‘Ik begrijp de vergelijking met Ihattaren, we hebben dezelfde keuze gemaakt’

Donderdag, 6 mei 2021 om 10:19Rian Rosendaal

Mohamed Ihattaren kan bij PSV niet rekenen op een vaste plaats, terwijl zijn werkrelatie met trainer Roger Schmidt ook niet optimaal lijkt te zijn. Adam Maher zat enkele jaren geleden in hetzelfde schuitje, toen hij door toenmalig PSV-coach Phillip Cocu buiten het basiselftal werd gehouden in Eindhoven. De middenvelder van FC Utrecht snapt daarom wel waarom hij soms wordt vergeleken met Ihattaren.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door memphisdepay)

Ik weet nog dat hij van AZ naar PSV ging en ik als ajacied verdomd ziek ervan was dat hij naar een concurrent ging. Het blijft me echt een raadsel waarom het er nooit uitkwam, want hij had het talent en op het oog ook wel de werkethiek. Ook in de flarden die ik van Utrecht zie is het echt een verademing om te zien hoe soepel hij zich soms onder druk uitspeelt.

6 mei 2021 om 11:06

Hij speelde echt goed als spelmaker bij AZ en tegen Italië in Oranje. Bij PSV moest hij alleen ineens in een ander systeem als loper spelen, dat heeft hem geen goed gedaan en is waarschijnlijk ook ten koste van het zelfvertrouwen gegaan waarmee hij bij AZ speelde.

6 mei 2021 om 11:44

Bij AZ had Maher ook een vrije rol op 10 waar hij met spelers als R/v. Elm, Wernbloom, Henriksen en Ortiz kon spelen. De bijkomende druk en de andere rol zullen wel invloed hebben gehad.
Vanuit kringen rond Heerhugowaard heb ik mij wel eens laten vertellen dat Maher in zijn begin periode van PSV veelvuldig in het uitgaansleven te vinden was. Uiteraard blijft dit speculeren.
Wellicht zal Maher toch te snel hebben gedacht dat hij er al was en is zich meer bezig gaan houden met randzaken naast de sport. Dat is natuurlijk niet erg, want om de beste te worden is niet voor iedereen weggelegd. Alleen wat was hij goed voor zijn transfer naar Psv... Jammer dat hij zo gestagneerd is.

6 mei 2021 om 11:50

Hij had de pech dat Ola Toivonen op zijn positie stond. Die deed het heel aardig en scoorde ook veel.
Bij Az hoefde hij ook niet echt mee te verdedigen en bij PSV wel. Dat verdedigen deed hij niet altijd netjes.

Ook de tweet over Toivonen voor de wedstijd was ook niet heel handig.

6 mei 2021 om 12:23

Toivonen was na een half jaar weg die pas na meerdere wedstrijden de kans kreeg en Wijnaldum was een half seizoen geblesseerd in zijn eerste PSV seizoen. Kortom genoeg kansen op speelminuten. Zijn eerste seizoen was gewoon waardeloos, maar in het 2de seizoen draaide hij wel aardig mee. In principe heeft hij genoeg kansen gehad om door te breken bij Psv.

6 mei 2021 om 11:10

Weet nog dat hij tijdens een interland de pannen van het dak speelde op 10, had echt het idee dat hij het WK 2014 al mee zou kunnen doen. Helaas ging er bij PSV om de een of andere reden iets compleet mis en speelt hij nu bij Utrecht. Had hij destijds voor Ajax gekozen, dan had hij wellicht in de voetsporen van Eriksen door kunnen groeien naar een vaste klant bij Oranje, wie zal het zeggen.

Na die bekerfinale tegen Ajax waren de verwachtingen wellicht net iets te hoog rond Maher. Maar prima carrière gehad als je het mij vraagt. Hopelijk kan hij Ihatarren dat zetje geven dat ie nodig heeft om er weer helemaal bovenop te komen.

6 mei 2021 om 11:00

Finale was tegen PSV (ik was erbij ). En de verwachtingen waren inderdaad erg hoog en die heeft hij niet waar kunnen maken. Kwam ook omdat het spelsysteem bij AZ naadloos bij zijn kwaliteiten aansloot, en bij PSV was dat niet zo. Hij kon die switch niet maken en daardoor kwam hij op een zijspoor terecht.
Denk wel dat hij meer uit zijn carrière had kunnen halen, maar ik denk niet dat het een mentaliteitskwestie was.

6 mei 2021 om 11:14

Echt een veel te makkelijke conclusie. Je creativiteit verlies je niet als je niet meer op je favoriete positie staat. Bij PSV had je destijds ook gewoon een ploeg die het merendeel op de helft van de tegenstander speelt en het meeste balbezit heeft, misschien niet tegen Ajax maar tegen 90% van de tegenstanders zeker wel. Hij heeft gewoon te weinig laten zien, wat doodzonde is.

Mentaal zal er zeker wel wat spelen. Als je voor je 20e de sterren van de hemel speelt en bij het Nederlands elftal al mee mag doen dan heb je genoeg talent. Als je dan op je 27e nog bij Utrecht zit dan is het ergens toch echt wel mis gegaan. Daar kun je een trainer of een club niet de schuld van geven.

6 mei 2021 om 13:32

Wat een onzin. Zie de Jong of Wijnaldum dat is echt talent. Die pakken het invullen van de andere positie super op. Echte top kan daar gewoon mee omgaan. Maher bleef gewoon op het middenveld spelen. Als ze er opeens een aanvaller ofzo van hadden proberen te maken oké, maar zelfs dat moet kunnen mits in een vrije rol zie bv Schone, maar ook Ziyech.

Totaal niet met elkaar te vergelijken. Ihattaren is een jongen van de club. Maher niet. Dan kom je toch anders binnen. We kunnen van Maher veel zeggen, maar niet dat hij verzaakte op het gebied van inzet, voeding, houding enz. Van Maher werd verwacht dat hij er direct stond. Dat viel tegen helaas, maar kan gebeuren. Van Ihattaren werd dit heus niet verwacht. Men verwacht maar twee dingen. Inzet en normaal doen.

6 mei 2021 om 11:26

Klopt inderdaad. Denk dat Maher uiteindelijk toch te kort kwam, waarom speelt hij nu anders nog bij Utrecht? Geen schande natuurlijk, en het zat hem ook niet altijd mee bij PSV. Maar het totale plaatje was blijkbaar toch niet genoeg. Ik denk dat Mo wellicht nog meer voetballend talent heeft dan Maher had (al had Maher weer meer inzicht). Maar hij lijkt mentaal echt niet klaar voor top voetbal. Is nog te jong en koppig. Ben bang dat hij het niet gaat redden.

6 mei 2021 om 12:16

Maher was te lief, te zacht. Geen echte winnaar. Aan inzet en discipline lag het inderdaad niet. Bij Ihattaren ontbreekt momenteel het laatste wel. Het gezeur dat het aan de trainer of aan het spelsysteem ligt, is complete onzin. Deze jongen moet nu gewoon de knop omzetten en gaan knokken en laten zien wat van een topsporter wordt verwacht.

6 mei 2021 om 12:32

Wat de echte oorzaak ook is, het is verstandiger voor Ihattaren om te vertrekken want hij en de coach gaan niet samen. Hij moet dan alleen niet naar het buitenland gaan want daar komt hij binnen als een nobody, tenzij het een Club Brugge is ofzo. Hij kan dan beter naar een Feyenoord of AZ gaan waar hij met zijn kwaliteiten waarschijnlijk sowieso basis speelt

6 mei 2021 om 12:34

@ inti, zoals maher al zei..hij was gehaald als nr 10... En ineens moet je linkshalf gaan spelen en ook nog eens extra verdedigen... Daarvoor was die toch niet gekocht.... koop hem dan niet... Nu lijkt zo'n koop meer om de concurrentie gewoon zwakker te maken..

6 mei 2021 om 15:57

Mo is natuurlijk wel degelijk door de pers en supporters naar voren geschoven als een van de talenten die PSV wel even bij de hand zou nemen. Die druk, de situatie met zijn vader, persoonlijkr onrust/motivatie en waarschijnlijk ook andere aspecten hebben hem de kop gekost... hopelijk leert hij ervan, kan hij dadelijk lang vakantie nemen en zijn gedachten op een rij krijgen. Waar dan ook: ik hoop dat we weer snelwegen genieten van de "oude" Mo

Dit is precies wat ik gisteren bedoelde, het is goed voor voetballers om terug te kijken op je keuzes en uitspraken, daarmee kan je jezelf en ook andere helpen, ik hoop dat Mo ook kiest veel speeltijd mocht hij PSV gaan verlaten. Uiteindelijk kan een stapje terug je ten eerste het plezier teruggeven en uiteindelijk misschien ook weer 3 stappen vooruit helpen.

Nou, duidelijk dan. Dan moet Ihattaren naar AZ komen om weer lekker aan het voetballen te komen .

6 mei 2021 om 11:03

Dat zou niet eens zo'n gekke stap zijn. Goed voetballende ploeg en minder druk dan bij PSV.

6 mei 2021 om 11:09

Alleen gaat AZ er niet uitkomen met Psv, qua transfersom, denk ik. Denk ook niet dat Ihattaren de stap zal willen maken.

6 mei 2021 om 11:47

Ik zie m liever niet naar AZ gaan, maar waarom doet AZ niet een keer gek betaalt zeg maar 8-10 miljoen voor Ihattaren. Gezien de trend van talentontwikkeling bij AZ denk ik dat hij daar uitstekend zou passen in een vrije rol als Stengs, die je dan wel moet verkopen. Die 8-10 miljoen ga je er echt wel uithalen als hij zich ontwikkelt.

6 mei 2021 om 11:50

Om enige transferwaarde over te houden kan PSV Ihattaren beter voor een appel en een ei naar AZ laten gaan, met als doel om bij AZ weer op te bloeien. Dan kunnen PSV en AZ over 2/3 jaar de winst delen wanneer hij naar het buitenland gaat.
On: Zonder te dollen is het natuurlijk te hopen dat hoe de carrière van Maher is gelopen geen indicatie is voor de resterende carrière van Ihattaren. Daarvoor heeft hij te veel talent.

6 mei 2021 om 12:02

Ik zou hem graag bij Ajax zien maar ik denk dat hij bij jullie beter uit de verf komt. Even een stap terug maar geen gigantische stap terug. Daarbij denk ik dat er zoveel druk op deze jongen ligt, iets wat bij Ajax misschien alleen maar groter wordt en bij AZ weer minder aanwezig is. Ik denk dat dat hem goed kan doen.

Uh.? En ik dacht dat heel de wereld tegen Ihattaren is, dat niemand hem wil helpen. Althans als ik Valentijn Driessen en zijn maatjes moet geloven. On topic: Ik sprong 7 gaten in de lucht toen ik hoorde dat Maher naar PSV kwam! Wat een talent was dat bij AZ. Helaas heeft hij zijn potentie bij PSV niet waar kunnen maken. Is enorm jammer maar kan gebeuren. PSV had in die tijd onder Cocu ook een aardig middenveld en Cocu maakte andere keuzes wat mag natuurlijk. Ik geloof oprecht in het talent van Ihattaren. Ik heb bij PSV ( sinds dat ik psv actief kan volgen) nog nooit zo groot talent zien doorbreken op voetbaltechnisch gebied na Affelay. Depay was ook goed maar technisch niet zo begaafd als Ihattaren vind ik. Ik blijf Ihattaren ook op voetbaltechnisch gebied het grootste talent vinden op de Nederlandse velde maar helaas is er meer nodig dan talent alleen. Als het niks meer word bij PSV dan hoop ik dat Ihattaren ergens anders veel kan spelen en zich kan door ontwikkelen. Mij maakt het ook niet uit waar omdat ik geniet van zulke spelers.

6 mei 2021 om 11:43

Punt is dat ik oprecht geen club kan bedenken waar Ihattaren zich zo goed kan ontwikkelen als bij Psv. Bij Ajax gaat hij echt niet aan de bak komen, krijgt-ie met zwaargewichten als Tadic en Klaassen nog veel meer 'weerstand' tegen de houding die hij nu bij PSV aan de dag legt en Ten Hag is - zie Noa Lang - ook geen wonderdokter die hem wekelijks op de sofa legt om de diepere driften achter zijn gedrag bloot te leggen. Kijk je dan buiten de grenzen voor een club op gelijkwaardig niveau (een hoger niveau zou helemaal onverstandig zijn), dan kom je waarschijnlijk bij clubs als Sporting Lissabon, Brugge of Wolfsburg uit ofzo. En daar kennen ze zijn geschiedenis helemaal niet, laat staan dat het ze iets interesseert of hiermee rekening zullen houden in hun beoordeling van hem als voetballer. Het kan me werkelijk niets schelen of die jongen weg wil of gaat hoor, maar ik voorspel je wel dat elke volgende club van vergelijkbaar niveau alleen maar lastiger wordt voor hem in relatie tot de situatie waar hij nu in zit.

Overigens mooi hoe nu Maher zich weer meldt als iemand die 'met Ihattaren praat.' Zaakwaarnemer, jeugdtrainers, familie, vertrouwenspersonen, kantinepersoneel, perswoordvoerder... als je het allemaal moet geloven hangt er wekelijks drie dozijn mensen om die tiener heen. En wat ze ook beweren, hij lijkt er niet zelfkritischer of verstandiger op te zijn geworden.

6 mei 2021 om 12:04

Misschien Slot bij Feyenoord. Wij zitten te springen om creatieve spelers en we hebben genoeg harde werkers die toch niet veel toevoegen verder die het vuile werk voor Ihattaren kunnen opknappen zodat hij kan excelleren in waar hij wel goed in is en dat is het spel verdelen

6 mei 2021 om 13:07

De vraag is of Feyenoord hem kan halen. Bij Feyenoord zou hij verzekerd zijn van een basisplaats inderdaad. Toch zal hij ook wel 8-12 miljoen euro moeten kosten en kan Feyenoord dit betalen?

6 mei 2021 om 13:46

Hij heeft een 1 jarig contract en zit op de bank bij PSV. Geen club ter wereld gaat dat voor hem neerleggen verwacht ik. 5 tot 6 miljoen lijkt me realistischer

6 mei 2021 om 14:40

Ja dat is altijd heel hard roepen van kopende clubs, maar normaal gesproken loopt het meestal toch wel wat anders! PSV betaalt voor Drommel toch ook zo'n 4 miljoen met een eenjarig contract, ik zie niet in waarom ze dan genoegen moeten nemen met 5 miljoen.

Afgelopen zomer is bijvoorbeeld ook nog Lammers verkocht voor 9 miljoen, die had ook een 1 jarig contract. Ihatarren lijkt mij een groter talent
waar meer interesse voor is, dus ik verwacht niet dat Ajax of Feyenoord even voor 5 tot 6 miljoen bij PSV kunnen komen winkelen, dan kun je hem haast beter transfervrij de deur uit laten lopen.

Een eenjarig contract wil niet zoveel zeggen, als er gewoon veel interesse is, wat zeker niet ondenkbaar is omdat hij altijd te boek stond als een groot talent. Er zijn geheid clubs uit binnen en buitenland die een goedkoop gokje durven te wagen.

Maher is echt in topvorm bij Utrecht als controlerende middenvelder. Naast zijn voetballend vermogen, is hij in verdedigend opzicht heel erg gegroeid. Als hij qua handeling snelheid nog een stap zou kunnen maken ( loopt soms nog teveel met de bal), dan kan hij nog een mooie stap maken.

Bij AZ was Maher een soort wervelwind en bij PSV leek hij met 10 kg op z'n rug te lopen. Als je bij zijn uitleg goed tussen de regels doorleest was het dus grotendeels het mentale vlak waarop het voor hem stuk liep. Blijkt maar weer hoe zeer dat een kwaliteit is om goed te kunnen handelen. Afleidingen, druk, media, veel kritiek ontvangen, twijfels krijgen: allemaal mentale elementen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper330
J. TezeVerdediger330
D. MalenAanvaller3219
P. RosarioMiddenvelder291
I. SangaréMiddenvelder291
E. ZahaviAanvaller2511
N. MaduekeAanvaller247
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

17 fans
19 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 juni
Manchester United heeft Donny van de Beek aangeboden bij Borussia Dortmund om de transfer van Jadon Sancho te bewerkstelligen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren