Lindhout gaat door het stof na flinke blunder in Twentse derby

Zaterdag, 8 mei 2021 om 20:29Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:20

Allard Lindhout heeft zijn excuses aangeboden voor een voorval in de Twentse derby tussen FC Twente en Heracles Almelo (1-1). Na afloop van het duel ging het niet alleen over de puntendeling maar werd ook stilgestaan bij een beslissing van de VAR een kwartier voor tijd. Scheidsrechter Lindhout draaide een aan Twente toegekende strafschop terug nadat de bal bij een uittrap van Joël Drommel, voorafgaand aan die situatie, niet geheel stil lag. Het moment leidde tot veel discussie op Twitter, waar beweerd werd dat Lindhout niet volgens het protocol zou hebben gehandeld. De arbiter verscheen na afloop van het duel voor de camera om zich te verantwoorden.

Het protocol schrijft voor dat een videoscheidsrechter bij een zogeheten moving ball niet mag ingrijpen, maar wel zijn zegje mag doen als de dienstdoende scheidsrechter daarom vraagt indien hij het moment heeft gesignaleerd. "Het is niet goed gegaan, dat is wel de conclusie die ik moet trekken", vertelt Lindhout tegenover ESPN. "Ik loop met mijn rug weg als Drommel de bal wil nemen, dus ik heb niet door dat de bal enigszins kan rollen en dus niet stil ligt. Die fout reken ik mezelf zeker aan. Of het protocol moet veranderen? Protocollen worden niet door de scheidsrechters ontworpen. Dat wordt vaak gedacht, maar wij zitten niet aan de tekentafel."

Lindhout werd door de videoscheidsrechter op het voorval gewezen. "Dat mag hij niet", gaat Lindhout verder. "En ik heb hem gevolgd en dat had ik niet moeten doen. De VAR had de regels niet paraat en ik op dat moment ook niet. Het is een feitelijk moment. Het is op beeld vast te stellen. Er zit geen interpretatie bij. Als het feitelijk is, krijg je de informatie en handel je daarnaar. Nogmaals, dat heb ik niet goed gedaan. Ik verwijt mezelf dat ik weg loop met mijn rug naar de situatie en ik verwijt mezelf dat ik de VAR ben gevolgd. De VAR baalt, net als ik. Ik denk dat het goed is om het heel goed te evalueren. "

Robin Pröpper had vrij snel in de gaten dat de situatie niet klopte. "We vroegen meteen aan de scheidsrechter of hij het wilde bekijken", aldus Pröpper na afloop voor de camera van ESPN. "We zagen de bank ook meteen opspringen, dan moet je dat in je voordeel gebruiken om het terug te draaien. Volgens de regels mag het niet, dus dan kun je het op deze manier doen." Drommel erkent dat de bal niet stil lag. "Maar de scheidsrechter zei na de wedstrijd dat hij het niet had gezien. Ik vroeg er nog om. Er komt nog een hele aanval, het is raar dat ze het dan helemaal terugdraaien. Vorige week konden we op 1-1 komen en zat de scheidsrechter ook mis denk ik. Nu krijgen we weer geen penalty."

Ron Jans zag daarmee een mogelijke treffer van zijn ploeg aan zijn neus voorbij gaan. Even voor het penaltymoment kwam Heracles op voorsprong dankzij een fraaie kopbal van Mats Knoester. Na het veelbesproken moment trok Twente de stand alsnog gelijk via Danilo. "Dat is heel zuur en past bij het jaar 2021 van FC Twente", doelde Jans op de teruggedraaide beslissing van Lindhout. "Ik heb hier geen invloed op. Wormuth zei: 'Ik probeer het gewoon'. Volgens mij bewoog de bal ook, maar heb het op dat moment niet gezien."

De uittrap van Drommel belandde uiteindelijk via Ramiz Zerrouki bij de ingevallen Queensy Menig, die door Giacomo Quagliata naar de grond werd gewerkt. Terwijl Danilo klaar stond om de strafschop te nemen, draaide Lindhout de situatie terug. "Er gebeurde nog wel wat voordat de strafschop viel", gaat Jans verder. "Hoe ver mag je nou iets terugdraaien? We hebben veel in de hand, maar dit niet. We hebben heel veel momenten gehad dit seizoen die cruciaal zijn. De VAR is bedoeld om grove fouten te herstellen en dat gebeurt ook regelmatig. Maar dit is niet de VAR, dit is iemand die er zit en de regels niet kent."Gerelateerd

Meer sportnieuws

59 reacties (laatste reactie door therock11)

Hoe kan het nou dat en de var en de scheids de regels niet kennen?

8 mei 2021 om 21:05

We hebben het hier over Lindhout. Dezelfde die vorige week dat kleine handsballetje van Heerenveen over het hoofd zag. Deze man is gewoon niet capabel genoeg om in de wedstrijdleiding plaats te nemen.

8 mei 2021 om 23:04

De handsbal die via eigen knie op de hand kwam? Volgens de regel geen penalty

8 mei 2021 om 21:08

Die kennen ze wel. Ze hadden het alleen even niet paraat op dat moment. Ik kan het me wel voorstellen, het blijven mensen. Er gebeurt iets, en een logische reactie is om er naar te handelen en te zeggen dat er iets is. Dat ze op dat bewuste moment er even niet bij stil staan dat ze helemaal niet mogen ingrijpen, is een grove fout, maar kan een keer gebeuren. Balen voor de betrokkenen, boetekleed aan en door.

8 mei 2021 om 22:22

Als je het kent heb je het toch in je gedachten, dan hoef je het niet paraat te hebben lijkt mij.

9 mei 2021 om 00:26

Heb jij nooit eens zo'n ohja momentje gehad, waarbij je je achteraf bedacht dat je iets wist, maar er op een zeker moment even niet bij stil stond? Ik denk dat iedereen weleens zo'n momentje heeft, en wat mij betreft heel menselijk.

9 mei 2021 om 10:37

Jazeker, maar meerdere mensen tegelijk?

Excuses heb je niet zo heel veel aan, als je op zo'n domme manier de fout in gaat. Dit is gewoon het niet kennen van de spelregels en dat mag je de VAR én de scheids allebei aanrekenen.

8 mei 2021 om 20:42

Lijkt ook wel een trend, elke week zien we er wel 1 die weer zijn excuses aan moet bieden. Het lijkt wel iets structureels.

8 mei 2021 om 23:54

Het ironische is dat de VAR bedoeld is om de fouten er uit te halen

Eerlijk interview, maar wel ongelofelijk dat je als scheids en VAR de regels niet kent, hoe is dat mogelijk...?

8 mei 2021 om 20:48

Het is ook wel een regel die nou niet heel vaak voorkomt. Daarnaast denk ik dat Lindhout de VAR probeert te beschermen en verantwoording wou nemen, want vanaf het moment dat hij hoort dat die afgekeurd moet worden, kan die het ook weer niet overrulen, want het is uiteraard wel tegen de regels.

8 mei 2021 om 20:59

Als hij de regels kent gaat hij niet mee met de VAR, maar legt aan de VAR uit wat de regels zijn.

8 mei 2021 om 21:03

Weet je wat we dan hadden gezegd? Belachelijk dat de scheidsrechter de VAR overruled, terwijl die weet dat die afgekeurd moet worden. Vanaf het moment dat de VAR iets zegt, kan de scheids sowieso geen juiste beslissing maken. Maar regel technisch gezien heb je gelijk

8 mei 2021 om 21:11

Hieronder heeft iemand het ook over verkeerde plek ingooien, moet daar dan ook naar gekeken worden als er uit de aanval na de ingooi een goal/penalty komt? Of de vrije trap van Vloet, die kreeg hij terwijl het geen overtreding was. Gaat die bal erin kan de VAR ook niet ingrijpen. Kortom, de regels wanneer de VAR mag ingrijpen zijn nogal inconsequent.

Als dit wel een regel was spoor je nog niet om hier alsnog voor te fluiten. Laat eens een beetje karakter zien man, slaapzak scheidsrechter en waardeloze var. Ik keek de wedstrijd met een paar Heracles fans en zelfs zij vonden dit lachwekkend.

8 mei 2021 om 20:50

Het is een regel he, de Penal is terecht afgekeurd, alleen de manier waarop is onjuist. Heel zuur, maar bal moet wel degelijk stil liggen bij een dood moment.

8 mei 2021 om 20:53

Goal afgekeurd? Huh?

8 mei 2021 om 20:55

De enige regel die van toepassing is dat de var niet in mag grijpen bij zoiets stoms als dit. Los daarvan, waarom moet de bal überhaupt stil liggen bij een uitttrap? Wat voor voordeel heeft een keeper daarbij? Bij een normale vrije trap kan ik me voorstellen dat er meters gesmokkeld kunnen worden maar waarom bij een uitttrap waar de bal sowieso in het vak moet liggen, waarom is dat niet genoeg regel?

8 mei 2021 om 20:57

Is natuurlijk ook een gedrocht regel die al het tempo eruit haalt. Ook hier kan het voetbal wat leren van hockey. Daar moet de bal in de buurt van de overtreding/spelhervatting worden genomen. Zorg verdorie voor tempo in het spel.

8 mei 2021 om 21:01

Ik vind deze regel ook totaal overbodig, maar het is nog altijd een bestaande regel, wat het voordeel is? geen flauw idee.

8 mei 2021 om 22:02

Penal is niet terecht afgekeurd. Dat mag pas als de scheids het rollen van de bal zag en zelf de VAR vraagt hier naar te kijken.

8 mei 2021 om 23:10

De regel is dat de bal stil moet liggen. Als dat direct afgefloten wordt komt het penalty moment er niet eens. Dus als alles reglementair verloopt ligt het spel daar stil en moet de doeltrap overnieuw genomen worden. Hoewel de regels voor de VAR discutabel zijn is het dus wel terecht

9 mei 2021 om 00:00

Regel technisch gezien mag de VAR hiervoor ook niet ingrijpen dus nee het is niet helemaal exact gegaan volgens de regels. Dan had de scheidsrechter direct moeten affluiten. Kom op man het is ook niet zo alsof Drommel er een oneerlijk voordeel uit heeft gehaald.

Je bent scheidsrechter op het hoogste niveau en dan doe je dit. Je had gewoon naar dat scherm moeten lopen en die 2 mierenneukers in dat busje aan moeten geven dat hier de var niet voor bedoeld is. Gewoon lekker met elkaar op 1 lijn, slappe zak. Wanneer ik zulke fouten maak op het werk dan sta ik op straat. Maar goed paar weken geleden was het van Boekel nu hij weer. Wat een dramatisch niveau heeft het korps toch. Niet te filmen dat ze hier ook nog veel geld voor krijgen. Overigens las ik net dat het een var aanvraag van Wormuth was. Dan ken je idd de regels niet, mocht dit waar zijn.

Deze Lindhout floot een paar weken geleden ook Ajax Utrecht waar hij een doelpunt van Klaasen afkeurde op aanraden van de VAR terwijl heel Nederland kon zien dat het geen buitenspel was. Dat krijg je dus als scheidsrechters zonder sancties fouten mogen blijven maken en is dit keer Twente het slachtoffer. Ik kan me goed voorstellen hoe iedereen van Twente zich nu voelt, door dat grapje van Lindhout liep Ajax het mis om met publiek tegen AZ kampioen te worden. Een van de allerslechtsen die er rondlopen op de Nederlandse velden met ook nog een hele arrogante pedante uitstraling.

8 mei 2021 om 21:06

Dat buitenspel dingetje hebben we ook al eens gehad bij Twente, namelijk bij de eerste keer dat dat systeem met die lijntjes ingevoerd werd.

8 mei 2021 om 21:12

Die buitenspelregel is ook echt idioot inderdaad. Zodra de grensrechter eenmaal heeft gevlagd en de scheids heeft gefloten ben je als aanvallende partij al gigantisch in het nadeel want dan moet er opeens een marge zijn waarin je geen buitenspel staat. Welke sufferd leek dit een goed idee?

Oh wat een verbetering is die VAR toch ook aan het spel. Weer een foutje erbij en ze maken er al zo bizar veel. Wat is het toch allemaal eerlijker geworden met al 9 gesponeerde rode kaarten. Die dus gegeven zijn, die fout waren en die de VAR er niet uit gekregen heeft omdat ze het weer eens verkeerd zagen. Vandaag kennen ze dan weer de regels niet over wanneer ze wel of niet mogen ingrijpen. Het is lachwekkend. Je zou zeggen dat na die bekerwedstrijd Excelsior - Vitesse waar ook onterecht werd ingegrepen bij iets vergelijkbaars de regels wel bekend zouden zijn. Nou, dan ken je de scheidsrechters van de Knvb niet. Wat een amateurs.

10 mei 2021 om 12:05

Het grote probleem is dat er een paar hobbyisten de VAR bemannen die liever zelf op het veld staan te fluiten.

Er moeten gewoon specialisten worden ingezet, die alleen maar video-arbiter zijn en zorgen voor 1 lijn voor het toepassen van de Var. De persoonlijke interpretatie moet eruit.

Ongelofelijk
Hij moet door het stof omdat iets wat hij gemist heeft, geconstateerd wordt door een ander

Bal moet stil liggen
Klaar

8 mei 2021 om 20:52

Wat klets je nou? De regel is dat de var helemaal niet in mag grijpen bij iets dulligs zoals dit. Klaar!

8 mei 2021 om 20:55

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ingooien op de verkeerde plek. Niet op eigen helft staan bij de aftrap. Je doet nu net of de fout niet bij de scheidsrechter ligt. Hij maakt er zelfs twee. Ten eerste ziet hij zelf niet dat de bal nog rol (oh oh oh, wat erg dat de bal nog rolt...) ten tweede kent hij de regels omtrent de VAR niet.

8 mei 2021 om 20:58

Daarnaast valt zelfs het oordeel van de VAR dat de bal niet stil ligt nog te betwisten.

8 mei 2021 om 21:29

Juist allemaal spelbederf waar niets aan gedaan wordt

Ik vind idd dat dit geen fout van de scheidsrechter is dit is een fout in de regels omtrend VAR (niet de enige trouwens)

Ik kijk in dit geval naar het eindresultaat en dat was eerlijk (in mijn ogen)

8 mei 2021 om 22:26

Jij kunt het eerlijk vinden, maar volgens de regels had de penalty gegeven moeten worden. Wat valt hier nu niet aan te snappen?

En zo’n zak patat moet dan een wedstrijd fluiten, mijn hemel.

8 mei 2021 om 20:55

Volgende wedstrijd alle ballen op lieshout. Dat ze daar nog geld voor krijgen wat een amateur.

Daar sta je dan.. scheids en VAR die beiden de regels niet kennen en daardoor de wedstrijd beslissen. Ga tenminste terug naar de amateurs waar jullie prima tussen passen.

8 mei 2021 om 22:47

Anderzijds moet die bal gewoon stil liggen. Het is ook weer niet zo dat de beslissing op zich verkeerd is. Er is vooral verkeerd gehandeld om de juiste beslissing te maken.

Goeie reactie van de Scheids. Geen gelul er om heen maar het boetekleed aantrekken. Zo hoort het en zo doet je als je recht voor z’n raap bent. Hij maakte een fout is maar is in mijn achting gestegen.

8 mei 2021 om 22:21

In die van mij niet, dit is na Fortuna uit, Vitesse thuis de zoveelste keer in korte tijd dat we door deze topscheidsrechters benadeeld worden. Als je een kerel bent trek je je niets aan van de var. Jij gelooft zeker ook dat er zand in een bal zit of niet.

8 mei 2021 om 23:53

Blaise65 het is denk ik erg gesteld als iemand van een rivaliserende club (groningen) dit opvalt. Een foutje krijgt elke club mee te maken, maar het lijkt erop dat bij Twente er een arbiter uit het bak 'uilskuikens' word gevist.

8 mei 2021 om 23:31

Fouten maken is nog altijd erger dan fouten toegeven. Ik ben het wel met je eens dat er genoeg zijn die het niet doen.

Het was natuurlijk een knullige fout, maar toch is z'n reactie verfrissend. Niet dat gedraai en geworstel om met een paar woorden uit de regel toch nog een antwoord te krijgen waarmee je de indruk probeert te wekken goed te hebben gehandeld, maar gewoon direct en eerlijk aangeven dat er een domme fout is gemaakt. Daarbij denk ik dat we echt eens moeten gaan kijken naar de manier waarop de Knvb scheidsrechters opleidt, want je maakt mij niet wijs dat die opleiding geweldig is als er zoveel fouten worden gemaakt. Afgaande op hoe de Knvb zich in z'n geheel toont, valt er meer dan genoeg te verbeteren. Wat een gedateerde bond is dat geworden, zeg!

Ik wil de beslissing niet goed praten, want er wordt in deze situatie onjuist gehandeld, maar chapeau voor onze Lindhout om en voor de camera te verschijnen en het op een fatsoenlijke manier aan de kaart te brengen.

Ik zie het probleem niet. Althans, niet bij het terug draaien van de penalty. De bal lag niet stil, dus moet hij opnieuw genomen worden. Het probleem ligt niet bij de scheidsrechter of de VAR, maar bij de achterlijke procedures omtrent de VAR.

10 mei 2021 om 12:11

Eigenlijk is de regel heel simpel. Er is een lijstje met situaties waarin de VAR moet worden toegepast, en een lijstje waarin de VAR zijn handen thuis moet houden.

In dat tweede lijstje wordt gesproken over een niet stil liggende vrije trap en/of doeltrap. Deze mogen alleen op het veld worden beoordeeld, en niet achteraf door de Var.

Je zou toch denken dat de VAR zich goed heeft voorbereid, en in de review-kamer een handleiding voor zich heeft liggen waarin staat dat hij dit niet mag nakijken. Die hoeft niet in zijn borstzakje te passen als hij in Zeist zit.

Dit betreft uiteindelijk pure onkunde. En dat zitten ze ook nog met 2 man in Zeist te kijken. Wakker worden!

Toch te bizar voor woorden dat een scheidsrechter 'door het stof gaat' terwijl in feite de officiële voetbalregels goed worden toepast.

Mooi die excuses. Nu heeft het voor Twente geen grote gevolgen, maar wat als je in degradatienood verkeert en je krijgt dit soort onzinnige beslissingen. Kom je misschien aan het eind net dat puntje of punten tekort.

10 mei 2021 om 12:14

De gevolgen voor Twente zijn dat ze in een directe confrontatie met een concurrent voor de CoL-playoffs zwaar benadeeld zijn, en daar 2 belangrijke punten voor mislopen. (in dit geval moet je naar boven kijken, en niet naar beneden op de ranglijst)

Hij had duidelijk zijn weekend niet. Deze scheids was vrijdag var bij Sparta-Vitesse.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Twente41-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper340
T. EbuehiVerdediger331
DaniloAanvaller3317
D. RotsAanvaller111
D. DumićVerdediger242
J. de LangeKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

5 fans
Keeper, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 FC Twente 34 0 3 0
2019/2020 FC Twente 25 0 0 1
2018/2019 FC Twente 36 0 3 0
2017/2018 FC Twente 18 0 0 0
2016/2017 Jong Twente 12 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

PSV wil eerder duidelijkheid van RB Leipzig; Mvogo wil in Eindhoven blijven

PSV wil duidelijkheid van RB Leipzig over de toekomst van Yvon Mvogo, meldt het Eindhovens Dagblad dinsdagavond. Maandagmiddag meldde Kicker dat de keeper aan de vooravond staat van een vroegtijdige terugkeer...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 19 juni
OGC Nice wil Jean-Clair Todibo defintief overnemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren