UEFA-baas Ceferin maakt gehakt van ‘irrationeel’ WK-idee van FIFA

Zaterdag, 29 mei 2021 om 22:03Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 22:15

De UEFA ziet het plan van de UEFA om te onderzoeken of het mogelijk is om elke twee jaar een WK voetbal te organiseren totaal niet zitten. Aleksander Ceferin, de president van de Europese voetbalbond, maakt in de Portugese media gehakt van het idee van Gianni Infantino, zijn collega bij de FIFA. "Het is onmogelijk en een compleet irrationeel idee”, aldus Ceferin tegenover het Portugese Record.

"Het is onmogelijk, een totaal irrationeel idee", vervolgt Ceferin over het tweejaarlijkse WK. "Het volgende WK is in 2022 en die daarna in 2026. In 2028 hebben we een Europees kampioenschap dus als er een WK in 2028 komt, zullen de Europese landen er niet aan meedoen. En als de Zuid-Amerikaanse landen de Copa America hebben zullen zij ook niet meedoen. Wat voor WK wordt dat dan? Ik heb echt geen idee waarom we dit nodig zouden hebben."

Nationale federaties hebben vrijdag met het idee van de FIFA ingestemd tijdens een virtueel congres, waarbij 166 landen voor waren en 22 landen tegen stemden. De wereldvoetbalbond gaat het plan daarom onderzoeken. Infantino hoopt met de nieuwe opzet het voetbal te promoten. "We moeten altijd onderzoeken wat we kunnen doen om het voetbal beter te maken, met een open blik", aldus de FIFA-president. "We moeten kijken of het in de speelkalender past, hoe het zit met de kwalificaties. Maar fans willen hoe dan ook meer grote wedstrijden zien. We moeten deze discussie zonder vooroordelen ingaan. Het doel is het voetbal met het oog op de toekomst zo stabiel mogelijk te maken. Daarom moet ook dit bespreekbaar zijn." De voorzitter van de wereldvoetbalbond plaatst wel meteen een kanttekening. "Het sportieve zal leidend zijn, niet de commercie."

De KNVB was een van de 22 federaties die tegen het plan stemde en krijgt nu dus steun van de UEFA. "Kun je je voorstellen hoe het is voor spelers om elk jaar een toernooi van één maand te hebben?", aldus Ceferin. "Ze krijgen steeds meer blessures, omdat de voetbalkalender al zo vol zit. Dit is een politiek idee, maar in de realiteit zal dit idee geen enkele steun krijgen."

Eerder deze week maakte de voetbalbond van Saoedi-Arabië al bekend voorstander te zijn van een tweejaarlijks WK. De oliestaat uit het Midden-Oosten diende bij de FIFA een voorstel in voor een haalbaarheidsstudie. "Wij geloven dat het voetbal op een belangrijk kruispunt staat", vertelt bondsvoorzitter Yasser Al-Misehal. "Het is tijd om te herzien hoe de structuur van het voetbal wereldwijd in elkaar zit, en tijd om te kijken wat het beste is voor de toekomst."


Poll

Ben jij voorstander van een tweejaarlijks WK?


59 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Waarom niet gewoon elk jaar? Misschien om het half jaar nog een beter idee? Kansloos idee dit. Ook mooi dat er 1 of andere voorzitter van een bond spreekt waar zij waarschijnlijk nog geen eens weten of er lucht of zand in een bal zit. Wellicht zullen wij als Nederland ook maar eens het voortouw nemen in het herorganiseren van de cricket sport?

21 mei 2021 om 19:14

Ja zomer- of winterwereldkampioen. FIFA denkt niet groot genoeg. Maar zonder gekheid, ik vind het EK ook altijd mooi om naar te kijken en spelers hebben wel hun rust nodig, dus ik zie hier geen toekomst in

21 mei 2021 om 20:38

Aan de andere kant heb ik liever een WK dan een EK of Copa, als die komen te vervallen voor een WK om de 2jaar, dan ben ik voor. Zo niet, dan wordt het gewoon te veel

21 mei 2021 om 21:24

Hmm ik ben in de minderheid maar ik heb meer met een EK , helemaal vroeger toen het 16 landen waren met dik 3 x een groep des doods.

29 mei 2021 om 22:49

Of anders om de maand. Maandje vol met kwalificatiewedstrijden en maand erop direct een wk, dan weer maandje kwalificatiewedstrijden... enzovoort. Tussendoor ook nog de nationale en continentale clubcompetities, het ek met kwalificatiewedstrijden, de Nations League en weet ik veel wat er allemaal nog meer is. Elke dag voetbal. Dan zijn veel mensen, inclusief de spelers, er snel klaar mee.

Ja, want wat de kalender nodig heeft is nog meer wedstrijden, zodat spelers nog minder rust krijgen, met als enige doel meer geld...

Voetbal is echt behoorlijk rot van binnen...

"het sportieve zal leidend zijn, niet de commercie."

Sure....

21 mei 2021 om 19:14

Ik neem aan dat dit dan ten koste gaat de kampioenschappen per continent zoals het EK, afrika cup etc. Niet per se meer wedstrijden natuurlijk.

21 mei 2021 om 19:20

Ik denk dat ze dit er gewoon bij willen doen.

21 mei 2021 om 19:25

Lijkt mij niet, dat zijn weer de grootste cashcows van de Uefa en andere confederaties. Als ze die inleveren tast dat weer mede hun bestaansrecht en luxe aan. Die blijven gewoon bestaan.

21 mei 2021 om 19:32

Die kun je ook om de 2 jaar organiseren in de jaren tussendoor. Ik denk dat met name de Uefa en Conmebol die niet zo maar laten vallen. Overigens worden de Africa Cup en de Copa (min of meer) nu ook al om de 2 jaar gespeeld.

Ik denk eerder dat zo nog wat deelnemers toe gaan voegen aan de toernooien, met meer tickets kun je in de kwalificatie met kleinere groepen werken en loop je ook minder risico dat een groot land een keer een toernooi mist.
Of, je laat, net zoals in zuid-midden amerika, eerst de kleine landen tegen elkaar spelen, daar zou je al snel 4-6 wedstrijden per kwalificatie mee kunnen besparen.

21 mei 2021 om 19:35

Precies, in de oneven jaren een WK en om de vier jaar een EK of misschien denkt de Uefa ook wel, hé, dat is een goed idee, wij gaan ook om de 2 jaar en dan heb je elk jaar een toernooi...

21 mei 2021 om 20:41

Mensen gaan nu huilend de straat op vanwege het verlies van de Nations League.

Ben wel benieuwd hoe ze dat op gaan zetten. Dat moet wel gepaard gaan met een flinke uitbreiding van deelnemers, anders heeft een continent als Afrika met maar 5 deelnemende landen een enorm gat voor alle overige landen die niet mee doen.

Lachwekkend voorstel op zoveel verschillende manieren. Hier moet je als voetballer ook vol tegenin gaan want je wordt gewoon misbruikt waar je bij staat.

21 mei 2021 om 23:09

Voetballers moeten minder praten meer voetballen. Die mannen hebben de laatste jaren zo’n sterke loonsverhoging gehad daar mogen ze ook wel wat voor doen.

30 mei 2021 om 06:54

Dus als je veel verdient verdien je, mits de continentale bonden vasthouden aan hun vierjarige cyclus, slechts één keer per 4 jaar een vakantie?

Verrassend, Fifa zoekt een manier om sneller geld binnen te harken nu ze voelen dat ze iets meer onder druk komen te staan door ideeën zoals de SL. Voelt een beetje als de toewijzing van Rusland en Qatar, even snel in een keer zodat ome Blatter nog lekker kon cashen. Waardeloze corrupte organisatie.

Het ironische is dat Infantino een argument gebruikt dat ook 1 van de speerpunten van de Super League was; namelijk 'mensen willen meer grote wedstrijden zien'. Alleen hetzelfde tegenargument blijft ook hier staan... het speciale gaat er gewoon vanaf

29 mei 2021 om 22:12

Infantino was dan ook gewoon op de hoogte van dat hele SL-gedoe. Het is echt gewoon een versie van Game of thrones maar dan zonder draken en wandelende ijslolly's wat zich afspeelt op de hoogste echelons van die malafide organisaties.

29 mei 2021 om 22:15

Hoop wel dat dit dan niet eindigt met een anti climax zoals de serie.

29 mei 2021 om 22:22

Toch zou ik wel een oplossing willen voor voetbal loze zomers. Een WK en EK om de 2 jaar zou een optie zijn, kwalificeren voor laatste 16 van EK zou bijv. ticket voor het WK kunnen zijn. Overbelaste seizoen kan je dus oplossen door kwalificaties te schrappen en gewoon alle landen van de Uefa mee laten doen aan het EK, 55 ploegen dacht is, 11 groepen van 5, alleen nummer 1 door en 10 beste nummers 2 spelen een soort playoff duel. om bij laatste 16 te komen. Ik noem maar iets hoor.

Ik vind het juist zo zijn charme hebben dat het één keer per 4 jaar is. We worden om de oren gegooid met voetbal; Nations League, Conference League, uitbreidingen europese toernooien, extra play-offs, wk voor clubteams, Olympische Spelen, vriendschappelijk... Ik hou van voetbal, maar ik merk wel dat het mij steeds minder gaat boeien zo..

21 mei 2021 om 19:20

Ik heb precies hetzelfde, er zijn zoveel wedstrijden dat ik nu bijna geen voetbal meer kijk. Alleen psv nog en af en toe een topper in het buitenland. Het financiële belang verpest het voetbal en de fans worden de dupe. Tijd voor verandering maar niet op de manier zoals nu elke keer word voorgesteld.

21 mei 2021 om 19:46

Ja hier hetzelfde, keek altijd wel veel voetbal maar de interesse wordt gewoon minder als er zo veel verschillende toernooien en competities zijn. Zo'n conference league trekt mij totaal niet, en zelfs ek's en wk's zijn vaak niet zo boeiend meer in de groepsfase met het groeiende aantal deelnemers.

21 mei 2021 om 20:42

Helemaal mee eens. En door de andere opzet in meerdere landen met landen als Macedonië en dat zelfs de nr 3 uit een poule door gaat heb ik nog nooit zo weinig uit gekeken naar het EK dan nu. En dat geldt tegenwoordig voor steeds meer voetbal toernooien

21 mei 2021 om 23:13

Het zou daarom misschien leuker zijn om al die andere onzin te schrappen en om de 2 jaar een WK te spelen. Ook de EK en africa cup enzo. Laat dat maar lekker de kwalificatie zijn voor de Wk.

29 mei 2021 om 22:45

Ik kan het niet beter verwoorden... tegenwoordig kijk ik alleen ajax en af toe een verdwaalde Nederlandse topper, maar de rest is mij door de jaren heen minder gaan interesseren... en ik moet zeggen dat ik vrij weinig mis, soms kijk ik de samenvatting op YouTube als ik er zin in heb

Het artikel is niet helemaal fair. Saudi Arabië heeft een voorstel ingediend om een onderzoek uit te voeren over de haalbaarheid van een WK voetbal elke twee jaar bij zowel de mannen als de vrouwen. Dat is nu aangenomen. Alle nationale bonden kunnen dit soort voorstellen doen. Jamaica heeft bijvoorbeeld een voorstel gedaan voor een globale vrouwencompetitie en Liberië heeft om opheldering gevraagd voor jeugdcompetities. Daar is vandaag over gestemd en zo worden dit soort beslissingen genomen. Het is niet de Fifa die dit in zijn eentje beslist.

Ik denk overigens niet dat dit er doorheen komt. Blatter stelde dit 20 jaar geleden ook al eens voor en toen was het niet haalbaar.

21 mei 2021 om 19:42

20 jaar geleden wist niemand wat over een eventuele ‘Super League’. Hiermee wil ik aangeven dat ik echt hoop dat je gelijk hebt en het er niet van komt, maar tegenwoordig nergens meer van opkijk. Die Fifa noemde de SL een slecht idee en gaat zelf gewoon rustig door. Hoop dat ze dit idee wel gewoon afkeuren.

21 mei 2021 om 20:46

De Premier League, ja die met die geweldige supporters, is zelf als Super League gestart zovelendertig jaar geleden. Hypocrisie ten top.

Tuurlijk joh... En de clubs maar op de blaren laten zitten... Misschien is zo’n super league zo gek nog niet....

De charme van het WK is juist dat het om de 4 jaar plaatsvindt. Laat het maar aan de Fifa over om de prestige en de allure van een toernooi verder te vernietigen. Wat een hopeloze ideeën.

21 mei 2021 om 20:42

Het is niet de Fifa die met dit idee komt, maar de Saoedische voetbalbond.

Hier zit toch niemand op te wachten?

Ik vind het een slecht idee. Enerzijds zit de speelkalender al veel te vol, daar wil je niet nog meer druk op zetten. Anderzijds is deel van de magie van een WK dat het maar eens in de 4 jaar is. Dit is hèt toernooi voor iedereen. Als je het te vaak gaat organiseren, raakt de trofee deel van zijn waarde kwijt.

Twee keer zoveel toernooien, zijn er wel genoeg dictaturen om al die toernooien aan te verkopen? Ik weet niet of al die bestuurders denken dat het voetbal een schrijnend tekort heeft aan wedstrijden, maar dagen vinden zonder voetbal is tamelijk uniek. En het is niet zo dat meer toernooien, meer wedstrijden ook gaat leiden tot een grotere populariteit. Het haalt namelijk grootsheid en glans van een WK af als je iedere 2 jaar gaat houden. Juist dat het 1x per 4 jaar gebeurt zorgt voor sensatie. Net als een EK, met dezelfde cyclus van 4 jaar. Voetballers spelen meer wedstrijden dan ooit, met hogere intensiteit. En zowel nationale bonden, Uefa als Fifa komen telkens met extra wedstrijden als voorstel. Wanneer stopt het eens?

Meer geld, meer geld, meer geld, happp happp happ, meer meer meer, jaaaa nog meer!!! Meer geld, veel Meer!!!!! Nee niet genoeg, meer!!!!! Nog meer!!!! Pff wat een hebzuchtige bende is het aan het worden, absurd!!! Nee doe gewoon een EK en WK om de jaar, top! En CL nog meer wedstrijden erbij ja why not! Echt ziek! Als dit zo doorgaat moeten spelers echt even wakker gaan worden en zich niet als geldmakende robots gaan laten behandelen. Even een staking houden desnoods!! Agh nja, zij verdienen er ook allemaal meer door, vinden de meeste ook prima zeker. -_-

Er is uiteraard maar weer één uitleg voor dit idee. Geld. En dus gaan de belangen van de spelers voor de zoveelste keer in de mangel. Wanneer kunnen die nog op vakantie en een poosje ontspannen ? Moeten we nu jaarlijks een steeds groter leger met langdurige blessures tegemoet gaan zien ?

Des te sneller kunnen ze het toernooi op een voor de bestuurders lucratieve manier weer houden in zo'n slavendrijvend miljardenstaatje a la Qatar.

Ik ben er wel voor, liever om het andere jaar een EK en WK dan telkens die zinloze Nations League oefenpotjes. Zo’n zware belasting is het ook weer niet voor de spelers, het gros van de ploegen speelt maar 3 wedstrijden op een WK.

21 mei 2021 om 21:11

En de betere ploegen/spelers spelen er dan 5/6 extra jaar in jaar uit bovenop de competities. Leuk als je Frankrijk bent en 14 gelijkwaardige elftallen kan opstellen, minder leuk als je een klein land bent en je niet kan roteren en waar de clubs beginnen te klagen dat de spelers te zwaar belast worden en ze onder druk gaan zetten om af te zeggen. Zeg maar dag tegen een WK-finale met Nederland met deze opzet.

Oefenpotjes hebben trouwens wel degelijk een functie. Het idee rond de Nations League was juist om ze een extra betekenis te geven.

Dan krijg je dus om de twee jaar een WK, plus om de vier jaar een EK? Oftewel: de topspelers die nu al 50+ wedstrijden per jaar spelen voor hun clubs krijgen nog maar eens in de vier jaar een vrije zomer? Lijkt me niet echt een goed plan...

Het huidige ritme met één groot toernooi per twee jaar is gewoon prima. Zo blijft het toch nog een beetje speciaal.

Dit is gewoon een ordinaire cashgrab, net als de superleague. lol

Gewoon elke week een WK! Lekker man, 2 wedstrijden per dag laten spelen. Maar kom op zeg, het systeem is goed zo. Lekker zo laten. Weetje wat ze moeten veranderen? Die lui die dit allemaal opperen, dat moet weg. Dat is de beste verandering.

Die mensen die zo zwaar tegen een Superleague waren moeten maar eens opstaan tegen een Fifa en Uefa..die denken echt alleen aanzichzelf. Agenda bomvol gooien. Cl wordt uitgebreid, we bedenken extra Europese competitie (conference league) wereld beker voor clubteams gaat naar 24 teams, etc etc etc alles onder het mum van we doen het voor de supporters..dat is dus bullshit. Een EK met 16 landen was top, gewoon top landen aanwezig. Met 24 landen is 1ste ronde niks aan. Voor supporters is meer wedstrijden geen reet aan, ik hoor juist veel.mensen om.me heen dat ze niet meer voetbal kijken omdat t gewoon teveel wordt. Daarnaast gaan de spelers ook kapot met zo'n drukke agenda. Dus wmb staan we allemaal op.een maken we een vuist tegen de geldwolven Uefa en Fifa.

Want de UEFA gaat het EK als hun bron van inkomsten laten vallen.
Of krijgen we in de oneven jaren het EK waarbij die ranking bepaald welke landen naar het WK gaan?

Om de twee jaar? En het Ek dan? Dan heb je dus elke zomer een toernooi. Is toch niet te doen? Lijkt me wel leuk, maar niet realistisch. Het is alleen maar meer meer meer. Ga terug naar de basis. Een competitie zonder play offs. CL met alleen kampioenen en evt bekerwinnaars en een uefa cup/league. Maak het kwalitatief een keer beter.

Wat vinden de mensen hier eigenlijk van ben altijd wel benieuwd (google levert nooit resultaten in deze case) Een ek vs wk Ja een wk is hoger en beter op papier , maar is dit niet allang achterhaald?M.u.z. euro 2016 waren alle ek"s toch vaak van een goed niveau (2008 was echt een goed toernooi) in tegenstelling tot de wk"sHet ek is toch het eq. van de CL maar dan voor landen.En een wk is vaak vanaf de kwart finale een ek als ik me niet vergis (van de landen die over blijven)Ben wel benieuwd naar de meningen

Kansloos gezien de belasting van spelers. Grootste probleem van hedendaagse voetbal is juist de overvloed aan wedstrijden. Spelers zijn omgeturned tot super slaven die elke 3 dagen moeten presteren...

De charme van het WK neemt dan af. Kansloos volk bij de FIFA geldbeluste wolven 😡

Waarom blijven die beroeps idioten nu allemaal dingen verzinnen om voetbal nog verder te verkloten.
Ipv voetbal meer "fair" te krijgen blijven ze maar dingen roepen die het voetbal zieker en zieker maken.

Ik deel z'n mening. Maar dat de Europese landen niet mee zouden doen omdat er een EK zou zijn is natuurlijk kul. Als je de keuze hebt tussen de beste van de wereld zijn, of slechts de beste van één continent... Ik denk dat Ceferin en z'n EK dan nog wel eens bedrogen uit zouden kunnen komen.

' de UEFA vindt het plan van de UEFA om te onderzoeken of het WK om de twee jaar te organiseren totaal niet zitten ' . Goed bezig VZ.

Wat heeft dit in hemelsnaam met promoten te maken?

"Open blik, meer grote wedstrijden, zonder vooroordelen".

Het is dan misschien niet hetzelfde, maar toen men de super league introduceerde werd er ook met soortgelijke termen gesproken. Maar nu de FIFA zelf ermee komt is er veel minder weerwoord, echt belachelijk.

Straks gaan nog elke 4 maanden een wk organiseren ze....🙃

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren