Mourinho treft steenrijke eigenaar die samenwerkt met Leonardo DiCaprio

Donderdag, 13 mei 2021 om 10:23Rian Rosendaal • Laatste update: 10:23

AS Roma is net als veel Europese clubs tegenwoordig in handen van een zeer vermogende eigenaar. Met Dan Friedkin staat er zelfs een miljardair aan het roer in het Stadio Olimpico. De 55-jarige in San Diego geboren zakenman lijkt gezien zijn vele activiteiten van alle markten thuis te zijn. De puissant rijke Friedkin is onder meer filmregisseur- en producer, eigenaar van een distributiebedrijf en CEO van Toyota Distributors in de Golfstaten. Daarnaast hebben de vele geslaagde transacties op zakelijk gebied ervoor gezorgd dat de Roma-eigenaar een geschat vermogen heeft van ruim drie miljard euro, zo wist zakenblad Forbes niet zolang geleden te onthullen. Nieuwbakken trainer José Mourinho krijgt met ingang van volgend seizoen dus te maken met een schatrijke eigenaar, al is het afwachten hoeveel geld The Special One mag uitgeven deze zomer.

Door Rian Rosendaal

Friedkin stapte vorig jaar augustus binnen bij Roma, als plaatsvervanger van landgenoot James Pallotta. Het was laatstgenoemde niet gelukt om met i Giallorossi aansluiting te vinden bij de absolute top in de Serie A, waarop de rijke Amerikaan besloot om de club in de verkoop te zetten. Friedkin, die aan het hoofd staat van de Friedkin Group, was in de wolken met de deal van naar verluidt 591 miljoen euro. "Het was een geweldig en nederig moment, we vonden het fantastisch dat we deel gingen uitmaken van de AS Roma-familie", zo zei Friedkin na het ondertekenen van de contracten in Rome. "De serieuze kant van de deal kwam echter ook al snel tevoorschijn, want we hebben nu een enorm grote verantwoordelijkheid. We konden dus niet al te lang stilstaan bij het heuglijke moment. Er staat ons namelijk ontzettend veel werk te wachten." De ambitieuze eigenaar richt zijn pijlen desondanks niet alleen op het terugbrengen van de glorieperiode van Roma, dat in 2001 voor het laatst de Scudetto in de wacht wist te slepen. Hij is ondertussen ook een grote speler in de Amerikaanse filmwereld, waardoor Friedkin zijn tijd sinds medio 2020 verdeeld tussen Europa en de Verenigde Staten.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Er is al een muurschildering gemaakt van José Mourinho in Rome.

Werken met Scorsese en DiCaprio
Friedkin, wiens zoon Ryan ook een vinger in de pap heeft bij Roma, zette in 2014 zijn eerste stappen in de Amerikaanse entertainmentwereld. Hij werd mede-eigenaar van het productiehuis Imperative Entertainment in Santa Monica, Californië. De ster van Friedkin was al snel rijzende, want drie jaar later, in 2017, werd de door hem geproduceerde film The Square beloond met de Palme d'Or op het filmfestival in Cannes. Al snel volgde All The Money In The World, een film die werd genomineerd voor een Oscar. Friedkin had als producent een jaar later ook een aandeel in The Mule, met de legendarische Clint Eastwood in de hoofdrol. Met zijn distributiebedrijf 30WEST slaagde de zeer veelzijdige Amerikaan er in 2019 voor om maar liefst vier Oscars in de wacht te slepen voor de Zuid-Koreaanse film Parasite. Op dit moment is Friedkin betrokken bij het tot stand brengen van Killers of the Flowers Moon, geregisseerd door topregisseur Martin Scorsese. Leonardo DiCaprio en Robert De Niro zijn de hoofdrolspelers van de film die later in 2021 in de bioscopen te zien is. De opvolger van Pallotta bij Roma werkt echter niet alleen achter de schermen, hij fungeert namelijk ook steeds vaker als regisseur. Zijn regiedebuut kwam met The Last Vermeer, een film over een kunstenaar die een zeer waardevol schilderij aan de Nazi´s verkoopt. De vuurdoop van Friedkin als regisseur kreeg op de Internet and Movie Database (IMDB) een 6,7 als gemiddeld cijfer van de bezoekers.

De filmwereld is echter niet de enige passie van duizendpoot Friedkin. De steenrijke roerganger van Roma is namelijk ook al zijn hele leven bovenmatig geïnteresseerd in de luchtvaart. Zijn hangar staat vol met meer dan veertig verschillende vliegtuigen. Paradepaardjes van de verzameling van Friedkin zijn de North American F-86 straaljager en vier Supermarine Spitfires die werden geproduceerd in Engeland in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij is niet alleen een verwoed verzamelaar van vliegtuigen, maar ook een van de slechts tien piloten die gekwalificeerd zijn om in formatie te vliegen met demonstratieteams voor het schip van de US Air Force. Friedkin is een frequent deelnemer aan vliegshows in Noord-Amerika en Europa en in 2017 kwam zijn liefde voor film en vliegtuigen perfect samen met zijn bijdrage aan de oorlogsfilm Dunkirk. In de cruciale strandscene aan het einde van de film fungeerde hij in een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog als stunt double van hoofdrolspeler Tom Hardy.

Dan Friedkin werkt samen met Robert De Niro, Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio aan een nieuw filmproject.

Friedkin zal in de komende maanden waarschijnlijk veel aandacht schenken aan zijn voetbalproject in Rome, zeker nu met de komst van Mourinho een nieuw tijdperk lijkt aan te breken. Op financieel gebied heeft de club van Rick Karsdorp in ieder geval een enorme potentie. Pallotta, de voorganger van Friedkin in de Italiaanse hoofdstad die bijna tien jaar aan de macht was, zei onlangs in een uitgebreid interview met The Athletic dat Roma nog steeds een enorme aantrekkingskracht heeft op investeerders. De Amerikaan met Italiaanse roots kwam hierdoor zelf in 2011 bij de Romeinse club terecht. Hij denkt dat Roma onder leiding van Friedkin echt weer kan meedoen met de absolute top in de Serie A. "Het is ook altijd een geweldige competitie geweest, het was zelfs een tijdje de beste competitie ter wereld", liet de in Boston opgegroeide Pallotta zich ontvallen. In financieel opzicht kan er echter wel het nodige verbeterd worden, ondanks de fraaie zeventiende plaats (geschatte waarde van 450 miljoen euro) op de lijst van Forbes met de rijkste Europese clubs. In de laatste twee jaar is de waarde van de subtopper met twaalf procent gedaald. Qua omzet (128 miljoen) en operationeel inkomen (88 miljoen euro) is men zelfs hekkensluiter in de top twintig. De prestigieuze lijst wordt overigens afgesloten door Ajax met een geschatte waarde van omgerekend 340 miljoen euro.

Stadiondroom valt in duigen
De grenzeloos ambitieuze Friedkin heeft in zijn korte periode als eigenaar van Roma ook al te maken gehad met tegenslag. Er lagen plannen klaar om een nieuwe voetbaltempel uit de grond te stampen, maar met name de overige directieleden lagen dwars. Gezien de situatie in financieel opzicht achtte men het in deze coronatijden onverstandig om vele miljoenen uit te geven aan een nieuw stadion. Het Stadio della Roma in de wijk Tor di Valle moest volgens Friedkin plaats gaan bieden aan 52.000 bezoekers, met de mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden naar maximaal 60.000 zitplaatsen. De vermaarde Amerikaanse architect Dan Meis was al ingeschakeld om zorg te dragen voor de bouw van het hypermoderne onderkomen in het zuiden van Rome, inclusief VIP-boxen en prachtige voorzieningen. De mooie plannen konden uiteindelijk de prullenbak in, mede ook door een breed uitgemeten corruptieschandaal. Luca Parnasi, eigenaar van het bedrijf dat de bouw van het stadion zou gaan realiseren, werd gearresteerd op verdenking van het omkopen van belangrijke overheidsofficials. Daarnaast werden ook onder meer Adriano Palozzi, vice-president van de wijk waarin Roma is gevestigd, en hoofd van de regionale raad Michele Civita opgepakt. In totaal werden negen arrestaties verricht door de Italiaanse politie. Voorlopig blijft Roma dus actief in het Stadio Olimpico, waar maximaal 72.700 supporters de thuiswedstrijden kunnen bezoeken. De plannen voor een nieuwe thuishaven zijn wat betreft Friedkin echter nog lang niet verdwenen. Het is nog steeds zijn droom om 'een groen, duurzaam en geïntegreerd stadion te creëren', zonder daarbij toe te werken naar een specifieke datum.


De top 5 duurste selecties in de Serie ACLUB TOTALE MARKTWAARDE SELECTIE MEI 2021 POSITIE IN SERIE A
1. Juventus 678 miljoen euro 5e plaats
2. Internazionale 618 miljoen euro 1e plaats
3. Napoli 533 miljoen euro 4e plaats
4. AC Milan 508 miljoen euro 3e plaats
5. AS Roma 386 miljoen euro 7e plaats

Het voorlopig mislukte plan om met Roma te verhuizen naar de andere kant van de stad zorgde evenwel voor veel teleurstelling bij Friedkin, die het niet gewend is dat zijn projecten niet van de grond komen. Hij repte in de Italiaanse media zelfs over 'onnodige bureaucratie en politieke inmenging'. Diens voorganger Pallotta liet zich ook niet onbetuigd op Twitter. "Ik vind het echt vreselijk voor de stad Rome en Roma zelf. Een paar klootzakken (jullie weten wie jullie zijn) hebben een geweldig project voor iedereen verpest. Triest", zo haalde de voormalig Roma-eigenaar keihard uit. Ondertussen bereidt Friedkin zich voor op de toekomstige samenwerking met Mourinho, die aan de slag gaat bij de op vier na rijkste club van de Serie A gezien de waarde van de selectie. Volgens Transfermarkt vertegenwoordigen de spelers van de huidige coach Fonseca een totale waarde van 386 miljoen euro. Juventus voert de top vijf aan met een gezamenlijke waarde van 678 miljoen euro. Ook Internazionale (618 miljoen), Napoli (533 miljoen) en AC Milan (508 miljoen) gaan Roma voor. Men laat Atalanta (381 miljoen) en aartsrivaal Lazio (344 miljoen) wél achter zich, ondanks het feit dat deze clubs Roma zijn voorbijgestreefd op de ranglijst van de Serie A. Met tien miljoen euro is Karsdorp op het gebied van marktwaarden slechts een middenmoter. De top drie wordt momenteel gevormd door Nicolò Zaniolo (45 miljoen), Lorenzo Pellegrini (37 miljoen) en Jordan Veretout (35 miljoen).

Dat Friedkin 86,6 procent van de Roma-aandelen in handen heeft is overigens niet uniek in de Serie A anno 2021. Inclusief de Amerikaanse ondernemer zijn momenteel maar liefst zeven buitenlandse eigenaren actief op het hoogste niveau in Italië. Bij Bologna heeft de schatrijke Canadees Joey Saputo (geschatte waarde 821 miljoen euro) de touwtjes stevig in handen. Zhang Jindong (6,5 miljard euro) regeert sinds enige tijd bij Inter, terwijl stadgenoot en rivaal AC Milan sinds medio 2018 in handen is van het Amerikaanse investeringsbedrijf Elliott Management Corporation (2,8 miljard euro). Bij het Parma van de van Bayern München gehuurde Joshua Zirkzee, dat degradatie naar de Serie B niet langer kan voorkomen, is Friedkin's landgenoot Kyle Krause (2,5 miljard euro) de grote roerganger. Fiorentina heeft met de Italiaans-Amerikaanse Rocco B. Commisso (4,5 miljard euro) eveneens een zeer vermogende eigenaar. Spezia, sinds vorig jaar de werkgever van Jeroen Zoet, heeft sinds februari van dit jaar Robert Platek (2,5 miljard euro) aan het roer staan. Er is dus het nodige veranderd in der Serie A sinds Mourinho ruim een decennium geleden als coach van Inter voor het laatst werkzaam was in Italië. Aan de Portugese coach de taak om met hulp en steun van Friedkin om van Roma weer een serieuze titelkandidaat te maken.


Poll

Zie jij José Mourinho met AS Roma meedoen om de landstitel?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door caykurrizespor)

als er zo snel getekent is dan verwacht ik dat er het een en ander is beloofd aan versterking. Verder zou het dom zijn als AS Roma wordt gezien als titelkandidaad. top 4 halen met versterking is eerder realistisch. Hoop dat ze gaan voor Bellotti en vd Beek

11 mei 2021 om 03:40

Er worden wel echt veel namen genoemd nu. Lacazette, Icardi, Renato Sanches, maar dat zijn denk ik niet de namen waar je aan moet denken als je een hecht collectief wil gaan smeden, zoals Mourinho bijvoorbeeld bij Inter deed. In dat kader zijn Matić, Vlahović, Maksimović en een keeper als Musso betere aankopen. Vlahović is waarschijnlijk te duur, maar dan is er nog Belotti ja. Wat mij betreft een perfecte match, met zowel Roma als Mourinho. Met spelers als Mkhitaryan, Spinazzola, Pellegrini, Mancini kun je echt gaan bouwen. Ben wel benieuwd wat er met Karsdorp gebeurt onder Mourinho

11 mei 2021 om 11:19

De reden dat Mourinho zo snel heeft getekend is omdat hem een ontmoeting met Leonardo dicaprio en Robert de Niro is beloofd

Met dat k*tvoetbal van morinho kom je nergens meer das wel duidelijk geworden de laatste seizoenen

11 mei 2021 om 08:57

Ik denk juist dat zijn manier van voetbal in Italië goed kan uitpakken... laat me verrassen. Verder vind ik de eigenaar wel een interessante man als ik het zo lees.

IK denk dat nu het moment voor de andere Italiaanse ploegen is aangebroken om voor de landstitel te strijden. Allen hebben ze Juventus zien struikelen, en nu ruiken ze bloed. Wat gaat Juve doen zonder CL? Ik denk misschien dat Mourinho zo ook redeneert en dus daarom voor Roma heeft gekozen.

11 mei 2021 om 13:36

Dat en de poen natuurlijk. Tottenham betaalt ook mee. Ik zie Mourinho als eye poker wel in een Joe Pesci achtige rol overigens.

Komend seizoen zie ik AS Roma nog niet meedoen om te titel.
Er zal ook flink geïnvesteerd moeten gaan worden.
Vooral in een nieuwe keeper, verdediger en wellicht ook aanvaller.
Daarnaast vind ik het ook erg jammer dat het nieuwe stadion er (voorlopig?) niet gaat komen.
Heb wel wat geruchten gelezen over dat er als alternatief wordt gekeken naar uitbreiding van stadio Flaminio.
Weet echter even niet exact hoe dit allemaal in elkaar steekt.
Zowel Roma als Lazio verdienen eigenlijk een beter stadion (zonder sintelbaan).

Ook al is deze nieuwe eigenaar de allerrijkste der aarde, wat boeit het? Ik vraag mij telkens af welke club er op vooruit is gegaan met een buitenlandse eigenaar cq investeringsbedrijf. Deze mensen zijn enkel en alleen geïnteresseerd in geld en niets anders. Ja natuurlijk is het telkens zo van: ik ga de club groot maken, zorgen dat de club aansluiting vindt bij de absolute top bla bla. Ja natuurlijk willen ze dat, op termijn pompt dat de marktwaarde van de club omhoog waardoor ze meer geld voor hun aandelen gaan krijgen. En laat dit nou toevallig het enige drijfveer zijn waar ze op uit zijn, deze geldwolven!

Vandaar dat ik veel respect heb voor het Duitse beleid waar dit soort praktijken niet mogelijk zijn.

11 mei 2021 om 17:59

Als ze nou gaan verlangen dat 40% van de selectie uit de eigen jeugd moet komen dan wordt het pas weer echt leuk. Nu verlies je de binding met de stad en regio als je allemaal huurlingen aantrekt.

12 mei 2021 om 07:23

Chelsea, City, Leicester City, Monaco en zo kan je door gaan,

12 mei 2021 om 10:17

@caykurizespor: zegt de club Manchester City je iets?

12 mei 2021 om 12:17

@ikbengoed Het verhaal van City en in mindere mate PSG is een tikkeltje anders, nl dat deze investeerders (sheiks) een andere visie hebben. Deze Arabieren zijn zich er al langer van bewust dat hun olievoorraad 's een keertje gaat opraken en om dit gemis (geldstroom) op te vangen zijn ze dus dit soort projecten begonnen. City, PSG en andere buitenlandse, Arabische niet voetbal gerelateerde mega-investeringen gaan op termijn fungeren als cash flow. City is tegenwoordig meer en meer een voetbalmakelaar geworden door het beleid dat hierop afgestemd is. Getuige ook het feit dat ze zoveel spelers op jonge leeftijd aantrekken om er later op te verdienen.

12 mei 2021 om 11:43

Ach niet alle Duitse clubs hebben omdat ze dus geen buitenlandse investeerders hebben een beter beleid. Voorbeelden zoals HSV & recentelijk nog Schalke zijn daar in negatief opzicht schrijnend van. Leipzig heeft deze 51% regelgeving trouwens omzeilt, als ik me niet vergis.

12 mei 2021 om 14:29

De ellende bij Schalke en HSV komt eerder voort uit mismanagement dan het niet aantrekken van buitenlandse investeerders. Te vergelijken met Feyenoord bij ons en tal van andere clubs die op de rand van afgrond verkeren. Mooi voorbeeld in deze is de soap rondom Ado Den Haag, exact hetzlfde verhaal met een Chinese investeerder. Dus als jou theorie geklopt had, was ADO nu gered. I.m.o. is het zoeken naar buitenlandse investeerders eerder het verdoezelen/camoufleren van het eigen falen van voorzitters dan een opgezet plan om de club een kapitaalinjectie te geven, zoals ze dat zelf zo mooi weten te brengen.

12 mei 2021 om 15:09

Nee mijn punt bij die 2 clubs is het meer van dat een niet-buitenlandse investeerder, niet perse beter of slechter hoef te zijn. In beide gevallen is het in eigen beheer houden niet goed uitgepakt voor ze, daar kun je dus ook slecht management er tussen hebben. Bij Roma heeft de vorige Amerikaanse eigenaar Roma met een flinke schuld opgezadeld, ten dele kon die daar maar wat aan doen, gezien dat alleen al 75 miljoen is gestoken in een stadion wat nooit gebouwd gaat worden.

12 mei 2021 om 15:28

Nee dan zijn we het er over eens. Natuurlijk is een binnenlandse investeerder goed voor cash, immers zo'n investeerder heeft meestal een hart voor de club als wel een lange termijn visie, in tegenstelling tot de buitenlandse. Mooi voorbeeld is Framk van Seumeren van Utrecht.

12 mei 2021 om 17:04

Van Seumeren is zeker een goed voorbeeld, maar die Gün bij Fortuna Sittard toch ook, stabiel beleid ligt aan de personen die een club runnen als een goed bedrijf met als eind product voetbal. Binnen als buitenland, het zijn de mensen die er achter zitten en daar moet je geluk mee hebben, maar verder zijn we het zeker eens!!

Ik begrijp de reacties van de meeste hier, weer een buitenlandse investeerder en terecht, meestal is het maar een speeltje en is er slecht korte termijn beleid. Of de Friedkins ook een lange termijn visie hebben? Tijd zal het leren, ze werken in ieder geval niet op de voorgrond, zoveel is nu wel duidelijk.Normaliter weten de Italiaanse media exact wie de nieuwe trainer en spelers zijn voor komend seizoen, dat is deze keer met de aanstelling van Mourinho wel anders. Kampioen zal Roma komend seizoen niet worden, de schuldenlast achter gelaten door de vorige eigenaar Palotta laat flinke investeringen niet toe. Echter wordt er verwacht dat met deze selectie, versterkt met een 3 a 4 gerichte aankopen ze wel moeten kunnen meedoen voor de CL plaatsen.

Een rijke eigenaar is ook niet meer alles tegenwoordig. Elliot, het investeringsfonds wat eigenaar is van Milan, zwemt in het geld, maar er mag niet veel uitgegeven worden i.v.m. de Ffp. Zolang de TV gelden in de Serie A niet omhoog gaan, of de clubs geen betere sponsordeals binnenhalen, zal het gat alleen maar groter worden met de andere competities. Dat alle clubs, uitgezonderd Roma, allemaal al vroeg strandden in de Cl/el, zegt natuurlijk ook genoeg. Het niveau van de Italiaanse competitie moet gewoon omhoog. Nieuwe stadions zullen zeker helpen om het gat wat kleiner te maken, maar het verloopt allemaal veel te traag. Clubs zijn te laat begonnen met het moderniseren van hun beleid. De potentie is er wel, maar het gat dichten met de overige topcompetities zal echt lastig worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Roma

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
5.Napoli7745
6.Lazio686
7.AS Roma6210
9.Sampdoria52-2
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
B. CristanteMiddenvelder341
H. MkhitaryanMiddenvelder3413
L. PellegriniMiddenvelder347
Gonzalo VillarMiddenvelder330
Borja MayoralAanvaller3110
J. VeretoutMiddenvelder2910
E. DžekoAanvaller277
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.

850 fans
Coach, 58 jaar
SeizoenClub
2019-2021 Tottenham Hotspur
2016-2018 Manchester United
2013-2015 Chelsea
2010-2013 Real Madrid
2008-2010 Internazionale
Laatste voetbalnieuws

‘Sergio Ramos krijgt kort na vertrek bij Real belletje van oude bekende’

José Mourinho zet in op een hernieuwde samenwerking met Sergio Ramos. Volgens La Gazzetta dello Sport heeft de nieuwe coach van AS Roma reeds een eerste maal telefonisch contact gehad met...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren