Premier League-clubs sluiten akkoord over tv-deal van ruim 5 miljard

Donderdag, 13 mei 2021 om 09:34Rian Rosendaal • Laatste update: 09:33

De twintig clubs in de Premier League hebben groen licht gegeven voor een nieuwe en zeer lucratieve televisiedeal, zo weten verschillende Engelse media donderdagochtend te melden. In de nieuwe situatie is een bedrag van omgerekend ruim vijf miljard euro gemoeid. Op last van de Britse overheid moet er wel circa 116 miljoen euro worden overgemaakt naar de clubs in de lagere divisies. Eerder tijdens de coronacrisis ontvingen de kleinere clubs in Engeland al een bedrag van 160 miljoen euro als solidariteitsbetaling.

De nieuwe miljoenendeal in de Premier League gaat van start in de zomer van 2022 en loopt tot het einde van het seizoen 2024/25. Naast Sky Sports waren ook BT Sport en Amazon Prime in de afgelopen periode betrokken bij de onderhandelingen met de clubs op het hoogste niveau in Engeland. De Britse regering moet nog wel officieel goedkeuring geven, maar in Engeland leeft de verwachting dat het ondertekenen van de contracten nog slechts een formaliteit is.

Sky Sports zal vanaf medio 2022 128 Premier League-wedstrijden per seizoen rechtstreeks uitzenden, terwijl BT Sport 52 duels live mag verzorgen. Voor Amazon blijven twintig wedstrijden per voetbaljaargang over. Zoals al jaren gebruikelijk is zullen de samenvattingen van de wedstrijden in de Premier League te zien zijn bij Match of the Day op de BBC.

In andere Europese topcompetities zijn onlangs ook miljoenendeals afgesloten op televisiegebied. De Serie A bijvoorbeeld ging akkoord met een nieuwe deal met streamingsdienst DAZN over de periode tussen 2021 en 2024, met een bedrag van 810 miljoen euro per seizoen. In de oude situatie ging het nog om ruim een miljard euro, maar door de coronacrisis is het bedrag lager komen te liggen. In de Bundesliga werden de televisierechten vorig jaar zomer verkocht voor ruim vijf miljard euro, met een looptijd tot 2025.52 reacties (laatste reactie door miltonkeynes)

Super League kan hier bijna niet tegen op, snap Real wel 😜

13 mei 2021 om 09:39

Maar deze tv inkomsten plus SL is nou eenmaal nodig om spelers van 100M+ te kunnen kopen..

13 mei 2021 om 10:46

Ik snap de vergelijking met de Super League wel, maar het toont ook de hypocrisie van de vele nationale voetbalbonden die schande spraken van het idee van de Super League. Er gaat waanzinnig veel geld om in de TV-gelden, maar vergeet niet dat de BPL meer een export product is dan dat er voor de 'normale Engelsman' veel plezier aan te beleven. Kijkcijfers laten zien dat vooral jongeren de wedstrijden in de BPL overslaat, naast dat TV kijken sowieso al aan populariteit verliest, zitten de wedstrijden vast achter een duur TV-abonnement. Hetzelfde geldt in mindere mate ook voor Nederland. Eredivisie wedstrijden worden nauwelijks bekeken (er is eigenlijk vooral volume bij Ajax, PSV en Feyenoord, andere affiches doen er eigenlijk niet toe). Dus, voetbalbonden en clubs die sprake bij de aankondiging dat 'voetbal is voor iedereen', of 'iedereen dezelfde kansen' gaan zelf wel dure TV- contracten aan, maar als anderen het doen is het niet eerlijk.

13 mei 2021 om 11:44

Het gaat om de gesloten competitie en het feit dat clubs om de bonden heen proberen te gaan.

13 mei 2021 om 12:31

BPL is allereerst een import product. Ik woon in Engeland en bijna iedereen die ik ken heeft wel een tv abonnement voor Sky of BT, de stadions zijn altijd prop vol, en als ze het niet thuis of in de stadion kijken dan wel in de pub. Bijna elke pub heeft wel een Sky of BT logo hangen. Voetbal is cultuur en gemeengoed hier onderschat niet hoeveel de normale Engelsman ervoor over heeft.

13 mei 2021 om 12:56

@glory, juist. De bonden houden de markt zelf gesloten, mocht het niet via andere netwerken gaan dan de nationale bonden zelf dan is het een no-go, maar zelf wel mega dure contracten aangaan.

@aycaramba, ik denk dat je niet helemaal door hebt wat een import/export product is. Import zou betekenen dat iets van buitenaf komt, de BPL is in Engeland dus geen import (de rechten voor Laliga in zekere zin wel).
Daarnaast, het zijn keiharde cijfers. De ratings voor topwedstrijden blijven stijgen maar de interesse in kleinere affiches daalt al jaren lang. Zeker in de doelgroep 18-25 jaar is de interesse in de BPL de afgelopen jaren flink afgenomen.

13 mei 2021 om 13:24

@miltonkeynes, tja het superleague idee wordt dat wel afgekraakt maar de jongere groep wil gewoon topwedstrijden zien. Ik zie het ook bij mijn zoon. Heeft al jarenlang geen eredivisie wedstrijd gekeken maar El Classico overslaan? No way. Die enige keren dat hij Ajax ziet is in de CL tegen topclubs. Hij maar ook zijn teamgenoten/neefjes/vrienden zijn gewoon niet geinteresseerd.

13 mei 2021 om 13:26

Klopt maar de bonden vertegenwoordigen alle clubs en niet een handje vol die alles voor zichzelf willen. Een belangrijk verschil wat maakt dat dit m.i. niet hypocriet is.

13 mei 2021 om 13:52

Maar het format van de superleague lag nog helemaal vast zo was er ook de optie om de eerste x van elke competitie hieraan mee te laten doen. Ben niet voor de superleague maar snap dat mensen/teams tegen de uefa en de fifa zijn. Corrupte bende en eigenlijk als je wil mee kunnen met het transfergeweld en de bpl moet je eigenlijk je club verkopen aan een rijke amerikaan of arabier. Voetbal van de fans, dat is al lang niet meer zo

13 mei 2021 om 14:44

@miltonkeynes Je hebt gelijk wat betreft import/export maar ik bedoelde het in de context van hoe jij het beschreef. Jou claim was dat de BPL meer een export product is, ik zeg dat het allereerst een Engels product is want niemand houd meer van de premier league dan de Engelsen zelf. Sky and BT werken ook samen met Youtube en maken highlights gratis beschikbaar en iedereen kijkt op hun kanaal naar Gary Neville of anderen dus het is niet allemaal TV.

13 mei 2021 om 15:36

@aycaramba, dat de PL nog altijd flink leeft onder de Engelsen. Alleen wordt dat steeds minder. Alleen voor de topwedstrijden zien ze de kijkcijfers nog stijgen, maar voor de rest is de interesse aan het dalen. Ook in Engeland.

13 mei 2021 om 15:51

Maar EFCD waarom dan geen CL hervorming in plaats van een afzonderlijke league? Het format lag inderdaad nog niet vast, het onderliggende principe wel. Minder clubs en vaste inkomsten voor Real, Juventus en friends.

En dan vraag je je af waarom ze een super league wilden. Hebben ze voor het geld niet nodig. Hoeveel is het eigenlijk in Nederland?

13 mei 2021 om 09:40

Volgens mij rond de 80M

13 mei 2021 om 11:50

Per jaar lijkt me? Dus over dezelfde periode 240 miljoen tegenover 5000 miljoen. Wat een verschil. De eredivisie doet dan ook weinig moeite om zijn product beter neer te zetten.

13 mei 2021 om 13:53

Denk dat dat niet helemaal eerlijk is. Wie zou er veel meer voor de eredivisie betalen? En dit wordt natuurlijk alleen maar minder omdat het gat met duitsland, engeland etc alleen maar groter wordt

13 mei 2021 om 09:48

Idd 80 mln. Ik geloof dat voorheen Ajax, Feyenoord, Psv en Az de hoogste gelden kregen. Dit was toen een paar mln per genoemde club.

Ach wat leuk voor de clubjes uit die 'prachtige competitie' En dadelijk alsnog 4000 pond vragen voor een seizoenskaart 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ Wel goed dat er verplicht geld moet naar de clubs uit de lagere divisies, waar de meeste clubs het wel echt zwaar hebben gehad, in tegenstelling tot de clubjes in de Premier League

13 mei 2021 om 10:31

4000 pond voor een seizoenskaart en 150 pond per maand om alle wedstrijden in de PL te kunnen zien. Tegen de PL kunnen wij in Nederland niet op, maar met een seizoenskaart van 250 en/of een abonnement van een tientje per maand zijn we hier tenminste wel voorzien.

13 mei 2021 om 11:33

@psvfan700, dat is onzin. Ja de prijzen liggen een stuk hoger maar lang niet zo hoog als jij schetst. Bij Chelsea betaal je tussen de 600 en 1200 pond voor een seizoenskaart. Bij City is de goedkoopste rond de 350 pond en max out op 1000 pond. Bij Feyenoord/psv ben je bv al minimaal 250 kwijt en dat zijn ook nog 2 wedstrijden minder + je krijgt bij lange na de kwaliteit niet te zien op het veld

13 mei 2021 om 12:21

Dit is gewoon simpelweg niet waar. Ja Arsenal en Tottenham zijn bijv. best prijzig, maar Manchester City kost amper de helft van een Ajax. en dan hebben we het nog niet eens gehad over clubs buiten het linkerrijtje. Voor een redelijke prijs gewoon top voetbal te zien. Ik heb eens een PPT bij Ajax gehad in een shit vak 415 dacht ik, voor 250 euro om Ajax tegen Auxerre, Milan en Real te zien. Dat is gewoon duurder dan naar Arsenal gaan. Feiten zijn feiten.

De kloof tussen de Premier League en de rest van Europa zal alleen maar groter en groter worden totdat elke CL finale twee Engelsen zal hebben...

13 mei 2021 om 10:35

Als je nu wat had opgelet dan had je gezien dat dat in de Bundesliga dus over 5 jaar gaat en in de PL over 3 jaar.

13 mei 2021 om 10:46

1.7 miljard per jaar krijgt de PL en de Bundesliga “slechts” 1 miljard per jaar. Ik vind dat een wezenlijk verschil hoor? Daarmee kan je gewoon stellen dat de PL weer verder uitloopt op de rest van de competities.

13 mei 2021 om 10:52

Ajax zie ik volgend jaar wel die CL finale spelen. Ten Hag zei in z'n laatste interview dat ie wist hoe ie z'n team komend seizoen, Top kan laten presteren. Ik geloof hem absoluut.

13 mei 2021 om 10:53

Op 5 jaar krijgt de Bundesliga 5 miljard en de premier league bijna 7,5 miljard (op basis van het huidige contract) en dat vind jij geen groot verschil? De premier league krijgt 100 miljoen minder dan de serie A en de Bundesliga samen krijgen op een jaar. Goede poging maar niet echt succesvol...

13 mei 2021 om 11:23

Lierse, kanttekening is natuurlijk dat de premier league 2 extra teams telt om het geld over te verdelen. Alsnog krijgt de premier league nog beduidend meer uiteraard, het verschil blijft immens, hoewel ik het groter had verwacht. Maar zolang teams als Leipzig en Dortmund goed blijven scouten en opleiden zie ik hen de teams uit de premier league wel het leven zuur maken. Laat staan Bayern dat elk jaar zal blijven meespelen om de oppergaai. De vraag is natuurlijk ook welke verdeelsleutel per competitie toegepast wordt. Houden ze het redelijk fair om de competitie sterk te houden (ijdele hoop wellicht) of duwen de topclubs door en strijken ze straks echt een disproportioneel groot aandeel op?

13 mei 2021 om 11:41

Je punt slaat op niet veel. Een premier league team krijgt meer dan 30 miljoen meer per seizoen dan een Bundesliga team (even uitgaande van een evenredige verdeling onder de teams).14 van de 18 Bundesliga teams hebben niet eens 30 miljoen uitgegeven dit seizoen. In de Serie A is het verschil ongeveer 45 miljoen per club. Dat hebben 11 van de 20 Serie A clubs niet eens uitgegeven aan transfers. Dus het verschil tussen de PL en de rest van Europa wordt wel degelijk groter. Jij focust natuurlijk alleen op de top omdat dat de enige manier is om je punt wat kracht bij te zetten. Maar @ParasiteMale heeft het dus over “de rest van Europa”. En buiten die 20 topclubs uit de 4 overige topcompetities kan er niemand nog concurreren op financieel gebied met de premier league clubs. Dat we elk jaar Europese dominantie krijgen van de PL geloof ik ook niet, maar dat is niet het punt dat ik wilde maken.

13 mei 2021 om 11:59

PL clubs hebben al tijden het meeste geld. Maar de afgelopen 10 jaar waren de Spaanse clubs aan het domineren. Epl clubs zijn sterren in geld verspillen. Al dat extra geld heeft alleen maar geleid tot inflatie op de spelersmarkt. Iedereen kan meegenieten van het PL geld dat de voetbalmarkt binnenstroomt, want Engelse clubs sponsoren heel Europa. Daarom zal er ook geen groot gat ontstaan. Prima punt van BG7.

13 mei 2021 om 12:05

Weer wordt er alleen naar de top gekeken. En dat is een vertekend beeld door de champions league inkomsten. Ik heb het over de kleinere clubs (die nog steeds met het meeste zijn). We zitten ondertussen in een situatie waarin Engelse clubs elk jaar miljoenen meer kunnen uitgeven dan kleinere clubs uit andere competities. Uiteraard gaat dat op termijn doorwegen en gaat er een groter gat ontstaan. Een gat dat natuurlijk amper waar te nemen is doordat Brighton nooit tegen pak em beet Werder Bremen gaat spelen. Maar dat iets niet goed zichtbaar is, betekent uiteraard niet dat het er niet is.

13 mei 2021 om 12:39

Toch wel als de kleinere clubs uit Engeland perfect de kleinere clubs uit de andere landen gewoon kunnen leegkopen? Nu al is de Premier League in de breedte veruit de sterkste competitie en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. En door die accumulatie van talent in de PL krijg je na verloop van tijd andere competities die wat zwakker worden. Waardoor ze minder interessant worden voor toppers, waardoor het niveau nog verder kan dalen.

13 mei 2021 om 18:52

BeautifulGame7, stop met reageren, je hebt je vastgepraat en nu zet je jezelf te kijk. Niet doen joh, is zo beschamend man.

Ik weet niet precies hoe het daar zit, maar ik ben blij dat bij ons alles gewoon lekker op ESPN wordt uitgezonden (en dat het prima betaalbaar is). En dat je niet 3 verschillende abonnementen moet hebben. Zeker nu je niet in de kroeg kunt kijken.

13 mei 2021 om 10:49

Het is 2021, voorzie u van IPTV. Alles samen nog geen €100 per jaar. Doordat mensen al die abonnementen van Sky, BT etc kopen zijn die deals natuurlijk zo belachelijk hoog.

13 mei 2021 om 11:06

Ook in 2021 is z'n IPTV box illegaal.

13 mei 2021 om 11:23

En toch is het een perfect en zeer goedkoop alternatief! Je moet niet de EK gaan kijken, want dan loop je 30 seconden achter en juicht de halve straat al voor er bij jou gescoord wordt. Bovendien 1000+ films en 700+ series..

13 mei 2021 om 11:39

Illegaal omdat de bedrijven die monopolie hebben dat niet willen en vadertje staat niets aan kan verdienen. Jij bespaart ook veel geld gewoon dat jij in iets nuttiger kan insteken.

13 mei 2021 om 11:47

Hoe werkt dat zo'n IPTV, voor 100 euro per jaar kan je zo'n beetje elke zender in Europa pakken waaronder Ziggo, sky etc?

13 mei 2021 om 11:59

@bon jovi. Zeker. Je kan een firestick aanschaffen die je in je tv kan steken en je kan direct tv kijken. Moet je wel weten waar je moet zoeken, ik ben nu helaas njet in de gelegenheid je een pb te sturen (kan niet via de app), maar ik zal je van de week anders even een bericht sturen.. je hebt dan alle nl zenders, alle nl sportzenders, ook heb je van a tot z zenders van heel veel landen.

13 mei 2021 om 12:16

Klinkt heel interessant alleszins, bedankt maat

13 mei 2021 om 12:22

Busby, dus jij wil zeggen dat de bedrijven achter dat IPTV alles legaal inkopen?

13 mei 2021 om 12:45

@Nijogeth Als je spreekt over Hulu, Direct TV, Pluto TV etc dan wel. Als je spreekt over de IPTV waar je zowat elke zender ter wereld kan bekijken dan niet natuurlijk. Dit is wel de toekomst en zoals altijd met het internet zijn de wetten te oud en gaat het nog lang duren voor ze dit kunnen reguleren en uiteindelijk ook gaat doorbreken. Vroeger donwloade iedereen hun liedjes, nu hebben we geen probleem om een abo van €10-€15 aan Spotify, Apple of YouTube te geven. Zo gaat dat waarschijnlijk ook met IPTV worden uiteindelijk.

Ondanks dat de Spaanse clubs Europa hebben gedomineerd de laatste 10 jaar, is de premier League nog altijd de meest bekeken competitie ter wereld gebleven. De kijkcijfers van de premier League zijn meer dan de Spaanse, Italiaanse en de Duitse bij elkaar opgeteld. Moet je nagaan hoe immens populair de competitie is. De clubs uit Spanje, Italië en Duitsland zijn zo wanhopig en zien groen van jaloezie m.b.t. de populariteit van de EPL dat zij rivaliserende clubs steunen in Europa. Echter is dat in Engeland niet van de orde. Daar hopen zij echter dat de rivaliserende clubs worden vernederd. Vandaar dat Barcelona, Real Madrid en Juventus zich niet hebben gedistantieerd van de European Super League. Ze kunnen niet opboksen tegen de premier League. Kijk ook het verschil in gedrag onder de supporters! De Engelse fans waren woest, de fans van met namen Juventus, Real en Barcelona interesseert het helemaal niets. Zij zouden zelfs nog hun eigen kinderen verkopen om te kunnen concurreren met de premier League. Ouch.. Na jaren Europa te hebben gedomineerd staan ze qua populariteit nog zo ontzettend ver vandaan van Engeland dit doet zo zo zo ontzettend pijn bij met name de Spaanse supporters.

13 mei 2021 om 18:58

Eindelijk een feitelijke reactie. Het werd tijd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Manchester City wil een bod uitbrengen op João Félix. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren