Hoe de ‘Cannavaro van Ajax’ Perr Schuurs met de neus op de feiten drukt

Maandag, 10 mei 2021 om 11:47Yanick Vos • Laatste update: 11:46

Lisandro Magallán, Edson Álvarez en Perr Schuurs werden door Ajax voor een totaalbedrag van 26 miljoen euro gekocht om de leegte in te vullen die Matthijs de Ligt achterliet met zijn vertrek naar Juventus in de zomer van 2019. Het lukte geen van de genoemde aankopen om uit te groeien tot onbesproken basisspeler in het hart van de verdediging. Schuurs was dit seizoen goed op weg, maar is uit het team gespeeld door Jurriën Timber, nota bene een talent uit de eigen jeugdopleiding. Ajax had uiteindelijk geen miljoenen nodig om De Ligt te vervangen, maar slechts wat geduld.

Negen miljoen euro betaalde Ajax aan Boca Juniors voor Magallán. De Argentijnse verdediger ging de boeken in als een van de grootste miskopen uit de clubgeschiedenis. Hij is verhuurd aan Crotone, hekkensluiter van de Serie A. Met een contract tot 2023 zitten Ajax en Magallán nog wel even aan elkaar vast. Directeur voetbalzaken Marc Overmars zal haast moeten toveren om de financiële schade te beperken door nog enkele miljoenen voor de mandekker te ontvangen. Álvarez, voor vijftien miljoen euro overgenomen van Club América, bleek dit seizoen uiteindelijk tóch geen miskoop doordat hij zijn draai vond op het middenveld, terwijl Schuurs lang het vertrouwen kreeg van Erik ten Hag. Bij vlagen liet de Limburger dingen zien waardoor de handen op de tribune op elkaar gingen. Een slippertje hier en daar, soms ook op cruciale momenten, zorgde er echter voor dat hij niet écht wist te overtuigen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ten Hag hield lange tijd het vertrouwen in Schuurs, dit seizoen voor het eerst echt basisspeler bij Ajax. Ook in de Champions League had de 21-jarige verdediger een vaste plek. In de eerste drie groepsduels sprong Schuurs er in negatief opzicht uit. Voor zijn eerste optreden dit seizoen tegen Liverpool (0-1 verlies) werd hij door Voetbalzone beoordeeld met een vier, gevolgd door een vijf tegen Atalanta (2-2) en een drie tegen FC Midtjylland (1-2 winst). “Voor Schuurs werd het opnieuw een wedstrijd om snel te vergeten. De centrumverdediger werd al vroeg verrast door Awer Mabil, maar kon het gevaar met een riskante sliding afwenden. Ook daarna maakte Schuurs allesbehalve een solide indruk. Het tegendoelpunt in de eerste helft was hem niet aan te rekenen, maar hij verloor verder wel bijna al zijn duels (86 procent daarvan). In balbezit was Schuurs helemaal dramatisch: vijftien keer balverlies, meer dan iedereen op dat moment, totdat Ten Hag hem na een uur uit zijn lijden verloste”, klonk onze analyse over zijn optreden tegen Midtjylland.

Wisseling van de wacht
Na drie belabberde optredens in de Champions League liet Schuurs in de thuiswedstrijd tegen Midtjylland zien dat hij het wél in zich had. De jeugdinternational behoorde in het met 3-1 gewonnen duel tot de uitblinkers. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, wist ook Schuurs. In de Eredivisie bleef de mandekker wat eenvoudiger overeind, al speelde Ajax in de eerste seizoenshelft dan ook niet tegen tegenstanders van formaat. Toen Schuurs op 10 januari in de topper tegen PSV (2-2) er bij de twee tegendoelpunten niet goed uitzag, vond Ten Hag het tijd voor verandering. Terwijl de inkt van Schuurs’ handtekening onder een vers contract tot medio 2025 vervolgens nog maar net was opgedroogd, zette Ten Hag hem op de bank tegen FC Twente. "De dag voor de wedstrijd kreeg ik het te horen, maar ik had het op de training al een beetje in de gaten", zei Schuurs tegen de NOS over het verliezen van zijn basisplaats. "Ik ben naar de trainer toegegaan en heb uitleg gevraagd. Hij had een andere keuze gemaakt. Voor mij is het nu de taak om te laten zien dat ik mentaal ook sterk ben, om uiteindelijk terug te komen.”

Ook in de topper die volgde tegen Feyenoord kreeg Timber de voorkeur boven Schuurs. “Ik verwacht een heel beweeglijke linkerkant bij Feyenoord met misschien een inzakkende Haps. Je kunt verwachten dat hij zich weleens laat vallen en naar binnen komt. Timber is iets beter in het doordekken. Hij staat wat korter aan de grond", legde de trainer voor De Klassieker uit aan ESPN. Onder meer de wendbaarheid van Timber gaf voor Ten Hag de doorslag. Ook de mindere vorm van Schuurs speelde een rol. "Ik heb dat ook gezien”, reageerde Schuurs. "Het is een keuze van de trainer. Ik moet mijn hoofd niet laten hangen, hard trainen en laten zien dat ik wil en moet spelen. Natuurlijk is het moeilijk, je hoopt dat je gewoon speelt, maar tot nu toe speelde ik alles. De trainer legde dat ook uit: je hebt veel gespeeld, ik wil een fitte speler neerzetten. Ik wil nu niet in de teleurstelling blijven hangen, positief blijven. Ik hoop dat ik zondag weer kan spelen." Dat laatste gebeurde niet. Timber greep zijn kans en Schuurs kwam op het tweede plan terecht.

Timber speelde zich geruisloos in het elftal. Het negentienjarige talent maakte nauwelijks fouten en toont zich comfortabel aan de bal. Hij werd voor de leeuwen gegooid in een maand waarin de topwedstrijden zich in hoog tempo opvolgden voor Ajax. Timber bleef knap overeind. Waar Schuurs een goede wedstrijd afwisselde met een mindere, haalde hij een constant niveau en vlogen de complimenten hem om de oren. Erwin van de Looi nam Timber op in de EK-selectie van Jong Oranje. Het was de ultieme beloning voor een aantal indrukwekkende maanden. Door een coronabesmetting moest het Ajax-talent de groepsfase van het toernooi echter aan zich voorbij laten gaan. Schuurs was er wel bij op het EK en speelde alle wedstrijden vanuit de basis. Vanuit Hongarije keek hij in gesprek met het Algemeen Dagblad naar zijn situatie bij Ajax. “Ik bekijk het positief: ik werk nu nog meer aan mijn ontwikkelpunten. En ja, je wilt soms sneller. Maar soms heeft het maanden of zelfs jaren nodig om ergens je toppunt in te bereiken”, vertelde Schuurs. “Natuurlijk ben ik niet blij als het gebeurt, maar het helpt me wel verder. Beelden bekijken met de trainer helpt daarbij. Als het nog eens gebeurt, maak ik andere keuzes.”

Talent van de maand april
Door blessures en schorsingen kwam Schuurs na het jeugd-EK nog aan heel wat speeltijd bij Ajax. De strijd om de plek centraal achterin naast Lisandro Martínez is echter gewonnen door Timber, die in april werd uitgeroepen tot talent van de maand. Met gepaste trots nam de voormalig jeugdspeler van Feyenoord de prijs in ontvangst. Verslaggever Milan van Dongen vertelde dat hij de prijs had gewonnen mede op basis van het feit dat hij de meeste geslaagde dribbels aflegde van alle spelers uit de Eredivisie. “Serieus?! Dat is best knap”, reageerde Timber met verbazing op zijn eigen prestatie. “Ik houd ervan om in te dribbelen en dat mag ook wel bij Ajax. Dat wordt ook wel een beetje van je verwacht. Het hoort ook een beetje bij mijn spel.” Door zijn stormachtige ontwikkeling werd Timber zelfs al in verband gebracht met het Nederlands elftal. “Het grote Oranje blijft wel een droom, natuurlijk”, reageerde hij desgevraagd. Een eventuele uitnodiging voor het EK van bondscoach Frank de Boer ziet hij graag tegemoet. “Ik denk dat het heel mooi is als je erbij mag zijn, al zit je op de bank en speel je heel het toernooi niet.”

Hoewel Timber Schuurs nu voorbij is in de pikorde, betekent het niet dat laatstgenoemde moet wanhopen. Kijkend naar de statistieken ontlopen de twee concurrenten elkaar nauwelijks. In de meeste gevallen spreken de cijfers zelfs licht in het voordeel van Schuurs. Waar Timber veelvuldig geroemd wordt om zijn voetballende vermogen, is het juist de Limburger die per negentig minuten meer balcontacten en een hogere passnauwkeurigheid heeft. Opvallend is wel dat Timber meer duels wint dan Schuurs (56,5% om 48,7%) en ook sterker blijkt in luchtduels (48,1% gewonnen luchtduels tegenover 44,4%). De laatste statistiek is zo opvallend omdat Timber slechts 1.79 meter lang is en Schuurs 1.91 meter. De lengte van Timber lijkt zowel zijn voordeel als nadeel. Ten Hag koos immers voor hem vanwege zijn wendbaarheid, die minder was geweest wanneer Timber de lengte van Schuurs had gehad. Hoewel hij dit seizoen het tegendeel bewijst, is hij volgens critici te klein voor een rol als centrumverdediger.

De Opta-cijfers van Timber en Schuurs naast elkaar. Het gaat om statistieken van dit seizoen in alle competities per negentig minuten.

Timber als Cannavaro
Kenneth Perez is onder de indruk van de kwaliteiten van Timber, maar vindt zijn lengte wel een probleem. “We hebben deze discussie al een paar keer gehad. Mensen komen dan altijd aanzetten met Fabio Cannavaro. Maar Cannavaro was wereldtop”, zei hij vorige maand bij ESPN over de oud-verdediger, die met zijn 1.75 meter onder meer bij Juventus en Real Madrid speelde en in 2006 de Ballon d’Or won. “Het is een nadeel. Klaar. Het kan niet anders.” Ronald de Boer kent Timber vanuit de jeugd van Ajax en benadrukte dat de Ajacied graag 'zes, zeven of acht centimber' langer was geweest. De oud-speler van onder meer Ajax en Barcelona vindt dat Timber bij een eventuele volgende club kieskeurig moet zijn. “Hij moet niet bij een ploeg spelen die in de zestien gaat hangen. Hij doet het heel goed als rechtsback, dat kan hij ook. Maar als centrumverdediger moet hij bij een aanvallende ploeg spelen, zoals Ajax. Dan heb je ruimte in de rug. Dat kan hij heel goed bespelen, want hij is snel en balvaardig.” Perez bleef erbij dat de lengte van Timber een nadeel is. “Als je kijkt naar alle centrale verdedigers in de wereld; in alle topploegen is niemand onder de 1.85 meter. Dat zou een probleem kunnen zijn voor de top.”

Ondanks zijn gebrek aan lengte behoorde Fabio Cannavaro (rechts op de foto) jarenlang tot de beste verdedigers ter wereld.

De Boer roemde Timber vanwege zijn voetballende kwaliteiten: “Hij is zó rustig en comfortabel aan de bal. Hij durft in te dribbelen en in mijn ogen is hij ongelofelijk duelsterk, dat heb ik in de jeugd gezien. Hij is een geblokte gast, staat stevig op zijn poten.” Timber werd bij de uitreiking van de prijs voor talent van de maand april door verslaggever Milan van Dongen op de hoogte gebracht van de woorden van Perez en De Boer. “Ik heb altijd al gehoord dat ik te klein was: Je bent te klein voor centraal achterin en wordt later toch wel rechtsback. Maar tot nu toe gaat het nog steeds goed en ik heb er alle vertrouwen in. Ik probeer te laten zien dat het ook gewoon zo kan”, reageerde Timber, die het lastig vindt om aan te geven op welke positie hij de grootste kans heeft op een mooie toekomst. “Mijn lievelingspositie is centraal achterin. Daar kom ik het beste uit de voeten. Maar het is lekker dat ik ook als rechtsback kan spelen. Ik denk dat dat een voordeel is. In Europa kon ik ook gewoon mee centraal achterin.”

Voor velen is de onverzettelijkheid van Álvarez en Martínez dit seizoen doorslaggevend geweest bij het binnenhalen van de TOTO KNVB Beker en 35ste landstitel. Anderen noemen de ontwikkeling van Ryan Gravenberch, de ongekende statistieken van Dusan Tadic, de leidende rol van Davy Klaassen of het aantrekken van Sébastien Haller. De geruisloze manier waarop Timber Schuurs uit de basis heeft gespeeld en als negentienjarige zich meer dan staande heeft gehouden in Nederland en Europa, is misschien net zo belangrijk geweest voor het winnen van de dubbel. De kaarten zijn voorlopig geschud in het voordeel van Timber. Voor Schuurs een zware kluif om zichzelf terug in de Ajax-basis te knokken.


Poll

Wie vind jij de beste optie centraal achterin bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door hangover96)

Ik vond per een verkeerde verdediger voor Ajax met timber en schuurs heb je echt een solide verdediging voor de toekomst timber op rechts en schuurs naast hem dus al die cijfers die jongen is afentoe niet goed in zijn spel kan wat verzorgender maar die komt er wel te jong om nu te beoordelen

De cijfers zijn verrassend. We mogen blij zijn met zulke talenten. Verder wat is die Perez flauw. Een Cannavaro die op zijn top was vergelijken met een aankomend talent van 19 jaar. Cannavaro was ook ergens begonnen en niet zo goed als op latere leeftijd. Heeft ondanks zijn lengte kunnen groeien. Waarom zo stellig is een nadeel, klaar Op dit moment weten we niet hoe die jongen zich gaat intwikkelen. Wees gewoon blij dat er steeds meer verdedigende spelers doorbreken.

8 mei 2021 om 08:07

Wel even goed lezen natuurlijk, want Perez geeft juist aan dat je hem niet met Canavaro kunt vergelijken omdat hij juist de uitzondering was. Ik ben btw wel fan van Timber.

8 mei 2021 om 10:50

Timber maakt een prima ontwikkeling door, gewoon een goede speler met en goede mentaliteit. Toch denk ook ik dat hij voor de top simpelweg te klein is met 1.75. Word nu zelden tot nooit getest in de duels. Voor wat betreft de cijfers scheelt het bijna niets met Schuurs, maar die maakt op beslissende momenten net ff iets meer fouten. Maar ook Schuurs is nog jong en kan nog stappen maken.

8 mei 2021 om 12:34

Timber is 1.79. Blind is 1.80, Ramos 1.84, Umtiti 1.82, Frank de boer is 1.80, Marquinhos is 1.83. Als je het zo ziet valt het toch best mee? Als die een beetje kan timen is het prima, als je ziet hoe Marquinhos door timing continue boven iedereen uit torent. Hij moet zich gewoon blijven ontwikkelen en dan kan hij straks overal terecht!

8 mei 2021 om 12:37

Hij is 1.79 en bijvoorbeeld langer dan een Koundé die één van de betere centrale verdedigers in de wereld is. Het gaat allemaal om balans. Zolang je in de rest van je ploeg redelijk wat lengte hebt/goede koppers ben je niet kwetsbaar bij standaard situaties. Verder zijn centrale verdedigers die snel en wendbaar zijn ontzettend nuttig voor een dominante ploeg. Lange spitsen kunnen rond de middenlijn ook maar weinig teweeg brengen. Bij een Barcelona of Manchester City heb ik veel liever minimaal één snelle en behendige verdediger ipv van twee logge beren.

9 mei 2021 om 10:25

Een kleine verdediger hoeft geen probleem te zijn. Twee kleine verdedigers kan je wel opbreken in de CL

Met de manier van voetballen hoe Ajax dat doet , is de lengte van een verdediger niet zo belangrijk. Natuurlijk zou het heel mooi zijn als je meerdere spelers hebt als van de Ligt , begrijp me niet verkeerd. Maar als je kijkt wie er in het verleden als CV hebben gestaan bij Ajax , dan waren ze gemiddeld kleiner dan de CV's bij andere club. Daarnaast kan je ook wel zeggen dat Ajax door de lucht niet vaker in de problemen is gekomen dan clubs met langere CV's

Mag bij gezegd worden dat het Timber defensief wel heel makkelijk word gemaakt met Martinez en Alvarez om zich heen die echt heel veel werk verzetten en Martinez hersteld ook vaak zijn fouten. Terwijl Schuurs met Blind speelde die defensief echt aan alle kanten voorbij werd gelopen en Gravenberch/klaassen voor zich die constant onderweg waren ipv counters dicht te lopen. Het enige wat mij echt stoort aan Schuurs zijn de persoonlijke duels die hij vrijwel altijd verliest, zeker als je instapt dan moet je 100% erin gaan anders ligt het open, Timber doet dit veel beter.

8 mei 2021 om 10:35

Moet je er ook bij vermelden dat Timber zich al in de basis speelde met Blind naast zich en volgens mij ook nog Klaassen voor zich. Timber is gewoon 2 klasses beter dan Schuurs. Zowel voetballend als verdedigend.

8 mei 2021 om 10:41

@zytto 2 klassen beter? De statistieken laten toch iets anders zien. Alleen in de persoonlijke duels is Timber echt beter. Wil wel eens zien als Timber tegen spelers als Manã© en Salah moet spelen. Want Schuurs werd nogal zwaar beoordeeld op die wedstrijd, terwijl ik vond dat hij het nog niet eens zo slecht deed tegen spelers van dat kaliber. Timber heeft nog nooit tegen spelers gespeeld van dat kaliber. Ben benieuwd hoe hij zich daartegen staande houdt en als hem dat niet lukt: wordt die dan ook afgemaakt in de media? En inderdaad, Timber heeft ook met Blind naast hem gespeeld, maar ook bijna alle wedstrijden met Alvarez voor hem. Dat is het grootste verschil in hoe de verdediging van ajax functioneert. Die Alvarez zorgt ervoor dat het geen gatenkaas is in de omschakeling.

8 mei 2021 om 11:11

Schuurs heeft in de Eredivisie ook vaak genoeg halfbakken ingegrepen. Zoals twente thuis bij menig en willem 2 uit bij de 1-1 waar hij letterlijk een draaischijf was voor die verdediger. Ook sparta thuis toen hij weer de kans kreeg liet hij zich heel makkelijk aan de kant voetballen tegen die gravenberch. Daarnaast ook die Zapata van Atalanta die elk duel van hem won. Schuurs is gewoon slappe hap gebleken helaas. Als hij ook maar een beetje de overtuiging van een De Ligt, Timber, Martinez of Sanchez had gehad dan had hij straks overal naar toe gekund. Daarnaast heeft Timber het in de EL prima gedaan.

8 mei 2021 om 11:16

Overigens zeggen statistieken als passnauwkeurigheid weinig (wat ook maar 0,5% scheelt). Gaat er vooral om hoe je de bal verliest. Schuurs heeft toch wel een stuk meer "Veltmannetjes" gehad voor mijn gevoel dan Timber. Maarja 3 keer een slechte lange bal weegt in die statistiek zwaarder dan 2 keer een slechte korte bal terwijl die korte bal vaak een groter probleem veroorzaakt.

8 mei 2021 om 11:45

Grappig dat je het over lange ballen hebt. Schuurs geeft gemiddeld meer (succesvolle) lange ballen per wedstrijd dan Timber.

"schuurs heeft toch wel een stuk meer "veltmannetjes" gehad voor mijn gevoel " Je gevoel is onjuist. Lees de laatste regel van de tabel in dit nieuwsartikel eens. Dan zie je dat Schuurs daar beter scoort dan Timber.

"daarnaast ook die Zapata van Atalanta die elk duel van hem won" Als dit je maatstaf is zijn er wel heel erg weinig verdedigers op de wereld die jou kunnen bekoren. Zapata is onder de topsporters een fysiek beest. Ook De Ligt had het dit seizoen zwaar tegen hem. Atalanta won 1 keer van Juve en speelde gelijk in Turijn.

Ja Timber deed het goed in de EL. Daar heeft die niet tegen spelers van het Kaliber Salah/mané/jota/firminho gespeeld.

Dat Schuurs beter moet worden in de persoonlijke duels zeg ik ook en blijkt ook uit de statistieken, maar om Timber '2 klassen beter' te noemen is gewoon overdreven.

8 mei 2021 om 12:02

Pas toen Timber en Martinez in de basis kwamen is Ajax solide gaan spelen. Dat lange ballen verhaal bevestigt juist mijn gevoel dat Schuurs meer Veltmannetjes heeft gehad aangezien Timber met de lange bal zwakker is, dus Schuurs juist met de korte bal meer fouten heeft gemaakt aangezien de passingspercentages dicht bij mekaar liggen. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat Timber na Ajax-psv begin januari pas basisspeler werd, dus Timber heeft ook zeker het moeilijkere deel en drukkere deel van de competitie gevoetbald met alle topwedstrijden terwijl Schuurs in de eerste seizoenshelft voornamelijk tegen de vvv's en ado's voetbalde muv 2 CL wedstrijden tegen Liverpool.

8 mei 2021 om 14:21

En volgend seizoen hebben we waarschijnlijk weer een andere discussie over het volgende talent dat zo word opgehyped. Laten we nou eerst eens afwachten hoe jonge talenten zich gaan ontwikkelen. Timber is zo nieuw dat hij z'n eerste talentendip nog niet eens heeft gehad en die krijgt iedereen. Zelfs De Ligt kreeg 'm.

8 mei 2021 om 10:38

Ben het helemaal met je eens Homelander. Dat de verdediging van ajax nu zo goed staat komt ook doordat het middenveld anders staat. Met Alvarez heb je een stofzuiger die de verdediging beschermt, terwijl eerder met Klaassen/gravenberg daar spelers stonden die hier helemaal niet aan dachten (of het in ieder geval niet goed genoeg uitvoerden). Martinez ten opzichte van Blind is verdedigend ook een upgrade. Ik had het idee dat Schuurs ook vaak in lastige situaties kwam omdat Blind een fout maakte.

Als ik ajax was zou ik Schuurs zeker nog niet afschrijven. Moet inderdaad wel een stuk beter worden in de persoonlijke duels, maar heeft verder erg veel eigenschappen die een verdediger moet hebben.

Bij Timber is het ook maar de vraag wanneer hij zijn terugval gaat krijgen en hoe hij daar weer uitkomt. Ten opzichte van Schuurs heeft die ook nog nooit tegen echte topspelers gespeeld (bijv. een Mané, Salah, Jota). Is ook nog koffiedik kijken hoe hij zich in zo'n wedstrijd houdt.

Zou Timber op het middenveld niets zijn? Als ik soms zie hoe hij weg kannen draaien en het spel naar voren versneld. Doet mij het bijna aan Frenkie deken. Achterin kan dat erg link zijn, ook al gaat het bijna altijd goed. Maar op het middenveld kun je dat op een veiligere en effectieve manier gebruiken. Ik heb het idee niet echt eerder gezien, dus ik zie vast iets over het hoofd. Maar het idee bleef mij bij.

8 mei 2021 om 02:37

Ja wil ik ook wel eens zien. Ik zou het Nederlands elftal in de toekomst wel eens 4-3-3 willen zien spelen a la Barca, dus met 1 pivote (bij Oranje dacht ik dan aan Timber voor die rol) en 2 interiors (frenkie en Gravenberch). Dan heb je 3 spelers met goede voetballende kwaliteiten die ook een goede dribbel hebben en erg moeilijk onder druk te zetten zijn daardoor. Met de Ligt zit Oranje op rcv voor de komende 10 jaar wel goed, dus daar is Timber niet heel erg nodig. Ik zou graag weer iemand willen zien die echt de balans kan brengen in het middenveld zoals Nigel de Jong dat kon. Dat missen we nog naar mijn mening. De Roon etc. vind ik niet goed genoeg.

8 mei 2021 om 09:30

Ik vond Timber die enkele keren dat hij er speelde op rechtsback echt heel erg goed. Nu is Rensch daar doorgebroken en is Mazraoui weer fit, maar ik was echt onder de indruk van Timber in de aanval. Hield het breed, goede inspeel pass, ging buitenom. Rensch trekt wat mij betreft te veel naar binnen, daar waar het al zo druk is.

8 mei 2021 om 13:06

@kwark, maar dat is ook de bedoeling als ik het lange artikel van Pieter Zwart over hoe Ajax speelt goed heb gelezen. Ten Hag hanteert tal van principes bij verdedigen, omschakelen en aanvallen en tav de aanvalsfase wil ten Hag een overtal creëren in de as. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Ajax vaste vuistregels en een van die regels is dat de flanken vaak door maar één speler bezet worden. Dus houdt een buitenspeler het breed (bijvoorbeeld Antony), dan versterkt de back aan die kant het middenveld aan de binnenkant (bijvoorbeeld Rensch). Omgekeerd geldt hetzelfde: zoekt een buitenspeler het centrum op (dat zagen we Neres geregeld doen tegen Lille om in de 1 tegen 1 te komen met de tragere Fonte), dan zorgt juist de vleugelverdediger voor breedte (tagliafico). Gevolg hiervan is dat Ajax altijd veel spelers in de as heeft om mee te combineren.

8 mei 2021 om 13:14

Dat verklaart wel een hoop, en dan is Timber in dit systeem inderdaad niet de juiste keus!

8 mei 2021 om 14:51

@kwark, cheers. Om nog even mijn verhaal helder te maken tav Timber: Als Timber een back is met meer krijt aan de schoenen omdat hij meer langs de zijlijn beweegt en niet echt naar binnen komt, dan hoeft dat nog steeds geen probleem te zijn in het systeem wat ik hierboven schets. Al wat Antony in de aanvalsfase dan moet doen is meer naar binnen komen om de optie in de as van het veld te worden. Overigens zag ik Timber in de laatste pot tegen Emmen zich wel centraal aanbieden op rand 16 om vervolgens te scoren. Hij was dan geen rechtsback in die wedstrijd, maar hij liep wel door naar een zone waar hij prima als (naar binnen komende) rechtsback ook uit kan komen. Misschien dat zulke succeservaringen als tegen Emmen hem aanmoedigen om dat ook meer te doen als hij weer eens als rechtsback speelt. Hoe dan ook, ik deel je mening dat Timber ook een hele fijne speler is op de back positie. Prettige rest van de middag gewenst.

Als je die cijfers zo ziet valt het nog wel mee. Redelijk gewaagd aan elkaar

8 mei 2021 om 03:22

Ja in de praktijk is het anders. Vind overigens dat Per het de laatste paar wedstrijden beter doet, maar zijn passing percentage is natuurlijk 70% balletje breed geweest, waar Timber veel vaker linies doorbreekt. Maar hopelijk zet Per de ontwikkeling door!

8 mei 2021 om 11:41

Timber dribbelt veel in wat voor dreiging zorgt(al heeft dat niks met passing te maken), maar Schuurs heeft dan weer de traptechniek om een balletje over de laatste linie te leggen om zo gevaar te creëren (bijvoorbeeld tegen Roma)wat Timber weer niet heeft.

"Ik ben naar de trainer toegegaan en heb uitleg gevraagd.“ Dat meen je niet. Als je dan nog om uitleg gaat vragen dan zie je echt niet hoe slecht je gespeeld hebt. En sowieso uitleg vragen. Wie denk je wel niet wie je bent dan.... heeft een paar potjes mee mogen doen met Ajax en ze een aantal dure punten laten verspelen.

8 mei 2021 om 08:37

Ik denk niet dat die bedoelde met deze zin van: "trainer hoe durf je me eruit te zetten?!" Maar meer als: "Wat kan ik verbeteren of moet ik nu doen om weer terug in de basis te komen". Schuurs komt voor mij totaal niet over als een hele zekere jongen die andere wel even verteld hoe het zit. In tegendeel zelfs.

8 mei 2021 om 09:38

Goedkoop scoren weer. Hier is een heel artikel over geweest. Na uitleg accepteerde hij het en gaf de trainer zelfs gelijk. Maar wat is het toch fijn om weer ff te kunnen bashen niet!?

8 mei 2021 om 10:29

"En sowieso uitleg vragen. Wie denk je wel niet wie je bent dan..." Nou, een verstandige jonge speler lijkt me? Het getuigt juist van veel volwassenheid als je met de trainer in gesprek gaat. Waarom ben ik er naast komen te staan? Waarover ben je precies niet tevreden? Aan welke punten moet ik werken om weer in de basis te komen? Alleen maar sterk van Schuurs dit. Vind het ongegrijpelijk hoe jij dit zó negatief weg weet te zetten en zelfs met uitspraken komt als "wie denk je wel niet dat je bent".. En dan in het bijzonder over een uitermate bescheiden en rustige jongen als Schuurs. Heel frappant.

8 mei 2021 om 13:01

Ik ken Schuurs van zijn tijd in Sittard hier, hij (en zijn familie ook) zijn echt gericht op topsport en werken hard om zichzelf altijd te verbeteren. Zo is hij ook opgevoed en ik denk dat die mentaliteit hem ver gaat brengen.

Perr moet vlieguren gaan maken bij Twente of Groningen , in potentie heeft hij het maar komt er nog niet uit, ervaring opdoen met zoals blind dat heeft gedaan of Ronald de boer

8 mei 2021 om 11:36

Ik zie hem liever verhuurt worden aan een club in de Championship zoals ze met Eiting hebben gedaan. Hij zou met zijn fysiek in de Eredivisie eigenlijk 95% van zijn duels wel simpel moeten kunnen winnen maar hij wint nog niet de helft van die duels. Dan lijkt mij een fysiekere competitie een betere leerschool om aan zijn zwakke punten te werken.

8 mei 2021 om 12:04

Ja en dan verliest hij in zijn eerste 5 wedstrijden alle duels van 28-jarige spitsen die 2 meter lang zijn en dan zit hij een jaar op de bank in het buitenland. Bij een twente of heereveen zou hij hoe dan ook alles spelen en in Nederland blijven.

10 mei 2021 om 12:07

Zat ik ook te denken. Groningen en Ajax zijn toch twee handen op 1 buik op een of andere manier. Op Zivkovic en Bruno Silva na zijn er volgens mij weinig spelers die niet geslaagd zijn in zowel Groningen als Ajax. Volgend seizoen is het toch nog redelijk onzeker hoe de verdediging eruit komt te zien. Met Itakura zijn ze in de onderhandelingen om hem over te nemen, Dammers heeft het lastig achterin, Van Hintum is niet echt een centrale verdediger (ook al doet hij het lang niet onaardig), Te Wierik heeft tijd nodig en dan komt Balker transfervrij. Dan heb je daarachter nog Miguel, maar daar is nog de vraag in hoeverre hij in de plannen voorkomt bij Buijs. Dan zie ik Schuurs wel graag komen als de onderhandelingen met Itakura toch stuk lopen. Ik zie nog wel potentie in Schuurs, maar hij moet even rustig worden in zijn hoofd en weggaan van alle kritiek en hectiek bij Ajax.

Cannavaro was fantastisch in Italie in een verdedigend systeem. In Spanje had hij het vaak genoeg lastig. Een 19-jarige Messi speelde hem helemaal stuk. Timber past juist bij bij het aanvallende Ajax door zijn snelheid omdat Ajax vaak tegen counters aanloopt.

Cannavaro speelde op zijn 19de 2 wedstrijden voor napoli. En won 7 jaar later z'n 1ste prijs met Parma en ging op z'n 29 ste pas naar inter. Toen kwamen ze top jaren.

Als Schuurs meedogenlozer wordt, zie ik het echt wel in hem zitten. Hoop dat hij wat leert van de mentaliteit van de Zuid-Amerikanen.

8 mei 2021 om 09:31

Jaartje verhuren aan Boca of River om spijkerhard te worden!

8 mei 2021 om 12:55

Haha, je snapt wat ik bedoel uiteraard

Een CV mag niet kleiner zijn dan 1,85, maar Blind en Martinez zijn allebei kleiner dan 1,85?

De hele verdediging van ajax is beneden kwalitieit. Het wordt opgevangen door tientallen aan miljoenen wat is besteed per aanvaller. Het zegt al genoeg dat Blind de beste verdediger is. Je zie gewoon dat de verdediging steken laat vallen in meerdere wedstrijden. Europees zie je gewoon dat je het niet redt tegen middelmatige ploegen als roma.

8 mei 2021 om 18:16

Tja, met die verdediging is er wel gewonnen van de koploper van Frankrijk...

8 mei 2021 om 18:22

Met het hele team heeft Ajax ook thuis verloren van Fc Twente.....de nr 12 van de eredivisie

9 mei 2021 om 14:36

Maar je bent er ook mee uitgeschakeld in de Champions League. Zo indrukwekkend is die verdediging toch niet? Niet voor niets is er verdedigende zekerheid ingebouwd op het middenveld.

Per Schuurs werd in januari 2018 gekocht door Ajax. Toen had de Ligt er net zijn eerste jaartje in het eerste erop zitten en nog geen Europese ervaring. Hoezo is Schuurs dan gekocht als vervanger voor de vertrokken de Ligt? Die vertrok pas anderhalf jaar later na het geweldige CL seizoen.
En Ajax had geduld nodig? Jurriën Timber was pas 16 jaar oud toen Schurs werd gekocht.
Ik snap dat een artikel een leuke kop en insteek nodig heeft, maar dit is toch wel wat overdreven.

10 mei 2021 om 13:36

Ja exact, Ajax koopt gewoon een hoop talenten (of schuift ze vanuit de jeugd door) en ziet wel wat er blijft plakken. Dat betekent dat er op sommige momenten 'teveel' talenten voor 1 positie rondlopen, maar dat eigenlijk een luxe positie.

Timber is comfortabel aan de bal goeie dribbel maar kan alleen bij ajax in het centrum die wordt nergens in de top 5 competities in het centrum neergezet tenzij je echt van Cannavaro niveau wordt natuurlijk Maar z on 'key' pass zoals schuurs die kan geven tegen as roma bijvoorbeeld zie ik timber niet doen Timber die speelt wel knap zn tegenstander uit op een gevaarlijke plek maar weet daarna nog niet altijd raad met de voortzetting

Wat het "grote probleem" van en voor Schuurs is geweest, is eigenlijk dat een foutje van hem meer dan geregeld resulteerde in een tegendoelpunt. Denk bijv aan de wedstrijd tegen ADO. Dat herinnert men. Statistieken zeggen mij niet zoveel. Iedere wedstrijd is anders, tegenstanders verschillen, maar ook de opstelling van Ten Hag.

Ik vind Schuurs toch wat onderschat. Groot postuur, sterk in duels en snel. Inderdaad af en toe een foutje. Zou hem graag bij PSV zien. Samen met Teze in het centrum.

10 mei 2021 om 12:31

Hij is pas snel as hij op stoom komt. Acceleratie is in het voetbal belangrijker. Hij is absoluut niet wendbaar.

Qua stats doet Schuurs het dus beter. Lekker door blijven hypen!!
Schuurs maakte natuurlijk wel heel veel beslissende fouten, bijna elke wedstrijd een tegendoelpunt door hem, dat zie je in de cijfers niet terug. Echter wel grappig dat de media etc het ook heel normaal vond dat Schuurs werd opgeroepen voor het NL elftal ondanks al zijn fouten en dat nu hij er niets van bakt en Timber the next big thing is.....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
1 fan
20 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren