Ruud Gullit trekt conclusie en mist ‘een Getafe’ in de Eredivisie

Dinsdag, 18 mei 2021 om 07:12Daniel Cabot Kerkdijk

Ruud Gullit heeft nauwelijks van het voorbije seizoen in de Eredivisie kunnen genieten, los van het gegeven dat er amper wedstrijden konden worden bezocht. De oud-voetballer vindt de landstitel van Ajax zonder meer terecht en de speelwijze van het team van Erik ten Hag verdient complimenten, maar hij zet vraagtekens bij de tegenstand die werd geboden. “Vooral door PSV, AZ en Feyenoord, die toch dachten het gat naar Ajax toe te kunnen verkleinen, maar dat mondde bij alle drie die topclubs uit in een grote teleurstelling.”

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.88 reacties (laatste reactie door sirius)

De weerstand in Nederland is zo slecht nog niet. De nummer 2 en 3 eindigen op 72 respectievelijk 71 punten. Ajax steeg er dit seizoen gewoon echt bovenuit. En ik vermoed dat dat de regel gaat worden. De selectie is breed en ijzersterk.

18 mei 2021 om 07:36

Zegt dat dan net niet iets over de weerstand in de eredivisie dat die andere teams ook zoveel punten halen?

18 mei 2021 om 08:47

Het is zo frustrerend hoe kleinere ploegen zich bijna vrijwillig naar de slachtbank laten leiden wanneer ze bijv. tegen Ajax moeten. Ze proberen het niet eens. Ze zakken terug, weten daarbij niet hoe ze moeten verdedigen en als ze de bal hebben, hebben ze geen plan behalve naar voren knallen en balbezit weer weggeven. Schandalig, echt schandalig. Dan hebben we het over spelers en trainers die professionals zijn, die er geld voor krijgen. Groningen deed tegen Ajax tenminste wat je mag verwachten van professionals: een plan bedenken en uitvoeren.

18 mei 2021 om 10:52

@ Fan123 Dit is toch al jaren bekend in Nederland? Ik kan me nog herinneren dat Ernie Brands 3de werd met NAC Breda, maar er toen uitgeknikkerd werd omdat hij beton voetbal speelde. Alleen in Nederland kan dit. Alleen in Nederland is het positiespel belangrijker dan het resultaat.

18 mei 2021 om 10:57

Het gaat een beetje twee kanten op Fan123. Wellicht een beetje scheve vergelijking die nu gaat komen, maar het is vergelijkbaar met Barcelona van 10 jaar geleden. Ajax is verreweg de beste club van Nederland momenteel en clubs weten dat ook. Wat je nu dus ziet is dat teams gewoon terug gaan trekken in de hoop om niet een oorwassing te krijgen, maar daar werk je juist een aanvallende ploeg als Ajax mee de hand in. Dan valt een 1-0 en dan is het, zie je wel, Ajax is veel te goed voor ons en dan laten ze het gaan. Bij Barcelona was dat toen precies zo. Teams die juist voor elke meter streden zoals Inter toen konden punten afsnoepen.

18 mei 2021 om 11:29

Als Ajacied helemaal mee eens. Terwijl PSV of Utrecht of Feyenoord daar echt de selectie en filosofie voor hebben. En het levert Europees voor allemaal ook meer resultaat op denk ik.

18 mei 2021 om 07:37

Ik denk dat dit seizoen Ajax in de kaart speelde. Door het extreem drukke programma kwam de breedte van Ajax heel goed van pas. Ik ben benieuwd (en hoop) dat PSV in een normaal seizoen meer tegenstand kan bieden.

18 mei 2021 om 07:50

En dan te bedenken, dat je nog een aantal x met 10 man speelt en dan nog wint. Ik vind dat AZ en Vitesse toch wel voor Nerderlandse begrippen Getafe waardig zijn. Maar goed...we zullen zien, wat het volgend seizoen brengt.

18 mei 2021 om 07:58

Dan snap je niet wat Gullit met Getafe bedoelt. Strijd voetbal, niet verlegen zijn om de boel op slot te gooien met fysieke duels en omschakelen wanneer kan. Dat heeft Groningen met afstand het meest in de eredivisie, echter is er een club in de KKD die eigenlijk altijd zo gespeeld heeft, NAC Breda. Dit zag je ook weer tegen FC Volendam zaterdag, Volendam speelde mooi, had de bal, maar NAC won met 4-1. Het is een zeldzaamheid dat Ajax met ruime cijfers in Groningen wint, zelfs in de Arena zijn wij een van de weinige clubs dat met minimale cijfers naar huis gaat (daadwerkelijk stunten lukt helaas nog niet). Utrecht heeft het trouwens tegen Ajax ook, alleen heeft tegen de rest altijd het gevoel dat ze het spel moeten maken, vooral thuis. Terwijl Groningen het ook tegen een VVV Venlo niet nodig vind om met 11 man in de 16 van de tegenstander te staan pingelen. Degelijk, zakelijk en tactisch. Niet leuk voor de neutrale fan, heerlijk voor de analisten en voetbal kenners.

18 mei 2021 om 08:26

Dan ligt het toch aan de trainers, die maken een opstelling en er zijn genoeg clubs die dat tegen Ajax wel doen en zelfsbin Europa.

18 mei 2021 om 08:28

Tegen Ajax, PSV en AZ spelen clubs veel verdedigender. Alleen niet zoals een Getafe dat dat doet. Of Granada. Dat is niet te vergelijken met een Vitesse.

18 mei 2021 om 08:39

Maar het gaat ook om de type spelers dat je aanschaft. Waar Groningen een historie heeft met van Gassel, Danny Buijs, Matusiwa etc. Hebben andere clubs dat echt minder. Een Heerenveen speelt met 3 redelijk offensief ingestelde spelers op het middenveld, dat is echt heel wat anders dan van Kaam en Matusiwa samen. Ik zou je adviseren eens in de laatste 10 jaar Ajax-Groningen en Groningen-Ajax te duiken, je zal gegarandeerd zien waarom het altijd maar een nipte overwinning is en nooit een walk over. Dat dwingen we af en die credits neem ik bij deze.

18 mei 2021 om 10:15

Groningen doet dit inderdaad netjes, in tegenstelling tot ons. Dan valt er trouwens wel meer aan te merken op Heerenveen. Ik had ook graag gewild dat Janssen iets had van het tactisch inzicht van een Danny Buijs!

18 mei 2021 om 11:33

Helemaal mee eens! En dat zeg ik als Ajax fan. Hopelijk lopen niet al onze clubs dan stuk op het betonvoetbal van Spaanse laagvliegers en Oostblokkers

18 mei 2021 om 08:27

Terwijl ik de selectie van Ajax niet beter vind dan die van Psv. Ik vind het echt heel knap wat Ten Hag doet en voor Ajax is het een zegen dat deze man blijft. Dat het verschil tussen de top en eronder groot is, dat is wel een groot probleem. En ik zie dat voorlopig ook niet veranderen

18 mei 2021 om 08:38

Mag jij ook vinden Lan, zie ik je vaker roepen. Hoop dat ze in Eindhoven geen oogkleppen hebben en wel de selectie serieus gaan versterken.

18 mei 2021 om 08:38

Meen je dit nou? Ik heb serieus even nagedacht en ik zou wellicht enkel Gotze bij Ajax in de basis willen zien. Wellicht. Doordat Klaassen meer dan voldoet en ook beter in het Ajax spel lijkt te passen, dus met een lopen op 10 die vaak in de 16 komt in plaats van een stylist als gotze, en daarom een 50/50 voor mij zou zijn. De rest van PSV zowel in de basis als op de bank is soms gelijkwaardig maar vaak minder dan wat er bij Ajax op het veld staat. Niets mis mee, PSV is aan het bouwen, maar als je PSV qua materiaal niet minder vind dan Ajax momenteel is er wel echt iets mis met je objectiviteit.

18 mei 2021 om 08:41

@suurbier: Natuurlijk zijn het dan weer oogkleppen. Discussiëren hier is echt niet meer te doen met zoveel Ajacieden hier blijkbaar. Ik heb direct alweer geen zin om op iemand inhoudelijk in te gaan. Ontzettend jammer dit.

18 mei 2021 om 08:58

Ik vind Malen, Gakpo, Dumfries beter dan Haller, Neres en Rensch

18 mei 2021 om 09:14

Dat mag. Het is ook maar net wat je zoekt. Malen viel mij dit seizoen tegen. Hij was dit seizoen een heel stuk minder doelgericht dan ik altijd dacht. Haller is de winterstop gekomen zonder familie, niet ingeschreven in Europa en heeft meermaals aangegeven hier enorm eenzaam te zijn. Als je dan in de dubbele cijfers beland qua doelpunten en voldoende assist geeft, hoor je mij niet klagen. Ik zou hem aan Haller geven. In de spitspositie dan. Maar ik vind Malen ook geen echte spits, dus dat is een vrij lastige vergelijking. Neres en Rensch zijn geen basisspeler, maar wisselspeler. Daarnaast zou je Gakpo moeten vergeijken met Tadic, die komen beide immers van links, en dan kom ik al snel bij Tadic uit. Gakpo is een geweldig talent en die heeft de potentie beter te worden dan Tadic, haalt hij waarschijnlijk ook wel, maar op het moment geef ik het voordeel toch echt nog aan Tadic.

18 mei 2021 om 09:22

Dumfries Gotze Malen kan ik inkomen. Neres en Gakpo zijn beiden geen basis of wel? De marktwaarde van de ajax selectie ligt bijna dubbel zo hoog als we de website van transfermarkt mogen geloven. Maar ik ben er ook van overtuigd dat de trainer hier een grote hand in heeft. Als de trainer zijn team niet laat presteren zwakken de waardes ook in.

18 mei 2021 om 09:40

PSV heeft best een paar goede voetballers met Gotze, Malen, Dumfries en Max, een paar goede talenten met Gakpo, Madueke, Sangare, Ihattaran, Teze en Obispo en een paar aardige meevoetballers met Zahavi, Mvogo, Boscagli, Thomas en Rosario, maar over het algemeen vind ik de selectie van Ajax toch veel sterker dan die van PSV, dat is het afgelopen seizoen ook wel gebleken. De duurste spelers van de competitie spelen ook allemaal bij Ajax (Haller, Neres, Blind, Antony, Alvarez, Tadic, Klaassen) en Ajax heeft met Gravenberch ook nog één van de grootste talenten uit de eigen opleiding. Spelers als Kudus, Tagliafico, Labyad, Martinez, Klaiber en Schuurs hebben ook nog eens miljoenen gekost.

18 mei 2021 om 10:08

Sterk trouwens dat jullie beide niet meer reageren. Eerst huilie huilie doen en daarna de discussie niet eens meer willen aangaan als er meerdere mensen wel inhoudelijk een discussie willen voeren. VZ anno 2021.

18 mei 2021 om 10:19

Lanjouwer wat een slapzak ben jij zeg.. eerst kom je zelf met een opmerking waar zelfs de meeste psvers niet eens achter zouden staan, die onderbouw je bovendien ook niet. Als er dan blijkt dat men het niet met je eens is, dan doe je dat af als vervelende Ajacieden waar niet mee te discussiëren valt. Haha ik vind het komisch hoor, je doet zelf geen eens een poging tot discussie, je roept enkel iets waar 90% van Nederland niet achter staat. PSV heeft wel een goede selectie, maar met name in de breedte is Ajax een klasse beter.

18 mei 2021 om 11:32

En daar ben ik het weer totaal niet eens. De breedte van ajax vind ik niet veel beter. Psv heeft met bankzitters als viergever van ginkel madueke ihattaran vertessen understall een prima bank het verschil zit hem in de ervaring. Bij ajax heb je een tadic blind en klaassen die eind 20 zijn en altijd spelen. Psv heeft alleen gotze die nog teveel niet speelt en een zahavi. Dat is gewoon te weinig in je basiselftal.

18 mei 2021 om 11:41

Leuk dat alleen het woordje vertessen wordt gepost, schrijf je dan niets ff een post op je mobiel. Sorry ga het niet nog een keer doen, mijn strekking: Ajax heeft op elke positie gewoon 2 of 3 gelijkwaardige spelers, daar komt PSV niet aan.

18 mei 2021 om 13:20

@Dr.Mario Wel eens met je vervelinking van Gakpo met Tadic. Maar Gakpo is bruikbaar op elke positie voorin. Dus als er dan toch iemand van PSV richting Ajax zou moeten; Dan zou ik altijd Gakpo nemen iov Götze.

Ik snap dat realisme loont in het huidige voetbal, maar voor de neutrale toeschouwer worden de meeste wedstrijden er niet leuker op als ploegen de bus gaan parkeren voor hun eigen doel. Helaas is het wel de tactiek die het meeste oplevert voor ploegen, die niet het budget hebben van de absolute topclubs.

18 mei 2021 om 07:45

het is ruk om naar te kijken idd maar voor de mindere clubs die tegen degradatie strijden en voor clubs als PEC die uit naar PSV of Ajax moeten , totaal begrijpelijk.

We kunnen ook nog met ze allen van Getafe vinden wat we willen maar ze gingen wel door, hoe vreselijk het ook was.

Van de absolute topclubs is Atletico een mooi voorbeeld die hebben in de comp 65 doelpunten in 37 weds, dat is nog niet eens 2 per wedstrijd, maar staan wel boven aan.

is het leuk, nee, werkt het, ja vaak wel

18 mei 2021 om 08:03

En toch denk ik dat als NAC donderdag Emmen uitschakelt, dat ze in Emmen toch liever iets meer realisme hadden gezien. Leuk voetbal is alleen leuk als je wint. En daarnaast is omschakelen niet meteen bus parkeren. Beter gezegd, als ik Ajax-Groningen analyseer en ik analyseer Ajax-Heracles, staan de almeloers toch echt defensiever. Waar het om gaat is dat we in de eredivisie geen fysieke duels zien. Een Matusiwa is een uitzondering in de eredivisie en je ziet ook dat een Klassen het helemaal niet zo leuk vind om tegen Matusiwa te spelen die 90 minuten aan je vast zit, terwijl die bij andere wedstrijden geniet dat die zoveel ruimte krijgt. Echter heeft Ajax meer duels tegen een Matusiwa nodig, want in Europa kom je continu van dit soort spelers tegen. Jongens als Kante, Gatusso etc zullen nooit geliefd worden om hun voetballend vermogen, maar elke club wilt dit soort jongens hebben, verzaken nooit en haalt de angel uit de tegenstander.

Relatief onbegrijpelijk inderdaad dat niemand van de subtop even beslist “leuk dat mooie voetbal, maar resultaten primeren”. Je kunt van Getafe vinden wat je wilt maar die zijn van tweedeklasser doorgegroeid naar een team dat Europees kon spelen en dat met niet al te mooi voetbal. Ik vind het persoonlijk nogal vreemd dat er in Nederland altijd zo veel belang gehecht wordt aan voetballen bij kleine teams die er vaak de kwaliteit niet voor hebben.

18 mei 2021 om 07:48

helemaal mee eens, ze gingen wel door tegen ajax.

in de eredivisie weet iedereen als je tegen ajax gaat proberen te voetballen ga je eraf (behalve dan Psv/az met meer kwaliteit)

Coach die dit maar al te goed beheerst is Jose Mourinho, verschrikkelijk om naar zijn ploegen te kijken, maar het werkt vaak wel

18 mei 2021 om 07:54

Het enige wat voor Mourinho werkt tegenwoordig is ontslag premies opstrijken, zijn houdbaarheidsdatum is allang verstreken.. Ik ben er van overtuigd dat uiteindelijk het voetbal wint van het bus parkeren

18 mei 2021 om 07:53

De eredivisie mist het beton-vioetbal van de Belgische competitie.

18 mei 2021 om 07:57

Het zou teams wel beter voorbereiden op Europa lijkt me.

18 mei 2021 om 08:43

Dat is het, zodra Nederlandse ploegen met hun leuke voetbal in Europa komen, kunnen ze niks meer...

18 mei 2021 om 09:32

Hebben we vastgesteld dat er in België wel betonvoetbal wordt gespeeld? Want daar worden de clubs Europees al een tijdje slechter voorbereid gezien de resultaten van de laatste jaren..

18 mei 2021 om 09:36

En werden ze daarvoor dan beter voorbereid? En je maakt trouwens de gebruikelijke fout, het Nederlandse voetbal is meer dan Ajax.

18 mei 2021 om 10:07

Met jouw logica blijkbaar wel. Jij wil voorbereiding op Europa samen laten hangen met verdedigende teams in een competitie. Als er in Belgie verdedigender wordt gespeeld en dus blijkbaar beter voorbereid op Europa, dan is volgende die logica wel gek dat er nog geen Ajax qua Europese prestaties in Belgie is opgestaan de laatste tijd.

18 mei 2021 om 10:25

Nu maak je gewoon aannames om een of ander punt proberen te maken. Het is toch gewoon zo dat veel van de Nederlandse clubs ronduit matig presteren in Europa? En vaak zijn van die kloteteams die niet denken aan voetballen een groot probleem. En waarom je de Belgische competitie erbij probeert te halen, is me ook niet duidelijk eerlijk gezegd.

18 mei 2021 om 10:44

Lijkt me nogal wiedes gezien de conversatie: "de eredivisie mist het beton-vioetbal van de Belgische competitie.", Antwoord: "het zou teams wel beter voorbereiden op Europa lijkt me". Ik haal de Belgische competitie erbij om te tonen dat daar waar blijkbaar beton voetbal (dat wordt tenminste beweert in de eerste reactie) wordt gespeeld er niet beter wordt voorbereid op de Europese competitie gezien de resultaten. Het heeft vooral met kwaliteit te maken. Getafe (hadden 1 leuk uitzonderlijk seizoen btw) , maar vooral Atletico, zoeken hun spelers uit op het spelletje dat ze willen spelen. Daar vormen ze echt beleid naar. Voor Nederlandse clubs (als je er daadwerkelijk succes mee wil halen) om die omzetting te maken is dus niet puur even het een keer verdedigend neerzetten tegen PSV en Ajax, maar een omvorming van de cultuur om dat elke wedstrijd te doen. Gezien de Nederlandse opvatting zie ik dat niet zo snel een ploeg doen, en gelukkig maar, laat het Nederlandse clubs maar met de eigen aanvallende spelopvatting bolwerken.

18 mei 2021 om 11:01

Die reactie was ik inderdaad even uit het oog verloren 😅. Punt blijft wel dat PSV, Feyenoord en in mindere mate AZ het de laatste jaren toch alles behalve geweldig doen op Europees gebied? En vaak loopt het spaak tegen teams die een nogal atypisch spelletje spelen naar Nederlandse begrippen. En dan verwijzen naar de uefa ranglijst vind ik nogal makkelijk aangezien 95% van die ranglijst de verantwoordelijkheid van Ajax is, niet van de andere teams.

18 mei 2021 om 11:15

Natuurlijk heeft de Hollandse school zwakheden, maar zo zijn er ook weer landen die liever niet tegen de Hollandse school spelen..

18 mei 2021 om 17:42

Een team als Antwerpen durft er best wel eens in te kleunen het randje op te zoeken. In België staat de schoonheid van het spel niet voorop . En wat te denken van de stadions als je daar als Nederlandse ploeg aankomt , dat werkt ook niet mee , krijg je geen positief gevoel van.

18 mei 2021 om 08:09

Dat is helemaal niet onbegrijpelijk, maar integendeel juist heel begrijpelijk. Omdat er in ieder land wordt gespeeld naar de volksaard. En die is in NL vooruitstrevend en avontuurlijk, waar die in de zuidelijke landen veel behoudender is. In die landen is winnen de hoofdzaak, hoe dat gebeurt, is van secundair belang. In NL kom je daar niet mee weg. Een club als Getafe zou in NL geen bestaansrecht hebben, daar zou geen speler willen spelen en geen hond naar komen kijken, terwijl de voetbalsport in essentie een kijksport is. Gullit heeft een conservatieve kijk op voetbal, die on Nederlands is. Zijn visie staat haaks op die van zijn oude medespelers als Rijkaard en Van Basten. Dat zijn Cruijffadepten en volgelingen van de Hollandse School. Daarom wordt Gullit nooit gevraagd als bondscoach, maar hooguit als assistent. En is zijn trainerscarriã¨re in NL feitelijk nooit echt van de grond gekomen. Het Nederlandse voetbal begint bij de aanval, verdedigen wordt gezien als noodzakelijk kwaad. Gullit denkt precies andersom, wat dat betreft, is hij meer Italiaan dan Nederlander. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij er min of meer voor pleit om de angel uit de Nederlandse voetbalmentaliteit te halen. Terwijl dat het enige is waarin we ons nog kunnen onderscheiden sinds de sport door de commercie wordt bepaald. Ik kan me overigens niet voorstellen dat je een echte liefhebber bent als je voor zoiets pleit.

18 mei 2021 om 08:14

Gullit is inderdaad meer van de Italiaanse Sacchi school, daar heeft hij ook veel successen mee behaald als speler. Italie heeft met die Italiaanse school trouwens ook meer successen behaald dan Nederland met de Hollandse school. Uiteindelijk gaat het toch ook wel een beetje om de resultaten. Nederland zou vast blij zijn met een wk-titel.

18 mei 2021 om 08:15

Als Feyenoord met puur catenaccio de titel wint dan zit heel die Kuip gewoon vol. Heel leuk dat mooie voetbal maar als je als Roda zijnde moet kiezen tussen mooi voetballen in de kkd of a la Getafe Europees halen, denk je dan dat ze daar lang moeten twijfelen? Mag ik trouwens vragen van welke club je fan bent?

18 mei 2021 om 09:30

Lierse1997. Lol. Alsof het voor Roda een keuze is tussen Europees halen als ze defensief gaan spelen of KKD als ze aanvallend gaan voetballen. Daar hangt ook nog een portie samen met kwaliteit.

18 mei 2021 om 09:42

Die “als” vooraan de zin zou toch moeten verraden dat het een uitdrukking van een hypothetische situatie is.

18 mei 2021 om 09:42

Sorry, Gullit's kijk op voetbal conservatief? En dat staat dan haaks op de Hollandse School die dan dus progressief en vernieuwend zou zijn? Die Hollandse School is volgens mij juist verleden tijd, het 433 niet meer heilig. Zelfs bij Barcelona speelt men niet meer standaard volgens die filosofie. Als land hebben we ook onze grootste successen van de afgelopen jaren bereikt met een andere aanpak dan de Hollandse School, toen waren er ook genoeg mensen die gewoon stonden te juichen. Ik steek mijn hand er dan ook voor in het vuur dat de meeste Nederlanders volgende maand liever het EK winnen met betonvoetbal dan eruit vliegen in de kwartfinale maar 'oh wat spelen we mooi'.

18 mei 2021 om 09:58

Natuurlijk gaat het ook om resultaat, je hebt helemaal niets aan mooi voetbal als je er geen prijzen mee wint. Maar met afbraakvoetbal als dat van Getafe ga je natuurlijk ook geen prijzen winnen, dat is alleen bedoeld om te voorkomen dat andere teams die ook niet winnen. En het zijn juiste de Nederlandse clubs die in het verleden hebben bewezen dat je ook met minder geld en mooi voetbal prijzen kunt winnen.

18 mei 2021 om 10:12

Feyenoord is een topclub met supporters die extreem loyaal en trots op hun club zijn. Ik vind het persoonlijk een diskwalificatie van die supporters van wie ik er een flink aantal ken ook al is het niet mijn club, om te beweren dat die ten koste van alles en met afbraakvoetbal de titel zouden willen winnen. Dat zou hooguit incidenteel zo zijn vanwege de miljoenen die dat oplevert, maar als dat structureel het geval zou zijn, zou men ook in Rotterdam de tent afbreken. Bovendien is het voetbal van Getafe er op gericht om tegen te houden en de tegenstander het voetbal te beletten. Daar ga je hooguit bij hoge uitzondering een enkele keer een resultaat mee boeken. Wat jij doet en wat Gullit ook doet, is net doen alsof een club zich niet zou kunnen weren en het hoofd niet boven water zou kunnen houden zonder zich te buiten te gaan aan negatief afbraakvoetbal. Dat is natuurlijk niet zo, daar zijn voldoende voorbeelden van. Het is exact zo als een bekende voetballer uit Betondorp ooit zei: "als je niet scoort, kan je niet winnen". Als je succes wilt behalen zal je moeten winnen en als je speelt om tegen te houden, zit dat er meestal niet in.

18 mei 2021 om 10:20

Hollandse School heeft helemaal niets met welk systeem dan ook te maken. Hollandse School staat voor spelopvatting, visie en filosofie, die moet volgens de Hollandse School gericht zijn op aanvallend en onderscheidend voetbal op de helft van de tegenstander. Hollandse school staat voor kijkplezier. Het huidige Bayern, Mancity en PSG zijn naast Ajax allen op hun eigen manier exponenten van de Hollandse School en die is dan ook niet dood zoals jij beweert, maar juist springlevend. Iedere spelopvatting, filosofie en visie evolueert en is aan veranderingen onderhevig. Op geen enkele school geven ze onderwijs met lesmateriaal van 30 jaar geleden.

18 mei 2021 om 11:02

Bayern Munchen, Manchester City en PSG hebben allen op welke manier dan ook iets meegekregen van de Hollandse school (Bayern München via Van Gaal en de lessen die de duitse trainersopleiding enige tijd geleerd heeft van de Nederlandse trainers, Manchester City via Guardiola die beïnvloedt is door Cruijff en PSG via Kluivert) maar ze zijn toch nog veel meer exponenten van de Duitse, Franse en Spaans/Engelse school.

18 mei 2021 om 11:17

Ergste voorbeeld hiervan is Ernie Brands bij Nac. Die leidt NAC naar een 3de plaats. Wel met betonvoetbal en moet dan wieberen door het voetbal dat zijn ploeg speelt. Ongekend.

18 mei 2021 om 11:19

@inke Getafe is ook in een razendtempo van de 2de Spaanse divisie naar de EL gegaan. Waarom zou een KKD club dat niet kunnen? Zeker in de Nederlandse competitie lijkt op de counter spelen een goede tactiek. Elke tegenstander geeft toch open huis in de omschakeling.

18 mei 2021 om 11:39

Amazing ninja, wij hebben wel heel wat minder Europese plekken te verdelen hè..

18 mei 2021 om 12:41

In Nederland kom je daar ook gewoon mee weg, zo lang er maar resultaten tegenover staan.
Aanvallend voetbal betekent niet dat verdedigen niet belangrijk is maar dat er andere zaken van verdedigers gevraagd wordt. Ook in Nederland begint voetbal bij de verdediging.
Ik geloof ook niet dat Gullit pleit om de angel uit de Nederlandse voetbalmentaliteit te halen. Hij pleit alleen voor meer realisme, dat is iets wat ik van Basten, en heel veel andere Cruijff adepten ook wel eens heb horen doen. Dat de top teams aanvallend spelen is prima, alleen wordt er wel eens gedaan of heel Nederland altijd alleen maar aanvallend voetbal in een 4-3-3 formatie heeft gespeeld en dat is helemaal niet het geval.
PSV heeft heel vaak, ook heel succesvol meer verdedigend 4-4-2 gespeeld, met o.a. het winnen van de europacup eind jaren 80 en een behoorlijk dominantie in Nederland aan het begin van deze eeuw tot gevolg.
En ook Feyenoord won de EL in 2002 niet op zijn cruijfiaans maar met een goed georganiseerd 4-4-2 systeem wat verdedigend stond als een huis en waardoor een aantal spelers konden uitblinken.
En hetzelde gold net zo goed voor kleinere clubs in de eredivisie, daar zaten er genoeg tussen die anders speelden. Een mooi voorbeeld daarvan is het Roda van Stevens 20 jaar geleden, die van het toen nog grote AC milan wonnen en er uiteindelijk pas op penalties uitvlogen, dat ging ook catenaccio stijl maar mensen staan nu nog op de banken voor die wedstrijd.
Dat iedereen maar aanvallend 4-3-3 moet spelen is er langzaam ingeslopen, vanaf midden - eind jaren 90 nadat Ajax in 10 jaar tijd 5 keer in een europese finale stond. vanaf dat moment wilde iedereen dat. Helaas kwam iedereen er te laat achter dat aanvallend 4-3-3 mooi is als het goed werkt en je prima spelers hebt zoals Ajax destijds, maar dat als je iets minder bent je ook gelijk heel kwetsbaar bent.
Alleen zijn we in Nederland kennelijk zo conservatief dat we ons niet willen aanpassen.

18 mei 2021 om 13:34

Amzing Ninja En dat hebben ze gedaan in een jaar dat alles meezat. Want om europees te halen moet je vooral regrlmatig winnen. Met gelijke soelen kom je niet zo ver. Leuk dat je niet verkiest, maar wat levert het op? Ze staan nu ook weer gewoon waar ze thuis horen, net biven de degradatie streep

18 mei 2021 om 14:45

Er kloppen een aantal dingen niet in je betoog. Het gaat bij de Hollandse School helemaal niet om het systeem, maar om de intentie, de filosofie. Je hebt het over Cruijffiaans en 4-3-3 en ook dat is een misvatting. Cruijff dacht helemaal niet in systemen, maar in veldbezetting en zijn visie op voetbal was dat bij balbezit alle posities bezet dienden te zijn, ongeacht het gehanteerde systeem. Of de positie rechts voorin nu werd bezet door een vleugelspeler of back was daarbij helemaal niet relevant. Adriaanse speelde met AZ aan het begin van deze eeuw oogstrelend voetbal, in een 4-4-2 formatie maar geheel overeenkomstig de ideeã£â«n van de Hollandse School. Gullit noemde in het artikel de naam van Getafe als voorbeeld. Dat heeft helemaal niets met verdedigend voetbal te maken maar met afbraakvoetbal dat er op is gericht om het de tegenstander onmogelijk te maken om te voetballen. Iemand die dat propageert heeft in mijn ogen een negatieve voetbalvisie. Niemand zal het welke club dan ook kwalijk nemen als ze voorzorgen neemt als men tegen een club met veel meer kwaliteiten moet uitkomen. Maar er is een wereld van verschil tussen het spelen met extra verdedigers en het spelen van het afbraakvoetbal van Getafe. Dat eerste kan je een club met minder kwaliteiten niet kwalijk nemen, dat tweede wel. Voetbal is tenslotte ook een kijksport. Het is ook een taak van de beroepsvoetballer om het publiek te vermaken en voor Getafe gaat in NL niemand naar het stadion. Gullit heeft in mijn optiek een conservatie voetbalopvatting die wordt ingegeven door de angst om te verliezen. Hij noemt het realisme maar in werkelijkheid is het de angst om te verliezen. Ten Hag houdt in zijn opstelling ook rekening met de kracht van de tegenstander en past die indien noodzakelijk of gewenst aan. Is helemaal niets mis mee. Maar zijn opstelling word nooit ingegeven door de angst om te verliezen. Bij Gullit klinkt die angst door in bijna iedere zin die over voetbal uitspreekt en het is mijn mening dat vooral daardoor zijn trainerscarriã£â¨re nauwelijks van de grond is gekomen. Rijkaard en Van Basten zijn zijn tegenpolen, dat zijn aanhangers van Cruijff en de Hollandse School. Dat is niet de enige weg die naar Rome leidt, je kunt het ook anders doen en dat is soms wellicht zelfs raadzamer als je minder kwaliteiten hebt. Waar het om gaat is de intentie, die zou bij iedere sport moeten worden ingegeven door de wil om te winnen, desnoods met extra maatregelen maar nooit met anti-voetbal als gespeeld wordt door clubs als Getafe. Ik begrijp er helemaal niets dat een Nederlandse voetballer als Gullit dat kennelijk wel ok vindt. Van Basten vindt dat duidelijk niet en laat hij iedere keer dat daartoe de gelegenheid is, opnieuw blijken hoezeer hij walgt van dergelijke clubs. Omdat hij een liefhebber is.

18 mei 2021 om 08:36

Overlijk aan het romantiseren, ze speelden dit jaar bijna nacompetitie. Het is geen Fortuna of Emmen ofzo, Getafe speelde zo’n zestien jaar Primera, degradeerde en kwam terug.

18 mei 2021 om 08:47

Ze hebben van 2005 tot 2016 in La Liga gespeeld met als hoogste eindklassering een zesde plaats en sinds 2011 als hoogste een 10de plek. Dan degraderen ze en eindigen ze in hun 2de seizoen 5de, de hoogste eindklassering ooit. Het gaat me trouwens over dat bereiken. Ze hebben het nu bereikt en dan moet je de stap proberen te zetten naar beter voetbal. Maar dat zal wel niet uit te leggen zijn aan een supporter van een topclub waarvoor de grootste zorg is dat ze geen kampioen worden.

18 mei 2021 om 09:06

@lierse1997

Of ze hadden gewoon een seizoen een iets betere groep dan normaliter, of het viel een keer op zijn plek. Dit jaar was er niets realistisch aan het spel van Getafe, want ze verloren van veel kleinere clubs en speelden verschrikkelijk voetbal.

18 mei 2021 om 10:54

Anderzijds denk ik niet dat Ajax de halve finale CL had gehaald als het even lekker realistisch Europees voetbal was gaan spelen. Nederlanders worden vaak aanvallend in 433 opgeleid, ongeacht je niveau, dus dat aanvallende spel past bij ons en levert ons relatief meer op dan het ingraven, want dat hebben we nooit geleerd.

18 mei 2021 om 11:02

Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar daar spreken we ook over een team dat uitzonderlijk veel kwaliteit op het veld had staan. En als je veel kwaliteit hebt dan is het wat makkelijker dominant te spelen.

18 mei 2021 om 11:12

Tja het is een beetje een kip en ei verhaal, wellicht willen die jongens ook graag naar Ajax komen omdat Ajax juist voor dat soort voetbal staat. Mensen doen alsof verdedigen altijd een garantie is op betere prestaties, maar goed verdedigen is ook gewoon een kunst en als jouw selectie niet gewend is op die manier te spelen, dan kan je die stijl wel opdringen maar is de kans dat dat tot betere resultaten leidt niet erg groot. Je kunt tegen een Auassar of Engelaar eerder toch niet zeggen: joh gooi lekker de beuk erin. Theo Janssen idem, dat soort spelers spelen al 20 jaar op dezelfde manier en moeten dan nu ineens de beuk erin gooien omdat er in Europa 1 ploeg is die succes heeft met afbraak voetbal. Daartegenover staan net zoveel succesverhalen van positief voetbal, kijk naar Salzburg, kijk naar Frankfurt etc.

18 mei 2021 om 11:16

Pak nu RKC, die voetbalden vorig jaar leuk maar die hebben alle geluk van de wereld gehad dat ze niet degradeerden door Corona. Anders moesten ze weer helemaal opnieuw beginnen als ze erin slaagden terug te promoveren. Terwijl ze nu een jaartje verder waren. Wat meer ervaring hadden en de zwaktes van het team konden opvullen. Dat is nu dus een succesverhaal. Maar dat was er normaal nooit geweest door naïef voetbal waar ze niet goed genoeg voor waren. Je bent er meer mee als team als je rustig kunt evolueren. En als daar dan wat lange ballen en powervoetbal bij horen dan is dat maar zo.

18 mei 2021 om 11:32

Maar RKC is dit jaar hetzelfde voetbal blijven spelen en niet ineens a la Getafe gaan spelen, dus wat is dan precies je punt? Ik snap best dat aanvallend voetbal ook een keer tegenvallende resultaten oplevert, maar dat doet verdedigend voetbal ook. ADO speelt verdedigender dan Emmen en RKC en eindigt stijf onderaan..

18 mei 2021 om 12:49

Mijn punt is dat teams een evenwicht moeten vinden tussen realisme en mooi aanvallend voetbal. RKC had helemaal opnieuw mogen beginnen met hun mooie voetbal in de kkd en dan kan je moeilijk stappen zetten als club.

18 mei 2021 om 15:13

Maar dat punt vervalt wel een beetje als RKC het jaar erop met dezelfde instelling als het gewenste resultaat behaalt toch? RKC is zo'n club die ook net zo goed had kunnen degraderen als ze als allemaal in de goal waren gaan liggen, dat heeft uiteindelijk ook met het budget en de kwaliteit te maken. Ik betwijfel of een club als RKC er op de lange termijn meer baat bij heeft om zich volledig op het defensieve te richten.

18 mei 2021 om 16:58

Daar ben ik het wel mee eens. RKC word bijvoorbeeld geprezen om z'n aanvallende voetbal. Hoe lager het niveau, hoe makkelijker het is om een ploeg aantrekkelijk te laten spelen. Echter moet dat gepaard gaan met resultaten. Ik vind het lachwekkend dat Grim zoveel lof krijgt voor iets wat een willekeurige voetballiefhebber ook kan. Dat ze nog in de Eredivisie spelen heeft meer met corona te maken dan met het geweldige voetbal. Die stonden vorig seizoen stijf onderaan en hadden dit seizoen het geluk dat een paar ploegen nog slechter de zomer uit kwamen. Die hadden makkelijk alsnog kunnen degraderen. Niets ten nadele van RKC verder, maar ik moest aan RKC denken bij jouw betoog.

Het is toch anders dan anders dit seizoen. Liverpool die met overmacht kampioen werd, moet nog volle bak strijden om bij de top 4 te komen. Juventus die 9x op rij kampioen werd, moet ook nog strijden voor top 4. PSG heeft kampioenschap niet in eigen hand. In Spanje verspelen de top 3 vele punten in de gekste wedstrijden. Laten we dit seizoen blij zijn dat we het in ieder geval op tv konden kijken, maar als echte graadmeter wil ik dit seizoen niet nemen.

18 mei 2021 om 17:02

Bij Liverpool heeft het natuurlijk ook wel met de blessures te maken. Die missen gewoon hun eerste drie centrale verdedigers al bijna driekwart seizoen en daar valt en staat de speelstijl van Liverpool. Door de drive van de backs en de vrije rol van de aanvallers is een lopend middenveld en een sterk centrum essentieel. Als klap op de vuurpijl was Fabinho ook nog even uit de running. Dan blijft er in verdedigend opzicht eigenlijk niets meer over.

Ik heb dit seizoen een paar wedstrijden van VVV-Venlo gezien, die probeerde wel als een soort Getafe te spelen, maar kwamen gewoonweg kwaliteit te kort. Wat een armzalig betonvoetbal speelde die zeg.

Een type Getafe ga je nooit in de Eredivisie krijgen. Geen enkele club gaat daar bij zijn eigen achterban mee wegkomen. Wellicht 1 seizoen, maar zodra je 4x op rij verliest gaat men gewoon morren, dat het er en niet uit ziet en dat er geen resultaten geboekt worden. Als tweede zit je met een bepaald kwaliteitsprobleem. Je moet de boel wel dicht kunnen houden en daar zijn veel ploegen in Nederland kwalitatief niet toe in staat. 9 van de 10x schieten Ajax, Psv, AZ en Feyenoord er altijd wel eentje in waardoor je hele concept in duigen valt. FC Groningen probeert het nog het beste inderdaad, maar ook die verliezen met enige regelmaat die wedstrijden omdat ze het niet dicht kunnen houden. Verwijzen naar zo'n Helmond Sport tegen de Graafschap, terwijl dat juist het bewijs is dat we de boel niet dicht kunnen houden. Dat het 0-0 werd lag niet aan het verdedigen van Helmond. Dat lag aan de aanvallers van de Graafschap dat ze van de 10 grote kansen er 0 wisten te maken.

18 mei 2021 om 08:49

Je hebt minder kwaliteit nodig om te verdedigen dan om mooi voetbal te spelen.

18 mei 2021 om 09:18

En toch is de kwaliteit van het verdedigen van Nederlandse teams vaak niet goed genoeg om resultaten te halen tegen de betere tegenstanders. Kijk naar FC Groningen dat het serieus probeert, maar toch gewoon structureel van Ajax, Psv, AZ en Feyenoord blijft verliezen. Terwijl dit nog wellicht het best georganiseerde team is. Kijk een Lam van Pec. Daar kun je nog 4 man naast zetten, maar hij zal altijd de beslissende fout maken.

18 mei 2021 om 09:34

En als ze aanvallen verliezen ze toch ook? Groningen maakt het Ajax nog tenminste met enige regelmaat moeilijk.

18 mei 2021 om 17:06

Nou ja, het is ook niet zo dat Getafe nou zomaar even van de topclubs wint. Echter haal je er wel resultaat mee. Het is ook niet realistisch dat een FC Groningen wel even van een Ajax, Psv, AZ of Feyenoord wint net als dat het niet realistisch is dat Getafe wel even van een Barcelona, Real Madrid of Atletico wint. Het gaat erom wat ze tegen de rest doen en dan kun je niet concluderen dat het geen effect heeft. We denken nog altijd dat we het voetbal continu weer uitvinden, maar de reden dat we vaak op het moment supreme door het ijs zakken is omdat we niet weten hoe we een resultaat vast kunnen houden. Het gaat altijd weer mis in die laatste minuten of in die ene wedstrijd waar het moet. Maar goed, uiteindelijk valt en staat het ook met het beschikbare budget en de balans binnen de ploeg. Getafe had duidelijk een piekjaar en FC Groningen verwacht je nou eenmaal in de top 8.

We missen een club die 28 doelpunten maakt in 37 wedstrijden. Dan blijven de stadions leeg met dit soort voetbal! Helemaal gelijk Ruud! Ga maar weer gewoon verder met je racisme zaken. Als je niets te zeggen hebt....

18 mei 2021 om 09:15

Wat een onzin. Jij vliegt er misschien graag iedere Europees club of nationaal toernooi direct uit, maar voetbal speel je om de prijzen, daar hoort verdedigen en leren daar mee om te gaan bij. Een ploeg die georganiseerd verdedigt en een sterke counter heeft, kan absoluut charme hebben. Zie dynamo kiev eind jaren 90. Bovendien kun je wel met iets meer respect over Gullit praten.

Getafe staat gewoon 16e na een leuk seizoen. staan 4 punten boven de streep. Afgelopen maand 2x verloren van Huesca en Eibar.. Lekker realistisch Ruud, misschien voor de verandering een keer wel naar wedstrijden kijken, in plaats van alleen maar je mening geven op basis van een samenvatting.

18 mei 2021 om 09:44

Na drie mooie seizoenen, misschien zelf toch ook wat betere research doen.

18 mei 2021 om 10:30

Nu ze zelf het spel moeten maken vallen ze door de mand. Waar zij zich eerder aanpasten, doen andere clubs dat nu. Als je daarom echt wil doorgroeien en op niveau wilt blijven, is het voetballende gedeelte altijd een must. Op korte termijn of voor een bepaalde wedstrijd kun je best zo spelen als getafe. Maar op lange termijn moet je ook meerdere aspecten beheersen om je tegenstanders de baas te kunnen blijven.

18 mei 2021 om 11:03

Exact. Als je wilt doorgroeien moet je er niet in blijven hangen (toch ook wat het probleem van Atletico). Maar je moet wel eerst in een positie geraken waardoor je rustig kunt bouwen aan beter voetbal.

Sparta speelt toch ook best realistisch voetbal? Niet zo smerig als Getafe, maar wel heel erg degelijk en er snel uitkomen. Groningen doet dat ook. Fortuna volgens mij ook wel. En heel veel andere clubs zijn gewoon niet zo goed... Gullit overdrijft ook wel een beetje nu vind ik. En bovendien is het voor de neutrale toeschouwer ook niet te hopen dat er 6 getafe's in je competitie zitten. Dat zou wat zijn haha...

18 mei 2021 om 09:29

Ik durf zelfs te stellen dat Ajax het na PSV het het moeilijkst heeft gehad tegen Groningen en Sparta. Die twee ploegen zijn wel het lastigst te bespelen wanneer ze in de organisatie spelen. Aan de andere kant was Sparta-Groningen wel een van de leukste wedstrijden van dit Eredivisieseizoen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
Atalanta heeft de optie in het contract van Robin Gosens gelicht, waardoor hij tot medio 2024 vastligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren