Dirk Kuyt: ‘We gingen heel simpel een visje eten, ik zal dat nooit vergeten’

Woensdag, 2 juni 2021 om 14:40Dominic Mostert • Laatste update: 14:41

In de aanloop naar de selectiebekendmaking van het Nederlands elftal voor het EK sprak Soufiane Touzani met vier ex-internationals over hun herinneringen aan Oranje. Dirk Kuyt speelde ruim honderd interlands en maakte zijn debuut in het stadion van FC Utrecht, de plek waar hij ook zijn eerste stappen zette in het betaald voetbal. Met Touzani praat hij over zijn debuut in de Oranje-selectie, over zijn multi-inzetbaarheid en over de manier waarop hij het maximale probeerde te halen uit zijn voetbalcarrière.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door fairplay1)

Dirk Kuyt vind ik toch echt een mooi verhaal. Was niet de meest verfijnde voetballer en niet de beste 1 van de beste uit die lichting van Oranje. Maar met zijn werk ethie,drive en goede looplijnen heeft die het toch maar een fantastische carriere eruit gehaald.

Vergelijk het nu een beetje met Gini. Overal was er twijfel en niet de meest technische middenvelde,maar als je ziet dat hij werkelijk overal het ongelijk laat zien van de critici, kan ik daar alleen mijn toupetje voor afnemen.

27 mei 2021 om 19:34

Ik weet niet of ik t eens ben met je vergelijking. Gini debuteerde bij Feyenoord als een erg texhnisxhe speler en is later meer gaan focussen op t box to box spel. Maar zeker aan ‘t begin was zijn talent dat hij zich veelvuldig vrijspeeldenop techniek

27 mei 2021 om 19:36

En hij debuteerde dacht ik als 16 jarige speler met status grootste talent. Wat hij uiteinlijk ook was in die periode.

27 mei 2021 om 20:40

Sterker nog Wijnaldum was een van de beste spelers van Feyenoord en eigenlijk stiekem ook wel de Eredivisie met zijn 16 jaar.

2 juni 2021 om 18:44

Nou toen hij 16 jaar was toonde bij potentie maar was hij nog lang niet 1 van de beste van de eredivisie hoor. Overdrijven is ook een vak.

28 mei 2021 om 18:39

Met Dirks techniek was weinig mis hoor. Dat is echt een misvatting. Alleen als je hem vergeleek met baltovenaars als Robben, Van Persie of vdVaart was hij minder, maar hij zou in het huidige Oranje onbetwiste basisplek hebben. Als ik moest kiezen tussen Depay en Kuyt ongeacht hun posities wist ik het wel en niet eens vanwege zijn persoonlijkheid en werklust, heeft veel meer gescoord en ook zat mooie goals en lepe balletjes, assists en combinaties. Gewoon een legende die heel veel gebracht heeft en zn carriere op een ultieme manier afgesloten.

2 juni 2021 om 15:12

Gini kwam als zeer groot talent uit de opleiding van Feyenoord, op zijn 17e gedebuteerd en haast gelijk een dragende speler in een van de meest dramatische periodes van Feyenoord. Kuyt was eigenlijk relatief onbekend. Op zich in het verdere verloop wel aardig vergelijkbaar, alleen is de reden waarom er twijfels waren/zijn bij beide een heel andere. Bij de een is het het gemis in aanleg, terwijl de ander juist altijd enorme aanleg heeft laten zien maar uiteindelijk minder snel is doorgegroeid dan in eerste instantie verwacht/gehoopt werd. Maar voor beide is zeker de pet af te nemen, Gini is daarnaast ook nog eens echt een vrolijke en bescheiden jongen, ondanks zijn palmares, en heeft daardoor de dikke gunfactor van mij.

2 juni 2021 om 17:56

Als je zaal voetbal filmpjes van Wijnaldum ziet toen hij 13 was, slik je al deze woorden in. Dat was gewoon mini Messi. Bij PSV en New Castle is hij de speler geworden die hij nu is, meer box to box, want ook zonder bal voegt hij nog een hoop toe door veel inzet. Techniek heeft hij nogsteeds hoor, maar is gewoon directer gaan spelen.

Ik denk dat de grootste kwaliteit van Kuijt, naast zijn oneindige accu, is dat hij altijd zijn taken uitvoerden op het veld. Denk dat er weinig aanvallers zijn die zo fanatiek meeverdedigden zonder het aanvallende aspect te verwaarlozen. Denk dat iedereen het wel eens is dat hij niet de meest verfijnde voetballer is, maar een speler waarvan je weet dat hij nooit verzaakte. Ook hoe hij moeiteloos op zijn 34e doodleuk tijdens het WK Van Gaal ervan overtuigde de betere rechtsback te zijn van de selectie.

28 mei 2021 om 13:18

Kuijt als back was absoluut een goeie zet. Een wedstrijd beginnen met een aanvaller als back (terwijl je backs hebt) en zekers op die leeftijd en uitkomend voor een landenelftal is op zijn zachtst gezegd toch wel geschiedenis schrijven, al komt dit natuurlijk ook op conto van Louis die dit aandurfde. Ik moet dan wel even terugdenken aan de woorden van mijn vader, die zei 'als Louis met hem gesproken had, dan was Dirk overtuigd dat hij ook de plek van de keeper kon innemen, en had hij waarschijnlijk ook niet verzaakt'. En ik neig te geloven dat het nog waar zou zijn ook.

Geweldige speler. Wat heeft hij hard in het oranje shirt gestreden en ons mooie zomers bezorgd in 2010 en 2014. Schandalig dat hij zo'n slecht imago in Nederland heeft. Hij speelde altijd met zeer veel trots voor Nederland en wat je ervoor terugkrijgt van de mensen is niet altijd wat je verdient. Net als Sneijder. In elk ander land zouden zij voor altijd ongekende helden zijn.

27 mei 2021 om 20:24

Een imago is iets wat je vaak (deels) zelf ook creëert. Overigens deel ik de negatieve mening niet hoor, maar vind het altijd zo'n dooddoener dat je iemand niet een niet zo fijn persoon mag vinden omdat die veel heeft betekend? Het maakt je niet minder een lul hoor. Kijk naar Robin Van Persie. Die verliet Nederland niet bepaald met een goed imago, maar volgens mij is dat toch echt 180 graden gedraaid?

27 mei 2021 om 20:51

Wat een onzin praat jij.. dit is jouw eigen interpretatie en elke voetballiefhebber heeft genoten van Dirks spel. Zelfs ik als Ajacied heb genoten van Dirks kampioenswedstrijd tegen Heracles. Het leverde Feyenoord ten koste van Ajax de titel op, maar dáár zag je een voetbalheld veranderen in een legende. Zijn interviews intereseren mij geen reet, hij zegt zelden wat geks of vreemds, maar echt boeiend is het ook niet. Zijn spel daar ging het om.

Sneijder idem, is toch ook gewoon een held voor Nederlandse voetballiefhebbers. De held van 2004-2014. Schopte Nederland in 2004 naar het EK, vernederde Italië in 2008, leidde Oranje in 2010 en vocht zich terug in de basis in 2014.

27 mei 2021 om 23:09

Je zegt dat is je eigen interpretatie, maar tegelijkertijd zeg je erbij dat hij onzin praat!?

27 mei 2021 om 23:43

@meneertje je bedoelt tegen Zwolle gok ik zo. Kun je zien hoe serieus je m neemt

28 mei 2021 om 16:59

Klopt helemaal. Maak helemaal niet uit waar speler vandaan komt of voor speelt. Kuyt was geweldenaar qua inzet en motivatie. Enorm van genoten

2 juni 2021 om 14:49

@nederland79: De kampioenswedstrijd van Feyenoord in 2017 was wel degelijk tegen Heracles hoor, hoe kom je bij Zwolle?

2 juni 2021 om 15:05

Afgezien van de vraag of het herinneren van de juiste tegenstander ( van de club die hij niet eens support) iets zegt over hoe serieus je iemand neemt, zit je er wel echt helemaal naast met je Zwolle.

27 mei 2021 om 23:41

@kraanvogelaar kijk de finale van 2010 maar eens terug. Verpest een paar 100% counter kansen met zn waardeloze bal aanname. Maar een gebrek aan inzet kun je hem idd absoluut niet verwijten

2 juni 2021 om 17:46

Dirk Kuyt een slecht imago? Ik vraag mij oprecht af hoe je daarbij komt. Ik neig toch keer naar het Noord Hollandse qua voetbal en ben wat minder positief bevooroordeeld als het gaat om Rotterdam. Toch heb altijd heel veel respect gehad voor Dirk vanwege zijn instelling en inzet. Als ik maar een greintje van zijn instelling had, was ik nu eerste keeper geweest op het EK....

Dirk Kuyt, ik vond hem als voetballer altijd een beetje too much de perfecte schoonzoon spelen en direct na zijn carrière bleek ook wel dat niet alles bij hem voor de wind ging op persoonlijk vlak. Echter vind ik het wel een hele fijne analist. Hij is heel nuchter, trapt wel met enige regelmaat een open deur in, maar heeft wel kijk op het spelletje. Daarnaast staat zijn carrière natuurlijk niet ter discussie. Als “werker” het toch heel ver geschopt en zelfs als Ajax supporter vond ik zijn beslissende hattrick tegen Heracles in de kampioenswedstrijd 1 van de mooiste voetbalmomenten van de afgelopen jaren!

Niet te geloven dat deze zeer matige speler meer dan 100 interlands heeft gespeeld.

Nooit fan van hem geweest maar het is knap wat hij heeft bereikt. Iedere keer dacht ik, het wordt niks en dan flikt ie het. Natuurlijk was hij bij Liverpool niet de spits, maar toch heeft hij daar veel gespeeld en nog gescoord in een CL finale. Hij kwam terug bij Feyenoord en dat was toch een succes terwijl zo'n comeback vaak mislukt. In het kampioensjaar speelde hij minder maar flikte het wel toen het er om ging. Ik weet nog dat hij er in stond in 2008 tegen Frankrijk, en ik zei Kuijt is niks en bam hij kopte hem binnen. Daar zat ik dan, Dirkie verbaasde ons weer. Trainers lopen weg met zo'n jongen, vergis je niet. Advocaat, Van Basten, Van Gaal, allemaal hebben ze een beroep op hem gedaan. Hij wil overal spelen en geeft alles. Hij stond geloof ik back in de herfst van zijn interland loopbaan.

28 mei 2021 om 23:34

Hij speelde altijd bij Liverpool

Zo ik was helemaal vergeten dat die jongens pas op zo'n late leeftijd hun debuut hadden gemaakt bij oranje. En dan toch nog zoveel interlands gespeeld. Als speler kon ik Kuijt altijd wel waarderen. Vooral zijn WK in Brazil zal ik niet snel vergeten.
Off topic: als je kijk naar Mathijs de Ligt bijvoorbeeld die heeft zijn debuut al zo jong gemaakt op hoeveel caps zal hij dan gaan eindigen? Zolang hij geen ernstige blessure zal oplopen zal hij denk ik echt het record dik verbreken. Vooral met die extra toernooien van tegenwoordig

28 mei 2021 om 23:35

Komt ook dat ze tegenwoordig tegen elke landje gaan spelen. Het word steeds gekker.

Haha heerlijke laatste alinea waarin Kuijt zoals altijd nog wat lege clichés oprakelt. Waanzinnige sportman, onwijs saai en onnavolgbaar tegenstrijdig (verbolgen onder v Bronckhorst terwijl meneer het altijd over 'het team'heeft, luie trainer bij de Feyenoord jeugd en oh ja laten we niet vergeten dat ie volgens Jack van Gelder ontzettend onbetrouwbaar is )

Ach Dirk Kuijt kende vd Sar omdat hij uit Noordwijk komt. Ik ken vd Sar toen omdat hij bij Ajax speelde.

Kuyt was geen topspeler van de wereld maar was wel een jongen met een geweldige drive en inzet en en vechtlust. Elke plaats accepteerde hij waar hij ook maar opgesteld werd en was vol overgave bezig met het team. Sneijder was dan wel technischer maar ook een mentaliteit van komt op er tegen aan. Zulke jongens motiveren de rest om te knokken voor een overwinning. Het is wel jammer dat ze Kuyt no zo te kijk zetten overal maar we hebben toch ook genoten van zijn spelen in het Nederlands Elftal, Feyenoord e.d. Wat hij zegt boeit mij niet zo. je hebt er wel meer op de TV die klets verkondigen of het totaal verkeerd hebben. Ik heb van beide altijd genoten voor welke club ze ook zijn uitgekomen en heb respect wat ze gepresteerd hebben alleen al door in buitengewone inzet en vechtlust en mentaliteit. Mouwen opstropen en winnen. Klasse .

Het blijft wel jammer dat hij zich zo heeft laten verbouwen. Die karakterkop die hij had dat was Dirk Kuyt, misschien niet moeders mooiste maar juist die kleine tandjes en die rimpels op vroege leeftijd en dat in combi met die tomeloze inzet maakt hem zo uniek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

Nederland
304 fans
Coach, 41 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren