Journalisten belaagd door De Graafschap-fans bij onthalen van spelersbus

Zaterdag, 8 mei 2021 om 08:59 • Laatste update: 09:57

Ondanks dat De Graafschap er vrijdagavond na een 1-1 gelijkspel tegen Jong Ajax niet in slaagde om promotie naar de Eredivisie veilig te stellen, werd de spelersbus bij terugkomst met vuurwerk en gezang opgewacht door circa tweehonderd supporters. Omroep Gelderland meldt echter dat hierbij verschillende verslaggevers zijn belaagd. Een persfotograaf liep een verwonding aan zijn hand op toen hij zijn apparatuur probeerde te beschermen.

De fans waren naar De Vijverberg gekomen om de spelers een hart onder de riem te steken. Een 1-1 gelijkspel tegen Jong Ajax was niet afdoende om de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie veilig te stellen, waardoor de beslissing komende woensdag op de laatste speeldag zal vallen. De Graafschap ontvangt dan Helmond Sport en kan bij een misstap Go Ahead Eagles, Almere City of NAC Breda nog langszij zien komen.

Toen de spelersbus bij het stadion arriveerde, werd er vuurwerk afgestoken en zongen de supporters Superboeren, Superboeren!. Omroep Gelderland meldt dat daarna verschillende verslaggevers door enkele supporters werden belaagd. Een persfotograaf van Persbureau Heitink liep verwondingen aan zijn hand op, doordat hij probeerde om zijn apparatuur te beschermen. Hij zegt aangifte te gaan doen van mishandeling na het incident bij De Vijverberg.

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem laat in het NOS Radio 1 Journaal weten dat de supporters niet op prijs stelden dat de persfotograaf met veel belichting foto’s wilde nemen. “Dat leidde tot duw- en trekwerk en daarbij heeft hij zijn duim bezeerd, zo heb ik begrepen. Laat ik duidelijk zijn: dit is niet te tolereren”, aldus Boumans. Hij had de supporters juist opgeroepen om thuis te blijven vanwege de geldende coronamaatregelen, maar had er rekening mee gehouden dat er toch een menigte zou ontstaan bij De Vijverberg.

“We weten dat voetbalsupporters wat onrembaar zijn nu het spannend wordt in de competitie, dus je moet voorbereid zijn”, zegt de burgemeester van Doetinchem. Er is bewust voor gekozen om niet in te grijpen. “Je moet je altijd afvragen wat het effect daarvan is. Bovendien was de actie overwegend rustig en vriendelijk. Alleen een aantal mensen die vervelend waren, zijn op de bon geslingerd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door master d)

File creëren, rare trainer en voorzitter en nu dit. Gunfactor is er niet echt meer voor die lui.

8 mei 2021 om 10:41

Tsja dat hadden we volgens jou ook niet toen Ajax bij ons op bezoek kwam en Smeets een wereldpartij speelde. Helaas heeft iedereen paar van zulke fans en kunnen we van elke club genoeg incidenten opnoemen. Ja ook van je eigen club tegen de Graafschap.

8 mei 2021 om 11:07

Akkoord Sander, met 12000 man feest vieren in deze tijd verhoogd ook niet bepaald de gunfactor.

8 mei 2021 om 14:22

De trainer en voorzitter horen ook niet bij de club. File heeft blijkbaar enkel de niet Achterhoekers moeite mee, terwijl de mensen die er 'last' van hebben het alleen maar mooi vonden .

Dit soort voorbeelden zijn nou de reden waarom ik niet meeloop in de polonaise dat de Graafschap zulke fijne fans heeft. Dit soort negatieve dingen gebeuren daar te vaak om echt mijn sympathie te hebben. Kan mij nog herinneren dat het veld bestormt werd tegen de Eagles om die spelers in elkaar te meppen omdat men in Doetinchem hierdoor degradeerde. Of dat men zo idioot bezig was dat een wedstrijd moest worden stilgelegd omdat ze een boarding om ver hadden geduwd. Of die keer dat een de graafschapfan 90 minuten lang het k-woord in een microfoon naar Zoet riep en iedereen op televisie daarvan kon meegenieten. Ik vind het een beetje veel voor 'fijne supporters'. Ze leven wel zeer met hun club mee, dat moet ik ze nageven. Wellicht net iets te veel.

8 mei 2021 om 09:16

Je vergeet die ene keer dat die supporter op het veld klom om de grensrechter een duw te geven (tegen psv geloof ik)

8 mei 2021 om 09:41

Die boarding viel om. Hij stond niet stevig. Dat is heel wat anders dan dat hij om geduwd werd. Daarnaast ben ik het wel met je eens dat er ook bij de graafschap een aantal rondlopen die het iq van een visstick net aantikken. Maar dat heb je overal.

8 mei 2021 om 10:10

Ik heb het over die supporter van de graafschap die een aantal jaren geleden bij een wedstrijd tegen psv over de boarding klom om de grensrechter een duw te geven, niet over die droeftoeters bij psv die niet normaal op hun plek kunnen zitten

8 mei 2021 om 09:40

Ik vind dat de burgemeester ook wel laconiek doet over wat er gebeurd is: "het schijnt dat de supporters het vervelend vonden...". Serieus? Dus daarom vallen ze een fotograaf en verschillende journalisten aan? Geen enkele reden is goed genoeg om zomaar de pers aan te vallen.

8 mei 2021 om 09:43

Ik vind het ook eng om op platforms als Nu.nl en facebook te zien dat geweld tegen de pers regelmatig wordt goedgepraat. Wat is dit voor eng gedoe, we glijden echt af op deze manier. Mensen staan op hun tenen als ik dit zeg maar precies 100 jaar geleden gleed het ook langzaam op een dergelijke manier af. Het is tijd dit soort onzin gauw de kiem in te smoren.

8 mei 2021 om 14:20

De burgemeester wordt überhaupt niet zo serieus genomen in Doetinchem. Staat erom bekend geen standpunt in te durven nemen.

8 mei 2021 om 10:13

Dit soort gedrag komt helaas bij elke club voor. Als dit de reden is dat je vind dat dat graafschap niet in de eredivisie thuis hoort, dan hoort vraag ik mij af welke club er wel in hoort.

8 mei 2021 om 10:26

Het is niet mijn stelling dat ze niet in de Eredivisie thuishoren. Het heeft vooral effect op mijn sympathie voor een club. Niet minder en niet meer. Ik zou het bij elke promovendi een belachelijke stelling vinden dat je niet in de Eredivisie horen. Alsof het voor wie dan ook onmogelijk zou zijn om van het rijtje Cambuur/rkc/fc Emmen/pec/fortuna/sparta er een paar onder je te houden. Die ploegen komen bij een minder jaar ook gewoon standaard in de problemen, dus als zo'n de Graafschap promoveert en een goed jaar heeft, waarom zouden ze dan geen 13e of 14e kunnen worden?

8 mei 2021 om 15:22

Oké, voor welke club heb jij dan wel sympathie. Zoals ik al schreef heeft elke club idioten die over de schreef gaan.

8 mei 2021 om 14:05

Ik vind dit wel een heel simplistische gedachte. Bij elke club lopen idioten rond, ja ook bij de Graafschap. Het feit dat jij echter slechts een paar voorbeelden benoemd geeft aan dat het dus wel meevalt. Het veld bestormen tegen Eagles is niet goed te praten, maar wel simpelweg een reactie op een eerdere actie van Eagles zelf en het was een enkeling dat fysiek geweld pleegde. Dat had dus niks te maken met het feit dat de Graafschap door de Eagles degradeerde. Alleen kijken naar de slechte momenten geeft geen goed beeld. Als je het dan hebt over een degradatiekraker nodig je uit om beelden op te zoeken van de laatste wedstrijd van het seizoen 2000-2001. De Graafschap kon nog degraderen, maar die sentimenten werden even aan de kant gezet om NAC een hart onder de riem te steken vanwege het overlijden van een speler enkele dagen voor de wedstrijd.

8 mei 2021 om 14:46

Ik vind het nogal veel voorbeelden in de laatste 8 jaar voor een club met zogenaamd een geweldige aanhang. Het veld bestormen tegen Eagles praat jij juist nu goed door de roepen dat het een reactie was en dat het zogenaamd een enkeling was die fysiek geweld pleegde. Dan is het schijnbaar niet erg, of dan mag het onder zulke omstandigheden. Fijn om te weten. Het feit dat jij aan positieve voorbeelden niet verder komt dan eentje van 20 jaar geleden zegt ook wel voldoende.

8 mei 2021 om 15:28

Ik begin de zin notabene met dat ik het niet goed praat, maar het is te simpel om te zeggen dat ze hun frustraties botvieren omdat de Graafschap degradeerde en dit de (enige) reden daartoe was. Het voorbeeld met NAC haal ik aan omdat daar ook de degradatie-emoties om de hoek kwamen drijven. Maar goed, je mag fijn denken wat je wil, conclusies trekken wat je wil, jouw club (waar je wel sympathie voor heb) zal ongetwijfeld brandschoon zijn! Anders zou het commentaar behoorlijk hypocriet zijn, niet?Waarom moet het overigens enkel om de laatste 8 jaar gaan? De club bestaat al wel iets langer dan dat, evenals haar supporters.

8 mei 2021 om 16:26

Ja, je begint je inderdaad met een onwaarheid en een leugen. Namelijk dat je het niet goed praat. Dat is namelijk het enige wat je doet in het deel van de zin er na. Dus kom er niet mee dat je het niet goed praat, want je geeft daarna 2 tot 3 redenen waarom we er toch allemaal anders naar moeten kijken dat supporters het veld op rennen om de tegenstander te mishandelen en waarom ze hier toch eigenlijk ook wel om hadden gevraagd bij Go Ahead. Die grensrechter tegen PSV zal er ook wel om hebben gevraagd een duw te krijgen, zo mag men daar schijnbaar altijd tegenstanders of officials mishandelen. Maar fijn om te weten dat dit niet valt onder goed praten.

Voor de rest heb ik het vooral er over dat ik niet meeloop in de polonaise dat de Graafschap zulke fijne fans heeft. Die hebben ze namelijk niet. Van Feyenoord en Ajax zal niet zeggen dat zulke fijne fans hebben die ook nog eens sympathiek zijn. Bij de Graafschap wel. Dat is het verschil. Ik heb die 8 jaar als voorbeeld genomen. Mag ook best 10, 15 of 20 jaar zijn hoor, veranderd niks aan mijn stelling en voorbeelden.

8 mei 2021 om 17:00

Je bent wel goed in invullen en voorbarige conclusies trekken of niet!? Kinderachtig om voor mij in te vullen, zeker als je dan ook nog begint over het voorval met die grensrechter, aangezien ik daar geen woord over heb gerept. Nee, dat was een schande. Speciaal voor jou; ook het bestormen van het veld was een schande. Zo goed? Waar haal je überhaupt het lef vandaan om mij een leugenaar te noemen omdat jij denkt beter te weten dan wat ik zelf vind of denk!Jij begint in je eerste stuk met generaliseren van een hele club door (mis)daden van een aantal individu. Als je zo gaat je redeneren moet je wel hekel hebben aan elke club, want bij Ajax kwam ooit ook een Wesley het veld op stormen, bij Feyenoord ongeregeldheden bij de training vandaag, bij ADO eerst een Rotterdams ziekenhuis steunen om een paar minuten later te schelden met het 'k-woord'. Overal heb je idioten, dat ik niet goedkeur, maar om daar een hele club op af te rekenen is gewoon niet terecht.Wie zegt dan overigens dat de Graafschap supporters oh zo geweldig zijn? Jij bent de eerste die het aanhaalt volgens mij. Ook in Doetinchem veroordeeld men die stommiteiten. De gemiddelde Graafschap supporter schaamt zich er voor.

Schandalig dit,oorzaak drank.
Heel goed dat er aangifte is gedaan.
Maandagochtend weer broodje nuchter op de tractor en bladruimen uit de sloten om het land.......

8 mei 2021 om 09:19

Ja joh? Heb jij na een paar drankjes ook altijd zo’n behoefte om iedereen in elkaar te beuken? Oorzaak is gewoon achterlijkheid lijkt me.

8 mei 2021 om 09:33

Daar heb je een punt.
Achterlijkheid komt daar ook bij kijken.

Benieuwd of Valentijn z’n krantje weer vol zet of dat ie echt zo anti ajax is

Ja logisch, als ik een pasfoto laat maken en het licht is te fel, haal ik ook meteen uit. Wat denken ze wel niet.

8 mei 2021 om 10:44

Denk niet dat als je pasfotos moet maken dat er een flinke flits in je gezicht word geknald? Helaas is dat vannacht wel gebeurt van die persfotograaf.

8 mei 2021 om 11:04

Dus dan ga je maar slaan?

8 mei 2021 om 12:06

Nee maar als ie het waagt om wel te flitsen, krijgt ie me toch een kazaaier.

8 mei 2021 om 14:52

De onzinnige argumentatie die mensen erop na houden om anderen te overtuigen dat dit soort wanstanden prima te verklaren zijn...

We weten het hele verhaal niet he, wellicht flitste die lamp en kreeg er eentje een epileptische aanval. Dat kan er ruig aan toe gaan.

Brigata Tifosi heeft zich weer eens niet in kunnen houden.. Zorgen voor geweldige sfeeracties (nee dit zijn niet dezelfde supporters wie ook op de tractors zaten) maar het zijn toch ook wel de hooligans van de club, zo zonde dit. Overigens heeft elke club wel dit soort lui, dus waarom mensen ineens De Graafschap de promotie niet meer gunnen is natuurlijk belachelijk.

8 mei 2021 om 11:51

De brigata tifosi zijn niet de hooligans. Die konden jaren lang niet eens door een deur met de hooligans van de graafschap.

8 mei 2021 om 14:54

Net als Feyenoord en Twente, gaat ook de Graafschap erg prat op die super goede coole trouwe fansschare, als je dan een keer negatief in beeld komt, dan kun je ook verwachten dat anderen die goede naam te lakken gaan zetten.

Is al meerdere malen gebleken dat de fans bij de graafschap niet de meest slimme zijn. Maar is niet zo gek met zo’n voorzitter die van alles roept op Twitter.

8 mei 2021 om 13:42

Dit zijn geen "fans" he. Net als die "fans" van Feyenoord. Mensen wie geen voetbal kijken maar alleen ergens komen om mensen te rammen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. SchuurmanMiddenvelder362
R. SeuntjensAanvaller3514
D. van MieghemAanvaller3510
M. SnoeiUnknown
E. DanquahKeeper00
R. de BoerKeeper360
Voor de complete selectie: Clubpagina De Graafschap.

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Het goede optreden van Denzel Dumfries op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren