‘Hij is de beste spits van de afgelopen jaren, zoals Van Basten in mijn tijd’

Dinsdag, 18 mei 2021 om 15:20Rian Rosendaal • Laatste update: 15:27

Jürgen Klinsmann is lyrisch over de prestaties van Robert Lewandowski in het shirt van Bayern München. De voormalig aanvaller en coach van de Duitse kampioen durft wat betreft de Poolse topschutter zelfs de vergelijking aan met Marco van Basten. Lewandowski evenaarde zaterdag tegen SC Freiburg (2-2) het record van clubicoon Gerd Müller van veertig doelpunten in één Bundesliga-seizoen. De topscorer heeft nog één competitieduel om het record alleen in handen te krijgen.

"Het is een absoluut fenomeen", deelt Klinsmann een groot compliment uit aan Lewandowski in een interview met DAZN en Goal. "Voor mij is hij echt de allerbeste aanvaller van de afgelopen drie, vier jaar omdat hij zo'n complete spits is. Een beetje zoals Marco van Basten dat was in mijn tijd", aldus de voormalig topschutter van onder meer Bayern, Internazionale, Tottenham Hotspur en de Duitse nationale ploeg. Klinsmann is met name onder de indruk van de veelzijdigheid van Lewandowski. "Hij is tweebenig, sterk in de lucht, geweldig in de combinatie en nooit te beroerd om het vuile werk op te knappen als het team dat vraagt."

Klinsmann omschrijft Lewandowski als een 'complete voetballer' die stap voor stap beter is geworden. "En nu is het iemand geworden die eindeloos veel doelpunten weet te maken." Voormalig Bayern-speler Paul Breitner was onlangs ook al lovend over de topschutter uit Polen. "Zijn kwaliteiten zijn buitengewoon en zijn verlangen om te scoren heb ik in de afgelopen vijf decennia alleen bij Gerd Müller gezien", zo klonk het in gesprek met supportersmagazine 51. "Hij is nooit tevreden en wil in elke wedstrijd tien doelpunten maken. En mocht Lewandowski nog drie jaar doorgaan bij Bayern zonder zwaar geblesseerd te raken, dan komt ook het record van Gerd Müller van 365 Bundesliga-doelpunten in gevaar." Lewandowski staat momenteel op 329 treffers in 439 Bundesliga-duels.

Dat het record van veertig doelpunten van Müller uit het seizoen 1971/72 eindelijk is geëvenaard maakt Lewandowski vooral heel erg trots. "Ik heb iets bereikt wat ooit onmogelijk leek voor te stellen. Ik ben zo ongelooflijk trots dat ik historie heb geschreven voor Bayern en dat ik een rol speel in het creëren van verhalen die ouders aan hun kinderen vertellen”, schreef Lewandowski zaterdag op Twitter. De Pool liet daarna ook via de officiële clubkanalen van der Rekordmeister weten het ‘een enorme eer’ te vinden het record met der Bomber te delen. “Voor mezelf, maar ook voor de moderne geschiedenis van de Bundesliga. Wat Gerd Müller heeft bereikt was ongelooflijk. Ik had nooit gedacht dat ik een record met hem zou kunnen delen.”


Poll

Wie vind jij een betere spits?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door spijkey)

Er is vaak at twijfel geweest over Lewandowski. Dat hij niet de bij de absolute top behoorde of niet compleet was maar ben eens met Klinsmann. Hij is een top spits, ik zou zelfs durven zeggen dat hij de beste spits is ter wereld op het moment.

18 mei 2021 om 15:33

Hoezo durven zeggen? Hoef je niet twijfelachtig over te doen hoor, is over de afgelopen jaren veruit de beste spits van de wereld geweest.

Ik hoor vaak dat spitsen in de Bundesliga makkelijk scoren maar volgens mij vergeet men dat Lewandowski er vorig jaar 15 had in 10 CL wedstrijden. Ik denk als hij er bij was tegen PSG dat de uitslag anders was geweest.

18 mei 2021 om 15:41

Je moet voor de grap ook eens opzoeken hoeveel spitsen er de laatste 10 jaar meer dan 30 goals gemaakt hebben in de Bundesliga en hoeveel keer lewandowski daartussen zit.

Beste aanvaller? Dat is Messi.

18 mei 2021 om 15:40

Er word geciteerd naar beste spits.

18 mei 2021 om 15:50

"voor mij is hij echt de allerbeste aanvaller van de afgelopen drie, vier jaar omdat hij zo'n complete spits is."

Volgens het citaat is hij een complete spits en de allerbeste aanvaller. Over de positie van Messi de afgelopen drie, vier jaar kun je discussieren maar over de feiten niet:

Messi, wedstrijden 778, doelpunten 672. Lewandowski, wedstrijden 596, doelpunten 436. Gemiddelde per wedstrijd is veel hoger bij Messi en in absoluut aantal ook.

18 mei 2021 om 16:02

Als je dan een punt wil maken betreft wedstrijden en goals, neem dan de statistieken van het tijdsbestek dat door Klinsmann wordt aangekaart: de afgelopen 3 tot 4 seizoenen. Nu vergelijk je ze over hun hele carriere en dat doet Klinsmann dus duidelijk niet. Iedereen weet dat er maar twee namen er over hun hele carriere echt uitspringen en dat zijn Messi en Ronaldo.

18 mei 2021 om 17:56

Messi had dit seizoen aardige momenten/periodes maar presteerde absoluut niet consistent. Messi en Ronaldo komen absoluut niet in aanmerking voor de ballon d'or dit jaar.

18 mei 2021 om 19:11

Messi had er bij Bayern ook minstens 40 ingeschoten. Ik vind oprecht dat Messi veel vaker het verschil maakt dan Lewandowski. Dat maakt hem geen mindere spits maar ik denk niet dat hij er bij Barcelona er dit seizoen 40 had gemaakt, ook geen 30. Allebei supergoed, geen discussie, maar de beste ... dat is er maar 1

19 mei 2021 om 08:37

Al lang niet meer. Over the hill terwijl Lewa op zijn top is.

19 mei 2021 om 11:21

Over the hill? Topscorer van Spanje. 38 doelpunten, 47!!! wedstrijden dit seizoen. Denk je dat Messi er bij Bayern niet 40 had ingeschoten? Begrijp me niet verkeerd, Lewandowski is een geweldige voetballer en goaltjesdief maar de beste aanvaller? Daar denk ik anders over. Zelfs op 70% is Messi nog beslissend.

Weinig aan Klinsmann toe te voegen. Lewandowski is een geweldige spits, die al jaren bewijst bij de absolute top te horen op zijn positie. Hopelijk kan hij nog een aantal jaren mee op dat niveau.

Er mist nog wel 2 Ballon D’Or in de kast die Van Basten wel heeft, het wordt tijd voor de bekroning op zijn carrière, dit jaar zal die m’ wel pakken, maar het is te laat voor n’ 2e gok ik

18 mei 2021 om 16:39

Had vorig seizoen natuurlijk de Ballon D'or moeten winnen. Zie hem deze keer ook best een grote kans maken.

18 mei 2021 om 17:02

Daarom dat hij ook twee zegt want van Basten heeft er 3 gewonnen.

18 mei 2021 om 16:54

Van Basten had geen Messi en Ronaldo die zo'n beetje alle records jarenlang aan flarden schoten. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben met de club waar je speelt. Als je topscorer bent bij een club die drie keer achter elkaar de Champions League wint, is de kans toch een stuk groter dat je de Ballon d'or wint dan wanneer je bij een club speelt die 'm eens in de 20 jaar een keer pakt. Ik gun 't Lewandowski ook wel. Gruwelijke cijfers voor een spits met dit jaar als uitschieter. Dat zijn Messi/Ronaldo-cijfers.

18 mei 2021 om 17:04

Nee van Basten moest het tegen prutsers als Gullit, Maradona, Mattheus en Platini opnemen...

18 mei 2021 om 17:09

Maradona kon de gouden bal niet eens winnen in die tijd omdat hij een Argentijn was, evenals Zico. Natuurlijk een aardig rijtje maar volgens mij heeft Platini het ook 3x gewonnen, Gullit en Matthaus 1x. In 1988 hadden we een compleet Nederlands trio op het podium en eindigde een Koeman nog als 5de. Ik vind de tegenstand nu wel hoger. Toen konden alleen spelers uit landen van de Uefa winnen, dus de concurrentie is nu wel veel groter geworden dan toen der tijd. En de vraag is hoevaak had Van Basten hem gewonnen als spelers als Maradona, Zico en Socrates ook mee konden doen?

18 mei 2021 om 17:13

Je doet nu net alsof het toeval is dat Ronaldo drie Cl's heeft gewonnen met Madrid. Lewandowski heeft met Bayern zeker wel de mogelijkheden en spelers gehad om (meerdere) Cl's te pakken.

18 mei 2021 om 17:20

Platini zou ik niet opnoemen als concurrent. Die is gestopt in '87.

18 mei 2021 om 17:30

In 85 heeft die gewoon nog de gouden bal gewonnen.

18 mei 2021 om 17:34

@derkaiser, je hebt natuurlijk gelijk dat die hem toen niet konden winnen. Was ik compleet vergeten.

18 mei 2021 om 17:39

Toen was v Basten 20 jr en speelde in de eredivisie. Sorry maar dan ben je (nog) geen concurrent.

18 mei 2021 om 18:10

@sharkteam01 - Dan lees je m'n betoog verkeerd, want ik heb de prestaties van Ronaldo of Messi nog nooit geminimaliseerd. Het kan nog weleens heel lang gaan duren voor we ooit weer zo'n rivaliteit en fenomenaal duo gaan zien die elkaar tot grote hoogten brengen.

18 mei 2021 om 19:02

@sirius, Kan zijn dat ik het verkeerd lees hoor. Bedoel alleen dat het niet aan de club waar ze spelen maar aan Messi en Ronaldo ligt dat ze zoveel hebben gewonnen. De selecties van Real, Barcelona, en Bayern zijn naar mijn inziens redelijk gelijkwaardig apart gezien van een Messi, Ronaldo, Lewandowski. Dat Lewandowski in de CL minder heeft gewonnen ligt dan misschien wel aan zijn eigen kwaliteiten. Ook in de knock-out fase van de CL die ze wonnen vorig jaar was hij namelijk niet beslissend. Maar los daarvan helemaal mee eens dat het een geweldige spits is.

19 mei 2021 om 13:19

Maradona zou de Gouden Bal in 1986 hebben gewonnen. In 1987 was Gullit de terechte winnaar, in 1988, 1989 en 1992 won van Basten terecht. Evenals zijn 2 uitverkiezingen als wereldspeler van 't jaar in 1988 en 1992. Overigens heeft France Football jaren later alsnog een herverkiezing gedaan over die jaren, en toen heeft Maradona alsnog een Gouden bal gekregen als winnaar van 1986. De overige winnaars zijn allemaal blijven staan.

19 mei 2021 om 16:15

Je moet inderdaad een beetje geluk hebben bij welke club je speelt en hoe de opzet van het toernooi is. Toen kon je alleen de Europa cup 1 spelen en winnen als je met je club de competitie won waarin je speelt. Dat is toch anders dan dat je nu als nummer 4 ook deel mag nemen....... ach ja vergelijkingen he.... blijft lastig.....

18 mei 2021 om 17:50

Hoezo zal hij hem dit jaar wel pakken? Ik denk dat de cl en ek van grote invloed gaan zijn, waar lewandowski toch niet zal uitblinken of hij moet Polen naar de finale schieten.

18 mei 2021 om 19:42

Messi en Ronaldo hebben niet bijzonder gepresteerd, behalve als Ronaldo het EK wint, zie ik m’ gewoon pakken

Suarez was ook wel een ongelofelijke topper in zijn hoogdagen. Maar dat zijn toch wel de twee beste spitsen van het afgelopen decennium naar mijn idee.

18 mei 2021 om 16:26

Ik weet dat zoiets om persoonlijke voorkeur gaat maar als je de statistieken erbij pakt dan komt Zlatan ook aardig in de buurt.Edit: Niet qua internationale prijzen maar qua doelpunten.

18 mei 2021 om 17:06

Zlatan faalde altijd in de CL ko wedstrijden, echt altijd. Dat die bij zijn clubs veel scoorde was goed, maar hij zat altijd ook wel bij de juiste club. Blijft een geweldenaar hoor.

18 mei 2021 om 17:14

Nou had R9 anders ook geen beste cijfers in de CL.

18 mei 2021 om 17:26

Van dat falen in de CL ben ik met je eens, daarom haalde ik ook doelpunten aan Dan van bij de juiste club zitten dat geldt voor Suarez en Lewa ook. Zlatan heeft het bij meer verschillende clubs laten zien. Btw, Suarez bij Liverpool terwijl ze absoluut geen Europese top waren, was ook outstanding.

18 mei 2021 om 16:50

Klopt, al stond Suarez wel jaren droog in de CL knockout fase. Maar in tegenstelling tot Lewandowski heeft die wel goede toernooien met Uruguay gespeeld.

Mamma Mia, San Marco van Basten. Voor mij de beste spits ooit, misschien samen met de Ronaldo uit Brazilie dan en Lewa komt daar vlak achter. Wat een gigant!

Ik moet toegeven, misschien ben ik niet geheel objectief door mijn clubvoorkeur. Prime Suarez is in mijn ogen nog nét een tikkeltje beter, tegenwoordig is er geen discussie wie beter is. Suarez in 2015/15 vond k echt bizar. Volgens mij ook meer gescoord dan Messi bij barça dat jaar. Maarja laten we eerlijk zijn nu is lewa met afstand de beste spits ter wereld, misschien zelfs de beste speler ter wereld.

18 mei 2021 om 16:25

Ik vind Lewandowski inderdaad wel de beste complete spits sinds Van Basten. Van Basten vond ik nog net iets sierlijker en technischer, maar Lewandowski is ook echt een complete spits die tweebenig is en goed met het hoofd. Suarez vond ik iets meer een loper en rommelaar.

18 mei 2021 om 16:30

Dan vraag ik me af of R9 je iets zegt..?

18 mei 2021 om 17:04

Idd R9 wordt al snel vergeten. Is imo toch wel de meest complete spits aller tijden...

18 mei 2021 om 17:05

Snel vergeten door wie dan? Je kan de beste spits aller tijden toch niet vergeten.

18 mei 2021 om 18:14

Ronaldo is één van mijn favoriete spelers. Hij werd gezien als de opvolger van Pele en was geweldig bij PSV en Barcelona, na zijn zware blessure werd hij helaas een andere (veel minder lichtvoetige) speler. Lewandowski en Van Basten vind ik meer complete, pure spitsen. Ronaldo was minder kopsterk, hij was daarentegen wel weer veel sneller. Net als de Portugese Ronaldo en Messi minder een 'pure', 'honkvaste' diepe spits. Wil zeker niet zeggen dat ik Messi en de beide Ronaldo's minder goede aanvallers vind.

18 mei 2021 om 17:31

15/16 is dan ook al 5 jaar geleden. Laatste 3/4 jaar is Lewandowski de beste spits als je Ronaldo en Messi weglaat. Al blijft het grotendeels voorkeur met zulke spelers.

Tuurlijk is lewa de beste pure spits die er is op dit moment... maar zou hem graag in Engeland of Spanje willen zien, want laten we eerlijk zijn bayern is oppermachtig in de bundesliga...

18 mei 2021 om 17:15

Ik zie niet hoe dat in Spanje anders zou zijn. Vind dat altijd echt een matig argument. Geef Duitsland een 2e Bayern en je hebt de Spaanse competitie. Omdat Spanje eigenlijk 20 teams heeft moet je ook een degradatiekandidaat toevoegen en de competitie is letterlijk identiek. Atletico is niet beter dan een Dortmund en Sevilla is niet beter dan een Leipzig. 40 doelpunten maken in Duitsland is dus lastiger dan Spanje, aangezien je gewoon 4 extra wedstrijden hebt daar, waaronder 2 extra tegen een flutteam.

18 mei 2021 om 17:21

Het huidige Atletico is wel wat sterker. Maar een Leipzig schat ik wat hoger in dan Sevilla. Denk dat Wolfsburg, Frankfurt, Leverkusen, Gladbach etc prima kunnen spelen tegen Villarreal, Betis, Sociedad, Bilbao etc. Rechterijttje van Duitsland schat ik zelfs hoger in met ploegen als Hertha, Schalke en Hoffenheim.

18 mei 2021 om 18:38

Bayern is een geoliede machine die al jaren in dezelfde samenstelling spelen wat het makkelijker maakt voor lewa.. daarnaast spelen ze in Spanje wat verdedigender waardoor er over het algemeen minder goals vallen.. hoevaak heeft bayern met grote cijfers gewonnen t.o.v. real of barca? Juist veel meer.

18 mei 2021 om 19:42

Dat valt wel mee. Sterker nog Atletico heeft ongeveer gelijke punten ratio dan Bayern. Bayern haalt nou niet eenz 80 punten dit seizoen. De oppermachtigheid komt meer door falen van Leipzig en Dortmund.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
T. MüllerAanvaller3211
L. SanéAanvaller326
A. SiebAanvaller00
R. HoffmannKeeper00
M. NeuerKeeper330
A. NübelKeeper10
L. SchnellerKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

345 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Bayern München 29 41 4 0
2019/2020 Bayern München 31 34 5 0
2018/2019 Bayern München 33 22 2 0
2017/2018 Bayern München 30 29 1 0
2016/2017 Bayern München 33 30 5 0
Laatste voetbalnieuws

Polen kent dramatische EK-start na knullige primeur voor Szczesny

Polen heeft zijn openingswedstrijd op het EK maandag verrassend verloren van Slowakije. De Polen kwamen in de eerste helft verdiend op achterstand via een ongelukkige eigen goal van Wojciech Szczesny, het...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Het goede optreden van Denzel Dumfries op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren