Stadiondirecteur van De Kuip: ‘We denken dat er een sleutel in omloop is’

Zondag, 16 mei 2021 om 22:33Dominic Mostert • Laatste update: 22:35

Feyenoord denkt dat supporters zich zondagmiddag eenvoudig toegang konden verschaffen tot het stadion. Stadiondirecteur Jan van Merwijk vermoedt dat er een sleutel in omloop is bij de supporters, zo vertelt hij zondagavond aan ESPN. Tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-0) drongen honderden fans stadion De Kuip binnen. Ze probeerden niet het veld op te komen, maar staken vanaf de tribunes vuurwerk af. Er kwamen fakkels op het veld te liggen en de wedstrijd moest ruim vijf minuten worden stilgelegd door arbiter Bas Nijhuis.

"Dat hebben we zelf ook nog in onderzoek", reageert Van Merwijk op de vraag hoe het incident kon plaatsvinden. "We hebben er beelden van. We hebben het vermoeden dat er een sleutel in omloop is. Omdat we voorbereid waren op de aangekondigde actie, hadden we alles afgesloten." Geheel onverwacht kwamen de ongeregeldheden echter niet voor Feyenoord. "Er was een oproep, waar we uiteraard bekend mee waren, om de ploeg te steunen in de tweede helft en na afloop van de wedstrijd. We hebben ons uiteraard voorbereid op zo'n actie. Het leek allemaal goed te gaan, maar daarna sloeg het snel om in een wat vervelendere actie."

In gesprek met de NOS zegt Van Merwijk dat het vuurwerk tot schade heeft geleid op het veld. "En men heeft geprobeerd via een andere poort binnen te komen. Die is helemaal ontzet en beschadigd, dus we hebben de nodige schade te melden." De club denkt eraan om de daders stadionverboden uit te delen. "Als we mensen weten te herkennen, sluiten we dat zeker niet uit. Dat zou een gepast antwoord zijn op wat er is gebeurd." Of Feyenoord zelf ook een straf krijgt van de KNVB, weet Van Merwijk niet. "Daarvoor moet je bij de KNVB zijn. Dat zullen we moeten afwachten. We hebben er in ieder geval alles aan gedaan om het op een goede manier tegen te gaan, maar dit ligt ook buiten onze macht."

Dick Advocaat veroordeelde de actie niet op de persconferentie na het duel. "Ja, ik vind het zo moeilijk om daar iets over te zeggen", reageerde de trainer. "Ze zijn niet het veld op gekomen. Ze hebben ons toegejuicht en vuurpijlen gegooid. Het mag niet, maar de frustraties bij de fans komen ook doordat ze al anderhalf jaar hun favorieten niet zien spelen. Dan zeg ik toch dat ze zich op zich goed gedragen hebben." Op het veld applaudisseerden de spelers van Feyenoord voor de fans. Advocaat wilde niet meegaan in de suggestie dat de spelers daarmee een verkeerd signaal afgaven. "Misschien was het zo: toen de spelers begonnen te applaudisseren, gingen ze weg. Dus het hielp misschien wel."

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door j3ro3ntj33__)

En maar verontwaardigd zijn als er geen supporters mogen zijn bij de play-offs. Dat voetbalwereldje is werkelijk zo ziek. Wie verzint het om als spelers die raddraaiers ook nog te belonen met applaus?

16 mei 2021 om 22:58

Rustig aan, zo erg was het nou ook weer niet !

16 mei 2021 om 23:28

Je doet je naam geen eer aan, althans ik lees het niet. Wat moet je dan als speler de confrontatie aangaan? Vragen weg te gaan? Ik denk dat een applaus kan helpen deze figuren snel buiten te krijgen. Geef ze een beetje aandacht en ze lopen zoals nu snel en rustig weg. Kan ook anders. Ook extra dom het veld waar je als club/suporters zo trots op bent gaat vernielen met vuurwerk.

17 mei 2021 om 00:56

@Keyboardheld, goh, over generaliseren gesproken. Hoe bevalt dat om een hele club + supporters over dezelfde kam te scheren?

17 mei 2021 om 04:54

Sterker hoe durft hij alle Tokkies over één kam te scheren...

On: Dit is gewoon lak hebben aan je medemens. Je kan tegen de maatregelen zijn, je kan gefrustreerd zijn, maar uit piëteit voor degenen die wel bang zijn voor covid-19 hoor je je aan de regels te houden. Dus wat mij betreft is een stadionverbod prima. Er mag zelfs een flinke boete bij wat mij betreft. En de club ook een boete (die mogen ze dan op het stadion verhalen), want zij zijn verantwoordelijk. Voor de goede orde, wat mij betreft hadden ze dat ook rond het kampioenschap van Ajax met de Ajaxsupporters mogen doen.

17 mei 2021 om 07:45

Welke actualiteit? Of heb je het over corona waar 0.20% van de mensen wereldwijd last van heeft?

17 mei 2021 om 08:02

Los van Covid hebben die gasten daar gewoon helemaal niks te zoeken. Het stadion is afgesloten voor supporters (hoe vervelend dan ook) en dan ben je gewoon in overtreding als je het stadion toch binnendringt. Bizar hoe hier door de spelers op gereageerd wordt. Dat je dan staat te applaudisseren om de boel kalm te houden oke, maar ga het niet goedkeuren voor de camera's. Wat een idioterie.

17 mei 2021 om 08:04

@keubkeub volgens mij heeft de hele wereld behoorlijk wat last van corona maar dat geheel terzijde 😉

17 mei 2021 om 08:41

@ajaxmind, Waar willen ze Ajax voor straffen?! De supporters stonden buiten het stadion, wat volgens mij geen probleem voor Ajax is, maar voor de gemeente.

Als je van te voren wist dat de acties zouden komen dan denk ik toch dat je er verkeerd Op ingesprongen ben. Dan was de politie ook op de hoogte. Van merwijk is juist het onderdeel van het probleem waarom de actie vandaag was. Die gasten willen een grote schoonmaak in het bestuur en de kop van van merwijk moet daarbij ook rollen

16 mei 2021 om 23:03

1. Van merwijk zit niet in het bestuur van Feyenoord, maar van het stadion. 2. Hij zegt toch alles afgesloten te hebben, wie anticipeert erop dat die gasten een sleutel hebben?

16 mei 2021 om 23:19

De ME anticipeerde er in ieder geval niet op, die kwamen aan toen iedereen al weg was.

16 mei 2021 om 23:39

1. Toch willen ze dat van Merwijk opstapt. Deze groep supporters hadden doeken van I love de kuip en andere steunbetuigingen voor het stadion buiten opgehangen. 2. ze zien van Marwijk al grote aanjager achter het nieuwe stadion. 3. Niet betweterig doen als je eigenlijk niet op de hoogte bent van de situatie.

17 mei 2021 om 15:51

Zal dat niet komen doordat de ME bij de supporters aan de kant van het Maasgebouw stonden en de andere supporters via de Olympiazijde het stadion binnen zijn gekomen, waar het voor het oog relatief rustig moet zijn geweest?

Het is m.i. een actie van supporters die er vooral voor zichzelf zijn. Onder het mom van "de club" steunen willen ze vooral laten zien hoe begaan zij wel niet zijn met hun club. Kijk ons eens!

17 mei 2021 om 08:33

De actie was denk dubbel. Er was aangekondigd om aan eind van de wedstrijd en na de wedstrijd de spelers een steun in de rug te geven.

Daarnaast hebben en partij van die gasten dit aangegrepen om hun afkeer tegen het bestuur en nieuwe stadion te geven.

Stewards zijn vaak ook gewoon supporters, dus zo vreemd is het niet dat er eens een sleutel in verkeerde handen terecht komt.

16 mei 2021 om 22:45

Ja tuurlijk, die geven zo'n sleutel weg om vervolgens de fakkels te ontwijken en drie keer het stadion rond te rennen. Hoe dom kan je zijn.

16 mei 2021 om 22:47

Het is zeer aannemelijk dat als -met de nadruk op als- er een sleutel in omloop is onder die gasten van de harde kern dat deze inderdaad via een steward is gekomen ja. Vind je dat echt een dusdanig onwaarschijnlijk scenario?

16 mei 2021 om 22:51

Het zou me niets verbazen. Een hoop stewards zijn gewoon hooligans met een hesje. Vaak genoeg meegemaakt dat vechtpartijen en vervelende spreekkoren juist uitgelokt werden door die lui.

16 mei 2021 om 23:13

Stewards bij Feyenoord zijn allemaal als zodanig opgeleid, wat ondermeer betekent dat ze een VOG in het bezit hebben. Die mensen zouden dus niet alleen hun eigen veiligheid en die van hun collega's in gevaar brengen, maar ook hun baan en beveiligingspapieren wanneer dit uitkomt. Tevens worden in een dergelijke organisatie alle sleutels genummerd en uitgegeven op naam, een sleutel mee naar huis nemen gaat je niet lukken.
Het scenario dat een steward een sleutel heeft geregeld voor een stel hooligans is echt zeer onwaarschijnlijk.

16 mei 2021 om 22:45

De meeste stewards zullen geen sleutels hebben, een enkeling de loper.

17 mei 2021 om 08:46

Cabinesence,

Bij clubs als Helmond Sport, Telstar etc. zijn de meeste stewards supporters, maar ik kan je garanderen dat wat er bij clubs als Ajax, Feyenoord en Psv rondloopt, het meeste geen supporter is. Omdat je bij deze clubs daadwerkelijk alleen in de tribunes mag kijken, en niet naar het veld. Je moet daar continu bezig zijn met de supporters. Daarbij hebben de stewards vaak geen sleutel. Vaak ontvangen de hoofd- stewards de sleutels bij de briefing. Deze dient aan het einde van de wedstrijd weer ingeleverd te worden.

Dan ben je zo'n grote club, een club met een hondstrouwe aanhang, maar dan is je management van een middelbare school leerlingen niveau. Wat een puinhoop daar bij Feyenoord.

Is er nou serieus niemand in dat groepje dat bij zichzelf dacht dat het een slecht idee is om in te breken in het stadion en met fakkels te gaan zitten zwaaien? Zulk soort mensen beseft volgens mij echt totaal niet dat ze de club eerder in diskrediet brengen met dit soort idiote acties.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger343
J. ToornstraMiddenvelder338
S. BerghuisAanvaller3319
B. LinssenAanvaller309
N. JørgensenAanvaller255
L. SinisterraAanvaller224
N. MarsmanKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren