Jordi Cruijff verklaart overstap naar Barcelona: ‘Ik kreeg dat ene telefoontje’

Donderdag, 3 juni 2021 om 16:07Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:07

Jordi Cruijff keert terug bij Barcelona, zo maakt de Spaanse grootmacht donderdag bekend via de officiële kanalen. De Nederlander krijgt een functie binnen het technisch secretariaat van de club, waar hij een adviserende rol gaat invullen naast president Joan Laporta. Cruijff komt over van het Chinese Shenzhen FC, waar hij sinds vorig jaar de verantwoordelijkheid had als hoofdtrainer. Het contract van Cruijff bij Barcelona gaat formeel op 1 augustus in.

Cruijff verklaart op zijn Instagram-account het jammer te vinden dat zijn avontuur in China zo abrupt wordt beëindigd. "Ik heb echt een gelukkige tijd gehad bij Shenzen, zowel de club als de stad", aldus de oud-aanvaller. "Maar, ik kreeg dat ene telefoontje dat mij deze club zou doen verlaten en zou laten terug te keren naar Barcelona." Ook op de clubwebsite van Barcelona reageert Cruijff op zijn overstap.

"Ik ben hier 25 jaar geleden vertrokken", doelt hij op zijn tijd als actief voetballer. "Maar het voelt voor mij als thuis komen. Deze club is heel bijzonder voor mij en mijn familie. Het maakt me dankbaar en trots. Mijn vader was zeer close met twee clubs, waarvan Barcelona een was. Ik ben praktisch hier geboren en ben hier vele jaren geweest. Voor iedereen is de relatie tussen de Cruijff-familie en deze club duidelijk."

Sinds Laporta in maart de verkiezingen won, zette hij zijn zinnen op een terugkeer van Cruijff bij Barcelona. Laporta is onder de indruk van de voetbalvisie en de ervaring die Cruijff de voorbije jaren opdeed bij verschillende clubs in de wereld. De president heeft dan ook een prominente rol voor ogen voor de zoon van Barça's-clublegende Johan Cruijff. De oud-aanvaller gaat in het Camp Nou een nieuw te vormen functie bekleden, waarbij hij de verantwoordelijkheid krijgt om Laporta te adviseren indien laatstgenoemde een belangrijke beslissing dient te nemen op technisch gebied. Cruijff wordt dus geen technisch directeur, zoals Spaanse media eerder berichtten.

De terugkeer van Cruijff bij Barcelona, waar hij tussen 1994 en 1996 als speler in actie kwam, is geen verrassing. Cruijff en Laporta onderhouden een goede relatie en Cruijff liet eerder al weten dat zijn vader zeker op Laporta zou hebben gestemd. De oud-speler van onder meer Barcelona en Manchester United is sinds september vorig jaar werkzaam als hoofdtrainer van het Chinese Shenzhen. Een rol als technisch directeur bekleedde hij eerder al bij AEK Larnaca en Maccabi Tel Aviv. Ook werkte hij nauw samen met de nationale voetbalbond van Ecuador.

Cruijff gaf eerder al aan in alle rust afscheid te willen nemen bij zijn club Shenzhen, waar hij zijn tot december doorlopende contract heeft laten ontbinden. "In China worden zaken heel formeel geregeld", wordt een bron rond de voormalig aanvallende middenvelder van Barcelona geciteerd. "Je moet een bepaalde elegantie hebben en op een formele, respectvolle manier je verzoek indienen, en dan wachten tot de andere partij akkoord gaat, zonder druk uit te oefenen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door viscacatalunya)

Technisch adviseur dus, in het MT. Lijkt me voor Koeman geen slechte zet.

3 juni 2021 om 14:46

Dat denk ik ook niet inderdaad. De famile Cruijff en Koeman waren erg close dus die band zal best loyaal zijn. Laporta haalt zo een paard van Troije binnen of misschien ook wel iemand die een belangrijke verbindende schakel kan zijn tussen trainer en bestuur.

Laporta vroeg altijd Johan om advies. Nu gaat ie dat bij Jordie doen. Kan ie het net zo goed aan Koeman vragen die heeft de luiers van Jordie nog verschoond. Scheelt weer een afkoopsom. Als ie 433 of 343 wil spelen moet ie ook de verdediging er voor hebben.

Voor iedereen die zegt dat hij deze functie alleen maar krijgt vanwege zijn achternaam: dat kan wel zo zijn, maar Jordi is geen complete onbenul. Nee zowel als speler als trainer was hij niet zijn vader. Niemand zal ooit zoals Johan zijn. Maar Jordi heeft wel daadwerkelijk verstand van voetbal. Daarnaast kent Laporta hem persoonlijk, hij weet dus ook wat hij aan hem heeft.

Als Overmars was vertrokken was Jordi voor mij een kandidaat geweest om hem te vervangen bij Ajax. Hij kan echt wel wat.

3 juni 2021 om 17:15

@AFCAng helemaal eens. Sterker nog, ja Jordi heeft door zijn achternaam de schijnwerpers op zich gericht gekregen, maar hij zelf heeft er voor gezorgd dat het plaatje er vervolgens goed uit zag. Elke fout die hij maakt wordt namelijk ook erg groot uitgelicht.
Een behoorlijk aantal heeft een grotere spelers carrière hebben gehad maar slechts een beperkt aantal heeft het daarna al beter gedaan.

Het wachten is op de aankondiging van Angoy als vervanging van Ter Stegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4936 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
NetoKeeper
Jordi AlbaVerdediger
R. AraújoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

Nederland
0 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 31 juli
Real Madrid hoopt dat Martin Ödegaard tot inkeer komt en toch wil blijven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren