen, aangezien hij nog niet goed genoeg opendraait en om zich heen kijkt. Hij loopt zich te vaak vast. Bij een club in de Spaanse competitie zou hij wel aan de zijkant kunnen staan, omdat er daar meer gevoetbald wordt en er minder op duels gespeeld wordt. Het is op basis van zijn statistieken natuurlijk terecht dat hij niet bij ‘het grote Oranje’ zit”, besloot de voormalig middenvelder.

“Het is een van zijn kwaliteiten om mensen, zoals Myron Boadu bij AZ, weg te sturen met een steekbal, maar zodra hij gaat lopen gaat het vaak verkeerd”, voegde Afellay eraan toe. “Hij heeft niet de snelheid om zichzelf langs een tegenstander te lanceren. Maar als zijn aanname goed is, dan heeft hij zeker het vermogen om spelers weg te steken. Dat kon je zien bij de laatste goal van Jong Oranje tegen Frankrijk. Of de grote clubs bij hem weg blijven door zijn mindere punten? Nou kijk, als je 23 jaar bent en je speelt nog steeds bij AZ, dat zegt vaak wel genoeg vind ik. Als hij echt een toptalent was geweest, dan had hij wel bij Ajax gespeeld denk ik”, aldus Afellay.Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door flugelmeister)

Ik vind Affelay over het algemeen een goede en leuke analist, maar wat hij hier zegt geldt dan net zo goed voor Harroui, die hij juist wel indrukwekkend vindt.

3 juni 2021 om 21:45

Hij had het dan ook met name over dat Harroui de volgende stap kan zetten aangezien hij nog bij Sparta speelt. Stengs heeft die stap al langer gezet, speelt bij AZ. Wordt veel meer van hem verwacht dan dat hij nu laat zien.

3 juni 2021 om 21:47

2 totaal verschillende voetballers die je niet met elkaar kan vergelijken, Harroui is een loper en passer. Plus, Harroui wordt niet opgehemeld als de nieuwe ster van Oranje, Stengs wel. En dat is dus heel apart.

3 juni 2021 om 21:58

Daar zit wat in, Harroui zit duidelijk in de lift en Stengs in een neerwaartse spiraal. Zie Harroui ook graag een stapje hoger maken, misschien ruilen met AZ voor Stengs.

3 juni 2021 om 22:49

Muah, Stengs wordt al het hele seizoen bekritiseerd en is al lang niet meer de nieuwe ster van Oranje, als hij dat al ooit geweest was. Verder met Soccer81 eens, Harraoui maakt aanspraak op een volgende stap, een subtopper in de Eredivisie. Stengs maakt die aanspraak niet. Sterker nog, die staat gewoon stil. Maar onder nieuwe ster van Oranje versta ik Gravenberch, De Jong, De Ligt en in mindere mate Gakpo en Wijndal.

4 juni 2021 om 06:10

Wijndal kan prima zijn maar zal nooit echt een ster zijn, toch? Hij blinkt niet echt ergens in uit (op topniveau). Het is meer een potentiële basisklant, maar dat is alles. Misschien dat AZ fans er een betere kijk op hebben.

3 juni 2021 om 21:55

Het is ook een stukje progressie dat Stengs niet laat dit seizoen en we bij Harroui nu wel zien. Bij Stengs heb ik vaak het idee dat hij het wel prima vindt zo. Ik zie bij hem niet de absolute wil om beslissend te zijn in een wedstrijd.

3 juni 2021 om 22:38

Het is niet echt progressie. Ook vorig jaar toen hij (zogenaamd) in vorm was, was het allemaal niet zo indrukwekkend. Net als bij Gakpo staren we ons blind op een wedstrijdje bij Jong Oranje. Ik denk dat de meesten de zwakte van de Eredivisie te vaak buiten de discussies laten, waardoor jonge spelers al snel erg goed lijken. Kijk alleen al hoeveel spelers een aardig rendement halen, kijk waar ze spelen en wie ze zijn en je komt tot de conclusie dat er matige spelers rondlopen die toch redelijk soortgelijke cijfers hebben dan Stengs en dat in veel minder dominante ploegen. Nu zeg ik natuurlijk niet dat Stengs slecht is of iets dergelijks, maar een toptalent is hij ook zeker niet.

5 juni 2021 om 00:15

Zelfs de bondscoach ziet het niet. Eigenlijk kan je alleen eredivisie spelers selecteren die er echt bovenuit steken of het Europees hebben laten zien. Anders moet een speler uit de grotere competities altijd de voorkeur hebben.

3 juni 2021 om 22:03

Alleen heeft niemand Harroui ooit een toptalent genoemd of hem een grote carriere toegedicht bij grote clubs in topcompetities. Dit in tegenstelling tot Stengs.

3 juni 2021 om 22:11

Alleen daar kan Stengs zelf natuurlijk niet zoveel aan doen.

3 juni 2021 om 22:23

Meer zijn klasse op het veld etaleren had hij kunnen doen. Heeft ook nooit geroepen dat hij wellicht toch wat veel veren in zijn kreeg. Hij is er zelf ook in gaan geloven het nieuwe wereldwonder te zijn en is zelfs minder gaan spelen dan toen hij debuteerde.

3 juni 2021 om 22:33

Wat Affelay achterwege laat, en ook niet kan weten aangezien hij nooit langs de lijn zit, is dat Stengs ook veek sturing nodig heeft vanaf de bank. Positionering en momenten van aanval en verdedigen kiezen is nog een dingetje bij hem.

3 juni 2021 om 22:33

Je snapt de relativiteit daarin toch wel? Hij vind Harroui klaar voor de volgende stap en ziet bepaalde kwaliteiten, terwijl hij bij Stengs enkel de status van 'toptalent' in twijfel trekt. Werkelijk de eerste analist die dat doet en hij heeft 100 procent gelijk. Los van de titel had Stengs al veel meer moeten laten zien dan hij tot nog toe gedaan heeft om zo'n status te vergaren. In plaats daarvan presteert Stengs niet eens bovengemiddeld voor een aanvallend ingestelde speler in de subtop. Niet betreft rendement en ook niet betreft andere statistieken. Bij Harroui praat hij over de context Feyenoord of een soortgelijke club, bij Stengs over een status die maar weinig mensen is gegeven. Ik vind dat hij de spijker op z'n kop slaat.

Heeft wel talent, maar inderdaad. Mist ook gewoon pit en rendement. Soms lijkt het wel, alsof hij er geen zin in heeft.

3 juni 2021 om 21:57

Ik heb dat niet vaak, maar bij hem irriteer me echt aan zijn manier van spelen. Zo flegmatisch en zo slap...hij wordt zelfs bij Jong Oranje elke keer van de bal gezet en het boeit hem vrij weinig lijkt het. Zoals v.d. Vaart een keer zij; hij heeft genoeg talent, maar hij heeft echt een schop onder z'n kont nodig.

3 juni 2021 om 23:08

Flegmatiek ... het juiste woord. Een leuke sierlijke voetballer ... als ie er zin in heeft.
Speeltuin voetballer

23 alweer en dan zulke matige statistieken bij de nummer 3 van de eredivisie. Dan kan je wel concluderen dat het niet heel bijzonder is. Studio sport voetballer met af en toe een leuk momentje. Prima op zijn plek bij AZ waar hij elk jaar om Europees voetbal kan spelen.

4 juni 2021 om 09:07

Denk eerlijk gezegd dat hij helemaal niet prima op zijn plek zit.
AZ wilt ook een keer een volgende stap zetten, met stengs lukt dat niet.

Denk dat ze stengs moeten verhuren aan clubjes als Sparta, Heerenveen of iets dergelijks.

Op hun 23 spelen er nog maar weinig echte toptalenten bij Ajax. Dan speel je in de wereldtop. Of hij moet een brede definitie van “toptalent” hebben natuurlijk.

3 juni 2021 om 22:23

Dat is natuurlijk niet waar. Om het alleen bij Nederlanders te houden...De vrij, van dijk, Wijnaldum speelden ook niet in de wereldtop op die leeftijd( al waren die wel wat verder in hun ontwikkeling). Zo zijn er genoeg voorbeelden van “laatbloeiers”. Al denk ik dat Stengs daar niet bij zal gaan horen.

3 juni 2021 om 22:50

Speelden die op hun 23 bij Ajax? En laatbloeiers zijn dan ook geen toptalenten, dat zijn laatbloeiers.

4 juni 2021 om 00:13

Jij zegt zelf dat je op je 23ste in de absolute wereldtop dient te spelen. En ja Wijnaldum was zeker een toptalent bij Feyenoord als jongste debutant ooit en dat kwam er via een omweg alsnog uit.

4 juni 2021 om 00:38

Een laatbloeier kan zeker een toptalent zijn. Wijnaldum was bij Feyenoord bijvoorbeeld echt wel een toptalent. Uiteindelijk kwam dat er bij Liverpool er toch wel uit, heeft wel even geduurd maar hij heeft het uiteindelijk wel waargemaakt

4 juni 2021 om 06:58

Nee een toptalent is een toptalent en een laatbloeier is een laatbloeier. Beide kunnen wereldtoppers worden maar het is echt wel een andere categorie.

4 juni 2021 om 06:14

Ik denk dat hij bedoelt dat hij al bij Ajax had gespeeld als hij een toptalent was geweest. M.a.w, Ajax had volgens Ibi al doorgepakt 1, 2 of 3 jaar geleden als ze echt overtuigd waren geweest. Opzich wel logisch, als het bijvoorbeeld vrij duidelijk was geweest dat het de nieuwe Robben was oid dan hadden ze denk ik wel vrij overtuigend 20 miljoen neergelegd kunnen hebben.

Wat zegt hij hier, lachwekkend. Je bent dus alleen een groot talent als je daar voetbalt. Nou vind ik Stengs zelf heel matig.

3 juni 2021 om 21:46

Nouja je snapt best wat hij bedoelt, alleen jullie in Alkmaar hebben de laatste tijd een beetje moeite met het woord Ajax volgensmij.

3 juni 2021 om 21:58

Hij bedoelt het hoe ik het begrijp meer als in op zijn leeftijd, dat hij als 22 jarige bij ajax zou moeten zitten of hoger, als hij echt een top talent is. Daar ben ik het ook mee eens hij is al 22 jaar, en ajax is eigenlijk te hoog voor hem. Hij is misschien wel een talent, maar geen top talent.

Afellay kan soms echt hard zijn met zijn uitspraken ahahaha, waar sommige mensen dan over vallen.

Stengs moet eerder een stapje terug doen. Niet eens de beste van AZ. Hele matige voetballer. Past wel bij Heerenveen. Jong oranje is zelfs te hoog voor hem

Hij komt idd te kort, maar snelheid? Eerder body, mentaliteit en rendement. Hij is best snel volgens mij.

3 juni 2021 om 21:50

Die snelheid weet die anders goed te verbergen vandaag. Hij schuift in slowmotion over het veld met die lange passen van hem

3 juni 2021 om 23:26

@migi
Lees even. Het gaat niet over loopsnelheid maar vertragen van het spel en dus handelingssnelheid.

Stengs voetbalt alsof het een verplichting is... niet alsof hij het echt wil. Kan voetballen maar zo'n enorme slappeling...

Calvin heeft nog te weinig karakter voor dames voetbal

3 juni 2021 om 22:01

Fysiek ook van een 12 jarig meisje

Een 23 jarig top talent speelt niet bij Ajax maar in de Europese top.

3 juni 2021 om 22:01

Ajax dus

3 juni 2021 om 22:06

Hmm hm

3 juni 2021 om 23:41

Haha, laatst dus met een collega een gesprek over gehad. Die zei oprecht dat Ajax Europese top was. Ik moest hardop lachen. Ik ben oprecht verbaasd dat sommigen dan echt denken. Anderzijds denk ik dat dit gewoon clubliefde en clubblindheid is en dat zulke mensen weinig andere partijen zien

4 juni 2021 om 00:43

Naja op momenten kan Ajax zich meten met de absolute top. Het is alleen niet constant dat niveau. Het uitblinkende seizoen in de CL was Ajax wel absolute top. De kwaliteit om de CL te winnen was ook echt wel aanwezig.
Nu presteert Ajax gewoon naar financiële mogelijkheden, niveau Europese subtop, alleen niet constant genoeg

Hij geeft tegen Jong Frankrijk wel gewoon de beslissende steekpass, waardoor ze in de halve finale staan. Maar daar hoor ik dan weer niemand over. Dan gaan ineens alle credits naar Bijlow omdat ie een bal snel mee geeft. Heerlijk hypocriet weer. Neemt niet weg dat ik ook vind dat Stengs veel te weinig rendement haalt dit seizoen.

Beetje rare opmerking. Stengs is al jaren geleden tot een toptalent benoemd (toen hij in de play offs geweldig speelde en daarna in het seizoen erna vrij snel langdurig geblesseerd raakte). Daarna heeft Ajax hem gewoon niet meer willen halen, vanwege het bedrag dat AZ voor hem zou willen hebben van Ajax.

Overigens is Stengs gewoon gestokt in zijn ontwikkeling, die heeft na zijn blessure nog wel af en toe laten zien dat hij best kan voetballen, maar hij geeft ook veel te vaak niet thuis en op je 23e kun je niet meer alleen "talent" zijn, dan moet je wat meer gesettled zijn en een team als jong Oranje dragen.

En dat doet hij niet. Hopelijk dat er nog ergens een leuke club wat geld voor hem over heeft, want er gaan steeds meer mensen inzien wat AZ-fans al wat langer weten...

4 juni 2021 om 00:46

Wel mee eens. Ben alleen wel benieuwd wat er gebeurd als hij wel de stap naar een volgende club maakt. Bijv een Ajax of Psv, wat hij dan laat zien. Het lijkt me namelijk gewoon een gebrek aan interesse en inzet. Net of hij het idee heeft dat hij er al is. Dat kan op een hoger niveau niet en misschien laat hij het dan wel ineens zien. De kwaliteiten zitten er absoluut wel in, het komt er alleen niet uit

Is toch niks nieuws dit? Dit geldt eigenlijk voor alle talenten van AZ wel behalve wijndal. Koopmeijners , stengs en myron boadu. Het is het gewoon allemaal net niet. De ene mist handelingsnelheid en de andere de techniek. Nee het is het simpele weg niet.

3 juni 2021 om 22:16

Koopmeiners beoordeel je anders ook maar op 2 wedstrijden van jong oranje, want die jongen speelt altijd een 7...

3 juni 2021 om 23:10

Ik beoordeel koopmeiners helemaal niet op twee wedstrijden? Waar heb ik dat aangegeven?

Laat Max Huiberts het niet horen, want Ajax is geen stap omhoog

Stengs is hopeloos uit vorm, dan komt het neer op je ondergrens. En die is gewoon zwaar onvoldoende en dan val je in deze wedstrijden door de mand.

Ik heb m toch ook wel goede potten zien spelen centraal vanaf het middenveld. Daar heb je geen snelheid nodig. Maar ergens moet je dan wel kunnen compenseren om je team te helpen als ze de bal niet hebben. Kracht, snelheid, loopvermogen. Maar niks van dat zie ik terug en dan wordt het in het moderne voetbal echt te weinig. Stengs moet ook die aspecten ontwikkelen. Beetje t zelfde verhaal als Ihattaren, als je t mij vraagt.

Ibi heeft zelf nadat hij PSV verliet in 2011, maar 9 doelpunten gemaakt in 9 jaar voor de verschillende clubs waar hij gespeeld heeft, Het kan verkeren, Sommige spelers worden langzaam aan beter en sommigen blijft geen schim meer van over (dat kan hij persoonlijk weten). En hoe oud was Theo toen hij naar Ajax ging? Volgens mij was dat ook rond zijn 30e. Hij is 23 en heeft inderdaad een mindere periode, maar 1 seizoen de pannen van het dak spelen wat prima kan en de voetbalwereld reageert een stuk anders.

4 juni 2021 om 00:02

@droppie
Analisten analyseren wedstrijden, ze kunnen moeilijk potentie analyseren want dat is alleen maar speculeren. Als je pakweg het laatste seizoen van Stengs hebt gevolgd zie je gewoon dat hij volledig stil staat qua ontwikkeling terwijl hij 24 wordt, dan is het stempel talent er wel af en moet je toch echt wat gaan laten zien.

4 juni 2021 om 00:50

Alleen had Theo wel zelfreflectie. Die heeft vaak genoeg aangegeven niet voor de sport te leven.
Affelay had zware blessures, daarnaast was hij in de ED wel een van de absolute sterspelers, dat moet stengs nog maar zien te halen

Geen 1 talent van zowel Jong Oranje of het Nederlands Elftal tikt het niveau van Wirtz of Musiala van Bayern aan.

Dat is een zorgelijke ontwikkeling.

Dus alle toptalenten moeten volgens ibi bij Ajax spelen?
Beetje raar toch.

@tinus45. Natuurlijk bedoelt Ibi dat niet letterlijk, al is binnen Nederland Ajax dus wel een stap omhoog. Wat hij aangeeft is dat Stengs al een aantal jaren bij AZ in de bassis speelt maar er in de laatste jaren wel een keer een volgende stap gemaakt had mogen worden. Dat hoeft nietpersé naar Ajax, het voorbeeld van Ibi te zijn, maar bijvoorbeeld naar een club als Dortmund, Arsenal of Sevilla zou ook een stap omhoog zijn geweest. Helaas zien we bij Stengs dat er niet eens veel interesse in hem is geweest, laat staan een club die echt ten koste van veel Stengs wilde hebben. Dat feit bracht Ibi tot de opmerking waarvan ik denk dat je die te letterlijk neemt. Overigens vind ik Afellay een prima analyticus.

Harraoui naar AZ zou slim zijn. Stengs, tsja. Ik zou niet weten waar die dan naartoe moet. Ik vind t een leuke voetballer, maar hij moet nu eens de absolute vedette worden van de ploegen waar hij in speelt. En dat is hij gewoon niet.

Stengs voetbalt als een jonge juffrouw. Vind Lieke Martens beter

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
P. JansenUnknown
M. BakkerKeeper
B. ReusKeeper
S. BeukemaVerdediger
M. GullitVerdediger
P. HatzidiakosVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 AZ 0 0
2020/2021 AZ 30 7 1 1
2019/2020 AZ 25 5 0 0
2018/2019 Jong AZ 2 0 0 0
2018/2019 AZ 21 3 0 0
Laatste voetbalnieuws

Franse media gecharmeerd van optredens Justin Kluivert en Pablo Rosario

Justin Kluivert en Pablo Rosario zijn positief beoordeeld door diverse Franse media. Het duo maakte zaterdag hun officieuze debuut in het shirt van OGC Nice, dat in het oefenduel met AC...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 3 augustus
Oussama Idrissi heeft een aanbieding van Club Brugge naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren