Het bizarre verhaal van Darboe: van migrantenboot naar AS Roma-debuut

Vrijdag, 7 mei 2021 om 09:10Yanick Vos • Laatste update: 10:02

Als veertienjarige vluchtte Ebrima Darboe uit zijn geboorteland Gambia in de hoop op een betere toekomst. Vanuit Libië kwam hij, samen met twee vrienden en zonder zijn ouders, op een vluchtelingenboot Europa binnen en uiteindelijk in Italië terecht. Donderdagavond maakte hij zijn Europese debuut namens AS Roma in de halve finale van de Europa League tegen Manchester United. “Ik bedank God en Italië”, aldus de talentvolle middenvelder.

Darboe bereikte als tiener per bus een Libisch vluchtelingenkamp nadat hij afscheid had genomen van zijn moeder, broer en twee zussen. Twee jaar eerder was zijn vader overleden. In het vluchtelingenkamp werd hij mishandeld en misbruikt, voordat hij erin slaagde om op een vluchtelingenboot de oversteek te maken naar Europa. Het Gambiaanse talent kwam vervolgens terecht op Sicilië. Zwaar ondervoed – Darboe woog met zijn 1.80 meter nog nauwelijks vijftig kilo – werd hij opgenomen in het zogenoemde SPRAR-project, een Italiaans systeem voor asielzoekers waar hij werd toegewezen aan een sociaal werker. Uiteindelijk werd Darboe opgevangen door een gastgezin in Rieti, een stad honderd kilometer boven Rome.

Als speler van een jeugdteam van de lokale vereniging viel hij op door zijn talent. Een scout van AS Roma liet het oog op hem vallen tijdens een wedstrijd van Rieti. Roma zag het in hem zitten en voegde hem in 2019 toe aan de jeugdopleiding. Darboe dwong een contract af van naar verluidt zo’n vijftigduizend euro per jaar. Volgens Italiaanse media stuurt hij een aanzienlijk deel van zijn salaris op naar zijn familie in Gambia. Afgelopen zondag kwam de droom van Darboe uit toen hij mocht debuteren in de Serie A. Trainer Paulo Fonseca liet hem bij een 2-0 achterstand tegen Sampdoria tien minuten voor tijd invallen. Vier dagen later mocht Darboe zijn trainingspak al na een halfuur uittrekken. Toen Chris Smalling geblesseerd uitviel was het de Gambiaan die zijn Europese debuut mocht maken tegen Manchester United.

Een uur lang stond hij op het veld tegen de Engelse grootmacht. Roma won het duel met 3-2, al was dat door de 6-2 uitnederlaag niet genoeg voor een plek in de finale. Desondanks blijft het een avond om nooit te vergeten voor Darboe. "Het is onmogelijk om te beschrijven wat ik nu voel”, zei hij na de wedstrijd tegenover Sky Italia. "Dit is een droom die in vervulling gaat. In Afrika de top bereiken, is moeilijk. Ik had geen andere keuze dan te vluchten naar Europa om mijn droom waar te maken. Het is zwaar geweest, maar ik bedank God en Italië. Ik ben zo dankbaar dat ik in een gastgezin ben terechtgekomen. Ik werd opgemerkt door een scout genaamd Miriam Petruzzi en zij heeft mijn leven veranderd. Ik ben haar zo dankbaar.”

“Ik weet dat iedereen vanavond gekeken heeft. Vijf jaar geleden keek ik nog voetbal op televisie in Gambia. Nu stond ik op het veld met de spelers waar ik toen naar keek. Ik weet dat ik nog niks bereikt heb. De weg is nog lang. Ik zal hard blijven werken om mijn ploeg te helpen”, aldus Darboe, die naar eigen zeggen altijd goed is opgevangen bij AS Roma. “Ik heb zelf ook veel hulp gekregen van Daniele De Rossi, die zich vanaf het begin over mij ontfermd heeft. Later ook van Kolarov. Nu ben ik heel close met Diawara. Ik geef alle jonge spelers de raad om nooit op te geven en te geloven in jezelf. Blijf dromen!”, aldus Darboe.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Hoop bij dit soort spelers altijd dat ze het maximale behalen. Kan me wel voorstellen dat het qua motivatie lastiger wordt naarmate je al goede contracten hebt en een leven kan leiden waar je nooit van had durven dromen!

Mooi verhaal dat de goedheid in mensen weer bewijst. We hebben meer van deze verhalen nodig tussen al de negatieve berichten over migratie etc...

7 mei 2021 om 10:15

Amen.

7 mei 2021 om 10:32

Het is een heel mooi verhaal maar er is nu helaas een andere realiteit. Als hij een paar jaar later was aangekomen op een boot zou de boot zijn teruggeduwd. Dat is helaas wat er maanden plaatsvond. De EU heeft landen als Italie ook in de steek gelaten. Het is niet specifiek kritiek op wat Italie nu doet.

7 mei 2021 om 11:27

Lijkt me eerder specifiek de lidstaten die Italie in de steek hebben gelaten, de commissie heeft daadwerkelijk een spreidingsplan maar landen als hongarije en polen willen wel de lusten maar niet de lasten van de Unie.

Solidariteit is jammer genoeg enkel een soundbyte tegenwoordig.

7 mei 2021 om 11:32

Alle lidstaten hebben landen als Griekenland en Italië in de steek gelaten toen beslist werd dat asiel aangevraagd moest worden in het land van aankomst. Hongarije en Polen zijn een overtreffende trap, maar de rest valt ook meer dan genoeg te verwijten.

7 mei 2021 om 13:31

Het is natuurlijk ook niet zo dat al die migranten staan te springen om in Polen en Hongarije te verblijven. Ze willen allemaal naar Duitsland, Nederland, Zweden, Belgie en het VK. Vooral het laatste land is een droombestemming voor al die migranten. Ik begrijp dus ook wel dat het op een gegeven moment klaar moet zijn met het open grenzenbeleid. Het heeft een aanzuigende werking. Ook helpt het niet dat linkse regeringen in landen als Spanje en Italie de deur open houden, terwijl Griekenland juist de deur dichthoudt.

7 mei 2021 om 13:42

Ik ben vrij zeker dat die mensen veel liever ergens in Polen zitten dan 5 jaar in een tentje op Lampedusa te wonen.

7 mei 2021 om 13:51

Nee hoor. Ben ik echt 100 procent van overtuigd. Heb je die tentenkampen in Calais ooit al eens gezien? Duizenden migranten die liever in een tent in de kou blijven slapen in de hoop dat ze de overtocht naar het VK kunnen maken, dan dat ze asiel in Frankrijk willen aanvragen. Hetzelfde geldt voor al die migranten die via Hongarije naar het westen wilden gaan. Ik neem het hun ook niet kwalijk. In Nederland krijgen ze een huis, terwijl ze in Hongarije in tentenkampen achter prikkeldraad moeten verblijven.

7 mei 2021 om 13:54

Niemand zit vrijwillig op Lampedusa of Moria hoor. Zeker omdat daar ook veel kinderen zitten, wat minder het geval is met Calais en dergelijke. Verder is dat ook een volkomen normaal iets, die mensen worden gouden bergen in bepaalde landen beloofd. Dat hebben wij hier in Europa ook heel lang gehad met de USA. En laten we ook niet vergeten dat die mensen vooral weg willen uit oorlogsgebied.

7 mei 2021 om 14:21

Het hoeven niet per se oorlogsgebieden te zijn. Onder de migranten zitten namelijk ook Marokkanen en Tunesiers. De grootste reden is gewoon het gebrek aan toekomstperspectief in de meeste Afrikaanse landen. Je ziet ook aan deze jongen hier dat hij al zijn geld terug naar Afrika stuurt. In Gambia is er naar mijn weten de laatste 10 jaar geen serieuze oorlog geweest. Dat is dus ook een heel groot probleem. Al die Afrikaanse landen zijn economisch juist afhankelijk van landgenoten die het geluk in Europa zoeken en ook geld naar hun familieleden terugsturen. Daarom ook dat het de EU niet lukt om met landen als Nigeria of Senegal uit te komen om 'gelukzoekers' te repatrieren.

7 mei 2021 om 15:02

Er zijn natuurlijk verscheidene categorieën. In Gambia hebben ze bijvoorbeeld al jarenlang last van de klimaatverandering. Sowieso is de hele vluchtelingencrisis een schandvlek in de Europese geschiedenis.

7 mei 2021 om 15:26

Daar maak je een goed punt. De klimaatcrisis zal ervoor zorgen dat nog veel meer mensen huis en haard achter zullen moeten laten. Nog een reden om te kijken hoe we effecten daarvan kunnen minimaliseren. Het vergroenen van de Sahara is een reële optie om de uitdijing van de woestijn tegen te gaan.

7 mei 2021 om 15:34

Probleem in Gambia ook is dat er vanuit bijvoorbeeld landbouw en visserij extreem weinig te verdienen is, de grondstoffen die er waren zijn in het verleden door het westen leeggehaald, en er is bijna geen mogelijkheid qua export producten. De laatste jaren is men heel erg gaan sturen op toerisme, wat zo'n beetje de enige 'vruchtbare' inkomstenbron is gebleken. Armoede en honger zijn echt een gigantisch probleem daar.

7 mei 2021 om 15:38

@Visca inderdaad. Als het pas echt begint fout te gaan in Afrika qua klimaat (wat nu al een beetje bezig is) dan zullen we pas een migratiegolf krijgen. Want dan zijn er gewoon honderden miljoenen mensen die weg moeten uit een bepaald gebied omdat ze er gewoon niet kunnen overleven. En ja ik vrees dat we onszelf iets wijs maken als we beweren dat we wel iets aan de klimaatcrisis zullen doen.

7 mei 2021 om 15:41

@Ayrshire, ja inderdaad. Had er recent een documentaire over gezien. Over uitzichtloze situaties gesproken. De oogsten mislukken door de droogte, ook de visserij is er minder door mogelijk en water is algemeen gezien gewoon zeer schaars, om over vers en zuiver water nog maar te zwijgen. Enerzijds kunnen we niet al die mensen opvangen, maar anderzijds kan je het hen ook absoluut niet kwalijk nemen dat ze andere oorden opzoeken.

7 mei 2021 om 12:51

En wat dan Busby? Omdat er nou toevallig een vluchteling profvoetballer is geworden is dit een reden om de stroom weer op gang te brengen?

7 mei 2021 om 13:46

Stop eens met dat alles-of-niets denken joh. Succesverhalen brengen nuance aan in het gepolariseerde debat. Zonde dat je daar gelijk de extremen in op zoekt. Er is meer dan grenzen volledig open of volledig dicht.

7 mei 2021 om 13:52

Jij denkt dat de vluchtelingenstroom ooit gestopt is? Nee we hebben hem een beetje uit het zicht gemoffeld. Niet dat wij in Nederland überhaupt iets gemerkt hebben van die vluchtelingenstroom (enige uitzondering daargelaten).

7 mei 2021 om 14:53

Niks gemerkt in Nederland? Allereerst zorgen die asielzoekers voor een nog grotere belasting op onze overbelaste huizenmarkt. Het is absoluut geen verzinsel dat vluchtelingen gratis huizen krijgen, en soms ook nog eens met voorrang. Vervolgens moeten wij Nederlanders dat ook allemaal betalen door middel van (verhoogde?) belastingen. Ik kan me best voorstellen dat er een grote groep Nederlanders zijn die enorme moeite hebben om rond te komen. Hoe is het voor die mensen dan dat vluchtelingen alles gratis krijgen? Vervolgens heb je onder de vluchtelingen ook criminele vluchtelingen tussen zitten die onaantastbaar zijn aangezien ze het land niet kunnen worden uitgezet. Sowieso is het in Nederland onmogelijk gebleken om kansloze asielzoekers weg te krijgen. Ten slotte heb je ook hier dat de bestuursrechters de staat tot miljoenen euro's aan schade veroordelen omdat ze asielaanvragen niet op tijd behandelen. Al deze problematiek ontstaat al bij het toelaten van 300 000 niet westerse migranten. Kan je dan nagaan wat ons te wachten staat wanneer dat 1 miljoen worden? Dan zal ons hele zorgstelsel kapot gaan en dan gaan we richting een tweede Usa.

7 mei 2021 om 15:12

1 miljoen is een volledig belachelijk getal. In 2020 leefden er in Europa 446,8 miljoen inwoners en van dat aantal waren er maar 20,1 miljoen niet-Europees. In heel 2019 zijn er 3 miljoen verblijfsvergunningen uitgeven in heel de EU. Bijna 800.000 daarvan aan Oekraïners en op plek 2 en 3 staan Marokko en India met elk minder dan 200.000. Dat ridicule idee dat Europa dus overspoelt wordt is echt baarlijke nonsens. Want in 2018 waren er wereldwijd maar 26 miljoen vluchtelingen wereldwijd en van die 26 miljoen zaten er maar 10% in de EU. En de grootste groepen mensen die hulp hebben gekregen zijn Syriërs, Afghanen, venezuoloanen, en Irakezen. Dus stop met jezelf waanbeelden van een overvol Nederland door vluchtelingen aan te praten want letterlijk alle cijfers spreken ze tegen.

7 mei 2021 om 15:17

Om nog even aan te tonen dat je idee van een miljoen vluchtelingen werkelijk belachelijk is. In 2020 zijn er 17.585 vluchtelingen en nareizigers naar Nederland gekomen. Dus stop maar met die vluchtelingenstromen te overdrijven en te demoniseren.

7 mei 2021 om 16:44

Maar ga dan ook even in op mijn argumenten dat het huidige aantal vluchtelingen/asielzoekers nu al voor een te grote druk op de huidige Nederlandse systemen zorgt. We kunnen het nu al niet meer aan. Ook heel fijn dat je voor het gemak 2020 erbij haalt. Een jaar waarin overal de grenzen werden gesloten en migratie dus logischerwijs enorm wordt beperkt. Ook je argumenten over de verblijfsvergunningen houden helemaal geen steek. Je weet toch dat een verblijsvergunning pas wordt verstreken na 5 jaar in Nederland te hebben verbleven. Drie keer raden welke groep asielzoekers nu massaal voor een verblijfsvergunning in aanmerking zullen komen? Dat zijn de Syrische vluchtelingen. Dar zijn dus ongeveer 35 000 nieuwe mensen.

7 mei 2021 om 16:52

Nee dat is niet zo. Dat zijn geen vluchtelingen of asielzoekers. Want als er 300.000 vluchtelingen in Nederland zijn (wat je beweert) dan zit 10% van alle vluchtingen in Europa in Nederland. Lijkt me eerlijk gezegd nogal sterk. Vluchtelingen worden altijd overdreven in aantallen terwijl er duidelijke maatstaven zijn voor wie een vluchteling is en wie niet. Er zullen heus wel problemen zijn in verband met migratie, maar het is een veelgemaakte fout al die problemen op de stapel van de vluchtelingen te gooien. En leuk van die verblijfsvergunningen, maar ik zet er ook bij uit welke landen de meeste komen. En Syrië staat dus nog niet eens in voor 5% van die verblijfsvergunningen. Want zoals je kon lezen zijn dat Oekraïners, Indiërs en Marokkanen.

7 mei 2021 om 17:01

@Ducktaildo Zoals andere leden hier aangeven is deze probleem niet zwart-wit. Open grenzen beleid, overspoeling etc dat zijn al populistische termen die het probleem nooit gaan oplossen want ja, die is er wel degelijk en het gaat er niet op beter worden. Geen enkele muur, zee, of wat dan ook gaat iemand tegen houden als hij voor zijn leven vlucht of niet van armoede wil sterven. Europa moet met een plan komen die de situatie ginder kan verbeteren maar ook de mensen opvangen die daar recht op hebben. Dus nee, niet iedereen opvangen maar ook niet iedereen weigeren. Er moet een globaal aanpak komen van mensen en instituties waarvoor wij opdraaien. In plaats van dat worden wij tegen elkaar opgezet en de politieker die 100000 netto per maand verdient gaat de ene of andere toer op om uiteindelijk gewoon zijn ambstpeeriode uit te dienen en dan ergens in een raad van een bestuur verder cashen.

Geweldig! Wordt wel een hele opgave om hem binnen de lijntjes te laten lopen, denk ik. Van echt he-le-maal niets naar uiteindelijk miljoenen, bekendheid en verantwoordelijkheid. Het is niet zo gek dat er vele ontsporen met zo'n achtergrond. Ik gun hem het allerbeste en hoop dat Kolarov en de Rossi mentor zullen blijven.

Mooi verhaal, best veel op zo'n jonge leeftijd meegemaakt. Ik vond hem overigens erg goed spelen, hoe hij in alle rust weg durfde te draaien (acties waar wij Frenkie hier helemaal om loven). Ik ben benieuwd hoe hij zich ontwikkeld.

Van zwaar ondervoed,mishandeld en misbruikt, naar een rijkleventje (oke 50k per jaar is dat nog lang niet, maar natuurlijk wel gezien waar hij vandaan komt) bij club subtop van Italië met debuut tegen MANU. Mooi dat hij zo goed terecht is gekomen. Mooi dat hij met zijn geld een heel familie in Gambia een beter leven kan geven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Roma

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
5.Napoli7745
6.Lazio686
7.AS Roma6210
9.Sampdoria52-2
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
B. CristanteMiddenvelder341
H. MkhitaryanMiddenvelder3413
L. PellegriniMiddenvelder347
Gonzalo VillarMiddenvelder330
Borja MayoralAanvaller3110
J. VeretoutMiddenvelder2910
E. DžekoAanvaller277
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Genoa heeft met Olympique Marseille gesproken over een langer verblijf van huurling Kevin Strootman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren