Dennis Aogo maakt ongepaste opmerking en legt taken bij Sky direct neer

Donderdag, 6 mei 2021 om 20:03Dominic Mostert • Laatste update: 20:10

Dennis Aogo is door het stof gegaan voor een opmerking die hij dinsdagavond maakte in de studio van betaalzender Sky. De twaalfvoudig international van Duitsland riep met een ongelukkige woordkeuze herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog. Hij gebruikte het woord 'vergassing', een beladen term in Duitsland. Aogo heeft na het incident besloten voorlopig te stoppen als analist.

De oud-prof was dinsdagavond als analist te gast bij Sky voor de Champions League-wedstrijd tussen Manchester City en Paris Saint-Germain (2-0). Toen hij het optreden van Manchester City wilde beschrijven, gebruikte de voormalig speler van onder meer Schalke 04 en Hamburger SV een ongelukkige metafoor. "Het is simpelweg ongelooflijk moeilijk om tegen hen te verdedigen. Ik ga er namelijk vanuit dat ze erop trainen tot vergassing."

De uitdrukking 'tot vergassing' was gemeengoed in Duitsland in de periode na de Eerste Wereldoorlog, toen voor het eerst op grote schaal chemische wapens werden gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen mensen stierven in de gaskamers van de Duitse concentratiekampen, werd de term echter taboe. Aogo werd op sociale media bekritiseerd voor zijn uitlating en maakt in gesprek met BILD zijn excuses.

Dennis Aogo accepteert excuses van Jens Lehmann voor racistisch bericht

Dennis Aogo ontving eerder deze week een kwetsend bericht van Jens Lehmann.Lees artikel

"Natuurlijk kan dit woord in geen enkele context gebruikt worden. Het was een grote fout. Ik kan me er alleen maar oprecht voor verontschuldigen", zegt Aogo, die woensdag in het nieuws kwam nadat hij zelf een racistisch WhatsApp-bericht ontving van Jens Lehmann. De voormalig keeper stuurde het bericht 'Is Dennis eigenlijk jullie quotumzwarte?', met een lachende emoji, naar Aogo zelf. Het bericht was vermoedelijk voor iemand anders bedoeld. Aogo belde vervolgens met Lehmann en accepteerde diens excuses.

Zijn eigen uitglijder heeft er nu toe geleid dat Aogo niet meer als analist op tv is. Voorlopig legt hij zijn werkzaamheden bij de zender neer, zo meldt Sky in een statement. "Dennis Aogo heeft zijn excuses aangeboden en is zich bewust van de invloed van zijn woordkeuze. Hij heeft er grote spijt van. Hij is een deskundige analist in ons team, die we erg waarderen, maar hij heeft een grote fout gemaakt. Hier wil hij van leren. Aogo heeft besloten zijn werk bij Sky voorlopig stop te zetten. We denken dat dat een juist besluit is."Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door tilburgajax)

Nu staat het dus 1-1?
Zo zie je maar, ieder mens maakt ongewild en ongewenst fouten.

6 mei 2021 om 20:09

Huh die van aogo was totaal onbedoeld en die van Lehman was gewoon expres. Als men neef in mijn auto een scheet laat zeg k ook dingen als, wil je mij vergassen ofzo en hierbij denk k niet aan de tweede wereld oorlog

6 mei 2021 om 20:18

Zelfs al was het onbedoeld, dan moet je gewoon ontslagen worden op grond van extreme incompetentie. Wie zegt er nou tot aan vergassing op de Duitse TV. In de auto van je neef moet je het zelf weten, maar als ik morgen op mn werk de dingen herhaal die wij soms in de kleedkamer roepen, moet ik ook op zoek naar werk.

6 mei 2021 om 20:25

Het hangt er wat van af. Als het echt een spreekwoord is dat al van voor die periode dateert dan is er wel enige nuance in te brengen. Slim is het niet, maar mensen zomaar beginnen ontslaan, vind ik altijd wat ver gaan. Al past het perfect binnen de huidige cancel culture.

6 mei 2021 om 20:28

Maar de dingen die je dan herhaalt, hebben niet die context. Natuurlijk is het oerdom om dat woord te gebruiken, maar gezien de manier waarop hij het gebruikt, heeft hij geen kwaad in de zin. Dat mag best meewegen.

6 mei 2021 om 21:09

Maar die van Lehmann was puur een belediging van Aogo zelf. Die insinueerde namelijk dat hij er niets van kan en er alleen zit vanwege zijn huidskleur, niet vanwege zijn kwaliteiten. Dat ie het daarna anders probeerde te zeggen doet natuurlijk niet daar aan af. Dat van Aogo is iets wat natuurlijk zwaar valt bij veel Duitsers.

6 mei 2021 om 23:02

Daarom is het terecht dat Van Basten weg is bij fox dan wel espn...

6 mei 2021 om 20:11

Ik heb ergens het gevoel dat dit een ‘bewussie’ is en niet een onbedoelde fout.

6 mei 2021 om 20:24

Ik weet 't niet. Wat heeft zo'n jongen ermee te winnen door die term te gebruiken? Ik vind het lastig om er een oordeel over te vellen. Ik heb niet het idee dat Aogo ook maar enigszins kwaad in de zin heeft, maar ik snap de ophef over het woord. Echter (zoals altijd) is context wel erg belangrijk.

6 mei 2021 om 21:47

'wat heeft zo'n jongen ermee te winnen door die term te gebruiken?' Uiteindelijk helemaal niets. Wellicht zit de uitspraak van Lehmann nog enorm hoog bij hem en vond hij het nodig om op deze wijze iets terug te zeggen. Klinkt totaal irrationeel, ik weet het, maar iets zegt mij dat dit een bewuste keuze van hem is geweest, en dat het 'geintje' van Lehmann hier iets mee te maken heeft. Edit: Kan ik jou trouwens een PB sturen?

Nou nou vergassing mag je dat ook niet meer zeggen wat een pussy wereld leven we in

6 mei 2021 om 20:33

Pardon? Ooit van context gehoord? Het is natuurlijk überhaupt al geen prettige uitdrukking, maar het ligt als Duitser een stuk gevoeliger dan bijvoorbeeld "vol gas gaan", omdat dit refereert aan gas in een totaal andere situatie. Dus ja, "vergassing" als Duitser zeggen, is gewoon lomp.

6 mei 2021 om 22:17

Ja dit is lomp, maar moet je daar een persoon compleet voor afmaken? Hij biedt zijn excuses aan, heeft er nu al van geleerd en we kunnen toch weer door.

7 mei 2021 om 10:50

Ik zeg ook niet dat je hem compleet moet "afmaken". Hij (aogo) heeft zelf zijn werkzaamheden voorlopig neergelegd. Maar dat deze reactie over een "pussy wereld" zoveel likes krijgt en bovenaan wordt gezet, vind ik wel vreemd. Ik vind ook dat we met z'n allen best wat minder overgevoelig mogen reageren, maar deze reactie is ook nogal ongenuanceerd.

6 mei 2021 om 21:52

Blijkbaar in een wereld waarin eenieder vanuit zijn eigen bubbeltje kijkt wat moet kunnen ipv zich te verdiepen in de context (die prima is beschreven door TilburgAjax hierboven).

6 mei 2021 om 22:18

Laten we niet te hard oordelen over wat andere culturen wel en niet goed doen.

Wow, hoe cultureel kleurenblind moet je zijn om dat te zeggen als Duitser.

6 mei 2021 om 20:48

Ik vind het echt overdreven eerlijk gezegd. Of ik zal het wel niet begrijpen. Men maakt ook wel eens opmerkingen als "een tsunami aan aanvallen" ook een grote wereldramp of over een spits bijvoorbeeld "dat is echt een sluipschutter". Mag dat ook niet meer? Zijn ook mensen door gestorven. En als hij dan een fout maakt....moet hij dan direct weg?

6 mei 2021 om 20:58

@fr010frdam, het zal even gevoelig liggen als dat men in Nederland de vergelijking maakt tussen het Coronapaspoort en de jodenster. Of de Coronabeperkingen vergelijken met de vrijheidsbeperking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommige opmerkingen maak je gewoon niet. Niet vanwege het woord zelf, maar uit respect en de context.

6 mei 2021 om 21:06

Tsja die vergelijkingen worden ook gemaakt, zelfs door politici. Dan heb ik daar wel een mening over, maar dan is het stopzetten van zijn werkzaamheden nog steeds overdreven.

6 mei 2021 om 21:19

Gaat toch om context. Vergassing, in Duitsland, ik bedoel kom op. Hij hoeft van mij ook niet de gevangenis aan hoor, ik vind hem alleen echt een enorme oelewapper.

6 mei 2021 om 23:04

Wat een dooddoener. Sorry voor mijn taalgebruik

6 mei 2021 om 21:03

Kleurenblind? Pas nou op Migi.

Pijnlijk, maar hij is nog jong, een jonge analist die nog veel leren moet. Vind niet dat je nu Lehmann of Aogo helemaal buitenspel moet zetten. Wie moet anders de rol Aogo overnemen op tv? Hans Sarpei?

6 mei 2021 om 21:40

Ik denk ook niet dat ze Marco van Basten zullen vragen.. Ben wel blij dat hij, ondanks ook een heel, heel, heel slechte opmerking, wel gewoon door mag gaan als analist. Door het stof gaan, vergeven, en door met de orde van de dag.

6 mei 2021 om 21:51

Bij Van Basten speelt ook mee dat hij niet zo heel erg snugger is. Dan vergeef je het makkelijker.

6 mei 2021 om 22:23

Dat was echt een grapje die je in een andere setting had moeten maken ook, veel mensen konden dat wel begrijpen ondanks dat het niet heel chique was. Ik kon er persoonlijk wel om grinniken haha.

6 mei 2021 om 23:05

Cabaret moet altijd kunnen, niet?

Ach....Hou toch op! Iedereen gebruikt toch wel eens een woord of uitdrukking die erger klinkt dan het bedoeld wordt. Je mag dan gerust tegen mij zeggen dat ik ff op mijn woorden moet passen maar om heel social media over je heen te krijgen voor zoiets? Dat vind ik ronduit belachelijk. Ik vind dat het probleem dan meer bij die mensen ligt dan bij Aogo die er gewoon even zonder nare bedoelingen een krachtterm uitgooit.

Het zal wel aan mij liggen, ik begrijp er helemaal niks van. Ik begrijp de hele metafoor niet, wat ermee bedoelt wordt en waarom het wel/niet zo erg is. Want wat is er nou echt erg aan wat hij zegt? Als het zo'n taboe is sinds de 2e wereldoorlog, waarom spreekt deze jonge gast het dan zo makkelijk uit? Dat wijst erop dat het algemeen gebruikt wordt. En waarom zou hij gelijk moeten stoppen met zijn werk?

Nou snap ik dat hij vanwege commotie even een stapje terug doet. Maar misschien zou het juist goed zijn hem daarna gewoon een nieuwe kans te geven. Mensen maken soms fouten en dat mag consequenties hebben. Maar mensen verdienen ook nieuwe kansen. In de huidige maatschappij zijn wel heel erg gaan letten op het koppelen van consequenties en je direct distantiëren van allerlei uitspraken en acties. Maar het geven van nieuwe kansen, daar is heel weinig ruimte voor. Eigenlijk absurd, want we maken allemaal fouten in het dagelijkse leven. Als het niet in ons handelen is, dan is het wel een misplaatste opmerking of slechte grap. We zijn niet perfect, degene die dat wel denken te zijn die zijn (om Kieft te parafraseren) teveel in zichzelf gaan geloven.

Hahahaha man man man, niet dat ik mij beledigd voel als 3rde generatie of zo, maar hoe kan je werkelijk zoiets dom zeggen. Er zijn honderden andere woorden en dan ook een dag na het akkefietje met Lehman. Dat was zeker anders en ook bedoeld, maar mensen, je werk als analist is ook geen fouten maken op tv, het is letterlijk je job he. Toch heb ik het idee dat iedereen maar ontslaan en annuleren niks helpt, geef die jongen wat steun en zeg dat hij ff wat moet leren of zo, zo win je mensen in en kunnen ze makkelijk zien hoe ze fout zaten ipv dat ze vijandig worden omdat je zo door slaat.

Van mij hoeft Aogo om deze opmerking niet weg. Net zo min dat Lehmann weg moet vanwege die opmerking over een ‘quotum-neger’. Kom op zeg. Laten we vooral niet hypersensibel worden.

Ik wilde reageren dat het wel erg stom is van Aogo, zeker na dat eerdere incident met Leno. Toen kwam ik er hier in de reacties achter dat het allemaal wel meeviel! Wat een geluk zeg! Even serieus: als je niet begrijpt waarom dit (zeker bij onze oosterburen) not done is, moet je even aan je historisch besef werken en je culturele voelsprieten aanscherpen. Scheelt dat je daarvoor alleen maar even wat diepte-nieuwsartikelen van twee dagen geleden terug hoeft te lezen, toen was het namelijk Dodenherdenking, al twijfel ik of dat concept dan wel bij iedereen bekend is.

6 mei 2021 om 22:45

Jij oordeelt ook vrij snel. Ik heb de dodenherdenking gezien en verschillende documentaires en films over de tweede wereldoorlog. Toch vind ik het overdreven. Hij valt niemand aan en hij heeft het nooit vervelend bedoeld. Maar jij mag er anders over denken.

6 mei 2021 om 23:02

Zit nogal verschil in het onderbouwd overdreven vinden (wat ik prima vind) of enkele reacties die hier staan (pussy wereld ed.). Ik heb bij jou het idee dat je begrip toont voor de ophef maar het er niet mee eens bent. Dat kan en is prima. Termen als pussy wereld of het gewoon ronduit belachelijk vinden toont weinig begrip voor mensen die er wel aanstoot aan nemen. Je hoeft het er zelf niet mee eens te zijn, maar je kan er best begrip voor opbrengen dat het daar not done is (zoals jij denk ik ook wel doet) reactie van Binny hierboven bijvoorbeeld is daar ook een mooi voorbeeld van.

6 mei 2021 om 23:12

Oke, duidelijk en ook prima om het niet eens te zijn. Heb er de wat moeite mee dat de maatschappij een beetje "flauw" geworden is. Iedereen is zo snel op de teentjes getrapt en mensen worden bij een foutje enorm hard aangepakt. Daarmee wil ik niet zeggen dat mensen die hier aanstoot aan nemen flauw zijn, maar iedereen kan fouten maken en dat hoeft van mij niet zo veroordeel te worden, zeker niet als er geen kwade bedoeling achter lijkt te zitten.

Het is toch wel vrij vermoeiend dat iemand na 1 fout grapje of 1 verspreking direct wegmoet uit de voetballerij volgens sommige. Ik snap dat het gevoelig ligt en dat het niet zomaar iets is maar met wegsturen bereik je gewoon niet zoveel. Mij lijkt het veel boeiender om het gesprek te voeren waarom dat soort uitspraken ongepast zijn. Dat gesprek is lastig als je iedereen maar wegstuurt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Duitsland

FIFA ranking: 13
164 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. LenoKeeper00
M. NeuerKeeper00
K. TrappKeeper00
M. GinterVerdediger00
R. GosensVerdediger00
C. GünterVerdediger00
M. HalstenbergVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Duitsland.

1 fan
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren