Peter Bosz is de nieuwe trainer van Olympique Lyon

Zaterdag, 29 mei 2021 om 18:25Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 18:55

Peter Bosz gaat vanaf komend seizoen bij Olympique Lyon aan de slag als hoofdtrainer, zo meldt de club zaterdag in een officieel bericht. Lyon, dat afgelopen seizoen als vierde eindigde en daarmee naast deelname aan de Champions League greep, en de 57-jarige trainer hebben een contractuele overeenkomst tot de zomer van 2023 getekend.

"Olympique Lyon is zeer verheugd om mede te delen dat Peter Bosz benoemd is tot coach van het eerste elftal voor de komende twee seizoenen", zo luidt het bericht op de website van de club. Bosz is de dertigste trainer in de clubgeschiedenis die aan het roer komt te staan bij les Gones en zal per 1 juli officieel in dienst treden. Technisch directeur Juninho Pernambucano is met name gecharmeerd van Bosz omdat de oefenmeester met zijn visie en ervaring zou 'bijdragen aan het succes van de jeugdacademie'.

Lyon kreeg eerder deze week nul op het rekest van Christophe Galtier, die met Lille de landstitel veroverde en twee dagen later zijn vertrek aankondigde. De club schakelde snel door naar Bosz nadat bleek dat Galtier geen haalbare kaart was. De Nederlander zit sinds zijn ontslag bij Bayer Leverkusen in maart zonder club en werd eerder al met OGC Nice in verband gebracht. De Zuid-Franse club lijkt echter voor Galtier te gaan kiezen: beide partijen zouden al sinds april in contact zijn.

Bosz werd in maart verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de voorbije drie maanden. Bayer was half december immers de koploper van de Bundesliga, maar na de winterstop presteerde de ploeg van Bosz dramatisch. Bayer werd bovendien in de zestiende finales van de Europa League uitgeschakeld door Young Boys en verloor in de achtste finales van de Duitse beker van Rot-Weiss Essen, dat uitkomt op het vierde niveau.

Lyon, waar Memphis Depay na 30 juni transfervrij vertrekt, en Bosz hebben zaterdag de laatste details besproken. De Nederlander wil naar verluidt een fysieke trainer, twee assistent-trainers en een video-analist meenemen. Bosz heeft als voordeel dat hij de Franse taal machtig is: hij speelde ruim dertig jaar geleden voor Toulon.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door excellent)

Dit zou wel eens een hele goede match kunnen zijn, met de jeugd van lyon erbij, beetje hetzelfde als ajax

29 mei 2021 om 15:22

Het is wel afwachten wat er overblijft na de zomer. Aouar is gewild, Memphis vertrekt transfervrij.

29 mei 2021 om 15:23

Balen, daar gaat onze nieuwe bondscoach.

29 mei 2021 om 18:47

Haha dat dacht ik ook Peer.
Wel een mooie club voor Peter, wellicht een mooie match ja. Ik wens hem succes

29 mei 2021 om 18:45

Als iemand er iets van kan maken dan is het Peter wel. Echt een man voor die club

29 mei 2021 om 20:28

Denk je dat Lyon top 3 kan worden in Ligue 1, dus CL voetbal haalt, zonder behoorlijke restverdediging? Ik denk het niet.

Zoo, mooie club! Mooie selectie. Dit is een goede stap voor hem. Hier zie ik ook graag Berghuis. Mooie stad, tof stadion, geen bijzonder hoog niveau.

27 mei 2021 om 22:13

Ook na de zomer qua selectie? Depay gaat weg,Ouar gaat weg,Cornet wellicht, dat is wel een flinke slok op de borrel

27 mei 2021 om 22:15

Ze halen altijd weer talenten of andere spelers die elders mislukt zijn. Genoeg talent in Frankrijk

29 mei 2021 om 16:21

Lyon heeft de volgende toptalenten al klaar staan om die posities in te vullen. Ik verwacht dat aankomend seizoen Cherki volledig gaat doorbreken. Een echte parel en in potentie hun beste jeugdspeler sinds Benzema. Kadewere zal ook een belangrijkere rol krijgen. Ook op het middenveld hebben ze veel jong talent met Caqueret, Bruno Guimaraes, Lucas Paqueta en Jean Lucas. En uiteraard zal Lyon wel wat te besteden hebben, Memphis is dan wel transfervrij maar voor Aouar zal een aardig bedrag binnenkomen en Andersen heeft zich ook wel in de kijker gespeeld op huurbasis bij Fulham.

29 mei 2021 om 18:42

Cornet? Serieus? Ooit meer dan een paar wedstrijden van hem gezien afgelopen seizoen?

Beter wacht Bosz tot na het EK en vervangt hij de Boer als bondscoach.

27 mei 2021 om 22:10

Wellicht is Koeman dan weer vrij?

27 mei 2021 om 22:11

Nee liever niet. Speel niet graag met depay en berghuis als aanvallende backs. En wijnaldum en frenkie als cv.

27 mei 2021 om 22:58

Liever niet. Winnen we geen prijs de komende jaren

27 mei 2021 om 23:35

In tegenstelling tot dat wat we gewend zijn, of...?

Waardeloze opmerking, gast.

28 mei 2021 om 00:31

Want Bosz heeft het zoveel beter gedaan de afgelopen jaren dan De Boer? Dat als voldongen feit stellen dat FdB al heeft gefaald op het EK zonder dat er een wedstrijd gespeeld is vind ik een beetje zielig worden.

28 mei 2021 om 09:35

Echt he, bij deze vind ik het bijna een verplichting worden voor iedereen dat wanneer de Boer het goed doet op het EK en de finale haalt bijvoorbeeld, dat iedereen die ook maar iets bleef roepen zijn voetbalzone account verwijderd en nooit meer zijn tv aan zet voor een potje voetbal.

28 mei 2021 om 11:55

Ok bij deze heb je een deal dat als de boer het goed ik hem dan ook een pluim ga geven en zeggen dat ik het verkeerd heb gezien . Ga jij dan ook het zelfde doen als het echt een mislukking wordt ?

28 mei 2021 om 20:37

@ravg: Helemaal mee eens haha, maar mensen waaien helaas met alle winden mee hier.
@nooblex: Ohjazeker, heb ik in het verleden ook wel al gedaan.

29 mei 2021 om 15:24

@myvision - En jij kaart enkel de goede dingen van De Boer aan en negeert de dingen die fout gingen volledig. Daar waar De Boer bij de meesten nauwelijks krediet heeft, lijkt hij bij jou juist alle krediet van de wereld te hebben. Allemaal prima hoor, maar dan is het nogal hypocriet om commentaar te hebben over hoe andere mensen erover denken.

29 mei 2021 om 16:00

@myvision
Wat Bosz in ieder geval voor heeft op De Boer is dat je als voetballiefhebber de kans hebt om leuke wedstrijden te zien. De kans dat je het EK wint is minimaal, dan zie ik toch liever een paar leuke potjes dan 4 risicoloze potjes met alleen maar breedtepasses en terugspeelballen om zogenaamd de tegenstander uit de tent te lokken zoals De Boer dat graag heeft.

29 mei 2021 om 19:01

@sirius; ik snap myvision heel goed. Persoonlijk word ik alleen maar meer fan van De Boer omdat ik het belachelijk vind dat hij van bijna niemand een kans krijgt en niks goed kan doen. Ik vind het te schandalig voor woorden hoe er met hem wordt omgegaan

Ik zie dit wel een succes worden! Zou een hele mooie club voor Bosz zijn en het is hem gegund.

27 mei 2021 om 22:09

Trouwens ook wel bijzonder dat die trainer die kampioen is geworden met Lille en daar ontslag heeft genomen nu kiest voor Nice... Ik zou toch verwachten dat een trainer na zo'n prestatie wel een grotere club kan vinden..

27 mei 2021 om 22:16

Gewoon een echte coach die iets op wilt bouwen. Een beetje zoals Klopp met Dortmund en Liverpool. Ik heb alleen maar respect voor dit soort coaches.

27 mei 2021 om 22:23

Ik ook wel hoor, zo bedoel ik het ook helemaal niet, maar bij een grotere club kan je ook iets opbouwen.

27 mei 2021 om 22:44

Aan de top blijven is lastiger dan er te komen...

27 mei 2021 om 22:46

Helemaal als je zelf naar beneden springt..

27 mei 2021 om 22:59

@voetbalfreaks, vandaar dat clubs als PSG, Bayern München, Juventus zo'n beetje jarenlang kampioen zijn geworden en er in bijna elke competitie in principe maar 2 of 3 clubs zijn die jaarlijks meestrijden om de titel.

27 mei 2021 om 23:18

Het is ook een stuk fijner wonen in Nice dan in Lille.

27 mei 2021 om 23:26

@De Toekomst, deze team hebben een veel hogere budget dan hun concurrenten zij hoeven ook niet te vrezen dat ze worden leeggekocht na een kampioensjaar. Lille is verassend kampioen geworden en de hoofdcoach en 1e doelman zijn een week later al vertrokken.

28 mei 2021 om 08:39

@De Toekomst: Het is een grote mooie club met een enorme achterban. Ook hebben ze een heel goed jeugd-apparaat. Ik denk echt dat Lyon een hele goede stap voor Bosz zou zijn. Ben heel benieuwd, hoop dat hij ook echt daar aan de slag gaat!

mooie club voor hem met een aantal creatieve spelers die wel passen bij Bosz zijn speelstijl

27 mei 2021 om 22:15

Wordt het niet juist tijd dat die man zijn speelstijl iets gaat aanpassen? Heeft hem niks bijzonders opgeleverd en bij zijn laatste twee clubs voortijdig ontslagen.

29 mei 2021 om 15:28

Bij Leverkusen speelde hij helemaal niet zo extreem aanvallend. Nu zeg ik overigens niet dat Bosz geen fouten heeft gemaakt hoor, maar het is ook niet makkelijk om structureel goed te presteren met Leverkusen. Als je in de geschiedenis duikt en naar de resultaten kijkt, hebben ze maar 1 periode van 5 jaar gehad waarin ze 'structureel' in de top 4 eindigden (1996-97 tot 2001-02). Verder schommelen de prestaties continu. Daarvoor heeft de Bundesliga wellicht ook te veel concurrentie.

27 mei 2021 om 22:31

Ga je hier nu ook al over creatieve spelers beginnen ?
Wat is een creatieve speler dan ? Of bedoel je gewoon iemand met inzicht en een goede pass in z’n benen ?

27 mei 2021 om 23:17

Aouar en Cherki bv vind ik toch hele creatieve spelers hoor. creatieve spelers zijn idd spelers met inzicht die snel de oplossing naar voren zien, een steekpass in de benen hebben en de techniek hebben om een mannetje te passeren. wat is volgens jou een creatieve speler dan?

Als ik dan toch mocht kiezen tussen Lyon en Nice, dan ging ik naar Nice, leuke stad, lekker bij het strand, Monaco en Cannes op een kort (trein) ritje...

Maar ja, voetbaltrainers zullen vast naar andere dingen kijken .

27 mei 2021 om 22:12

Hij heeft geen keuze. Nice is al sinds April rond met Galtier.

27 mei 2021 om 22:16

Galtier had de keuze en kiest ook voor Nice, vanuit Lille, dus ook voor het weer, denk ik .

Maar zonder dollen, natuurlijk kijken voetbaltrainers naar andere zaken, maar wij stervelingen kunnen wel een beetje fantaseren toch? Ik zit hier overigens in de prachtige geboorteplaats van Peter Bosz en daar is het ook prima toeven hoor. Geen strand, wel bos...

Met betrekking tot Lyon lijkt me ook een mooie uitdaging voor Bosz.

27 mei 2021 om 22:19

Wat een onzin dat hij sinds april al rond was met Nice. Midden in de belangrijkste maand voor het kampioenschap.

Wat een goed seizoen bij Ajax kan doen... Bij Dortmund geflopt en bij Leverkusen een beperkte houdbaarheidsdatum. Het is een leuke coach voor bij een topclub, maar geen garantie op prijzen door het kamikazevoetbal.

Hij heeft Lyon al eens verslagen, dus niet gek haha. Zonder grappen, met Memphis en wellicht Aouar raakt Lyon wel 2 toppers kwijt en die zullen goed vervangen moeten worden. Maar Lyon heeft een fantastische jeugdopleiding en Bosz weet daar wel raad mee. Zou me niks verbazen als Lyon opeens aan Dolberg gaat trekken in de zomer bijvoorbeeld, als Bosz daadwerkelijk komt. Mooie club voor hem, beheerst de Franse taal ook volgens mij. Prima

Lijkt mij een mooie club voor Bosz. Lyon heeft een goeie jeugdopleiding en Bosz weet wel raad met jeugdspelers. Wellicht dat hij zijn speelstijl iets moet aanpassen maar verder een goeie combinatie.

Hopen dat Sinkgraven een woordje Frans spreekt.. ben benieuwd of dit een gelukkig huwelijk wordt. Tegen toch vaak wat stuggere Franse ploegen vraag ik mij af of de kamikaze van Bosz een succes gaat worden

28 mei 2021 om 11:59

Lol hij neemt sinkgraven echt overal mee. Misschien heeft hij iets met z’n dochter ofzo

Mhm, een succescoach die naar Nice gaat? Hebben ze daar een zak geld gevonden? Benieuwd of het Frankrijk wel lukt met zijn kamikaze voetbal.

27 mei 2021 om 23:51

Dacht een nieuwe eigenaar.

31 mei 2021 om 12:39

Voor zover ik weet is Lyon nog steeds in handen van dhr Aulas die er al sinds 1987 de scepter zwaait. Heb ook nergens gelezen dat er een overname is geweest

Wellicht verwar je OL met OM, want die zijn in 2016 overgenomen. Margarita Louis-Dreyfus verkocht de club aan Frank Mccourt, een of andere Amerikaanse ondernemer.

31 mei 2021 om 13:23

Klopt, maar die nieuwe eigenaar ging over nice. Die is nu in handen van een engelsman?

31 mei 2021 om 14:55

Oh zo, ja dat klopt inderdaad. Is nu in handen van een Brits chemiebedrijf en staat idd onder leiding van een Engelsman.
Maar dat punt had ik in eerste instantie nog niet zo opgepikt.

Heb Bosz zelf al vaker gelinkt aan Lyon omdat hij een Frans verleden heeft als speler. Zou me niet verbazen dat dit een mooie klus voor hem is.

Een mooie club Lyon met een mooie aanhang. Hopen dat hij een keer succes heeft in het buitenland. .. Dortmund en leverkussen zijn voor hem helaas niet geworden wat het moest worden. Op naar Lyon

Die galtier dat zijn nu trainers waar ik respect voor heb. Gewoon naar een middenmoter gaan en daar proberen het team en club vooruit te helpen.
Natuurlijk is hij slim om te stoppen bij Lille kan volgend jaar alleen maar slechter gaan.En natuurlijk gaat hij niet naar O. Lyon waar de verwachtingen zijn dat die club kampioen moet worden.
Nee gewoon naar het bescheiden Nice word die daar komend seizoen 6de of 5de is hij weer de held.
Ik snap daarom ook niet waarom M.van Bommel bij Wolfsburg instapt.
Die zijn 3de geworden en groepsfase Cl gehaald dat kan komend seizoen eigenlijk alleen maar minder worden.

Dit zou wel eens een hele goede match kunnen blijken. Qua niveau is dit wel het type club van Bosz, want voor de top acht ik hem ongeschikt. Verder heb je bij Lyon veel jeugd en ze spelen doorgaans aanvallend, dat past wel bij Bosz.

Zeer interessant dit! Lyon is een Franse (sub)topclub, met een goede jeugdopleiding en aanvallend voetbal. Bosz past daar wel, hoewel het bij Bosz wel vaak 'alles of niets' voetbal is.

29 mei 2021 om 14:54

Lyon is gewoon een topclub in Frankrijk hoor.

Zou een mooie kans bij een zeer prachtige club zijn voor Bosz.

Waren jaren geleden natuurlijk oppermachtig in Frankrijk toen ze 7x op rij (volgens mij?) kampioen werden met o.a. Benzema en Juninho in hun selectie. Daarna in wat mindere jaren terechtgekomen, maar de afgelopen 4 à 5 jaar zijn ze er toch best wel bovenop gekomen en draaien ze altijd wel mee voor plek 2 t/m 4 (met uitzondering van vorig seizoen, maar toen deden ze het goed in de Cl).

Ze kunnen op financieel gebied wel redelijk wat en ze hebben een hele goede jeugdopleiding en met die 2 dingen kan Bosz denk ik echt wel iets moois neerzetten. Vooral op het gebied van de jeugdopleiding, behoort Lyon in mijn ogen echt wel tot de absolute wereldtop.

Momenteel hebben ze natuurlijk Caqueret, Aouar en Cherki als parels uit de jeugdopleiding, maar als je kijkt wat ze er jarenlang uit hun jeugdopleiding komt: Fekir, Diakhaby, Lacazette, Tolisso, Umtiti en in een wat verder verleden Benzema en Ben Arfa (al is bij hem nooit echt zijn volledige potentie eruit gekomen), dat is echt wel een gouden business voor Lyon.

Maar ze hebben natuurlijk ook spelers als Mariano, Ndombélé en Mendy voor veel geld verkocht. Daar komen waarschijnlijk deze transferperiode of later in de toekomst spelers als Aouar, Cherki, Bruno Guimarães, Cornet, Paqueta, etc. bij en Depay gaat dan weliswaar transfervrij weg, maar hier liggen voor Bosz desondanks mooie mogelijkheden.

Met 6 jaar als speler in Frankrijk en z’n prestaties tegen Lyon is dit natuurlijk wel een logische stap, grote club met altijd verrassende spelers, kan wel eens een groot succes worden!

Lijkt me een mooie match, ik verwacht dat Lyon met Bosz best wel eens hoge ogen kan gaan gooien in de CL. Het mooiste zou zijn als ze PSG nog een jaartje van het kampioenschap kunnen houden, ik heb toch een beetje een zwak voor die club op de een of andere manier.

29 mei 2021 om 19:16

....ze spelen dus geen CL.

29 mei 2021 om 20:25

Maar hopelijk het seizoen erop wel, bedankt dat je me er even op attendeert

Top trainer Peter Bosz.
Was goede trainer voor Ajax geweest
maakt spelers beter .

Leuk om te lezen dat Bosz snel onder de pannen komt bij toch wel een aansprekende club.
Ik snap nog steeds niet goed waarom Leverkusen hem ontsloeg,hij heeft dat team toch goed laten renderen,alleen de pech dat het na de winterstop stukken minder ging.
Zo zie je maar weer dat als je als speler of trainer goed presteert,je altijd en overal terecht kunt.

Christophe Galtier durfde het niet aan en hiermee kan ik hem niet ongelijk geven.ben verder benieuwd naar het komende seizoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Lyon

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Nantes00
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
D. Da SilvaVerdediger
J. DenayerVerdediger
S. DiomandeVerdediger
L. DuboisVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Lyon.

41 fans
Coach, 57 jaar
SeizoenClub
2019-2021 Bayer Leverkusen
2017-2017 Borussia Dortmund
2016-2017 Ajax
2016-2016 Maccabi Tel Aviv
Laatste voetbalnieuws

Overmars betreurt ‘dramatisch dossier’: ‘Dan is hij 30 miljoen euro waard’

Marc Overmars weet niet of André Onana de overstap van Ajax naar Olympique Lyon zal maken. De directeur voetbalzaken van de Amsterdamse club heeft naar eigen zeggen ‘al een week’ geen...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren