‘Een club als Dortmund was een betere stap geweest voor Van de Beek’

Dinsdag, 1 juni 2021 om 20:50Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 20:54

Rafael van der Vaart vindt dat Donny van de Beek Manchester United deze zomer moet verlaten als er niemand vertrekt, zo vertelt hij in gesprek met ESPN. De oud-middenvelder is van mening dat 'een club als Borussia Dortmund' achteraf gezien een betere keuze was geweest voor de middenvelder, die onder Ole Gunnar Solskjaer afgelopen seizoen amper aan spelen toekwam en onder meer Bruno Fernandes en Paul Pogba voor zich moest dulden op het middenveld.

Als het aan Van der Vaart ligt, speelt Van de Beek na de zomer dan ook voor een andere club, mocht het middenveld van United intact blijven. "Als niemand weggaat bij United, moet hij geluk hebben om in de basis te komen", aldus Van der Vaart. "Hij is veel te goed om twee seizoenen op de bank te zitten. Hij heeft heel snel minuten nodig. Hij is nog jong, maar de tijd vliegt. Een club als Borussia Dortmund was een betere stap voor hem geweest. Manchester United is misschien een stapje te hoog voor hem." In maart schreef Metro dat Borussia Dortmund interesse heeft in Van de Beek.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De middenvelder kwam afgelopen voetbaljaargang 1456 minuten in actie namens United. "Hij paste perfect in het Ajax-systeem, maar bij United past hij niet", vindt Van der Vaart. "Toen ik naar de Premier League ging, kwam ik erachter dat het daar veel sneller ging en je nooit eventjes kon uitrusten. Iedereen verwacht dat je blijft doorgaan. Dat was het moeilijkste voor mij. Maar aan de andere kant was er veel ruimte om tussen de linies te kunnen spelen. Voor een nummer tien als ik was dat geweldig."

Ronald de Boer denkt op zijn beurt dat United een inschattingsfout heeft gemaakt met het aantrekken van Van de Beek. "Ik denk dat ze niet goed hebben nagedacht over wat voor soort speler ze in huis hebben gehaald", aldus De Boer. "Donny is net als Davy Klaassen en Jari Litmanen. Hij heeft een team om zich heen nodig om hem te helpen. Hij is geen speler als Bruno Fernandes, een technicus die iets kan creëren uit het niets, zelfs als de spelers om hem heen slecht spelen. Ze moeten zich bij United realiseren dat Donny het team nodig heeft om hem te helpen."


Poll

Waar zie jij Donny van de Beek het liefst?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door hms 030)

Veelste hoog tempo voor hem. Ajax prima club voor spelers als Klaassen, vd Beek. Niks mis mee verder natuurlijk

1 juni 2021 om 21:27

En Dortmund is natuurlijk geen stap vooruit vanaf Ajax, kan gewoon beter terug komen.

1 juni 2021 om 21:42

Dortmund is zeker wel een stap vooruit vanaf Ajax. Hoe kom je erbij dat het niet zo is? Beter team, groter stadion, betere competitie.

1 juni 2021 om 22:17

Ach je moet er niet op reageren. Ik zie aardig wat Ajax fans die na een paar leuke seizoen denken dat hun club beter of groter is dan een club als Dortmund of Arsenal of Tottenham.

1 juni 2021 om 21:49

Wat een onzin, hij was altijd een van de betere aan Ajax zijde in het jaar dat Ajax de halve finale CL haalde.

1 juni 2021 om 22:04

Muah, daar verschillen de meningen wel over. Als ik drie uitblinkers moet noemen staat hij er niet bij. En dat jaar erop was hij dat in ieder geval beslist niet. Heel veel mensen vonden hem hier al overschat het jaar voordat hij naar Man U ging.

1 juni 2021 om 22:27

soms heb je wel eens zo een seizoen dat de minder getalenteerde spelers in een team ook boven zichzelf uitstegen. een Danny Drinkwater bv blonk uit in het kampioenselftal van Leicester maar heeft daarna nooit dat niveau meer kunnen aantikken waar Vardy, Mahrez en Kante laten zien dat dat seizoen ook gewoon hun echte niveau was. misschien is Vd Beek ook een Danny Drinkwater

Daar is iedereen het wel mee eens, komt gewoon wedstrijd ritme tekort en het heeft geen zin om als back-up van Bruno af en toe in te vallen in de controleursrol, deze man is echt een 10 en zou in die rol moeten fungeren, maar dat gaat gewoon niet als je Bruno Fernandes voor je hebt. Ik hoor ook al geruchten dat Manchester United Saul Niguez wilt halen, dan is het helemaal al kansloos voor Vdb. Gewoon een transfer maken naar sub-top Duitsland of misschien zelfs Spanje en daar lekker aan de bak komen. Hij zou sowieso niet voldoen bij United, druk ligt te hoog. Een Dortmund of Sevilla zou wel mooi zijn. Real Sociedad zou ook heel erg mooi zijn, kan hij mooi shinen met Isak :P

1 juni 2021 om 21:18

Dat is ook nog wel een probleem; hij is een specifiek type 10. Een type waar geen enkele topclub echt mee speelt, namelijk iemand die als voornaamste kwaliteit heeft dat hij in de 16 opduikt en daar z'n goals meepikt. Zulke spelers staan in de top op 8, alleen beschikken die dan ook over andere kwaliteiten die bovengemiddeld zijn. Dat heeft Donny van de Beek niet.. Dus tja. Middenmoot zou beter zijn. Dortmund is ook al een hoog niveau namelijk.

1 juni 2021 om 21:25

Wellicht een huurperiode bij Lyon of Leverkusen zou hem wel goed doen. Hij is nog jong, ik zie hem nog wel beter worden op de kwaliteiten die hij nog niet bezit

2 juni 2021 om 09:58

@kingsofleon Lyon gaat m’ ook niet worden. Paqueta is daar al de nummer 10 met 10 goals en 5 assist. Die speelt hij er niet uit

Ruil deal met Sancho! Ben je daar ook niet een godsvermogen aan kwijt! Saul erbij en goede CV en klaar!

1 juni 2021 om 21:01

Denk dat Sergio Ramos bij Man United wel veel meer aan spelen toe zal komen dan bij City zoals de geruchten het luid horen.

1 juni 2021 om 21:06

Zoveel waarde vertegenwoordigt Donny momenteel niet. Gekocht voor 39 miljoen toen zijn marktwaarde rond de 44-50 miljoen schommelde. Ik denk dat je momenteel geluk hebt als je 25 voor hem krijgt. 20 lijkt me realistischer. Betekent dat Sancho zelfs met Donny erbij nog een godsvermogen kost.

Ook bij BVB gaat hij natuurlijk nooit de voorkeur krijgen boven jongens als Reus, Brandt of zelfs Bellingham. Had lekker in Amsterdam moeten blijven, al denk ik niet dat het lang duurt voordat hij daar weer speelt.

1 juni 2021 om 21:03

Brandt gaat waarschijnlijk terug naar Leverkusen, maar hij doet het gewoon ondermaats bij Dortmund. Daarnaast speelt Bellingham meer als een controlerende middenvelder dan als een 10. Als stand-in van Reus die op deze leeftijd ook nog wat last heeft van blessuregevalletjes zou wel een mooie stap zijn voor van de Beek.

1 juni 2021 om 21:08

Brandt terug naar Leverkusen? Een middenveld met Brandt en Wirtz zal genieten geblazen worden.

1 juni 2021 om 21:33

Zal inderdaad genieten worden, maar Brandt was vorig seizoen wel goed bij Dortmund. Het huidig (of afgelopen) seizoen schommelde hij wel erg met zijn vorm, af en toe liet hij zijn talent glimpsen, maar het zijn meestal gewoon teleurstellende momenten geweest dit seizoen, het beste is als Dortmund hem verkoopt.

Donny moet wel een stap omlaag zetten. Dortmunt is een hele mooie club. Ik weet amper of dat een stap omlaag is. Maar daar heeft die wel kans om meer minuten te maken.. En voor ziyech zou ik zeggen blijf bij chelsea. Liet paar keer leuke dingen zien tegen city, atletico en scoorde. Voor hem heb ik nog hoop dat die er wat van kan maken. Vooral als je salah 1e seizoen in engeland zag bij chelsea. Ziyech heeft dan een beter jaar. Bij ajax was ziyech 1e jaar ook niet zo goed als in ze 2e jaar. Dus denk dat ziyech met tijd wel kan slagen.

Nou ja zelfs een Brandt en Reyna zitten daar op de bank. Clubs als Wolfsburg, Leverkusen of Gladbach lijken me eerder wat voor Donny. Niks mis mee om in de subtop van de Bundesliga te spelen lijkt me.

Meneer vd vaart lult maar een beetje slap. Beek kwam goed tot ze recht in een systeem bij jax dat perfect was voor hem. Je wilt hem toch niet bij Dortmund basis hebben..... subtop Duitsland of Italië veeeel beter voor hem

Donny doet het leuk in een team dat rendeert. Hij is geen sleutelspeler die bepalend voor je team is. Of te wel hij is zo om te ruilen voor een ander. Dat zie je ook bij Ajax nu. Bij een Dortmund zal hij ook niet aan spelen toe komen.

Waarom blijft iedereen maar roepen dat Donny een 10 is? Hij heeft zijn beste wedstrijden bij Ajax op 8 gespeeld als box-to-box en niet als 10.

1 juni 2021 om 22:50

Daar gaat hij bij United ook spelen.Laatste wedstrijd speelde hij daar. En speelde erg goed. Schijnbaar voor de EL finale een oefenpot gespeeld. Waar hij diezelfde positie weer erg goed invulde. Pogba kan dan wel een jaar blijven. Maar als hij zijn contract niet verlengt. Gaat hij het jaar erna wel (gratis) weg. Dus wilt United hem graag verkopen deze zomer.Daarbij spelen SMT en Fred een slecht seizoen. Als er een cvm wordt gehaald. Zie ik voor vd Beek zeker nog kansen voor doe 8 positie.

2 juni 2021 om 10:45

Goed om te horen, op 8 vind ik het namelijk een erg goede speler. Op 10 speelt hij verstoppertje.

Sorry hoor maar bij Dortmund komt hij ook niet aan spelen toe. Ajax is zijn Max of een subtopper in Engeland buiten de top 6 maar meer ook niet.

Deze waterdrager is ook ongeschikt voor Dortmund. Het is niet anders.

Volgens de Boer had MU beter moeten nadenken welke speler ze haalden. Maar had van de Beek ook zelf niet beter moeten nadenken naar welke club hij ging (en dan vooral de spelers vóór hem in de hiërarchie en de speelwijze van de trainer)? Iets met hand in eigen boezem.

2 juni 2021 om 08:26

Hij heeft er goed over nagedacht een aanbod van ruim 6.5 miljoen per jaar voor 5 seizoenen krijgt hij nergens anders.nu heeft hij Ajax en united op zijn Cv hij komt heus nog wel ergens terecht bij een subtopper in een topcompetitie

Elke club is een betere keuze dan Manu. Lekker Donny van de Beek naar beneden halen allemaal. Ik zie hem heel graag terug bij Ajax dan zullen we zien hoe slecht hij is. Ik zie Fer al weer lekker achter Donny aan sjokken, elke keer te laat en het dan maar op een schoppen zetten.

2 juni 2021 om 08:29

Donny zou zich momenteel niet eens in de basis spelen bij Ajax. Klaassen en gravenberch zijn gewoon betere spelers en verdedigend kan hij ook niet opboksen tegen de Mexicaanse muur.donny moet zich gewoon laten verhuren zodat hij zijn topsalaris kan behouden en hopen dat hij over 1-2 jaar wel op een hoger niveau zit en aan kan klampen bij United.

Dortumund is net als United gewoon écht een hele grote club met telkens veel hele goede spelers. Daar gaat vd Beek het ook erg zwaar krijgen. Laat hem hem nu écht een goede keuze maken als hij besluit te vertrekken bij United. Middenmoot Bundesliga om toch de kracht en het tempo van een topcompetitie te ervaren, maar bij een club waar de verwachtingen niet meteen heel hoog zijn en de media aandacht ook wat minder is. Mönchengladbach, Freiburg, Stuttgart of Hoffenheim zouden in dat kader uitstekende keuzes zijn.

Dortmund is qua niveau net geen Europese top wat mij betreft, dus ik denk wel dat Donny het bij die clubs moet gaan zoeken om te laten zien. Maar ik denk persoonlijk dat hij bij Dortmund even weinig minuten had gemaakt.

Middenvelders die Dortmund nu al kan opstellen met een Bellingham, Can, Delaney, Dahoud, Witsel en Brandt. Ik vind hun allen bijna wel van een ''hoger'' niveau dan Donny op dit moment.
Ja, het zijn geen vergelijkbare spelers qua positie. Wellicht dat je een Brandt en eventueel nog Dahoud met hem kan vergelijken, maar goed. Het ligt er dan ook aan met wat voor een systeem Dortmund speelt.

Tevens kon een Guerreiro ook nog op het middenveld spelen en speelde Can wel eens als CV, maar dat terzijde.

Ik denk dat Donny het bij een team als Wolfsburg of iets dergelijk eens moet proberen, mocht hij het komende half jaar bij Man Utd niet beduidend meer minuten gaan maken.

Achteraf heb je van die wijsneuzen , die de keuze van Verbeek afkeuren. Maar wie wijst Manchter af bij interesse en geboden salaris ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Liverpool6926
4.Chelsea6722
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. DialloAanvaller30
N. BishopKeeper00
David de GeaKeeper260
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper130
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

76 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester United 19 1 1 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Donny van de Beek biedt zich aan bij Barcelona na afhaken Wijnaldum’

Doordat Georginio Wijnaldum op het laatste moment voor Paris Saint-Germain koos, zoekt Barcelona nog altijd naar een nieuwe middenvelder. Volgens Sport hebben diverse middenvelders zich aangeboden bij de club, onder wie...Lees verder

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren