Zes Premier League-clubs kunnen een ‘zeer forse’ boete verwachten

Vrijdag, 7 mei 2021 om 19:13Mart van Mourik • Laatste update: 19:45

De Premier League-clubs die betrokken waren bij de plannen rondom de Super League kunnen rekenen op een torenhoge boete, zo weet The Telegraph vrijdag te melden. De organisatie achter de Engelse topcompetitie wil dat de zes betrokken clubs ‘behoorlijke’ financiële consequenties ondervinden.

De Premier League is bezig met plannen om een forse geldboete op te leggen aan Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur. Hoewel de clubs naar verluidt ontsnappen aan puntenaftrek komend seizoen, moeten ze ‘de ernst van de zaak wel inzien’. De boete zal ‘significant’ zijn om duidelijk te maken dat ook de overige veertien clubs uit de competitie de zaak zeer serieus nemen.

Verder is het nog niet duidelijk of de boete direct betaald moet worden en wat het bedrag zal zijn. De krant geeft te kennen dat er ook wordt nagedacht om de betrokken ploegen te straffen door tv-gelden van komend seizoen in te houden. Eind deze maand worden inkomsten uit de verkoop van uitzendrechten verdeeld over de Premier League-clubs. De voornaamste aantijging aan het adres van de zes teams is het overtreden rule L9, waarin staat dat ‘alle deelnemende ploegen in de Premier League schriftelijk toestemming moeten geven aan de geïnteresseerden om een nieuwe competitie te starten’.

Het is vrij uniek dat er forse straffen uitgedeeld worden in de Premier League en zeker het uitdelen van puntenaftrek komt zelden voor. In 2010 werden er voor het laatst punten in mindering gebracht bij een Premier League-club. Destijds kon Portsmouth niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen en kreeg de club negen punten aftrek. Verder is het onbekend of de teams uiteindelijk in beroep kunnen gaan tegen de mogelijke straf die in het verschiet ligt.

Eerder deze week trad de organisatie van de Premier League ook al met een statement naar buiten. Op de officiële website gaf men te kennen dat er ‘voorbereidingen getroffen worden om plannen voor het opzetten van alternatieve competities te voorkomen’. Met de nog nader te bepalen regelgeving moeten de basisprincipes van de Premier League beschermd worden en moet de competitie ‘eerlijk blijven’. “We doen een beroep op de steun van de overheid om passende wetgeving in te voeren om de open piramide van het voetbal, de principes van sportieve verdienste en de integriteit van de voetbalgemeenschap te beschermen”, zo luidde het statement.20 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Dit soort schoften kun je niet hard genoeg straffen. Allemaal terug naar de championship en een fikse boete, laat ze maar eens wat dankbaarder zijn voor wat ze hebben.

TV gelden intrekken en aan de andere clubs geven. Dan raak je ze wel.

5% van de Europese gelden die verdiend zijn dit seizoen is wat er nu geschreven wordt als het gaat om een straf van de UEFA. Dat is een flinke straf, maar het is vooral de 100 miljoen boete als ze het nog een keer proberen die ze hopelijk ooit weer weerhoudt van zoiets proberen. Wat mij betreft is dit nog enorm mild, ik had gehoopt op een zwaardere straf. Ik hoop dat de Premier League een straf omtrent de tv gelden verzint. Geef de 6 clubs maar 5%/10% minder tv geld, dat zal ze echt leren

7 mei 2021 om 19:47

5% een forse straf? Dat is misschien een paar miljoen..

7 mei 2021 om 20:12

Als je dat vergelijkt met de tonnen boete die ze opleggen bij racisme dan is dit een vrij heftige boete voor UEFA begrippen

7 mei 2021 om 21:04

@yoeriCFC de straffen zijn niet nodig om af te schrikken voor de PL clubs. Weerstand was zo groot dat geen enkele eigenaar het nog in zijn hoofd gaat krijgen zoiets te bedenken. Wel mooi dat zij contract getekend hebben met hoge boete. Ik schaam mij als Real liefhebber dood voor Perez. Hoe achterlijk hij gedragen heeft en nog steeds gedraagt

Ik las dat het gaat om 15 miljoen verdeeld over 9 clubs. Ik denk dat ze dit net gaan redden financieel. Maar goed, misschien is die 15 miljoen een ander, ook net uitgekomen verhaal? Edit: ah die 15 miljoen is van de uefa niet de fa. Geintje.

Poe poe wat een straf, die zullen ze wel even voelen. De Bury's, Boltons, Sheffield Wednesday's, Wigans en Pompeys etc van deze wereld werden teruggezet of kregen punten in mindering door het wanbeleid van hun eigenaren, maar die clubs doen er blijkbaar minder toe dan de geweldige 'big 6'

Alhoewel ik een voorstander ben van een flinke straf, vind ik wel dat de eigenaren het voornamelijk moeten voelen. Wat kan een OGS bijvoorbeeld doen aan beslissingen van the Glazers en Woodward.. Het is allemaal in het geheim besloten tot het werd aangekondigd. Wat mij betreft als de Glazers de club verkopen voor een redelijk prijs aan verschillende club iconen of mensen die de club op sportief vlak vooruit willen helpen ipv hun eigen zakken te vullen (geen olie sjeiks aub), dan hoeft de club niet verder gestraft te worden naar mijn mening.

Ik vind het een schande dat ze uberhaupt gestraft worden voor vernieuwing. Het feit dat de UEFA en de FIFA zo ongelofelijk maffia zijn dat zij willen bepalen voor elke club in de wereld wat ze wel of niet mogen. Ik zie hier vaak van alles en nog wat langs komen, reageer al ruim 1 jaar niet meer ( vooral omdat het hier een fenomeen is om mensen af te zeiken ) en vind het dus echt ongelofelijk dat iedereen hier het toejuicht dat ze boetes krijgen.

7 mei 2021 om 19:39

Gek genoeg ben ik het met je eens. Het is duidelijk dat de absolute top ondertussen de rest is ontgroeid. Wat voor rol spelen ploegen als Dortmund, Ajax, Benfica, Inter en AC Milan, Lyon,.. nog in de CL. Laat die absolute topploegen in een eigen competitie spelen (wel met behoud van de eigen competitie) , zodat het Europees voetbal weer een stuk leuker wordt. Kijk maar eens naar Villareal gisteren. Dat is de charme van Europees voetbal. Wat overigens wel belachelijk aan die super leaque is dat ploegen als Arsenal, Spurs en AC Milan gegarandeerde plekken kregen. Waar is dat in hemelsnaam op gebaseerd? Ik denk eerlijk gezegd dat dat de super leaque heeft lamgelegd. Hoe kan je zo'n competitie dan serieus nemen?

7 mei 2021 om 19:42

Dit is geen vernieuwing maar het was een poging om dezelfde maffiapraktijken te verstevigen. Er is geen verschil tussen de UEFA/FIFA en mensen als Perez, Agnalli, de Glazers of hun bondgenoten. Dit was gewoon een machtsgreep binnen een corrupte en smerige wereld. Het voetbal zou er niet beter van worden.

7 mei 2021 om 20:04

Ik ben het er mee eens. Dit had niets beters gemaakt. Ik vind het idee van een super league wel aantrekkelijk maar niet in het voorgestelde format. Het moet op zijn minst wel competitief zijn en niet beschermd. Echter vind ik het van de pot gerukt dat mensen/bedrijven/clubs gestraft worden terwijl er geen regels/wetten zijn overtreden. Dat is machtsmisbruik, puur en simpel.

7 mei 2021 om 20:10

De uefa vertegenwoordigd de 55 Europese voetbalbonden. In de uitvoerige committee zijn zowel de bonden, nationale competities, fifa als clubs in vertegenwoordigd zijn. Over grote besluiten stemmen de 55 bonden en vertegenwoordigers van de clubs. 4 clubs van de 4 grote landen in cl, daar hebben bonden mee ingestemd. Zelfde geldt voor nieuwe cl. Als de uefa een ongelofelijke maffia is dan zijn alle Europese bonden dat ook. De nieuwe cl opzet is niet perfect, vooral de plekken op basis van historische presentaties. Als ze die plekken aan kleinere landen geven, komen we al een stuk verder.

9 mei 2021 om 13:37

Haha ‘vernieuwing’? Het gaat er gewoon om dat ze een gesloten competitie voorstelden met dat kliekje van clubs die zichzelf in de problemen heeft gebracht. Het zou toch achterlijk zijn als een club als Arsenal, dat al jarenlang wanbeleid voert, standaard is geplaatst voor de grootste en meest lucratieve competitie? Je kan zoveel nieuwe dingen bedenken, maar die zijn niet allemaal goed, en dit was een heel slecht idee. En ja de uefa is ook een corrupte bende, maar dat maakt die gesloten super League geen haar beter.

Abramovich en Mansour storten gewoon 15 miljoen erbij op de clubkas, en die andere drie kunnen een aantal kleinere sponsoren aan zich binden om dat bedrag terug te krijgen.

Dit is dus eigenlijk puur symbolisch.

Er veranderd dus geen ene moer. Serieus, dit is toch geen straf? Pak de leiders van de SL aan. Ban ze van het voetbal. Dit is een pleister op een ontstoken en etterende wond.

De competitie die 100% om poen draait en jeugdspelers overal ronselt is kwaad op de zes clubs. Net als de poen scheppende CL. Hypocriet gedoe. Bah.

Geld hebben ze zat alle 6,je moet ze ook punten aftrek geven en geen TV inkomsten..... Anders is het niet eerlijk tegenover de andere 14 clubs lijkt me.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren