Heitinga nieuwe trainer Jong Ajax na promotie Van der Gaag

Maandag, 31 mei 2021 om 16:03Rian Rosendaal • Laatste update: 16:26

Mitchell van der Gaag gaat bij Ajax verder als assistent-trainer van het eerste elftal, zo is maandagmiddag naar buiten gebracht door de clubleiding. John Heitinga, momenteel de coach van Ajax Onder-18, schuift door de promotie van zijn collega door naar Jong Ajax. De oud-verdediger debuteert derhalve volgend jaar als hoofdcoach in het betaald voetbal. Het beloftenelftal eindigde afgelopen seizoen op de zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Van der Gaag is sinds medio 2019 de eindverantwoordelijke van Jong Ajax. Na de zomerstop neemt hij in de technische staf van Erik ten Hag het stokje over van Christian Poulsen. De voormalig coach van onder meer Excelsior en NAC Breda ligt in Amsterdam nog vast tot de zomer van 2023. Poulsen, sinds 2018 verbonden aan Ajax, wil zich volgens de Amsterdamse club op 'andere dingen gaan richten'. Wel is hij met het bestuur in gesprek over een andere rol binnen de club.

Voor Heitinga is Jong Ajax geen onbekend terrein. De voormalig Oranje-international liep in 2016 al enige tijd stage bij toenmalig trainer Marcel Keizer. Sinds 2017 was hij verantwoordelijk voor het Onder 18-elftal van Ajax. Tevens is door de landskampioen maandag bekendgemaakt dat Gerald Vanenburg met ingang van komend seizoen als techniektrainer aan de slag gaat bij Jong Ajax.


Poll

John Heitinga is de ideale coach voor Jong Ajax


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door dvh5981)

Blijft een raar verhaal dat Heitinga overal maar tussen door glipt. Zeker als je ziet hoe hij zijn elftallen heeft laten voetballen... Maar goed... Slechter dan afgelopen seizoen kan Jong Ajax het bijna niet doen..

31 mei 2021 om 16:24

Ja hoe kan dit toch. Heitinga straalt ook echt niks uit. Komt altijd vrij simpel op mij over ipv een groot tacticus. Bij praatprogrammas net als bijv Ruud Gullit alleen maar dingen zeggen die niks toevoegen. Je hoopt dat dan ie het spelletje Echt snapt ofzo maar zo voetbalden zijn elftallen totaal niet. Kiest altijd eerder voor een draufganger dan voor een technisch begaafde speler. Ik vind het helemaal niks. Maar ja, wie weet verbaasd hij ons nog...

31 mei 2021 om 16:38

Ik waardeer je open houding ("je hoopt dat..." "Wie weet verbaast hij ons nog", maar eigenlijk is het antwoord wel voorspelbaar: een trainer die op tv geen tactische inzichten of begeestering kan overbrengen, zal dat ook niet kunnen wanneer hij in de kleedkamer of op het veld met zijn groep bezig is. Helaas, maar Heitinga is waarschijnlijk vooral geschikt als individuele trainer voor verdedigers ofzo. Het is inderdaad een raadsel waarom hij bij Ajax nog steeds doorstroomt naar hogere elftallen als elftalverantwoordelijk coach.

31 mei 2021 om 17:53

Ga Heitinga aub NIET vergelijken met Gullit die nergens geslaagd is. Heitinga bouwd zijn carrière heel zorgvuldig op door eerst met de jeugd te gaan werken en deed het heel goed met Ajax o19 en vooral op Europees niveau met zeer verzorgd voetbal. Het was geen kwestie meer of Heitinga JAjax ging coachen maar wanneer. Echt een coach die zich in de luwte aan het ontwikkelen is.

31 mei 2021 om 18:47

Dat heel goed met de U19 viel ook wel mee. Vorig seizoen dan de halve finale gehaald maar echt totaal kansloos verloren van Benfica terwijl dat echt geen bijzonder elftal was. Tactisch gewoon afgebluft en het jaar ervoor ook onnodig verloren van Lyon na strafschoppen. Tegen de betere tegenstanders delven ze iedere keer het onderspit terwijl het elftal echt niet minder is, hoe kan je dan zeggen dat hij het goed doet, om die ene halve finale?

31 mei 2021 om 19:01

Ik zie echt helemaal niets van de ontwikkeling bij Heitinga. Lijkt me eerder een gevalletje van in de luwte mislukken. Anti voetbal met rare keuzes in zijn opstellingen. Lijkt een fetish voor simpele dravers te hebben en technische voetballers liefst te vermijden.

Bovendien is het een halve voetbaltokkie die Ajax capuchonetjes uitnodigde bij een besloten Ajax - Feyenoord dus al te snugger kan hij ook nooit zijn.

Het is een echte Ajacied die tijdens zijn voetbal carrière flinke obstakels heeft overwonnen. Hopelijk lukt hem dat als trainer ook.

31 mei 2021 om 20:24

Nog 1 die amper wedstrijden ziet van Ajax o19 maar wel graag mening wil geven. Ajax zoekt tegenwoordig zeer zorgvuldig zijn coaches uit en naar jou mening zal nooit gevraagd worden.

31 mei 2021 om 20:31

Haha als dat je manier van discussieren is kan je misschien beter op een fansite vertoeven waar alles over Ajax hosanna is.

1 juni 2021 om 09:46

@V-Watcher. Dat Lyon team was voetballend echt klasse of 2 beter dan Ajax toen. Dat het tot penalties kwam was echt een godswonder. Cherki, Caqueret, en Kalulu zijn hele fijne spelers geworden. Rafia en Thomas stonden met Caqueret op middenveld en die speelde middenveld van Ajax bestaande uit Ter Heide, Llansana en Jensen op een hoopje. Bij Ajax was het toen volledig gokken op snelheid van Nunnely en Brobbey voorin. Dat werkte heel vroeg in wedstrijd en laatste seconde. Uiteindelijk verlies je de penaltyreeks na 8 getrapte penalties per ploeg.

31 mei 2021 om 17:28

En hoe moeilijk kan het zijn om Jong Ajax te coachen? Ze zijn allemaal gemotiveerd, barsten van het talent en het resultaat is onbelangrijk. Lijkt mij te doen voor Heitinga.

Wordt een grote ramp, dit is zo’n waardeloze coach. Heeft matig tot slecht gepresteerd met paar van de meest talentvolle lichtingen!

31 mei 2021 om 16:50

Van der Gaag heeft bewezen een goede coach te zijn, bij jong Ajax is het lastig een team te smeden met al die mutaties, dat zie je bij elk jong team in feite. En van der gaag is sowieso tien keer beter dan Poulsen die echt helemaal niets bijdroeg en alleen maar tijd koste om alles uit te leggen

31 mei 2021 om 16:55

Zal toch wel over Heitinga gaan als ik het zo begrijp?

31 mei 2021 om 17:59

Wanneer ga jij je huiswerk eens doen, ik weet bijna zeker dat je hem niet 1 keer aan het werk heb gezien met JA o19. Ik vind deze opmerking dan ook heel dommigheid overkomen.

Op basis van welke prestaties verdient van der Gaag een promotie als assistent-trainer van het 1e?

31 mei 2021 om 16:16

Niet op de teamprestaties van Jong Ajax denk ik. Maar heeft dit jaar wel Timber, Rensch en Brobbey afgeleverd aan het 1e elftal in principe.

31 mei 2021 om 16:24

Dat hebben de door jou genoemde personen voor 99.9% zelf gedaan, denk ik.

31 mei 2021 om 16:26

Het gaat er volgens mij om dat Jong Ajax in het dienst staat van jax 1 . En zo als je zegt zijn er aardig wat talenten door gestroomd. Of Jong Ajax kampioen wordt of laatste dat maakt in principe niet veel uit.

31 mei 2021 om 16:30

@bossie, binnenkort kunnen Jong teams ook degraderen dus laatste worden lijkt me niet echt wenselijk

31 mei 2021 om 16:43

Als je geen kampioen wordt wil dat nog niet zeggen dat je degradeert. Kijk nu eens hoeveel spelers van het “kampioensteam” in het 1e zijn doorgebroken! Feit is dat jong Ajax in het teken moet staan van individuele ontwikkeling.

31 mei 2021 om 17:14

Inderdaad Tipptopp, het gaat om de individuele ontwikkeling. Kampioen worden is geen vereiste, maar dat lijkt hier niemand te weten.

31 mei 2021 om 17:03

Makkelijk om vd Gaag te veroordelen voor de 16e plaats dit seizoen. Heb je je verdient in de gemiddelde leeftijd van de spelers van Jong Ajax dit seizoen. Dit seizoen moest vd Gaag het vooral doen met 17-18 jarige, waar dat de afgelopen jaren toch veelal boven de 20 was. Daarnaast waren Timber, Rensch, Gravenberch, Brobbey en Traore vooral bij het eerste elftal.

Heitinga voldeed aan alle eisen, aldus Ajax. Buiten zijn vele kwaliteiten om gaf de kale kop de doorslag. Daarmee toont Heitinga aan de Ajax filosofie in zich te hebben op hoger niveau

Ben geen fan van Heitinga. Er zijn genoeg trainers van buitenaf die wel jong Ajax willen trainen. Denk dat dit gaat tegenvallen. Maar hopelijk bewijst hij mijn ongelijk, natuurlijk wel een clubman.

Ben benieuwd wie de o18 gaat krijgen. Binnen de club lijken mij Dave Vos en Yuri Rose meest voor de hand liggende namen voor o18. Heitinga kent de spelers van o18 die stap moeten zetten of recent gezet hebben goed dus ben benieuwd wat zijn plan is qua doorschuiven. Van der Gaag naar Ajax 1 is hopelijk geen vooruitzicht op vertrek Ten Hag na komend seizoen en dan Van der Gaag bij Ajax 1, vind hem daar niet overtuigend genoeg voor bij Jong Ajax.

31 mei 2021 om 16:21

Wat grappig om de naam Yuri Rose hier terug te lezen. Heeft hij een Ajax-verleden? (jeugd of uit Amsterdam afkomstig)

31 mei 2021 om 16:27

Was trainer van de Ajax amateurs en sinds afgelopen jaar werkzaam op de Toekomst. Heeft daarvoor ook bij AFC teams getraind. Had dit seizoen de o17 groep bij Ajax en toonde in voorbereiding (wat ook laatste is wat beetje zichtbaar was) spelers op nieuwe posities uit te proberen. De 4 potjes in competitie scoorde ze 15 keer (9 van die goals waren Rijkhoff die nu bij BVB zit) wat veelbelovende start was. Denk dat ze hem niet zonder reden bij de Ajax Amateurs weg hebben gehaald en direct zo'n hoog jeugdteam te geven. Want o17 van afgelopen seizoen had echt wel paar hele grote talenten .

31 mei 2021 om 16:44

@wolterx,

Nee joh, bij vertrek Ten Hag ben ik er haast van overtuigd dat Reiziger het wordt. Reiziger mocht het ook al doen bij vertrek Keizer voordat Ten Hag was aangesteld. Samen met bogarde reeds kampioen geworden in de Kkd. Ex speler van Ajax. Als er al iemand naar voren wordt geschoven vanuit de organisatie is het Reiziger.

Heitinga komt me niet voor als de meest intelligente coach moet ik zeggen, weet niet waar dat aan ligt. Als ik naar ‘Duitse’ traditie kijk bij oa RedBull en naar namen als Nagelsmann, Tuchel etc dan zou ik er een hele beste assistent (van buiten) neerzetten met tactisch analytisch inzicht en wat psychologische kwaliteiten.
Tekortkomingen erkennen en daar staf bij zoeken is imo meest waardevolle (itt vBommel die eenzelfde types erbij haalt zoals Hofland)

31 mei 2021 om 16:40

leuk, als winnen het belangrijkste is. Uiteindelijk zijn de wedstrijden maar bijzaak en gaat het allemaal om de individuele begeleiding om die paar die potentie hebben het eerste te halen zo goed mogelijk op te leiden.
Je kan als Jong ajax trainer het grootste tactische brein hebben of honderden assistenten hebben die er iets van vinden, als het niet in het straatje van Ajax 1 past heb je er niets aan

Mooie stap voor hem en de club, hij heeft kenbaar gemaakt dat zijn ambitie is om ergens hoofdcoach te worden en schijnbaar vind Ajax ook nog dat hij hier wellicht de kwaliteiten voor heeft.

Hoeveel assistenten heeft Ten Hag wel niet? Reiziger, Bogarde, Witschge, Poulsen? Zijn 5 assistenten noodzakelijk?

31 mei 2021 om 16:28

Zeker alleen het dikgedrukte stukje gelezen?

31 mei 2021 om 17:00

Klopt, heb alleen het dikgedrukte stuk gelezen. Want meer was er ook niet te lezen en de rest was later pas toegevoegd. Dan zijn 4 assistenten nog steeds veel.

31 mei 2021 om 16:41

Je weet dat er onder de titel uitleg staat met meer informatie?

Prima toch, Tegen de tijd dat Heitinga ook kaal begint te worden kan hij coach van het eerste elftal worden

Dan heeft Ten Hag 5 assistenten op de bank zitten. Reiziger, Bogarde, Polsen,Witschge en Van Der Gaag. Wat heeft dat nou voor nut

31 mei 2021 om 16:30

Tweede zin van de tweede alinea. Lees die nog eens, zou ik zeggen.

31 mei 2021 om 16:37

Toen ik dit plaatste stond er zoals wel vaker een artikel wat niet compleet was. Snel meer. Dat plaats voetbalzone nogal vaak onder een artikel

Ik vind Heitinga echt 0,0 charisma en autoriteit hebben. Tactisch lijkt die me ook niet de sterkste dus op basis van wat is hij überhaupt trainer geworden bij Ajax?

31 mei 2021 om 16:40

Ik heb Heitinga liever bij Jong Ajax dan bij de O19. Daar kan hij minder schade aanrichten. Ik vond O19 onder Heitinga niet echt stappen maken. In Jong Ajax moet je vooral inhoud kweken. Ik geloof wel dat hij daarin zijn ei kwijt kan en spelers kan inspireren vanuit zijn ervaring.

31 mei 2021 om 16:59

Ik vind Heitinga alles behalve een inspiratie bron. Zo'n geweldige voetbal carriere had die niet en mondeling vind ik hem ook niet sterk. Het is echt een kwestie van vriendjes politiek wat heel erg heerst binnen Ajax.

Ajax rouleert altijd zijn stafleden en doet dat vrij regelmatig; niks nieuws onder de zon. En het is maar wat je promotie noemt: feitelijk gaat hij van eindverantwoordelijke van een team, naar assistent in de leer bij een ander team (van der Gaag). Maar soms is dat beter: sommige mensen willen juist niet op de voorgrond staan om goed en nuttig te kunnen zijn en sommige des te meer. Als voorbeeld komt Jan Wouters in me op: fantastische ondersteuner en assistent, maar geen hoofdtrainer of manager.

31 mei 2021 om 16:44

Nou nee, Van der Gaag schuift dus door naar het eerste, en Heitinga krijgt de leiding over Jong. Ik houd mijn hart vast.Edit: of doelde je op Van der Gaag die van eindverantwoordelijk naar assistent gaat?

1 juni 2021 om 15:39

Ik bedoelde Van der Gaag. Die was tot nu eindverantwoordelijk bij Jong Ajax, is misschien te licht bevonden en wordt assistent gemaakt. Dan weet ik niet of dat 'promotie' kan worden gnoemd. Maar in sommige gevallen doen mensen het beter als ze juist niet op de voorgrond hoeven te treden: misschien is Van der Gaag zo'n type.

Elke keer als ik Heitinga trainertje zie spelen dan schiet ik gewoon in de lach. Sorry hoor. Hij speelt gewoon een trainer. Doet maniertjes na die anderen ook doen. Ik mag hopen dat dit geen toekomstige Ajax 1 trainer is. Wel mooi voor vd Gaag dat hij nu bij het eerste betrokken wordt.

De uitstraling van Heitinga werkt niet echt in zijn voordeel, zie o.a. de reacties hierboven. Ook in de talkshows/tv-programma's komt hij niet heel verstandig over, al hoeft dat niets te zeggen over zijn trainerskwaliteiten. Ik hoop alleen dat hij 'zijn grote vrienden van de F-Side' buiten het stadion laat bij een eventuele Mini-Klassieker.

Van der Gaag heeft het toch gewoon slecht gedaan met Jong Ajax? Spelers werden nauwelijks beter of fitter en maakte iedere wedstrijd in de laatste 10 minuten dezelfde fouten weet niet of je hem alles kan aanrekenen aangezien het jonge gasten zijn maar het werd in ieder geval niet beter. Over Heitinga weet ik niet zoveel, soms zie ik hier mede leden op VZ die wel bekend zijn met de lagere elftallen spreken over betonvoetbal.

Herald wordt techniek trainer. Goede set weer van Marc 👌

Maakt snel promotie die heitinga, maar kan me gezien zijn voorkomen in de media niet voorstellen dat hij een goede coach is. Zie hem ook echt niet voor de groep van Ajax 1 staan.

31 mei 2021 om 18:17

Nouja, iets meer dan 100 potjes in hoogste jeugdteams van Ajax trainer geweest voor hij bij Jong Ajax kans krijgt. Vond hem vooral te snel hoogste jeugdploegen krijgen eigenlijk.

31 mei 2021 om 19:04

Zie jij iets van ontwikkeling bij Heitinga en hoe schat jij zijn potentie als trainer?

1 juni 2021 om 09:34

Kan daar echt weinig nuttigs over zeggen. Sommige talenten maakte echt sprongen vooruit bij hem (broertjes Timber en Regeer bijvoorbeeld) maar echt sterk positiespel vond ik het niet vaak. Kon wel prima resultaten halen met jonge ploegen. 2 jaar geleden vandaag met extreem jonge ploeg kampioen o19 geworden bvb stonden toen oa Rensch, Regeer en Ünüvar uit 2003 basis tegenover spelers van 2000 zoals Kokcu, Geertruida en El Bouchataoui. Sterker nog, Heitinga had geen enkele speler uit 2000 in zijn ploeg toen en slechts 4 van 2001 in de basisopstelling. Bij Feyenoord was toen maar 1 speler uit 2002 in selectie (bannis) tegen de 9 van Ajax (+ dan die 3 uit 2003). Met die ploeg werd hij kampioen ondanks dat het gewoon een belachelijk jonge ploeg was (gemiddelde leeftijd laatste wedstrijd van seizoen was 17.2 jaar, bij Feyenoord toen 18.3 jaar). Daar moet ik hem wel complimenten voor geven want zette volledig in op spelers die toekomst bij de club hadden en durfde jongere spelers te gebruiken. Durfde in de YL ook spelers van 15 te gebruiken (ünüvar, Gravenberch en Hoogewerf) en nog 15 spelers die debuut mochten maken daar met 16. In andere competities ook nog Brobbey, Van Axel Dongen, Hansen, Bonnah (RB Leipzig nu), Regeer en Taylor met 15 debuut in hoogste jeugdelftal laten maken en ben ervan overtuigd dat het er nog meer waren geweest als corona niet was geweest. Wat dat betreft durft hij wel maar of het echt een goede trainer is weet ik niet.

Leuk voor Heitinga, alleen ik betwijfel of hij een goede hoofdcoach is. Maar door komen we achter. Hij kent in ieder geval de spelers die doorstromen. Verder apart dat VD Gaag nu assistent wordt bij het eerste. Wie gaat daar weg dan? Winston, Reiziger, Witschge of Poulsen...

31 mei 2021 om 22:54

In het artikel staat dat Poulsen iets anders wilt doen. Bij Winston en Reiziger heb ik het idee dat ze langzaam voorbereid worden om het stokje over te gaan nemen wanneer Ten Hag vertrekt.

Vaantje aangetrokken als techniek trainer voor jong Ajax dat is pas echt een aanwinst.zijn maar weinig spelers die zich technisch kunnen meten met vaantje.leuk om te lezen en wens hem veel succes

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

89 fans
Coach, 37 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Juventus wil niet meer dan twee miljoen euro neertellen voor Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren