Negatief clubrecord voor FC Twente na discutabele ingreep van de VAR

Zaterdag, 8 mei 2021 om 18:23Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 19:23

In een derby die laat op gang kwam hebben FC Twente en Heracles Almelo de punten gedeeld zaterdagmiddag: 1-1. De bezoekers uit Almelo begonnen sterker, maar moesten toezien hoe Twente vervolgens beter in de wedstrijd kwam. Meest besproken moment was een beslissing van de VAR, die een strafschop voor Twente terugdraaide nadat de bal bij een uittrap van Joël Drommel niet stil lag. Door de puntendeling is Twente voor het twaalfde thuisduel op rij zonder zege in de Eredivisie, een nieuw negatief clubrecord voor de Enschedeërs.

Ron Jans, die zaterdagmiddag voor de 500e keer op de bank zat bij een wedstrijd in de Eredivisie, kondigde in aanloop naar het duel aan ‘de bezem door de selectie’ te halen na een matig optreden van zijn ploeg op bezoek bij Fortuna Sittard (3-0). De oefenmeester hield woord en voerde vier wijzigingen door in zijn basiselftal ten opzichte van het duel in Limburg. Het leek zijn ploeg in de beginfase van het duel niet te helpen, daar de bezoekers beduidend frisser uit de kleedkamer kwamen. Noah Fadiga zorgde na krap tien minuten spelen voor het eerste gevaar van de wedstrijd. De rechtsback haalde uit van een meter of twintig, maar zag zijn poging rakelings langs het doel van Drommel gaan.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Twente beter in de wedstrijd. Danilo stond in de weg bij een schot van Ramiz Zerrouki en ook Luka Ilic was dichtbij de openingstreffer. De aanvaller kopte de bal op de paal en zag hoe Danilo de rebound voor een leeg doel niet wist te verzilveren. Zijn kopbal werd ternauwernood van de lijn gehaald door Robin Pröpper. Aan de andere kant zag Rai Vloet een schot rakelings over het doel zeilen na uitverdedigen van Wout Brama. Na de pauze veranderde het spelbeeld amper en waren de kansen zeer spaarzaam. Het eerste moment van opwinding kwam van de voet van Thijs van Leeuwen, die een eenvoudig rolletje produceerde in de handen bij Janis Blaswich.

Mats Knoester zorgde er twintig minuten voor tijd alsnog voor dat het duel werd opengebroken. De centrale verdediger ontving een voorzet van Vloet vanaf de linkerkant van het veld en verlengde knap met het hoofd in de verre hoek: 0-1. Jans bracht vervolgens onder meer Queensy Menig binnen de lijnen en zag hoe zijn aanvaller met zijn eerste actie meteen het nodige gevaar stichtte. De buitenspeler nam de bal fraai mee met de hak en werd vervolgens in het strafschopgebied van Heracles gevloerd door Giacomo Quagliata. Allard Lindhout wees terecht naar de stip, maar werd teruggefloten door de VAR, die aangaf dat de bal bij de uittrap van Drommel voorafgaand aan het penaltymoment niet stil lag.

De gelijkmaker van Twente zou er niet veel later alsnog komen. Luciano Narsingh, die eveneens was ingevallen, zorgde aan de rechterkant van het veld voor het voorbereidende werk, waarna Danilo op fraaie wijze voor zijn zestiende doelpunt van het seizoen tekende. De spits schoot ineens raak en vond de rechterbovenhoek: 1-1. Diezelfde Danilo had de kans om Twente zelfs nog de zege te bezorgen in de slotfase, maar zijn vrije trap van een meter of twintig eindigde op de vuisten van Blaswich. Aan de andere kant haalde Drommel een vrije trap van Vloet uit de kruising.Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door sirius)

Natuurlijk is het een regel dat de bal stil moet liggen. Maar om zover terug te gaan en daarvoor een doelpunt af te keuren vind ik echt ver gaan.

8 mei 2021 om 18:32

Ik ook, straks scoort er iemand in de 4e minuut. Kijken we dan naar de aftrap als blijkt dat er per ongeluk één speler net niet op eigen helft stond ? Waar eindigt dit ? De VAR zegt hiermee feitelijk dat het minder erg is om iemand onderuit te schoffelen in kansrijke positie, dan een bal te snel (nog rollend) te nemen. Triest VAR dieptepunt dit..

8 mei 2021 om 18:35

Het vreemde is dat bij de gegeven vrijetl trap voor Heracles het geen overtreding was. Legt Vliet die bal er wel in, mag de VAR niet ingrijpen terwijl er een duidelijke fout aan vooraf gaat. Beetje raar dan.

8 mei 2021 om 18:49

Het is ook een regel dat een VAR niet mag ingrijpen voor een bal die niet stil ligt, dat is laatst nog gezegd waar de VAR wel of niet voor bedoeld is, volgens mij was het bij VI of Rondo.

8 mei 2021 om 20:18

Volgens mij mag het alleen als de scheidsrechter dit aan de var vraagt, maar zelf mogen ze inderdaad niet ingrijpen

Als we hier de var voor gaan gebruiken.... scheidsrechters zijn eigenlijk maar zielige mannetjes, die geen idee hebben waarom bepaalde regels gemaakt zijn. Je hoeft hier toch geen penalty voor om te draaien? Een penalty draai je om als er een overtreding aan vooraf ging, een uitbal of als het geen penalty was. Kom op zeg.

8 mei 2021 om 18:50

Op deze manier is de VAR geen toevoeging maar wederom een irritatie-punt. In Nederland weten ze hier echt niet mee om te gaan, ze gebruiken de VAR niet als hulpmiddel maar als zoekmachine.

8 mei 2021 om 19:12

De introductie van de VAR en al die fouten laten ook wel pijnlijk duidelijk zien hoe onthutsend het niveau van het Nederlandse scheidsrechterskorps is.

Gewoon bizar. Voetbal kan mij steeds meer gestolen worden vanwege de Var.

Ik weet dat de bal stil moet liggen maar wat een beroerde regel en als de VAR hiervoor wordt gebruikt dan blijven we bezig. Verder Linthout gewoon kut gefloten, voor beide kanten. Denk gelijkspel wel terecht als we niet naar de ergerlijke randzaken kijken. Mooiste vd wedstrijd was wat mij betreft de eigen jeugd die prima speelde op Bosch na, zoals Oosterwolde en Zerrouki, maar vooral Thijs v Leeuwen, iedereen schreeuwt al weken dat hij erin moet en vandaag liet hij zien waarom.

8 mei 2021 om 18:53

Als de bal nou niet stil lag had hij meteen moeten fluiten. Scheidsrechters laten dit wel vaker doorgaan, om het dan later in een cruciale beslissing te verwerken is zwak tot onredelijk.

8 mei 2021 om 19:03

Oosterwolde en Zerrouki zijn dan ook wel de jongens die al verder zijn. Over Van Leeuwen ben ik nog niet uit. Dat is ook gewoon lastig inschatten tot hij echt veel kansen krijgt. Iedere wedstrijd wat minuten invallen is niet echt een graadmeter voor zo'n jonge en onervaren speler. Ik snap sowieso niet waarom Jans niet gewoon de juiste types gebruikt bij de speelstijl. Haal ze gewoon uit Jong en zie hoe die jongens het de laatste wedstrijden nog doen binnen een systeem waarbij ze kunnen renderen. Dan zie je ook gelijk welke jongens er op de deur kloppen. Nu speel je met een middenveld die toch op de schop gaat deze zomer en spelers die na de zomer niet meer bij de club spelen.

Jammer dit, helaas zat het niet mee. Nog twee wedstrijdjes en dan kan dit in en in trieste seizoen afgesloten worden. Zo’n wedstrijd zonder publiek is echt niet om aan te gluren.

Hahahahaha 'de bal lag niet stil', over het algemeen ben ik wel voor de Var, maar beslissingen als deze heb ik totaal geen begrip voor. Verder is Twente's seizoen als sinds de winterstop voorbij.

Volgens de regels van de VAR mag de VAR niet eens ingrijpen bij dit soort dingen. Staat letterlijk in de regels.. zaken als een ingooi op de verkeerde plek, een scheidsrechtersbal die net de grond niet heeft geraakt, of (ja daar komt ie...) een free-kick of goal kick waarbij de bal nog rolt....

Gewoon een blunder van de bovenste plank. Amateurisme ten top.

8 mei 2021 om 20:08

Er zat ook een giga slechte scheids op VAR stoel. Gisteravond was hij ook het dieptepunt bij wedstrijd Jong Ajax - de Graafschap.

9 mei 2021 om 00:48

Daar zit 'm ook het probleem, elke week weer. Het gaat eigenlijk altijd over de vreemde keuzes van de VAR en de keren dat ze het bij 't juiste eind hebben, wordt zeldzamer. Even los van de situatie vandaag hoor, want het feit dat de bal niet stil lag, compenseert wel het 1 en ander. Echter is het sinds de introductie van de VAR nog duidelijker hoe incapabel veel scheidsrechters zijn. Als je feiten niet eens juist kunt interpreteren en vertalen in beslissingen, hoor je niet op dat niveau thuis.

Hier is de VAR dus nadrukkelijk niet voor geïntroduceerd. Echt misbruik van het instrument. Voor de rest twee fraaie goals in een povere wedstrijd, Zerrouki uitblinker.

8 mei 2021 om 18:49

Dit is gewoon zoeken. Het is en blijft een klote systeem wanneer je het verkeerd toepast. Dit ontneemt gewoon het kijkplezier.

Zat Jan Smit zelf in die bus? Niet te geloven dat de scheidsrechter hier zelf ook in meegaat. Kijk dat moment zelf ook even na, maar blindelings afgaan op die 2 in dat busje. Waanzinnig slecht gefloten, ook een paar dubieuze gele kaarten. Die van Smal bijvoorbeeld wordt gegeven omdat die Heracles speler zo hard schreeuwt, ook de vrije trap op het eind waar Vloet bijna scoort is ook gewoon compleet niets. Niet dat we goed spelen, alhoewel het iets beter was dan de laatste weken, maar de scheidsrechters hebben we nu niet bepaald mee dit seizoen. Voor mij speelden Smal en van Leeuwen de derby wel met de goede intensiteit. Daarentegen komt Bosch op alle fronten tekort voor de 10 positie, veel balverlies, slordige passing, geen creativiteit, geen scorend vermogen. Laat die jongen zich richten op de plek van Brama.

De enige winnaar van deze pot is natuurlijk Sparta.
Twente bestolen door de Var, maar beide ploegen waren erg matig vanmiddag.
Voor de tweede keer dit seizoen een onbesliste en voetballend zeer tegenvallende derby .

8 mei 2021 om 18:55

Score is wel terecht. Alhoewel ik ons iets meer naar voren vond voetballen, de tweede helft en net op dat moment scoort Heracles uit het niets. Daarentegen kun je zomaar het deksel op de neus krijgen, als Vloet zo'n bal er wel in schiet. Ik kan er wel mee leven. Beide ploegen waren bezig vooral niet te verliezen, zowel Heracles, Twente als Sparta hebben helemaal niets te zoeken in de play offs, waarbij wij op basis van de tweede seizoenshelft het minst recht hebben op plek 8.

8 mei 2021 om 19:05

Wel mooi om zoveel regionaal talent op het veld te zien staan. Dat laat wel zien dat er veel potentie in de regio zit. Zodra die opleiding weer op volle toeren draait, gaan beide clubs daar de vruchten van plukken.

8 mei 2021 om 19:30

Welke talenten heb je het over? Van Leeuwen is echt 1 vd weinige. Van Bosch op 10 wordt ik niet gelukkig, komt zwaar tekort.

9 mei 2021 om 00:43

Bosch is ook niet een speler die het spel moet gaan bepalen rond een bepaalde linie. Zo'n jongen moet voor de balans op een middenveld zorgen. Echter lukt dat niet op dit middenveld, omdat dit middenveld andere kwaliteiten nodig heeft. Bosch is niet zozeer slecht, maar simpelweg overbodig op dit moment.

Die uitleg van die gennuleerde penalty klopt ook van geen kant. De VAR kan hem anuleren als de scheidsrechter daar om vraagt. Echter gaf de scheidsrechter al een penalty. Die was gewoon doorgegaan als de VAR zijn mond had gehouden.

8 mei 2021 om 18:57

Precies, daar zit het hem in. De regels verbieden de VAR in te grijpen op dit soort futiliteiten..
Dus een besluit tegen de regels in. Schandalig gewoon.

Dat een sport waar zo veel geld in omgaat, de video arbitrage zo slecht op orde heeft is toch om te janken!!

8 mei 2021 om 19:29

Niet alleen de videoscheids, de scheidsrechter zelf moet zich ook schamen. Ga ff kijken naar dat scherm en roep in dat oortje dat die 2 je met dit soort dingen niet moeten lastig vallen.

Tja, door de VAR is de incapabiliteit van het scheidsrechterskorps nog duidelijker zichtbaar geworden. Daar waar je normaliter de scheidsrechter niet kwalijk kunt nemen dat hij menselijk is en daardoor niet alles helemaal juist kan waarnemen door het tempo, wordt het sinds de introductie van de VAR pijnlijk duidelijk dat veel scheidsrechters niet eens in staat zijn om feiten om te zetten in een juist vervolg. Het is niet slechts een uitzondering of enkel bij deze wedstrijd, maar scheidsrechters slaan structureel de plank volledig mis. Of dat komt door de waardeloze opleiding of omdat ze vol worden gepropt met honderden regels en nog meer sub-categorieen met regels, zegt 't maar.

8 mei 2021 om 19:25

Met of zonder var het is nog nooit goed geweest. Ik weet de tijden met bijvoorbeeld Temmink en Wegereef nog, toen dacht je al het kan niet slechter. Maar toch het kan, paar weken terug werden we genaaid door van Boekel tegen Vitesse, nu dit weer. Het gaat gewoon helemaal nergens meer over, het spontane is er compleet vanaf. Niet te volgen handsballen iedere week. Je vraagt je steeds meer af of het nog leuk is om naar te kijken. Vroeger moest je echt iemand haken of doormidden schoppen, nu wordt elk contact in de 16 onder een loep gelegd en nu gaan we nog een stap verder; een bal die niet stil ligt terwijl er werkelijk waar niet 1 speler van de tegenpartij in de buurt is. Complete willekeur ook, let er dan de hele wedstrijd op en niet alleen op dit moment. Ze moeten de bezem er eens doorhalen daar in Zeist er is er niet 1 die op het moment ook maar in de buurt van een normale scheids komt.

Dat je überhaupt de behoefte hebt om een uittrap te gaan checken bij een doelpunt. Hoe zielig ben je dan.

Wel of geen buitenspel, bal wel of niet over de lijn bij een voorzet, wel of geen overtreding. Allemaal prima, controleer maar. Ligt de wel bal stil bij een snel genomen vrije trap vlakbij de 16? Ook nog oké. Maar een rollende bal bij een uittrap, man man man... Wordt normaal gesproken nooit, maar dan ook nooit voor gefloten.

Was het eigenlijk wel een uittrap, of moest het stiekem een corner zijn? Weet je wat, gaan we dat ook nog even bekijken. We zijn toch al in de buurt met je beelden.

Zie t nu pas. Knettergek die VAR, complete idioten. Scheids kan t ook negeren toch? We zijn helemaal van t padje af. Regel of geen regel, stoppen met die flauwekul

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Twente41-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper340
T. EbuehiVerdediger331
DaniloAanvaller3317
D. RotsAanvaller111
D. DumićVerdediger242
J. de LangeKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

5 fans
Keeper, 24 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren