Erik ten Hag: ‘Er zijn ongetwijfeld dingen verkeerd gegaan bij de viering’

Vrijdag, 7 mei 2021 om 13:52Dominic Mostert

Erik ten Hag erkent dat er 'ongetwijfeld dingen verkeerd zijn gegaan' rond de viering van het landskampioenschap van Ajax. De gemeente Amsterdam had tijdens de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen fans opgeroepen niet naar het stadion te komen, maar de spelers en trainers lieten zich vanaf een parkeerdek van de Johan Cruijff Arena wel toejuichen door circa twaalfduizend supporters.

De fans hielden zich niet aan de coronaregels en stonden dicht op elkaar gepakt te juichen, zingen en vuurwerk af te steken. "Er zijn ongetwijfeld dingen verkeerd gegaan", beaamt Ten Hag vrijdag op de persconferentie in de aanloop naar het competitieduel met Feyenoord. "Iedereen moet maar in de spiegel kijken en dat moeten wij ook doen. Maar zeker ook alle anderen die daarbij betrokken zijn geweest. Op sommige vlakken had het anders gekund, maar uiteindelijk was het niet een uitbundig feest. Er waren mensen, dat was duidelijk. Er waren fans die ons hebben ondersteund. We hebben ze gemist. We hopen dat ze snel weer kunnen terugkeren."

"We hadden ze liever gereguleerd in het stadion gehad. Dat was helaas niet mogelijk. Ze waren wel op het plein en dat had beter georganiseerd kunnen worden. Alle partijen die daarbij betrokken waren moeten in de spiegel kijken", vervolgt Ten Hag. Hoewel hij dus aangeeft dat iedereen in de spiegel moet kijken, noemt hij geen concrete dingen op als aan hem wordt gevraagd wat hij zelf anders had kunnen doen rond de viering. "Niet zo heel veel dingen. Wij hadden ze dan op een heel sobere manier moeten vragen om weg te gaan, maar dat was denk ik niet in het belang geweest van de openbare orde."

Ook over aanvullende maatregelen, zoals het gebruik van mondkapjes, kon Ten Hag weinig kwijt. "Zoals ik al zei: wij kunnen dat niet organiseren. Na onze bekerwinst was het plein hier totaal afgeschermd. Er stond misschien wel duizend man politie, er stonden ME-pelotons en er waren waterkanonnen. Blijkbaar hebben ze dat niet nodig gevonden, dus de situatie was dat er heel veel mensen stonden. Ik ben trainer, ik moest het niet organiseren. Ik zei vooraf al dat het beter was geweest om de mensen te laten testen en op een georganiseerde manier het stadion in te laten." Had Ajax het niet kunnen zien aankomen? "Daar ga ik niet over, dat zul je niet aan mij moeten vragen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door nr.11)

Ze zijn gewoon blij dat ze het zo hebben gedaan. Nu zeggen ze een paar keer "sorry" en "er hadden dingen 'beter' gekund". De viering is er al geweest dus makkelijk praten. Nog even zijdelings wijzen naardat je het publiek in het stadion had willen hebben, zo kun je de schuld nog een beetje buiten jezelf leggen en klaar. Het betaald voetbal is vanaf dag één een uitzondering geweest zodat ze door konden spelen ten alle tijden. Dat is een goed idee geweest, maar desondanks staan het voetbal (KNVB voorop) als eerste te schreeuwen om versoepelingen. Er zijn genoeg andere plekken waar de versoeplingen ook welkom zijn nu.

7 mei 2021 om 14:08

Dat denk ik eerlijk gezegd ook. Ze hebben gewoon de huldiging gehad die ze niet mochten houden. Dat kun je alleen niet publiekelijk zeggen dus speel je een toneelstukje. Net zoals iedereen in deze discussie een toneelstukje speelde, want al die verontwaardiging en verbazing in de publieke opinie was ook grotendeels gespeeld. Toch denk ik wel dat gezien de omstandigheden dit de beste keuze was. Want daarna was het ook klaar en de gevreesde scenario’s bleven uit.

Overmars was er vorig jaar als de kippen bij om te zeggen dat het voetbalseizoen maar vroegtijdig beëindigd moest worden wegens corona. Dan ben je geen knip voor de neus waard om dan nu samen met de supporters een feestje te vieren, wetende dat de ziekenhuizen nog steeds vol zitten met coronapatienten. Heel hypocriet. Puur eigen belang dus.

7 mei 2021 om 14:26

Dit is ook wel weer heel simpel gesteld want de omstandigheden zijn nu ruim een jaar verder wel degelijk anders. Desalniettemin valt het niet goed te praten want wat zondag gebeurde was tegen de regels. Wat ik me wel oprecht afvraag, is wat het juiste alternatief had geweest? Tijdens de wedstrijd waren die mensen allemaal al rond het stadion, had de directie ze toen al naar huis moeten sturen? En is het ineens aan Ajax om coronabeleid uit te voeren? Feit is dat Ajax niets heeft gedaan om het in te perken, de vraag is of dat de verantwoordlijkheid van Ajax is.

7 mei 2021 om 15:17

Je zegt het goed joker30. Als Ajax vorig jaar niet toevallig bovenaan stond, of dit jaar Ajax niet 1e stond, was zijn mening waarschijnlijk 180 graden omgedraaid

7 mei 2021 om 21:37

Ja want, als, ik denk dan zal vast. Wat een negatief gelul zeg. Op dat moment was de emotie zo en inmiddels zijn we een stuk wijzer mbt Corona. Maar laten we Ajax de schuld geven prima! Was waarschijnlijk de beste oplossing maar toch even de schuld bij Ajax leggen voor de vorm en afgunst. Maar Overmars er bij halen om makkelijk te scoren is bizar. Dit had de gemeente met Burgemeester veel beter kunnen regelen dan het probleem compleet bij Ajax neer te leggen. En nu doen alsof we een fantastisch kampioen feest gehad hebben want het was niets.

7 mei 2021 om 23:22

Ik snap dat je fan bent, maar een fan kan ook wel kritisch zijn op zijn of haar club of de personen binnen die club. Overmars wilde meteen stoppen, met de voorwaarde dat kampioen werd en de CL in ging.

7 mei 2021 om 23:43

Wat makkelijk weer! Dus je kan alleen rationeel nadenken als je een fan bent? Want jij bent echt irrationeel om Overmars zijn uitspraak in den beginnen Corona erbij te halen een jaar later?? Ajax werd toch voor het blok gezet? Overmars heeft toch niet staan juichen? Er is toch geen huldiging geweest? Geen publiek? Geen feest in de stad? Wat wil je nu? Kritisch zijn om het kritisch zijn.

7 mei 2021 om 23:48

Doe rustig aan, gozer. Overmars wilde wel degelijk stoppen met de Eredivie met de voorwaarde dat Ajax de CL in ging. Dat is gewoon wat joker30 en ik zeggen. Overmars handelde uit eigen belang en dat vinden wij niet fijn

Gelukkig de discussie was net klaar.
Vooraf hadden er een hoop dingen anders gekund.
Op het moment is er juist gehandeld.

7 mei 2021 om 14:20

De vraag wordt gesteld aan Eth, wat moet hij er mee? Hij is geen spreekbuis voor de gemeente Amsterdam

In het kader van damage control de beste uitkomst lijkt mij. Ook al was het niet volgens het boekje, maar dat geldt ook voor de protesten in het kader van BLM en de bruiloft van Grapperhaus. Dat hij een uitgesproken mening had over deze viering, verbaasde mij enorm. Als jezelf zo gigantisch in de fout gaat, dan is het gepast om je mond te houden.

Ik snap de vraag wel, maar die hadden ze aan de gemeente Amsterdam moeten stellen. Waarom moet ETH hier op reageren? Amsterdam wist dat Ajax kampioen zou worden, 1 en 1 is 2 toch? Niet een sneer naar Ajax, want in elke stad had dat gebeurd (zie Cambuur).

7 mei 2021 om 14:39

Ik begrijp de vraag voor ETH wel. Vorige week had ie ook de mond vol over wat er allemaal niet aan het coronabeleid schort. Toen was ie heel uitgesproken en nu lult ie wat om de hete brei heen en zegt ie eigenlijk niks. Uiteraard was er niemand om te zeggen dat ie een lulpraatje aan het houden is. Was Valentijn er niet?

7 mei 2021 om 21:40

Hij had het specifiek over de test en vervolg om dan de vraag te krijgen of beleid consequent was. Niet net doen of TH even zijn bijdrage over Corona met iedereen wilde delen. Dit is en was een slecht besluit van gemeente en burgemeester die lekker makkelijk alles aan Ajax heeft overgelaten op hoop van zegen dat er niets zou gebeuren in de stad en dat is gelukt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

43 fans
Coach, 51 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren