UEFA-plan EK: Kuipers en Makkelie mogen Nederlands elftal fluiten

Donderdag, 6 mei 2021 om 12:08Rian Rosendaal • Laatste update: 14:57

Het is niet ondenkbaar dat een wedstrijd van het Nederlands elftal op het komende EK wordt gefloten door Björn Kuipers of Danny Makkelie. De UEFA heeft donderdag speciale coronaregels opgesteld voor de eindronde en bij het vierde punt op de lijst wordt aangegeven dat Oranje een arbiter uit eigen land kan krijgen indien een scheidsrechter vanwege een coronabesmetting dient te worden vervangen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door gevage71)

Gezien Corona natuurlijk begrijpelijk. Maar dit kan voor de rest bijna alleen maar mis gaan. Zo’n penalty die Robben versierde tegen Mexico, als bijvoorbeeld Kuipers die toekent, dan is de wereld al helemaal te klein..

6 mei 2021 om 12:17

Of als hij een terechte pingel niet toekent. Nog erger!

6 mei 2021 om 12:25

Hoezo begrijpelijk? Het is niet dat er een hele beperkte pool is van scheidsrechters?
Neutraliteit is het belangrijkste voor een scheidsrechter.

6 mei 2021 om 12:41

Er zijn redelijk wat landen waar je in quarantaine moet zodra je het land binnenkomt. Dan kan je niet zomaar even iemand uit een ander land over laten vliegen om de wedstrijd te laten fluiten en moet dat dus gebeuren door een binnenlandse scheidsrechter, indien de oorspronkelijk aangestelde scheidsrechter niet kan scheidsen.

6 mei 2021 om 13:21

Ik neem aan dat scheidsrechters in een vergelijkbare bubbel gaan als de voetballers? Dan zou er toch geen probleem zijn.

6 mei 2021 om 13:51

Kwestie van een extra scheidrechter per wedstrijd aanstellen. Hoeft geen Europeese topper te zijn natuurlijk. Beter een wat mindere scheidsrechter dan een scheidrechter uit eigen land lijkt me.

6 mei 2021 om 13:51

Nu met de Champions/Europa League wedstrijden is het voor de scheidsrechters ook mogelijk om zonder veel gedoe de grens over te gaan. Lijkt mij dat zij komende zomer onder dezelfde voorwaardes als nu mogen reizen naar de wedstrijden. Neutraliteit bij de scheidsrechter is van groot belang op zo'n toernooi.

6 mei 2021 om 12:27

De VAR kun je altijd bedienen met buitenlanders. De grote momenten worden toch door de VAR bekeken.

6 mei 2021 om 12:36

Ik snap dat het in een uitzonderlijke situatie is, maar ik zou dan zeggen zorg dan gewoon voor genoeg backup van verschillende nationaliteiten. Zoveel risico neemt dat toch niet met zich mee? En voor 't geld hoeven ze 't ook niet te laten om een bak scheidsrechters standby te hebben die dolgraag een kans krijgen om te fluiten. Kuipers/makkelie moeten dan wel voor NL fluiten, anders hebben ze er de rest van hun carriã¨re last van ... stel je voor dat je in de kwart finale een penalty tegen geeft ... ik zou er persoonlijk geen moeite mee hebben, ik kan dat wel relativeren en ben er niet zo emotioneel bij, maar helaas zijn er genoeg emo's (friends included) die daar veel meer moeite mee hebben.

6 mei 2021 om 12:40

Weet jij toevallig of die Mexicaan met zijn twitter account nog elke dag tweet: Esto no es una pena"" ?

6 mei 2021 om 12:51

@punati

Hij is nog steeds bezig met het tweeten van "no era penal", echter gaat het nu om een gegeven penalty in de wedstrijd Tigres - Bayern en om een gegeven penalty in de wedstrijd van Mexico tegen Brazilië.

6 mei 2021 om 12:55

Dit moet haast wel op het WK voor clubteams zijn gebeurd. Mooi dat deze beste man dat nog volhoudt.

6 mei 2021 om 13:47

Haha ik had het er laatst nog over met iemand uit Mexico, denk dat ze er tegenwoordig wel om kunnen lachen als je ze naar dat moment vraagt icm dat je zegt dat je uit Nederland komt.

6 mei 2021 om 14:35

Ik ging eind juli die zomer op vakantie naar Mexico, toen vonden ze het nog niet zo leuk hahah maar moet wel zeggen dat ze vrij sportief waren, degenen die ik sprak althans. Kwam ook bij dat veel van hen een grotere schijt aan Argentijnen hadden die ons 2 wedstrijden erna eruit kegelden dus ergens hadden de meesten alsnog medelijden met ons. Prima, eerlijk en oprecht aardig volk en een aanrader als vakantieland, mooiste vakantie die ik ooit gehad heb persoonlijk. Wat een natuur en bijbehorende kleuren, fantastisch.

6 mei 2021 om 16:09

Dit is altijd enorm slecht, want je krijgt gewoon altijd gezeik als je een penalty of iets dergelijks geeft. Je gaat als scheidsrechter toch ook meer twijfelen, en wellicht juist een penalty niet geven om maar niet partijdig te lijken

Haha al die regels gaan dit EK maken tot een nog oneerlijker toernooi dan het vorige. Het hele seizoen slaat al nergens op omdat er geen fans bij zijn, maar deze regels gaan de neutraliteit niet ten goede komen, ook al snap ik het ergens wel. Heb al veel zin in het EK, vooral zien hoe teleurgestelde Nederlanders zich gaan gedragen, want met FdB hebben we niet een van de slechtste selecties, maar wel een van de slechtste trainers aan het roer

6 mei 2021 om 12:24

Alsnog kan die het haast niet verkeerd doen. Winnen van Noord-Macedonie en de kans is groot dat je al door bent.

6 mei 2021 om 12:45

Tsja dat is waar Portugal won het EK door niet eens in de groepsfase te winnen. Maar bij de laatste 16 eindigen is alsnog niet goed eigenlijk. Kwartfinale moet het minimum zijn

6 mei 2021 om 12:49

Komt Nederland in de tweede ronde niet zo goed als zeker uit tegen Frankrijk, Duitsland of Portugal? Daar kun je namelijk gewoon van verliezen.

6 mei 2021 om 12:50

Als je vanaf de achtste finale inschakelt is vroeg zat. Er vallen er 8 af van de 24. Gaat echt nergens over. Het ligt een beetje aan de loting maar de kans is groot dat je pas in de kwartfinale echt aan de bak moet.

6 mei 2021 om 12:53

Die kans is wel aanwezig. Mocht je poulewinner zijn moet je tegen de nummer 3 van poule D/e/f.

6 mei 2021 om 12:55

Dat zal heel wat schelen voor Fdb, dan lijdt hij minder gezichtsverlies. Wordt hij dus niet ontslagen en hebben we dat gedoe met WK 2022 niet. Win-Win!

6 mei 2021 om 13:02

Kan beide kanten op gaan. Goed, dat ze je ze matsen of slecht omdat ze zich willen laten zien dat ze niet partijdig zijn. En ik gok op het 2de omdat het professionele scheidsrechters zijn en die kiezen voor hun eigen carriere.

6 mei 2021 om 13:53

Dus twee redenen om dit niet te willen als je een eerlijk toernooi wilt organiseren.

In principe zou het ook moeten kunnen, daar je mag verwachten dat een scheidsrechter altijd onpartijdig behoort te zijn. Mag er alleen vanuit gaan dat ze bij de Uefa ook snappen dat mocht er toch iets geks gebeuren tijdens zo'n duel de rapen gaar zijn.

6 mei 2021 om 12:22

Nee ik vind niet dat dit moet kunnen. Een Nederlandse Scheidsrechter kan toch niet zijn eigen land fluiten? Misschien is die wel onpartijdig maar iedere beslissing die hij maakt komt onder een microscoop te liggen. Ik vind het belachelijk dat het kan.

6 mei 2021 om 13:01

Een scheidsrechter moet dat zelf ook niet willen. Als hij tegen nl fluit zal hij hier overal worden aangepakt, en als hij voor nl fluit kunnen ze internationaal niet meer aan de bak. Dit kan toch nooit goed gaan.

Moet je als UEFA zijnde toch niet willen lijkt me. Als hij een discutabele beslissing neemt dan is het hek meteen van de dam. En anderzijds kan het de manier van fluiten van een scheidsrechter toch ook wel beïnvloeden.

6 mei 2021 om 12:37

Lijkt me ook alleen als er echt geen andere scheidsrechter kan worden toegewezen. Ik acht de kans toch extreem klein dat dit scenario zich ook daadwerkelijk gaat afspelen. De Uefa houdt gewoon met elk scenario rekening, wat goed is.

6 mei 2021 om 12:40

Dit kan nooit goed gaan en dat kan de UEFA zelf ook wel bedenken lijkt mij. 1 verkeerde beslissing in het voordeel van NL en dan gaat het helemaal mis.

6 mei 2021 om 12:53

Mja je zou denken dat de UEFA dit ook zou moeten inzien maar ze zouden je nog wel eens kunnen verbazen...😀

Nee, gewoon nee. Je kan toch wel een aantal buitenlandse scheidsrechters op de reserverlijst hebben en laten verblijven in het desbetreffende land?

tja...met ijshockey is het op het WK en de OS geen probleem, maar ja...daar gaan ze normaal met scheidsrechters om. In het voetbal met al die halve garen lijkt het me lastig

6 mei 2021 om 12:54

Inderdaad, in sporten waar er respect is voor elkaar kan dit perfect maar in het voetbal en met al die prima-donna’s die zichzelf zo goed en belangrijk vinden helaas onmogelijk.

Dit moet je gewoon voorkomen. Het moet nooit zo zijn dat een scheidsrechter een wedstrijd van zijn eigen land gaat fluiten. En dit moeten de scheidsrechters ook niet willen. Als je een foutje maakt (voor of tegen je land) wordt het straks gigantisch opgeblazen.

6 mei 2021 om 14:43

Bovendien moet je dan niet alleen waken voor partijdigheid, maar ook voor overcompensatie.

Ik zou dat als Kuipers of Makkelie zijnde gewoon weigeren mocht dit gebeuren. Je wilt toch niet in je eigen land verantwoordelijk gehouden worden voor een eventuele uitschakeling na een discutabele beslissing? Los daarvan zou ik iig nooit objectief kunnen fluiten en heb je elk moment de schijn tegen.

Van de scheidsrechters mag je verwachten dat ze professioneel genoeg zijn om er goed mee om te gaan. In de eigen competities kan het ook. Alleen wat je daar al bij ziet is dat de beslissingen altijd in het voordeel van de grote clubs zijn en dat krijg je dan in dit soort gevallen natuurlijk ook. En daarom zou je het denk ik niet eens moeten willen, stel dan een scheidsrechter uit het buurland aan ofzo. Daarmee voorkom je een hoop gezeik achteraf mocht het zover zijn.

6 mei 2021 om 12:46

Scheidsrechters zullen toch ook een favoriete club hebben waar ze misschien vroeger ook nog wel op de tribune gezeten hebben. En de kans is groot dat de meeste toch voor Ajax/feyenoord/psv zijn. Nu geloof ik zeker dat scheidsrechters professioneel zijn en zelf carriere willen maken, dus die willen vooral foutloos fluiten. Maar bij een twijfelachtig moment waarbij een scheidsrechter amper bedenktijd heeft, zal het kwartje eerder vallen voor de club waarvan hij vroeger fan was, dan voor de andere partij. En dat zal wellicht ook om spelers gaan die hij graag mag of juist niet. Als je in een split second een moeilijke beslissing moet maken zal dat heus wel meespelen.

Prima plan. Scheidsrechters zijn echt wel professioneel genoeg en er is een Var. In andere sporten kan het ook en werkt het zelfs prima. Ik herinner mij een ijshockey finale op de OS van 2014. Ging tussen megarivalen VS en Canada en de scheidsrechters kwamen uit de VS.

6 mei 2021 om 12:30

Scheidsrechters zijn mensen en geen robots. Die hebben ook emoties. Dit is hoe dan ook een hele slechte keuze. Het is gewoon comp vervalsing.

6 mei 2021 om 13:56

Probleem lijkt me niet zo zeer de scheidsrechters maar de rest van de mensheid. Er zal altijd wel een discussiepunt gevonden worden waardoor een uitslag als oneerlijk wordt benoemd. Moet je gewoon niet willen. Wordt je straks kampioen en blijft altijd die wedstrijd in het geheugen staan dat een Nederlandse scheids moest fluiten. Niet doen.

Niet aan beginnen. Bij discutabele momenten weet je nu al dat dat gezeik op gaat leveren.

Mag dit gebeuren dan zie ik dat alleen maar als een nadeel voor ons Nederlands elftal. De scheidsrechters zullen er dan alles aan doen om maar niet de schijn te wekken dat ze partijdig zijn.

Het is ergens te begrijpen dat de Uefa hiermee komt vanwege alle corona-perikelen, maar dit kan toch voor niemand (de Uefa, de scheidsrechters en de ploegen die gefloten worden) goed uitpakken? Elk discutabel moment zal worden aangevochten en als Kuipers/makkelie in het voordeel van Nederland fluit, zal de kritiek niet mals zijn. Daarnaast kan het ook zomaar gebeuren dat ze juist tégen Nederland gaan fluiten om de schijn maar niet tegen te krijgen.

De keuze is begrijpelijk, maar het is voor iedereen te hopen dat het niet zover komt.

Belachelijk als hij tegen NL fluit is het expres en voor NL fluit OOK expres Dus is alleen maar gezeik

Dit is een enorm slecht idee. Niet zozeer dat ik denk dat de scheidsrechters partijdig zullen fluiten, integendeel, maar elke foute beslissing komt onder een enorm vergrootglas te liggen. Stel je voor dat er een cruciaal moment wordt gemist/er een fout wordt gemaakt op een cruciaal moment..

Waardeloos plan. Als kuipers ned een twijfelachtige penalty geeft is het hek van de dam

Dat lijkt me nou erg onverstandig, dat werkt natuurlijk allerlei speculatie in de hand. Voor zowel de scheidsrechters en de landen die spelen lijkt het me verstandiger om dit niet te doen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog kans dat de Nederlandse scheidsrechters juist tegen Nederland gaan fluiten zodat ze de schijn niet tegen hebben.

Die SL sloeg nergens op..maar bij de Uefa sporen ze hem ook niet geloof ik. Wtf is dit voor een voorstel, tijdens afhelopen CL mochten alle scheidsrechters vrij reizen en straks voor EK js dat ene probleem. Wmb wordt Uefa zsm buitenspel gezet.

Dit moet een grap zijn toch? Laat dan een scheidsrechter meereizen met een team (buiten zijn eigen land) meereizen en al die wedstrijden fluiten. Maar dit zou echt bizar zijn.

Weinig kans, want ik denk dat Nederland maximaal 4 wedstrijden gaat spelen. In de 1/8e finale loten we 3e van poule F : Duitsland, Portugal of Frankrijk. Of Italië, als we 2e worden in poule C. Tenzij een van die drie in poule F keihard verliest waardoor ze niet een van de best geplaatste derden zijn....

Haha, dit zou echt een flop zijn. Je kan gewoon je land laten doorgaan.

Dit moet je niet willen. Ook niet omdat ze misschien te graag willen laten zien onpartijdig te zijn. Hoe het ook afloopt, het kent alleen maar nadelen.

Dit vind ik toch een vreemde beslissing. Ik denk dat vrijwel elke topscheidsrechter z'n eigen eer en reputatie belangrijk genoeg zal vinden om toch z'n best doen om eerlijk te fluiten, maar het lijkt me heel lastig om echt volledig neutraal te zijn als je je eigen land fluit.

Het is toch niet zo ingewikkeld een Belgische of Duitse scheidsrechter te laten komen?

De scheidsrechters kunnen dan liever meteen een andere identiteit, onderduikadressen en een gedaanteverwisseling voor zichzelf regelen voor direct na het toernooi, want ze hoeven maar een foutje te maken en de gekte breekt los.

In dit geval kun je het als scheidsrechter nooit goed doen, dus dom besluit...

Ondanks dat ik geloof in de integriteit van de scheidsrechters ben ik hier totaal geen voorstander van. Scheidsrechters kunnen ook expres in je nadeel fluiten omdat ze niet willen overkomen dat ze een voorkeur hebben. Het is gewoon onnodig vragen om mogelijke problemen.

Dom dom dom, of ze worden beschuldigd van het voortrekken van hun land of ze zijn landverrader. Scheidsrechters moeten hiertegen zelf in opstand komen vind ik. Dit heeft ook niets te maken met corona want die beste mannen vliegen sowieso allemaal Europa door. Wel handig als de Uefa wat reserves aanwijst voor het geval er een positieve scheids tussenzit.

Ik vind het niet kunnen om gezeur achteraf te voorkomen. Heb liever dat dan een scheids uit België of uit Duitsland in de auto stapt om te komen fluiten.

Slecht idee, geeft alleen maar problemen als de scheids uit eigen land komt

ook een slechte maar naar omstandigheden misschien wel begrijpelijke reden is de reglementaire 0-3 nederlaag bij een corona uitbraak. In het slechts denkbare scenario kun je dus Europees kampioen worden zonder te spelen!!!!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger20
D. DumfriesVerdediger22
P. van AanholtVerdediger20
N. AkéVerdediger20
D. BlindVerdediger20
O. WijndalVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

30 fans
Laatste voetbalnieuws

Simon Kjaer laat in officiële reactie van zich horen: ‘Ik ben ontroerd’

Simon Kjaer heeft in een officiële reactie via de kanalen van de Deense voetbalbond van zich laten horen. De aanvoerder van Denemarken en goede vriend van Christian Eriksen zegt ontroerd te...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 18 juni
Manchester City wil een bod uitbrengen op João Félix. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren