Edgar Davids vertrekt na ‘catastrofaal’ dienstverband bij SC Olhanense

Maandag, 19 juli 2021 om 22:59Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 06:08

Edgar Davids is niet langer de hoofdtrainer van SC Olhanense, zo bevestigt de club uit Portugal maandagavond via de officiële kanalen. De oud-voetballer werd begin dit jaar aangesteld bij de derdedivisionist uit Portugal, maar wist de clubleiding onvoldoende te overtuigen. Voorzitter Luís Torres was dusdanig teleurgesteld in de diensten van van de Nederlander, dat hij zijn onvrede vorige maand uitte in een open brief op Facebook. Daarin nam de voorzitter geen blad voor de mond over de aanstelling van Davids, een halfjaar geleden.

In het korte statement schrijft Olhanense dat Davids vertrekt als trainer. De club wenst hem het beste in het vervolg van zijn loopbaan. Davids slaagde er met Olhanense niet in te promoveren naar de Liga 3, een nieuw te vormen competitie, waardoor de Portugese club volgend seizoen veroordeeld is tot het vierde niveau. "Onze trainer is er niet in geslaagd om een connectie te maken met de selectie en om ons team een duidelijke identiteit en speelwijze aan te leren", liet Torres er geen misverstand over bestaan. "We moeten eerlijk zijn. Na het afgelopen seizoen kunnen we niet zeggen dat we in Liga 3 thuishoren." Davids werd op 4 januari aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Olhanense. Daarvoor werkte hij onder meer als assistent-trainer bij Telstar en Oranje Onder-20.

Torres onthulde zelfs dat de aanstelling van Davids geen vrijwillige keuze was. "De keuze om hem aan te stellen als trainer is me opgedrongen door onze sportief directeur", schreef de preses. "Davids is iemand met een rijke historie als speler, maar dat zegt vrijwel niets over iemands kwaliteiten als trainer. Zijn komst zou de club financieel beter maken, maar dat heb ik nog niet gemerkt. Op sportief vlak was de aanstelling van Davids catastrofaal, zoveel is duidelijk. Ik zag dat al aankomen, maar helaas hadden we weinig opties."

Davids liet zich bij zijn debuutwedstrijd in Portugal meteen gelden, toen hij met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Wat de oefenmeester exact had gedaan of gezegd, is nooit bekend geworden. De oud-international mengde zich in een ruzie die zich na afloop van de wedstrijd tegen Lusitano GC voordeed. De spijkerharde middenvelder van weleer overkwam in het verleden bij het Engelse Barnet iets soortgelijks, toen hij na zijn derde rode kaart besloot een punt te zetten achter zijn loopbaan als voetballer.Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door dreetje888)

Davids is dan ook gewoon een dorpsgek die je niet moet aanstellen als trainer. Was bij Barnet ook al zo'n chaos. Zegt ook genoeg dat Davids uitkomt bij een team uit de vierde divisie van Portugal. Hopeloos diep gezonken en hij heeft de bodem blijkbaar nog steeds niet bereikt.

2 juni 2021 om 12:57

Het ergste is dat hij er maatschappelijke problemen bijhaalt om z'n eigen falen te verdoezelen. Dat vind ik echt heel erg kwalijk. Het onderwerp is al lastig genoeg zonder dat mensen er misbruik van maken.

2 juni 2021 om 13:11

Die kerel heeft een Master gehaald in een managementveld. Op papier dacht ik toen dat het een versterking voor de organisatie Ajax kon zijn. Rijke voetbalcarrière met een academische graad. Alleen bewijst deze kerel dat die ongeschikt is voor iedere positie met verantwoordelijkheid.
Jammer

2 juni 2021 om 13:19

Een Master halen zegt heel weinig over je persoonlijkheid en zoals je indirect aangeeft staat dat bij hem iets teveel in de weg.

Ga je van zo'n internationale topvoetballer met naam en faam naar een lachertje uit de 3e(!) divisie van Portugal. Achja, zou wel genoten hebben en was misschien het proberen waard, ik weet het ook niet. Maar om door een bestuurslid van een club uit de 3e divisie van Portugal openlijk als clown bestempeld worden, kan niet de bedoeling zijn geweest.

Spijkerharde verdediger? Davids was toch echt een middenvelder...

2 juni 2021 om 12:27

Hij gedroeg zich soms wel als een Spijkerharde speler ...

2 juni 2021 om 12:30

Inderdaad. Wel mooi hoe Robbie Keane hem bij Tottenham nog gratis bokslessen gaf :P

2 juni 2021 om 18:15

Uitdelen kon hij wel, incasseren wat minder. Voldoende harde tackles van hem gezien, maar net zo vaak rolde hij bij elk wissewasje het halve veld over en werd altijd heel boos als iemand een overtreding op hem maakte. Ik zou hem eerder selectief spijkerhard noemen.

Helaas werkt zijn mentaliteit als voetballer nou eenmaal niet meer in het hedendaagse voetbal. Mensen zullen je dan eerder als gek gaan bestempelen, in tegenstelling tot 30 jaar geleden

2 juni 2021 om 12:33

Ja ik denk inderdaad dat het daar aan zal liggen ja. Het ligt allemaal aan de ander, maar niet aan Davids?

2 juni 2021 om 12:58

Dat is onzin. Zijn mentaliteit zou juist wel werken, maar als je het niet over kunt brengen ga je het niet redden als coach.

2 juni 2021 om 13:24

Precies een Simeone is het bewijs dat een vergelijkbare mentaliteit in het hedendaagse voetbal nog steeds kan werken. Maar ja je moet het wel op de juiste wijze kunnen overbrengen. Davids lukt dit duidelijk niet.

2 juni 2021 om 15:15

30 jaar geleden was je vrouw mishandelen ook geen pre hoor.

Olhanense, die speelden een aantal jaar geleden nog op het hoogste niveau toch? Dan kan ik mij voorstellen dat een voorzitter niet tevreden zou zijn met het vierde niveau. Maar om op deze manier je onvrede over de trainer naar buiten te brengen lijkt mij niet erg chic. Overigens wel opvallend de hoeveelheid oud topvoetballers die de versnelde trainerscursus van de Knvb volgen maar vervolgens niet weten te slagen in het vak.

2 juni 2021 om 12:34

De Knvb trainerscursus in zijn algemeen mag sowieso wel goed onder de loep gehouden worden. Sinds die 'verbetering' aldaar is ingevoerd falen Nederlandse trainers massaal.

2 juni 2021 om 13:05

Ik zag vorig jaar een documentaire. Het is echt niet normaal hoe monotoon en theorie-gericht die opleiding is. Coaches worden naar een bepaalde visie opgeleid en niet om het maximale uit hun eigen visie te halen. Het is al jaren bekend dat die opleiding veel te strikt, veel te duur is en de lading van het moderne voetbal niet dekt.

2 juni 2021 om 13:58

Sluit mij hier bij aan. Als ik kijk naar hoe de elftallen van bijvoorbeeld Cocu, De Boer en Van Bommel spelen lijkt dat allemaal wel volgens dezelfde spelopvatting te gaan. Vind het bij alle drie vrij saai en op balbezit gericht voetbal. Men lijkt niet in te zien dat deze spelopvatting vrij ouderwets en achterhaald is. De Knvb zou eens in de keuken van Duitsland en Portugal moeten kijken, daar komen momenteel enorm veel goede coaches vandaan met ieder hun eigen visie lijkt het wel.

Seedorf zal dan wel weer klagen dat 'grote zwarte profvoetballers' nooit de kans krijgen als toptrainer. Dan heeft het niet zo zin om hem en nu ook Davids als voorbeeld te gaan nemen.
Hierbij bedoel absoluut niet mee dan huidskleur te maken heeft met je trainers kwaliteiten. Ik denk dat het gewoon pech is. Seedorf was gewoon te koppig en Davids ken ik niet als trainer. Maar juist door steeds te focussen op die huidskleur, zal het uiteindelijk slecht uit pakken voor, in dit geval, zwarte trainers

2 juni 2021 om 12:40

Ik vind dat op het eerste gezicht echt onzin. Je weet natuurlijk nooit hoe het er aan toe gaat, maar Seedorf werd aangesteld bij Milan en Deportivo op basis van zijn naam en ook een Henry kreeg zijn kans als hoofdcoach. Frank Rijkaard is geslaagd bij Barcelona en Oranje.

2 juni 2021 om 13:21

Viera werd eveneens aangesteld vanwege zijn naam bij Nice. Was ook geen succes. Bleek dat Viera helemaal geen fatsoenlijke voetbalfilosofie had die hij over kon brengen. Het is sowieso onverstandig om een speler aan te stellen omdat hij als speler goed was. Heel vaak werkt dat gewoon niet. Bij Seedorf was dat ook het geval. Het ging er curieus aan toe bij AC Milan, maar Clarence was ook gewoon niet goed genoeg als trainer. Idem dito voor Henry (maar ook van Bommel bijvoorbeeld).

2 juni 2021 om 13:00

Het is wel apart dat je je conclusie verbint op Seedorf die 'dan wel weer zal klagen'. Misschien is Seedorf wel de eerste om toe te geven dat Davids een slechte coach is. Neemt zijn punt niet weg dat er wel heel weinig zwarte trainers actief zijn in de top van het voetbal. Ik kan er zelf zo snel niet eens een bedenken die nu actief is bij een grote club. Beetje jammer dat je de discussie zo toch een beetje vertroebeld in mijn ogen.

2 juni 2021 om 13:03

Het heeft niets met huidskleur te maken en alles met de personen in kwestie. Ze blijken gewoon geen goede coaches. Seedorf mislukt overal, Davids is niet eens enigszins in trek op een relevant niveau. Beide heren gebruiken maatschappelijke problemen om hun eigen onkunde te verdoezelen. Dat siert ze absoluut niet. Overigens hoop ik wel Patrick Kluivert ooit nog voor een groep te zien staan. Ik heb nog steeds het idee dat er een uitstekende trainer in hem schuilgaat.

20 juli 2021 om 08:31

Ik snap wat je zegt maar Seedorf heeft wel een punt. Natuurlijk hangt het ten eerste van je eigen kwaliteit af om een goede trainer te worden. Maar geluk en de gun factor spelen ook een belangrijke rol. Een voorbeeld hiervan zijn Frank de Boer en Marco v Basten. Zij kregen wel een kans daardoor om zonder ooit wat gepresteerd te hebben trainer te worden op het hoogste niveau. Seedorf kreeg ook een kans bij Milan op die manier maar hij faalde zelf. Doet blijft dat donkere trainers minder kansen krijgen zie Henk Fraser bijv.

20 juli 2021 om 10:44

Zowel Van Basten als De Boer ben ik geen fan, maar die hebben als coach nog steeds eens stuk meer bereikt als Seedorf. Halve finale EK en 4x landskampioen op rij met Ajax. Is toch wel een dik verschil. Fraser mag van mij ook een kans krijgen alleen nadeel is dat die nog niet eens subtop eredivisie gecoacht heeft. Wel goed gedaan waar die tot nu toe gezeten heeft.

Davids heeft in zijn carriere nooit als verdediger gespeeld! Slordigheid foutje van VB. Hij was een defensieve middenvelder. Spijkerhard? ja dat wel. Beetje een gattuso type, maar dan met heel veel technische skills. Defensieve middelvelder met de skills van Davids zijn/ waren er niet veel. Zon grote speler zon waardeloze trainer. Legendarisch is het fragment op tv tussen davids vs derksen over zijn trainerschap. Zo zie je maar dat hij niet naast over de trainer Davids.

2 juni 2021 om 13:49

Davids was idd geen verdediger maar dat jij zegt dat hij daar nooit gespeeld heeft klopt niet.

Ik weet niet hoe oud jij bent maar hij heeft met Ajax tegen Dortmund als centrale verdediger gespeeld en in de eredivisie ook een handvol wedstrijden. Later onder Rijkaard bij Barca ookv nog 1 a 2 wedstrijden. En dat deed hij naar behoren.

Verdediger, Vz? Damn...

Als de keuze voor Davids als trainer hem is opgedrongen door zijn sportief directeur, dan had deze voorzitter beter een open brief kunnen schrijven over de onkunde van de sportief directeur.

Is er ooit iemand geweest die Davids serieus heeft genomen dus waarom stel je zo'n gozer aan, overal waar hij aangesteld werd was ellende ,als voetballer een topper, als trainer of bestuurder n tobber , nooit mee in zee gaan is de les

Vind die voorzitter ook maar een rare. Dit soort dingen houd je binnenskamers

Was te verwachten dat hij hier ook zou falen. Prima voetballer maar een draak van een trainer.

Ben benieuwd wanneer Gullit de publiciteit opzoekt om Davids naar voren te schuiven als nieuw Bondscoach.

ongelooflijk, sommige mensen veranderen alles in goud wat zij aanraken en de ander laat alleen een spoor van vernieling achter, davids is er ook zo één die het nergens vol kan houden en mensen tegen hem in het harnas jaagt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Olhanense


0 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Jair BritoVerdediger70
João SilvaVerdediger70
Xavier VenâncioMiddenvelder71
R. GalliKeeper70
B. DiarraMiddenvelder70
João NobregaMiddenvelder72
Ricardo MatosAanvaller76
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Olhanense.

132 fans
Middenvelder, 48 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
West Ham United ziet Nathan Aké als opvolger van Angelo Ogbonna, die vanwege een blessure de rest van het seizoen lijkt te missen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren