Jasper Cillessen verwelkomt controversiële José Bordalás als nieuwe trainer

Donderdag, 27 mei 2021 om 14:41Dominic Mostert

José Bordalás is de nieuwe trainer van Valencia. De werkgever van Jasper Cillessen maakt donderdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat Bordalás overkomt van Getafe en voor twee seizoenen tekent. Hij is de permanente opvolger van Javi Gracia, die begin mei aan de kant werd gezet. Getafe vangt het vertrek van Bordalás op met de komst van Míchel, die Getafe tussen 2009 en 2011 al eens onder zijn hoede had.

Bordalás, bewapend met 28 jaar aan ervaring in het Spaanse voetbal, maakte van Getafe de afgelopen jaren een ploeg gemaakt waar ploegen niet graag tegen voetballen. Sinds zijn aanstelling in de zomer van 2016 zette de club uit de voorstad van Madrid de weg omhoog in. Bordalás loodste Getafe meteen terug naar LaLiga, door de play-offs om promotie te winnen, en eindigde daarna op een zeer verdienstelijke achtste plaats op het hoogste niveau. Daarna volgden een vijfde plek, opnieuw een achtste plek en afgelopen seizoen de vijftiende plaats.

In vijf jaar tijd is zijn filosofie steeds verder doorgedrongen tot in de haarvaten van de club. Romantici walgen van Bordalás; realisten lopen met hem weg. “Van dit Getafe weet je één ding zeker", zo schreef Diario de Sevilla in 2019. “Ze zullen tot de laatste seconde oorlogvoeren om hoog te eindigen op de ranglijst.” Dat is ook altijd te merken geweest aan de statistieken. 2017/18 (637), 2018/19 (642), 2019/20 (706) en 2020/21 (631) was Getafe steeds de ploeg die het grootste aantal overtredingen beging in LaLiga. In die seizoenen, met uitzondering van 2018/19, was Getafe ook de club die de meeste gele kaarten ontving.

Niet alleen in Spanje is de mentaliteit van Getafe uniek. Vorig seizoen beging de club gemiddeld 16,6 overtredingen per negentig minuten, een record in de grote vijf competities van Europa. Ook met het aantal kaarten dat Getafe ontving (121, waarvan 7 rode) is de club lijstaanvoerder in de grote competities; Celta de Vigo volgt met 108 kaarten. In Nederland werd het Getafe van Bordalás bekend door het agressieve spel in de Europa League-confrontaties met Ajax van het seizoen 2019/20; in de returnwedstrijd kregen Bordalás en Erik ten Hag allebei geel na een opstootje.

De aanpak van Bordálas bleek na zijn komst evenwel het juiste medicijn voor Getafe. De trainer mocht zich in 2017 na 24 jaar opmaken voor zijn debuut op het hoogste niveau. Velen zagen in hem een trainer die toch vooral voor de lagere divisies geschikt was. Hij dirigeerde Deportivo Alavés in 2016 nog naar LaLiga, maar mocht desondanks niet aanblijven als trainer. De clubleiding ging liever met Mauricio Pellegrino de competitie in. Dus bleef Bordálas, in dienst van Getafe, nog een jaar in LaLiga2. Toen hij ook die club naar promotie leidde, mocht hij zich wel bewijzen op het hoogste niveau. Bordálas werd door zijn collega’s na zijn eerste seizoen verkozen tot Trainer van het Jaar en wordt nu beloond met een overstap naar Valencia.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door valencios)

Jammer eigenlijk. Spelers zoals Guedes, Soler, Gaya, Vallejo en die Noord- Koreaan ( Lee volgens mij) zijn leuke spelers. Daar wil je geen vechters en houthakkers van maken.

27 mei 2021 om 14:51

Volgens mij bedoel je Zuid-Koreaan.

27 mei 2021 om 14:51

Lee is (uiteraard) een Zuid-Koreaan. Ik denk niet dat de supreme leader Kim Jung-un Noord-Koreanen in het buitenland laat voetballen

27 mei 2021 om 15:02

Bij Juventus en Cagliari speelde er een paar jaar geleden nog een noord-Koreaan Han. Werd toen zelfs als een toptalent bestempeld.

27 mei 2021 om 15:39

En nog het verhaal tijdens WK Zuid Afrika dat er 4 Noord Koreanen niet terug naar hun zijn gegaan maar gevlucht ...

Toen zeiden ze nog dat hun familie zou worden gestraft als ze niet terug kwamen

27 mei 2021 om 14:53

Zuid-Koreaan* maar voor de rest heb je helemaal gelijk.

27 mei 2021 om 18:16

Sorry boys haha, jullie hebben helemaal gelijk. Twijfelde nog tussen die twee nationaliteiten, maar was te lui om onderzoek te doen haha.

27 mei 2021 om 17:14

Misschien zag deze trainer in Getafe wat geen goede selectie heeft geen voetballend team..
Waardoor je zo gaat spelen en dat is zijn goed recht als je zo punten pakt en naam maakt.
Ik denk dat hij al snel zag dat er weinig voetbal in zat en deze jongens net als Atletico van simeone een vechtmachine heeft gemaakt...
Ik walgde van het spel toen tegen Ajax en vele andere wedstrijden... maar toch hebben ze het heel netjes gedaan

Als Valencia nog steeds belangstelling heeft voor Alvarez en ze kopen hem dan zal hij onder die trainer wss de meest aanvallende speler worden

27 mei 2021 om 16:04

Helaas is dit het niveau wat Valencia nastreeft. Hij is overigens wel een goed tacticus.

27 mei 2021 om 16:25

Tacticus? Volgens mij geeft hij zijn spelers naast de reguliere trainingen ook nog eens dramales.

Spelers die een beetje leuk kunnen voetballen bij Valencia die kunnen nu het beste een transferverzoek indienen want leuk voetballen is voor bijvoorbeeld Guedes verboden onder deze man. Deze idioot heeft volgens mij met elke trainer ruzie in La liga. Volgens mij komt er een regel bij Valencia. Spelers die niet minimaal 5 gele kaarten per seizoen pakken krijgen een boete.

27 mei 2021 om 15:17

Ik vind het trouwens hardstikke meevallen met het verdedigende spel. Bij Getafe had hij ook slecht materiaal dus tuurlijk gingen ze niet op balbezit spelen, maar de paar spelers die wel wat konden zoals Cucurella en Jaime Mata kregen echt wel vrijheid om leuke dingen te laten zien. Ik ben het wel eens met je laatste 3 zinnnen. Ik denk niet dat er veel op de velden rondlopen die minder sympathiek zijn.

Van het ooit zo kleurrijke Valencia blijft niks meer over zo als deze man het afbraakvoetbal, ongegeneerd schwalbes maken en kaarten aannaaien mag gaan inbrengen bij de club.

27 mei 2021 om 15:07

Of hij brengt ze met dat voetbal terug naar Europees voetbal en bouwt zo opnieuw wat kapitaal op?

28 mei 2021 om 15:05

Nou veel succes Getafe heeft ook bepaald geen succes seizoen gehad

Het is een hele goede trainer die altijd het maximale uit zijn spelers haalt en best leuk voetbal laat zien met het materiaal dat hij heeft. Alleen moet je je afvragen of je als grote club (ik weet niet of dit nog van toepassing is) zo'n figuur langs de zijlijn wil die zijn elftallen heel vies laat spelen en zelf ook als een idioot tekeer gaat als hij zijn zin niet krijgt. Mischien kan hij ze terug brengen naar de EL, maar ik denk dat er weinig sympathieks meer overblijft van Valencia met Bordalas aan het roer.

27 mei 2021 om 16:07

Is hij echt een coach van het afbraakvoetbal of laat hij zijn teams gewoon spelen volgens de kwaliteiten die er zijn, wat bij Getafe dus ‘afbraakvoetbal’ was.

27 mei 2021 om 16:29

Dat vond ik dus best meevallen. Tegen de top 3 in Spanje gingen ze zich vaak ingraven, maar dat doet iedereen en Getafe kwam er tenminste nog vaak genoeg uit. Maar toen tegen Ajax bijvoorbeeld, waar de meeste mensen Getafe van kennen, vond ik het best meevallen hoe verdedigend ze speelden. Ze creëerden niet minder kansen vond ik. Dat ze altijd gaan zuigen, overtredingen maken, aanstellen, etc. staat daar los van.

Dit is de transferperiode van de trainers & transfervrije spelers, enorme carrousel is er momenteel gaande

Afgezien van wat je van Bordalas als persoon vind lijkt me dit wel 1 v/d weinig (goede)haalbare trainers voor het huidige Valencia. Een Valverde gaat zijn vingers hier niet aan branden met dit bestuur en zelfs Nuno zie ik ondanks alle Mendes connecties niet terugkeren bij Valencia. Misschien Diego Martinez? Hoe dan ook; Bordalas heeft bij Getafe gewoon bewezen een hele goede (tactische)coach te zijn die het maximale uit zijn spelers haalt en tijdens de topseizoenen speelden ze vaak ook gewoon goed voetbal. Het achterlijke gedoe langs de lijn leek me altijd meer een act, want hoe slechter de publieke opinie t.o.v Getafe werd hoe meer ze erin meegingen tot kwaads aan toe. Ik durf daarom ook niet te zeggen dat hij zijn spelers moedwillig omtovert tot een stelletje slagers, want dat waren bijv. Damian Suarez en Nyom altijd al. Hij heeft in grote lijnen ook veel weg van Marcelino als coach. De coach zal uiteindelijk het probleem niet zijn, als die niet presteert komt Voro ze wel weer redden, maar als Lim opnieuw besluit om uitverkoop te gaan houden ben je hoe dan ook gedoemd tot degradatie voetbal....

27 mei 2021 om 18:13

Qua voetbal wat hij wil spelen en de strijdlust die hij in zijn elftal krijgt, helemaal prima. Als persoon en de manier hoe hij zijn spelers laat gedragen in het veld, walgelijk. Dat naaigedrag bij Getafe was echt ongelooflijk af en toe. En dan zo'n trainer die als een malloot te keer gaat langs de lijn en zijn spelers nog meer opjut. Vreselijk gewoon.

Teleurstellend. Had verwacht dat het Valverde zou worden. Tenminste die zou even de voorkeur hebben gehad. Ik snap niet wie de trainers daar aanstelt maar als je ziet waar Valencia de laatste 3 jaar meegekomen is... neville , Gracia etc etc ..En al die namen zijn ook vroegtijdig vertrokken of ontslagen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Valencia

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Valencia122
11.Espanyol120
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
D. WassMiddenvelder91
M. GómezAanvaller81
Marcos AndréAanvaller71
Hugo DuroAanvaller62
Manu VallejoAanvaller50
O. AldereteVerdediger81
Voor de complete selectie: Clubpagina Valencia.

0 fans
Coach, 57 jaar
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren