Langstzittende trainer van Keuken Kampioen Divisie moet weg: ‘Een rotgevoel’

Zondag, 9 mei 2021 om 09:00Chris Meijer • Laatste update: 09:01

TOP Oss maakte donderdag bekend dat het aflopende contract van trainer Klaas Wels niet verlengd gaat worden. Het betekent dat er na maar liefst dertien jaar een einde komt aan de tijd van de 47-jarige oefenmeester bij de Brabantse club, waar hij in 2008 aanvankelijk als stagiair binnenkwam en sinds maart 2017 als hoofdtrainer actief is. Het naderende vertrek bij TOP Oss zorgt voor een ‘rotgevoel’ bij de momenteel langstzittende trainer van de Keuken Kampioen Divisie, dat volgens hem overigens direct verdwijnt zodra hij een nieuwe club heeft gevonden. Wels hoopt volgend seizoen elders in de Keuken Kampioen Divisie of de Eredivisie aan de slag te kunnen.

Door Chris Meijer

Wels en TOP Oss waren de afgelopen jaren onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De Brabander begon in 2008 als stagiair, werd in 2010 aangesteld als assistent-trainer en kreeg in 2017 zelfstandig het roer in handen. Wels leidde TOP Oss in 2019 naar de beste prestatie in de clubhistorie: de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Ook dit seizoen kan de club nog in het linkerrijtje eindigen. “TOP Oss is niet zo vaak in het linkerrijtje geëindigd. Dan eindig je tien plaatsen hoger dan waar je voor betaalt, dat is gewoon een knappe prestatie”, zegt Wels in gesprek met Voetbalzone. “Daarmee bedoel ik dat we de laagste begroting hadden en dan denk ik dat we altijd boven verwachting gepresteerd hebben.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Toch kreeg Wels in januari tijdens de evaluatie van directeur Peter Bijvelds te horen dat de club ‘waarschijnlijk niet de intentie had’ om zijn aflopende contract te verlengen. “Tja, dan weet ik niet wat ik in de tussenliggende drie maanden moet bewerkstelligen om hem van mening te doen veranderen. Dus ik zag het in dat opzicht wel aankomen”, stelt de oefenmeester. Toch doet het wel even pijn nu het officieel duidelijk is dat hij aan het einde van het seizoen gaat vertrekken bij TOP Oss. Bijvelds liet in een verklaring weten dat het tijd is voor een ‘nieuwe hoofdcoach met een nieuwe aanpak’. “Het is nooit prettig. Laat ik vooropstellen dat ik de keuze van de club respecteer. Ik heb een aflopend contract en het is het goed recht van de club om die wel of niet te verlengen. Ik denk dat we naar behoren presteren en het maximale er uithalen, zoals ze dat zeggen.”

‘Ik heb het Juventus van een aantal jaren geleden altijd onthouden’

Voetbalzone sprak in 2019 uitgebreid met Klaas Wels over zijn carrière en werkwijze.Lees artikel

Wels benadrukt dat het bij TOP Oss geen vanzelfsprekendheid was dat een trainer lang in het zadel bleef. Als assistent werkte hij aan de zijde van zes hoofdtrainers. “Ik denk dat we TOP Oss in de afgelopen 4,5 jaar uit de betrekkelijke anonimiteit hebben weten te halen. Daar is erkenning voor geweest, al is het heel lastig om je bij TOP Oss te onderscheiden en met je hoofd boven het maaiveld uit te komen. Elk jaar houd je van een selectie van 25 spelers een stuk of 7 spelers over. Het is iedere keer weer zaak om vanuit het netwerk om de keuzes te maken die voor de club goed zijn. Daarin moeten wij handelen en werken met minimale middelen, we moeten inventief zijn. We hebben in verschillende speelstijlen altijd boven verwachting gepresteerd, waarmee ik heb kunnen aantonen dat ik tactisch prima onderlegd ben en dat de spelers kunnen uitvoeren wat ik wil zien.”

“Ik denk dat er voldoende perspectief was om door te gaan. Dat gaat niet gebeuren en dat is jammer. Niet meer dan dat. Sinds 2008 heb ik mooie en minder mooie dingen meegemaakt bij de club, al blijven vooral de mooie dingen hangen. Het is vervelend dat je nu noodgedwongen moet vertrekken. Op het moment dat ik kan melden dat ik een nieuwe club heb, is het rotgevoel dat ik nu heb meteen verdwenen en blijft TOP Oss achter als een mooie herinnering in mijn carrière”, gaat Wels verder. In 2019 werd er al ‘zijdelings’ geïnformeerd door andere clubs, maar dat werd destijds nooit concreet mede doordat hij zijn contract bij TOP Oss met twee jaar verlengde en er derhalve een vergoeding betaald diende te worden. Nu hebben een aantal zoekende clubs zich opnieuw voorzichtig bij Wels gemeld. “Ik heb gezegd: we maken eerst het seizoen af. Mocht het heel concreet worden, hoor ik het wel. Maar dat er al is geïnformeerd, stemt mij tot tevredenheid.”

Wels viert met Joshua Sanches de 0-1 zege op Jong Ajax.

“Ik denk dat er voldoende clubs in de Keuken Kampioen Divisie zijn die mij kunnen gebruiken. Wellicht kan het een stapje hoger, bij clubs die een gedurfde sprong durven te wagen. Of als assistent-trainer in de Eredivisie. Ik zou er zeker oren naar hebben om assistent te worden bij een Eredivisie-club. Dat is een niveau hoger, waarop ik nog niet gewerkt heb. Ik kan kijken hoe ik me daarin kan ontwikkelen en aanpassen, om door te groeien naar de rol hoofdtrainer bij een Eredivisie-club. Dat zou een mooie tussenstap zijn.” In dat opzicht ligt de focus voorlopig nog op Nederland. “Mocht er iets voorbij vanuit het buitenland komen dat zo lucratief is dat ik het niet kan laten schieten, wordt het anders. Maar daarin ben ik wel realistisch: er zijn voldoende andere trainers daarvoor beschikbaar die meer hebben gepresteerd dan ik nu heb gedaan.”

Eerst wil Wels nog bij een aantal Nederlandse clubs laten zien wat hij in huis heeft. “Uiteindelijk ben ik er wel aan toe om na dertien jaar bij een andere club te gaan werken. Ik denk dat ik mezelf daarmee kan prikkelen: je krijgt een nieuwe staf, komt met andere mensen op de club te werken, moet je weg weer vinden, je wordt weer uitgedaagd, je moet jezelf bewijzen. Dat is bij een club waar je al langer zit is dat wat minder aan de orde, je weet hoe de hazen lopen en wat er ieder jaar gaat gebeuren.” Eerst wacht nog de afsluiting van het seizoen met TOP Oss, met wedstrijden tegen Helmond Sport en Roda JC Kerkrade. “We willen zo hoog mogelijk eindigen op de ranglijst. Als we in het linkerrijtje eindigen, kun je dat vergelijken met FC Emmen of RKC Waalwijk dat in de Eredivisie als tiende zou eindigen.”

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Zie jij Klaas Wels komend seizoen in de Eredivisie werkzaam zijn?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Iemand die weet of dit door de trainer komt of de club? Deed het namelijk wel elk jaar naar behoren met de selectie die hij elk jaar kreeg. Vroeger speelde Oss voor de 17-20e plaats en tegenwoordig 10-14met soms plaatsing voor de play-offs.

7 mei 2021 om 14:55

Het komt vanuit de club. Na al die jaren samenwerking wil de club gaan voor verandering. Elk jaar opnieuw moet TOP weer een vrijwel gehele nieuwe selectie samenstellen, soms resulteert dat in een 7e plaats als alles op z'n plek valt. Het daaropvolgende seizoen kan TOP zomaar 18e worden.
Afgelopen jaren is er wel veel verbeterd, de accommodatie is verbeterd, Peter Bijvelds heeft een goed netwerk waardoor de selectie elk jaar toch een behoorlijk niveau heeft en er wordt 1x in de 5 jaar toch wel play-offs gehaald. De laatste jaren waren er daarnaast een aantal spelers die vanuit TOP een mooie stap hebben gemaakt (smeets, Koopmans, v. Veen, v.d. Venne).

8 mei 2021 om 13:19

Waardoor komt dat bizarre verloop dan? Ik volg de KK divisie niet eigenlijk. Zijn ze zo goed geselecteerd dat ze worden doorverkocht of betere aanbod krijgen?

9 mei 2021 om 13:56

In de KKD is er niet zoveel geld. Men vult de seelcties dus vaak aan met leenspelers of transfervrije spelers die men een een jarig contract geeft.
Een club als Top Oss kan niet zoveel financiele risico's nemen dus wil men geen brede selectie met langdurige contracten.

Hij lijkt op een kind van Ten Hag en Fred Grim. On-topic: interessant artikel. Ben benieuwd hoe hij het zou doen bij een RKC en of zijn kwaliteiten floreren in de Eredivisie

9 mei 2021 om 10:32

@jeffrey ik was ook in de war toen ik de thumbnail zag. Ik dacht, Fred Grim ís toch helemaal niet de langst zittende KKD-coach haha

Misschien een gek idee... Maar fans van de Graafschap zijn volgens mij niet echt blij met Mike Snoeij... Is dit een goede opvolger?

7 mei 2021 om 21:27

Dat dacht ik dus ook. Snoeij is echt een roeptoeter in mijn ogen.

7 mei 2021 om 23:41

Hij zou zo'n kans zeker verdienen! In Oss is hij niet altijd even populair geweest, maar moet gezegd dat hij het qua prestaties helemaal niet gek heeft gedaan! Er is in ieder geval interesse van fc Eindhoven voor hem, een stap opzij, benieuwd of hij daarvoor gaat!

8 mei 2021 om 17:16

Zeker geen gekke gedachte. Maar alles is op dit moment dan ook wel beter dan Meneertje vol van zichzelf Snoei. Zie op dit moment zelfs nog liever Eric Meijers en dat zegt wel heel wat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TOP Oss

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Excelsior48-1
10.TOP Oss47-17
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
B. GeensKeeper380
D. van der HeijdenAanvaller378
K. WelsUnknown
P. TunsUnknown
R. van den HerikVerdediger363
J. LammersVerdediger351
L. KaakMiddenvelder351
Voor de complete selectie: Clubpagina TOP Oss.

0 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren