Van der Sar ondanks de dubbel kritisch op Ajax-seizoen: ‘Een 7,5’

Maandag, 24 mei 2021 om 11:40Yanick Vos • Laatste update: 09:45

Ajax zal de komende transferperiode een of meerdere spelers moeten verkopen. Eerder liet directeur voetbalzaken Marc Overmars al weten dat er verkocht moet worden en die boodschap wordt herhaald door Edwin van der Sar. De algemeen directeur laat in een interview met Ajax TV weten dat er mogelijk problemen ontstaan wanneer er de komende maanden geen spelers tegen een transfersom de deur uitgaan.

In een interview met het clubkanaal krijgt Van der Sar de vraag of het een groot probleem zou zijn als er geen spelers worden verkocht. “Dat kan”, aldus Van der Sar. “Je teert nu ook op je eigen vermogen. Het afgelopen jaar heeft een flinke hap uit ons eigen vermogen gehaald. Je hield misschien met André (Onana, red.) rekening, een topkeeper die voor een mooi bedrag, 25 of 30 miljoen naar Engeland zou kunnen gaan. Dat wordt waarschijnlijk nu een stuk minder, of nul”, doelt de directeur op de contractsituatie van de doelman. De overeenkomst van Onana loopt af in 2022 en een akkoord over een verlenging is niet bereikt, waardoor een zomers vertrek een serieuze optie lijkt.

“Brian is natuurlijk een speler die interessant was voor ons”, vervolgt Van der Sar. Hij doelt op het transfervrije vertrek van Brobbey naar RB Leipzig. “We zullen er misschien nog een spits bij moeten halen. Wat gebeurt er met Nico (Nicolás Tagliafico, red.)? We hebben ook uitdagingen. Het is niet zo dat het alleen maar rozengeur en maneschijn is bij ons. We kijken goed naar de kosten en de uitgaven, wat zit er in kas, wat kunnen we doen en wat willen we doen? Er zijn genoeg dingen waar we ons de komende jaren druk om kunnen maken.”

Ajax werd afgelopen seizoen voor de 35ste keer in de clubgeschiedenis de landstitel en won ook de TOTO KNVB Beker. Terugkijkend beoordeelt Van der Sar het seizoen met een 7,5. Dat het cijfer niet hoger uitvalt heeft te maken met de prestaties in Europa. In de groepsfase van de Champions League eindigde Ajax derde en in de Europa League kwam het team van Erik ten Hag niet verder dan de kwartfinales. "Dat we die 0-2 weggaven tegen Atalanta; dat had ons niet mogen gebeuren. Dat is een aandachtspunt voor volgend seizoen”, aldus Van der Sar. "Kampioen worden is belangrijk, de beker winnen is leuk, de dubbel is fijn. Maar in mijn ogen hadden we Europees een tikje beter kunnen presteren. Dus ik geef dit seizoen een 7,5 of een 8-, kan dat?"

Het goede gevoel overheerst bij de Ajax-directeur. "Het niveau van het elftal gaat omhoog. Dat zie je ook aan de jeugdspelers, die de stappen ook maken. Devyne Rensch die boven komt drijven, Ryan Gravenberch die dat doet en Jurriën Timber die het fantastisch doet. Dat zijn de mooie dingen." Komend seizoen hoopt Van der Sar dat Ajax overwintert in de Champions League. "Kampioen worden is ook volgend jaar natuurlijk weer heel belangrijk. We begroten op het spelen van Champions League, dus als je dat niet hebt zit je met een groot gat."Gerelateerd

Meer sportnieuws

124 reacties (laatste reactie door amazingninja)

Eigenlijk zou je misschien juist kunnen stellen dat komend jaar een tussen jaar gaat worden, Europees gezien. Hopen dat Overmars wat matige spelers kan slijten voor een leuke prijs, zodat je alsnog een sterke selectie kan neer zetten. 50 miljoen is niet niks.

24 mei 2021 om 11:48

‘Komend jaar een tussenjaar’. Ze zeiden ook al dat het afgelopen jaar zo was. Je kunt dat echt niet blijven zeggen. Ajax heeft de middelen om ver te komen in de EL zoals dit seizoen. Met een goede loting kunnen ze ook overwinteren in de CL.

24 mei 2021 om 11:52

Je bent in Europa altijd afhankelijk van een goeie loting, maar ook vooral van geluk. En over dat tussenjaar, ik bedoel dat niet als smoes. Ook andere clubs hebben last van Corona natuurlijk. Maar Ajax heeft de lat wel erg hoog gelegd. Uitgeschakeld worden in de kwartfinale is matig, maar andere Nederlandse clubs doen het al goed als ze overwinteren. Ajax heeft voor Nederlandse begrippen een groot budget, Europees gezien niet natuurlijk.

24 mei 2021 om 11:53

Hangt van je definitie van Europees af. Ga je vergelijken met een Chelsea, nee dan klopt het, maar volgens mij geeft Ajax meer uit dan een Leicester of Arsenal

24 mei 2021 om 11:56

Arsenal haalt Pepe voor 80 miljoen. Aubameyang verdient meer dan 15/20 als ik het goed heb. Lijkt me duidelijk een verschil in financiën.

24 mei 2021 om 12:07

Ajax geeft meer uit dan Arsenal en Leicester. Oei pijnlijk als je er zo weinig van af weet. Een degradatie kandidaat in de premier league krijgt meer geld binnen dan Ajax.

24 mei 2021 om 12:16

Klopt inderdaad messibazoer. Zoals ik ook al zei zit je met de loting. Bij CL zat het niet helemaal mee maar EL wel wat meer. Ik vind een kwartfinale in de EL wel meer dan prima. Je blijft natuurlijk subtop in Europa, met meer geluk kun je wel verder komen. Als je het vergelijkt met de eerdere prestaties zoals de finale van de EL en halve finale CL niet nee. Maar dat kun je ook niet als meetpunt nemen vind ik. Europese inkomsten van topclubs kun je niet vergelijken inderdaad. Maar met de subtop best wel.

24 mei 2021 om 12:23

Ajax gaf 56 miljoen uit, Arsenal 76 miljoen, Leicester 52. (bedragen in ponden vanuit transfermarkt) waar zijn die grote verschillen dan die het zo pijnlijk maken?

24 mei 2021 om 12:28

Tv gelden 😅

24 mei 2021 om 12:30

Haha eerst beweren dat Ajax meer uitgeeft dan die clubs, vervolgens zelf de cijfers geven die bewijzen dat het niet zo is en dan alsnog iemand anders op zijn uitspraken aanspreken.

24 mei 2021 om 12:31

Pak de afgelopen 3 jaar aan- en verkopen. Dan ontstaat er meer verschil. Ook begroting, salariskosten zit enorm verschil in. Als Ajax 50 mln koopt dan verkopen ze ook, dat hoeft bij Arsenal en Leicester niet

24 mei 2021 om 12:43

Ja natuurlijk heeft Arsenal meer TV inkomsten, maar het gaat uiteindelijk om wat je qua transfers kan doen en daar is Ajax allang niet meer het sukkeltje van de klas. Ik heb het idee dat Ajacieden bewust Ajax nu kleiner aan het maken zijn, terwijl de verwachtingen echt hoger zijn. Roma gaf dit seizoen bijv. maar 3 miljoen meer uit als de cijfers op transfermarkt een beetje accuraat zijn. Er zit een verschil tussen de elitaire clubs die standaard de CL finales halen en de rest. Maar Ajax zit qua financiën inmiddels bij de best of the rest. Waarbij het in mijn optiek helemaal niet meer onmogelijk is om de Europa Leageu te winnen of 8e finales CL te halen. Maar wellicht ben ik wat optimistischer over Ajax, dan de Ajacieden, dat mag hoor

24 mei 2021 om 13:05

Daar gaat het niet om. Jij stelt dat Ajax meer geld uitgeeft dan bijvoorbeeld Arsenal en als dat niet zo is, praat je er gewoon overheen. Zo kan ik ook wel discussiëren... LOL

24 mei 2021 om 13:40

Hoeveel er dit seizoen is uitgegeven is toch ook helemaal geen goede graadmeter om clubs te vergelijken? Als de selectie van een club al dusdanig goed is dat ze geen grote versterking nodig hebben, hoeven ze minder uit te geven. Stel Manchester City geeft volgend jaar niets uit aan transfers en Ajax haalt een speler van 10 miljoen, of 40 miljoen, maakt dat ze toch ook niet opeens beter dan City... Verder vergeet je natuurlijk een heel groot punt: salaris. En de hoogte daarvan wordt bepaald door je structurele inkomsten. Die zijn in andere landen nou eenmaal veel hoger, waardoor je spelers structureel meer kan betalen (wat zou moeten resulteren in een hogere kwaliteit).

24 mei 2021 om 15:02

" maar volgens mij geeft Ajax meer uit dan een Leicester of Arsenal"

Leicester en Arsenal geven alleen al aan salarissen ongeveer evenveel uit als Ajax ( Leicester omgerekend Euro 102, met Vardy als grootverdiener, die pakt ruim tien miljoen euro per seizoen), en véél meer dan Ajax (arsenal Euro 203 miljoen).
Ajax geeft ongeveer uit, aan salarissen, wat Wolverhampton en Southampton ongeveer uitgeven aan salaris jaarlijks. Om die bedragen in perspectief te plaatsen, beide clubs pakken elk seizoen, recpectievelijk, Euro 135 miljoen en 140 miljoen, aan TV gelden. Ajax pakt elk seizoen 9 miljoen aan TV gelden.

Sowieso, als je ook nog de begrotingen, omzetten en balanswaardes erbij pakt,
dan vraag ik me af waarop de stelling dat 'ajax meer uitgeeft dan Leicester of Arsenal' gebaseerd is. Want ik denk dat jij puur doelt op de geschatte uitgaves aan transfers. Maar een voetbalclub geeft per seizoen wel meer geld uit dan aan transfers alleen natuurlijk.

Dus tenzij je nader kunt preciseren hoe jij het bedoelt vrees ik dat je ongelijk hebt.

24 mei 2021 om 15:11

" Er zit een verschil tussen de elitaire clubs die standaard de CL finales halen en de rest. Maar Ajax zit qua financiën inmiddels bij de best of the rest. Waarbij het in mijn optiek helemaal niet meer onmogelijk is om de Europa Leageu te winnen of 8e finales CL te halen. "

Zelfs de classificatie tussen 'the best of the rest' vind ik vrij vaag en zonder nadere uitleg weet ik niet goed wat we met deze stelling moeten. Want we weten totaal niet welke clubs, in jouw ogen, tot die 'elite' behoren en welke clubs dan tot 'de rest'. Want ook hier vrees ik dat je niet helemaal door hebt dat je Ajax in een rijtje clubs plaatst die een omzet hebben die nog steeds twee keer hoger is dan die van Ajax en een begroting die drie maal groter is. En die clubs zitten in landen met grotere markten dan die van ons, waardoor Ajax geremd wordt in de groei.

En daarbij vind ik ook nog dat wat jij stelt (de Europa Leageu te winnen of 8e finales CL te halen) voor PSV en Ajax ook al jaren geleden haalbaar was. Dus met de huidige financiële risico's die Ajax neemt, is de club er in wezen op structurele basis er effectief niets mee opgeschoten. Want incidenteel succes, zoals dat momenteel het geval is, dat was al mogelijk, én de uitgesproken ambities om structureel mee te doen in Europa en (structureel) aanpikken bij de top, is geen stap dichterbij gekomen. Want die stap is financieel nog een stap te ver voor Ajax. Maar de keerzijde van de medaille is dat Ajax, voor de huidige positie, wel in een heel strak financieel keurslijf is gestoken waarbij een of twee seizoen niet de groepsfase CL halen catastrofale gevolgen kan hebben. Want velen denken namelijk dat Ajax 250 miljoen op de bank heeft. Maar die mensen kennen het verschil tussen cash en eigen vermogen niet. En met een paar tegenslagen is dat 'buffertje' waar het steeds over gaat helemaal weg. En wat ga je dan daarna doen, als Ajax zijnde? Want dan zit je vast in een veel te groot uitgavenpatroon dat je niet meer kunt ophoesten. Oftewel, dan ben je terug in 2010-2011.

Jij beziet de financiéle situatie van Ajax door een veel te rooskleurige bril.

24 mei 2021 om 15:41

Jij vergeet voor het gemak even dat de selectie ook nog een marktwaarde heeft van 340 mil(transfermarkt). Maar we zijn het van jou gewend dat je advocaat van de duivel speelt in topics die over ajax gaan, en bij psv alles door een roze bril ziet.

24 mei 2021 om 15:53

"maar we zijn het van jou gewend dat je advocaat van de duivel speelt in topics die over ajax gaan, en bij psv alles door een roze bril ziet."

Ik herken mijzelf niet in dit beeld. Als dat echt is hoe jij het bekijkt, en vooral de term 'bril' noemt, dan weet ik verder ook voldoende over jou(w manier van reageren). Neem aan dat jij deze vraag stelde met jouw brl stevig vastgeschroefd op je neusvleugels.

Maar dan toch even, in het kader van 'marktwaardes', waar zijn die 50 miljoen van Bazoer? Die 50 miljoen voor Dolberg? 55 miljoen was de waarde van Neres. En ik heb gezien dat de waardes van Onana en Tagliafico de 35 miljoen aangetikt hebben.

Wát is precies je punt? Van die marktwaardes? En hoe verhouden die zich met de 'marktwaardes' die kennelijk zijn gegeven voor Leicester en Arsenal? Ik zie het wel tegemoet.

24 mei 2021 om 16:24

Ik heb serieus geen idee waarbij ik stel dat PSV kans zou maken op overwintering in de CL of een Europa League winst. PSV heeft namelijk een veldwaarde van 40% van Ajax...

Ik ben het eens met het buffertje hoor, heb vaak genoeg ajacieden gewaarschuwd hier dat resultaat heilig is en je absoluut nu niet kan wegkijken van oh zware groep etc. Ajax begroot op 8e finales CL, heel zuur als je Bayern en Barcelona loot, maar je begroot zelf op de 8e finales. Daar moet je ze dan ook op beoordelen en met uitschakelingen tegen Getafe, Atalanta en Roma vind ik dat ze hun budget te weinig recht doen.

Ik clasificeer Europees voetbal in 5 groepen
Elitair: City, Chelsea, Liverpool, Spurs, United, Barca, Real, Atletico, Juventus, Bayern Munchen, PSG en Dortmund, deze clubs staan over het algemeen ver boven de rest
Dan heb je best of the rest, hier vind je een Arsenal, Leicester, Sevilla, Villarreal, maar ook een Ajax.
Dan heb je een hele grote middenmoot met Salzburg, Psv, AZ, Hoffenheim etc dat soort clubs.
Dan grijze muizen zoals Feyenoord, Dinamo zagreb, Plzen en weet ik het wat
En dan heb je clubs die gewoon meedoen omdat het zo leuk is, Vitesse, Groningen, Genk, Utrecht, Slovan Liberec, Aberdeen etc.

En natuurlijk is dit niet specifiek dat ik de verdeling in pacht hebt, maar ik denk dat dit qua marktwaardes redelijk in de buurt zal komen.

Als je doelstelling 8e finales Champions League is waar je dus in ieder geval een kampioen of top 4 van 1 van de grote 4 onder je moet houden, waarom zou je dan een nummer 5 of 6 niet kunnen verslaan? Het is tegenstrijdig als je zegt ah Wolfsburg prima loting, om vervolgens bij Leverkusen te roepen oh we hebben zo zwaar geloot.

24 mei 2021 om 16:27

Kleine toevoeging. Ajax haalde afgelopen jaar 5 1x kwartfinale EL 1x finale EL en 1e halve finale CL. Hun prestaties zitten meer rondom de kwaliteiten dat ik ze toe dicht dan de wonderen die jij spreekt.

24 mei 2021 om 16:39

"ik heb serieus geen idee waarbij ik stel dat PSV kans zou maken op overwintering in de CL of een Europa League winst. PSV heeft namelijk een veldwaarde van 40% van Ajax..."
Ik ook niet waar jij dat stelt. Ik stelde dat zelf. Maar soms zijn jouw bijdrage zo vaag, breed en onduidelijk dat ik totaal niet snap wat je nou allemaal zegt. Dus vraag ik het maar even. Stel jij serieus dat PSV géén kans maakt op overwintering in de Champions League? Of wat bedoel je precies te zeggen met 'veldwaardes'?

"ajax begroot op 8e finales Cl,"

Aangezien Ajax begroot op het halen van de groepsfase CL (gelijk aan 40 miljoen inkomsten, zonder er een minuut voor te hoeven voetballen) hoor ik graag waar jij je stelling op baseert.

"ik clasificeer Europees voetbal in 5 groepen"

Leuke indeling. Maar is discutabel. Ik kan zelf met evenveel recht een totaal andere indeling maken. Zegt op zich dus niets. Maar, even meegaan in jouw indeling, jij deelt Ajax in een groep clubs in waar het qua financiën, noch prestaties, helemaal niet in thuis hoort. Want jij hebt hierboven nog wel een poging gedaan met een hele rare opmerking dat Ajax 'meer zou uitgeven danleicester en Arsenal', maar jij hebt ook gelezen dat je door ongeveer iedereen hier terug gefloten bent. En je bent er inhoudelijk ook helemaal niet meer op ingegaan. Dus financieel hoort Ajax in dat rijtje (op dit moment) op geen enkele manier thuis.

24 mei 2021 om 16:44

"hun prestaties zitten meer rondom de kwaliteiten dat ik ze toe dicht dan de wonderen die jij spreekt."

Wonderen? Waar heb jij het over?

In deze periode bleken echter ook clubs als Kopenhagen, Getafe, Atalanta, Nice, Rosenborg en Roma allemaal te sterk voor Ajax. En in hoeverre is hier sprake van een uitzonderlijke piek? Haalde Ajax de vijf jaar dáárvoor ook een keer een finale en een keer halve finale CL? Nee? Dan is deze periode toch precies die uitschieter waarvan ik zeg dat die normaal gesproken ook wel voorkomt? PSV haalde ook nog de halve finale van de CL in 2005!

Dus in hoeverre kan ik uit jouw suggesties vaststellen dat dit 'rondom de kwaliteiten' van Ajax zit? Als ze slechts incidenteel dit soort successen halen?

24 mei 2021 om 17:21

Volgens mij is 5 jaar een meetstaaf waar ook de groepsindelingen op bepaald wordt.

Maar goed je hebt het over een uitschieter. Wil je echt dat ik PSV haar cijfers erin gooi? Achtste finales CL, 4e in de groep, 3e kwalificatieronde EL, groepsronde EL, 2e ronde EL.
Dat is echt behoorlijk wat minder. 3 van de 5x voor de winter al uit Europa. De 2 andere keren direct de 1e potje na de winter eruit. Vind het daarom persoonlijk terecht dat ik PSV in een lagere rang zet.

Daarnaast snap ik je niet, je vind iets discutabel, dat mag. Maar daar is een forum toch voor. Je hoeft het niet met elkaar eens zijn. Ik heb het nergens gehad over salarissen, daar zit een markt verschil in. Ik heb het wel over transferverschillen gehad, het verschil tussen Arsenal en Ajax is groter dan ik dacht, maar die van Leicester klopt gewoon. Ongeveer zelfde uitgaves qua transfers. Ja de PL is aantrekkelijker en je zal er ook meer verdienen, dus je kiest eerder voor een Leicester dan Ajax vermoed ik, maar dat neemt niet weg dat Ajax zelf aangegeven heeft dat overwinteren in de CL een doel is en dat budgetten daar ook op aangepast worden. Ik zet Ajax op de waarde waar vd Sar en Overmars het wenst.

En als mensen het oneens met me zijn, dat mag toch? Daar is een forum voor toch? Het leven zou alleen maar saai zijn als we allemaal dezelfde meningen hadden.

24 mei 2021 om 17:47

"volgens mij is 5 jaar een meetstaaf waar ook de groepsindelingen op bepaald wordt."

Ja? So? Wij delen toch geen groepen in, het gaat er hier om dat jij stelde dat Ajax 'evenveel of meer' geld uitgaf dan Leicester en Arsenal. Die uitspraak is aantoonbaar niet waar.

"maar goed je hebt het over een uitschieter. Wil je echt dat ik PSV haar cijfers erin gooi? Achtste finales CL, 4e in de groep, 3e kwalificatieronde EL, groepsronde EL, 2e ronde El."

Yep! In deze periode. Maar de stelling is dat de successen van Ajax die jij opnoemde incidenteel waren. Hoe hebben de resultaten van PSV daarmee te maken? Als je wilt bekijken wat incidenteeel en wat structureel is, kijk je niet over vijf jaar. Want anders dan is AZ een topclub, Feyenoord niet en behoort Leicester tot de top van Engeland. Dus, om de Europese successen van Ajax en PSV in enig perspectief te plaatsen kijk je verder dan je neus lang is. Zeker ook omdat Ajax boogt op 34 landstitels. Of tellen we dan 30 van die 34 niet meer mee of zoiets?

Over een langere logischer periode bezien is de prestatie van Ajax incidenteel, evident ook. PSV bleek recentelijk in staat een redelijk vergelijkbare prestatie te leveren. Als je louter naar dit seizoen kjikt, ja dan zou je denken dat er een wereld van verschil zit tussen PSV en Ajax. En kennelijk doe jij dat. Ik kijk wat breder en vooral kritischer omdat cijfers op zichzelf genomen echt nauwelijks iets zeggen en statistieken zijn een feit, maar nooit de waarheid. Dat verklaard dan ons verschil van inzicht.

"ik heb het nergens gehad over salarissen, daar zit een markt verschil in. Ik heb het wel over transferverschillen gehad, "

Nee, je noemde het werkwoord 'uitgeven'. En onder je uitgaven vallen niet alleen de transfers, uiteraard. Want anders heb je alleen tunnelvisie, en wek je de indruk dat je echt denkt dat Ajax en de genoemde clubs 'evenveel uitgeven'. Terwijl je zelf ook wel kunt weten dat Ajax niet eens in de buurt komt qua uitgaven bij die clubs in de PL. Zou ook raar zijn, om alleen te kijken naar wat je aan spelers transfersommen uitgeeft. Heel eenzijdig en onjuist beeld krijg je dan.

24 mei 2021 om 19:45

Ik vind AZ op dit moment meer een topclub dan Feyenoord, dus ik denk dat wij inderdaad een ander inzicht hebben, is uiteraard niet erg.

Waarom ik denk dat er een verschil tussen Ajax en PSV zit, heeft niks met dit seizoen te maken, maar met selectiewaarde. Als je bijv. op transfermarkt de waardes bekijkt is Ajax haar selectie bijna 3x zoveel waard, daarmee is het ook aannemelijker te verwachten dat Ajax komend seizoen beter presteert in Europa dan Psv. Maar goed volgens mij verschillen wij van inzicht en dat is prima, ik laat het hierbij.

25 mei 2021 om 12:32

"als je bijv. op transfermarkt de waardes bekijkt is Ajax haar selectie bijna 3x zoveel waard, daarmee is het ook aannemelijker te verwachten dat Ajax komend seizoen beter presteert in Europa dan Psv."

En we dwalen weer af naar zaken die discutabel zijn (ik heb je al gevraagd naar de waardes van Dolberg, Neres, Bazoer, etc. en je reageert daar niet op: ergo, je snapt ook wel dat 'waardes' op zichzelf geen punten pakken) én waar we het niet over hebben. PSV is beter dan Ajax, op dit moment ja. Maar Ajax won niet drie keer met dubbele cijfers van Psv, dit seizoen. Sterker, competitie kon Ajax niet eens van PSV winnen. Dus wat predcies zegt die 'driedubbele marktwaarde dan precies? PSV kan ondanks een mindere waarde toch gewoon kampioen worden, of niet soms?

Maar, niet afdwalen, we hadden het erover dat jij stelde dat Ajax 'best of the rest' zou zijn. In dat verband boeit het geen meter dat Ajax 'drie keer zoveel waard' zou zijn als Psv. Dat is dan geen argument om je stelling over 'best of the rest' te onderbouwen. En financieel hoort Ajax niet in dat rijtje thuis. Dat staat al wel vast (want dat Ajax 'meer uitgeeft' dan Leicester en Arsenal, dat is helder). Ajax is financieel echt nog een stuk van die clubs verwijderd. En nergens wordt duidelijk waar Ajax aantoonbaar beter is geworden dan hoe PSV en Ajax er al voor stonden. Incidenteel kunnen zij best een keertje succes halen, structureel niet.

" Maar goed volgens mij verschillen wij van inzicht en dat is prima, ik laat het hierbij."
Tuurlijk, we verschillen over wel meer van inzicht. Maar ik stel wel vast dat jij wat jouw inzichten betreft kenneljik niet uitgaat van feitelijkheden, maar van jouw eigen inzicht. Dat mag, maar dan lijkt het mij beter dat je niet zo boos wordt als mensen jou die feitelijkheden onder je neus houden. En inderdaad, we leven in een vrij land dus jij mag het jouw inzicht maken dat Ajax 'gewoon beter is omdat ik dat vind'. Is je goede recht. En dat, grappig genoeg, voor een zelfverklaard Groningen fan.24 mei 2021 om 12:23

Het indekken begint nu al... Met deze selectie en financiële middelen is het natuurlijk een schande om überhaupt het woord tussenjaar uit te spreken. Met een tactisch beter onderlegde coach was ajax Europees veel verder gekomen.

24 mei 2021 om 12:40

Tactisch beter onderlegd? Ten Hag is een toptrainer man, en ik ben absoluut geen Ajacied. Welke trainers vind jij allemaal tactisch beter onderlegd?

24 mei 2021 om 13:12

Heb je even...? Er zijn zoveel trainers tactisch beter onderlegd dat ten Hag. Ten Hag teert op de kwaliteiten van zijn spelers en wat hij met deze groep presteert zou menig ander trainer ook kunnen. Maar als het er echt op aankomt dan geeft ten Hag tactisch gezien niet thuis. Bijvoorbeeld tegen Atalanta of tegen Getafe.

Neem bijvoorbeeld Ultee van Fortuna die heeft dat wel. Of Nagelsmann die heeft ook een tactische bagage waar je u tegen zegt.

Maar kom mij niet aanzetten dat ten Hag een toptrainer is want dat is hij zeker (nog) niet.

24 mei 2021 om 14:06

Je kan toch niet zeggen dat Ten Hag (nog) zeker niet de trainer is die Sir Sjors Ultee wel is? Dan heb je of Ten Hag te laag zitten of Ultee te hoog, haha.

24 mei 2021 om 15:30

Volgens mij begrijp jij het niet helemaal. Ik zeg niks over de prestaties die ten Hag heeft geleverd, of eigenlijk de prestaties die de spelers van Ajax onder ten Hag geleverd hebben. Ik heb het puur over de tactische bagage van ten Hag. Deze vind ik zeer beperkt aangezien hij het op meerdere cruciale momenten op dat gebied heeft laten afweten (atalanta of Getafe).

Ik vind dat een Ultee of een Slot op dat gebied (tactisch) veel verder zijn dan ten Hag. Waarschijnlijk hadden beide met dit Ajax minimaal hetzelfde of meer gepresteerd dan ten Hag. Ten Hag krijgt in mijn ogen (te) veel credits voor zijn toevoeging aan de successen van Ajax de afgelopen seizoenen. In de Eredivisie heeft Ajax alleen dit seizoen overtuigend de titel gepakt. In 2018/2019 was het zeer nipt, 2019/2020 telt niet mee, dit jaar met overmacht maar wel pas de tweede seizoenshelft het verschil kunnen maken na een flinke financiële injectie. De kwaliteiten en invloed van ten Hag wordt in mijn ogen zeer overschat. Mocht hij daadwerkelijk de toptrainer zijn wat sommige mensen beweren dan vraag ik mij af waarom hij nog bij Ajax zit...?

24 mei 2021 om 12:29

Je kan toch niet elk seizoen spreken van een "tussenjaar"? Ajax is aan zijn budget verplicht om Europees te overwinteren ongeacht de loting. Minimaal 3de worden in de CL-poule moet toch lukken aangezien ze in pot 3 komen.

24 mei 2021 om 13:24

Ik vraag me eerder af wat mensen zien als tussenjaar. Een CL overwintering en dan er direct uit of naar de EL en tot de kwart/halve finale komen is toch wel de maximum voor Ajax normaal gesproken. Af en toe een uitschieter moet kunnen, maar dan moet het ook simpelweg meezitten. Zoals Porto dit jaar had met Juve of Villareal met de loting in de EL. Als je tegen City of Bayern moet dan ga je er gewoon 2 keer kansloos vanaf of als je met pech United loot in de 1/8ste finale van de EL.

Tevredenheid leidt tot luiheid aldus Ten Hag, het is goed om altijd meer te eisen als we Europees indruk willen maken.

Ik zie in de PSV topics vaak reacties over hoe PSV financieel bluf poker speelt. Reacties die nergens op gebasseerd zijnz want PSV begroot al jaren niet meer op CL voetbal, maar hier lees ik dat ajax dat wel doet. Wat als ajax dan een jaar geen CL haalt? Moeten ze dan verkopen? En hebben ze dan geld de selectie te versterken? Of is het dan alleen maar gaten dichten?Ajacieden die hier meer van weten? Want Van der Sar spreekt over 'een groot gat'. Dat klinkt niet heel positief.

24 mei 2021 om 11:52

Dit staat letterlijk in de tekst: Kampioen worden is ook volgend jaar natuurlijk weer heel belangrijk. We begroten op het spelen van Champions League, dus als je dat niet hebt zit je met een groot gat." Edit: Dit was een reactie op Lierse die zijn reactie verwijderd heeft.

24 mei 2021 om 12:00

Een groot gat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. Ajax heeft genoeg kapitaal op her veld staan om dat gat te dichten.

Wanneer het niet lukt om dat gat te dichten, heeft Ajax een dusdanige buffer opgebouwd waarmee ze echt wel een jaar zonder CL en verkopen zouden doorkomen.

24 mei 2021 om 12:02

Nee dan kun je via de 2e plek nog cl halen dus kampioen worden hoeft niet eens

24 mei 2021 om 12:03

Logisch toch dat je met een gat, zou zitten? Zou voor Juventus ook zo zijn geweest.

Als Ajax het afgelopen seizoen (met name Europees) fans kon ontvangen dan had Ajax 6x een volle arena gehad. 50.000 x gemiddeld 50 euro x 6 = zo'n 15 miljoen.

24 mei 2021 om 11:53

Het is inderdaad een slap koord waar ze op balanceren. Als valt het anderzijds ook wel mee. 1 Jaar geen CL overleven ze makkelijk. Het zou pas echt problematisch worden als ze meerdere jaren geen CL voetbal halen. Dan hebben ze wel een zeer groot probleem.

24 mei 2021 om 13:05

Het koord is dik genoeg (eigen vermogen), maar deze kan snel dun worden (mislopen CL)

24 mei 2021 om 13:28

Lierse
"het is inderdaad een slap koord waar ze op balanceren"

Yep, spijker op zijn kop! Ajax loopt veel grotere risico's dan menig Ajaxfan hier onder ogen durft te zien. Er zin er zelfs die de feiten geheel ontkennen. Maar inderdaad, één a twee seizoenen geen CL voetbal zou Ajax snoeihard raken. Daarme zou het grootste deel van het eigen vermogen opgesoupeerd worden. En in dat geval zit Ajax dan ook nog met een uit de voegen barstend salarisgebouw en een zwaar uitgavenpatroon dat dan opeens een molensteen wordt. En in dat geval is nog de enige oplossing om door middel van verkopen te proberen de boel financieel weer beheersbaar te krijgen. Wat dat betreft is het dan voor Ajax te hopen dat de markt niet verder instort en de mooie bedragen voor al die spelers niet ook verdampen. Maar een groot probleem heeeft Ajax in dat geval sowieso.

En het is en blijft nu eenmaal een heel lastig verhaal, maar de keerzijde van het succes dat Ajax momenteel viert is en blijft het tijdelijke karakter ervan én het feit dat het evenwicht bijzonder wankel is. Maar er is ook een positieve zijde. Zolang Ajax gewoon voor eeuwig elk seizoen kampioen wordt, tja, dan is er natuurlijk niks aan de hand.

24 mei 2021 om 14:11

Ik maak me weinig zorgen, aangezien we het gewoon volledig in eigen hand hebben. Plek 1 en 2 geven recht op tickets (voorronde) CL. We hebben we 1 structurele concurrent en dat is Psv. De laatste 12 seizoenen zijn we 7x eerste geworden en 5 keer tweede. Dus zelfs als het kampioenschap niet lukt en daarmee direct plaatsing, volgt een seizoen later een herkansing in de voorronde. En een jaar dat het misloopt vangen we waarschijnlijk wel op, twee seizoenen is een ander verhaal. Hoe tijdelijk het succes van Ajax is dat zal moeten blijken. Maar het scheelt dat we een geweldige uitgangspositie hebben en concurrenten die te klein zijn om structureel (az) Ajax te bedreigen, ontzettend waardeloos geleid worden (feyenoord) of minder groot en stabiel zijn (psv). Voorlopig is bij de laatste meting het gat meer dan 16, 17 en 29 punten, spelen wij geen voorronde en blijft de selectie waarschijnlijk redelijk intact.

24 mei 2021 om 15:28

Het zijn wel eigenlijk de risico’s die je moet nemen tegenwoordig. Eigenlijk ook de reden dat een team als AZ moeilijk die laatste stap zal kunnen zetten. Dan moet dat salarishuis namelijk enorm omhoog maar voor een team als AZ is een seizoen dat ze plots 5e worden niet ondenkbaar en dan zit je meteen met een enorm probleem. Ik neem wel aan dat ze weten wat ze doen in Amsterdam maar er komt in de nabije toekomst (pakweg tussen nu en 15 jaar) zeker een periode waarin het sportief minder zal gaan. Dat is praktisch een voetbalwet. Dus dan ben ik wel benieuwd naar hoe ze dat gaan aanpakken. Want zoals je aangeeft is zeker dat salarishuis echt wel heel groot.

24 mei 2021 om 15:28

"ik maak me weinig zorgen, aangezien we het gewoon volledig in eigen hand hebben."

Dat is slechts ten dele echt waar. PSV heeft het, in dat geval, namelijk óók volledig in eigen hand toch (of voor mijn part AZ, maar laten we even gewoon doen of PSV de grote rivaal van Ajax is).

"dus zelfs als het kampioenschap niet lukt en daarmee direct plaatsing, volgt een seizoen later een herkansing in de voorronde."

Dát is natuurlijk een waarheid als een koe. Tuurlijk is er die herkansing. Maar jij bent het uiteraard met mij eens dat een titel een garantie is op 40 miljoen en dat je in een kwalificatie daar geen garantie op hebt? Dát is mijn punt namelijk.

" En een jaar dat het misloopt vangen we waarschijnlijk wel op, twee seizoenen is een ander verhaal. "

Dát zijn we dus eens met elkaar!

"voorlopig is bij de laatste meting het gat meer dan 16, 17 en 29 punten"
Wat je hier doet is daytrading. Beursbedragen, dagkoersen. Wat zegt dit over de titels van de komende tien jaar? Niets, uiteraard! Dat weet jij zelf ook wel. Ik snap je punt wel, de hegemonie van Ajax dit seizoen was heel erg groot. Ongekend, bijna (hoewel ik me ook titels van PSV herinner waarin de voorsprong astronomisch was). Maar ik zie met de beste wel van de wereld niet waarom dat zou betekent dat we komend seizoen niet gewoon weer met nul punten beginnen?

"hoe tijdelijk het succes van Ajax is dat zal moeten blijken."

Dat is voor mij geen vraag. Ik ken gen sportteams die voor eeuwig en altijd álles wonnen. Zéker al niet in Nederland. Als ik zie hoezeer Ajax en PSV beide periodes hadden van grote dominantie, en PSV eind jaren '80, rond de eeuwwisseling en tussen 2004-2008 het 'bayern van Nederland' was, terwijl Ajax in de jaren '70, midden jaren '90 en momenteel de lakens uitdeelt, valt mij vooral op dat exact dezelfde dingen die nu over Ajax gezegd worden, in voornoemde periodes ook overal gehoord werden. Las laatst ook nog een stuk uit de krant van 1988 waarin werd geklaagd dat het heel slecht was voor Nederland dat de competitie geen bal meer aan was, PSV was oppermachtig, PSV verkocht Gullit en Koeman voor astronomische bedragen, terwijl Van Basten voor een fooi naar Malin vertrok, etc. etc. En ook die suprematie eindigde. Ajax dat de CL won in 1995, idem dito. Ondenkbaar, in 1996, Ajax net weer de finale gehaald van de CL, dat Ajax niet de komende seizoenen alles ging winnen. Maar in 1997 al werd PSV weer kampioen.

Dit soort dingen gaan in de praktijk altijd sneller dan mensen zich kunnen herinneren. Voor mij hoeft dus niets te blijken, ik geef jou op een briefje dat deze hegemonie, zeker met deze financiéle risico's, zeker niet eeuwig voortduurt. En ik denk zelfs dat het snel eindigt. Het verschil mag 16 punten zijn nu, als je niet ziet dat de cijfers vertekenen (psv haalde het laagste puntenaantal sinds 2014), dan zie je niet dat het verschil met PSV echt niet zo groot is. In de twee competiteduels as dat ook al te zien.

"spelen wij geen voorronde en blijft de selectie waarschijnlijk redelijk intact."
Dat eerste, komend seizoen, niet nee, maar wellicht na komend seizoen wel. En dat van die selectie, dat zullen we wel zien. Ik denk namelijk dat er vele mutaties komen. Die zijn er namelijk altijd. PSV en Ajax kunnen al twee decennia geen echt team meer opbouwen, zoals vroeger wel kon. Onze competitie is nu eenmaal te klein.

24 mei 2021 om 15:39

"het zijn wel eigenlijk de risico’s die je moet nemen tegenwoordig. "

Moeten niet uiteraard. Vergeet niet, het zijn en blijven risico's. In het geval van Ajax praat je wel over een gecalculeerd risico. Je gokt één seizoen dat je de CL groespfase haalt en dekt die gok met je eigen vermogen. Anders gezegd, je geeft eerst het geld uit (aan transfers en vooral salaris) en hoopt dat je die investering kunt verzilveren doordat je die 40 miljoen pakt in de CL. Heeft Van der Sar geleerd bij een cursus die hij in de VS volgde.

En dat dit een risico is en zeker geen garantie op succes, dat weten ze bij Feyenoord ook. Die hebben dit nog een jaar of twaalf geleden geprobeerd. Dat werd bijna de ondergang van Feyenoord. Want die haalden de CL niet. En zaten vervolgens met peperdure spelers en dikke salarissen.

Voor Ajax pakte het echter goed uit. Alleen, het punt blijft wel dat het niet gaat om een eenmalige gok. Ajax koos voor het maken van stappen, daar hoort dus ook geld uitgeven bij. En vooral de kern, het opschroeven van het salarisgebouw. Want feit is natuurlijk dat je pas echt kwaliteit binnen kunt halen als je ook dikke salarssen van vier miljoen en meer kunt betalen. En dat doet Ajax nu. Maar daarom moet Ajax dus elk seizoen die groepsfase halen én ook nog voor 55 miljoen aan spelers verkopen. Ik zie dat dit feit door Ajax fans heel luchtig wordt opgenomen, en vooral wordt weggelachen omdat ze ervan uitgaan dat dit een peuleschil is. 'want er breken altijd jeugdspelers door die de hoofdprijs op gaan leveren'. Dit lijkt mij echter een evident frivole houding. Met alleen een glazen bol als grondslag. Want het mag duidelijk zijn dat je nogal doet aan casino beleid door nu al spelers te gaan verkopen voor grote bedragen, terwijl ze, bij wijze van spreken, nog niet eens hun debuut gemaakt hebben.

Enfin, inderdaad, ze weten best wat ze doen bij de directie van Ajax. Zij hebben die risico's echt wel in beeld. Maar ik vrees dat dit besef bij sommige supporters heel ver te zoeken is. maar goed, die denken ook dat je banksaldo en je eigen vermogen hetzelfde zijn.

24 mei 2021 om 11:58

In principe is 1 of 2x CL mislopen in bijvoorbeeld de komende 5 jaar geen ramp, maar dan raakt het spaarpotje wel op. Daarnaast betekent geen kampioen worden (maar wel 2e), ook gewoon nog voorronde CL, waarin Ajax tegenwoordig echt wel tot de ploegen behoort die het in principe wel zullen gaan halen.

Maar mochten ze die CL een keer niet halen, dan moeten er wel gaten gedicht worden om het spaarpotje te behouden. Want die wil je gewoon niet kwijt voor als het echt een keer nodig is (bijvoorbeeld nu zonder publiek)

24 mei 2021 om 12:17

Zeker kan ajax ook de CL ingaan als ze tweede worden, zeker door hun geplaatste status maar die kan is natuurlijk wel kleiner en dat lijkt mij toch wel een financieel risico, niet?

24 mei 2021 om 12:46

Nee niet echt. In principe kunnen ze het opvangen. Het moet alleen niet stelselmatig misgaan. Een keer mislopen is geen enkel probleem. Zelfde met die 50 miljoen van nu. Dat komt puur door het ontbreken van publiek. Indien ze 50 miljoen verkopen, draaien ze break even. Doen ze het niet dan teren ze in op de spaarpot. Het wordt ietwat gedramatiseerd, maar dat is naar mijn mening vooral om aankoopprijzen te drukken. Ze hebben echt flinke tegenslagen dit jaar, maar financieel zijn er geen grote problemen. En die 50 mln aan verkopen is feitelijk 35 mln aangezien de eerste 15 met de verkoop van Marin en lang reeds binnen zijn, maar met hard 50 roepen lukt het misschien wel om wat meer eruit te knijpen bin verkopen van Labyad, Danilo, Onana en Tagliafico.

24 mei 2021 om 13:04

Dat is niet zo, Ajax draait operationeel grote verliezen.

24 mei 2021 om 13:32

Jeroen

"daarnaast betekent geen kampioen worden (maar wel 2e), ook gewoon nog voorronde CL, waarin Ajax tegenwoordig echt wel tot de ploegen behoort die het in principe wel zullen gaan halen."

Klopt, Ajax zou in theorie ook als het tweede wordt nog de CL kunnen halen. Maar anders dan jij hier stellig stelt vind ik Ajax niet tot de ploegen behoren die 'in principe' het wel zullen gaan halen. Als je ziet door welke ploegen Ajax de afgelopen tien jaar is uitgeschakeld in Europa, dan heeft Ajax veel meer te vrezen van Atalanta, Roma, Getafe en meer van die clubs die niet tot de top behoren. En dat zijn eerder de tegenstanders in die voorrondes dan Real Madrid en Juventus.

Maar sowieso, als kampioen ben je sowieso geplaatst, maar voorrondes betekent sowieso dat je het risico loopt dat je uitgeschakeld wordt toch?

24 mei 2021 om 13:41

@Sta Plaats, "Ajax draait operationeel grote verliezen" Afgelopen half jaarcijfers toonde 1.3 miljoen operationeel verlies, dat is verre van grote verliezen. Daar zit probleem niet, het probleem zit hem in het risico dat ligt bij investeren als doelen niet behaald worden. Zonder CL is er gewoon geen geld te verdienen (buiten transfers) voor Ajax.

24 mei 2021 om 13:55

@constant Kante: ook hier sla je de plant weer mis: Ajax kan helemaal geen Italiaanse en Spaanse clubs tegenkomen in de voorronde CL, die clubs plaatsen zich allemaal direct voor CL. Ajax heeft een geplaatste status in de voorrondes dus de kans is groter dat ze het wel halen dan niet (al blijft het altijd spannend natuurlijk).

24 mei 2021 om 15:42

Wolterx

Nee, Ajax draait inderdaad geen 'grote operationele verliezen'. Maar ik vermoed, al weet ik dat niet zeker, dat bedoeld wordt dat Ajax, zonder de incidentele inkomsten zoals CL gelden en transferwinsten, meer geld uitgeeft dan dat ze binnen krijgen. Want dát is gewoon zo. Al jaren trouwens. Al maakt dat in wezen niets uit, aangezien Ajax nog steeds met haar incidentele inkomsten die verliezen ruimschoots goed kan maken.

24 mei 2021 om 12:00

Ik vind inderdaad ook dat Ajax de laatste jaren flink blufpoker is gaan spelen. Veel geld uittrekken voor talenten, oké, maar jongens als Klaiber, Haller, Promes, Bande waren in mijn ogen niet perse nodig en kosten wel miljoenen. Zeker Haller en Promes. Spelers met hun prijskaartje en salaris moeten Ajax structureel helpen om top te presteren in Europa, maar daar had/heb ik mijn twijfels over. Ook hoe het salarisplafond is vrijgegeven vind ik twijfelachtig. Super dat absolute sterspelers als Ziyech, Blind, Onana, Tagliafico, Tadic erg goed verdienen en daardoor langer blijven/bleven, maar als ik zie dat jeugdspelers nu ook miljoenen verdienen... Dat vind ik wel erg ver gaan, omdat ze nagenoeg nog niks hebben bewezen.

24 mei 2021 om 12:07

Voetbalclubs gaan leven naar wat er binnenkomt. Ajax verdient de laatste jaren veel aan transfers, maar het spendeert ook veel. Ze spenderen meer aan zaakwaarnemers dan de overige Eredivisieclubs bij elkaar, delen flinke salarissen uit en spenderen sinds 2018 achtereenvolgend 52 miljoen euro, 60 miljoen euro en 62 miljoen euro. Op dit moment is het geen blufpoker omdat de club z'n doelstellingen haalt en waarde op het veld heeft. Dat ze dus wat risico nemen is niet zo vreemd. Het is alleen wel duidelijk dat een jaar geen CL voor een gat van tientallen miljoenen zorgt. Ik zie er eigenlijk het nut niet van in dat in te begroten. Bovendien merk je toch dat Ajax wel erg veel geld spendeert aan oudere spelers. Ervaring is belangrijk, maar ze hebben inmiddels toch wel een erg hoog salarishuis.

24 mei 2021 om 12:28

maar dan is het toch wel blufpoker, want de inkomsten zijn toch niet stabiel? Bijvoorbeeld TV-geld en sponsorinkomsten zijn wel stabiel. Daarop begoten is geen bluf. Begroten op El is ook geen bluf (ajax heeft in 45 jaar tijd maar 1 keer niet EL groepsfase gehaald volgens mij).

24 mei 2021 om 14:30

Dat is het inderdaad ook, op de langere termijn. Over een kortere periode kan Ajax dergelijke tekorten makkelijk dekken. Op dit moment is er dus niets aan de hand, maar als PSV bijvoorbeeld ineens twee jaar op rij kampioen wordt, zijn de gevolgen voor Ajax natuurlijk groot. Zeker nu ook Ajax ongetwijfeld coronatekorten moet compenseren. Ajax kan z'n financiele positie eigenlijk in twee seizoenen volledig naar de knoppen helpen als het even tegenzit. Echter is die kans vrij klein, aangezien de concurrentie veel grotere problemen heeft.

24 mei 2021 om 12:08

Vergeet niet dat Ajax, net als alle andere clubs, een jaar geen inkomsten uit eigen thuiswedstrijden heeft gehaald (geen publiek op de tribune). Dat is een serieus gat in de begroting. 55000 man per wedstrijd, hierdoor ook geen merchandise verkoop vlak voor en na de wedstrijd. Dat speelt een rol, want de kosten gaan wel door. En natuurlijk is de selectie deels gebaseerd op CL niveau. Dat kan niet anders als je wil aanhaken.

24 mei 2021 om 14:36

Toch heb ik het idee dat dat wel iets beter kan. Champions League in begroten is toch wel een risico. Dat is op de begroting (minimaal) 20 miljoen euro wat je meer te spenderen hebt voor een sluitende begroting ten opzichte van de Europa League, maar het zorgt ook direct voor een groot gat als Champions League niet behaald word. Zoals je zelf aangeeft moet Ajax ook flink geld bijleggen vanwege corona en ze hebben natuurlijk wel flinke uitgaven tegenover de flinke inkomsten. Als daar komend seizoen een kink in de kabel komt, kom je toch ineens in een andere situatie terecht. Ze zijn dit jaar dan overtuigend kampioen geworden, maar er is ook meer dan een half seizoen totaal geen druk op ze gezet door de concurrentie. Het is namelijk wel gewoon een te pakken ploeg. Maar goed, ik weet de ins en outs ook niet. Ze zullen vast slimme mensen in dienst hebben die narekenen wat financieel verantwoord is.

24 mei 2021 om 12:13

Speelt elke club geen blufpoker als je de doelstellingen niet haalt? Als PSV geen Europees voetbal haalt, zitten ze ook met een gat. Lijkt me voor elke club hetzelfde.

24 mei 2021 om 12:14

Begroten op CL of op EL is wel een verschil van minstens 20 miljoen.

24 mei 2021 om 12:26

@Lierse1997, Je verdient ook meer dus houd je ook meer over. Ik snap wat je bedoelt maar elke club heeft een probleem als ze geen Europees halen.

24 mei 2021 om 12:26

Het verschil is natuurlijk wel dat op EL en CL begroten een groot verschil is. PSV (en ajax) hebben volgens mij in de afgelopen 45 jaar 1 keer de groepsfase EL gemist. Dus dan is het niet heel gek dat je op groepsfase EL begroot. Dat lijkt een zekerheidje.

CL voetbal daarentegen.. stel je voor ajax wordt tweede en je moet voorrondes spelen. Dan kom je dit jaar teams tegen als Monaco, Benfica, Rangers, Celtic, Spartak Moskou, Antwerpen, Rapid Wien(?). Galatasaray, Shakthar of Kiev of een club als Slavia Praag die in de EL nog wonnen van Rangers en Leicester.

Ik zeg niet dat ajax niet van dit soort teams kan winnen. Ik denk zelfs dat ze tegen de meeste favoriet zijn, maar ga je daar je financiële beleid op bouwen? De scheids zit tegen. Je topspelers komen geblesseerd terug van internationale toernooien in de zomer. Je grote aankopen vallen tegen.. Allemaal dingen die 'gewoon' kunnen gebeuren en dan heb je dus 'een groot gat'. Klinkt voor mijn best risicovol.

24 mei 2021 om 12:28

Dat wel. Maar hoe hoger je inzet hoe harder je kan vallen natuurlijk.

24 mei 2021 om 12:40

@AmazingNinja Ajax zou dit jaar tegen hele andere tegenstanders komen. Want omdat ze zo hoog staan op de UEFA ranking hebben ze dan een beschermde status. Dus de teams die noemt zijn biet de juiste vergelijking

24 mei 2021 om 12:53

Maar ook dan: nu staat Nederland 7de op de coefficientielijst, maar voor hoe lang? Het is niet zo dat Nederland zo stabiel presteert in Europa. Er zijn gewoon heel erg veel factoren die het behalen van CL voetbal moeilijker maken. Als het dan een of twee keer misgaat zit je al snel in een neerwaartse spiraal (of je moet de begroting naar beneden bijstellen). Ook transfers zijn een gevaarlijk spelletje vind ik zelf. Dat is ook een pokerspelletje (geldt trouwens ook voor mijn club Psv).

24 mei 2021 om 14:51

Amazing Ninja eens met je stelling, door de huidige pandemie moeten we misschien maar weer el begroten.

24 mei 2021 om 13:07

@AmazingNinja, het verschil is wel dat Ajax uitgaat van verkopen en PSV weer een lening afsluit. Of zoals het in Eindhoven wordt genoemd: een financiële injectie...

25 mei 2021 om 17:11

@kyle, ik zie niet echt de relevantie hiervan in. Het gaat om het begroten van CL voetbal en als dit niet gehaald wordt er een 'groot gat' is volgens Van der Sar. Wat heeft dit met leningen en transfers te maken?

Transfers vind ik ook een erg onstabiele manier van geld verdienen en zou je ook nooit op mogen begroten.

Die lening van PSV is gewoon slim gedaan. 1) Er zat geen hypotheek op het stadion. Ik zie dat jij 55 jaar bent, dan heb je waarschijnlijk een hypotheek op je huis en snap jij ook wel dat het, zeker met de huidige rente stand, gewoon heel erg dom is om geen hypotheek te hebben. 2) De rest van de lening wordt tegen heel erg gunstige voorwaarden afgesloten wat gewoon gunstig is. Lenen wordt vaak als iets vies gezien, maar is gewoon een erg goede manier van kapitaal verzamelen als het voor de juiste voorwaarden gedaan wordt. Geen bedrijf in de wereld die dat niet doet.

ik vind een 7,5 nog redelijk hoog. De dubbel is gewonnen waar netjes is, maar wat ook wel mag met deze selectie en concurrentie die te pas en te onpas punten laten liggen. Je moet het echter wel gewoon doen. Als cijfer zou ik voor de dubbel een 8,5 geven.
Echter hebben ze in europa en naast het veld met Onana, Haller en in mindere mate met Brobey (hangt wel een beetje vanaf wat nu het plan is) wel ongelofelijk gefaald. Alleen maar kunnen winnen van midjiland en Lile is niet om over naar huis te schrijven, je record aankoop vergeten in te schrijven levert niet veel punten op en kwestie Onana is ook niet heel handig. Laten we zeggen; rapportcijfer 4. Kom je gemiddeld op een 6+ uit dus. Voldoende, maar niet iets om trots op te zijn

24 mei 2021 om 12:14

Nou ja, Ajax had dit seizoen slechts 14 verliespunten. Daar ga je over het algemeen gewoon elk seizoen kampioen mee worden. Het is uiterst zeldzaam dat de nummer twee zo weinig punten verspeelt. Verder vind ik niet dat Ajax in Europa heeft gefaald. Zo'n geweldige ploeg hebben ze ook weer niet voor Europese begrippen. Dat blijkt ook wel, want het is ook weer niet zo dat de lotingen ontzettend tegen hebben gezeten de afgelopen jaren. Hebben ze wat pech gehad? Ja. Echter; als je de selectie van Ajax tegenover de bovenste helft van de Champions League zet, is het toch gewoon een matige ploeg? Dat is ook geen schande, want daar kun je financieel ook niet mee concurreren. Dat zijn namelijk de clubs die voor de transferbedragen van Ajax zorgen.

24 mei 2021 om 12:27

klopt Sirius, vandaar dat ik Ajax voor de dubbel ook een 8,5 geef. Prima cijfer toch?

24 mei 2021 om 12:34

Maar een 4 geven voor de Europese performance doe je Ajax echt wel tekort mee. Er is overwinterd in Europa, dat is in mijn ogen gewoon een voldoende, 6 omdat het de EL os, de CL was een 8 geweest.

24 mei 2021 om 14:41

Maar een 4 voor het Europese seizoen? Dat vind ik wat laag. In de Champions League hebben ze min of meer naar verwachting gepresteerd (misschien ietsje daaronder) en in de Europa League hebben ze het ook niet zo slecht gedaan. Ik zou ze voor het Europese seizoen toch wel een 7 geven. Goed gespeeld in de CL maar de kwetsbaarheden en wat pech bleek toch net niet beperkt genoeg voor overwintering daar, terwijl het in de Europa League toch wel aardig heeft gepresteerd. Het tweeluik tegen AS Roma was niet geweldig, maar het is natuurlijk een kwartfinale tegen een aardige tegenstander (ondanks hun vorm in de Serie A) in een slopend seizoen. Ajax heeft natuurlijk ook relatief veel jonkies lopen. Zat er meer in? Ja. Kun je ze dat echt specifiek verwijten? Niet zozeer. Er spelen nou eenmaal veel factoren mee.

24 mei 2021 om 12:38

Kwartfinale EL is toch gewoon netjes? Om daar nou een 4 voor te geven...

24 mei 2021 om 13:09

Ik vind persoonlijk dat je administratieve en persoonlijke fouten buiten voetbal niet moet meenemen in een teambeoordeling over het seizoen. Puur naar de competities kijkende ben ik het met Van De Sar eens dat dit seizoen een 7.5 was. Je wint de 2 prijzen die je elk jaar moet winnen en je overwintert in Europa. Echter is het doel eigenlijk om in de CL te overwinteren dus wat dat betreft geen reden om hoger dan 7.5 te geven.

24 mei 2021 om 14:25

Ik zit zelf ook met 7,5 tot 8. Je hebt nationaal een ijzersterk jaar gehad met beste seizoen in heel wat jaren qua punten en gat met nummer 2. Daarnaast een van lastigste bekerroutes gehad. Nationaal echt wel een 9, alleen ongeslagen kampioen/recordaantal punten had het beter kunnen maken. In Europa eerder een 6,5. In CL was je net te licht, prima resultaat tegen Lille maar eruit tegen een heel matig Roma. Kwartfinale EL met deze ploeg is prima maar wel zure nasmaak door de ploegen waar we het tegen lieten liggen.

Een 7,5 voor een tussenjaar met 2 prijzen is toch geweldig ! Verder wordt er een uitstekend beleid gevoerd. Door de corona periode zullen er een aantal spelers verkocht moeten worden. Onana-Tagliafico - Neres- Labyad-Magallan-Kotarski zullen waarschijnlijk vertrekken. Dan heb je een linksback een backup spits en een backup vleugelaanvaller nodig. van Aanholt (of anders Oosterwold) voor de linksbackpositie, Sulemana (als dat lukt) voor de vleugel erbij en dan nog een backup spits, wellicht Brobbey. En vanuit de jeugd zullen Taylor, Unuvar, Rasmussen, Regeer en Hansen snel aansluiten !

24 mei 2021 om 11:59

Ik vind de term tussenjaar over afgelopen seizoen niet realistisch als je kijkt naar de investeringen die zijn gedaan. Klaassen, Anthony, Kudus en Haller zijn gewoon grote aankopen. Hebben ze dit seizoen niet gewoon meer geld uitgegeven dan andere seizoenen?

24 mei 2021 om 12:06

Uiteindelijk per saldo meer ontvangen aan uitgaande transfers dan er uitgegeven is aan binnenkomende transfers. Uiteindelijk bepalen de beleidsbepalers wat een tussenjaar is. Zo hebben zij dit aan het begin van het seizoen zo benoemd, wetende dat er de laatste 2 jaren enorm bepalende spelers vertrokken zijn.

24 mei 2021 om 12:08

Zijn grote aankopen qua kosten maar die spelers hebben verder niks bewezen toen ze bij Ajax kwamen. Als je dan spelers ziet vertrekken als De Ligt,De Jong en andere sterkhouders dan werd er een minder jaar verwacht dus over een tussenjaar gesproken. Haller kwam trouwens pas in de winterstop.

24 mei 2021 om 12:12

Dit resulteert zich in het feit dat er nu eerst voor 50 miljoen verkocht moet worden. En tussenjaar snap ik wel. Kijk hoeveel ze mislopen aan kaartverkoop e.d. Geld wat niet terugkomt. Daarnaast doen ze nog veel voor het nederlands betaald voetbal. Ze kunnen nu niet die stappen maken die ze voor de pandemie in gedachte hadden. Denk aan een Suarez, alderweireld en sanchez. Die komen niet voor een appel en een ei naar ajax (mochten ze haalbaar zijn).

24 mei 2021 om 12:08

Fcbogarda als je het beleid uitstekend noemt, wat vind je dan van het feit dat er (volgens van de Sar) 'een groot gat' onstaat op het moment dat er geen CL voetbal wordt gehaald? Is dit geen blufpoker om met de Europese subtop aan te haken?

24 mei 2021 om 12:22

Het is zeker een bepaalde blufpoker. Indien Ajax geen kampioen wordt en geen CL haalt, dan heeft Ajax een probleem. Maar gelukkig staat er een enorm kapitaal op het veld en is er een gigantisch eigen vermogen. Het wordt écht een probleem als er 2-3 jaar dat niet gehaald wordt, dan zal de begroting terug geschroefd moeten worden of net als Psv op zoek gaan naar extern kapitaal !

Ik ben wat kritischer. Elk weldenkend mens had Ajax op 1 staan, meesten durfden ook wel te roepen dat dit met marge zou zijn en ja de beker is gewonnen met een best pittig programma. Maar voor mij is een club dat zoveel geld kan spenderen en echt een kwaliteitsinjectie heeft gehad de wedstrijden in Nederland irrelevant, daar moet je gewoon grotendeels winnen, zonder echt in de problemen komen. Ik kijk dan liever naar Europees, daar lijkt Ajax niet thuis te willen spelen, zowel tegen Liverpool als Atalanta ging men kopje onder. Daarnaast vond ik het middelmatig strategie bij een 0-2 voorsprong in Atalanta. Waardoor je uiteindelijk maar 1 punt pakt tegen Atalanta. Ook uit in Denemarken was het bar en bar slecht, na een snelle voorsprong had ik eerder het idee dat het 2-2 zou worden ipv 3-1. In de Europa League 2 knappe overwinningen tegen Lille, maar heel knullig en wederom op basis van slechte strategie uitgeschakeld door Roma. Het verbaasd me dat hier zo minimaal kritiek op is, Roma speelt komend seizoen geeneens Europees, dan mag je echt niet uitgeschakeld door worden als je mee wilt doen met de grote jongens.

24 mei 2021 om 12:17

Jij verwacht gewoon teveel van Ajax. Een halve finale is niet vanzelfsprekend. Ajax zal zelf uitspreken dat ze mee willen doen met de top maar volgens mij had Overmars die uitspraak al lang wat genuanceerd dat het niet al te realistisch is gezien het financiële verschil. Net zoals jij vindt dat Ajax hier kampioen hoort te worden omdat ze meer geld hebben geldt dat natuurlijk ook voor Europese clubs met meer geld. Mensen doen nu alsof het normaal is dat Ajax tot de kwart finale kan komen en dat slaat nergens op. Ajax is financieel ook niks vergeleken met een hoop clubs.

24 mei 2021 om 12:27

Het gaat mij niet om welke ronde, het gaat mij om de opponenten, het was niet Barcelona maar Atalanta dat Ajax uit de CL knalde, het was niet United maar AS roma dat Ajax uit de EL haalde.

24 mei 2021 om 12:31

Maar zij hebben toch veel meer geld dus logisch dat dat gebeurde toch?

24 mei 2021 om 12:39

Maar Atalanta haalt gewoon weer CL en je ziet dat Roma het nationaal moeilijk heeft om dubbel programma te draaien. Ik heb echt wel respect voor de prestaties, maar natuurlijk wil je altijd meer. Europees is te zien dat de concurrentie in NL sterker wordt, we winnen weer potjes. Groningen was ook vrij sterk dit jaar. Alles bij elkaar vind ik dat Ajax het vrij aardig deed

24 mei 2021 om 12:47

Mwah Roma en Atalanta zijn qua selectie iets meer waard dan Ajax, echt heel minimaal verschil.
340 miljoen van Roma en Atalanta om 310 miljoen van Ajax.

Het verschil in eredivisie is veel groter. PSV zit op een geschatte waarde selectie van 165 miljoen, AZ op 110 en Feyenoord op 95. Vervolgens heb je Utrecht met 34 miljoen en als Ajax haar hele selectie zou verkopen zou het 12x de selectie van een Groningen kunnen kopen. Ik vind dat we wel de verschillen in realiteiten moeten zien

24 mei 2021 om 16:14

Sorry maar "best een pittig programma"? Ik snap niet hoe deze beker route genuanceerd kan worden op die manier. Je hebt letterlijk in iedere ronde de zwaarst mogelijke tegenstander en de enige reden dat je niet de volledige top5 completeert is door een slechte wedstrijd van Feyenoord tegen Heerenveen. Daar mag best wel met wat minder vanzelfsprekendheid over gesproken worden.

24 mei 2021 om 16:26

Je team is bijna 3x zoveel waard als de nummer 2. Dat is ala Celtic klagen dat je afgelopen jaren weleens tegen Aberdeen moest.

Als tussenjaar met wat hobbels (denk aan "het vinkje", brobbey en onana) denk ik dat je met de dubbel en kwartfinale EL wel in de buurt van een 7,5 / 8 komt. Zeker voor een club die wil aanhaken bij de Europese top, dan had AS Roma wel gewonnen moeten worden. Al met al heb ik wel genoten van dit ajax. Maar als je echt de top wil halen, moet je nog stappen maken.

24 mei 2021 om 12:06

Pasveer, Klaiber, Schuurs, Alvarez, Klaassen, Eiting, Ekkelenkamp, Labyad, Lassina Traore, Idrissi
Pasveer is net aangetrokken, klaiber en labyad willen weg (de laatste zal zeker vertrekken als er een club komt), Eiting gaat weg, traore zou weg mogen als er een goed bod komt (dacht westham en wolves), idrissi is gehuurd en zal wel terugvliegen naar sevilla, grote kans dat ekkelenkamp wordt verhuurd, alvarez en klaassen hebben zich goed laten zien. Als dat de bank van ajax zou moeten zijn, blijven er veel stoeltjes leeg.

24 mei 2021 om 12:09

Structureel bij de Europese top horen is onmogelijk. Of je moet een heel brede definitie hebben voor “Europese top”.

24 mei 2021 om 12:36

Er is al 15 jaar geen team uit een kleine competitie echt aangesloten bij de absolute top. Dat zegt meestal toch wel iets.

24 mei 2021 om 12:40

Europese topspelers gaan niet in de Eredivisie spelen. Daarom lijkt het mij wat onrealistisch om te denken dat de Europese top haalbaar is

24 mei 2021 om 12:41

Wat zie jij als absolute top? Ik vind top 8 EL en/of overwinteren CL voor Ajax voldoende en realistisch. Als ze dat stabiel doen en af en toe een extra rondje doen ze het heel erg goed in mijn optiek. Zeg maar p8-p16 op de ranglijst kom je dan, dat zou ik top vinden

24 mei 2021 om 12:50

Een team dat de CL kan winnen is absolute top naar mijn idee.

24 mei 2021 om 13:17

Lohan

" Volgens mij kan Ajax echt serieus aanhaken bij de Europese top als er voldoende kwaliteit in de basis staat maar ook als vooral de bank veel sterker bezet gaat worden!"

Ajax kan, zoals het er nu voor staat, incidenteel Europees uitblinken en ver komen. Maar structureel is dat met de huidige financiéle middelen uitgesloten. Vind je ook enorm optimistisch. Want met het simpel vullen van de reservebank ben je er natuurlijk niet. Want als je structureel iets wilt bereiken, dan zal Ajax niet alleen nog veel meer kwaliteit moeten binnen halen dan er nu al rondloopt, ze zullen ook moeten zorgen voor een verdrievoudiging van de omzet en een verviervoudiging van de begroting. Oftewel, ze moeten een manier vinden om jaarlijks drie keer zoveel geld binnen te halen dan Ajax nu doet. Dát zijn nameljik de bedragen waar die clubs in de Europese top mee werken. Daar zit Ajax nog mijlenver vanaf. Sterker nog, Ajax zit gevangen in een veel te kleine markt die verzadigd is. Binnen de Nederlandse markt is Ajax dus gedoemd om een kleine Europese club te blijven. Tenzij ze gaan deelnemen aan de Super League natuurlijk. Dán kan Ajax wel structureel meedoen met de Europese top!

24 mei 2021 om 13:20

Lohan

Allemaal hele mooie namen. Maar dan moet Ajax ongeveer het salarisgebouw optrekken van meer dan 90 miljoen per seizoen naar minstens het dubbele. Bij Ajax lopen nu al een hele serie spelers rond die 4-5 miljoen per seizoen pakken. Ga ja Sanchez, Alderweireld, Suarez en Sulemana erbij halen, dan kost je dat een vermogen aan salaris.
Succes daarmee!

24 mei 2021 om 13:34

"misschien dat ook een eventuele Beneliga daarbij kan helpen of een andere optie. En ze moeten nog meer internationale financiële bronnen zien aan te boren."

Zeker! Ben altijd al voorstande van Beneliga geweest. Want dit probleem wat Ajax nu tegenkomt, dat heeft PSV al ruim 20 jaar geleden op de agenda gezet. Omdat PSV destijds hetzelfde had als Ajax nu.

24 mei 2021 om 14:47

@lohanmang - Dat is toch gewoon pure naiviteit? Ajax kan niet eens 20 procent spenderen van wat die clubs kunnen en wat Ajax beter doet op het gebied van opleiden, compenseren die clubs door gewoon een karvracht aan grote talenten in te kopen. Jongens als Timber krijgen bij Ajax de minuten, maar die zou gewoon in de beloften spelen en in de huurcarrousel terechtkomen bij een Chelsea. Bij een Chelsea vertrouwen ze niet op de potentie van een speler, maar op wat de speler op dat moment kwalitatief kan leveren. Waar zou Ajax dat verschil in financiele stootkracht moeten compenseren dan? Ajax is juist bijna volledig afhankelijk van het koopgedrag van dergelijke clubs. Daar krijgt Ajax z'n injecties van. Ook die Beneliga is een luchtkasteel als je gewoon even kijkt naar de feiten: Je boort in principe een kleinere markt aan en gooit dat op de stapel. Dat is een verschil van misschien 5 miljoen euro per jaar in de meest positieve gevallen. Wat daar tegenover staat, is dat je de complete voedselketen overhoop gooit en daardoor automatisch 75 procent van de clubs voor de bus gooit. Totaal niet realistisch en de baten overstijgen de kosten geenzins. Je gaat toch niet 75 procent van een voetballand opofferen zodat de topclubs een paar miljoen euro meer kunnen verdelen? Dat is de wereld op z'n kop. Je merkt ook dat veel clubs die doorrekening nog niet hebben gemaakt. Zelfs voor PSV is het risico dan al erg groot, want voor je het weet heb je structureel 3 of 4 ploegen voor je in plaats van 1 als het even niet lekker gaat. Bovendien heeft de Uefa al aangegeven in het geval van een Beneliga niet met Europese tickets te gaan strooien. We krijgen dan dus niet hetzelfde systeem als de grote competities met 4 directe CL plaatsen, maar hooguit 1 of 2. Ik vind dat voorstanders vaak te selectief shoppen in argumenten omdat het hun club in een ideaal scenario goed zou uitkomen en te naief zijn voor de eventuele gevolgen. Neem bijvoorbeeld Psv. Die hadden dit seizoen al moeite in de Eredivisie ondanks toch vrij matige concurrentie. Voeg daar de Belgische topclubs aan toe en je had gigantisch veel schade gehad. Hoe is het mogelijk dat een aantal supporters daar niet bij stilstaan en zich blindstaren op een veel te onrealistisch beeld van een Beneliga?

Ruimte maken voor nieuwe aankopen. Als nieuwe keeper wellicht Lafont van het (bijna) gedegradeerde Nantes halen of Cillessen die nog zeker een paar jaar mee kan waarna Scherpen het stokje over kan nemen. Berghuis en Ihattaren worden al in verband gebracht. Als Tagliafico weg is zal Wijndal ongetwijfeld op het lijstje komen. Nu ga ik een onpopulaire uitspraak doen: Noa Lang en Brobbey terug halen.

24 mei 2021 om 12:10

Lijkt me sterk dat Ajax zijn transferrecord gaat breken voor Lang.

24 mei 2021 om 12:15

Lang had Tadic voor hem. Hier zou hij niet veel aan het spelen komen. Volgens mij de reden om naar Club te gaan. Brobbey gaat sowieso niet door. Die gaat bij Leipzig kijken.

24 mei 2021 om 12:41

Ik kan mij voorstellen dat Club Brugge en Leipzig niet staan te springen om Lang en Brobbey van de hand te doen. Die gaan veel geld vragen

Ik geef Ajax nationaal een 8.1 want 88 punten met 102 doelpunten voor en 23 tegen lukt niet iedere ploeg. Internationaal geef ik Ajax een 6 omdat ze onnodig punten lieten liggen.

Ik denk dat een 7,5 wel redelijk in de buurt komt. Ajax pakt de dubbel wat gewoon goed is. Al vind ik wel dat je niks lagers mag verwachten met deze selectie. Vooral Europees viel het enigszins tegen. De kwartfinale halen was wel goed. Maar ik vind dat als Ajax de aansluiting met de top wil maken dat ze structureel de poule in de cl moeten doorkomen. Tuurlijk moet de loting meezitten maar dat ze in deze poule 3de zijn geëindigd is gewoon niet goed. Helemaal omdat ze echt niet kansloos waren in de wedstrijden. Dan vind ik toch dat Ajax het moet afmaken en de poule moet doorkomen. Anders maken ze die stap nooit.

Het belangrijkste leermoment zou moeten zijn de zeer behoudende en laffe optredens in de return tegen Atalanta, die gewonnen moést worden, en tegen AS Roma. Vorige seizoen tegen Chelsea thuis net zo'n behoudende, laffe instelling en opstelling, waardoor je die wedstrijd niet won. Pas daarna zette Ten Hag het om met een meer voetballend middenveld, en meer durf in het spel, waarna Chelsea weggespeeld werd, maar je pech had qua arbitrage. En daar valt iedereen dan over, terwijl je het de wedstrijd daarvoor door lafheid van de trainer al hebt laten liggen.

In al die wedstrijden toonde Ajax geen enkele urgentie, en angst in plaats van vertrouwen en durf. Dusdanig bang voor een countertje, dat Ajax in balbezit verlamde. Het leek wel Frank de Boer revisited.

Het grootste probleem is dan ook de trainer, Ten Hag. Met Alvarez op 6 en daarbij ook nog eens samen met de erg diepe Klaassen op 10, geeft deze trainer ook helemaal niks om de opbouw en spel van achteruit, en van balbezit op het middenveld of creëren vanuit het middenveld, en niet om onder druk uit voetballen.

Dus geen Ajax-coach.

Ik vind een 7.5 vrij laag. De dubbel en bijna door in de CL. Wat verwacht je dan, dat je ieder jaar de kwartfinale van de CL haalt? Dat is totaal niet realistisch.

Het spel was vaak matig, en Januari had ook anders af kunnen lopen. Heeft het niet gedaan, dat kun je kwaliteit noemen en dus is de 7,5 een juist cijfer voor het spel. Qua resultaat mag dat een halfje hoger inderdaad. Ajax wil graag presteren in Europa dus is die uitschakeling tegen Roma een grote domper alsmede de uitschakeling door Atalanta in de CL.

De directie krijgt van mij een 3, die hebben teveel fouten gemaakt:

1. Promes niet van het foute pad af kunnen houden en hem voor een groot verlies te moeten laten gaan
2. Onana niet genoeg op zijn verantwoordelijkhedene wijzen waardoor hij een pilletje nam en 20 miljoen minder waard is nu
3. Brobbey niet afgelopen zomer verkopen of laten verlengen en er nu niets voor krijgen
4. Huntelaar voor slechts een half jaar salaris laten gaan terwijl je weet dat je achter Haller niets hebt
5. 22,5 miljoen betalen voor een spits die te sloom en ontechnisch is voor die prijs
6. Haller vergeten in te schrijven voor de El
7. Alvarez niet hebben kunnen helpen met het laten overkomen van zijn vrouw en kind voor een heel jaar!

Ik zal vast nog wel wat vergeten zijn maar het is me het lijstje wel. Vraag me af of ze nog wel gemotiveerd zijn of dat het vele geld op de rekening ze gemakzuchtig heeft gemaakt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
250 fans
50 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren