Dylan Vente vecht voor nieuwe kans: ‘Ik moest van heel ver komen’

Zaterdag, 15 mei 2021 om 07:28Thijs Verhaar • Laatste update: 07:29

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Dylan Vente, die zich in de play-offs met Roda JC Kerkrade opnieuw wil bewijzen aan het grote publiek.

Door Thijs Verhaar

Wat het eerst opvalt als je de jonge spits in Limburg ziet lopen, is dat de lach terug is. Waar hij vorig seizoen nog met een chagrijnig gezicht rondliep bij RKC Waalwijk, doet hij nu alles met een glimlach. “Ik heb het gewoon goed naar mijn zin hier, maak mijn doelpuntjes en ik voel het vertrouwen van de coach, dus ja. Je wordt vanzelf vrolijker als je veel minuten krijgt en goed speelt. Ik ben weer gelukkig”, klinkt het overtuigd. De huurling van Feyenoord stapte in februari binnen in het Parkstad Limburg Stadion en tekende sindsdien voor vier goals en drie assists. “Dat kan altijd beter natuurlijk, maar ik weet dat ik van heel ver moest komen.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Vente brak ooit op achttienjarige leeftijd al door in de hoofdmacht van Feyenoord, maakte bij zijn basisdebuut meteen twee goals tegen Sparta Rotterdam, liet zich ook in het bekertoernooi gelden en waande zich op een roze wolk. Het Legioen sloot hem direct in de armen, maar liet ook zijn ongenoegen blijken toen de spits zijn vliegende start geen passend vervolg kon geven in De Kuip. “In het tweede seizoen kwamen de goals niet meer zo makkelijk en dan begint het aan je te knagen, dus ik snap de reactie van de fans ook wel. Ik probeer me daar altijd zo veel mogelijk voor af te sluiten, maar het is niet zo dat het niets met je doet.” Eerst zou Vente een wereldster worden en daarna kon hij er helemaal niets meer van in de ogen van de meest uitgesproken Feyenoord-fans.

December 2017: een piepjonge Dylan Vente scoort twee keer bij zijn basisdebuut tegen Sparta.

Hij haalt de schouders op. Het is nu eenmaal de realiteit van het voetbal dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd. “En doe dat bij Feyenoord nog maar even keer tien omdat het een topclub is. Dat is soms lastig, maar aan de andere kant ook wel weer mooi”, grinnikt Vente, wiens gezicht even van zijn vrolijke blik wordt beroofd als zijn huurperiode bij RKC ter sprake komt. Na zijn goede debuutseizoen volgde zoals gezegd een minder jaar met weinig speeltijd bij Feyenoord, waardoor Vente besloot om zich in de zomer van 2019 te laten verhuren aan RKC. Dat was een bewuste keuze om meer minuten te kunnen maken, maar de spits heeft naar eigen zeggen onderschat wat het betekent om in een ploeg te spelen die moet vechten tegen degradatie. De jeugdinternational ging kopje onder en flink ook. Hij besloot het door corona vroegtijdig afgebroken seizoen met de beschamende cijfers van nul goals en nul assists in achttien optredens.

Hoe dat voelt voor protégé van voormalig topspitsen als Roy Makaay, Robin van Persie en Dirk Kuyt? “Verschrikkelijk. Nul goals mag natuurlijk nooit. Misschien had ik beter voor een ander type club kunnen kiezen, maar dat is achteraf gepraat en ook wat te gemakkelijk. Het was gewoon niet goed genoeg van mijn kant”, oordeelt Vente hard over zichzelf. “Iedereen weet dat en ik doe er alles aan om dat slechte jaar nu weer weg te poetsen.” Hij stapte dus afgelopen zomer met frisse moed de kleedkamer van Feyenoord binnen, om daar te horen dat hij werd teruggezet naar het hoogste jeugdelftal. Dick Advocaat zag bij de hoofdmacht geen kansen voor hem weggelegd en deelde daarmee een mentale tik uit aan Vente. “Natuurlijk wist ik wel dat ik opnieuw mijn plekje moest verdienen, maar ik had niet verwacht dat ik ook nog terug zou worden gezet naar de jeugd”, geeft hij eerlijk toe. “Toen zat er maar een ding op: de knop omzetten en doorgaan. Dan maar laten zien wat je waard bent in Jong Feyenoord, dacht ik.”

Seizoen 2019/20 liep uit op een grote teleurstelling voor Dylan Vente bij RKC Waalwijk.

Tot zijn grote teleurstelling werd de Onder-21 competitie echter al na drie wedstrijden (en 1 goal van Vente) afgebroken. Weg kans om zich in de kijker te spelen bij Advocaat en dubbel balen dat een verhuurbeurt aan het zeer geïnteresseerde Roda in de zomer niet van de grond kwam. “Gelukkig kon ik in het najaar nog wel trainen en kwam ik langzaamaan weer dichter bij het eerste elftal.” Inderdaad mocht Vente in de laatste wedstrijd voor de winterstop invallen tegen sc Heerenveen en dat ziet hij als een kleine overwinning op zichzelf en op zijn criticasters. “Ik trainde goed en hoorde dat ook van de trainer terug. Of nja, het is niet dat hij het op die manier zei, maar ik merkte aan hem dat hij tevreden was over mijn progressie. Ik kwam stapje voor stapje waar ik wil zijn en dat heeft me mentaal sterker gemaakt, zoals ik nu na de winterstop ook weer met sprongen vooruit ga door het spelen van veel wedstrijden.”

Door het afbreken van de jeugdcompetitie stemde Frank Arnesen als technisch directeur van Feyenoord in de winter toe om een hele groep jonge talenten te verhuren, waardoor Vente eindelijk in de competitie kan rijpen waar leeftijdsgenoten van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht al jarenlang waardevolle ervaring opdoen. “Voor mij was het natuurlijk ook makkelijker geweest als ik in de Keuken Kampioen Divisie kon spelen als ik niet mee mocht met het eerste. Ik denk dat je als speler sneller ver komt als je wekelijks officiële wedstrijden kunt spelen. Nu had ik bij Feyenoord soms een oefenwedstrijdje en meer niet, maar het is wat het is. Er zijn ook genoeg jongens die wel rechtstreeks blijvend aanhaken bij het eerste elftal en het goed doen, dus het is ook net hoe het kwartje valt en wat je er zelf mee doet”, klinkt het realistisch.

In ieder geval krijgt hij nu net als bijvoorbeeld Ramon Hendriks (NAC Breda), Naoufal Bannis (FC Dordrecht) en Marouan Azarkan (NAC Breda) de kans om zich wekelijks laten zien. “Dat doet ons goed. Het is fijn dat we die kans hebben gekregen van Feyenoord en ik ben blij dat we goed bezig zijn. We hebben veel contact met elkaar. Ik stuur bijvoorbeeld altijd een berichtje als Marouan scoort en heb ook veel contact met Jordy Wehrmann, die nu tijdelijk in Zwitserland speelt”, somt Vente op. Zo houden ze elkaar scherp en gemotiveerd, al komt geen enkel woord zo hard bij hem binnen als de opmerking van Dick Advocaat, die eerder dit seizoen zei dat geen enkele speler van Jong Feyenoord goed genoeg was om zelfs maar op de bank plaats te nemen bij het eerste elftal.

‘Clubs wilden me wegkapen bij Feyenoord, maar ik wil eerste spits worden’

Voetbalzone sprak onlangs ook met Naoufal Bannis, die aangaf dat hij de strenge woorden van Dick Advocaat vooral als motivatie ziet.Lees artikel

“Dat was wel even pittig, ja. Dan krijg je wel het gevoel dat je je extra moet bewijzen”, knikt Vente, als wordt aangehaald dat Naoufal Bannis eerder in gesprek met Voetbalzone ook al aangaf dat het hem extra motivatie geeft om het tegendeel te bewijzen in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik denk dat we de woorden van de trainer allemaal wel hebben meegekregen en dat was een soort mentale wake-up call”, vervolgt Vente. Volgend seizoen krijgt hij in De Kuip echter niet meer te maken met Advocaat, maar met diens opvolger Arne Slot. “Ik heb hem nog niet gesproken, nee. Wel heb ik zo nu en dan contact met Arnesen. Hij stuurde me bijvoorbeeld een berichtje toen ik hier direct goed van start ging met vier goals in de eerste zeven wedstrijden.”

Sindsdien scoorde hij echter acht duels op rij niet, al gaf hij in de voorlaatste speelronde wel zijn derde assist. Dat was een belangrijke, want door de 2-1 overwinning op FC Eindhoven werd een ticket voor de play-offs definitief veilig gesteld. “Ook voor het gevoel was het een lekkere wedstrijd, want niemand wil met een serie nederlagen de nacompetitie in. Voor mijn gevoel zijn we nu echter weer door die mindere fase heen als team. We trainen goed, hebben weer gewonnen en gaan met een positieve mindset de play-offs in”, aldus Vente, die vooral schrok van de 7-0 nederlaag tegen FC Den Bosch. “Dat was echt een off-day en daarna de 0-1 tegen Jong AZ was vervelend, maar het goede nieuws is dat we het tegen de topploegen over het algemeen heel aardig hebben gedaan. Dat geeft moed.”

Vente scoorde al vier keer voor Roda en 'de ketchupfles staat weer op springen'.

Voor hemzelf vormt de strijd om promotie naar de Eredivisie ook een extra kans om zichzelf te laten gelden bij de club die hem met succes lijkt klaar te stomen voor een herstart bij Feyenoord. “Natuurlijk ben ik daar in mijn achterhoofd mee bezig, maar ik probeer niets te forceren. Ik ben altijd redelijk relaxed en wil de wedstrijden niet anders benaderen dan normaal”, aldus Vente, die Roda dolgraag met een Eredivisie-ticket wil bedanken voor het geboden vertrouwen. “Ze wilden me in de zomer al huren en kwamen in de winter weer terug, dus dat betekende veel voor me. Dit is de uitgelezen kans om iets terug te doen en als spits is het sowieso wel weer eens tijd voor wat doelpunten. Ik noem dan altijd de ketchupfles van Ruud van Nistelrooij. Bij mij staat ie nu op springen, dus laat die play-offs maar komen”, klinkt het strijdvaardig.

En daarna? Wat is het ideaalbeeld van Dylan Vente? De meeste voetballers in deze rubriek geven aan ooit bij een topclub in Nederland te willen voetballen, prijzen te winnen of in de Champions League te mogen acteren, maar die doelen heeft Vente allang afgestreept. Met Feyenoord speelde hij tegen Manchester City in het miljardenbal en met de bekerwinst in 2018 en de supercup in 2018 en 2019 is zijn prijzenkast ook al aardig gevuld. “Daar ben ik ook heel blij mee, maar mijn aandeel daarin was beperkt. Het is gewoon anders wanneer je zelf het verschil maakt, dus ik ben blij dat ik mezelf steeds sterker en volwassener ga voelen. Die lijn wil ik de komende jaren doortrekken en zien hoe ver ik kan komen. Ik werk er keihard voor, dus hopelijk zijn de play-offs het begin van iets heel moois.”

Naam: Dylan Vente
Geboortedatum: 9 mei 1999
Club: Roda JC (gehuurd van Feyenoord)
Positie: spits
Sterke punten: schot, techniek, doorzettingsvermogen


Poll

Verwacht je dat Dylan Vente volgend seizoen aan kan haken bij het Feyenoord van Arne Slot?


22 reacties (laatste reactie door tive)

Als Roda supporter zou ik het prima vinden als we hem volgend seizoen (misschien zelfs op permanente basis gezien zijn contract in 2022 afloopt) ook nog in Roda shirt zien. Komt op dit moment denk ik tekort voor de Eredivisie, maar is een prima speler voor het niveau van het huidige Roda en ook iemand die met de ploeg mee kan groeien.

13 mei 2021 om 00:42

zit er geen optie tot koop bij? zal maar een paar ton kosten denk ik, en ik zie hem niet meer slagen in Rotterdam ben ik bang. lijkt bij roda zich wel thuis te voelen

13 mei 2021 om 12:17

Er zit geen optie tot koop bij, maar Roda heeft wel al uitgesproken dat ze met hem door willen na dit seizoen. Wordt afwachten wat er mogelijk is in de zomer.

13 mei 2021 om 07:32

Zou voor jullie of sowieso andere KKD andere ploegen echt een goede spits kunnen zijn/worden. Heeft veel meer baat bij een dominante/aanvallende ploeg dan een counterteam in de onderkant van de Eredivisie. Altijd wel een leuke spits gevonden met z'n loopacties en gevoel voor positie kiezen.

13 mei 2021 om 09:51

Als hij al een aantal ton moet kosten weet ik het niet zo goed, we hebben ook nog Remans die een goed seizoen gedraaid heeft bij Top Oss achter de hand. Die mag ook wel zijn kans weer gaan krijgen in het PLS.

13 mei 2021 om 11:02

Je hebt er geen vertrouwen in dat Roda de play-offs wint?

13 mei 2021 om 12:26

Eigenlijk niet. Hoewel ik heel erg tevreden ben met de prestaties en het spel dit seizoen denk ik dat een aantal ploegen in de play-offs simpelweg verder zijn dan ons. De Graafschap gaat een zware kluif worden zaterdag, als is in de play-offs natuurlijk alles mogelijk. Zeker nu iedere ronde maar uit 1 wedstrijd bestaat.

13 mei 2021 om 15:33

Zover is Roda nog niet maar ze zijn wel op de goede weg, dat zeker wel.

Het is toch eigenlijk doodzonde voor deze jongen (en de rest van de Feyenoord jeugd) dat zij niet mee willen doen aan de KKD... De aanwas in de top van de jeugd staat nu gewoon stil. Dat heeft natuurlijk absoluut gevolgen voor het eerste team.

13 mei 2021 om 02:43

Is geen kwestie van willen. Ze zitten nu in de voetbalpiramide, alleen moet er flink opgeklommen worden

13 mei 2021 om 04:41

Niet meer nee.. Toen de andere clubs zich wel met een jong team in de 1e divisie positioneerde koos Feyenoord er voor om hier vanaf te zien. Een pijnlijk verkeerde keuze blijkt achteraf. Iemand die de reden weet hier voor?

13 mei 2021 om 06:04

Jesse, als je dit niet weet heb je echt onder een steen geleefd vermoedelijk. Komt nog uit de tijd van Martin van Geel, koos er toen om onduidelijke financiële redenen voor om het niet te doen en uiteindelijk is Feyenoord er financieel nog veel slechter aan toe. Van Geel heeft zich gericht op het eerste, daar moesten successen behaald worden. Talenten zouden sowieso wel doorkomen, hier zou de voetbal piramide niet aan bij dragen. Nou, nu blijkt van wel en blijkt wat voor enorme blunder dit is en wat voor gevolgen het heeft.

13 mei 2021 om 09:43

Hey Martyn jij ook goedemorgen kerel! Hij koos voor 'onduidelijke financiële redenen er voor om het niet te doen'. Ik kan dan wel onder een steen geleefd hebben, maar daarom stel ik deze vraag ook! Dat jij een sneer aan mijn adres geeft maar uiteindelijk mij niet voorziet van een eenduidig antwoord is dan wel weer jammer. Ik wist heus wel dat het een geldkwestie was, was alleen benieuwd hoe groot die kwestie dan wel niet moest zijn om zo'n andere koers te varen als al je collegaclubs. Maak er een mooie dag van

13 mei 2021 om 09:47

@Martyn7, maar toen Feyenoord wel geld had, begonnen ze er ook niet mee.

13 mei 2021 om 10:14

Simpel gezegd koos van Geel met het budget dat hij had eerst voor het eerste (met kampioenschappen en bekers tot gevolg) en op latere instapmomenten koos hij er inderdaad ook niet voor om in te schrijven, omdat hij het niet nodig vond.

15 mei 2021 om 21:10

Niet geheel juist
Het geld was er gewoon niet (eerste kans van instromen)

Mede door de gestoorde bedragen die de jaren ervoor aan buiten EU jeugdspelers werden betaald (twee Egyptenaren voor 450.000 op de loonlijst)
Van die ene jeugdspeler(verdediger) is een absurd verhaal trouwens, was een maatje van de Egyptische keeper en om de keeper tevreden te houden werd hij ook aangetrokken.
Hij heeft in een interview bij VI aangegeven dat hij zeven keer op de club geweest is (waarvan twee keer voor de onderhandelingen van zijn contract)

Daarna is ervoor gekozen om te saneren

En later(andere instroommomenten) is er gekozen dat investeren in het eerste elftal beter was omdat men toen onverwacht slecht presteerde

Jammer dat deze jongen zijn mooie start geen vervolg heeft kunnen geven bij Feyenoord. Ik vind het type spits dat hij is wel mooi: bewegelijk, technisch, snel. Hopelijk komt het er nog uit bij hem (Bij Feyenoord of elders)

13 mei 2021 om 11:58

Vente komt idd tekort maar ik vind hem niet aantoonbaar minder dan zo een Bozenik bv

14 mei 2021 om 06:36

Dat zegt vooral iets over de (beperkte) kwaliteit van Bozenik. Vente heeft verder niks in de Eredivisie te zoeken.

14 mei 2021 om 13:23

helemaal mee eens maar dan had je net zo goed die 4 miljoen in je zak kunnen houden want Bozenik is ook niet goed genoeg

Ik gun het die jongen van harte. Denk niet dat hij het gaat halen bij feyenoord maar in de voetballerij kan de wereld weer ineens aan je voeten liggen na moeilijke tijden. Kwa speelstijl dan he, zie ik hem wel stappen kunnen maken onder slot en dylan zou ook nog op 10 kunnen ik de toekomst maar denk niet dat het nog wat gaat worden bij feyenoord. Hij moet zeker bij een club spelen die dominant speelt anders heb je weinig aan hem.

Vente is gewoon, net als zo'n Mühren overigens, of Ralph Seuntjens, een echte KKD speler. Daar zit ook geen rek naar boven meer in. In de eredivisie komen dit soort spelers op werkelijk elk vlak structureel te kort. Voor Roda denk ik momenteel een hele aardige speler. Willen ze daar doorgroeien, wat ik wel aanneem, moet je op termijn gewoon afscheid nemen van dit soort jongens. Die gaan je de promotie niet schenken hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren