Presentator breekt tijdens emotioneel interview met Driess Saddiki

Zaterdag, 15 mei 2021 om 10:27Justus Dingemanse • Laatste update: 10:29

In het programma New Moun doet Voetbalzone-presentator Mounir Boualin voor het eerst mee met de Ramadan. Naast het deelnemen aan de heilige vastenmaand, gaat hij ook op bezoek bij bekende gezichten uit de voetballerij die ook tussen zonsopkomst en zonsondergang niets eten, maar wel sportief moeten presteren. In de derde en laatste aflevering van de serie ontmoet hij Karim Loukili van Helmond Sport en Driess Saddiki van Willem II, terwijl hij zelf ook zijn emoties de vrije loop laat.

Door Mounir Boualin & Thijs Verhaar

Meer dan 8.000 likes en bijna evenveel reacties kreeg Marco Verbeek toen hij deze maand als volledig Nederlandse en ongelovige man liet weten mee te doen aan de vastenmaand. De hoofdtrainer van amateurclub GJS en scout van FC Den Bosch had wel verwacht dat mensen uit zijn eigen netwerk erop zouden reageren, maar niet dat het zelfs door onbekenden en nationale media massaal zou worden opgepikt. “Dat was ook niet mijn intentie, maar veel mensen vinden het mooi. Tegelijkertijd zijn er ook die terecht zeggen dat er miljoenen anderen zijn die vasten, dus zo bijzonder is het allemaal niet”, relativeert hij. “Ik doe wel volledig mee. Niet voor een aantal dagen of alleen water drinken. Nee, de hele maand.”

Waar Mounir voor het eerst aan de ramadan meedoet om zijn Marokkaanse roots te leren begrijpen, gaat Verbeek puur voor de uitdaging. “Er zullen vast mensen zijn die dat niet begrijpen omdat ze de ramadan koppelen aan geloof, maar ik ben niet gelovig. Toch vind ik het wel iets moois. Fysiek en mentaal doet het iets met je. Het geeft meer rust op de een of andere manier”, stelt hij. “Fysiek raak je wat kilo’s kwijt, maar het gaat me vooral om het lijden. Tussen haakjes dan natuurlijk, want we weten niet wat echt lijden is, maar ik heb wel het idee dat je sterker wordt van de ramadan. Het vraagt veel van je. Uithoudingsvermogen en discipline, maar dat levert het ook op. Daar geloof ik wel in.”

Verbeek zou het iedereen aanraden om de uitdaging aan te gaan met zichzelf en in zekere zin doen we dat ook allemaal, schetst hij. “De een doet yoga en de ander gaat in een ijsbad zitten. En weer een ander traint voor de marathon. Het gaat erom dat je wordt getest en dan moet je sterk zijn. Hoe? Door je afspraak na te komen. Ik ga dit doen. Punt. Dertig dagen volhouden en dan is het klaar. Maar de vraag is dan wat je daarna doet”, vervolgt de trainer. “Ga je terug in je oude patroon of neem je er toch iets van mee? Ik hoop dat ik er iets van opsteek richting de toekomst.”

Het zijn woorden waar Driess Saddiki van Willem II het alleen maar mee eens kan zijn. De middenvelder heeft het hele jaar uitgekeken naar de ramadan en vindt het jammer dat het er nu weer op zit. “Het is niet alleen het vasten, maar alles er omheen. Met familie bij elkaar zijn, iets voor anderen doen. Dat is toch de kern van de ramadan”, doceert hij, om vervolgens een uitleg te geven over de basisprincipes van zijn geloof. Meedoen aan de ramadan en omkijken naar een ander zijn daarbij belangrijke aspecten. Hij legt uit dat je daar ‘een soort pluspunten’ mee kunt verdienen, terwijl je weer punten inlevert als je op andere vlakken tekort schiet. “Dat wordt uiteindelijk verrekend als je te overlijden komt en de dag des oordeels volgt.”

Saddiki streeft er dus net als andere moslims naar om altijd het goede te doen, zodat hij in het hiernamaals beloond kan worden. Als Mounir aangeeft dat hij de uitleg over hemel en hel vanwege zijn eigen levensstijl een angstige gedachte vindt, reageert de middenvelder echter uiterst begripvol. “God is vergevingsgezind voor mensen die hun best doen en ik vind het ook heel mooi dat je je verdiept. Wat je kunt doen om rust te vinden, is naar de moskee gaan. Het is heel fijn als de imam voor jou gaat reciteren”, geeft hij mee. “Die teksten zijn zo diep en puur. Je hebt zelfs imams die huilen omdat het zo diep gaat. Dat is wel een aanrader voor jou om daarmee te beginnen. Sowieso is stap voor stap leren veel beter dan in een keer erin duiken en er weer uit gaan.” De woorden van de middenvelder van Willem II komen binnen bij presentator Mounir die in de laatste aflevering zichtbaar aangeslagen raakt.

Oussama Tannane gul na verrassing: ‘Ik mag dit eigenlijk niet doen’

In de tweede aflevering van New Moun verrast Mounir met behulp van chefkok Mounir Toub Vitessenaar Oussama Tannane met een maaltijd.Lees artikel

Nu de kennismaking van Mounir met de ramadan bijna ten einde is, mag hij zich verheugen op het afsluitende suikerfeest. “Daarmee vieren we dat we hebben volgehouden in de vastenmaand”, legt Karim Loukili van Helmond Sport uit. “In de ochtend bidden we dan en daarna begint het feest voor iedereen. Genieten is dat. Samen eten, samen drinken. Het is een mooie maand geweest. Ik heb geholpen waar ik kon, want het is niet alleen vasten. Ik heb geprobeerd om arme mensen te helpen met een groepje samen. Je kunt hele mooie dingen voor een ander doen. Deze maand kom je toch tot rust en dan ga je nadenken”, vertelt hij vanuit het gebedshuis. “De moskee betekent heel veel voor mij. Het geeft rust. Wat voor problemen ik ook heb met voetbal of privé. Hier vergeet ik alles en het mooie is dat de moskee gastvrij is voor iedereen, ongeacht het geloof.”


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

99 reacties (laatste reactie door r.madridista)

Mooi toch als je zo met iemand mee kan leven

13 mei 2021 om 22:58

Mooi dat mensen zich verdiepen en het ook willen ervaren. Wordt niemand minder van.

Saddiki: “Niet-moslims gaan sowieso naar de hel.” Denk dat hij zich moet verdiepen in zn eigen geloof omdat je niet kunt zeggen wie wel/niet naar de hel gaat. Zo was een niet moslim (volgens de hadieth) vergeven van zijn zondes voor het voeden van een kat. Waarom dit voorbeeld werd gegeven is om te laten zien dat je niet kunt zeggen dat persoon x of groep x 100% naar de hel gaat, dat is aan God. Ik zelf zou het lastig tr accepteren vinden als goede mensen naar de hel gaan voor de eeuwigheid omdat ze weleens van een biertje genoten en niet geloven in God

14 mei 2021 om 00:38

Ik ben niet gelovig maar ik geloof wel dat mocht er een God zijn of het nu van het Christendom of vanuit de Islam is. Dat die God eerder een ongelovig persoon bij zich zal nemen die een goed leven heeft geleid in de zin van respect naar de medemens etc. Dan een gelovig iemand die andere mensen pijn heeft gedaan maar wel elke dag aan het bidden is voor vergeving. Daarom ben ik ook totaal niet bang voor een hemel of een hel. Ik heb er vertrouwen in dat ik beloont word voor een goed leven.

14 mei 2021 om 00:46

Beste Denn01, ik kan je (als moslim zijnde) meegeven dat de allereerste voorwaarde waaraan een mens dient te voldoen is het erkennen en geloven in God en zijn Profeten. Dan pas worden de goede daden meegerekend wanneer een persoon deze verricht, indien dit niet het geval is, zal dit allemaal niet baten op de Dag des Oordeels. Omdat de reden van de schepping van de Mensheid (volgens onze religie) is dat we God aanbidden. Je kunt net zoveel goeds doen, echter als je niet erkent dat er één ware God is die het recht heeft om aanbeden te worden en gelooft in Zijn Profeten, heeft dit allemaal verder geen waarde in het hiernamaals. Je kunt het vergelijken met iemand die bv een jaar lang klusjes doet voor een bedrijf, en op het eind zijn salaris/beloning wilt ontvangen echter was deze persoon nooit in loondienst bij het bedrijf, ongeacht alle mooie klusjes die deze persoon heeft gedaan zal ie geen beloning ontvangen omdat het geen medewerker was.. ik hoop dat het zo wat duidelijker is voor eenieder.

14 mei 2021 om 01:41

Als je dit terugleest, vindt je dit dan echt? Alle pluspunten en negatieve punten zijn subjectief, waarom kunnen gelovigen dit niet een heel jaar vol houden?

14 mei 2021 om 08:06

Bedankt voor de uitleg. Ik snap dat je als gelovige er zo tegen aan kijkt omdat het zo geschreven staat. Ik ben zelf vroeger ook gelovig geweest maar ben daar vanaf gestapt. Ik geloof namelijk wel dat mocht er een God zijn hij de goede ongelovige mensen ook toelaat. Dat zou je namelijk wel verwachten als hij een beetje vergevingsgezind is. En anders zal ik het hem even haarfijn uitleggen op de dag des oordeels. En daarnaast misschien schaamt God zich wel over bepaalde dingen wat de profeten in het boek hebben geschreven. Dat waren ook maar gewoon mensen en wie zegt dat wat zij schreven allemaal zo zuiver is geweest en niet hebben geschreven op emotie en haat richting ongelovigen. Omdat ze zogenaamd de kennis kregen van God. Vreemd dat bij andere geloven dat ook is gebeurd en er meerdere ‘versies’ van boeken zijn. Dan moet je maar net het juiste geloof hebben gekozen en in het juiste deel van de wereld geboren zijn. Want je volgt je ouders daar meestal in. Dus nee voor mij blijft het een sprookje.

14 mei 2021 om 09:50

Die gedachtengang is zo ridicuul. Stel je voor dat je in je leven nooit in aanraking komt met iemand die toevallig de "ware" Godsdienst aanhangt. Dan ga je dus automatisch naar de hel volgens veel stromingen. Wat een ongelooflijke paardenlul ben je dan als God. Van een almachtig wezen zou ik zo'n bekrompenheid niet verwachten. Wel van een wezen dat in bekrompen tijden door mensen is bedacht. Hmmm.

14 mei 2021 om 10:17

Inderdaad. Een van de originele inwoners van Australië die was nogal genaaid in de 7e eeuw na Christus want die had nog nooit gehoord van het begrip “Islam”. Maar ja een heiden dus toch maar naar de hel uiteraard.

14 mei 2021 om 11:31

Een voorwaarde haha daar haakte ik al af.

14 mei 2021 om 11:44

Volgens gelovigen is God perfect toch? Volgens die redenatie zou ik het heel vreemd vinden dat diezelfde God dan de voorwaarde stelt dat je hem moet aanbidden. Dat zou ik tegenstrijdig vinden. Hem moeten aanbidden klinkt namelijk nogal arrogant en ijdel, terwijl ijdelheid juist een zonde is.

14 mei 2021 om 11:52

@migi: In het christendom is het zo dat als je niet in aanraking bent gekomen met het woord van God dat je gevrijwaard bent, net zoals kinderen overigens. Je wordt pas beoordeeld als je de keuze hebt gekregen. Als je de meningen hier ook zo leest dan denk je toch ook wel wat een onwetendheid. Allemaal hun mening klaar, maar het boek 's lezen, nee, dat niet. Ik vind 't van de Islam dan weer zo vreemd dat het de bijbel heeft gepakt en er een slinger aan is gegeven en dat zoveel mensen dat zijn gaan geloven, ondanks dat ze weten dat er in de oorsprong een boek is die, als je denkt vanuit het woord van God, een groter en waardevoller bestaansrecht heeft. En een Moslim of Christen die gaat "oordelen" over mensen ... die heeft het sowieso niet goed begrepen.

14 mei 2021 om 11:57

@schwarz: dat staat zo niet in de Christelijke bijbel. Er staat dat God almachtig is. Er staat ook dat vanuit God gezien zijn werk perfect is. Wij zijn sowieso niet in staat om te beoordelen of God perfect is. Wij zijn ook corrupt, we hebben goed en slecht in ons, en in de wereld, zodat we die keuze kunnen maken. Er staat ook in de bijbel dat we geschapen zijn naar zijn evenbeeld. Dus woede, ijdelheid e.d. zijn ook onderdeel van God. Hij zegt ook dat hij rechtvaardig is. En het moeilijke hierin is dat als God rechtvaardig is dat hij veel mensen ook moet straffen, want anders zou dat niet rechtvaardig zijn tov de mensen die 't wel goed doen. En het betekend ook dat je duidelijke regels nodig hebt om die rechtvaardigheid te kunnen toepassen. En veel mensen gooien het oude en nieuwe testament door elkaar. Het oude was vooral om te laten zien hoe we totaal niet in staat zijn regels op te volgen. Als je 't nieuwe testament leest is de regel heel simpel hoor en vooral een verhaal van vergeving en liefde. Geloof in Jezus en wat hij heeft gedaan. Dus het valt wel mee met die "voorwaarden". Wat je ook kunt lezen in de bijbel, dat hij soms woest is op z'n volk, maar ook weer overtuigd kan worden door een mens om iets niet te doen. Dus in die zin is er veel meer sprake van een relatie met een hoger wezen dan enkel op je knietjes ja en amen bidden. Dat je vol ontzag moet zijn voor zo'n machtig wezen die ons gemaakt heeft lijkt me niet meer dan logisch. Dat je respect hebt voor je maker, je vader, lijkt me ook logisch. Ervan uitgaande dat je gelooft natuurlijk. En als je redeneert vanuit God die alles kan maken die 'm blind kunnen volgen is het niet zo gek om een wereld zoals deze te creã£â£ã¢â£ã£â¢ã¢â«ren met goed en slecht, zodat je volgelingen krijgt met een keuze die werkelijk jou "kiezen" ipv geprogrammeerd volgen. Toch? Maargoed het ging hier eigenlijk om Moslim ... ik zal me verder afzijdig houden.

14 mei 2021 om 12:01

@migi Ten eerste, wat maakt diegene zich druk over die nergens in wil geloven? Die denkt en zegt dat er geen God is of wat dan ook. Ik lees hier allerlei verontwaardigingen, dan denk ik waar maak je je druk om dan. Als je niet gelooft in een hel, waarom stressen? Heel vreemd. Of voelt men toch dat er wat is? Maar goed, wat betreft je punt en over het nooit in aanraking komen met de ware Godsdienst, zoals je zelf ook aangeeft he. Daar is ook veel over gezegd maar helaas praat men in onwetendheid of bekrompenheid. Ook onder de gelovigen heb je helaas bekrompenheid, men die niet met wijsheid spreken etc! Dat moet men echt beseffen! Bedoel als ik iets wil leren, bijv over de Nederlandse cultuur maar ik hoor allerlei leefstijlen aan van bepaalde vreemde types, dan ga ik niet ver komen of alleen maar negatieve zaken aanhoren dat denk ik hmm, erg vreemd zeg. .......... Maar je ziet wat er vandaag de dag gebeurd, in dit geval de Islam bereikt zowat elk uithoek in de wereld. Middels technologie en alles is dat nog meer vermeerderd (en je ziet de groei in het geloof wat enorm is) maar uiteraard kunnen er mensen zijn die nog ouderwets leven of wat dan ook. En over die mensen is het volgende duidelijk: "a person who has never heard of Islam or the Prophet Saws (peace and blessings of Allaah be upon him), and who has never heard the message in its correct and true form, will not be punished by Allaah if he dies in a state of kufr (disbelief). If it were asked what his fate will be, the answer will be that Allaah will test him on the Day of Resurrection: if he obeys, he will enter Paradise and if he disobeys he will enter Hell" ..............en nogmaals, voor degenen die arrogant reageren richting het geloof, of het willen ridiculiseren, ...waar maak je je druk om, als je toch niet gelooft in de hel etc.!

14 mei 2021 om 12:06

@xstream, staat er dan ook wat er met die mensen gebeurt? Want je bent “gevrijwaard”, maar dat klinkt nogal vaag. Ik moet trouwens zeggen dat ik de bijbel (het oude testament wel) gelezen heb, maar dat het me zo niet echt is bijgebleven.

14 mei 2021 om 12:10

@schwarz Met alle respect maar dit is heel krom. Laten we de ouders nemen, de moeder die de kind baart. Het kind dient te luisteren, de moeder te gehoorzamen. Ze wil dat je naar haar luistert (aanbidden uiteraard niet) dan is het wel erg krom en juist arrogant en ondankbaar als het kind opeens gaat roepen, agh ga toch weg joh, met je ijdelheid, ik doe lekker wat ik wil en ik luister helemaal niet naar je. En dat is betreft de moeder. Maar ik ben bang dat je definitie van God totaal niet de juiste is. Dan gaat het al snel fout. Want God voor de gelovigen wordt gezien als de Schepper van alles, de mens, de werelden en heeft hen geschapen om Hem te aanbidden in het leven, als test, om te slagen voor het hiernamaals (waar gelovigen in geloven). Maar als jij of wie dan ook er anders in staat, dan kan je er idd negatief over denken (helemaal prima, jouw feestje, daar niet van). Maar vergeet niet, je aanbidt altijd iets of iemand. Als het God niet is, dan is het wel je begeerte en lusten. ... 'heb jij (O Profeet) degene gezien die zijn begeerte als god nam?' [koran (25), vers 43.]

14 mei 2021 om 12:17

@lierse: daarmee bedoel ik dat die gewoon beloond worden net zoals een gelovige. In die zin is het nooit horen eigenlijk een zegen. Maar er staat ook dat de kans dat dit gebeurt klein is, omdat God's woord altijd rondwaart tot in de uithoeken van de wereld. Ik zou 't nieuwe testament ook 's lezen :-) Geeft ook veel meer context bij de gebeurtenissen in 't Oude testament en overigens ook over de toekomst.

14 mei 2021 om 12:28

De meerderheid van de wereldbevolking is gelovig, dus als atheist kan geloof alsnog een interessant onderwerp zijn. Te meer omdat mensen elkaar al sinds mensenheugenis doodmaken omwille van geloof. Ik maak mij ook geen moment druk over de hel. Waar ik mij druk over maak is de indoctrinatie van kleine kinderen die wordt geleerd dat er een hel bestaat, terwijl de notie dat wij als mensheid, een meer dan insignificant, microscopisch nietszeggend klein vlekje in het grote geheel zijn gemaakt door een of ander almachtig wezen mij zo onaannemlijk ridicuul aandoet, dat ik daar graag mijn mening over uit spreek. Ik hoop oprechr voor Christenen dat ze Petrus zien na hun dood en Moslims Mohammed en Hindoes Vishnu of desnoods Zeus, maar ik kan het op rationeel vlak niet serieus nemen. Verder denk ik dat atheisten zich een stuk minder druk maken om gelovigen dan andersom hoor. Dus die gespeelde verontwaardiging slaat nergens op.

14 mei 2021 om 12:31

Ik ben momenteel nog wel even bezig met “History of Macedonia” van Hammond en Griffith (ook een aanrader als dat je interesseert) maar in de zomer zal ik me er eens aan zetten 😉. Ik vind trouwens wel dat je je eigen visie op de bijbel nogal als de universele visie weergeeft. Terwijl dat net een nogal groot probleem is met veel van de heilige schriften naar mijn idee. Stel namelijk aan 10 gelovigen een aantal inhoudelijke vraag of geloofsinhoud en je krijgt hoogstwaarschijnlijk 10 andere antwoorden.

14 mei 2021 om 12:42

@migi

"die gedachtengang is zo ridicuul."

Kan jij objectief bewijzen dat het ridicuul is?

"stel je voor dat je in je leven nooit in aanraking komt met iemand die toevallig de "ware" Godsdienst aanhangt. Dan ga je dus automatisch naar de hel volgens veel stromingen. "

Nee hoor, als iemand echt nooit in aanraking geweest is, dan wordt die persoon beoordeeld op zijn daden.

Over de rest van je respectloze reactie ga ik niet op in. Wat ik je wel kan adviseren, praat niet over zaken waar jij geen verstand over hebt.

14 mei 2021 om 12:42

@migi Het is ook belangrijk wanneer men wat vraagtekens zet bij bepaalde (levens/geloofs) zaken, dat men met elkaar in gesprek gaat. Dat men altijd respectvol is naar elkaar toe, wat iemand ook denkt of gelooft. Het is niet juist wanneer niet gelovigen asociaal gelovigen gaan zitten afbranden maar ook andersom. Dat is niet de bedoeling. Maar helaas zie je het wel gebeuren (van beide kanten). Wat betreft je zorgen punt, dat kan dan toch ook andersom zo zijn? Een gelovige maakt zich ook druk om de indoctrinatie van kleine kinderen die wordt geleerd dat er geen God is of dat geen hiernamaals bestaat, dat de kinderen maar lekker moeten denken wat zij willen. Dan denk ik uhh hallo, waar is het recht van de ouders dan om hun kinderen op te voeden zoals zij dat wensen? Tsja, zo heeft iedereen dan wel wat te zeggen. Maar uiteindelijk gaat het om respect, fatsoen, de een zijn geloof, de ander de zijne. En wat betreft het atheã¯sme, zou ik je heel graag iets willen aanbevelen (als je er uiteraard open voor staat en zou willen checken), een filmpje van 'salaheddine op YT, met de titel bewijs dat God bestaat'. Daar gaat een gast uitgebreid en zeer duidelijk in op bepaalde vragen die hier nu ook besproken worden, heel interessant. Zou erg benieuwd zijn wat je er van zou vinden. Maar goed, aan jouw de keus natuurlijk.

14 mei 2021 om 12:47

@lierse1997

"inderdaad. Een van de originele inwoners van Australië die was nogal genaaid "

Inderdaad zeg je terwijl je helemaal niet eens weet waar jij over praat. Ongelooflijk.

Binnen de Islam geloven wij dat er meer dan 120.000 profeten en boodschappers geweest zijn vanaf begin der tijd tot de laatste profeet. Deze personen zijn allemaal verstuurd naar alle volkeren en in verschillende tijden.

Er is juist een groot onderzoek geweest waaruit blijkt dat alle geloven een bron hebben tot geloof in 1 God. Veel zijn veranderd door omstandigheden. Zelfs de Indianen hadden veel zaken waaruit bleek dat begin geloof was in 1 God en later toevoegingen met geesten etc.

Daarnaast wordt ieder persoon geboren met een bepaalde aanleg tot geloof in een God. Ook hier zijn veel wetenschappelijke onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat mensen van natuur uit geloof in God hebben. Ieder persoon krijgt dus in zijn/haar leven een moment dat je innerlijke jou signalen geeft.

Wat jij ermee doet ligt aan jou

14 mei 2021 om 12:49

@denn01

"dat zou je namelijk wel verwachten als hij een beetje vergevingsgezind is. En anders zal ik het hem even haarfijn uitleggen op de dag des oordeels. En daarnaast misschien schaamt God zich wel over bepaalde dingen wat de profeten in het boek hebben geschreven. Dat waren ook maar gewoon mensen en wie zegt dat wat zij schreven allemaal zo zuiver is geweest en niet hebben geschreven op emotie en haat richting ongelovigen. '

Ik adviseer je te stoppen om te reageren vanuit emoties. Met alle respect maar je snapt er niets van.

14 mei 2021 om 12:51

@xstream " Ik vind 't van de Islam dan weer zo vreemd dat het de bijbel heeft gepakt en er een slinger aan is gegeven en dat zoveel mensen dat zijn gaan geloven,

Ik vraag mij af waarom meer christenen deze leugens continue verspreiden. Het is bizar en triest eigenlijk.

14 mei 2021 om 12:52

De oudste godsdiensten stammen letterlijk allemaal af van het animisme en de Griekse, Romeinse, Etruskische, Egyptische, Babylonische, Assyrische godsdiensten waren zowat allen polytheïstisch en die zijn ouder dan de monotheïstische godsdiensten. Ik heb me jarenlang verdiept in de Griekse mythologie op universitair niveau en dan moet ik toch bekennen dat ik geen enkele breed geaccepteerde hypothese heb teruggevonden die zegt dat de Griekse mythologie afstamt van een monotheïstische religie. Dus ik ben wel benieuwd hoe je dan op die interessante visie komt dat dat wel zo is.

14 mei 2021 om 12:55

Ik ga het kijken. Wat betreft indoctrinatie. Het verschil is dat een atheist zijn kinderen geen regels oplegt die hij moet volgen want anders.. Daarnaast zegt een atheist ook niet tegen zijn kinderen, doe maar wat je zelf wil. Die moralistische vinger van het eigen gelijk ontbreekt juist bij atheisten. Als mijn zoon besluit zich te bekeren tot de Islam en daarna wil trouwen met een Christen mag hij dat gewoon van mij. Anyway ik laat je weten wat ik van het filmpje vond @MrKrillenBegin je nou over objectief bewijzen in een discussie over geloof? Ridicuul is een relatief begrip, wat voor de een ridicuul is, is voor een ander ridicuul. Van daar ook dat ik in mijn reactie vermeld dat het mij ridicuul aan doet. Verder kan jij wel roepen dat je beoordeeld wordt op je daden, maar 3 reacties boven jou, zegt iemand dat iedereen die niet gelooft in de hel beland. Dus zo rechtlijnig kan je dit niet beweren. Er is niet 1 absoluut geloof dat de waarheid verkondigt, alle stromingen zeggen iets anders. Verder heb ik mij vrij veel verdieot in de geschiedenis van een aantal geloven, puur omdat ik het interessant vind. Niet iedereen die niet gelooft is onwetend, sommige mensen beoordelen het en besluiten er niet in te geloven.Ik ben wel benieuwd naar dat wwtenschaplelijke onderzoek naar het geloven in 1 God (oprecht), kan ik dat ergens vinden? Monotheisme is namelijk vrij jong zoals Lierse aangeeft.

14 mei 2021 om 13:05

@migi

" maar ik kan het op rationeel vlak niet serieus nemen"

Jammer dat je zo erg vooringenomen bent. Te veel emoties lees ik vooral.

Kom gesprek voeren zonder emoties. Laat rationeel zien waarom het niet kan.

Het gevaar is met vooringenomen is dat er niet valt te discusseren. Er zijn meer atheisten die roepen ook al zou God zich openbaren aan mij, dan nog geloof ik niet.

"verder denk ik dat atheisten zich een stuk minder druk maken om gelovigen dan andersom hoor. "

Nou ik denk meer iets voor Atheisten. Heb vaker mee gemaakt bij een kennismaking dat iemand gelijk roept ik ben Migi (neem ff je naam) en ben atheist.
Dit maak ik serieus nooit mee met een moslim, jood of christenen. Of hindu.

14 mei 2021 om 13:13

Ik moet zeggen dat het begin niet erg sterk is. De bewijslast ligt natuurlijk bij degene die claimt dat iets bestaat. Daarnaast is er zat wetenschappelijk bewijs over het ontstaan van het universum, maar dit wordt gewoon niet geloofd door religieuze mensen. Wat betreft het bewijs, de intrinsieke programering om in God te geloven, vooral bij doodsangst is wat mij betreft bewijs voor de reden van geloof, namelijk angst. Onze hersenen willen een rationele verklaring formuleren voor iers dat we niet snappen of kunnen beinvloeden. Het bewijst niet dat God bestaat.Het is oprecht wel een interessant filmpje (los van de clickbait titel), maar zoals hij zelf zegt, het is geen empirisch bewijs. Geloven is niet iets logisch, dat is ook juist het mooie ervan toch? Een of andere filosoof zei ooit, geloven is zeker weten dat je twijfelt. Maar goed, bedankt voor het filmpje.. Moet de laatste 10 min nog [email protected] het is lastig met jou discussie voeren aangezien je alleen maar schreeuwt dat iedereen die het met je oneens is zich laat leiden door emoties en leugens verspreid. Verder heb ik echt nog nooit iemand horen zeggen Hoi ik ben Sjaak en ik ben Atheist. Ff serieus

14 mei 2021 om 13:22

@mrkrillin: ik verspreid toch geen leugen? Het is mijn redenering op basis van de kennis die ik heb. Het was niet bedoelt als provocatie. Kun jij dan aantonen dat het anders is? De moslims die ik gesproken heb erkennen dit ook gewoon namelijk. Als je dan naar het oude testament kijkt, dan wordt Jezus herhaaldelijk aangekondigd. En dat erkent de Koran ook, toch schuiven ze 'm vervolgens opzij als een simpele profeet, terwijl hij zelf zegt de zoon van God te zijn. Dus was hij dan een profeet en een complete mafketel? En Mohammed wordt dan door Gabriel toegewezen als speciale profeet. Dus God heeft zich bedacht? Misschien komt het door m'n achtergrond, maar ik heb toch moeite om de Koran goed te begrijpen, ook in de context van de historie en de voorloper van het oude testament. Ondanks dat de profetie Jezus aankondigt, besluit God ineens Mohammed de belangrijkste persoon te maken? Mohammed leefde - 600 jaar na Christus Dus ik begrijp jouw reactie dus niet helemaal. Onderbouw het op z'n minst ... De enige die reageert met emotie ben jij ....

14 mei 2021 om 14:15

@MrKrillin voor iemand die oproept tot een rationele discussie ben je wel angstvallig stil omtrent de vraag die ik op het einde aan je gesteld heb.

14 mei 2021 om 14:22

Tuurlijk maken mensen zich druk over religie die daar niet in geloven. Want op het moment dat een religie het voor het zeggen krijgt gebeuren er vreselijke dingen. Dus hopen op goed onderwijs en kritiek op al die debiele denkwijzen.

14 mei 2021 om 15:55

@lierse: Ik zal dat boek 's opzoeken. En met m'n visie ... Er is altijd wel sprake van interpretatie, maar de boodschap blijft toch hetzelfde? In deze discussie gaat het meer om vertrouwen. Pik ik iets uit de context om een punt te maken (heel populair), of ben ik bereid te lezen wat er echt staat. In de wetenschap is dit niet anders trouwens. Ook daar heb je mensen die dingen anders interpreteren ondanks dat de informatie hetzelfde is. Ik redeneer wel vanuit m'n geloof inderdaad, dus ik doe aannames die voor jou wellicht niet zo vanzelfsprekend zijn. En daarbij moet je rekening houden dat ik reageer op mensen die overduidelijk niet weten wat er werkelijk staat en gewoon wat de ruimte in roepen omdat ze dat "vinden". Dus dan probeer ik dat te onderbouwen. Misschien met een persoonlijke kleuring, dat zou kunnen. Ik denk dat daaruit ook de meeste misverstanden zijn ontstaan tussen machthebbers die het geloof ge/misbruikt hebben voor eigen gewin ipv te kijken wat er werkelijk staat. En dat er moeilijke onderwerpen zijn die zeker niet in 1 zin of met mijn kennis te bevatten of uit te leggen is, kan ik niet ontkennen. Het is ook weer de kracht ervan. De historie van het boek, vanuit wetenschappelijk oogpunt, vind ik ook bijster interessant. En ook daar zijn 101 interpretaties over. Zo heb ik ook allerlei discussies zitten kijken van wetenschappers die creationisme proberen te bewijzen ("answers in Genesis" vs de traditionele wetenschap. Die kwamen er ook niet uit :-)

14 mei 2021 om 16:03

Het was dan ook geen verwijt hoor. Eerder een vaststelling. En zoals je aangeeft zijn er 1001 visies over. Dat maakt het op zich wel mooi. Maar ook moeilijk om er een discussie over te voeren naar mijn idee.

14 mei 2021 om 16:53

Op zich niet moeilijk, als je met mensen praat die ook bereid zijn te luisteren naar elkaar. Maar het blijft een gevoelig onderwerp voor veel mensen. Dit is natuurlijk ook totaal niet het platform voor deze discussie :-)

14 mei 2021 om 17:00

Ik bedoelde eerder in een discussie als deze. Mijn oorspronkelijke reactie was op iemand die er vrij duidelijk een andere kijk op heeft dan jou (en nog een aantal anderen aan de reacties te zien). En op zich kan jij uiteraard vinden dat hij fout zit, maar dat zal hij dan weer hoogstwaarschijnlijk vinden van jouw visie. En het wordt toch een beetje moeilijk als je reageert op iemand die duidelijk er een bepaalde kijk op heeft en dat anderen (het is nu trouwens algemeen bedoelt, niet op iemand specifiek in deze discussie) dan reageren dat je niet snapt waar je op reageert. 1-Op-1 is het inderdaad een andere zaak en dan is zo een discussie perfect te voeren als beide personen het willen.

14 mei 2021 om 18:29

En dat vind ik dus het "zieke" aan het geloof. Je kan de meest vriendelijke persoon zijn , maar als je niet geloofd moet je naar de hel. Moet je nagaan als god - als hij überhaupt bestaat - zo in elkaar steekt.. Wellicht is de hel zo gek nog niet dan.
Je loopt al gelovige 40 jaar door een woestijn, offert alles op voor god. Je slaat op eens teen waar water uitkomt. Je zegt : "ik heb dit gedaan" en voor straf mag je nog 40 jaar door de woestijn heen. Of je moet rennen voor je leven en je mag niet omkijken of je veranderd in een zoutpilaar....

14 mei 2021 om 20:28

@lierse1997 had geen notificaties gehad. Ik kom er op terug. Zal je titel van het boek (over het onderzoek) sturen. Moet zelf opzoeken. Was als ik mij niet vergis van een Duitser. Ik kom er sws op terug, al vermeld ik dit in een andere topic.

14 mei 2021 om 20:32

@xstream Jezus wordt helemaal niet aangekondigd in het OT. Als je dit blijft beweren dan graaf jij een groot kuil voor jezelf want er zijn talloze profetieën die volgens jou Jezus aankondigen niet uitgekomen. Die moslims die dat volgens jou zeggen, weten niet waar zij over praten. Probleem verder is dat je selectief bent. Gebeuren over zoon van is gewoon figuurlijk, zoals andere uitspraken. Want als letterlijk is, hoe kan Jezus en zoon zijn en zelf God onderdeel van de 3 eenheid. Over 600 jaar. Jezus leefde 1500 jaar na Mozes. Dus wat is je punt precies?

14 mei 2021 om 20:37

@migi Jij komt met gestrekt been en beweert dat ik lastig ben? Ik vroeg kom met punten en we gaan beschaafd discussie aan. Bestaan of niet bestaan van God kan jij of ik niet bewijzen. God valt buiten het natuurlijke terwijl wetenschap alleen het natuurlijke kan onderzoeken. Dus enige wat we kunnen bespreken zijn de redenen. Rationeel en met logica alles bespreken. Ik kan redenen geven waar ik geloof. Jij kan redenen geven hoe iets ontstaan is uit het niets. Laatste kan ook niet bewezen worden, dus benieuwd naar jouw redenen hoe dit kan. Daarna hoe kan uit niet levende matriaal leven ontstaan. Hoe ontstaat bewustzijn. Waar komt dit vandaan.

14 mei 2021 om 21:18

@MrKrillin, hartelijk bedankt! Om trouwens in te gaan op je visie dat je niet kunt bewijzen of hij bestaat of niet. Ik snap wel dat dat je standpunt is als je er echt in geloofd en dergelijke. Maar je moet toch ook toegeven dat je door middel van een dergelijke constructie eigenlijk niets kunt bewijzen, noch of hij bestaat noch of hij niet bestaat. En dan zit je eigenlijk in het zelfde schuitje als mij want dan ben je een agnost.

14 mei 2021 om 21:21

Dat laatste kan je ook terugkaatsen door de vraag te stellen wie God dan heeft geschapen. Wat ik hierboven ook zeg is dat geloof ook een menselijke reactie is om iets wat we niet kunnen bevatten een logische verklaring te geven. Ik zeg overigens niet dat ik 100% zeker weet dat er niets is, zo arrogant ben ik niet, ii kan het me persoonlijk gewoon niet voorstellen. Ik denk dat wij als mensheid helemaal niet zo belangrijk zijn in het grote geheel om te denken dat een wezen ons in zijn evenbeeld heeft geschapen. In het universum zijn wij zo'n onaannemelijk nietszeggend stukje, dat ik me niet kan voorstellen dat daar dan niets over is verteld door profeten in het verleden. Van de 2 triljoen sterrenstelsels die we tot nu toe kunnen zien zijn wij zo'n miniscuul deeltje. Dat zijn gewoon zaken die wij met onze beperkte geest niet kunnen bevatten. Komt dat door een goddelijk wezen? Wie weet, ik kan het me niet voorstellen, maar het lijkt me extreem onwaarschijnlijk. Te meer omdat er zoveel geloven zijn geweest door de geschiedenis heen. We zoeken gewoon een verklaring.

14 mei 2021 om 21:25

@lierse1997 Zulke zaken kan je ook niet bewijzen daarom gaf ik aan mensen kunnen hun redenen voordragen. Het boek / onderzoek ga jij zeker interessant vinden met jouw achtergrond.

14 mei 2021 om 21:26

@migi "wie God geschapen heeft" Ook dit hebben in Islam gedekt . Kan je vers geven

14 mei 2021 om 23:54

Ik ben benieuwd ik heb het ff opgezocht, maar als het die is van Hij is de enige, zelfvoorzienend en kent geen gelijke vind ik dat niet echt een antwoord. Maar goed, laten we gewoon accepteren dat ik een atheist ben en jij een moslim en das prima.

15 mei 2021 om 00:23

@migi, je kan een gelovige niet uitleggen wat jouw standpunten zijn omdat zij een boek erbij pakken en alles wat daarin staat geloven. Daar houdt het al op. Jij kan ook een boek schrijven en daarin zetten wat jij van het leven vindt. 2000 jaar geleden zou je daar goed mee scoren. Misschien dat bepaalde landen daarom ook nogal blijven hangen in het verleden. Deze gelovige landen hebben al tijden een innovaties meer gekend omdat ze maar blijven hangen in het oude boek.

15 mei 2021 om 12:43

@peperbus038
Heerlijke reactie. Lach me echt krom om die 2e alinea van je.
Eeuwig brandende braambos, Adam die alle (!) dieren op aarde een naampje geeft, God die de mensheid te gewelddadig vindt en daarom de hele mensheid uitmoordt. God die een zoon heeft.. (et zijn net mensen). Enzovoorts. Echt ongelooflijk dat er uberhaupt mensen zijn die dat soort krankzinnige zaken serieus geloven. En dan niet een paar, nee, bijna de hele mensheid. Bizar.

14 mei 2021 om 00:41

Beste DominicSolanke, degene die zich moet verdiepen ben jij. Deze overlevering had betrekking op Banu Israel (het volk waar o.a. de Profeet Moses naar is gestuurd). Het ging om een prostituée en is inderdaad vergeven toen zij een hongerige hond te drinken gaf. Andersom is er een overlevering dat iemand in de hel is beland omdat ie zijn kat opsloot en niks te eten/drinken gaf & de kat ook niet losliet om zijn eigen voedsel te vinden waardoor het dier overleed. Aub niet zomaar spreken over andermans geloof omdat je toevallig op websites dingen leest, niet alles is overal betrouw en ik begrijp uiteraard dat dit een forum is. Maar als ik iets wil vragen over mijn auto ga ik ook niet naar de timmerman, neen dan ga ik vragen naar de persoon die er verstand van heeft. Nog een fijne avond allemaal

14 mei 2021 om 00:49

Korte toevoeging: het was dus een vrouw die behoorde tot het gelovige volk (Banu Israel), waardoor haar goede daad werd beloond met het Paradijs (ondanks dat ze een prostituée was). Hoofdvoorwaarde blijft echter, zoals ik Denn01 hierboven al aangaf, dat geloofde in God en Zijn religie/Profeet van destijds volgde..

14 mei 2021 om 01:03

Ja leuk al die onzin van je.
Met zulk een dwaalleer kom je in de hel.

14 mei 2021 om 01:36

Jammer dat goed en kwaad subjectief zijn en dat de hednedaagse maatachappij niet kan drijven op boeken van eeuwen geleden.

14 mei 2021 om 02:22

Waarom is een prostitue slecht? Is er een universeel antwoord op deze vraag?
Waarom wordt ze vergeven, waarom is haar werk slecht? Hoe staat het geloof tegenover hoerenlopen dan?

14 mei 2021 om 01:19

sterker nog, ik ben heilig van overtuigd dat het allemaal wel mee valt. god is almachtig, schepper van alles en niets(als we de boeken mogen geloven) als dat echt zo is dan weet hij wat daadwerkelijk belangrijk is; hoe jij omgaat met mensen en wat jouw daden zijn. mocht er een hel of hemel zijn, dat wordt je op basis van je daden ergens in geduwd, Niet op basis van wel of niet tattoos hebben, bepaalde dingen wel of niet eten,seks voor het huwelijk, roken,wel of niet in zijn bestaan geloven, dat is allemaal voor de bã£â¼hne. sterker nog, god is almachtig, het boeit hem totaal niet of iemand in hem gelooft of niet. en waarom zou hij?. daden en omgang tegenover anderen, ik zeg het je, daarop wordt je beoordeeld door onze lieve heer. btw: ik denk altijd maar, als er echt is, als god echt bestaat,vertoon ff je gezicht, laat iemand opstaan uit de dood,laat jezus( en die van andere geloofsovertuigingen) weer in levende lijve verschijnen ,wat dan ook; dan weet iedereen gelijk dat het dus echt is, dan zou ik het prima vinden om ook gelovig te zijn. maar nu zou ik het niet kunnen. bang dat ooit dag des oordeels aanbreekt, dat god je dan zou moeten redden of verwelkomen en er blijkt niets te zijn.... heb je voor niets je leven laten leiden door iets wat ook verzonnen kan zijn..... en mocht het wel bestaan, kan ik tenminste zeggen dat ik goed mens heb proberen te zijn en voor anderen heb proberen te zijn, ben honderd procent van overtuigd dat god dat goed genoeg vind, dat is in mijn optiek het hele leiddraad vanuit elk geloof; wees goed voor anderen, behandel ze met respect, wie ze ook zijn. dat zinnetje hoor je (gelukkig) bij elk geloof. dus dat is de sleutel naar het hiernamaals

14 mei 2021 om 09:18

Ik ben er van overtuigd, dat er geen hel bestaat. God is liefde, en de schepper van alles om ons heen. Zou een vader zijn kinderen eeuwig straffen voor hun fouten? Zou dat liefdevol zijn? Ik wil niet in een god geloven die een hel heeft gemaakt.. Alleen in eentje die liefdevol is..

14 mei 2021 om 11:25

Dan zijn de Abrahamistische godsdiensten niet iets voor jou denk ik. Concept van de hel en de hemel is daar enorm belangrijk. Ik begrijp wel wat je bedoeld, maar zou jij het fijn vinden als Hitler naar de hemel gaat? Of de terroristen van 9/11? Zo kan ik een hele lijst maken van wie jij en ik liever niet naar de hemel zien gaan. Moraliteit bestaat dus kennelijk wel, en goed/slecht ook. Dus ik geloof zeker wel in een hel.

14 mei 2021 om 11:55

Alleen gaan die terroristen volgens hun overtuiging juist naar de hemel, met al hun maagden. Ook vreemd overigens, je hele leven moet je trouw zijn en seks zien als iets puurs, alleen bedoeld voor procreatie en na het huwelijk. En dan ben je dood en mag je in je hemel lekker los gaan met je 78 maagden.

14 mei 2021 om 13:00

@schwarz "alleen gaan die terroristen volgens hun overtuiging juist naar de hemel,"

Niet liegen hier. Je verzint zaken of las wat misinformatie afkomstig van extreem rechtse bron.

14 mei 2021 om 14:16

Hij liegt toch niet? Of denken die mannen van IS niet dat ze voorvechters voor hun geloof zijn?

14 mei 2021 om 20:42

@lierse1997 Ik heb geen idee wat zij denken, maar wat zij doen gaat tegen de leer van de Islam. Is voor iemand met beginnend basiskennis Islam al duidelijk dat wat zij doen niet kan.

14 mei 2021 om 21:48

Mensen die geloven denken vrijwel altijd een monopolie op de waarheid te hebben. Het is heel makkelijk om als moslim een ander te veroordelen tot de hel. Ik denk dat iedereen die zich daaraan waagt zelf wel eens een enkeltje hel kan krijgen. Verder merk ik ook heel weinig van het goede doen voor anderen tijdens de ramadan. Ben echt benieuwd wie ze met die anderen bedoelen. Niet mij als ongelovige in ieder geval. Vorige week stond er nog één tegen me deur aan te zeiken. Zal ook wel de wil van allah zijn tijdens de ramadan. Ik respecteer verder dat ze daarin geloven....maar kom mij niet hier vertellen dat ik in de Schilderswijk de goedheid van de moslim ervaar. Ramadan of niet, als kaaskop word je echt buitengesloten en eerder gepest dan gerespecteerd.

Ik ben niet gelovig en heb verder geen roots bij de Islam liggen, maar ik zie de schoonheid van de Ramadan ook wel. Ook als je geloof buiten beschouwing laat, is het principe iets waarvoor je alleen maar respect kunt hebben. Toch blijf ik er wel bij dat geloof een (belangrijke) bijrol moet blijven. Er gebeurt te veel in de wereld om iets als een geloof centraal te laten staan en er is te veel onzekerheid om je leven eraan te wijden. Maar goed, dat is dan ook mijn persoonlijke mening en misschien heb ik daardoor juist wel meer respect voor mensen die het anders zien en met volle overtuiging hun geloof beoefenen. Uiteindelijk blijft het een gecompliceerd onderwerp.

Wat maken mensen zich toch druk om wat aandacht voor het suikerfeest. Die angst voor andere culturen is zoiets primitiefs. Er zijn veek moslims in Nederland en die vieren dit, daar is dus aandacht voor.

14 mei 2021 om 12:51

Klein detail: suikerfeest is een verkeerde benaming, suiker heeft totaal niks te maken met ramadan. Het is gewoon Ramadanfeest

14 mei 2021 om 22:43

Suiker heeft wel iets te maken met het Ramadanfeest. Er wordt namelijk veel zoetigheid genuttigd bij de festiviteiten. Vandaar ook dat in Turkije deze naam is ontstaan en is overgewaaid naar andere landen. Hoewel dus feitelijk niet de juiste benaming, heeft het wel degelijk een verband .

15 mei 2021 om 00:12

Dat heeft de mens zelf toegevoegd, maar ik bedoel dat de naam niks te maken heeft met het einde van de Ramadan. Ik ben zelf moslim dus ik weet wel waarover ik het heb

Als dat van die pluspunten en minpunten klopt, dan vind ik het maar raar dat er zo'n systeem is. Mijn God heeft geen telraam bij zich, gelukkig.
Mag ik vragen aan de moslims hier.. wat is de kern van jullie geloof? Wanneer mag iemand zich moslim noemen? En wanneer ga je naar het hiernamaals?

Ik ben zelf christen en kan moslims in sommige opzichten goed volgen. Maar de kern is bij ons toch anders. De kern van het christendom is dat God Zijn zoon (jezus) naar de wereld stuurde om voor onze zonden aan het kruis te sterven, zodat wij niet naar de hel gaan en zodat we niet meer vast zitten aan de zonde. Maar ook niet aan religieuze regels. Ja, we zondigen nog steeds, net als iedereen, maar het is dan iets wat we zo weinig mogelijk willen doen, om God geen verdriet te bezorgen en onszelf niet te beschadigen. En als we wel zondigen, dan mogen we om vergeving vragen, die God ons rijkelijk schenkt, omdat wij in Jezus geloven.
En ooit, als we naar de hemel gaan, geeft God ons een onvergankelijk lichaam en dan worden we net als Jezus. (In doen en laten en zeggen en spreken).

Ik vraag me altijd af: Als moslims (net als ons) geloven dat ze zondig zijn, hoe ziet het hiernamaals er bij hun dan anders uit dan de wereld hier? Want dan zijn er ook in het hiernamaals allemaal zondige mensen. Ook al zijn het moslims.
In mijn beleving kan een slecht persoon heel veel goeie dingen doen, als hem iets in het vooruitzicht gesteld wordt, maar dat maakt hem nog geen goed persoon.

14 mei 2021 om 12:57

Een beetje vreemd om iemand te sturen die voor jouw zonden moet sterven, vind je niet? Dat betekent dus dat je kan doen wat je wil. Dat is tegenstrijdig, want op het einde van de dag zijn we toch allemaal verantwoordelijk voor ons eigen acties? In Islam is zondigen namelijk ook iets wat aangegeven wordt dat gebeurt, en moslims kunnen ook gewoon vergiffenis vragen. Dit is een van de grootste misvattingen ooit over Islam, dat als je iets verkeerd doet dat je meteen naar de hel gaat. Niet waar, vergiffenis vragen kan altijd. Alleen God kan je vergeven, of je nu joods, christen of moslim bent. Moslim zijn staat niet gelijk aan heilig zijn. En jawel, jouw goeie en slechte daden worden ook opgeteld in een soort telraam. En een goede intentie is alles, want alleen God weet toch wat in je hart zit?

14 mei 2021 om 13:14

Dat Christus zou zijn gestorven voor onze zonden, betekent niet dat je als christen dus maar kan doen en laten wat je wil. Basisprincipes als naastenliefde blijven gewoon tellen, Zijn aanwezigheid op aarde betekende eigenlijk meer een soort benchmark van hoe het moet, zodat christenen naar zijn voorbeeld kunnen leven. Allerlei verschillende stromingen hebben daar weer hun eigen slinger aan gegeven, zo had je in de middeleeuwen bij het katholicisme een (totaal corrupt) systeem van aflaten. Ik ben overigens zelf niet gelovig (maar agnost), maar heb me er wel veel mee bezig gehouden. Geloof blijft een kwestie van interpretatie, binnen religies, binnen stromingen, zelfs binnen dezelfde kerk/moskee/synagoge/wat dan ook.

14 mei 2021 om 13:28

Zeer zeker met je eens dat interpretaties afhankelijk zijn. Maar een belangrijk aspect als de zoon van God die naar de aarde is gekomen om voor onze zonden te sterven, is heel duidelijk en niet voor andere interpretaties vatbaar. Het neemt veel last van de schouders af om te denken dat iemand anders het vuile werk voor je heeft gedaan, en dat is in de Islam anders. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor jezelf.

14 mei 2021 om 13:35

Nee, dat vind ik niet. Een zonde is iets strafbaars. Alle slechte dingen die je doet, hebben gevolgen.

Nee, dat Jezus voor je gestorven is, betekent niet dat je mag doen wat je wilt. Als je één keer geproefd hebt van de liefde van God, dan ga je toch niet opnieuw bewust Hem verdriet doen?
Stel, ik maak iets kapot van een vriend. En in plaats van dat hij boos werd, beslist hij: Ik ga niet boos op hem zijn, ik vergeef hem en hij blijft mijn vriend.
Dan ga je niet weer proberen iets kapot te maken, omdat je dankbaar bent dat hij je vergeven heeft. Want zelf kon je niet meer datgene heel maken, wat je kapotmaakte. Je had eigenlijk schulden bij hem. Maar hij vergeeft het jou.

Bij Jezus is het net zo. Maar Hij is al gestorven voor alles wat we fout doen. Maar dat betekent niet dat je voor de lol kan zondigen. Ja, het kan wel. Alles kan. Maar dan heb je niks begrepen van de vergeving die je geschonken is en dan ken je Jezus dus niet echt. En dan zal Jezus op de dag des oordeels zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!' (mattheüs 7:21-23)

Maar nog even over uw laatste punt: Als je iemand vermoord hebt, dan sta je al met 100-0 achter, denk ik. Ik wil niet cynisch doen, maar zo'n persoon kan dan kort daarna overlijden.. en dan? Dan kan hij die achterstand toch nooit meer goedmaken?
En vergeving betekent toch juist een schone lei? Of bij jullie niet? Betekent het nog steeds dat je die minpunten goed moet maken met pluspunten?

14 mei 2021 om 13:53

Joods, Christen of Moslim bent.Wat als je aan géén god je waardes hangt? Of als je overtuiging is dat de 'menselijke goden' dat zijn, menselijke verzinsels, ook nog eens allemaal verbasteringen vanuit Sumerië?Gelovigen zeggen vaak dat bijvoorbeeld atheisten niet zo moeten ageren. Maar het is toch logisch? Miljoenen mensen in Nederland hebben de overtuiging dat als je in geen god gelooft of niet in een van de Abrahamische, je naar de hel gaat. Dat is nogal een overtuiging om te hebben.Dus, nogmaals, Joods, Christen en Moslim worden dmv een telraam beoordeelt aan het einde. Hoe zit dat met 'ongelovigen'?

14 mei 2021 om 13:53

Jezus nam inderdaad het juk van de schouders van de gelovigen. De joden gingen destijds gebukt onder de regels van de Farizeeërs en schriftgeleerden die precies dachten te weten aan welke geboden de mensen zich allemaal moesten houden.
Maar Jezus liet zien dat het om liefde gaat. Dat het niet verboden is om iemand te helpen als hij op de sabbath gewond naast de weg lag. Dat het niet verboden is om graan te plukken op de sabbath. Omdat het niet om de regeltjes gaat. Het gaat om waarom de regels zijn in gesteld.

Jezus verloste ons inderdaad van het juk door voor ons te sterven. Hij kwam naar ons toe, omdat wij niet meer bij God kunnen komen.
Dat zorgt er niet voor dat je niet meer verantwoordelijk bent voor je eigen daden. Het zorgt ervoor dat je band met je Vader weer hersteld is en je Hem geen verdriet meer wilt doen.
Waarom zouden wij nog langer vuil werk moeten opknappen? Waarom zou God daar blij van worden?

14 mei 2021 om 15:02

@ Vizinhoquefaz? We hadden het over vergiffenis vragen bij God en niet bij mensen, althans dat dacht ik. Een mens kan vergiffenis weigeren van iemand anders, dat is ook een ander verhaal en wil ik niet over hebben. Het gaat bij mij over hoe God zich gedraagt naar mensen die oprecht vergiffenis vragen voor de fouten die ze begaan. God heeft geen deelgenoten en is 1, niet 3. Jezus, net als Mohammed, Mozes, Noah, Abraham, was een boodschapper die inderdaad liefde en respect voor de medemens predikte. Heb genade voor je naasten, geef de armen te eten en spreek geen kwaad woord. Dat is voor mij echt het fundamentele gedeelte van religie, ongeacht je eigen geloofsovertuiging. Wij falen heel vaak, maar de essentie is om je fouten goed te maken. Maar nogmaals, Jezus is een heel belangrijke persoon binnen de Islam. Zijn naam komt niet voor niets 25 keer (met het hoogste respect) voor in de Koran. Maar op de dag des oordeels zal alleen God over jou oordelen, niemand anders. Daarom staat er ook in de Koran de vers Al-Iglas: Zeg: “hij is de God, de Enige. Allah is de Enige van Wie al het geschapene afhankelijk is. Hij heeft niet verwekt, noch is Hij verwekt. En niet éã©n is aan Hem gelijk. Verder in je uitleg heb je het over moorden, maar dat is een ander verhaal en de zondaar moet daarvoor heel diep gaan om vergiffenis te vragen. En dan moet God hem nog kunnen vergeven, enkel Hij heeft die macht. Ik heb het slechts over een simpel aspect in dit verhaal en dat is dat zondigen iets heel puur natuurlijk is, en dat je niet per definitie naar de hel gaat. Nogmaals, het gaat erom wat in je hart ligt. Er zal altijd vuil werk zijn om op te knappen. Net als je kamer. Laat die drie weken zo liggen en je moet weer de stofzuiger halen, nietwaar? Als je wil kunnen we verder privã© hierover praten, dan wordt het ook geen Religieuzezone.nl

14 mei 2021 om 15:41

@powned_nl, iedereen is toch vrij om te geloven wat ie wil? Als je wil leren over wat de Abrahamische religies te zeggen over 'ongelovigen', kan je altijd boeken raadplegen en dit bestuderen.

14 mei 2021 om 13:23

Een vriend van me is streng gereformeerd en ervan overtuigd dat vrijwel iedereen naar de hel gaat, inclusief hijzelf. Dus "als Christen" is een wat breed begrip. Hij is immers ook Christen.

14 mei 2021 om 13:44

Het woord 'christen' is uiteraard zelf bedacht, dus in die zin kun je het een breed begrip noemen. Het is ook geen beschermde titel ofzo. Maar ik denk dat de meeste christenen van mening zijn dat ze volgelingen van Jezus Christus zijn. En Jezus is er wel vrij duidelijk in dat 'ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft' (evangelie van Johannes, hoofdstuk 3, vers 16'. Dan ga je dus naar de hemel.
Ik citeer nu dit vers, maar aangezien dit de kern van ons geloof is, staat het op verschillende manieren in de Bijbel.
Als iedereen naar de hel zou gaan, dan zou Jezus voor niets gestorven zijn. Maar hij is gekomen om zoveel mogelijk mensen te redden.

Dit hoef je natuurlijk niet te geloven. Maar dit is ons geloof.

14 mei 2021 om 14:15

Ik vind dat ook een veel mooiere gedachten dan de gereformeerde interpretatie hoor.

14 mei 2021 om 14:37

Ik ben er vrij zeker van dat gereformeerden dat ook gewoon geloven, want die gebruiken dezelfde Bijbel met dezelfde teksten.
Het enige wat gereformeerden iets meer hebben is dat zij geloven dat God zelf uitkiest wie gaat geloven. Dat het dus al is voorbestemd dat je naar de hel of de hemel gaat.
Dat lijkt me een beetje raar. Dan zou niet iedereen de kans hebben om te geloven. In mijn beleving heeft iedereen een uitnodiging, maar je moet wel zelf die uitnodiging accepteren.

Ik vind het positief dat de discussies hier goed verlopen. Complimentje aan iedereen. Is weer wat anders dan nutteloze onderbuik reacties over real en Barca of Ajax en PSV.

Echt een goeie gast die Driess 🙂👍

Ik ben weliswaar katholiek maar geloof niet in God, ik laat iedereen in zijn waarde.
Ik denk soms, als er een God zou zijn waarom is er dan zoveel ellende, verdriet, geweld op deze wereld.

15 mei 2021 om 17:30

Wat heeft God met geweld en ellende te maken? Het is echter de mens zelf die geweld en ellende veroorzaken door ongelijkheid, kapitalisme en macht. Oorlogen die je ziet heeft echter te maken van machtsmisbruik totaal niets met geloof te maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Willem II33-25
18.PEC Zwolle27-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SchutKeeper
F. HeerkensVerdediger
K. HoflandVerdediger
N. LewisVerdediger
M. NelomVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

1 fan
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 30 juni
Neymar zou enorm blij zijn als hij terug mag keren naar Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren