Bondsvoorzitter dreigt Juventus uit de Serie A te halen: ‘Regels zijn regels’

Maandag, 10 mei 2021 om 17:37Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 17:36

Gabriele Gravina heeft bevestigd dat Juventus wordt uitgesloten van deelname aan de Serie A als de club de Super League niet verlaat voor aanvang van het nieuwe seizoen. Dat zei de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond maandag op een persconferentie. Juventus is in Italië de enige club die nog geen afstand heeft genomen van de Europese topcompetitie. Internazionale en AC Milan deden dat wel, waardoor zij geen gevaar lopen volgens Gravina.

Juventus is samen met Real Madrid en Barcelona een van de clubs die nog altijd betrokken is bij de plannen voor de Super League. De UEFA kwam vrijdag met een statement jegens de Super League, waarin bekend werd gemaakt dat er met negen clubs overeenstemming is bereikt over het ontbinden van de nieuwe competitie. Barcelona, Real en Juventus zijn daar niet bij betrokken en worden mogelijk zwaarder gestraft door de Europese voetbalbond. De Italiaanse bond doet daar nog een schepje bovenop. "De regels zijn duidelijk. Als Juventus nog steeds deel uitmaakt van de Super League, kan de club niet deelnemen aan de Serie A", verteltde Gravina.

Bovengenoemde clubs kwamen zaterdag met een gezamenlijk statement naar buiten. “De founding clubs van de Super League zijn onder druk gezet, bedreigd en beledigd om het project te verlaten", steken de clubs van wal. "Het project is juist opgezet om het ecosysteem in het voetbal op te schop te gooien, met een concreet voorstel en door constructieve gesprekken. Het is onacceptabel dat dit gebeurt, temeer een rechtbank al heeft besloten dat de FIFA en de UEFA geen straffen mogen opleggen tegen de clubs die de Super League hebben opgezet."

Aan die woorden heeft Gravina geen boodschap. De voorzitter van de Italiaanse bond is dan ook bereid om Juventus uit de Serie A te halen als de club vasthoudt aan deelname aan de Super League. "Negen clubs besloten zich terug te trekken uit het project, drie zijn er nog bij betrokken"', vervolgde de bondsvoorzitter. "Als clubs deel willen nemen aan de Serie A, zullen ze de regels moeten accepteren. Als Juventus dat niet doet, zullen ze uitgesloten worden van deelname. Ik zou het spijtig vinden voor de fans, maar regels zijn nu eenmaal regels. Ik hoop dat het snel zal zijn opgelost."Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Ik denk niet dat Juventus wakker ligt van dit soort loze dreigementen. Een goed onderbouwd statement inclusief regelgeving zou duidelijkheid verschaffen, maar vooralsnog heb ik dit nog niet voorbij zien komen.

10 mei 2021 om 18:00

Misschien als (met name) deze drie clubs de afgelopen decennia wel wat meer wakker hadden gelegen, hadden ze wat meer in de realiteit geleefd en daar ook naar kunnen handelen. De realiteit is namelijk dat deze clubs vrijwel continue boven hun stand leven en de transfers en salarissen die deze clubs betalen van god los zijn. Dan ga je op een gegeven moment flink op je bek en moet je niet de wereld om je heen de schuld geven maar jezelf een dikke vette spiegel voorhouden.
En de voorzitter van Juventus al helemaal want die heeft keihard lopen liegen in een meeting met hoge Uefa functionarissen om vervolgens een paar uur later(!) een officieel statement naar buiten te brengen over de Super League.

En nee de Uefa is ook geen zuivere koffie, maar vele malen zuiverder als de voorzitters die bij die clubs zitten.

10 mei 2021 om 18:08

Waar komt dat idee toch vandaan dat die SL-clubs een uitzondering zijn binnen de voetbalwereld?

10 mei 2021 om 18:38

Ik weet niet of het loze dreigementen zijn. Ik kan me nog herinneren dat Juve een keer terug gezet is naar de serie B. Dat durfden ze toen ook dus waarom nu niet?

10 mei 2021 om 18:42

Hoezo een loos dreigement? Juventus is al eens meer uit de serie A verdwenen, toen ging de serie A ook gewoon door, Juventus kan niet zonder de serie A, andersom gemakkelijk. Ik zou me te pletter lachen wanneer ze denken boven alles en iedereen te staan, vervolgens geen competitievoetbal kunnen spelen en failliet gaan.

10 mei 2021 om 18:48

Omkoping is wel duidelijke strafbaar volgens de regels en een totaal andere situatie. Prima dat je mee komt praten hoor maar ook hier geldt, goed onderbouwde statements neem ik serieuzer dan willekeurige praat.

10 mei 2021 om 18:56

Dan kom zelf eens met een onderbouwd statement waarom de Serie A hen de hand boven het hoofd zou houden, ik lees in dit bericht één argument waarom ze eruit worden gezet, maar ik zie geen argument van jou om te stellen waarom dit een loos dreigement is, willekeurige praat van jou dus.

10 mei 2021 om 19:34

Goalski: nou de regel waar dit dreigement op gestoeld is zegt dat deelname aan de Serie A niet toegestaan is wanneer een club tegelijkertijd deelneemt aan een competitie die niet onder de Uefa of Fifa valt. Zolang Juve niet actief deelneemt aan de SL kan deze regel dus niet in werking treden. De SL is momenteel nog niet eens een competitie, slechts een idee, laat staan dat Juve al een bal getrapt heeft. Vandaar dus een loos dreigement. Simpelweg bedoeld om Juve, dan wel haar fans, angst aan te jagen.

10 mei 2021 om 22:07

Ik heb hem voor je. Een wetgeving binnen de EU geeft aan dat een gesloten competitie verboden is, er moet altijd op basis van sportieve gronden deelname zijn. En dat is de Super League simpelweg niet. Het is een gesloten league waar je op uitnodiging van elite aan mee kan doen. Daarom staat Uefa ook ongelooflijk sterk idem voor de competities. En uiteindelijk kan de Serie A daadwerkelijk zeggen dat dubbele inschrijving niet mogelijk is, dus ingeschreven in de Super League betekent niet ingeschreven bij de Italiaanse bond. Als juve vervolgens spijt heeft start het onderaan.

Als het maar niet bij woorden blijft.

Niet moeilijk doen, juve gewoon in Serie A houden. De SL heeft toch al geen bestaansrecht meer en het is ook nooit definitief van de grond gekomen, dus gewoon goed gesprek aan gaan met juve en doorgaan tot de orde van de dag

10 mei 2021 om 17:57

Als het geen bestaansrecht heeft kan Juve er toch net zo goed uitstappen? Volgens mij zijn er meerdere partijen die hier moeilijk doen

10 mei 2021 om 18:01

Klopt, maar dat is juve koppig zijn, als bond, moet je het goede voorbeeld geven

10 mei 2021 om 20:41

Ik denk alleen niet dat het zin heeft. Juventus en die Spaanse clubs blijven zich erin vastbijten. Links- of rechtsom zullen ze er alles aan doen om die SL van de grond te krijgen. Waarschuwen heeft dan geen zin, want straks trekken ze andere clubs mee met een verbeterde SL. Dat zullen de bonden absoluut willen voorkomen. Die clubs onderschatten enorm hoe makkelijk vervangbaar ze zijn in deze situatie.

Ik ben niet goed op de hoogte van de reglementen van de Serie A, maar ik neem aan dat deze man dat wel is. In andere competities (zoals in de Premier League) was er op basis van de reglementen ook genoeg aanleiding voor het uitsluiten van clubs die een andere competitie opzetten, ik kan me niet voorstellen dat dergelijke regels niet zijn opgenomen in de boeken van de Serie A. Daar hoeft overigens helemaal geen statement oid aan te pas te komen, de Serie A kan dit gewoon stellen obv zijn regels, mocht Juve het daar niet mee eens zijn dan komt de rechter er aan te pas.

Geen flauw idee in hoeverre de Italiaanse bond zoiets kan eisen. Zij organiseren natuurlijk de Serie A, maar daarmee is nog niet alles gezegd. Hopelijk komt het besef bij de laatste 3 ook snel dat ze hebben gegokt en verloren. Hoe krampachtig ze ook blijven verklaren het voetbal te redden (vrij te vertalen als deze manier van bedrijfsvoering redden). Beter kunnen ze erkenen dat het momentum weg is. Dan kun je nog weken met de UEFA, nationale bonden en andere clubs ruzie maken: de uitkomst gaat niet veranderen.

Juve is toch wel een club met een historie van schandalen en onsympathieke handelingen. Dopingschandaal in de jaren 90, omkoopschandaal in de 00's en telkens maar weer komen ze terug. Tijd om ze voor eens en altijd te begraven.

10 mei 2021 om 19:59

Vladimir Jugovic zijn beslissende penalty doet nog steeds pijn zo te zien. Ze hebben ook eens een finale verloren.

10 mei 2021 om 20:28

Jimmmmm, ik ben het wel met Joris eens, het is echt een club waar toch wel wat schandalen aan kleven. En tot nu toe komen ze er altijd goed mee weg. Ook die degradatie naar de Serie B was maar voor de bühne natuurlijk. 1 jaartje weg, wow, wat erg. Stelde niks voor natuurlijk. Dat ze begraven moeten worden gaat me wat ver, maar dat ze het een keer wat harder mogen voelen, daar ben ik het volledig mee eens. Maar dit dreigement zal wel weer bij een dreigement blijven. Ik hoop toch echter vooral dat die schijnheilige Agnelli de bal een keer keihard in zijn eigen smoel gekaatst krijgt. Dat is echt een eersteklas leugenaar.

10 mei 2021 om 21:21

Stelde niet veel voor? Ze hebben daar echt wel gewoon een tijdlang stevige gevolgen van ondervonden.

11 mei 2021 om 02:58

Je vergeet dat ze ook 2 scudettos moesten inleveren. En dat bijna alle topspelers vertrokken voor spotprijzen.

Juventus, Real en Barca zijn simpelweg failliet, bankroet. Daarom houden ze stand, ze zijn wanhopig, ze hebben zichzelf geruïneerd door uitgaven te doen zoals PSG en City. Echter zijn die twee clubs goed geleid en verdienen ze al hun geld terug. Wenger heeft onlangs een interview gegeven waarin hij zei dat Europese competities erop uit zijn om de BPL te vernietigen, het is een doorn in hun oog, hij zei dat ze zelfs aan het samenzweren waren om de BPL klein te krijgen in zijn actieve Arsenal dagen. De PL was al de grootste competitie maar die gaan de komende jaren domineren en alle grote voetballers en managers zullen daarnaartoe willen.

10 mei 2021 om 18:32

Niet zozeer door zulke uitgaven te doen, maar het zijn alle 3 clubs met een (ex) voorzitter die nieteens zijn eigen veters kan strikken. De clubs laten zich leiden door idioten, en daar komt idioot beleid uit voort. Actie, reactie. Er valt geen touw aan vast te knopen, vooral Barcelona heeft wanbeleid gevoerd (zijn nu gelukkig mooie stappen aan het zetten), Juventus dit seizoen dramatisch (3 trainers in 3 seizoenen helpt ook niet) en Real Madrid's transferbeleid is ondermaats. Gevalletjes als Bale helpen dan ook niet. Dat hebben deze clubs allemaal zelf veroorzaakt. Ten slotte komt corona er nog overheen, waar iedereen uiteindelijk last van heeft. Dat helpt ook niet.

10 mei 2021 om 19:30

Dat vind ik toch wel geinig. Juve is na hun terugkeer op topniveau net altijd geroemd om hun uitstekende beleid. Kritiek op het beleid was er vaak in de vorm van klagen op het gebrek aan topaankopen en azen op tweederangsspelers gratis binnenhalen. De voorbije jaren is er pas voor het eerst kritiek op een, volgens sommigen, ongefundeerde uitgave en dat is Ronaldo. Madrid komt van heel ver maar heeft de voorbije 10 jaar imo uitstekend beleid gevoerd. Ze hebben nog steeds flink geinvesteerd met tijd en wijle maar imo weinig slecht geinvesteerd. Dat je Bale als voorbeeld gebruikt is ook wel tekenend, want hoewel hij door iedereen naar de deur geduwd wordt heeft hij wel vele malen meer opgeleverd dan hij gekost heeft.

10 mei 2021 om 20:49

Corona is zeker de dominerende factor, maar verder kun je het nauwelijks afschuiven op de bestuurders. Je kunt ze verantwoordelijk houden, maar ik geloof niet dat de gemiddelde bestuurder het beter gedaan hadden. De supporters schreeuwen om topaankopen en de clubs geven gehoor. Echter zijn topaankopen tegenwoordig soms net zo duur als de hele basiself van een Europese subtopper. De markt is onbetaalbaar geworden en clubs weigeren hun beleid aan te passen. Ze verloochenen hun bestaan om maar onverantwoord met geld te kunnen blijven smijten. Dat mag wat mij betreft keihard bestraft worden. Die clubs denken onschendbaar te zijn, alsof ze niet te vervangen zijn. Die hebben het gezegde: "de ene z'n dood is de ander z'n brood" nooit gehoord.

Op basis van welke regels willen ze Juventus dan uitsluiten? Beetje vreemd als iets je niet aanstaat om dan maar ter plekke een regel te verzinnen om iemand uit te sluiten als dreigement.

10 mei 2021 om 19:10

Tja zo werkt het nu eenmaal. Ze mogen hun eigen regels verzinnen en als het je niet bevalt dan doe je maar niet mee.

10 mei 2021 om 19:26

In dit geval geldt wel dat er een regel is in de Serie A die deelnemen aan een competitie die niet onder de Uefa of Fifa valt uitsluiting van de Serie A betekent. Echter geldt ook hier: Zolang er geen bal getrapt is is er nergens aan deelgenomen en dus niets strafbaar.

Het is goed om te laten zien dat sommige clubs niet de dienst uit maken. En die vermoorde onschuld van deze 3 clubs, ze zijn bedreigd, dat mag niet, terwijl ze zelf een bom hebben gelegd onder het totale Europese voetbal. Gewoon hard aanpakken als voorbeeld voor toekomstige plannen van dit soort clubs.

Eigenlijk is het raar dat elk land maar 1 voetbalbond heeft, dus hebben zij monopolie. De Uefa heeft dat in heel Europa. Clubs gaan bedreigen met uitsluiting is niet reëel en zoveel macht zou een organisatie niet mogen hebben.

Ik vroeg me ook af om welke regel het dan precies gaat. Op Marca volgende gelezen: "the Italian Fa's regulations state that teams are not allowed to join competitions organised by associations other than Fifa and Uefa and still compete in Serie A at the same time."

Dan nog op basis hiervan vraag ik me nog steeds af waarom Juve dan al komend seizoen kan worden uitgesloten. Het koment seizoen komt Juve niet uit in de Superleague. De SL is op dit moment geen concrete competitie. Slechts een bundeling van verenigingen die iets anders willen doen, maar nu terug naar de tekentafel moeten en plannen voor nu in de ijskast zullen zetten.

10 mei 2021 om 19:28

kan ook niet als de regels gevolgd worden dus lijkt me sterk dat ze dat rechtzaakje winnen. Voorlopig gewoon een hoop blufpoker. Ben benieuwd of Juve zich angst laat aanjagen

10 mei 2021 om 21:39

Is ook nergens op gebaseerd. Maar dit doen de Uefa en Figc al een tijdje. Dreigen met loze woorden. Grootste inkomsten bron dreigt te vertrekken uit Italië. Dus het begint te zweten voor de heren.

11 mei 2021 om 09:13

Welke grootste inkomstenbron? De CL? Juve kan altijd nog spelers verkopen om financien op orde te brengen.

11 mei 2021 om 12:03

Niet inkomsten van juve maar voor de bond. Je gaat jezelf niet in de vingers snijden uiteraard.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1067 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. RabiotMiddenvelder344
Cristiano RonaldoAanvaller3329
MorataAanvaller3211
F. ChiesaAanvaller308
F. BernardeschiAanvaller270
W. SzczęsnyKeeper300
L. BonucciVerdediger262
Voor de complete selectie: Clubpagina Juventus.

In de wandelgangen

Maandag 14 juni
José Mourinho wil bij AS Roma een spits die dertig goals kan maken en heeft daarvoor vier opties. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren