Eredivisie-speler verdacht van matchfixing dit seizoen

Zondag, 9 mei 2021 om 17:10Dominic Mostert • Laatste update: 13:00

Een speler uit de Eredivisie wordt ervan verdacht dit seizoen bewust een gele kaart te hebben uitgelokt, zo bevestigt de politie na vragen van de NOS. De desbetreffende speler, van wie de identiteit bekend is bij de omroep, zou hebben beoogd dat hij of anderen geld konden verdienen op de gokmarkt. Zelf zegt de speler van niets te weten. De KNVB is op de hoogte van de lopende zaak.

Door in te zetten op de gele kaart, heeft één gokker met een inzet van 3000 euro circa 13.000 euro verdiend. Twee andere gokkers wonnen circa 1000 euro dankzij de gele kaart. Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog in een vroeg stadium zit, en er nog niet is besloten om tot vervolging over te gaan, heeft de NOS besloten de naam van de speler niet te publiceren, zo communiceert de omroep.

Verschillende internationale partijen uit de gokindustrie meldden na een wedstrijd in de Eredivisie dat er verdachte gokpatronen waren. De politie startte daarop een onderzoek. Het is volgens de politie een unieke zaak. Het is het eerste Nederlandse onderzoek naar een incident van vermoedelijke 'spotfixing', een vorm van matchfixing waarbij opzettelijk een specifieke handeling in een wedstrijd wordt verricht om geld te verdienen. In het buitenland zijn zulke onderzoeken er wel geweest. Als het Openbaar Ministerie besluit om tot vervolging over te gaan, dan is het ook de eerste keer dat er een matchfixingzaak in Nederland voor de rechter komt.

De betreffende gele kaart wordt door de NOS een 'opvallende' genoemd. "Een speler die het hele seizoen nog geen gele kaart heeft gekregen, vloert een tegenstander ver buiten zijn eigen strafschopgebied zonder dat er direct gevaar is. Het is een overtreding waar in de regel geel voor wordt gegeven", beschrijft de omroep. Zelf zegt de voetballer dat hij inderdaad een 'onhandige en onnodige' overtreding beging. "Maar ik heb wel eens gekkere overtredingen gemaakt", aldus de speler, die niet zegt te weten waarom meerdere gokkers grote bedragen op zijn gele kaart hebben ingezet.

"Het meest opvallende gokgedrag komt van een fanatieke voetbalsupporter die niet ver bij de speler vandaan woont. Op sociale media deelt hij verschillende gemeenschappelijke vrienden met de voetballer", schrijft de NOS op basis van eigen onderzoek. "Voor de wedstrijd heeft hij bij een buitenlandse bookmaker kort achter elkaar vijf keer gewed dat de voetballer die wedstrijd een gele kaart zou krijgen. In totaal heeft hij ongeveer 3000 euro ingezet en daarmee heeft hij zo'n 13.000 euro gewonnen." Die gokker vindt zijn eigen gokgedrag niet opvallend: hij zou in een impuls vaker grotere weddenschappen afsluiten. "Meestal verlies ik, en dan staan jullie niet voor mijn deur."67 reacties (laatste reactie door ajaxmind)

Hi my name is Jordy Clasie. Zou zomaar eens hem kunnen zijn!

9 mei 2021 om 17:15

Of Toornstra want die gele kaart vorige week was wel heel opzichtig, onnodig en dom.

9 mei 2021 om 18:06

Die was het dus zeker niet, want hij had al eerder gele kaarten gekregen.

9 mei 2021 om 17:20

Clasie heeft dit seizoen geen geel gepakt in de eredivisie, alleen in de voorrondes CL.

Was het niet toevallig Haps in de kuip?

9 mei 2021 om 17:15

Als je heel het artikel gelezen had, had je niet zon domme reactie hoeven schrijven😄

9 mei 2021 om 17:45

Haps heeft een flink strafblad, maar in dit geval is je beschuldiging onjuist

Zou weer iemand het account van Jordy Clasie hebben gebruikt?

Jammer dat ze geen naam geven ben wel nieuwsgierig. En zeker omdat het iemand is die een overtreding maakte waar het helemaal niet nodig was kan mij dat niet meer herinneren wie dat deed dit seizoen

9 mei 2021 om 17:17

Krijgen we uiteindelijk natuurlijk wel te weten, zoiets komt altijd uit. Kwestie van wachten

9 mei 2021 om 17:22

Precies, jordy clasie was ook na een paar uur bekend terwijl ze het "geheim" wilde houden.

Laat het speculeren maar beginnen, wie denken jullie?

9 mei 2021 om 17:16

Bizot pakte gisteren in blessuretijd geel. Zullen best goede odds op hebben gestaan. Maar zal wel te recent zijn.

9 mei 2021 om 17:21

Ver buiten het eigen strafschopgebied?

9 mei 2021 om 17:22

Was gewoon een beetje tijdrekken..... Niet zo gek als je een helft met 10 man staat.

9 mei 2021 om 17:25

Je hebt helemaal gelijk. Over die regel heengelezen.

9 mei 2021 om 17:43

idd het zal van een paar weken terug zijn, er zijn al klachten ingediend en hij is al verhoord. Wie kreeg er op deze wijze geel en heeft wel gekkere overtredingen gemaakt ...

9 mei 2021 om 17:19

Sowieso een Nederlander aangezien hij bij een 'buitenlandse bookmaker' heeft gewed. En als NOS zo makkelijk eigen onderzoek doet op instagram zal het vast niet een Serviër oid zijn.

Nico toch. Voor die paar extra centen ja?

9 mei 2021 om 17:21

Het gaat om een speler dat nooit geel pakt, dus dan heb je het over middenvelders en aanvallers. Meer dan dat weten we niet,

9 mei 2021 om 18:02

De grootste kaartenpakkers in de eredivisie zijn middenvelders

13.000 lekker meegenomen haha. Wel heel toevallig dat er opeens 5 grote bedragen op die bet zijn gezet. Ben benieuwd wanneer de Telegraaf komt met de naam van de speler aangezien ze met Clasie ook z’n naam hadden gezegd.

9 mei 2021 om 17:26

Hahahaha die reactie van die kerel is ook wel mooi. "Normaal als ik een groot bedrag verlies staan jullie ook niet voor mijn deur."

Ik dacht eerst aan Tagliafico tegen Emmen, want die was opvallend erg op zoek naar een kaart. Maar het gaat om iemand die nog geen geel heeft gepakt dit seizoen.

9 mei 2021 om 17:37

Tagliafico heeft een miljoenen salaris denk niet dat hij dit zou doen.

Er staat zelfs een citaat in het artikel. Moet toch wel te achterhalen zijn wie dit is. In ieder geval iemand met 1 gele kaart....

Morgen zal de naam wel bekend zijn. Zou wel geinig zijn als het opnieuw om Clasie gaat, maar denk het niet. Eerder een speler uit het rechterritje, 13.000 is een aardig bedrag voor die spelers daar. Telegraaf zal vast wel vermelden om wie het gaat.

9 mei 2021 om 17:32

Het gaat om een inzet van 3000 euro die 13000 uitbetaalt, blijft voor de winnaar dus 10000 euro over. Lijkt me dat dat bedrag dan ook nog eens gedeeld moet worden, dan zou er 5000 euro overblijven voor de speler als het om 50-50 gaat. Zou je zoveel risico willen lopen als je weet dat heel veel spelers bovenmodaal verdienen?

9 mei 2021 om 17:36

Nou het is al gebeurd, dus blijkbaar wel. Dit is de enige zaak die is opgemerkt, misschien is het nog wel vaker gebeurd in het verleden. Blijkbaar heeft die speler de afweging al gemaakt. Zou het zelf nooit doen maar goed, er zal vast wel meer bekend worden straks.

9 mei 2021 om 20:27

Ik las ergens in de wandelgangen dat ze bij elkaar in de buurt wonen. Wellicht een vriendendienst? Idd meer dan 5000 hou je er niet aan over en dat bedrag klinkt wel heel laag voor het risico dat je loopt.

Gezien de bedragen waar het om gaat lijkt het me duidelijk dat dit om een speler uit zo ongeveer het rechterrijtje moet gaan. Voor dit soort bedragen gaan spelers van (sub)topclubs echt het risico niet nemen lijkt me. Valt ook vrij simpel achter te komen wie het is: alle spelers bij langs gaan die dit seizoen voor het eerst sinds lange tijd een kaart kregen en dan de overtreding na kijken. Wie heeft er tijd?

9 mei 2021 om 17:23

Rechter rijtje dus. De top en subtop zitten in het linkerrijtje

9 mei 2021 om 17:28

Staat er toch? 😉

Na de klassieker van vandaag zijn er veel verdachten bijgekomen....

Nou ik zet m'n geld op Queensy Menig. 1e gele kaart tegen Heerenveen wat een vrij onnozole overtreding was. Mijn inzet is hierbij 3000euro.

9 mei 2021 om 17:29

Match fixing! Jij hebt voorkennis.

9 mei 2021 om 17:31

Ik dacht Roemeratoe tegen Heerenveen (wel andere wedstrijd).. ook 1e gele kaart..

9 mei 2021 om 17:37

Hij startte tegen Heracles ook op de bank, vond ik vrij apart. Denk dat je vrij warm bent. Kijk zelf niet vaak naar Twente dus weet niet of Menig slachtofferen een begrijpelijke beslissing was, heeft toch veel goaltjes gemaakt. Maar dit zou een eventuele verklaring kunnen zijn.

9 mei 2021 om 17:45

Menig is al maanden uit vorm. Terecht geslachtofferd.

9 mei 2021 om 17:42

Maar die heeft 2 kaarten gepakt en de eerste dit seizoen was nota bene in de eerste wedstrijd tegen fortuna.

9 mei 2021 om 17:47

Menig kan sowieso niet, die kreeg de eerste wedstrijd al een gele kaart en staat na die kaart tegen Heerenveen dus op twee... Ik denk dat ze AZ even goed onder de loep hebben genomen en dat het Letschert is. ps. Toen ik het artikel opende stond de reactie van Biggiebig2011 er nog niet.

Doekhi tegen pec vorige week? Lijkt me niet de persoon om dat te doen, maar toch.

Ik denk Toornstra, die denkt 2 vliegen in 1 klap, niet tegen Ajax en cashen! Haha, zal wel veel vaker gebeuren over de gehele linie echter de vraag of we daar ooit achter zullen komen?

9 mei 2021 om 18:00

Dat kan niet, Toornstra heeft al meer gele kaarten gepakt dit seizoen. Gaat om iemand die z’n 1e gele kaart pakte dit seizoen

Lastig hoor, er zijn een stuk of 100 spelers met één gele kaart op hun naam. Het meest waarschijnlijk is het een jonge speler die bij een club in het rechterrijtje speelt en die niet veel wedstrijden speelt. Wellicht een Daan Rots (twente), Rein Smit (heerenveen) of Jamal Amofa (den Haag)?

9 mei 2021 om 18:10

Ik denk Rein Smit niet, eerste wedstrijd dat hij inviel kreeg hij 2x geel tegen Utrecht destijds

9 mei 2021 om 20:06

Volgens meerdere verhalen gaat het om een ervaren aanvaller, vermoedelijk van een club uit het rechterijtje.

9 mei 2021 om 20:22

De kaart is gepakt in januari. Dat lijkt niemand hier in de comments mee gekregen te hebben.

9 mei 2021 om 20:36

Pratto?

Zeker Timo Letschert vorige week tegen Rkc. Twee vliegen in een klap. 13k en tegenstander met rood.

¢10 op Toornstra

Politie woordvoerster was van politie Rotterdam. Daaruit concluderend dus dat het onder Regio Rotterdam valt. Daarnaast is het voorgevallen in januari. Vraag is dus wie in januari een onnodige gele kaart heeft gepakt en in regio Rotterdam woont.

9 mei 2021 om 20:28

Diemers, Haps, Kokcu..

9 mei 2021 om 20:37

Mogelijk. Ik heb de gele kaarten niet bijgehouden (althans niet voor het voetbal en in mijn sport was het een erg rustig jaar). Kunnen ook andere spelers zijn die in die regio wonen. Hoeft niet per se van Feyenoord te zijn. Lijkt mij dat ze genoeg verdienen bij Feyenoord... Althans volgens Dick Advocaat. Betreffende speler kan overigens beter een andere advocaat raadplegen in deze kwestie...

Ik gok voor 3000 euro op Mark Diemers 😂😂 1gele kaart, ervaren speler, politie Rotterdam op NOS en 5-0 winst op Willem II...

Waarschijnlijk Kokcu van Feyenoord? Heeft 1 kaart en komt uit de regio Rotterdam.

9 mei 2021 om 20:27

Haps en Diemers ook

Politie Rijnmond dus Sparta of Feyenoord. Maar waarom zeggen ze z'n naam niet eigenlijk. Dat is wel de minste straf die hij moet krijgen!

9 mei 2021 om 21:51

volgens de nos vanwege het lopend politie onderzoek,

9 mei 2021 om 21:55

Hoeft niet per se zo te zijn . Speler in kwestie kan ook in Regio Rijnmond wonen en bijvoorbeeld voor Willem II of ieder ander willekeurige club spelen. Zahavi *die hier niets mee van doen heeft verder) woont bijvoorbeeld in Amsterdam en speelt bij Psv. Het lijkt mij overigens een speler die ook niet veel verdient, want anders had hij dit niet nodig.

Is er dan niemand bij VZ die op de gedachte komt reacties bij dit bericht uit te schakelen? Dat het bericht wordt geplaatst is logisch want het heeft nieuwswaarde, maar dat vervolgens door iedereen namen worden genoemd van potentiële gokkers en dat dat door VZ wordt gefaciliteerd is toch wel heel triest. Spelers die hier niets mee te maken hebben worden zo onnodig in een kwaad daglicht gesteld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren