Spanje voltooit naturalisatie en kan met extra topverdediger naar EK

Woensdag, 12 mei 2021 om 14:39Jeroen van Poppel • Laatste update: 14:45

Aymeric Laporte heeft zijn naturalisatie tot Spaans burger voltooid, zo meldt COPE. De 26-jarige centrumverdediger van Manchester City, die geboren werd in Frankrijk, kan daardoor met Spanje mee naar het Europees kampioenschap.

Laporte heeft Baskische overgrootouders en kon zich daardoor laten naturaliseren tot Spanjaard. De Spaanse bond probeerde al jaren geleden om de linksbenige verdediger te verleiden tot een overstap, maar Laporte bleef hopen op een kans bij Frankrijk. Toen duidelijk werd dat Didier Deschamps niet van plan is om een beroep op hem te doen, besloot Laporte alsnog om de overstap te maken. Dat was geen probleem, omdat hij nooit voor les Bleus uitkwam.

Deschamps beschouwt Presnel Kimpembe van Paris Saint-Germain en Raphaël Varane van Real Madrid als zijn ideale koppel centraal in de verdediging. Daarachter beschikt Frankrijk over onder meer Dayot Upamecano (RB Leipzig), Kurt Zouma (Chelsea) en Clément Lenglet (Barcelona). Laporte zat in 2016 en 2017 enkele keren bij de selectie van het Franse elftal, maar bleef toen telkens op de bank.

In het Spaanse elftal is de concurrentie op papier een stuk kleiner dan bij Frankrijk. Sergio Ramos heeft als aanvoerder een onbetwiste basisplaats, maar het is de vraag of de verdediger van Real Madrid topfit aan het toernooi kan beginnen. Ramos kwakkelt al het hele kalenderjaar met blessureleed. Verder beschikt bondscoach Luis Enrique over onder meer Eric García (Manchester City), Pau Torres (Villarreal) en Iñigo Martínez (Ahtletic Club).


Poll

Verwacht je Aymeric Laporte in de basis bij Spanje op het EK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door drumsgoon)

Pff heerlijk hoor, krijg je er een maand voor het EK ineens nog een basisspeler bij op een positie waar je niet goed bezet bent. En wat een fout van Frankrijk, dat je voor Kimpembe en Varane kiest als basisduo kan ik nog wel begrijpen maar dat je Laporte nooit hebt laten spelen en de voorkeur geeft aan Zouma, Lenglet en Upamecano is echt onvoorstelbaar.

12 mei 2021 om 14:51

Ik snap sowieso al niet wat de reden is dat kimpembe over upamecano en laporte is verkozen. Die heb ik nu al wat potjes zien voetballen, maar daar vind ik niets bijzonders aan. Je zag met name bij laporte dat als hij meespeelde bij city hij ook echt een topverdediger was.

12 mei 2021 om 15:04

Haha jij hebt duidelijk geen kijk op voetbal. Maestro Kimpembe niks bijzonders noemen hahahaha

12 mei 2021 om 15:25

Ik snap Spursfan wel hoor, speelt 'slechts' in de Ligue 1 en is niet de defensieve uitblinker van PSG in de Champions League. Valt toch een beetje in het niet vergeleken met Marquinhos.

12 mei 2021 om 15:55

Ik snap wel dat jullie Kimpembe niet veel vinden, maar bij de nationale ploeg is hij echt een perfecte partner voor Varane. Bij Psg dit CL seizoen had ik ook veel meer van hem verwacht, maar ik begrijp Deschamps zijn keuze bij Frankrijk volledig.

12 mei 2021 om 14:53

Zo enorm goed is die Laporte toch ook weer niet? Hij zit nu op de bank bij City en in de CL was hij bv tegen de Spurs met twee persoonlijke cruciale fouten verantwoordelijk voor het feit dat City eruit vloog. Die Dias vind ik echt een klasse beter

12 mei 2021 om 14:58

@japie_krekel Dias is rechtsbenig en Laporte links. Ze kunnen prima samen een defensie vormen dus over concurrentie zal er niet geklaagd. Mix van blessure en omdat Guardiola graagt roulert tussen hem en Stones die ook in vorm steekt is de reden waarom Laporte niet veel heeft gespeeld dit seizoen. Trouwens om hem af te kraken op een wedstrijd van 2 jaar geleden vind ik ook wel kort door de bocht. Laporte is een zeer solide verdediger die altijd zijn mannetje staat.

12 mei 2021 om 14:59

Laporte was vorig jaar 1 van de beste spelers van Manchester City, Ruben Dias is inderdaad een klasse beter maar werd eigenlijk gehaald om samen met Laporte het centrum te vormen. Na een blessure van Laporte kreeg Stones weer de kans en die speelde ook ineens geweldig naast Ruben Dias.
Uitschakeling tegen Spurs in de CL was ook al 2 seizoenen geleden.

@spursfan96 , Ik vind persoonlijk Kimpembe een hele goede verdediger, alleen er zit een steekje los komen we de laatste weken achter. Upamecano ben ik zelf niet heel gecharmeerd van, het ziet er op het eerste oog indrukwekkend uit door zijn postuur en snelheid maar bij een beetje tegenstand vind ik hem kwetsbaar.

12 mei 2021 om 15:03

Laporte speel genoeg onder Guardiola. City heeft ook een kapitaal aan verdedigers in dienst.

12 mei 2021 om 15:08

Eens, want Stones lijkt me nou ook niet bepaald een topverdediger ondanks zijn goede vorm. Bij Frankrijk blijkbaar ook nooit minuten gekregen terwijl zon iemand als Upamecano dat wel krijgt bij een minder elftal.

12 mei 2021 om 19:07

Zou Koundé en Fofana (Leicester) nog boven Zouma, Lenglet en Upamecano plaatsen zelfs. Die zijn echt gruwelijk goed en komen niet eens in aanmerking omdat ze ‘jong’ zijn.

Dit is wel echt wat Laporte heeft verdiend. Heeft heel veel te danken aan Spanje vooral aan Baskenland waar hij deels ook is opgegroeid als Bask. De concurrentie bij Frankrijk is ook moordend, hoewel ik onder de indruk ben dat Laporte wel beter is dan de meeste CV’s daar, maar nu komt hij bij Spanje terecht waar hij echt dominant kan worden in de concurrentiestrijd en het is ook echt een nationaal ploeg die veel talent uitstraalt. Laporte is dus een topaanwinst voor Spanje en dit heeft hij 100% verdiend!

12 mei 2021 om 14:52

Volgens mij komt hij uit de buurt van Bordeaux. Is hij in het Baskenland opgegroeid?

12 mei 2021 om 14:58

Ik heb me altijd laten wijsmaken dat hij uit het Franse Baskenland kwam.

12 mei 2021 om 14:58

Misschien dat ik in de war ben met een andere speler, maar was het niet zo dat Laporte eerst een tijd verhuurd moet worden aan een amateur club in Baskenland omdat hij niet Baskisch genoeg was voor Bilbao? Hij heeft daar wel in de jeugd gespeeld en wat jaren in het eerste en als je bij Bilbao speelt mag je wel een Bask genoemd worden.

12 mei 2021 om 15:05

Volgens wikipedia komt hij niet uit Frans Baskenland. Als je Baskisch bloed hebt dan mag je sowieso voor Athletic de Bilbao spelen volgens mij.

12 mei 2021 om 15:08

Hij heeft wel bij een jeugdclub uit het Frans-Baskenland gespeeld en is daarna naar Bilbao gegaan. Dan 1 jaar uitgeleend aan een Baskische ploeg. Hij zal echter wel een of andere voorvader hebben met Baskisch bloed neem ik aan. Want anders is het wel makkelijk een Bask te worden.

12 mei 2021 om 15:59

Kan ook gewoon dat ze een klein uitzondering maakte en zagen dat hij veel kwaliteiten had en kon uitgroeien tot een topverdediger.

12 mei 2021 om 16:47

Er moet echt wel een link zijn, die kan ver zijn maar volledig eentje verzinnen doen ze daar niet.

Ik ben benieuwd of hij meteen in de basis komt. Pau Torres was toch wel redelijk zeker van zijn plaats en heeft een geweldig seizoen gedraaid bij Villarreal en Spanje. Laporte is bij City toch uit de basis gespeeld door Stones en moet natuurlijk wennen aan het elftal. Daarnaast weet je het natuurlijk nooit met Enrique, dat is echt wel een goede coach die zijn elftallen goed laat spelen, maar hij maakt de raarste keuzes qua selecties en opstellingen. Belachelijk dat vorige keer Eric Garcia en Diego Llorente er bij zaten en Hermoso niet, Koke zat er een behoorlijke tijd zonder goede reden niet bij en wordt opeens 2e aanvoerder achter Ramos, Robert Sanchez kreeg na 10 wedstrijden in de PL de voorkeur boven Pacheco en Asenjo, die jarenlang goede en stabiele keepers zijn in La Liga, Parejo wordt nu al zo'n 3 jaar genegeerd. En zo is er bij elke selectie wel het één en ander aan te merken bij Spanje.

12 mei 2021 om 16:59

Die keeper keuzes snap ik inderdaad echt helemaal niks van, altijd fan geweest van Asenjo, vind dat hij het wel verdiend. Parejo en Hermoso vind ik inderdaad ook aparte verhalen, maar bij Oranje heb je dit toch ook? Veel erger nog vind ik zelfs. Weghorst die genegeerd wordt, maar ook Karsdorp en persoonlijk vind ik ook dat een Danjuma weer de kans moet krijgen (doet het fantastisch voor Bournemouth!). Wat hebben jongens als Babel en Tete nou echt te zoeken in Oranje? En op basis waarvan zitten Van de Beek en Bergwijn erbij? Presteren al tijden niet meer. Maar zo is er altijd iets natuurlijk.

Blijft gek dat zoiets zomaar kan, maar vanuit zijn oogpunt is het natuurlijk 100 te verklaren waarom je ervoor kiest om dan maar voor Spanje te spelen. Het is wel opvallend dat dit vooral in de zuid Europese landen veel lijkt voor te komen. Pepe werd een Portugees, Diego Costa werd een Spanjaard en nu weer Laporte die voor Spanje uit gaat komen

12 mei 2021 om 15:02

Valt wel mee toch? Bij Turkije en Marokko heb je ook Nederlanders rondlopen. Ik ga er ook van uit dat de KNVB Asensio heeft gebeld voordat hij voor Spanje uit kwam.

12 mei 2021 om 16:01

beseffen veel mensen niet dat Ter Stegen ook Nederlandse roots heeft?! snap niet waarom iedereen dan Asensio hyped, Ter Stegen leek realistischer omdat hij heletijd 2e keeper is en bij Nederland 1e keeper kon zijn.

12 mei 2021 om 15:07

Veel Latijns-Amerikanen kunnen makkelijk een Portugees, Spaans of Italiaans (Argentinie, Uruguay) krijgen. Diego Costa had lang genoeg in Spanje gewoond om de Spaanse nationaliteit aan te vragen. Voor Laporte geldt hetzelfde.

12 mei 2021 om 15:15

In Nederland toch hetzelfde met oa Douglas, Tapia en Botteghin? Maar er zit weer een verschil tussen de nationaliteit krijgen en voor het land mogen uitkomen?

12 mei 2021 om 15:24

Sorry, ik snap je niet helemaal.. Tapia en Borteghin kwamen nooit in aanmerking voor het Nederlandse elftal en zijn niet om die reden NL'er geworden?? Douglas klopt inderdaad. Heeft alleen niet echt wat opgeleverd in sportief opzicht

12 mei 2021 om 15:39

Je kunt zonder nationaliteit ook niet voor een nationaal team uitkomen. Laporte is noor door een Spaanse minister de Spaanse nationaliteit verschaft.

12 mei 2021 om 15:41

Nederlander worden heeft vele voordelen. Je kunt visavrij reizen over grote delen van de wereld.

12 mei 2021 om 16:31

Er zit wel een verschil tussen Zuid-Europese landen en Nederland. In Zuid-Europa kun je vanwege een verre voorouder (en wat andere voorwaarden) de nationaliteit van dat land aanvragen. Laporte is ook zo'n geval. Bij de Italiaanse nationale ploeg was Mauro Camoranesi een bekend voorbeeld van zo'n oriundo, volgens mij Jorginho nu ook. Dybala werd ook gepaaid, net als Icardi. Kolonisatie van Zuid-Amerika en alles; helft van Argentinie en Uruguay heeft bijvoorbeeld Italiaanse root... In Nederland gaat het niet om deze ''voorouder''-gevallen, maar gewoon jongens die als minimaal 5 jaar in Nederland wonen en de taal enigszins kunnen spreken. Douglas inderdaad, maar beste voorbeeld was Salomon Kalou, wiens naturalisatie door Rita Verdonk werd tegengaan.

12 mei 2021 om 18:06

De Italianen kwamen in Argentinie en Uruguay ver na de kolonisatie. In de 19e eeuw. Buenos Aires was het New York van Latijns Amerika en trok veel Europeanen op zoek naar een toekomst. Ook veel Spanjaarden maar ook Polen.

12 mei 2021 om 19:11

@Visca: Klopt inderdaad, ook veel Polen. De opa van Dybala is bijvoorbeeld een Poolse immigrant. Staat op Youtube nog een leuke docu van toen hij nog bij Palermo speelde.

12 mei 2021 om 16:54

We doen er in Nederland redelijk moeilijk over omdat de politieke discussie over dubbele nationaliteiten politiek nogal gevoelig ligt, maar in een hoop andere landen speelt dit totaal niet of in ieder geval veel minder.
Veel kleine voetbal landen zijn zelfs actief op zoek naar spelers die nog ergens een voorouder uit dat land hebben. Geen idee of ze de eerste waren maar een groot deel van het Ierland van jackie Charlton in de jaren 80-90 bestond uit, vooral Britse, spelers die nog ergens een Ierse connectie hadden.

13 mei 2021 om 08:16

@London CallingIn het verleden was de beperking om voor 1 land te spelen er niet. Met een snelle naturalisatieprocedure en wat geld kon een speler van land wisselen. Dat deed onder andere Di Stefano die voor zowel Colombia* (correctie) , Argentinie als Spanje heeft gevoetbald (zo uit mijn hoofd).

Een en al zonde. De beste Franse verdediger van dit moment, en dan als Fransman je toch maar laten (voetbal)naturaliseren tot Spanjaard omdat je ver weg in de familie Spaans bloed hebt zitten en toch wel de grote toernooien wil meemaken. Belachelijk dat hij nooit is opgeroepen voor les Blues maar even belachelijk om dan maar voor een ander land te gaan voetballen.

12 mei 2021 om 15:56

Da's toch niet belachelijk? Hij mag voor Frankrijk en Spanje uitkomen, Frankrijk heeft geen plek voor hem, dan dus Spanje. Veel logischer wordt het niet.

Sorry, hoor, over-grootouders? Lijkt me een beetje overdreven om dan nog voor een ander land te gaan spelen. Dit soort nationale teams zeggen weinig meer op zo'n manier.

12 mei 2021 om 15:57

Hij heeft ook acht (!) jaar in Spanje gewoond.

12 mei 2021 om 22:51

Aha, dat wist ik niet, staat ook niet in dit artikel. Weet niet of dat normaal gesproken een argument is voor de Fifa?

12 mei 2021 om 16:46

Zometeen komen we allemaal in aanmerking voor Ethiopie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 6
288 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Daniel OlmoMiddenvelder10
KokeMiddenvelder10
Fabián RuizMiddenvelder10
Pablo SarabiaMiddenvelder10
Unai SimónKeeper10
Jordi AlbaVerdediger10
PedriAanvaller10
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

13 fans
Verdediger, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester City 16 0 1 0
2019/2020 Manchester City 15 1 1 0
2018/2019 Manchester City 35 3 3 0
2017/2018 Manchester City 9 0 1 0
2017/2018 Athletic Club 19 0 5 0

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Manchester City wil een bod uitbrengen op João Félix. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren