Hans Kraay: ‘Ik heb niet het idee dat hij écht de absolute top gaat halen’

Dinsdag, 1 juni 2021 om 07:52Chris Meijer • Laatste update: 09:48

Hans Kraay junior betwijfelt of Justin Kluivert de absolute top gaat halen, zo zegt hij in het programma Voetbalpraat van ESPN. De 22-jarige aanvaller stond maandagavond negentig minuten binnen de lijnen tijdens de knappe 2-1 overwinning van Jong Oranje op Jong Frankrijk in de kwartfinale van het EK. Kenneth Perez concludeert tegelijkertijd dat het geen toeval is dat Kluivert de afgelopen seizoen niet altijd basisspeler is geweest.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het met Hans Kraay jr. eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

79 reacties (laatste reactie door trodat4030)

Hans, dat kon ik je 4 jaar geleden ook wel vertellen.

1 juni 2021 om 08:25

Hans Kraay is idd absolute top in het continu spelers "absolute top" af te kraken. Op de absolute top staat er trouwens maar eentje.

1 juni 2021 om 08:59

Ja maar Bendtner wordt wel dagje ouder, tijd voor nieuwe generatie

1 juni 2021 om 09:25

Hans is 1 vd weinigen analisten die spelers niet op hun 17e na 1 slechte wedstrijd afbrand. Prima dat jij het 4 jaar geleden al kon, maar dan was jij vast vorig jaar ook degene die hard zat te roepen dat Noa Lang niet de top zou halen. Geef spelers de kans voordat je hard gilt.

1 juni 2021 om 09:48

Noa Lang vond ik op z’n 15e al een hele goede speler!

Zo is het. Op de meeste NLse spelers zit je niet speciaal te wachten als coach, prima maar anderen kunnen ook.
Alleen Frenkie is een uitzondering met specifieke kwaliteiten. De rest is grijze(re) middenmoot met alle respect.

1 juni 2021 om 08:11

Van Dijk, De Vrij, De Ligt en Memphis kunnen er niets van idd.

1 juni 2021 om 11:14

Dat je Depay dan in hetzelfde rijtje noemt is zo ongepast

1 juni 2021 om 12:46

Hoezo is dat ongepast? 20 doelpunten, 10 assists in de Lique 1 afgelopen seizoen en continu enorm belangrijk geweest voor Oranje in de afgelopen twee jaar. Vertel mij dan maar eens waarom hij behoort tot de grijze middenmoot.

1 juni 2021 om 13:09

Grijze middenmoot zou ik eerder spelers als Veltman, Tete, De Roon, Promes, Luuk de Jong, dat soort jongens noemen. Memphis is dan geen absolute top, maar wel een goede Europese subtop spits. Om dat dan grijze middenmoot te noemen gaat mij te ver.

1 juni 2021 om 08:11

Virgil, De Ligt en De vrij zou ik ook absoluut geen middenmoot noemen. Ook Depay en Wijnaldum zijn wel meer dan dat.

1 juni 2021 om 08:12

@gj dan vergeet je gemakshalve van Dijk en de Ligt, of vind je die ook grijze middenmoot?

1 juni 2021 om 08:38

Naast de eerder genoemde Van Dijk, Wijnaldum, De Vrij, Memphis en De Ligt vergeet je ook nog de talenten die er gaan kunnen komen. Bijlow heeft potentie genoeg. Teze zie ik het in zitten. Boadu blijft koffiedik kijken. Wijndal, Gravenbergh en Gakpo al bij het grote oranje. Je bent erg negatief, terwijl er juist mooie tijden aan lijken te komen.

1 juni 2021 om 09:58

Mooie talenten zeker. Prima spelers ook, geen bezwaar. Maar niet dat clubs is rij staan omdat ze iets bieden wat ze elders niet kunnen krijgen (zie Franse, Portugese, Spaanse, Braziliaanse internationals bijv)
Geen vBasten, Gullit, Bergkamp achtig materiaal zeg maar

1 juni 2021 om 12:57

Depay is geen Europese top, hooguit de groep daar onder en de rest is nog minder. Aanvallend is het heel matig wat er nu staat en wat er aan lijkt te komen.
Gakpo is een talent maar zeker geen super talent, is toch al 22 en het is niet alsof hij al jaren in een top competitie of de El/cl leuke dingen laat zien. Er lopen toch genoeg jongens rond bij Europese topclubs van begin 20 en dan heb ik niet het idee die iemand als Gakpo daar in de buurt komt.

1 juni 2021 om 09:37

El ghazi ook gewoon dubbele cijfers dus die kan ook... o wacht

1 juni 2021 om 13:00

Al die jongens kunnen natuurlijk wat. Maar als je het hebt over de Europese/wereld top dan zijn de meeste dat natuurlijk niet. Dan kom je denk ik op De Jong, De Ligt, van Dijk en de Vrij.

1 juni 2021 om 09:56

Dank voor de reacties maar de Ligt en van Dijk zijn erg goed maar (internationaal) niet onvervangbaar. Kijk s naar een Ramos, Dias, ook prima. En zo zijn er velen (helaas). Niettemin uitstekend hè, begrijp me niet verkeerd. Maar niet absoluut noodzakelijk om prijzen te winnen, speelstijl erin te slijpen, echt enorm goed voetbal te spelen. Je kunt ze daar geweldig voor gebruiken idd maar zo zijn er echt meer met alle respect. De Jong is echt anders (misschien vgl met de Bruyne qua status). De rest is al helemaal niet onderscheidend (genoeg). Ook prima hoor maar nog minder dan de Ligt of van Dijk. Enfin, u begrijpt mijn punt.

1 juni 2021 om 10:35

Ik snap wat je bedoelt maar dan is Van Dijk mijn inziens wel een slecht voorbeeld.

Voordat Liverpool hem haalde was het daar een grote gatenkaas achterin en wonnen ze niets. Toen Virgil kwam werd hij de onbetwiste leider achterin en stond de verdediging na een tijdje als een huis.

Je ziet het nu ook weer dat zodra hij daar wegvalt het hele elftal als een pudding in elkaar kwakt. Dan ben je mijn inziens een hele grote.

Kwaliteiten genoeg. Mentaliteit is vaak het probleem.

1 juni 2021 om 10:18

Zijn grootste mankement, ook bij Roma al, is dat hij veel blaft maar niet bijt. Hij is gewoon niet effectief genoeg. En dat is meer een voetbaltechnisch mankement dan mentaal.

1 juni 2021 om 12:31

Het is vooral rustig blijven op het juiste moment. Als Kluivert zo een bal krijgt als gisteren, dan heeft ie genoeg techniek om die bal erin te schieten. Maar dan moet je rustig blijven, overzicht houden en afmaken.

2 juni 2021 om 12:22

Is ook geen schande. Als hij alles goed kon zat hij bij de top 4 van Europa. Dat is voor niet veel spelers weggelegd.

Hij lijkt wel slechter dan in zijn Ajax tijd. Daar kom hij nog wel eens verassen door een mooie individuele actie.

1 juni 2021 om 08:34

Als je als buitenspeler zijnde als spits wordt gebruikt tegen 2 beren van 2 meter lang, dan is het wel lastig je kwaliteiten te tonen

1 juni 2021 om 10:20

Bij Ajax presteerde hij ook alleen tegen de kleine teams.

1 juni 2021 om 11:39

In de Europa League had hij anders ook gewoon genoeg dreiging, zeker tegen Schalke was die sterk.

1 juni 2021 om 12:01

Aan dreiging nooit een gebrek bij Kluivert, maar daar blijft het meestal bij. Hij blijft op dat gebied spelen als een jeugdspeler.

1 juni 2021 om 17:44

Laatste jaren is zijn rendement wel dramatisch, bij Ajax was het meer dan prima gezien zijn speelminuten. Is stil komen te staan of zelfs minder geworden.

Er zit natuurlijk ergens iets niet goed als je in 2018 A-international wordt en drie jaar later in Jong Oranje speelt.

1 juni 2021 om 08:38

Dat kan aan de andere kant was het misschien niet goed om hem destijds te selecteren voor het "grote" oranje. Off: wat ik dan wel weer goed vind is dat jaren 80 (porno) snorretje van hem of mag ik dat niet zeggen?

1 juni 2021 om 08:57

@cabinessence: Heeft misschien ook wel met irreële verwachtingen te maken van de buitenwacht en z'n achternaam. In 2018 vond ik hem echt niet klaar voor Oranje, maar werd hij wel geselecteerd. Het is absoluut geen schande om als voetballer te staan waar hij nu staat. Dat kunnen menig profvoetballers hem niet nadoen. En die opmerking van Kraay lijkt me logisch, die kan je echter voor 99 procent van de voetballers doen, dus wat mij betreft veel te veel open deuren.

Uiteraard wordt Kluivert geen absolute top, lijkt me nogal een understatement van Hansie. Hij begon leuk bij Ajax, speelde gedurfd en viel op door zijn snelheid, maar na die eerste paar wedstrijden heb ik hem niets bijzonders meer zien doen. Ben benieuwd of hij zonder de achternaam Kluivert ook in het betaalde voetbal terecht zou zijn gekomen.

1 juni 2021 om 09:00

Nou nou nou.. ook zonder de achternaam Kluivert had hij gegarandeerd het betaald voetbal gehaald. Hij zal niet de nieuwe Arjen Robben worden maar Kluivert is nog steeds wel een hele goede voetballer en een groot talent.

1 juni 2021 om 09:14

Laat ik me anders uitdrukken. Uiteraard heeft hij genoeg kwaliteiten om profvoetballer te zijn, maar zonder vader Kluivert was hij misschien nooit in de jeugdopleiding van een BVO gekomen en dan moet je altijd maar zien hoe het loopt... Dit soort gasten (ook bijvoorbeeld Blind, vroeger Kraay en Mulder o.a.) hebben wat dat betreft toch een voorsprong op anderen.

1 juni 2021 om 09:59

Hij speelde niet bij Ajax om zn achternaam, anders hadden zn broers er ook wel gespeeld, die hebben namelijk dezelfde achternaam. Hij was in de Ctjes al 1 van de betere spelers. Ondanks zijn achternaam is t gewoon een prima talent, die ook als Jansen het betaalde voetbal wel had gehaald. Je lult maar een eind weg zonder dat je enig idee hebt waar je nou eigenlijk over praat..

1 juni 2021 om 10:25

@voetbalvreugd. Dat is natuurlijk koffiedik kijken. Je weet nooit hoe het hem zou zijn vergaan als hij Justin Jansen had geheten.
Maar ik zie het anders. De oud-voetballers met kinderen weten wat er in top-voetbal wordt gevraagd en kunnen dat meenemen in de opvoeding en begeleiding waardoor de kans groter is dat ze het professioneel voetbal halen.

1 juni 2021 om 10:58

@troda14030: Je hebt zelf overduidelijk geen idee waar je over praat. Zijn oudere broer (quincy) heeft namelijk ook bij Ajax in de jeugd gespeeld, maar was uiteindelijk niet goed genoeg. Justin was dat uiteindelijk wel. Je voelt je vast aangevallen omdat ik iets negatiefs zeg over je clubje, maar de realiteit is dat Justin Kluivert dankzij zijn achternaam een enorme voorsprong had op zijn leeftijdsgenoten.

1 juni 2021 om 12:18

Waarom heeft Ruben Kluivert dan nooit bij Ajax gespeeld? Inderdaad, omdat men hem gewoon niet talentvol genoeg vond. Spelers bij Ajax worden gewoon gescout om hun talent, niet om hun achternaam. Ik heb Ronald Koeman jr nooit bij Ajax in de opleiding zien spelen bijvoorbeeld en tálloze andere kinderen van oud-spelers ook niet. Waarom niet? Inderdaad, omdat ze niet goed genoeg waren of werden bevonden. Je schreeuwt maar gewoon wat, dat blijkt uit alles.

1 juni 2021 om 15:03

Je spreekt jezelf lekker tegen. Koeman junior heeft nul komma nul talent. Als hij geen Koeman had geheten, was hij absoluut nooit profvoetballer geworden. Ondenkbaar. Dankzij die achternaam heeft ie toch al wat jaartjes Eerste Divisie op zijn naam staan. Ik heb mijn halve jeugd op De Toekomst doorgebracht, dus ga me niet vertellen dat het bij Ajax niet zo gaat. Sterker nog, Ajax is er altijd meester in geweest om zoontjes van oud-spelers een plek te gunnen, tenzij ze echt niet goed genoeg zijn. Is niet eens zo schandalig, maar ga het niet ontkennen. Ik merk aan je hele reactie dat je een supporter bent die ver buiten Amsterdam komt, want je verkondigt de grootste onzin.

2 juni 2021 om 12:50

Ik spreek mezelf helemaal niet tegen, jankbuil. Ik spreek jou tegen. Dat jij er als kind hebt rondgehuppelt omdat je broer misschien een middelmatig talentje was en dus niet de voorkeur genoot en wellicht een 'achternaam' wel, zegt mij helemaal niets. Kinderen kunnen doorgaans de zin niet van de onzin onderscheiden, itt menig volwassene. Daarnaast gaat er iets ontzéttend mis op jouw gebied van mensenkennis. Er zijn weinig mensen op de Toekomst bekender dan ik die niet bij de club werkzaam zijn. Ik kom er gemiddeld zo'n 100 tot 150 keer per jaar. Ja, gemíddeld 2 a 3x per week. Al jarenlang, langer dan jouw 'halve jeugd'. Ik kijk trainingen van o15-o18 (voorheen o19), puur voor mn lol. Ken talloze mensen binnen én rondom de club, waaronder een groot deel van de jeugdscouting, zodoende weet ik héél erg goed hoe het er aan toegaat op dat vlak.

Ik weet vrij zeker dat ie de absolute top niet gaat halen. Hij is gewoon niet zo heel goed en zo'n achternaam verliest uiteindelijk ook z'n glans.

Ik kan er zo slecht tegen als zo n zgn analidt dan 1 random moment uit een wedstrijd haalt om daar dan een bele brede conclusie uit te trekken.
Zal ik even een compilatie maken van knulligheden van cr7 gedurende wedstrijden? Om daar een debiele conclusie uit te trekken.

Tuurlijk gaat Kluivert de top niet halen, maar dat zal je niet kunnen opmaken uit 1 actie.

Gewoon een momentenvoetballer net als bijv een Stengs en Boadu. Zolang die momenten net als gister goed blijven vallen en het samen gaat met discipline kan deze ploeg ver komen net als bijv in 2006 en 2007. Individueel is het toch wel een povere lichting waarbij ik bij niemand nog echt het gevoel heb dat ze de absolute top gaan halen

1 juni 2021 om 08:47

Wijndal, Gravenberg, Gakpo, Bijlow, Timber, Koopmeiners, Boadu. Hebben allen de potentie. En hoe oud is Frenkie nou? De Ligt? Of Teze, Lang en Zirkzee. Ik weet dat niet al deze namen het gaan halen, maar dit zijn echt geen verkeerde talenten. De één is getalenteerder dan de ander, dat snap ik ook wel. Maar we hebben echt totaal geen klagen in Nederland op dit moment

Ik zeg niet meteen dat Kluivert wel de echte top gaat halen oid, maar we kunnen allemaal wel zien dat hij door Vd Looi enorm wordt misbruikt in de spits, toch? Kluivert is in de loop der jaren vooral iets volwassener gaan spelen, waar je bijvoorbeeld een Stengs iedere bal blind in ziet leveren, heeft Kluivert dat niet. Ik hoop wel echt dat hij ooit weer ‘gewoon’ linksbuiten wordt, want daar heeft hij bij Ajax echt goede dingen laten zien destijds

Ik denk ook niet dat hij de absolute top gaat halen. Aan de andere kant wanneer haal je de absolute top? Ik zie bij de 10-12 beste clubs van Europa ook wel eens voetballers lopen waarvan ik me afvraag waarom ze daar in hemelsnaam spelen.

Typisch NL. gister prima wedstrijd gespeeld met een assist maar toch weer iets negatiefs zeggen. In dat geval zie ik helemaal niemand in dit jong Oranje de absolute top halen.

1 juni 2021 om 09:15

Maar dat is toch ook zo? In tegenstelling tot Jong Frankrijk, waar voor het grote Frankrijk zoveel geweldenaars in aanmerking komen dat de meeste jonge supertalenten gewoon nog niet aan de beurt zijn voor het eerste, geldt bij dit Jong Oranje het tegenovergestelde: dit elftal is al compleet afgeroomd, iedere speler met echt grote potentie zit al bij het grote Oranje. Dit elftal van Jong zijn gewoon de achterblijvers die een leuke toekomst gaan hebben op het niveau van de Eredivisie, Europa League, nummers 3 poulefase CL, middenmoters in Engeland/Spanje/Duitsland. Niets mis mee, maar de echte geweldenaars hebben dit Jong Oranje al achter zich gelaten. En toch halve finale EK, dat is gewoon knap.

1 juni 2021 om 14:43

Ik weet niet wat het is maar bij Kluivert is er altijd een negatief randje vanuit de media/analisten. Voornamelijk omdat het makkelijk scoren is bij de publieke opinie met name Ajax fans die iets tegen die jongen heeft. Ik snap je verhaal wel maar waarom moet Kluivert daarvoor belicht worden en niet de al gehele selectie? Alsof Schuurs en Dani de Wit de top gaan halen? Maar daar hoor ik niemand over. Affelay scoort heel makkelijk door te zeggen dat Bijlow zo goed speelde ( Iets wat de aanhang graag wilt horen ) Maar ik hoor hem niet over de puike wedstrijd die Harroui speelde. Het is een patroon wat veel te vaak terugkomt.

1 juni 2021 om 09:34

De kans is ook vrij groot dat helemaal niemand de top gaat halen. Ik zie het nog gebeuren bij Gravenberch, maar dan houdt het ook wel op.

1 juni 2021 om 10:08

Die laatste pass waar de goal uitviel was uitstekend. Maar hij speelde wisselvallig gisteren.

Je ziet dat hij zeker talent/potentie heeft. Maar met 22 heb je wel de leeftijd dat je overstap van talent naar volwassen speler moet maken.

Maar goed, voor een succesvolle carriere hoef je niet per se een topspeler te zijn. Als hij een paar seizoenen verdienstelijk bij Leipzig speelt, daarna een paar seizoenen bij een club als Sevilla en terugkeert naar Ajax kan hij ook met trots terugkijken op z'n loopbaan.
En zelfs van waarde zijn voor het grote Oranje.

1 juni 2021 om 14:47

Ik zeg ook niet dat Kluivert de wereld top gaat halen. Maar ik stoor me wel dat hij weer negatief benoemt moet wordt door Hans Kraaij terwijl hij 1 van de weinige was die nog iets forceerde in de wedstrijd.

Nou dat was 3 jaar geleden ook al duidelijk. Typisch zo’n leuke buitenspeler zonder enig rendement of intelligentie.

De meeste uit dit jong oranje zie ik niet slagen bij de absolute top. Misschien goed samen als team maar als individu zijn er weinig gasten waarvan ik denk dat ze absoluut wereldtop worden. Misschien dat Bijlow nog wel het verst kan gaan komen van dit jong oranje.

Eens met Kraay. De absolute top (basis bij een CL club en NL elftal) lijkt me sowieso niet haalbaar voor Justin. Als zijn spel niet efficiënter en volwassener wordt dan wordt hij niet meer dan een redelijke eredivisie-speler. Zelfs het niveau van bijvoorbeeld Berghuis (toch ook geen absolute top) is voor hem dan verre van haalbaar.

Wat een brilliante observatie van Hans! Natuurlijk is Kluivert geen echte top, maar ik denk dat in dit Jong Oranje niemand de echte top zal halen. Ze hadden tegen Frankrijk ook zo veel geluk. Ik denk dat ze, als ze tien keer tegen Frankrijk spelen, negen keer zouden verliezen. Leuk dat ze door zijn hoor, maar mooi was het niet.

1 juni 2021 om 09:25

Het was idd met de hakken over de sloot, maar ik zie wel echt een aantal die de absolute top kunnen halen.

1 juni 2021 om 09:31

Wie dan? Dat zie ik namelijk alleen bij Gravenberch gebeuren. Met name in aanvallend opzicht zie ik er geen de Europese top ook maar enigszins halen.

1 juni 2021 om 09:58

Kluivert speelt al bij Leipzig, hij speelde de laatste wedstrijden ook basis en deed het goed. De 2e vd Bundesliga dus hij zit sowieso al goed bij een topclub, dus ik zie hem wel bij een absolute topclub spelen vooral gezien zijn leeftijd. Botman word nu al in verband gebracht met allerlei topclubs en speelt al bij de kampioen van Franrkijk, Teze zie ik ook nog een interessante ontwikkeling maken, Als brobbey zijn potentie waarmaakt word hij ook een topper, Bijlow haalt imo ook de top.

Dat gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren, nee. Ik denk niet dat Kluivert beter is dan al die concurrenten die in de top van de middelgrote competities spelen. Hij heeft zich nauwelijks ontwikkeld en is in Jong Oranje ook niet een speler die heel erg opvalt. Ik denk eerlijk gezegd niet eens dat hij indruk zal maken in de Europese subtop. Daarvoor stagneert z'n ontwikkeling te veel naar mijn mening.

Als je Kluivert ziet spelen, en een Bergwijn bijvoorbeeld. Dan zie je toch echt aan een Bergwijn dat hij het spel-bezetting en spelintelligentie beheerst t.o.v Kluivert. Die mist echt bepaalde eigenschappen imo, want kwaliteiten heeft hij wel.

Volgens mij speelt hij momenteel bij een absolute topclub in Duitsland. Wat wil je dan nog meer? Ze hoeven toch niet allemaal bij Real Madrid of Manchester City te spelen? Als Kluivert bij Leipzig vaste basisspeler kan worden en daar regelmatig champions league speelt en een keer kampioen kan worden, dan heeft 'ie een hele mooie carrière.

1 juni 2021 om 10:01

Zeker eens. Maar eerst maar eens onbetwiste basisspeler worden. Wel zorgelijk dat t nog niet gelukt is. Enorm veel invalbeurtjes

Justin Kluivert komt ook niet in het rijtje van spelers als van Dijk, Wijnaldum, Frenkie de Jong, de Ligt, de Vrij en Memphis. Kraay jr. vertelt niks nieuws maar hij heeft wel gelijk. Trouwens gisteren had men bij Voetbalpraat ook flinke twijfels over Boadu. Ook de AZ spits lijkt een mooie carrière tegemoet te gaan, maar ik zie voor nu althans geen absolute topspeler in hem. Net als Stengs.

1 juni 2021 om 14:50

Dat is ook geen rijtje hoor, van Dijk, de Ligt en de Jong zijn toppers. Wijnaldum, Memphis en de Vrij subtoppers, dat zou Kluivert nog wel kunnen halen mocht alles ineens meezitten.

Als mensen zich afvragen of Justin Kluivert goed genoeg is moet je even kijken naar zijn goal vorige week tegen Wolfsburg. Pure klasse!

1 juni 2021 om 14:49

Hij is ook wel goed maar niet goed genoeg voor de echte top. Hopelijk klomt hij over een paar jaar weer terug bij Ajax om daar lang belangrijk te worden voor de club. We kunnen niet allemaal van Dijk, de Jong en de Ligt worden. Om een Klaassen, Blind of Tadic te zijn is ook prima, als je er maar genoegen mee neemt en je trots niet in de weg staat dat je terugkeert naar de plek waar jou talenten het beste passen.

De echte top volgens hans kraay....echte top is messi en co, dus zelfs subtop is ver uit het zicht voor kluivert

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

51 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 AS Roma 2 0 0 0
2020/2021 RB Leipzig 19 3 2 0
2019/2020 AS Roma 22 4 5 1
2018/2019 AS Roma 29 1 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 2 0
Laatste voetbalnieuws

Kluivert noemt voorbeelden: ‘Hij is heel snel, heel effectief én tweebenig!’

Justin Kluivert hoopt zich bij OGC Nice verder te ontwikkelen als voetballer. De aanvaller wordt volgend seizoen gehuurd van AS Roma, met een optie tot koop van tien miljoen euro, nadat...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Juventus wil niet meer dan twee miljoen euro neertellen voor Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren