Waarom ‘leeuw’ met nul goals en nul assists tóch de beste optie voor Oranje is

Maandag, 17 mei 2021 om 23:00Chris Meijer • Laatste update: 23:16

Een flink aantal Oranje-internationals is zonder blessures zeker van een plek in de definitieve selectie voor het naderende EK, maar er is ook een groep in het voorlopige keurkorps die in spanning zal moeten afwachten. Voetbalzone helpt Frank de Boer en de overige zeventien miljoen bondscoaches een handje door in te zoomen op die laatste categorie. In de vierde aflevering aandacht voor Wout Weghorst, die ondanks een voortreffelijk seizoen bij VfL Wolfsburg geen vanzelfsprekendheid bij Oranje is.

Door Chris Meijer

Toen Wout Weghorst halverwege maart tegen Werder Bremen zijn vijftigste Bundesliga-doelpunt tegen de touwen had geschoven, snelde hij richting de zijkant van het veld. Zijn handen veranderde in de klauwen van een leeuw, die volgens zijn gezichtsuitdrukking op jacht was. Vervolgens toonde Weghorst zijn spierballen. Eén iemand moet zich de manier van juichen bijzonder hebben aangetrokken: Frank de Boer. De bondscoach besloot tot verbazing van velen om de 28-jarige spits niet op te roepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije, Letland en Gibraltar. Die verbazing werd misschien wel gesterkt door de keuze van De Boer om in de twee laatste interlands met Luuk de Jong in de punt van de aanval te spelen. Want de spits van Sevilla is niet bepaald bezig aan het allerbeste seizoen in zijn carrière.

Het artikel gaat verder onder de video
"Het zijn moeilijke keuzes geweest" | Frank de Boer over de voorselectie Oranje
Meer videos

Het lijdt daarentegen geen twijfel dat Weghorst bezig is aan het beste seizoen in zijn carrière. Hij was voorlopig goed voor 20 doelpunten en 8 assists in 32 competitiewedstrijden. Daarmee bezet hij niet alleen de vierde plaats op de topscorerslijst van de Bundesliga achter Robert Lewandowski, Erling Braut Haaland en André Silva, maar behoort hij tot de elf spelers die dit seizoen in de vijf Europese topcompetities voorlopig het vaakst betrokken waren bij een doelpunt. In dat opzicht moet hij onder meer Memphis Depay (betrokken bij 30 goals), Cristiano Ronaldo (betrokken bij 31 doelpunten), Haaland (betrokken bij 33 doelpunten), Kylian Mbappé (betrokken bij 33 doelpunten), Lionel Messi (betrokken bij 41 doelpunten) en koploper Robert Lewandowski (betrokken bij 47 doelpunten) voor zich dulden, maar het mag duidelijk zijn dat Weghorst op basis van zijn statistieken bezig is aan een ijzersterk seizoen.

Maar dieper ingezoomd op zijn statistieken blijkt Weghorst zich ook qua spel te onderscheiden bij de huidige nummer drie van de Bundesliga. Op basis van gegevens van statistiekbureau Opta blijkt hij dit seizoen meer balcontacten in het strafschopgebied te hebben, relatief gezien meer luchtduels te hebben gewonnen, meer doelpogingen te leveren en meer kansen te creëren dan in voorgaande seizoenen. Verder blijkt hij op basis van zijn expected goals het effectiefste seizoen in dienst van Wolfsburg te beleven. “Ja, ik denk dat hij inderdaad aan zijn beste seizoen bij Wolfsburg bezig is”, zegt Ulli Ludwig, die als journalist voor Spox Wolfsburg volgt, in gesprek met Voetbalzone. “Wolfsburg is over het algemeen sowieso een beter team dit seizoen.”


Wout Weghorst in de afgelopen drie seizoenen bij VfL WolfsburgSTATISTIEK 2018/19 2019/20 2020/21
Wedstrijden (in alle competities) 36 43 40
Speelminuten 3118 3710 3447
Doelpunten 18 20 25
Assists 7 5 8


Ludwig wijst op de komst van Ridle Baku (van FSV Mainz) en Maxence Lacroix (van FC Sochaux). “Zij passen perfect in het elftal en presteren boven verwachting. Door de dynamische en veelzijdige Baku op de flank en de dit seizoen goed presterende Yannick Gerhardt als aanvallende middenvelder komt Weghorst ook een stuk beter uit de verf. Wolfsburg speelt misschien niet het mooiste voetbal, maar de spelers gaan wel voor elkaar door het vuur. Weghorst past daar perfect in, maar wil ook constant de bal hebben en sluit veel beter aan op het spel van Wolfsburg. Dat is wel een flink verschil met vorig seizoen, kijk alleen al naar het aantal assists”, stelt Ludwig. Vorig jaar fungeerde Weghorst drie keer als aangever, terwijl de zeven assists uit zijn eerste seizoen zijn huidige aantal benaderen.

“Weghorst heeft zich ieder jaar verder ontwikkeld in Wolfsburg. Het spel van Wolfsburg leunt in aanvallend opzicht vooral op hem. De aanval begint vaak bij hem: hij krijgt de bal in het midden, zoekt de flanken en duikt daarna zelf op in het strafschopgebied. Veel tegenstanders focussen zich dan op Weghorst, waardoor andere spelers als Baku (zes goals, red.), Josip Brekalo (zeven goals, red.) of Maximilian Philipp (drie goals, red.) in veelbelovende situaties kunnen komen. Weghorst verovert en vraagt enorm veel ballen, is sterk in de luchtduels en vrij snel voor zijn lengte. Door hem kan Wolfsburg vaak de tegenstander al achterin onder druk zetten”, verklaart Ludwig. In Duitsland is er vooral veel ontzag voor de intensiteit die Weghorst in zijn spel legt. Met zijn aantal sprints (859) en zogenaamde intensieve loopacties (2553) hoeft Weghorst dit seizoen in de Bundesliga alleen ploeggenoot Baku voor zich te dulden, terwijl hij met een afgelegde totaalafstand van 343,1 kilometer de zevende plaats bezet in de Duitse competitie. “Hij geeft nooit op, laat emoties zien als het fout gaat en vecht tot het einde: dat is het belangrijkste.”

Weghorst verklaarde zijn goede spel zelf in gesprek met Sky Deutschland door zijn verbetering op mentaal vlak. Een mental coach hielp hem naar eigen zeggen aan meer rust en zelfvertrouwen. Geeft dat de doorslag om voor het eerst sinds november 2019 weer definitief een uitnodiging te krijgen voor Oranje? “Als je naar de intensiteit en zijn wil om te winnen en doelpunten te maken kijkt, is Weghorst een toevoeging voor ieder team. Hij geeft letterlijk alles voor het succes van het team”, benadrukt Ludwig. Welke motivaties zou De Boer nog kunnen hebben om Weghorst thuis te laten ten koste van zijn directe concurrent De Jong? Niet het aantal doelpunten in ieder geval, want De Jong is dit seizoen met drie competitietreffers een stuk minder op schot dan Weghorst.

Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat De Boer De Jong meer geschikt acht als pinchhitter. Mogelijk plaatste de bondscoach in maart De Jong nog boven Weghorst en achtte hij het onnodig om twee vergelijkbare type spelers mee te nemen. “Weghorst is vooral een spits die binnen het strafschopgebied opereert. Maar bij Wolfsburg speelt hij een belangrijke rol in het aanvalsspel: zijn spel is vrij intelligent en hij kan best goed dribbelen, ondanks zijn lengte. Op zich heeft hij ook wel diepte in zijn spel, al ligt zijn voornaamste kracht binnen het strafschopgebied”, geeft Ludwig te kennen. Er werd eveneens gesuggereerd dat zijn afwezigheid misschien te maken had met zijn persoonlijkheid en drive, die het lastig zouden maken om zich dienstbaar op te stellen achter Memphis Depay. Onder Ronald Koeman was Depay vrijwel altijd de eerste spits, terwijl De Boer ook al een aantal keer met De Jong in de spits begon. “De onuitgesproken bedenkingen zijn al sinds dat Ronald Koeman tijdelijk een beroep op hem deed, dat Weghorst karakterologisch niet zo lekker zou liggen in de spelersgroep”, schreef Valentijn Driessen bijvoorbeeld in zijn column voor De Telegraaf.

Dan was er ook nog de veelbesproken rol van Weghorst in het coronadebat. Hij deelde in december op social media een post met samenzweringstheorieën over het coronavirus, hetgeen hem op de nodige kritiek kwam te staan. Ondanks dat hij de post verwijderde, weigerde hij het onlangs in het programma Das aktuelle Sportstudio terug te nemen. Er ontstond een storm van kritiek, waardoor Weghorst op gesprek moest komen bij Wolfsburg-directeur Jörg Schmadtke. Weghorst benadrukte kort daarna dat hij ‘geen corona-ontkenner’ is. In de media werd gesuggereerd dat dit mogelijk invloed zou hebben op de EK-kansen voor Weghorst, maar die twijfel nam De Boer vorige week zondag in het programma Goedemorgen Eredivisie van ESPN al weg. “Ik beoordeel hem op het voetbal zelf. Iedereen heeft recht op een mening en wat voor gevoel hij heeft met corona. Ik denk dat het wel erg werd uitgelicht en het groter werd gemaakt dan het is.”

De Boer verklapte toen al min of meer dat Weghorst in de voorselectie zou zitten. “Het ziet er goed uit op dit moment voor hem. Uiteindelijk moeten we nog een beslissing gaan nemen, maar de kans is groot. Het is natuurlijk hartstikke knap wat hij de laatste jaren heeft laten zien”, zei de bondscoach. De vraag is nu of die lovende woorden gaan resulteren in een plek in de definitieve 26-koppige selectie van De Boer. Waar hij er de afgelopen jaren in geslaagd is om zijn statistieken ieder seizoen te overtreffen, staat de teller in Oranje al bijna twee jaar stil. 4 interlands, 46 minuten, 4 duels, 1 gewonnen duel, 1 doelpoging, 1 gecreëerde kans, 0 doelpunten, 0 assists. Als er iemand tot op het bot gemotiveerd om hier verandering in te brengen, is het Weghorst wel. Weghorst wil de leeuw op het EK ook laten brullen.

Aflevering 1: ‘Veltman is een goede kandidaat om beste aankoop van het jaar te worden’
Aflevering 2: ‘Als Bakker dat aan zijn spel weet toe te voegen, kan hij echt heel ver komen’
Aflevering 3: ‘Als je Klaassen en Gravenberch door elkaar doet, kom je bij Schouten uit'


Poll

Moet Wout Weghorst basisspeler zijn op het EK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door piranha)

Al met zijn er beste wel veel trieste punten aan dit verhaal. 1. Als land schreeuwen wij om weghorst, terwijl het alles behalve een internationale topspits is. 2. Onze bondscoach heeft volgehouden dat het alternatief voor Weghorst geselecteerd moet worden, omdat het zo'n goeie pinch hitter is, maar stelt hem tot nu toe telkens als basisspeler op. 3. Luuk de Jong is gebombardeerd als nationale pinch hitter, maar heeft hij überhaupt deze rol al eens constant vervuld waar deze bewering op gebaseerd is? 4. Met wie wij ook in de punt speelt het blijft een spits dat totaal niet het niveau is was wij moeten nastreven, maar het is echt roeien met de riemen die wij hebben.

16 mei 2021 om 01:02

Luuk de jong scoorde als invaller tegen Noord-Ierland waardoor we ons kwalificeerden voor het EK. Maar voor de rest wel met je eens. De waarde van (hem als) pitch hitter word zwaar overdreven vind ik. Los van dat de Jong beter kan koppen vind ik Weghorst alsnog een beter pitchhitter. Brengt meer oorlog en (fysieke) strijd wat handig kan zijn om een wedstrijd open te breken of kantelen. Maar ik denk dat je gewoon moet kiezen voor of Depay of Weghorst afhankelijk van vorm en hoe je wilt spelen en misschien ook de tegenstander. Depay als je met een bewegende spits wil spelen met meer positiewissels voorin of Weghorst die vast in de punt staat.

17 mei 2021 om 11:28

Best een gok,om op een EK opeens Weghorst te brengen.Op het veld moeten de spelers elkaar blindelings kunnen aanvoelen. Had handiger geweest als Weghorst al een tijdje meedraaide,en een belangrijk aandeel had gehad in de kwalificatie.

16 mei 2021 om 01:34

Wat is jouw definitie van een internationale topspits? Wat moet een Weghorst nóg meer doen dan 3 seizoenen achter elkaar 15+ goals te scoren in de op één na sterkste competitie van Europa, waar hij ook nog eens in stijgende lijn zit (elk jaar meer goals)? Ik denk dat we weer te maken hebben met een gevalletje "voetbal van de oude school", een speler beoordelen obv dingen als: "Speelde bij Emmen/Heracles etc. Dat is natuurlijk geen Ajax/PSV, dus het kan niet veel soeps zijn". In plaats van kijken naar feiten, cijfers en daadwerkelijke prestaties van spelers.

16 mei 2021 om 10:52

Wellicht dit ook doen in de CL? Tot nu toe scoort die 15+ goals in de bundesliga, maar zijn dan nou zulke indrukwekkende cijfers? En de bundesliga de 1 na sterkste competitie? Daar valt natuurlijk over te twisten. Een beetje Europese topspits scoort er op los in de competitie en Europees, dat zie ik weghorst niet doen. Is ook geen schande hoor, want hij is toch ook gewoon minder dan spitsen als Lewa, lukaku, mbappe, Haaland, enz... Ik kijk wel degelijk naar feiten en een echte internationale topspits speelt niet bij een Wolfsburg. Dan ben je gewoon Europese subtop en ik zie hem niet snel nog een stap maken. Van Nistelrooy heeft ook bij FC Den Bosch en een Heerenveen gespeelt, maar dat was toch gewoon een internationale topspits? Koevermans heeft ook onder andere bij PSV gezeten en dat was alles behalve internationale top. Dus ik snap je punt niet echt.

16 mei 2021 om 11:34

Bundesliga 2 na sterkste competitie? Het is een micky mouse league waar lewandowski 40 goals maakt en Wout Weghorst er 20 maakt. Volgens mij is er maar 1 goeie club daar en dat is Bayern.

16 mei 2021 om 18:03

@ducktaildo Weghorst hoeft geen internationale topspits te zijn om in Oranje te spelen imo. Laat ik de vraag anders stellen: wat moet Weghorst nog meer doen om eerste spits bij Nederland te worden? Er is geen betere.

16 mei 2021 om 18:05

@johanvlerksen welke competities zijn beter dan de Bundesliga? En op basis waarvan vind je dat?

16 mei 2021 om 20:42

Ik zou zeggen kijk naar de halve finales van de CL en EL. In mijn mening zijn Spanje en Engeland de beste competitie. Frankrijk id Duitsland nu voorbij aan het streven.

17 mei 2021 om 08:07

Dus op twee na is dan gewoon logisch. 1 Premier League. 2 La Liga (valt over te twisten, ik heb het idee dat de bundesliga dit over aan het nemen is op dit moment). 3. Bundesliga 4. Serie A. Ligue 1 komt niet in de buurt, kom op zeg. Alleen Lille heeft naast PSG nog wat gepresteerd de laatste tijd. Een BVB heeft een team dat theoretisch gezien meer waard is dan een Real Madrid op dit moment dmv Bellingham, Sancho & Haaland en maakte Man City het erg moeilijk in de CL. Leipzig vind ik daarnaast wel weer vergelijkbaar met Lille. 'mickey mouse' is redelijk dom.

17 mei 2021 om 11:01

@johanvlerksen zie reactie van Jeso, die vat 't min of meer goed samen. En als aanvulling: Duitsland is minimaal gelijkwaardig aan Spanje en het duurt niet lang meer voor ze er voorbij gaan. Spanje heeft natuurlijk een goede naam in Nederland en mensen zijn fan van die competitie, vooral vanwege Barca. Daarnaast zullen mensen in Nederland over het algemeen geen fan zijn van Duitsland als land, vanwege,, nou ja, dat weet iedereen wel. Maar als we onze subjectieve brillen afzetten, zien we dat Duitsland de op één na beste voetbal competitie is.

16 mei 2021 om 12:06

Lekker boeiend dat ie geen weteldtop is. Eder en Giroud zijn dat ook niet en die hebben toch mooi zo'n beker in de kast. Weghorst is gewoon de beste optie en met 20 goals in de 4e competitie van de wereld is hij ook geen halve amateur, maar gewoon een degelijke spits.

16 mei 2021 om 12:51

@ducktildo: Het trieste aan jouw verhaal is dat het gebaseerd is op gebakken lucht. Probeer eens een feitelijke onderbouwing zoals zijn statistieken van afgelopen seizoen erbij te nemen; daaruit blijkt dat hij de nummer 1 keus voorin hoort te zijn naast Depay

Echt een fenomeen, 39 wedstrijden, 25 goals en 8 assists in alle competities (bundesliga, DFB-Pokal, en Europa League kwalificaties). En maar 2 strafschoppen gehad (2 benut, 3 gemist, dus misschien moet je hem geen strafschoppen gunnen). Kan nog tegen Mainz en Leipzig zijn assists aantallen opkrikken, en dan zit hij gewoon in dubbele cijfers qua assists en goals. Gewoon 2 spitsen systeem met Memphis om hem heen, als zwevende spits. Samen goed voor 46 goals en 18 assists in totaal voor dit seizoen in de Europese topcompetities/subtopclubs. Als Frank hem niet gebruikt of meeneemt, dan is hij echt knettergek. Experiment De Jong en Memphis lukte niet, maar Weghorst en Memphis heb ik wel vertrouwen in. Weghorst is een betere kaatser ook tov De Jong.

16 mei 2021 om 00:36

Weghorst heeft inderdaad een geweldig seizoen en op basis van dit seizoen van dit seizoen verdient hij een basisplaats. Ik hoop ook dat Weghorst en Memphis het spitsen duo wordt.

16 mei 2021 om 00:37

Dit. Depay en Weghorst lijken mij als spitsen complementair. Depay zet je niet op de bank, maar alleen in de spits mis je door de lucht een aanspeelpunt en in zijn eentje gaat Depay dan nog wel eens pielen. Toen tegen Italie werkte de combo Luuk en Depay ook goed, maar Weghorst brengt meer strijd dan Luuk, die vooral de hoge bal afwacht. Dat hele vooroordeel dat Weghorst langzaam is of niet kan dribbelen vanwege zijn lengte is dus ook kul. Hoe hij afrond verraadt ook techniek. Kijk zijn goals maar eens terug. Kan echt wel een sprintje trekken en afmaken met hoofd, lobjes en harde schoten. Dus Frank, Depay + Weghorst in de spits graag. Zou zomaar een verrassing kunnen worden.

16 mei 2021 om 00:51

Ja vaak genoeg gezien dat Memphis dan weer loopt te pingelen zonder dat iemand zich aanbood onder De Boer en Lodeweges. Memphis speelt bij Lyon ook vaak in een twee spitsen systeem, en zwerft hij vaak om Toko-Ekambi heen. En inderdaad, die goals van Weghorst laat zien dat zijn afwerking echt van een goed niveau is. 1-tegen-1 zijn de keepers 9/10 kansloos als hij af komt stormen. Vind zijn lobjes wel scherp altijd. Net genoeg snelheid en hoogte waar de keepers dan net niet bij kunnen.

Ik denk wdat wij ver kunnen geraken maar heb het gevoel dat we te veel lieve jongens hebben. Ja we hebben de Roon maar hij is niet van het niveau Verrati,hernandez..... Iemand met heel veel pit die alles doet om te winnen en lak heeft aan fair play op sommige momenten. Ik vind dat Weghorst zo een type is en hij scoort veel in de bundesliga ook al weten ze niet echt wat verdedigen daar op dit moment.

Cill
De Vrij
De Ligt
Ake
Karsdorp
De roon
De jong
Wijndal
Gini
Malen
Depay
16 mei 2021 om 00:35

Niet alleen te veel lieve jongens, maar ook gewoon chronisch gebrek aan aanvallende kwaliteit. Wijnaldum zit niet bepaald in zijn beste doen, en Depay kan een 9 halen maar ook zo een 3. En de rest is ver verwijderd van het niveau wat je echt ver kan brengen. Momenteel vind ik het middenveld nog kan op papier en centraal achterin heb je ook kwaliteit staan, maar aanvallend, de backs en op goal is het wel echt aardige middelmaat.

16 mei 2021 om 01:39

Als Koeman nog bondscoach was geweest, was men positiever geweest. Het klopt dat het onder De Boer 3x niks is, maar dat betekent niet dat de spelers opeens minder goed zijn. In principe hebben ze de kwaliteiten om ver te komen, dat heeft Koeman bewezen.

16 mei 2021 om 10:23

Ik zou het zo doen: Cillessen Karsdorp, De Vrij, De Ligt, Blind, Klaassen, Wijnaldum, Frenkie Berghuis Weghorst, Depay

16 mei 2021 om 10:53

Eens, alleen zou ik Wijndal doen ipv Blind

16 mei 2021 om 12:48

Nee Blind is beter. Zelfs Wijndal zelf vind Blind beter. Zie interview op Voetbalzone.

16 mei 2021 om 13:03

Geen 4-3-3, zo worden we overlopen daar we daar de kwaliteiten niet voor hebben. 4-4-2 met Depay en Weghorst basis aanval dan

16 mei 2021 om 14:01

Frank de Boer gaat geen 4-4-2 spelen. Hoogstens 5-3-2. Maar in de groepsfase wordt het neem ik aan gewoon 4-3-3. Ik vind Blind (als hij op tijd fit is natuurlijk) voetballend en positioneel heel erg goed. Wijndal is mij nog te onrustig en druistig. Daarnaast ben ik ook weer niet kapot van zijn aanvallen kwaliteiten en voorzetten. Dit jongen is zeker talentvol, maar zou nu voor ervaring en rust kiezen linksback.

Als je ook maar 1 speler in de basis hebt staan die keihard vecht en een enorme drive heeft en dit kan uitstralen naar het team, laat dit het hele team naar een hoger niveau stijgen. Daar ben ik heilig van overtuigd. Natuurlijk moet je daarnaast ook voetbalkwaliteiten hebben. Weghorst is de ideale man die dit kan doen. Hij jaagt het hele team aan om te pushen tot het uiterste. Kijk naar Suarez in zijn Liverpool tijdperk

Oh, ik dacht bij het lezen van de kop dat het over Bergwijn zijn seizoen ging en een pleidooi hem mee te nemen. Maar gelukkig, een mooi pleidooi om Weghorst mee te nemen wat ik absoluut ondersteun.

Valt me op dat bij oranje de mannen nu ook leeuwen worden genoemd, ook andere media. Lijkt in navolging vd dames (leeuwinnen incl eigen logo), en dat moeten ze uiteraard zelf weten. Vind t n flutbenaming, maar dat zal aan mij liggen. Oranje (onzijdig) volstaat prima, ik kom maar weinig leeuwen tegen hier in de polders...

16 mei 2021 om 08:14

Huh... zo heet het Oranjelegioen al heel lang hoor. Die Leeuw is het symbool van Willem van Oranje-Nassau. Tot zover een stukje geschiedenis...

Maar kijk je voor het eerst voetbal dat je dat nu pas ontdekt?

16 mei 2021 om 09:08

Niet mn beste text gisteravond, met drank in de man, en snap dat dat het symbool is met zn 12 pijlen. Echter worden heren zelden als "leeuw" aangeduid, ook niet in andere sporten, maar is het vaak de oranje-international of iets. Dat we dit nu bij voetbal wel doen, onderscheid maken tussen mannetje en vrouwtje (leeuwen en leeuwinen), valt me een beetje op en vraag me af of dat per se nodig is?

16 mei 2021 om 13:05

Jij moet een zwaar leven hebben, is dat nou echt zo onlogisch? Heb je je username ook bedacht gisteravond?

17 mei 2021 om 11:36

Ja ik wou eerst nog zeggen waarschijnlijk ben je erg jong, hebt nooit andere sporten gezien want zo worden ze bij vele sporten juist wel ook genoemd. Maarja, met drank in de man ben je waarschijnlijk toch geen schooljongen meer..?

Wegworst moet er altijd bij zijn dit ek! Sowieso de eerste 3 wedstrijden kan je gemakkelijk met hem in de basis spelen, memphis er omheen. Tegen betere tegenstanders kan je terugvallen op het systeem zoals ze onder koeman speelden, met memphis in de spits . Daarnaast is het iemand met een enorme drive en wat ook zichtbaar is, daar trekken anderen zich altijd aan op. Heb er alle vertrouwen in nu de Boer ook Babel thuis laat, hij lijkt te zwichten onder de publieke opinie

Mooi dat hij erbij is en hij verdient t ook. Ik vind het echter wel vreemd dat we 4 spitsen zouden meenemen naar t EK. Oke, Depay kan ook om de spits spelen of vanaf links, Malen kan ook vanaf links, maar beiden renderen echt het beste in de spits. In dat scenario komt Weghorst gewoon niet aan spelen toe, wat dan ook weer erg zonde is. Misschien eens gaan nadenken over een systeem met Depay op 10, Wijnaldum en Frenkie op het middenveld samen? Die rol vervult Wijnaldum ook bij Liverpool. Wel gevaarlijk omdat Depay niet echt meeverdedigd en Wijnaldum op de 10-positie het uitstekend gedaan heeft in Oranje de laatste jaren, met name in samenwerking met Depay. Depay en Malen lijkt mij echter een heerlijk duo om samen voorin te spelen. Ik zou zelfs zo ver gaan door te stellen dat Malen op dit moment de beste spits is die we hebben, heeft zich dit seizoen ruim bewezen bij PSV en in de EL, maar moet wel echt aan zn afwerking gaan werken.

16 mei 2021 om 13:43

Lijkt me veel te riskant maar het zou idd leuk kunnen zijn met memphis op 10. Ik denk alleen dat je daarvoor hoe dan ook de roon dan in de basis moet zetten want die kan veel compenseren in defensief opzicht. Maarja, wijnaldum en/of frenkie kan je onmogelijk eruit halen. Tenzij we een 532 spelen met de vrij, frenkie, de licht achterin. Dan kan je nog altijd een middenveld vormen met wijnaldum, de roon en memphis. Dat zou naar mijn mening misschien wel kunnen werken. Voorin lekker weghorst en malen.

16 mei 2021 om 14:02

Ja prima voorstel wat mij betreft, Frenkie die in balbezit ook nog in kan schuiven, Malen die zorgt voor de diepgang voorin. Zou inderdaad een goede optie zijn als je zo veel mogelijk uit je aanvallers wilt halen.

ik hoop echt dat we 352 zullen gaan spelen waar ik liefst blind zie staan maar als die niet fit is dan ake als vervanger en voor de 2 spits posities sowieso depay en voor de andere of weghorst of malen. denk dat mijn voorkeur uit zal gaan naar malen, ben erg gecharmeerd van hem maar beide keuzes zal ik toe juichen. maar met dit team zie ik nederland wel wat klaar spelen.

cilessen
de vrij
de ligt
blind/ake
karsdorp
de jong
gravenberch
wijndal
wijnaldum
wout/malen
depay
16 mei 2021 om 21:41

Ik wilde precies deze opstelling gooien, al zou ik Timber ook graag willen zien mocht Blind niet fit zijn (aké geloof ik zelf niet zo in). Ook zou Klaassen ipv Wijnaldum interessant zijn. Malen als frisse speler voor de tweede helft en Wout basis zetten.

Blijf er wel bij dat de schreeuw om Weghorst een beetje voelt als armoede (eerst hadden we altijd zoveel luxe keuze op de spitspositie)...

Goed artikel! Ben het er helemaal mee eens, Weghorst moet natuurlijk mee naar het EK en moet eigenlijk gewoon in de basis spelen. Weghorst is echt een Van Bommel achtig type, heerlijk om in je eigen team te hebben maar bloedvervelend om tegen te spelen. Hij kan een hele verdediging gek maken met zijn gesleur en irritante gedrag, wat de weg vrij maakt voor spelers als Depay om het verschil te kunnen maken.

Luuk de Jong heeft gefaald in Duitsland by M'gladbach, gefaald in Engeland bij Newcastle en maakt een paar goals per seizoen bij Sevilla waar hij voornamelijk bankzitter/pinchhitter is. Wout Weghorst is geslaagd bij Wolfsburg met 20 goals in de Bundesliga, halen mede dankzij hem straks CL. Als je geen echte spits hebt, moet je wel oerdom zijn Wout niet mee te nemen en een team te formeren waarin hij kan excelleren. Net als elke clubscoach kijk je altijd naar wat je samen brengt, je hebt assist nodig, goals, goede percentages onderscheppingen, succesvolle passes. Als je daarmee een voorhoede moet maken kom je simpelweg uit op een aanval met Memphis, Weghorst en Berghuis. Sowieso is 532 geen optie zonder van Dijk omdat je een centrale verdediger mist. De Vrij, Blind en Ake zijn alledrie normaal gesproken de vrije opbouwende verdediger en dus heeft dit geen zin. Je kan wel met een verdedigende middenvelder spelen in plaats van een 10 om het centrale blok te versterken maar twee vrije verdediger opstellen is wel heel defensief tegen 3 tegenstanders die zich ingraven.

Cilissen
Dumfries
De Ligt
De Vrij
Wijndal
Wijnaldum
Blind
de Jong
Berghuis
Weghorst
Depay
17 mei 2021 om 11:34

Op zich geen verkeerde opstelling maar ik mis wel een beetje diepgang voorin denk ik. Berghuis is niet heel snel en ook Depay komt het liefst in de bal. Tegen zwakkere tegenstanders waar er nauwelijks ruimte is zou dit wel kunnen, tegen sterkere tegenstanders zou ik toch de defensie versterken en toch minstens een snelle aanvaller opstellen waar je goed mee kunt counteren. De beste verdediger van de Serie A, De Vrij, was inderdaad de vrije verdediger in een vijfmans defensie, denk je niet dat je hem dan juist in zijn kracht moet laten spelen? Dat zou ik in ieder geval wel doen tegen de toplanden.

Lekker met twee spitsen spelen. Depay zwervende rol en weghorst spits. Weghorst staat wel zijn mannetje waardoor depay ruimte krijgt. Buitenspelers vind ik maar niks die gaan merendeels toch voor eigen succes waardoor de spits amper in het spel betrokken raakt. 4-4-2 systeem en dan middenvelder in een ruitvorm. Verdedigende en of controlerende middenvelder, twee middenvelders en één aanvallende middenvelder. Of een van gaal systeem 5-3-2 tijdens Verdedigen en aanvallend 3-5-2 maar dan zou je echt het blok de ligt, van dijk en de vrij moeten hebben maar aangezien van dijk niet mee gaat denk ik 4-4-2 beter uit kan pakken. En met vier middenvelders kan je ook de ruimte opzoeken aan het zeikant van het veld voor voorzetten enz maar ben geen fan meer van drie spitsen waarvan twee Buitenspelers. Tenzij je spelers heb die wel een voorzet durven te geven en soms ook voor eigen succes gaan maar vaak is het voor eigen succes. Verdediging en middenveld kan best een goed blok vormen.

Ik kende hem zelfs iet, maar als Belg zijnde zou ik hem toch meenemen in jullie geval. Hij had uiteraard zijn kans al veel meer moeten krijgen als ik zijn cijfers zie. Is hij daardoor een topspits? Nee, maar het kan wel een laatbloeier zijn. Het omgekeerde kan ook, zie bvb Timo Werner. Bij de Duitsers heeft hij het ook nooit gedaan en bij Chelsea lukt het ook niet, bij Leipzig was hij toch heel goed. Luc Nilis was als clubspits ook heel goed en bij onze nationale ploeg lukte het ook niet. Batshuayi komt zelfs niet van de bank en bij de nationale ploeg scoort hij bijna altijd. Het is het gokje wel waard vind ik. Want van De Jong ben ik echt niet weg.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger30
D. DumfriesVerdediger32
P. van AanholtVerdediger30
F. de JongMiddenvelder30
D. BlindVerdediger30
G. WijnaldumMiddenvelder33
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

17 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 VfL Wolfsburg 34 20 3 0
2019/2020 VfL Wolfsburg 32 16 7 0
2018/2019 VfL Wolfsburg 34 17 4 0
2017/2018 AZ 31 18 6 1
2016/2017 AZ 33 17 7 0

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren